Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένει η τρόικα στις ενστάσεις της για μέτρα 2 δισ. ευρώ
  • [02] Πρόσθετα βάρη 7,8 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013

    [01] Εμμένει η τρόικα στις ενστάσεις της για μέτρα 2 δισ. ευρώ

    Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για το πακέτο μέτρων με την τρόικα να έχει την Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι δανειστές απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, καθώς δεν έχουν πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητούν την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

    Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, από το 2013 καταργούνται όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, όπως γινόταν έως σήμερα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής: Για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί, για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού, για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού, ενώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.

    Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις, οι οποίες και παρέχονται, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών, έκαναν λόγο για εργώδης διαβουλεύσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην προσπάθεια να εξειδικευτούν ορισμένα από τα μέτρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια εμπλοκή.

    Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε εξέλιξη βρίσκεται και πολιτική διαπραγμάτευση, όπως άφηναν να εννοηθεί επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους. ¶γνωστος παραμένει ακόμη, αν και θεωρείται βέβαιο, ο χρόνος της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο μαξίμου, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    O Aλέξης Τσίπρας, που μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΠΑΠ κάνοντας λόγο για ξεπούλημα του οργανισμού, σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και εκτόξευσε τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης.

    «Τα μέτρα των 13,5 δις που η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει με διαδικασίες fast track θα δώσουν νέο χτύπημα στην ήδη εξαιρετικά επιβαρημένη ελληνική οικονομία αλλά κυρίως θα οδηγήσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους και εργαζόμενες κάτω από τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Πολύ περισσότερο όμως τα μέτρα αυτά είναι αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και για την είσοδο της σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι πλέον κοινός τόπος για όλους ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Tσίπρα εξαπέλυσε απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου: «Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ως λαϊκιστής και εκφραστής του ξεπερασμένου κρατισμού είναι αλλεργικός στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βλέπει παντού «φαντάσματα» σε ότι αφορά τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση και ανάπτυξη της οικονομίας».

    Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν μέλη των ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος, που συναντήθηκε με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, ζήτησε την στήριξη του ΕΟΠΠΥ: «Η κυβέρνηση αντί να προτάσσει τις πληρωμές στους τοκογλύφους των παράνομων δόσεων, με επιτόκια επτά φορές πάνω τα οποία εξυπηρετούν τους διεθνείς τραπεζίτες, έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια, την υγεία και την επιβίωση των ελλήνων πολιτών.»

    «Οι σημερινές συναντήσεις θέτουν οριστικά και την ταφόπλακα του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος που έχει διασύρει κυριολεκτικά την πατρίδα μας», σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

    Από τις Βρυξέλλες, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που συμμετέχει στη συνάντηση 36 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων ισοδυναμεί με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 22:40

    Είδηση: 22732

    [02] Πρόσθετα βάρη 7,8 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013

    Ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς ενσωματώνει πρόσθετα βάρη για τους φορολογουμένους ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος του «πακέτου» των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014.

    Η ύφεση θα κρατηθεί για έκτη χρονιά σε υψηλά επίπεδα, καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί το 2013 κατά 3,8%, εξέλιξη που δυσκολεύει τα μέγιστα την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Το τρέχον έτος η ύφεση αναμένεται να κλείσει στο 6,5%.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το ΑΕΠ το 2013 θα υποχωρήσει κάτω από τα 200 δισ. ευρώ στα 193,078 δισ. ευρώ -από 200,906 δισ. ευρώ εφέτος- με αποτέλεσμα να έχουν «χαθεί» περίπου 47 δισ. ευρώ σε μία μόνον πενταετία.

    Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2013 σε 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% του ΑΕΠ εφέτος. Για την πληρωμή τόκων, το κράτος θα δαπανήσει 8,95 δισ. ευρώ (4,6% του ΑΕΠ) το 2013, από 11,735 δισ. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) εφέτος.

    Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσίων δαπανών, θα μειωθεί περαιτέρω (για 10η συνεχή φορά) στα 6,85 δισ. ευρώ το 2013, από 7,3 δισ. ευρώ εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ (επενδυτικός νόμος και άλλες δράσεις εκτός ΕΣΠΑ) περιορίζεται σε 850 εκατ. ευρώ το 2013, από 1,3 δισ. ευρώ εφέτος.

    Η ανεργία θα εκτοξευθεί το επόμενο έτος στο 24,7%, από 23,5% φέτος με παράλληλη μείωση της απασχόλησης κατά 3%. Από τα 7,8 δισ. ευρώ νέα μέτρα, τα 7,3 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπή δαπανών και τα υπόλοιπα από παρεμβάσεις στα έσοδα. Παρ' όλα αυτά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται από τα 48,9 δισ. ευρώ στα 46,7 δισ. ευρώ εξαιτίας των μειώσεων μισθών συντάξεων και επιδομάτων, οι οποίες θα εντείνουν την ύφεση και θα προκαλέσουν νέο πλήγμα στα ταμεία.

    Όσον αφορά τους στόχους του ελλείμματος φέτος να αναμένεται να κλείσει στο 6,6% από 9% το 2011 και το 2013 να υποχωρήσει στο 4,2% του ΑΕΠ.

    Αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα με βάση το οποίο μας κρίνει η τρόικα φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ αποκλίνοντας από τον μνημονιακό στόχο (1% του ΑΕΠ) χωρίς όμως να υπάρχει αίτημα της τρόικας για πρόσθετα μέτρα φέτος. Το 2013 με τις παρεμβάσεις των 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνεται πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ.

    Από την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς για το πώς θα καλυφθεί αυτή η διαφορά επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι χωρίς τη λήψη νέων μέτρων θα είχαμε του χρόνου πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.

    Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τα περίπου 7 δισ. ευρώ που χρωστάει το κράτος προς ιδιώτες, αναμένεται να πληρωθούν φέτος 3,5 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 4 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα το 2013, ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών προβλέπει την άμεση κατάργηση/ συγχώνευση περίπου 196 φορέων του Δημοσίου -ενώ ήδη εξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200 φορέων.

    Επίσης θα υπάρξει:

    - Περιορισμός των πρόσθετων παροχών μισθολογικού χαρακτήρα, όπως υπερωρίες, αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές και συμβούλια, αμοιβές για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες και εξαιρέσιμες ημέρες.

    - Περιορισμός των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών, με τον εξορθολογισμό των δαπανών για μετακινήσεις, προμήθειες, μισθώματα κτιρίων, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

    - Επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης, η οποία θα προέλθει από:

    - Τον περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις.

    - Τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.

    - Τον περιορισμό των πρόσθετων μισθολογικών παροχών.

    - Τη συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές.

    - Εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    - Συστηματικό επανέλεγχο των δικαιούχων και συγκράτηση της δαπάνης παροχής συντάξεων.

    - Επαναξιολόγηση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων για μεταβιβάσεις πόρων σε νομικά πρόσωπα.

    - Περιορισμό των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης.

    - Περιορισμό των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που αφορούν, μετακινήσεις προσωπικού, μισθώματα κτιρίων, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κ.λπ.

    Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής πολιτικής, συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι, με μείωση του αριθμού των συμβασιούχων εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων με χρονικό ορίζοντα διετίας (2013- 2014), για την πλήρη αναμόρφωση της λειτουργίας τους σε ορθολογική βάση, καθώς και τη δημιουργία νέου μηχανισμού παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

    Για την αναδιάρθρωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται:

    - Η συνεχής πίεση για μείωση των μη μισθολογικών λειτουργικών δαπανών τους με επιβολή συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων.

    - Η βελτίωση του πλαισίου εποπτείας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, και

    - Η μείωση των επιχορηγήσεων προς τους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης από τον προϋπολογισμό.

    Για τις ΔΕΚΟ, τα νέα μέτρα αποσκοπούν στη γενικότερη αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, με στόχο τη μείωση των μισθολογικών και λοιπών λειτουργικών δαπανών τους. Ήδη έχει σχεδιαστεί η υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων με την ενσωμάτωση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, μελετάται και νέο σύστημα παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους σε μηνιαία βάση, με την επιβολή αυτόματων οικονομικών και διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης από τους αρχικούς τριμηνιαίους στόχους.

    Δηλώσεις Σταϊκούρα

    «Η εθνική προσπάθεια κατ'’ ανάγκην θα ενσωματώνει όρους των εταίρων, αλλά θα εμπεριέχει και τη σταθερή βούλησή μας η χώρα να αξιοποιεί τα δικά της αποτελέσματα αλλά και τις ευκαιρίες που φαίνεται να δημιουργούνται στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, ώστε, εν πορεία, να τροποποιήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους, όρους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πιέσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την κατάθεση του Προσχέδιου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε τις συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας, οικονομικής συμπίεσης των πολιτών και ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον, τόνισε οτι ο στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, διατύπωσε τη βούληση της Κυβέρνησης η χώρα, εντός της Ευρωζώνης, να βγει το ταχύτερο από το τέλμα και υπογράμμισε τις πρώτες, μικρές αλλά πάντως θετικές ενδείξεις που εντοπίζονται και καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ο κ. Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας οτι «μόνο έτσι η Ελληνική οικονομία θα καταφέρει να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης και θα είναι σε θέση μεσο-μακροπρόθεσμα να διαμορφώσει όρους αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες.»

    Η συζήτηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες και θα ξεκινήσει αφού προηγουμένως τα κόμματα ορίσουν τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της επιτροπής, θα πρέπει να εισάγει τον προϋπολογισμό για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή 40 τουλάχιστον ημέρες πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

    Η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών

    Σχετική είδηση: Μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM, ert.gr, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

    Επιμέλεια: ΔημήτΓιάννης Δασκαλάκης, Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 22:04

    Είδηση: 22714


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 October 2012 - 20:49:40 UTC