Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρές επαφές εν μέσω αντιδράσεων- Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα
  • [02] Επίθεση Τσίπρα κατά συγκυβέρνησης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ήταν παντρεμένος ή όχι ο Ιησούς; Η απάντηση ίσως γραμμένη σε πάπυρο
  • [04] Ν. Βούτσης: «Κανένας μόνος του στην κρίση»
  • [05] Γ. Παπανικολάου: Χρειάζεται συμμόρφωση της Τουρκίας
  • [06] Σίμος Κεδίκογλου: «Ή τα καταφέρνουμε ή τα χάνουμε όλα»
  • [07] Κ. Μπατζελή: Το θέμα της επιμήκυνσης δεν αποτελεί πανάκεια
  • [08] Με μια ματιά
  • [09] ΙΚΑ: Δικαίωμα αυτασφάλισης απολυμένων ηλικίας 55-64 ετών

    [01] Σκληρές επαφές εν μέσω αντιδράσεων- Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα

    Μια σκληρή διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόϊκας ενώσε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τόνοι στη διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα υψηλοί καθώς η τρόϊκα επιμένει σε πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το ποσό που παραμένει σε εκκρεμμότητα είναι 4 δις ευρώ και θα πρέπει να κλείσει μεχρι την Κυριακή.

    Οπως ανέφερε μιλώντας στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τα μέτρα είναι οδυνηρά, οι αποφάσεις δύσκολες αλλά ή θα πρέπει να τα καταφέρουμε ή να τα χάσουμε όλα.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών όπου θα τεθεί επι τάπητος το πακέτο των μέτρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν. Ηδη πάντως το ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου του Φώφης Γεννηματά, διαμηνύει ότι δεν προκειται να δεχθεί οριζόντιες περικοπές. Ανάλογο είναι το κλίμα και στη Δημοκρατική Αριστερά οπου επιμένουν στην υιοθέτηση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην θιγούν οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

    Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτίκή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο πακέτο μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά: «το πολιτικό σύστημα και το νεοφιλελεύθερο λόμπυ της χρεωκοπίας παίζει τα ρέστα του».

    Την ίδια ώρα κύμα φυγής φαίνεται να προκαλεί ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση ενώ σε ότι αφορά στο εφάπαξ, έχει ήδη αποφασιστεί η μείωσή του σε 22 ταμεία.

    Σχετικές ειδήσεις: Εντείνονται οι διεργασίες-Την Πέμπτη στη 1μμ η συνάντηση των τριών

    Σίμος Κεδίκογλου: «Ή τα καταφέρνουμε ή τα χάνουμε όλα»

    Επίθεση Τσίπρα κατά συγκυβέρνησης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 17:57

    Είδηση: 21908

    [02] Επίθεση Τσίπρα κατά συγκυβέρνησης στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

    Επίθεση στο πολιτικό σύστημα και το νεοφιλελεύθερο λόμπι της χρεοκοπίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κ.ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κ.ο του κόμματος του και τόνισε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ηγηθεί της κοινωνίας και να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τους αγώνες, ενόψει της ανακοίνωσης των κυβερνητικών μέτρων και παράλληλα να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

    «Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα εδώ και καιρό και πως το πολιτικό σύστημα παίζει τα ρέστα του. Προσπαθεί να περάσει ως επιτυχία το δώρο της επιμήκυνσης που η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε αρνηθεί ύστερα από πρόταση του ΔΝΤ.

    Το διακύβευμα στον τόπο μας σήμερα δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα αλλά η ίδια η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή που απειλείται από την υπέρβαση των συνταγματικών θεσμικών ορίων που διαρκώς επιχειρούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις προκειμένου να εφαρμόσουν μία πολιτική που συνθλίβει την κοινωνία. Κατήγγειλε την ύπαρξη ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου που καθοδηγεί την επιχείρηση να περάσουν πάση θυσία τα μέτρα κατεδάφισης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει και ένα ενιαίο κέντρο προπαγάνδας και χυδαιότητας που υποστηρίζει τη θεωρία των άκρων.

    Προσπαθούν να εξισώσουν των αγώνα της κοινωνίας και των εργαζομένων με τη βία των παρακρατικών. Την αριστερή και προοδευτική παράταξη με την ακροδεξιά και τους νεοναζί. Είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη. Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα τα καταφέρουν γιατί η αριστερά στον τόπο μας έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

    Το δίλημμα που υπάρχει σήμερα είναι καθαρό και κρυστάλλινο και προκάλεσε την αμηχανία του πολιτικού κατεστημένου. Από τη μία είναι το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ημέρα που μας κατηγορούν για υπερφορολογήση των πάντων, μας κατηγορούν για ανοχή στην φοροδιαφυγή. Λέμε λοιπόν ευθέως: δεν θα γλιτώσουν, με εμάς θα πληρώσουν. Ας σταματήσουν να κρύβονται πίσω από ταβερνιαρες, δασκάλους και καθηγητές.

    Βάζουν μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια, κόβουν μισθούς και συντάξεις τη στιγμή που στην κρατική τηλεόραση, τη νέα ΥΕΝΕΔ, τα τρία κόμματα προσλαμβάνουν τα δικά τους παιδιά με μηνιαίες αποδοχές εκτός τόπου και χρόνου.

    Να ξεχάσουν τις εκτροπές, να ξεχάσουν τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, ως εδώ. Μπαίνουμε μπροστά στις μεγάλες ειρηνικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας. Ο λαός με την αντίστασή του, αρνήθηκε να γίνει το πειραματόζωο της φιλελεύθερης νέας τάξης πραγμάτων, σταματώντας δύο κυβερνήσεις. Σειρά έχει να τριτώσει το καλό».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 15:22

    Είδηση: 21902

    [03] Ήταν παντρεμένος ή όχι ο Ιησούς; Η απάντηση ίσως γραμμένη σε πάπυρο

    Οι διαφωνίες μεταξύ των πιστών (και όχι μόνο), για το αν ο Ιησούς ήταν ή δεν ήταν παντρεμένος ήρθαν ξανά στο προσκήνιο των συζητήσεων, που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μεσσία. Αφορμή, η ανακάλυψη ενός παπύρου και συγκεκριμένα η μετάφραση ενός κειμένου που είναι γραμμένο σε αυτόν και - μεταξύ άλλων- περιέχει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...».

    Η ύπαρξη του παπύρου (που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα) έγινε γνωστή σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Κοπτικών Σπουδών, από την καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, Κάρεν Κίνγκ. «Αυτή η φράση δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, αλλά μας λέει ότι το ζήτημα αυτό ήρθε στην επιφάνεια στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων για την σεξουαλικότητα και το γάμο, την εποχή εκείνη», δήλωσε σχετικά η καθηγήτρια.

    Το ζήτημα των ενστάσεων, όσων πιστεύουν ότι ο Ιησούς είχε πράγματι σύζυγο δεν είναι νέο, παρά το γεγονός ότι, οι εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας βεβαιώνουν πώς ο Χριστός δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ωστόσο, πρόσφατο είναι ακόμα σε πολλούς το «παράδειγμα» του βιβλίου του Ντάν Μπράουν, ο «Κώδικας Βίντσι», στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Μαγδαληνή. Βεβαίως, η επίσημη απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια πιστούς δεν έχει ακόμα δοθεί.

    Ακόμα και η ύπαρξη του παπύρου, πιθανότατα δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από το ότι, ορισμένοι Χριστιανοί της εποχής πίστευαν ότι ο «δάσκαλος» τους ήταν παντρεμένος. Ως προς τη γνησιότητα του πάντως, ο πάπυρος είναι αυθεντικός, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, Ρότζερ Μπάγκναλ.

    Το πολύτιμο εύρημα δεν είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από μια πιστωτική κάρτα. Οι διαστάσεις του είναι 3,8 Χ 7,6 εκατοστά και το χρώμα του είναι καφέ - κίτρινο. Στην επιφάνεια του είναι γραμμένος ένας διάλογος, που - σύμφωνα με την καθηγήτρια, Κάρεν Κίνγκ - αποτελεί μετάφραση στα κοπτικά ενός ευαγγελίου που γράφτηκε στα ελληνικά τον 2ο μ.Χ αιώνα.

    Ιδιοκτήτης του παπύρου είναι ένας συλλέκτης, ο οποίος ζήτησε βοήθεια από την καθηγήτρια, για να μεταφράσει και να ερευνήσει το περιεχόμενο του. Η ανάλυση του παπύρου από την Κάρεν Κίνγκ θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 15:18

    Είδηση: 21890

    [04] Ν. Βούτσης: «Κανένας μόνος του στην κρίση»

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Την άλλη στρατηγική που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι, ότι δεν είναι τόσο ιδιαίτερο ώστε να μην το σκεφτούν όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί οι Πορτογάλοι»;

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Δεν είναι θέμα εξυπνάδας, είναι θέμα συμφερόντων που εξυπηρετεί κάθε πολιτική δύναμη, ακόμα και με εθνικό ακροατήριο που έχουμε πλέον στην Ελλάδα. Είναι θέμα ευρύτερων και σαφέστερων συμφερόντων και στη χώρα ο καθένας πώς τα βλέπει και πανευρωπαϊκά. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν πρόβλημα ότι υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι. Για εμάς αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα και λέμε κανένας μόνος του στην κρίση».

    ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: «Το ΠΑΣΟΚ επειδή βρίσκεται σε μια κατάσταση παράλυσης, δεν έχει καταλάβει Χριστό για το τι παίζει. Εδώ υπάρχει μια ιδεολογική παλινόρθωση της άκρας δεξιάς μέσα στη συντηρητική κυβερνώσα παράταξη. Όταν βγαίνει και λέει στην Ομόνοια ότι κανείς πριν δυο χρόνια δεν θα τολμούσε να πει για λαθρομετανάστες και τώρα όλοι λένε λαθρομετανάστες, αυτό ήταν το υπέδαφος και το θερμοκήπιο που βοήθησε τη Χρυσή Αυγή. Και βέβαια δεν δεχόμαστε την θεωρία των δυο άκρων που προσπαθούν να βάλουν εναντίον της Αριστεράς».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:53

    Είδηση: 21885

    [05] Γ. Παπανικολάου: Χρειάζεται συμμόρφωση της Τουρκίας

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό με την Τουρκία να ασκήσουμε πολύ μεγάλη πίεση. Αυτό ήδη γίνεται, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τουλάχιστον στον τομέα αυτό, εργαζόμαστε όλοι πολύ σκληρά και υπάρχει ανταπόκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την συμπεριφορά της Τουρκίας, ότι δηλαδή δεν είναι αυτή τη στιγμή συνεπής στις βασικές της υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων και στη συνεργασία με τις αρχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τα κοινά σύνορα που έχουμε. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει μια συμμόρφωση της Τουρκίας, η οποία αν δεν υφίσταται, και αν δεν υπάρχει η εφαρμογή της συμφωνίας που θα έρθει, να υπάρχουν και κυρώσεις. Και κυρώσεις μπορεί να είναι και η χρηματοδότηση που παίρνει η Τουρκία για την ευρωπαϊκή της προοπτική, και η χρηματοδότηση ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων. Όταν ρώτησα αρμοδίους για το τι κάνουν τα 400 εκατομμύρια περίπου που τους δίνουμε για το θέμα αυτό για την επόμενη περίοδο, η απάντηση που έλαβα, και το λέω ανοιχτά, είναι ότι αυτά είναι ψίχουλα για τους Τούρκους. Δεν το δέχομαι, δεν το πιστεύω αυτό, και νομίζω ότι μπορούμε να γίνουμε πιο αυστηροί στα θέματα αυτά. Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, ό,τι και να κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας, ό,τι και να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και να συμμαζεύουμε την κατάσταση, αν έρχονται άλλοι τόσοι καθημερινά, δυστυχώς αυτό καταντάει φαύλος κύκλος».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:52

    Είδηση: 21878

    [06] Σίμος Κεδίκογλου: «Ή τα καταφέρνουμε ή τα χάνουμε όλα»

    «Δεν υπάρχει καλός και κακός, όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο»

    Αναλύοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο Πρωθυπουργός, μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο στα στάδια.

    Το πρώτο στάδιο είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας ενώ το δεύτερο είναι η ρευστότητα στην αγορά.

    Ενόψει των επόμενων συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε ότι για την Κυριακή, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και διαβεβαίωσε ότι «πάμε και τώρα όλοι μαζί» για αυτό, και όπως είπε, είναι απαραίτητο να ξανασυναντηθούν οι αρχηγοί.

    Δεν υπάρχει καλός και κακός σε αυτήν την ιστορία όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο τη δικαιότερη δυνατή λύση σημείωσε.

    Ερωτηθείς για το αν κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα κινδυνεύσει γιατί, όπως είπε, όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πέρα από το κομματικό συμφέρον.

    Επιμήκυνση

    Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιμήκυνσης, σημείωσε, ότι το κάθε ζήτημα θα τεθεί όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, όταν έχουμε βελτιώσει τη θέση μας όσο καλύτερα γίνεται και όταν η συγκυρία στη διεθνή σκηνή είναι η καλύτερη

    Και συμπλήρωσε ότι:

    Όταν ο πρωθυπουργός το θέτει στην Washington Post, καταλαβαίνετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες

    Με την κίνηση Ντράγκι, άλλαξαν τα δεδομένα

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επικείμενη Σύνοδο του Οκτωβρίου ως μία από τις σημαντικότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η κίνηση Ντράγκι, πρόσθεσε, άλλαξε τα δεδομένα και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη κινείται σαν μία ενότητα στο πλαίσιο του οράματος που είχαν ξεκινήσει οι πρωτεργάτες της Ε.Ε.

    Τα μέτρα σε ένα άρθρο;

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα θα έρθουν σε ένα άρθρο σημείωσε ότι δεν το γνωρίζει αλλά όπως παρατήρησε πρόκειται για το « μοναδικό εθνικά βιώσιμο σχέδιο σωτηρίας που δεν μπορείς να το χωρίσεις σε υποερωτήματα».

    Για ΣΥΡΙΖΑ

    Ερωτηθείς για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιστρέψουμε στον κρατισμό και ότι σε αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε κοστολόγηση.

    Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, μόνο πρόγραμμα δεν ήταν είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας

    Από τον κ. Τσίπρα ακούσαμε στη Θεσσαλονίκη για ένα αναχρονιστικό ευχολόγιο, να επιστρέψουμε στον κρατισμό, να βάλουμε νέους φόρους, να φορτώσουμε με νέες δαπάνες έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό. Αναρωτιέμαι ποιος έχει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό αλλά εφαρμόσιμο σχέδιο

    Δικαιοσύνη

    Ερωτηθείς αν είναι δίκαια τα μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, παρατήρησε ότι η οικονομία ήταν πολύ στρεβλά δομημένη και ότι έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο ιδιωτικός τομέας ενώ έδωσε έμφαση στην πάταξη της ανεργίας.

    Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι πως θα ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας οι 1,2 εκατομμύρια άνεργοι που ζουν στο περιθώριο.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να πειστεί ο κόσμος ότι όλα όσα γίνονται, θα γίνουν με το δικαιότερο τρόπο και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό να δείξουμε πολύ γρήγορα το τι δημιουργούμε.

    Αναφερόμενος στα εργασιακά, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη έμφαση γίνεται στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Aννίτα Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 15:09

    Είδηση: 21869

    [07] Κ. Μπατζελή: Το θέμα της επιμήκυνσης δεν αποτελεί πανάκεια

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: «Τα μέτρα είναι γνωστά εδώ και ένα εξάμηνο καθώς και το ποσό που πρέπει να διασφαλιστεί. Το δεύτερο που δεν ήταν γνωστό, αλλά ήταν επιδιωκόμενο, ήταν το πώς το βάρος των μέτρων αυτών στην ελληνική κοινωνία θα είναι το λιγότερο δυνατό μέχρις ότου αντέξει για να γίνει η αλλαγή της οικονομίας και της δομής της κοινωνίας. Για το θέμα της επιμήκυνσης, το οποίο προβλέπεται από τη σύμβαση που έχουμε κάνει, δεν πιστεύω ότι αποτελεί την πανάκεια για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους ή του ξεπεράσματος της κρίσης της χώρας μας. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με σκληρές διαπραγματεύσεις, με ισοδύναμα μέτρα και ισοδύναμες πολιτικές, τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη σε δύο βασικά ζητήματα, πρώτον για την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από την αγορά των ομολόγων και δεύτερον, τη μείωση των επιτοκίων. Το θέμα της επιμήκυνσης θα πρέπει να μας προβληματίσει αν δεν συνδυαστεί με τα άλλα δύο μέτρα, διότι το μόνο που κάνει είναι να επιμηκύνει την αποχή της χώρας μας από τις αγορές και να επιμηκύνει πιθανά δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος της κοινωνίας. Δεν είμαι κατά της επιμήκυνσης αλλά θεωρώ ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει, το τραπεζικό σύστημα αλλάζει, υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει μέσα στην Κοινότητα να προτείνουμε τα ισοδύναμα μέτρα με τις αλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:50

    Είδηση: 21877

    [08] Με μια ματιά

    -Στο Μεταγωγών Αττικής οδηγούνται με αστυνομική συνοδεία 32 λαθρομετανάστες από Συρία και Παλαιστίνη που έφτασαν νωρίτερα στον Πειραιά με το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ. Άλλοι 20 κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Σάμου μαζί με 70 ακόμη λαθρομετανάστες που πέρασαν προχθές από την Τουρκία.

    -24ωρη απεργία αύριο σε ΜΕΤΡΟ, Τραμ, Ηλεκτρικό. Συνεχίζουν την τριήμερη αποχή τους οι καθηγητές των ΤΕΙ Αθήνας. Στάση εργασίας των δικαστικών.

    -Συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, στις 10 το πρωί, από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    -Σε εκατοντάδες απολύσεις προχωρά η Siemens στις ΗΠΑ.

    -Τουλάχιστον 26 νεκροί από φωτιά σε μονάδα αερίου στο Μεξικό.

    -Πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ρόδου από το ναυτικό πράκτορα του Κ/Ζ «ISLAND SKY» σημαίας Μπαχάμες, ότι ενώ το πλοίο έπλεε από λιμένα Τήλου προς λιμένα Ρόδου, 85χρονος αλλοδαπός επιβάτης είχε χάσει τις αισθήσεις του. Από Ιατρό του Κ/Ζ παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον 85χρονο με αρνητικά αποτελέσματα. Το εν λόγω πλοίο κατέπλευσε, μεσημβρινές ώρες χθες, στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ η σορός του 85χρονου μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

    -Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή «ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ» Χαλκιδικής, 62χρονη αλλοδαπή. Από Ιατρό του Κέντρου Υγείας «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σιθωνίας διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός μεταφέρθηκε στο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

    -Χωρίς τις αισθήσεις της, ανασύρθηκε, μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, από τη θαλάσσια περιοχή Νάουσας Πάρου, 53χρονη αλλοδαπή. Από Ιατρό του Κέντρου Υγείας Πάρου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σύρου για τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.

    -Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στον επιβατικό σταθμό του νοτίου λιμένα Πατρών από προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών / Τμήμα Αλλοδαπών, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία με προορισμό την Ιταλία, πέντε αλλοδαποί οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

    -Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες χθες, στον επιβατικό σταθμό του νοτίου λιμένα Πατρών από προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών / Τμήμα Αλλοδαπών, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, 40χρονος αλλοδαπός διότι παρείχε άμεση συνέργεια σε 27χρονη αλλοδαπή, συνοδεύοντας και συνταξιδεύοντας μαζί της, η οποία κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου με σκοπό την παράνομη έξοδό της από τη χώρα. Η 27χρονη επίσης συνελήφθη.

    -Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες χθες, στον επιβατικό σταθμό του νοτίου λιμένα Πατρών από προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών / Τμήμα Αλλοδαπών, 32χρονος αλλοδαπός, οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η 48χρονη αλλοδαπή συνοδηγός, διότι μετέφεραν ως επιβάτη 22χρονο αλλοδαπό ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

    -Συνελήφθη, μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, 49χρονος αλλοδαπός, οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι μετέφερε 45χρονη αλλοδαπή η οποία συνόδευε το ανήλικο τέκνο της, κατέχοντας και επιδεικνύοντας για λογαριασμό τους ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

    -Συνελήφθησαν, μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 50χρονος, οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο και η 40χρονη συνεπιβάτης, διότι εντοπίστηκαν εντός της καμπίνας του ανωτέρω οχήματος δύο αλλοδαποί άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 09:46

    Είδηση: 21861

    [09] ΙΚΑ: Δικαίωμα αυτασφάλισης απολυμένων ηλικίας 55-64 ετών

    Όλοι οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που έχουν απολυθεί στο χρονικό διάστημα από 15/07/2010 έως και 31/12/2012, είναι ηλικίας από 55 έως 64 ετών και παραμένουν άνεργοι, μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος για αυτασφάλιση, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη. Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος της διεύθυνσης ασφαλίσεων του ΙΚΑ, ερμηνεύοντας το άρθρο 66 του ν.3996 («Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις»).

    Σύμφωνα με το νόμο, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που είναι ηλικίας 55 έως 64 ετών, και έχουν απολυθεί δικαιούνται να προχωρήσουν σε αυτασφάλιση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

    Ο εργοδότης που τους απέλυσε έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στο κόστος της αυτασφάλισης με ποσοστό :

    α) 50%, προκειμένου για ασφαλισμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και

    β) 80%, προκειμένου για ασφαλισμένους 60 έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα ομοίως μέχρι τη συμπλήρωση τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

    Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι συνταξιούχοι των άλλων φορέων ασφάλισης και του Δημοσίου, καθώς και όσοι κατά τον χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας, όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για να λάβουν πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 21882


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 September 2012 - 16:50:01 UTC