Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενιαίος φόρος ακινήτων - Νέοι συντελεστές και κίνητρα
  • [02] Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση - Συνάντηση Σαμαρά-Μόντι
  • [03] Α. Τσίπρας: «Να σταματήσει ο ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή»

    [01] Ενιαίος φόρος ακινήτων - Νέοι συντελεστές και κίνητρα

    Ανατροπές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σχεδιάζεται ένας ενιαίος φόρος στην περιουσία, στα αγροτεμάχια, ακόμη και στα ιδιωτικά δάση, που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ετησίως από το 2013. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Το σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, έχει στόχο να εισπράττει το κράτος λιγότερα από περισσότερους.

    Αφορολόγητο στις 100.000

    Ένας φόρος για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά με δικαιότερους συντελεστές και κίνητρα που θα αλλάξουν το τοπίο στην «παγωμένη» κτηματαγορά: Σε αυτούς τους άξονες κινούνται οι αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων που, πριν από τέλος του χρόνου, αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση.

    Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το Ειδικό Τέλος μέσω της ΔΕΗ θα ενοποιηθεί με τον ΦΑΠ, με ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο, περίπου 3 δισ. ευρώ.

    Ο νέος φόρος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και θα έχει αφορολόγητο όριο τις 100.000 ευρώ για πρώτη κατοικία ή τις 200.000 για έγγαμους με συνιδιοκτησία 50%. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο θα χρειαστούν διορθώσεις στο Ε9.

    Στον νέο φόρο θα περιληφθούν και οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, με απαλλαγή μόνον για τους κατ' επάγγελμα αγρότες ή κτηνοτρόφους.

    Για να τονωθεί η αγορά ακινήτων, εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης σε 3-4% από 8-10% που είναι τώρα, και να πέσει κάτω από 20% ο ΦΠΑ για την αγορά νεόδμητων.

    Τα ισχύοντα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες θα καταργηθούν, αφού μέσω του περιουσιολογίου η Εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογούμενου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ν. Γρυλλάκης

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 22:06

    Είδηση: 21645

    [02] Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση - Συνάντηση Σαμαρά-Μόντι

    Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση, με στόχο την οριστικοποίηση των νέων μέτρων που αναμένεται να οδηγήσουν σε μια θετική έκθεση της τρόικας και την επίτευξη μιας συνολικής λύσης για τη χώρα μας, στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Σε δήλωσή του το Σάββατο, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα τα καταφέρουμε", εάν και -όπως είπε- υπάρχει πολλή δουλειά, αλλά λίγος χρόνος, ενώ νέος κύκλος διαβουλεύσεων με την τρόικα ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Εξάλλου, συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι θα έχει στις 9.30 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής στη Ρώμη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια θα παρευρεθεί στο τριήμερο συνέδριο της Διεθνούς των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο θα διεξαχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να συνεχισθεί η διαβούλευση για τον καθορισμό των μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ που χωρίζουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

    Αύριο το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τον επίκεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ώστε το επόμενο 10ήμερο να «κλειδώσουν» τα μέτρα.

    Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα είναι εφικτό η τρόικα να παρουσιάσει την έκθεσή της στο Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της 18-19ης Οκτωβρίου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και να ληφθούν οι αποφάσεις για να «κλειδώσει» η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής έως το 2016, και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

    Αποφασισμένη η κυβέρνηση

    Στη συνέντευξή του στην Washington Post, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εγκριθούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή και δημοσιοποιεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

    Την επέκταση του εργόσημου, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τον ΟΑΕΔ και τον καθοριστικό ρόλο του κράτους στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέσω της "Καθημερινής". Ακόμα δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων για τα εργασιακά πριν αποτιμηθούν οι πρόσφατες αλλαγές.

    Θετικοί στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης, εάν η έκθεση της τρόικας δώσει το "πράσινο φως", δήλωσαν η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Σχετικές ειδήσεις: Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με την τρόϊκα- Συνάντηση Σαμαρά με Μόντι Νέα κόντρα Σαμαρά-Τσίπρα για την επιμήκυνση του προγράμματος Μ. Σουλτς: Να βοηθηθούν όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα Μ. Φέκτερ: Επιμήκυνση αλλά όχι χρήματα στην Αθήνα Γ. Βρούτσης: Επέκταση του εργόσημου και μείωση εργοδοτικών εισφορών Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για προωθούμενα μέτρα και επιμήκυνση

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 22:05

    Είδηση: 21635

    [03] Α. Τσίπρας: «Να σταματήσει ο ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή»

    Η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί να μην περάσουν τα μέτρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. «Αν θέλαμε εκλογές θα τις ζητούσαμε ευθέως», τόνισε ο κ. Τσιπρας. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να σταματήσει ο ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή. Πρώτο μας μέλημα είναι η κοινωνία ν αντισταθεί για να μην περάσουν και να μην υλοποιηθούν τα μέτρα των 11,6 δισ.», υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι το «πειραματόζωο» της κρίσης: «Η Ελλάδα, από πειραματόζωο, όπου εφαρμόζεται το πιο ακραίο μοντέλο νεοφιλελευθερισμού, μπορεί να γίνει οδηγός προοδευτικών λύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

    Το α' μέρος της σ/ξης Τύπου

    Το β' μέρος της σ/ξης Τύπου

    Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση

    Έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, «ακόμα και αύριο το πρωί», είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης «ομολογήσουν» ότι δεν μπορούν, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Αν δεν είστε ικανοί να εφαρμόσετε τις δικές σας προεκλογικές δεσμεύσεις, τότε δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κρατάτε τον ελληνικό λαό σε μια διαδικασία παρακμής και να παραχωρήσετε τη θέση σας στις δυνάμεις που θέλουν την ανασυγκρότηση της Ελλάδας», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στις τελευταίες εκλογές ο λαός «εξαπατήθηκε» και σε ερώτηση αν ζητάει εκλογές, απάντησε πως αν τις ζητούσε θα το έλεγε χωρίς περιστροφές.

    Επισήμανε ότι έχει επίγνωση πως μια διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί και ροδοπέταλα και απευθύνθηκε σε όσους έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μας λένε "ελάτε να μας σώσετε", αλλά κανείς δεν θα σωθεί αν εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον σώσει και όλοι μαζί θα σωθούμε αν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας», παρατήρησε και πρόσθεσε πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει γρήγορα την πνοή της αν ο κόσμος δεν είναι στους δρόμους για να αγωνίζεται. Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα μακροημερεύσει αν ψηφιστεί το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και γι αυτό ίσως βρεθεί χρυσή τομή με την Τρόικα, όπως είναι η επιμήκυνση.

    Το πιθανότερο είναι να βρουν κάποια χρυσή τομή με την τρόικα, να «μακρύνουν το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε», είπε για την επιμήκυνση και για τον πρωθυπουργό παρατήρησε ότι εμφανίστηκε «ικέτης» και «επαίτης» στην κ. Μέρκελ και οδηγεί τη χώρα σε ένα «μακρόσυρτο δράμα».

    Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και της χώρας, τόνισε πως το θέμα δεν είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, διότι έγιναν μέχρι τώρα δύο «κουρέματα» και το χρέος εξακολουθεί να είναι ακόμα μη βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει πολιτική και οριστική λύση, υπογράμμισε με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους κι ένα μορατόριουμ στην πληρωμή των δανειστών.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε δεν μπαίνει στη λογική των δημοσιονομικών ισοδυνάμων, διότι «οι ισοδύναμοι πόνοι και θυσίες είναι έτσι κι αλλιώς θυσίες».

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του περί Αργεντινής και την επίθεση που δέχτηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς «κινδυνεύει να φύγει με ελικόπτερο». Τόνισε πως το θέμα είναι τι νόημα δίνει κανείς στη λέξη χρεοκοπία. Αν εννοεί κοπή του χρέους, τότε «χρεοκοπία έγινε δυο φορές και την πανηγυρίσαμε κιόλας», σημείωσε. Αν εννοεί τη γενική κατάρρευση της χώρας, τότε αυτή την προοπτική είναι που θέλει να αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς και τις επιλογές του η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Αν η Ελλάδα δεν ήταν στο ευρώ η Ελλάδα θα είχε αφεθεί στην τύχη που άφησε το ΔΝΤ την Αργεντινή και θα είχαν φύγει άλλοι με ελικόπτερο, πριν από τον κ. Σαμαρά», υπογράμμισε.

    Επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς πήγε μία και μοναδική φορά στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κι έκτοτε «είναι κλεισμένος στη γυάλα του Μαξίμου και συναντάται μόνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη».

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει εκποίηση, πλιάτσικο, λεηλασία του δημόσιου πλούτου και στην κριτική που δέχεται ότι με τη στάση του εμποδίζει επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, απάντησε: «Βλέπετε εσείς κανέναν επενδυτή και τον παρεμποδίζουμε εμείς;»

    Σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ, είπε ότι στην περσινή ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς έλεγε πως η πώληση του σε τιμή 2-3 φορές μεγαλύτερη από τα ετησία κέρδη του θα ήταν χάρισμα και τώρα επιχειρείται η πώληση του σε μικρότερο τίμημα.

    Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κλείσει κάποιους στη φυλακή για εμπλοκή σε σκάνδαλα υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν είχε απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε να βάλουν αυτόν πρώτα στη φυλακή. Σχολίασε πως τότε ο κ. Σαμαράς αντέδρασε «σαν να είχε τη μύγα» και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε τη διάθεση να στείλουμε κανέναν στη φυλακή. Έχουμε τη διάθεση και το καθήκον να ελέγχουμε τη νομιμότητα και την τήρηση του δημοσίου συμφέροντος».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της νομιμότητας σε ό,τι αφορά στους παράνομους μικροπωλητές, αλλά όχι μόνο εκεί. Να την εφαρμόσει πρώτα η κυβέρνηση τη νομιμότητα και στα υψηλότερα κλιμάκια και κυκλώματα που γίνεται το μεγάλο λαθρεμπόριο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

    Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι μπορεί «να θρηνήσουμε θύματα», λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και ζήτησε την αναστολή της εξίσωσής της με την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

    Για τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε είναι μια μεγάλη παράταξη με διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται δημοσίως, γίνεται η σύνθεση τους και οι αποφάσεις του είναι απολύτως σαφείς. «Δεν θα σταματήσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχουμε απέναντι μας έναν επικοινωνιακό μηχανισμό διαστρέβλωσης», σημείωσε.

    Στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ήπια αντιπολίτευση απάντησε ότι «πέρασε η εποχή που ένα κόμμα μπορούσε με το πάτημα ενός κουμπιού να βγάλει στο δρόμο 300.000 ανθρώπους» και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει καθημερινά μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή και κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση.

    Σε ερώτηση αν συμμαχεί με δυνάμεις του χθες, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «καταδικασμένος να βαδίσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια και να αναζητά το καινούριο». «Αν εννοούν δυνάμεις του χθες τις δυνάμεις της εργασίας και των κοινωνικών στρωμάτων που θίγονται, να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι δυνάμεις του αύριο», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραδειγματίζεται και βγάζει συμπεράσματα από τα θετικά του χθες, αλλά δεν πρόκειται να αντιγράψει αυτά που οδήγησαν στη σημερινή παρακμή.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μίλησε για «πρωτοφανή στήριξη» των ΜΜΕ στην κυβέρνηση, ενώ για τη δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου (σ.σ. χαρακτήρισε Μαυρογιαλούρο τον κ. Τσίπρα) σχετικά με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ, είπε ότι ο κ. Κεδίκογλου δεν άκουσε την ομιλία του και ότι είχε έτοιμες τις ανακοινώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τις γράφει το βράδυ και τις βγάζει το πρωί», ανέφερε.

    Για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που θα διδάξει στο Χάρβαρντ, τόνισε ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να διδάξει για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, εκτός κι αν το θέμα είναι πώς να μην την αποφύγει κανείς. Σε ερώτηση, αν ο ίδιος ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ και πήγαινε να του διδάξει ο κ. Παπανδρέου, απάντησε ότι θα αντιδρούσε με διαμαρτυρία και υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών (καταλήψεις κλπ), λέγοντας ότι αυτές νομιμοποιούνται από την αποδοχή της κοινωνίας. Σχολίασε, πάντως, ότι στο Χάρβαρντ θα του ήταν δύσκολο να οργανώσει κατάληψη.

    Για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και σημείωσε ότι είναι «εκτός νόμου».

    Σχετική είδηση: Αντιδράσεις για ομιλία και συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ,ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 17:46

    Είδηση: 21630


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 September 2012 - 16:49:35 UTC