Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κακουλίδης: Η ΔΗΜΑΡ θα επιμένει στην προστασία της κοινωνίας
  • [02] Γ. Σταθάκης: Η επιμήκυνση δεν αποτελεί σημαντική ανακούφιση του προγράμματος
  • [03] Π. Μπεγλίτης: Η μονοσήμαντη διαπραγμάτευση είναι αδιέξοδη
  • [04] Κ. Μητσοτάκης: Να παρουσιάζουμε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σχέδια μείωσης των δαπανών
  • [05] Nick Kounis: Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγές θα εκπλαγείτε θετικά από την ευελιξία της Ευρώπης
  • [06] Με μια ματιά
  • [07] Συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές

    [01] Γ. Κακουλίδης: Η ΔΗΜΑΡ θα επιμένει στην προστασία της κοινωνίας

    Η ΔΗΜΑΡ θα επιμένει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της κοινωνίας, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Κακουλίδης, καθώς, όπως επισήμανε, κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που είναι υπό διάλυση. «Μέσα στη ΔΗΜΑΡ είμαστε πολιτικά στελέχη, που μπορούμε να χαρακτηριστούμε ως αριστεροί μεταρρυθμιστές σε απόλυτη αγωνία» πρόσθεσε.

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Γ. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ: «Η ΔΗΜΑΡ θα επιμένει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της κοινωνίας. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία, η οποία είναι υπό διάλυση».

    Γ. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ: «Όλοι έχουν ένα θανάσιμο δίκιο, έτσι και το καταλάβεις δεν έχεις παρά να γίνεις ποιητής, ή να αυτοκτονήσεις. Μέσα στη ΔΗΜΑΡ είμαστε πολιτικά στελέχη, που μπορούμε να χαρακτηριστούμε ως αριστεροί μεταρρυθμιστές σε απόλυτη αγωνία».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 14:21

    Είδηση: 21491

    [02] Γ. Σταθάκης: Η επιμήκυνση δεν αποτελεί σημαντική ανακούφιση του προγράμματος

    Η επιμήκυνση δεν αποτελεί σημαντική ανακούφιση του προγράμματος, υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Γιώργος Σταθάκης. Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ναι μεν η νομισματική πολιτική θα είναι χαλαρότερη, αλλά θα διατηρηθεί η προσπάθεια να παραμείνουν προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: «Είναι μια ανάσα εκ των πραγμάτων, διότι η αποτυχία του προγράμματος, που είναι δεδομένη πλέον, διότι το πρόγραμμα έφερε 20% ύφεση. Η επιμήκυνση δεν αποτελεί σημαντική ανακούφιση του προγράμματος».

    Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: «Δεν πιστεύω στα σενάρια συνομωσίας. Η Ευρώπη αποφάσισε να διαχειριστεί την κρίση με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ο τρόπος αυτός ήταν εσωτερική υποτίμηση σε όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα, άρα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, απλώς στην Ελλάδα έγινε με ακραίο τρόπο και μια σταθερή νομισματική πολιτική και όσο αντέξει το σύστημα. Αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα ήταν η αλλαγή στη νομισματική πολιτική, δηλαδή θα είναι χαλαρότερη η νομισματική πολιτική, θα διατηρηθεί όμως η προσπάθεια να παραμείνουν προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης. Αυτός είναι ο νέος συνδυασμός στην ΕΕ».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 14:19

    Είδηση: 21490

    [03] Π. Μπεγλίτης: Η μονοσήμαντη διαπραγμάτευση είναι αδιέξοδη

    Αδιέξοδη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση, αν δεν συνοδευτεί με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, με δεσμεύσεις και υλοποίηση δεσμεύσεων από την πλευρά των εταίρων, μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία πως σε περίπτωση που τα τρία κόμματα πάρουν αυτά τα μέτρα με μεγάλο πολιτικό κόστος, ουσιαστικά οι εταίροι μας και, κυρίως, οι Γερμανοί δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Η μονοσήμαντη διαπραγμάτευση, μόνο για τα μέτρα στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αδιέξοδη, αν δεν συνοδευτεί με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, με δεσμεύσεις και υλοποίηση δεσμεύσεων από την πλευρά των εταίρων».

    Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: «Φοβάμαι ότι είμαστε σε ένα αδιέξοδο, γιατί φοβάμαι ότι παίρνοντας αυτά τα μέτρα με μεγάλο πολιτικό κόστος τα τρία κόμματα, ουσιαστικά οι εταίροι μας και, κυρίως, οι Γερμανοί δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 14:18

    Είδηση: 21489

    [04] Κ. Μητσοτάκης: Να παρουσιάζουμε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σχέδια μείωσης των δαπανών

    Την εκτίμηση ότι για να βγούμε από την ύφεση θα πρέπει να σταματήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι αναγκαία προϋπόθεση για να διοχετευτεί η ρευστότητα στην αγορά είναι η κάλυψη των ζημιών από το κούρεμα των ομολόγων. Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο και βαθιά υφεσιακό το να προέλθει το σύνολο της περιστολής των δαπανών των 11,5 δισ. από μειώσεις μισθών και συντάξεων, επισημαίνοντας πως για να είναι η κυβέρνηση αξιόπιστη, θα πρέπει να παρουσιάζει ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σχέδια μείωσης των δαπανών μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές. Επιπλέον, υποστήριξε ότι θα πρέπει να απολύονται οι επίορκοι και αποδεδειγμένα ανίκανοι ή απρόθυμοι δημόσιοι υπάλληλοι και πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια φόρμουλα που να συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Για να βγούμε από την ύφεση αυτό μπορεί να γίνει υπό κάποιες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, να σταματήσει ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Δεύτερον, να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία δρομολογείται και τα χρήματα να διοχετευτούν στην πραγματική αγορά και ταυτόχρονα να αποδεσμευτούν ευρωπαϊκοί επενδυτικοί πόροι. Το προηγούμενο πακέτο δεν κατέβηκε στην πραγματική αγορά, διότι προέκυψε το κούρεμα των ομολόγων, το οποίο επί της ουσίας χρεοκόπησε τις ελληνικές τράπεζες. Η κάλυψη των ζημιών από το κούρεμα των ομολόγων, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να διοχετευτεί η ρευστότητα στην αγορά».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Φαίνεται ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα στην Ευρώπη σε σχέση με μας. Αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν το έχουν πάρει χαμπάρι»;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, το πρόβλημα εντοπίζεται στη απροθυμία της τρόικας να πιστέψει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξοικονομήσουν πόρους για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Κατά συνέπεια έρχεται και λέει ότι «δεν σας πιστεύω ότι θα κόψετε την φαρμακευτική δαπάνη» και «ζητώ όλες οι περικοπές των δαπανών να προέλθουν από περικοπές μισθών και συντάξεων.» Εκεί η τρόικα κάνει μεγάλο λάθος και έγκειται στο γεγονός ότι επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του κου Παπανδρέου δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυτό δεν σημαίνει ότι και η κυβέρνηση αυτή θα ακολουθήσει την ίδια πορεία νομοτελειακά. Και εδώ εξαρτάται και από την αξιοπιστία των συγκεκριμένων υπουργών και των σχεδίων που θα καταθέσουν στην τρόικα, προκειμένου να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε δαπάνες από διαρθρωτικές αλλαγές. Και αν τα σχέδια δεν είναι συγκεκριμένα θα πρέπει οι υπουργοί να επανέλθουν με πιο συγκεκριμένα σχέδια. Αλλά δεν γίνεται το σύνολο της περιστολής των δαπανών των 11,5 δισ. να προέλθει από μειώσεις μισθών και συντάξεων, γιατί είναι κοινωνικά άδικο και βαθιά υφεσιακό. Για να είμαστε ως κυβέρνηση αξιόπιστη θα πρέπει να παρουσιάζουμε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα σχέδια μείωσης των δαπανών, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές. Ούτε μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση στους πιστωτές μας ότι τους κοροϊδεύουμε με ημίμετρα και λύσεις γιαλαντζί, γιατί μερικές φορές έχει γίνει και αυτό στο παρελθόν».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τώρα γίνεται»;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν θέλω να γίνω συγκεκριμένος, αλλά αν κάνετε ρεπορτάζ υπουργείο- υπουργείο, θα δείτε ποια υπουργεία κατέβασαν αξιόπιστες προτάσεις και ποια δεν κατέβασαν αξιόπιστες».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είστε από αυτούς που λένε ότι κακώς δεν γίνονται απολύσεις στο δημόσιο»;

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Είμαι από αυτούς λέω ότι οι επίορκοι και αποδεδειγμένα ανίκανοι ή απρόθυμοι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να απολύονται. Δεν μπορώ να ακούω συνέχεια ότι δεν μπορούμε να αξιολογούμε τους δημόσιους υπαλλήλους επειδή υπάρχει στοιχείο υποκειμενικότητας. Και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αξιολογούνται με κάποια στοιχεία υποκειμενικότητας. Υπάρχουν και κάποια αντικειμενικά κριτήρια που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε αυτή την διαδικασία».

    ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Είναι μια συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια φόρμουλα που να συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 14:17

    Είδηση: 21487

    [05] Nick Kounis: Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγές θα εκπλαγείτε θετικά από την ευελιξία της Ευρώπης

    Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ είναι αρκετές για να σώσουν το Ευρώ;

    Νομίζω ότι η απόφαση της ΕΚΤ, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τους μεγάλους συστημικούς κινδύνους για το Ευρώ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δυσκολίες πέρασαν ή ότι η κρίση στην ευρωζώνη τελείωσε

    Ποιες είναι δηλαδή οι δυσκολίες, οι προκλήσεις;

    Η δράση της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι αρκετή για να προσφέρει στην Ισπανία και την Ιταλία χρηματοδότηση με χαμηλά και λογικά επιτόκια. Αυτό, αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα ρίξει το χρέος τους σε πιο βιώσιμα επίπεδα, αλλά από την άλλη πλευρά οι δυσκολίες θα συνεχιστούν γιατί θα υπάρξει ένας συνδυασμός ύφεσης και μεγάλης λιτότητας έτσι ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο και πολιτικά και κοινωνικά.

    Θα μπορούσαν οι αποφάσεις να ισχύσουν και στην Ελλάδα; Πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την περίπτωση της Ελλάδας;

    Θεωρητικά, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της ΕΚΤ, ουσιαστικά απευθύνεται σε κάθε χώρα που λαμβάνει βοήθεια από τον EFSF και τον ESM και τα μελλοντικά τους προγράμματα.. Θεωρώ όμως πιο πιθανό η ΕΚΤ να εστιάσει τη δράση της στην Ισπανία και στην Ιταλία, πιθανώς στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Η ΕΚΤ θα επικεντρώσει σε χώρες που φεύγουν από τα όρια χρηματοδότησης του στενού δημόσιου τομέα και προσπαθούν να ξαναβγούν στις αγορές, έτσι ώστε να έχουν μία πιο ήπια επιστροφή στις αγορές. Η Ελλάδα εκτιμώ ότι έχει ακόμα ανεπίλυτα προβλήματα στην εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος αλλά και σε σχέση με την πιθανότητα μίας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους. Μέχρι αυτά τα θέματα να επιλυθούν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βρει χρηματοδότηση από τις αγορές. Θεωρώ απίθανο η ΕΚΤ να εστιάσει στην Ελλάδα, αν και υπάρχει αυτή η πιθανότητα στο μέλλον

    Σε περίπτωση όμως που η Ελλάδα, εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον, η ΕΚΤ να αναλαμβάνει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά;

    Στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT), η ΕΚΤ εγκαταλείπει το καθεστώς του προτιμησιακού πιστωτή, έναντι των ιδιωτών πιστωτών, αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει αναδιάρθρωση στα ομόλογά αυτά ή υποστούν ζημιές, θα υποστεί ζημιές και η ΕΚΤ.

    Αυτό όμως δεν αφορά τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα, . και για αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μία μείωση του χρέους

    Αν το χρέος συγκεντρωθεί στα χέρια κυβερνήσεων και ΕΚΤ, αντιμετωπίζεται η κρίση με τις παρούσες συνθήκες;

    Νομίζω ότι είμαστε σε μία κατάσταση περίπλοκη, όπου ο δημόσιος τομέας, ειδικά η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει κατ επανάληψη να μειώσει τους μεγάλους συστημικούς κινδύνους και αυτό φυσικά είναι θετικό, από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει γρήγορη πρόοδος σε επίπεδο θεσμικών μεταρρυθμίσεων, σε δομικές προσαρμογές, αυτές οι διαδικασίες σίγουρα χρειάζονται χρόνο, αν και θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, λίγο πιο γρήγορα. Παρόλα αυτά, αυτό σημαίνει, ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες χρηματοοικονομικές εκρήξεις από την μια, και από την άλλη μία συνεχής κρίση, συνεχείς δυσκολίες. Ακόμα μία σκληρή διαδικασία.

    Πολλοί μιλούν για αναγκαία διαγραφή του χρέους που έχει ο επίσημος τομέας (OSI). Πιστεύετε το ίδιο;

    Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο βήμα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα ακόμα και σύμφωνα με αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεν θα είναι ικανή να μειώσει το χρέος σε επίπεδα βιώσιμα, όπως είναι τα πράγματα τώρα. Το υπόλοιπο μέρος του χρέους, που έχει μείνει ανήκει στον επίσημο τομέα, σε μία τέτοια περίπτωση επικεφαλής μίας τέτοιας διαγραφής θα ήταν ο ελληνικός δημόσιος τομέας. Νομίζω ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτό είναι ευρέως αντιληπτό αυτό στην Ευρώπη.

    Αμφιβάλω, αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα. Πιστεύω ότι ο λόγος που αυτό δεν γίνεται τώρα, είναι πρώτον γιατί είναι πολιτικά δύσκολο για τους φορολογούμενους να δεχθούν νέες απώλειες. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ θέλουν να δουν περισσότερα από την Ελλάδα,

    Το σκεπτικό που έχουν είναι, ναι, να προχωρήσουμε σε μία νέα αναδιάρθρωση, αλλά αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές, αυτό μπορεί να ξανά συμβεί στο μέλλον. Θέλουν να δουν αξιόπιστη πρόοδο από την ελληνική πλευρά. Αυτό νομίζω θα ανοίξει το δρόμο για τον επίσημο τομέα.

    Χρειάζονται λοιπόν πολιτικές αποφάσεις. Από την άλλη το ΔΝΤ έχει στα προγράμματα του ως προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του χρέους. Τι περιμένετε να συμβεί;

    Μπροστά μας, έχουμε πολλές πολιτικές αποφάσεις. Ένας παράγοντας έχει να κάνει με την ελληνική κυβέρνηση η οποία καλείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ένας δεύτερος αφορά στην ευελιξία που θα θελήσουν να επιδείξουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Υπάρχει στην Ευρώπη, εμπεδωμένη η αντίληψη ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο Ευρώ, αλλά από την άλλη πρέπει να προχωρήσει στις αλλαγές.

    Πιστεύετε ότι η Γερμανία, θα επιδείξει τέτοια ευελιξία;

    Όχι σε αυτήν τη φάση της συζήτησης. Η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θέλουν πρώτα να δουν την καλή θέληση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, περιμένουν πράξεις. Πιστεύω από την άλλη, ότι αν έβλεπαν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αλλαγές, πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα εκπλήσσονταν θετικά από την ευελιξία που θα μπορούσε να είναι η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις Γιατί θέλουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κρατήσουν την Ελλάδα στο Ευρώ

    Πιστεύετε ότι χωρίς ανάπτυξη και ισορροπία ανάμεσα σε βορρά και νότο, είναι δυνατόν η Ευρωζώνη να ξεφύγει από την ύφεση;

    Η ύφεση, θα κρατήσει. Μία ανισσοροπία, είναι ότι οι χώρες του νότου καλούνται να μειώσουν τα ελλείμματα τους πιο επιθετικά από ότι οι χώρες του βορρά. Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με την εσωτερική υποτίμηση. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία χρειάζονται να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από τις μειώσεις μισθών γεγονός που δίνει ώθηση στις εξαγωγές και που ωστόσο, έχει αρνητική επίπτωση, στην κατανάλωση, επομένως συνολικά επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη (...)

    Κατά μία όμως αισιόδοξη προσέγγιση, η υποτίμηση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι έχουν αντιληφτεί πολλοί αναλυτές. Έγινε πολύ γρήγορα. Η εσωτερική υποτίμηση θα λάβει τέλος τα επόμενα χρόνια, το πιο επιθετικό μέρος της. Πιστεύω ότι αυτό θα αφαιρούσε ένα πολύ μεγάλο βάρος από την Οικονομία. Βέβαια όταν μιλάμε για δυο χρόνια ακόμα ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, σε κοινωνικό επίπεδο....

    Οι μειώσεις των μισθών στην Ελλάδα έγιναν πολύ επιθετικά αλλά σε μερικά χρόνια η χώρα θα έχει αφήσει πίσω της, το μεγαλύτερο μέρος του πόνου. Ταυτόχρονα όμως θέλω να επισημάνω, ότι η Ελλάδα, δεν είναι απλά σε ύφεση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Οικονομικά και κοινωνικά η κατάσταση είναι πολύ επώδυνη.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ: Αννίτα Πασχαλινού

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 09:01

    Είδηση: 21456

    [06] Με μια ματιά

    -Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, που διαμαρτύρονται για τη σύλληψη και την παραπομπή με την αυτόφωρη διαδικασία τριών οδηγών απορριμματοφόρων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της 29ης Αυγούστου. Η υπόθεση εκδικάζεται αυτή την ώρα, ενώ η ΠΟΕ- ΟΤΑ πραγματοποιεί τετράωρη στάση εργασίας έως τις 11:00.

    -Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που αρχικά εκδηλώθηκαν σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά, ενώ σήμερα σταδιακά θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά εκτός της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας και πιθανόν τη βόρεια Πελοπόννησο.

    -Τραγικό τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα στη Β. Ελλάδα. Πέντε νεκροί και 30 τραυματίες από ανατροπή λεωφορείου με ρώσους τουρίστες, στο δρόμο Μουδανιών- Θεσσαλονίκης.

    -Θανάσιμα τραυματισμένο βρέθηκε ένα ζευγάρι στον Πειραιά. Ο 63χρονος άνδρας, ομογενής από την Αίγυπτο, εντοπίστηκε νεκρός σε διαμέρισμα που ενοικίαζε στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Καλλέργη. Στην ίδια πολυκατοικία, σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, όπου διέμενε το ζευγάρι, βρέθηκε δολοφονημένη και η 60χρονη σύζυγός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης αλλά ούτε και στοιχεία που να παραπέμπουν σε ληστεία.

    -Δύο ένοπλοι ληστές εισέβαλαν, στις 6.15 τα ξημερώματα, σε μονοκατοικία στη Δροσιά Αττικής. Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα, ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτρια και την οικιακή βοηθό με την απειλή των όπλων και άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο και εξαφανίστηκαν. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    -Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Ρεθύμνου, λόγω πυρκαγιάς κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στο νότια πλευρά της πόλης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακροβατερή, κοντά στον κόμβο του Σπηλίου που συνδέει την πόλη με την Εθνική οδό και έγινε αντιληπτή δέκα λεπτά πριν τις 7 το πρωί, οπότε και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, που είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο οι φλόγες να απειλήσουν σπίτια και δύο ώρες μετά την έθεσαν υπό έλεγχο.

    -Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν σίτιση, από 57.000 σε 70.000, και των κλινών στις φοιτητικές εστίες κατά 700, ανακοινώσε ο υπουργός Παιδείας, ενώ δωρεάν θα σιτίζονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους.

    -Ανοίγει, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το επάγγελμα του περιπτερά, ενώ απελευθερώνονται η πώληση καπνικών προϊόντων και η εκμετάλλευση κυλικείων.

    -Νέο ρεκόρ ανεργίας το δεύτερο εξάμηνο. Έφτασε στο 23,6%, με περίπου 1.200.000 ανέργους.

    -Ένας νεκρός και 5 τραυματίες από συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Υεμένη.

    -Ένας 16χρονος, μέλος συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών, συνελήφθη στο Μεξικό για δολοφονίες 50 ατόμων.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 10:50

    Είδηση: 21457

    [07] Συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Η εφορία θα συμψηφίζει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής φόρου προς τους φορολογούμενους από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Σύμφωνα με την απόφαση, στους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ, το εκκαθαριστικό σημείωμα δεν θα περιλαμβάνει ειδοποίηση για την είσπραξη του πόσου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια εφορία.

    Ειδικά για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη δήλωση φόρου εισοδήματος ηλεκτρονικά, θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα σχετική σημείωση για την υποχρέωση προσκόμισης της δήλωσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών.

    Για τους φορολογούμενους χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη και με επιστροφή φόρου μικρότερη των 1.500 ευρώ, στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα παραλάβουν θα υπάρχει ενσωματωμένη ειδοποίηση για την είσπραξη του φόρου εισοδήματος.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 21484


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 September 2012 - 8:51:33 UTC