Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέθηκε το κρησφύγετο του 30χρονου στη Λαμία-Σχεδιάζαν νέα ληστεία
  • [02] Βεστερβέλε: Στην Αθήνα το κλειδί της επιτυχίας
  • [03] Στα χέρια του Α. Σαμαρά όλα τα σενάρια για τα μέτρα των 11,5 δισ.

    [01] Βρέθηκε το κρησφύγετο του 30χρονου στη Λαμία-Σχεδιάζαν νέα ληστεία

    Μετά από τηλεφώνημα το μεσημέρι η αστυνομία εντόπισε κοντά στο κέντρο της Λαμίας ισόγειο διαμέρισμα το οποίο είχε νοικιάσει ο 30χρονος Τάσος Θεοφίλου.

    Από τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι αρχές αναγνωρίστηκε στο πρόσωπό του ο ενοικιαστής του σπιτιού στην 10η πάροδο Τυμφρηστού στον Αγιο Λουκά.

    Το διαμέρισμα βρίσκεται περιφερειακά της Λαμίας και ο Θεοφίλου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νοίκιασε πριν ένα χρόνο με πλαστά χαρτιά.

    Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ο 30χρονος είχε εμφανιστεί τις δύο-τρεις προηγούμενες μέρες στη Λαμία,.

    Σύμφωνα με τους αστυνομικούς «η επιλογή του σπιτιού δεν ήταν τυχαία αφού από αυτό το σημείο είχε δυνατότητα διαφυγής προς όλες τις κατευθύνσεις». Οι αστυνομικοί το χαρακτηρίζουν «στρατηγικό» αλλά και συγχρόνως με «εύκολη πρόσβαση».

    Κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, θα ερευνήσει το κρησφύγετο του 30χρονου, αρχικά για όπλα και στη συνέχεια για οποιοδήποτε εύρημα που θα δώσει ώθηση στις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος με τους συνεργούς του προετοίμαζαν ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Λαμίας.

    Σε έρευνα της αστυνομίας στο πατρικό του σπίτι στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε μικροκάμερα που είχε προσαρμόσει σε σέλα ποδηλάτου που βρέθηκε στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας που βρίσκεται το διαμέρισμα, με την οποία είχε βιντεοσκόπησει του εξωτερικούς χώρους της τράπεζας.

    Στη Θεσσαλονίκη η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εντόπισε ηλεκτρονική υπολογιστή, χειρόγραφες σημειώσεις με αρκετά τηλέφωνα, και δύο κλειδιά.

    Ο υπολογιστής έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια για ανάλυση και ίσως υπάρξουν χρήσιμα στοιχεία που θα οδηγήσουν τις αρχές στα ίχνη των συνεργών του στη φονική ληστεία της Πάρου.

    Στην κατοχή του Τάσου Θεοφίλου η αστυνομία εντόπισε και μια τηλεκάρτα με την οποία πιθανότατα να τηλεφωνούσε και σε άτομα που σχετίζονται με την ληστεία αλλά και την εγχώρια τρομοκρατία.

    Το κινητό τηλέφωνο που έπεσε από τον 30χρονο στην διάρκεια της συμπλοκής με τον 53χρονο οδηγό ταξί στην Πάρο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν στο όνομά του, αλλά είχε εκδοθεί με πλαστά στοιχεία που ανήκουν σε αλλοδαπό. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα είχε δεχτεί μόνο μια κλήση λίγο πριν τη ληστεία, και αυτή προέρχονταν από τον σύνεργό του που βρίσκονταν έξω από την τράπεζα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ Χρήστου Μανούρα, ο Θεοφίλου ήταν αναζητούμενος από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

    Είχε εντοπισθεί από τον Νοέμβριο του 2010, στην ομάδα ατόμων, τα οποία, μετά έναν μήνα, συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Τότε δεν είχε αναγνωρισθεί, αλλά από την έρευνα προέκυπτε ως άτομο που, κυρίως, είχε τον τομέα αντιπαρακολούθησης των μελών της οργάνωσης και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσπαθούσε να εξακριβώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Δεν τα κατάφερε, παρά μόνο μετά τη ληστεία στην Πάρο, κατά την οποία προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία, οπτικού και γενετικού υλικού.

    Μετά τη ληστεία στην Πάρο και τη δολοφονία του Δημήτρη Μίχα, 53 χρονων, ο οποίος προσπάθησε να αναχαιτίσει τους δράστες κατά τη διαφυγή τους, οι αστυνομικές αρχές είχαν στα χέρια τους το καπέλο του Θεοφίλου με γενετικό υλικό, αλλά και φωτογραφίες από το βίντεο της κάμερας ασφαλείας της Τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μανούρα, ο Θεοφίλου, που είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δεν εργαζόταν αλλά έμενε κυρίως στην Αθήνα. Είχε ξυρίσει πρόσφατα το κεφάλι του για να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του, αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του στον Κεραμικό, ενώ διαπιστώθηκε ότι έμενε σε ξενοδοχείο στο Μοναστηράκι.

    Ο νεαρός οδηγήθηκε το πρωί στο αυτόφωρο τριμελές προκειμένου να δικαστεί για απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής την ώρα της σύλληψής του το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Ζήτησε αναβολή και η δίκη θα γίνει την Τετάρτη.

    Η συμπληρωματική δικογραφία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που τον εμπλέκει για συμμετοχή στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς, διαβιβάστηκε στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Στις 22 Αυγούστου η δίκη του 29χρονου - συνεχίζονται οι έρευνες

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 22:41

    Είδηση: 19614

    [02] Βεστερβέλε: Στην Αθήνα το κλειδί της επιτυχίας

    «Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και επανέλαβε ότι «το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα», σημειώνοντας ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη.

    Ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας και ανέφερε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατές αλλαγές στην ουσία των μεταρρυθμίσεων.

    Εξέφρασε δε με έμφαση την συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό για τα βάρη που επωμίζεται και κάλεσε όλους, τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα και αλλού, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης και να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις λαϊκισμού.

    «Γνωρίζουμε τι επωμίζεστε στην παρούσα φάση. Γνωρίζουμε τι τραβάει ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα. Τι σημαίνει για νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, τι σημαίνει για μεγαλύτερους να περικόπτονται οι μισθοί τους και για συνταξιούχους να φοβούνται για το μέλλον τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για το «λίκνο της δημοκρατίας» και την «πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού», τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα χωρών οι οποίες απευθύνονται η μία στην άλλη όχι με κλισέ και προκαταλήψεις, αλλά με εκτίμηση και σεβασμό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή και προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο «θα επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους, με ειδική ωστόσο φροντίδα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται στην δίνη μιας κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης».

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να επιδεικνύεται αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, «ακόμη και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας και εξάπλωσής της.

    «Η κοινωνική αστάθεια, εφόσον προκύψει, δεν γνωρίζει σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ χαρακτήρισε τον λαϊκισμό ως την μεγάλη απειλή για την συνοχή της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος δε στις σχέσεις των λαών Ελλάδας και Γερμανίας, παρέπεμψε στα δύο εκατομμύρια Γερμανών τουριστών οι οποίοι επισκέφθηκαν φέτος, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, την Ελλάδα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ανάπτυξης, καθώς, όπως τόνισε «η λιτότητα μόνη δεν είναι αρκετή» και σημείωσε ότι χωρίς επενδύσεις και ρευστότητα στην αγορά δεν θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά ακόμη μικρότερη παραγωγή και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού "Der Spiegel" περί ανάγκης να εξευρεθούν επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι αρμόδιος να δώσει απαντήσεις ως προς αυτό το μέγεθος είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα συνοδεύει την Παρασκευή τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

    «Επικοινωνιακό φιάσκο» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση Βεστερβέλε - Αβραμόπουλου στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την πάγια στάση της Γερμανίας περί πιστής εφαρμογής του μνημονίου, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε στο να την καταγράψει.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 22:39

    Είδηση: 19610

    [03] Στα χέρια του Α. Σαμαρά όλα τα σενάρια για τα μέτρα των 11,5 δισ.

    Ο κ. Στουρνάρας ο οποίος θα συνοδέψει μαζί με τον κ. Σταικούρα τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Ευρώπη, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ για το θέμα της επιμήκυνσης τόνισε ότι κατά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ θα γίνει μια γενικότερη κουβέντα γενικότερη για το ζήτημα.

    Τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα θα λάβει ο Πρωθυπουργός μαζί με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου εκτός από τη λίστα των 11,5 δισ. περιλαμβάνεται και μια δεύτερη λίστα με εναλλακτικά μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία.

    «Τα μέτρα που έχουμε φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ. Υπάρχουν πολλά αλλά πρέπει να καταλήξουμε σε εκείνο το πακέτο που θα γίνει αποδεκτό και εντός και εκτός Ελλάδας. Τα 11,5 δισ. ευρώ τα έχουμε. Το θέμα είναι να φτάσεις σε αυτά με τις μικρότερες οριζόντιες περικοπές.», τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

    Συντάξεις, εφάπαξ και προνομιακά επιδόματα όπως φαίνεται θα είναι οι πρωταγωνιστές των περικοπών αν και στο οικονομικό επιτελείο συζητούνται ακόμα εναλλακτικές προκειμένου αυτές να είναι πιο ήπιες.

    Οι μειώσεις στις συντάξεις θα αρχίζουν από τα 800 € και θα είναι κλιμακωτές. Τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι αφορούν σε περικοπή από 2% που θα φτάνει ως και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης

    Τα προνοιακά επιδόματα θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ για συγκεκριμένο εισόδημα και πάνω θα καταργηθούν εντελώς.

    Όπως φαίνεται γλιτώνουν από το μαχαίρι οι δεύτερες συντάξεις σε όσους αποδεδειγμένα τις δικαιούνται και απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται

    μείωση 30 με 35% στις αποδοχές των εργαζόμενων στος ΔΕΚΟ. Από 31.000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, αναμένεται οι αποδοχές να διαμορφωθούν κοντά στις 21 με 22.000 ευρώ

    ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 35.000 δημοσίων υπαλλήλων

    κατάργηση των ήδη ψαλιδισμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας

    περικοπές και στις αποδοχές όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, καθώς η κυβέρνηση μπόρεσε να τις αποφύγει μόνο για φέτος.

    περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και των νοσοκομειακών δαπανών

    παραχώρηση σε ιδιώτες σειράς υπηρεσιών που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα συγκομιδή απορριμμάτων και υπηρεσίες εστίασης και

    λουκέτα και συγχωνεύσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημοτικές επιχειρήσεις, στρατόπεδα και οργανισμούς του δημοσίου

    Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών καταληκτική ημερομηνία για το κλείδωμα του νέου πακέτου μέτρων είναι η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα δηλαδή όπου θα γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup.

    Για νέα μέτρα λεηλασίας της χώρας-λάφυρα στην τρόικα, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποία, προσθέτει, θα βυθίσουν περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση, θα εκτινάξουν την ανεργία και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία.

    Φτώχεια, ύφεση και ανεργία οι άμεσες συνέπειες των νέων μέτρων, τονίζει η Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναδιάταξη της εθνικής παραγωγής.

    Το νέα άγρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και EE είναι η συνέχεια, αλλά όχι το τέλος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει στο λαό, αναφέρει το ΚΚΕ καλώντας σε λαϊκή οργάνωση.

    Σχετικές ειδήσεις:

    «Κλειδώνει» το πακέτο περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ

    Γ. Στουρνάρας: Πριν την άφιξη της τρόικας θα οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 22:39

    Είδηση: 19598


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 August 2012 - 20:49:35 UTC