Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι περικοπές στο Δημόσιο στο επίκεντρο των επαφών με την τρόικα
  • [02] Επιστροφή στην πραγματικότητα με την έλευση της τρόικας
  • [03] Επίσημες ανακοινώσεις για το «Σωματίδιο του Θεού» την Τετάρτη
  • [04] Πρόγνωση από τη Χριστίνα Ρήγου

    [01] Οι περικοπές στο Δημόσιο στο επίκεντρο των επαφών με την τρόικα

    Μείωση κατά 25% των δαπανών του δημοσίου ζήτησε ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει απολύσεις, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση.

    «Το θέμα του καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολιτικό. Προσωπική μου άποψη είναι πως θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας πρέπει να υλοποιούνται από μόνιμους αξιωματούχους», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης φέρονται να συμφωνούν πως απολύσεις δεν πρέπει να γίνουν. Θα πρέπει όμως να βρουν ισοδύναμα μέτρα για την περιστολή του κόστους της δημόσιας διοίκησης.

    Ήδη ο Πρωθυπουργός ζήτησε να καταργηθούν όλες οι αμειβόμενες επιτροπές των υπουργείων αλλά και η πλειονότητα των 22 ειδικών γραμματειών. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέου κύματος εργασιακής εφεδρείας.

    Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και υπέρ της έντιμης αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιών τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Μονόδρομο χαρακτήρισε τις αλλαγές στο κράτος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προαναγγέλλοντας πλαίσιο μεταρρυθμίσεων 100 ημερών.

    «Το πρόβλημα του δημόσιου τομέα δεν είναι το μέγεθός του, καθώς αυτό δεν αποκλίνει σημαντικά ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων και τη δημόσια δαπάνη για μισθούς και λειτουργικά έξοδα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των λοιπών κρατών-μελών στην Ε.Ε. Είναι κυρίως το πρόβλημα της χαμηλής αποδοτικότητας», τόνισε ο κ. Μανιτάκης και τάχθηκε υπέρ των στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της κατάργησης και συγχώνευσης φορέων του δημοσίου και έθεσε τρεις προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες: την επίσπευση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού του δημοσίου, τη μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το συντονισμό της κυβερνητικής δράσης ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και συναρμοδιότητες που καθυστερούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Η αξιολόγηση που έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής μόνο σε 2 υπουργεία, είναι σε εξέλιξη σε άλλα 4 και δεν έχει καν ξεκινήσει στα υπόλοιπα 11, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

    Εκκρεμεί το κούρεμα των δομών του δημοσίου, που πάγωσε μετά την καταψήφιση από την προηγούμενη βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

    Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες καταργήσεις και συγχωνεύσεις 60 περίπου οργανισμών.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προανήγγειλε επίσης ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι ο κανόνας μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, θα γίνει μία προς δέκα.

    Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 300 μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο λαβύρινθος της δημόσιας διοίκησης αποτελείται από 75 γενικές γραμματείες, 1.978 διευθύνσεις και 5.027 τμήματα, πολλά από τα οποία έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες.

    Αν το κουβάρι λυθεί, και χρήματα θα εξοικονομηθούν και τα έσοδα θα αυξηθούν, δηλώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 23:35

    Είδηση: 16445

    [02] Επιστροφή στην πραγματικότητα με την έλευση της τρόικας

    Ο εκρηκτικός συνδυασμός τρόικας και Ράιχενμπαχ που βρίσκονται στην Αθήνα επαναφέρουν τη χώρα στη σκληρή πραγματικότητα. Από το συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα εξέπεμψε SOS για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Ο Χορστ Ραιχενμπαχ περιέγραψε τους τομείς στους οποίους χρειάζεται αμέσως να γίνουν παρεμβάσεις:

    αλλαγή του φορολογικού νομοσχεδίου

    κατάργηση τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

    πάταξη της φοροδιαφυγής

    μείωση της γραφειοκρατίας

    απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων

    μείωση του κόστους στον δημόσιο τομέα

    απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

    άμεση προώθηση των αποκρατικοποίησεων

    Η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται με στόχο να επιτύχει την αναθεώρηση επαχθών όρων του μνημονίου.

    Την αποφασιστικότητα αυτή αναγνωρίζει και ο Χορστ Ραιχενμπαχ όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη, κατά την οποία κύριο θέμα συζήτησης ήταν η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά με βασικό μοχλό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.

    Από το συνέδριο του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για τροποποιήσεις στο μνημόνιο.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμά ότι αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Μελλοντικά, όπως εκτιμά, μέσω διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ελαφρυνθεί επιπλέον κατά 90 δισ. ευρώ.

    Τη δημιουργία ελευθέρων οικονομικών ζωνών προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Ο Χορστ Ραιχενμπαχ συναντήθηκε και με το νέο Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες συζήτησαν τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της ομάδας δράσεις κυρίως στον τομέα της είσπραξης εσόδων.

    Όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις με την τρόικα η οποία έφτασε στην Αθήνα με πολυήμερο χρονοδιάγραμμα.

    Την Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τον έλεγχο, ενώ την Τετάρτη οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα και την Πέμπτη μετά την ορκωμοσία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα συναντηθούν μαζί του και αμέσως μετά θα μεταβούν όλοι μαζί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Αντώνη Σαμαρά. Την Παρασκευή θα αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Το Σάββατο οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από Αθήνα Στις 22 Ιουλίου, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων και στις 24 Ιουλίου επιστρέφουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας για διαπραγμάτευση.

    Διερευνητικό χαρακτήρα προσδίδει στην επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη στις επαφές των εκπροσώπων των δανειστών, αν και αρχικά μίλησε για «διαπραγματεύσεις», διόρθωσε αμέσως χρησιμοποιώντας τη λέξη «συζητήσεις».

    Οι συζητήσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα θα καταγράψουν τι έγινε και τι δεν υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

    Στο Ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Σλοβάκος πρόεδρος, ζητώντας πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο Ρόμπερτ Φίτσο που επισκέπτεται το Βερολίνο, είπε ότι είπε ότι οι πολίτες της χώρας του χάνουν την υπομονή τους με τα πακέτα διάσωσης.

    Τα προγράμματα διάσωσης προκαλούν σοβαρούς τριγμούς και στον συνασπισμό της Αγγελα Μέρκελ. Ο ηγέτης του αδελφού κόμματος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χερστ Ζιχοφερ απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν υπάρξουν διασώσεις και γι' άλλες χώρες.

    «Θα έρθει ή ώρα που η κυβέρνηση της Βαυαρίας και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση δεν θα μπορούν πια να λένε «ναι». Χωρίς τις ψήφους του κόμματος, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα έχει την πλειοψηφία», τόνισε.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 23:35

    Είδηση: 16444

    [03] Επίσημες ανακοινώσεις για το «Σωματίδιο του Θεού» την Τετάρτη

    Οι δυο ομάδες ερευνητών που εργάζονται στα δυο πειράματα CMS και Ατλας του επιταχυντή αδρονίων στη Γενεύη, στο μεγαλύτερο πείραμα της ιστορίας, μπορεί σε λίγες ώρες να παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, τον εντοπισμό του σωματιδίου που θα βοηθήσει στην κατανόηση των μυστικών του σύμπαντος, αλλά πάνω απ όλα θα αποδείξει ότι η προσέγγιση που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στην έρευνα του σύμπαντος είναι ορθή.

    Όλα ξεκίνησαν πριν από 45 χρόνια όταν ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς αλλά και 5 ακόμα συνάδελφοι του ανά τον κόσμο, μίλησε για την ύπαρξη ενός πεδίου, του πεδίου Χιγκς, το οποίο λύνει το πρόβλημα: όσο μεγαλύτερη «αντίσταση» συναντά ένα σωματίδιο καθώς περνά μέσα από το πεδίο, τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του.

    Η επικύρωση της ύπαρξης του μποζονίου αναμένεται να κάνει αίσθηση αφού «όλη η φυσική από την αρχή του 20ού αιώνα βασίζεται σε αυτό», εξηγεί ο Βέλγος φυσικός, καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) Φρανσουά Ενγκλέρ, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Μπράουτ, που έχει πλέον πεθάνει, και τον Πίτερ Χιγκς είχαν εισηγηθεί το 1964 την ύπαρξη του «μηχανισμού του Χιγκς».

    Ο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για να ανακοινωθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις από τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς. Στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.

    Δεδομένα που είχε ανακοινώσει το CERN τον περασμένο Δεκέμβριο έδειχναν ότι το επίπεδο βεβαιότητας για την ύπαρξη του μποζονίου περιοριζόταν στα 2 σίγμα (τυπική απόκλιση 2), συγκριτικά με τα 5 σίγμα που απαιτούνται συνήθως προκειμένου να αναγνωριστεί επίσημα μια ανακάλυψη στο χώρο της φυσικής. Όταν η στατιστική βεβαιότητα φτάνει τα 5 σίγμα, η πιθανότητα να είναι εσφαλμένο το τελικό συμπέρασμα είναι μία στο εκατομμύριο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 23:34

    Είδηση: 16431

    [04] Πρόγνωση από τη Χριστίνα Ρήγου

    Πιο αναλυτικά την Τετάρτη προβλέπεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Αραιές νεφώσεις αναμένονται το μεσημέρι στα δυτικά, τοπικά αυξημένες στα ορεινά της Ηπείρου, με πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο και θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και τους 34 στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα στραφούν το απόγευμα σε βορειοδυτικούς 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν μέχρι 5-6 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα υποχωρήσουν στα 3-5 και στον Ευβοικό πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22..34 βαθμούς Κελσίου, με πιο δροσερά τα ανατολικά τμήματα του νομού, με 29-30 βαθμούς.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Παρόμοιες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και στη Θεσσαλονίκη, με λιακάδα όλη την ημέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21..33 βαθμούς, με ένα θαλάσσιο ρεύμα να πνέει μέχρι 4 μποφόρ.

    ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

    Την Πέμπτη θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα και το μεσημέρι θα συννεφιάσει τοπικά στα ορεινά της χώρας. Η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα λίγο σε όλη τη χώρα, με τις μέγιστες τιμές το μεσημέρι στους 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Οι βοριάδες στα πελάγη θα είναι πιο ήπιοι και μόνο στο κεντρικό και σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

    Παρόμοιες καιρικές συνθήκες προβλέπονται και την Παρασκευή, με ήλιο, λίγη συννεφιά στα ορεινά και πιθανόν να έχουμε τοπικές μπόρες στην ορεινή βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα φτάνοντας τους 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς και οι βοριάδες θα πνέουν από 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 23:36

    Είδηση: 16412


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 July 2012 - 20:49:42 UTC