Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος Υπουργός Οικονομικών
  • [02] Παραιτήθηκε ο υφ. Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος
  • [03] Με μια ματιά
  • [04] Περισσότερες δόσεις για τις φορο-οφειλές και το χαράτσι της ΔΕΗ

    [01] Ο Γιάννης Στουρνάρας νέος Υπουργός Οικονομικών

    Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της ένταξης της χώρας μας στο ευρώ, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων επί κυβέρνησης Σημίτη. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας και μέχρι σήμερα ήταν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

    Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού τον βρήκε σε παρουσίαση βιβλίου. Γύρω στη μία παρά τέταρτο το μεσημέρι το κινητό του νέου υπουργού χτύπησε. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να τον ορίσει Υπουργό οικονομικών.

    Ο κ. Στουρνάρας που συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των Ευάγγελου Βενιζέλου και τον Φώτη Κουβέλη, για την οικονομία και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ευχαρίστησε, κατά την έξοδό του, τους τρεις αρχηγούς που του εμπιστεύτηκαν τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, και τόνισε ότι xρειάζεται σκληρή δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus», εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες. Να ξεφύγει από την κρίση.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το 1989 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών.

    Από τη θέση αυτή ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Εξου και ο τίτλος που του αποδίδουν σήμερα τα διεθνή ΜΜΕ ως ο MR Euro της Ελλάδας. Τότε είχε δηλώσει .

    «Στη σύγχρονη ιστορία ταλανιστήκαμε από συναλλαγματικές κρίσεις. Συναλλαγματικές κρίσεις δεν θα υπάρχουν, θα υιοθετήσουμε ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο το ευρώ. Άρα αυτό που λέμε μεταβολές ισοτιμιών δεν θα υπάρχουν πια. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη σιγουριά στον κόσμο και στις επιχειρήσεις.»

    Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Εως σήμερα ήταν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

    Έχει δηλώσει ότι οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων δεν αποτελούν λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας και παραμένει υπέρμαχος των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

    Ο Νέος υπουργός οικονομικών ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα ως υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου στις 17 Μαΐου.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ο Στουρνάρας και επίσημα υπουργός Οικονομικών

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 00:07

    Είδηση: 15905

    [02] Παραιτήθηκε ο υφ. Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος

    O κ. Βερνίκος με δήλωσή του απέδωσε την παραίτησή του σε λόγους ευθιξίας, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα από νομική υπηρεσία για το ασυμβίβαστο. Μέσα σε έντονο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Βερνίκος επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι είχε παραιτηθεί τυπικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα μετά την είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα, έκρινε σκόπιμο να θύσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησησ.

    Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εξηγήσεις από την κυβέρνηση αλλά και από τον ίδιο τον κ. Βερνίκο, για το αν όντως συμμετέχει σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά για τους υπουργούς και εν γένει τα πολιτικά πρόσωπα, με βάση την πρόσφατη νομοθεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρείας Vernicos Offshor Group, με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

    Ο Γιώργος Βερνίκος είπε ότι διερεύνησε αμέσως το θέμα και όταν διαπίστωσε ότι πράγματι υπάρχει κώλυμα, συνέταξε την επιστολή της παραίτησης του.

    Παράλληλα ενημέρωσε τον Ευαγγελο Βενιζέλο για την πρόθεση του να εγκαταλείψει τη θέση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του επισήμανε ότι ο νόμος είναι νόμος.

    Μόλις ξέσπασε ο θόρυβος η πρώτη συνάντηση που είχε ήταν με τον υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη.

    «Πήρε μια πολιτική απόφαση που τιμά τον ίδιο και την ιστορία του. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και στη συνέχεια τις προσπάθειες και το έργο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Ναυτιλίας», τόνισε ο Μουσουρούλης.

    Μόλις την Δευτέρα ο Γιώργος Βερνίκος είχε πει δημοσίως ότι μετέχει σε off shore εταιρία.

    «Εγώ είμαι ενεργός επιχειρηματίας και είναι ένα πείραμα, γιατί πράγματι πρώτη φορά ενεργός επιχειρηματίας αναλαμβάνει υπουργός. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και εγώ είχα μεγάλο ενδοιασμό για το αν έπρεπε να δεχθώ...Και ελληνική σημαία μπορείς να έχεις και στα πλοία σου και Off Shore εταιρίες μπορείς να έχεις, η εμπόρια αυτή είναι 200 ετών, μπορώ να σας πω από την πλευρά της ελληνικής ναυτιλίας», είχε τονίσει.

    Ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι υπουργός κάποιος που επιχείρησε στα όρια του νόμου να κάνει φοροδιαφυγή μέσω off shore εταιρίας δηλώνει ο Κώστας Μαρκόπουλος

    «Οι συγκυβερνώντες Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ηθική, η διαφάνεια και η πολιτική λογοδοσία είναι αναγκαία όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στους πολιτικούς, σε αυτούς μάλιστα, στον υπέρτατο βαθμό», τόνισε ο γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γ. Βερνίκος λόγω offshore

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 00:08

    Είδηση: 15900

    [03] Με μια ματιά

    -Εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα στα γραφεία της MICROSOFT στο Μαρούσι.

    -Ως τις 5 Ιουλίου θα καταβληθούν στους φαρμακοποιούς οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας.

    -Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας, αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    -Δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης στους μονίμους κατοίκους του Καστελόριζου, της Γαύδου και του Αγαθονησίου από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, παρέχεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

    -Συνελήφθησαν, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες χθες, στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών από άνδρες της Υποδ/νσης Ασφαλείας Πατρών / Τμ. Αλλοδαπών, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία με προορισμό το εξωτερικό, ένας αλλοδαπός διότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και μια 27χρονη αλλοδαπή διότι παρείχε άμεση συνέργεια συνοδεύοντας και συνταξιδεύοντας μαζί με έναν αλλοδαπό, ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα, ο οποίος επίσης συνελήφθη.

    -Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, απογευματινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή Πλαταμώνα Ν. Πιερίας, 79χρονος. Ο άτυχος άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 15919

    [04] Περισσότερες δόσεις για τις φορο-οφειλές και το χαράτσι της ΔΕΗ

    Σενάριο και για έξι δόσειςγια το χαράτσι της ΔΕΗ

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει να επεκτείνει επίσης από 5 σε 6 τον αριθμό των διμηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 με σκοπό να μειωθούν τα ποσά της κάθε δόσης και ταυτόχρονα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του φόρου αυτού.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 15929


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 June 2012 - 8:49:30 UTC