Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου
  • [02] Κρήτη: Αρμονία αντιθέσεων

    [01] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

    Βροχές αναμένονται τις επόμενες μέρες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα την Πέμπτη σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και στη δυτική Πελοπόννησο μπορεί να είναι κατά τόπους έντονα, ενώ ισχυρές βροχές αναμένονται και στα βορειότερα τμήματα του νομού Αττικής, κοντά στην Βοιωτία αλλά και στην Εύβοια. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος γενικά, με την θερμοκρασία να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα και με την ψύχρα και τις βροχές να παραμένουν στα βόρεια. Το Σαββατοκύριακο δε θα λείψουν η συννεφιά και οι μεσημεριανές μπόρες, με περισσότερο ήλιο την Κυριακή και την Δευτέρα.

    Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη μεγάλα διαστήματα συννεφιάς θα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Βροχές κατά τόπους έντονες και το μεσημέρι καταιγίδες προβλέπονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ στα πεδινά θα είναι μικρότερης έντασης. Κατά τόπους έντονα φαινόμενα πιθανόν να εκδηλωθούν στα δυτικά, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων, στο ανατολικό Αιγαίο και στα βόρεια ορεινά. Μέχρι το βράδυ, ο καιρός θα ανοίξει αρκετά και οι βροχές θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο. Αρκετή θα είναι η ψύχρα τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8..23 στα βόρεια, από 9..22 στα δυτικά και δε θα ξεπεράσει τους 23-24 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν μέχρι, τοπικά, 7 μποφόρ.

    ΑΘΗΝΑ

    Στην Αττική θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με νεφώσεις τοπικά αυξημένες το μεσημέρι, που θα δώσουν ασθενείς τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια ορεινά πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14...23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς, στα 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στην Θεσσαλονίκη η μέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις και βροχές, ενώ πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται το μεσημέρι στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12...21 βαθμούς Κελσίου. Στον Θερμαϊκό οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί στα 2-4 μποφόρ και θα στραφούν το μεσημέρι σε νοτιοανατολικούς.

    ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙΡΟΥ

    Την Παρασκευή, συννεφιά με πιθανότητα ψιλόβροχου αναμένεται στην Ήπειρο και στο ανατολικό Αιγαίο. Περισσότερη θα είναι η αστάθεια στα βόρεια, με μπόρες στα ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρες καταιγίδες το μεσημέρι. Περισσότερη ηλιοφάνεια θα επικρατεί στην αρχή της ημέρας στις νοτιότερες περιοχές, στην Πελοπόννησο, Κρήτη και Ρόδο-Καστελόριζο, όπου, όμως, το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε πιο ευχάριστα επίπεδα και οι δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν από 3-5 και, πρόσκαιρα στα νότια, 6 μποφόρ.

    Το Σάββατο ο καιρός στο νότιο Αιγαίο θα είναι ηλιόλουστος. Στη βόρεια Ελλάδα θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Μακεδονία, όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πιο έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε τοπικές νεφώσεις, με μπόρες τις μεσημβρινές ώρες σε ορεινές, κυρίως, περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στα βόρεια, στους 21-22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις, μέχρι τοπικά 6 μποφόρ στις ανατολικές Κυκλάδες και στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, μέχρι 5 μποφόρ.

    Πρόγνωση: Χριστίνα Ρήγου Μαθηματικός - Μετεωρολόγος

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 22:55

    Είδηση: 12922

    [02] Κρήτη: Αρμονία αντιθέσεων

    Απέραντοι ελαιώνες, αμπέλια, επιβλητικά βουνά, κατάφυτα φαράγγια, εύφορη γη, χωριά, ξωκλήσια, κάστρα σκαρφαλωμένα στα βουνά ή απλωμένα στο γιαλό στεφανωμένα με την αύρα του Λιβυκού ή του Κρητικού πελάγους, αρχαιολογικοί χώροι συνδεδεμένοι με την ιστορία, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις, συνθέτουν το γοητευτικό παρόν της Κρήτης. Ένα σταυροδρόμι πανάρχαιων θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου, χωνευτήρι ετερόκλητων πολιτισμών μα πάνω απ΄όλα ένας τόπος Ελληνικός.

    Πατρίδα του Ξένιου Δία, του κυρίαρχου του ελληνικού δωδεκάθεου, που γεννήθηκε στο Δικταίο Άντρο και ανατράφηκε στο βουνό της Ίδης και που οι τολμηροί θαλασσοπόροι Κρήτες λάτρευαν ως προστάτη των ξένων, των επισκεπτών. Εδώ που η φιλοξενία είναι περισσότερο ιεροτελεστία, εδώ που αναπτύχθηκε ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης, ο Μινωικός, στη γη του μύθου και του ονείρου, θα νιώσετε να σας πλημμυρίζουν χρώματα, γεύσεις και αρώματα μοναδικά.

    Στην Κρήτη το αφιλόξενο, άγονο τοπίο παντρεύεται αρμονικά με τους εύφορους πράσινους κάμπους, το ξανθό της αμμουδιάς με το βαθύ μπλε της θάλασσας, και τον ηλιόλουστο γαλάζιο ουρανό.

    Η Κρήτη προσφέρει μια ιστορία αιώνων, με ρίζες που χάνονται στις απαρχές των μύθων. Εδώ γεννήθηκε ο Δίας, ο πατέρας θεών και ανθρώπων της ελληνικής μυθολογίας,

    Εδώ έσμιξε κρυφά, τρελά ερωτευμένος με την όμορφη νύμφη Ευρώπη που χάρισε το όνομά της στη «γηραιά ήπειρο».

    Εδώ πέταξαν για πρώτη φορά ο πολυμήχανος τεχνίτης Δαίδαλος κατασκευαστής του φημισμένου Λαβυρίνθου και ο γιός του Ίκαρος.

    Και είναι εδώ που αναπτύχθηκε από το 2.800 π.χ. ως το 1.100 π.χ. ο Μινωικός πολιτισμός, οπότε χτίστηκαν και τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού.

    Είναι η γη που γέννησε τους μύθους του Μίνωα και της Πασιφάης, του Δία και της Ευρώπης, του Τάλου, του Δαίδαλου, του Μινώταυρου, του Λαβύρινθου και της Αριάδνης.

    Η γη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που δόξασε τη γενέτειρά του με την τέχνη της ζωγραφικής, του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Ερωτόκριτου και της Ερωφίλης, που μας κληροδότησε η μουσική και το θέατρο των άγνωστων λαϊκών Κρητικών καλλιτεχνών.

    Η γη της Ελιάς που έκανε γνωστή την μεσογειακή διατροφή στα πέρατα του κόσμου με τις πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της σας κάνει το τραπέζι με τα αγνά προϊόντα της Κρητικής γης. Λάδι, σιτάρι, κρασί, τυροκομικά, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά είναι η βάση της Κρητικής κουζίνας που τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και την διατροφική της αξία. Ο πλούτος και η ποιότητα των προϊόντων του νησιού στο πέρασμα των αιώνων, έχει δημιουργήσει μία κουζίνα με μοναδική γεύση, φρεσκάδα και γνησιότητα.

    Η Κρητική διατροφή αναγνωρίζεται σήμερα από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σαν το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά σε συνδυασμό με τη χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στη μακροζωία και ευζωία και παράλληλα αποτελεί πηγή γευστικών και αρωματικών απολαύσεων. Γεύσεις Κρητών, φημισμένα Κρητικά κρασιά και ... γίνετε συνδαιτημόνες των θεών της Κρήτης.

    Τις ιδιότητες του ελαιόλαδου τις γνώριζαν ήδη από την αρχαιότητα οι μεγάλοι γιατροί της όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός και πίστευαν στην ευεργετική του επίδραση στον άνθρωπο. Σήμερα το ελαιόλαδο που παράγεται στους απέραντους ελαιώνες του νησιού θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν και που θεωρούνται οι ιδανικότερες για την ανάπτυξη του ελαιόδεντρου. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Κρήτη ξεκινάει κατά την αρχαιότητα η καλλιέργεια της ελιάς και η διάδοσή της στον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό χώρο, ενώ ο χυμός της ελιάς έχει ευεργετική δράση στην ανάπτυξη και προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

    Η Κρήτη σήμερα, είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί που όμως διατηρεί τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της λαϊκής της παράδοσης. Ιδιαίτερα ευνοημένη από τις φυσικές ομορφιές, το καλό κλίμα, την πλούσια πολιτιστική παράδοση, τα υπέροχα μνημεία της προσφέρεται για τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

    Οι μεγάλοι πολιτισμοί που έχουν ανθίσει στην Κρητική γη έχουν κληροδοτήσει υπέροχα δείγματα του υλικού και πνευματικού πλούτου, που εκτίθενται στα διάφορα Μουσεία και Συλλογές του νησιού, ενώ μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στολίζουν την Κρητική γη.

    Στα χωριά της το παραδοσιακό και το μοντέρνο συνυπάρχουν αρμονικά με τρόπο εντυπωσιακό. Οι άνθρωποι φιλόξενοι, οι γνησιότεροι απόγονοι του Ξένιου Δία, με έμφυτη ευγένεια και ευαισθησία, μυούν τους επισκέπτες στον τρόπο ζωής του νησιού. Παραλίες οργανωμένες, κοσμοπολίτικες, ερημικές, γραφικές και παρθένες ακρογιαλιές ικανοποιούν όλα τα γούστα.

    Το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην ανατολική Μεσόγειο, το Ηράκλειο, είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης με όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγαλούπολης, αλλά και με διάσπαρτα μνημεία που θυμίζουν τις εποχές της ακμής του.

    Τα Χανιά είναι η πόλη διαμάντι του νησιού, λόγω της ομορφιάς της. Πανδαισία εικόνων ζωντανεύουν το παρελθόν και σε μεταφέρουν σε ταξίδια μυστικά, αναδεικνύοντας τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα.

    Το Ρέθυμνο είναι η πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, που διατηρεί έντονο το μεσαιωνικό και αναγεννησιακό της χρώμα στο παλιό ιστορικό της κέντρο.

    Ο Άγιος Νικόλαος, το κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού συνδυάζει το νησιώτικο χαρακτήρα με την Κρητική ταυτότητα του τοπίου, συνεχίζοντας εδώ και αιώνες το αέναο παιχνίδι της γης με τη θάλασσα.

    Αισθανθείτε την αύρα του Λιβυκού πελάγους κι ακούστε τις αυτοσχέδιες μαντινάδες που θα σας τραγουδήσουν οι λαϊκοί καλλιτέχνες του νησιού.

    Η Κρήτη δεν είναι ένας τόπος που τον αφήνεις πίσω σου.

    Με τους Κουρήτες να χορεύουν στις πλαγιές της Ίδης, την Αριάδνη να βοηθά τον Θησέα να βρει την έξοδο του λαβύρινθου, τον βασιλιά Μίνωα να παρακολουθεί τις ιερές τελετές και τους Δροσουλίτες να εμφανίζονται από τα βάθη του Λιβυκού καβάλα στ΄ άλογά τους για να υπερασπίσουν το Φραγκοκάστελλο, η Κρήτη είναι πάντα μπροστά σου!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 12453


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 May 2012 - 20:49:28 UTC