Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου
  • [02] Στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου

    [01] Πρόγνωση από την Χριστίνα Ρήγου

    Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται το επόμενο τριήμερο στα ηπειρωτικά. Στα νησιά και στα νοτιότερα ηπειρωτικά δεν περιμένουμε φαινόμενα, καθώς ο ήλιος θα κυριαρχεί. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει την Τετάρτη στα δυτικά, ενώ αρκετή θα είναι η ψύχρα νωρίς το πρωί.

    Πιο αναλυτικά, την Τρίτη προβλέπεται πυκνή συννεφιά και βροχές στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Μακεδονία, αλλά και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Έντονη θα είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στην Μακεδονία μέχρι και το απόγευμα. Οι νεφώσεις το μεσημέρι γρήγορα θα διαλυθούν και ο καιρός θα είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11..25 στα βόρεια και από 14..28 στα κεντρικά και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Στη δυτική Ελλάδα οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 24 βαθμούς. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς, στα 4-6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο και στο Κρητικό πέλαγος θα πνέουν μέχρι 7 μποφόρ.

    ΑΘΗΝΑ

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με τοπικές νεφώσεις το πρωί και το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15...27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 6 και, τοπικά στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο, 7 μποφόρ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης αρχικά θα επικρατεί συννεφιά με βροχές και καταιγίδες, όμως, το απόγευμα ο καιρός θα ανοίξει. Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης αναμένονται στα δυτικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14...23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί, μέχρι 4 μποφόρ.

    ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙΡΟΥ

    Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αίθριος, με λιακάδα στη νησιωτική χώρα και στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο. Στην υπόλοπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, πιο πυκνές στα βορειοδυτικά, όπου και το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα είναι ισχυροί μέχρι 7 μποφόρ.

    Την Πέμπτη το σκηνικό θα είναι πιο συννεφιασμένο στην ηπειρωτική χώρα, με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες το μεσημέρι. Στα δωδεκάνησα και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές νεφώσεις. Μικρή περαιτέρω πτώση αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές το μεσημέρι να μην ξεπερνάνε τους 24-25 βαθμούς και αρκετό κρύο τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να είναι ισχυροί στο Κρητικό πέλαγος και στα υπόλοιπα θαλλάσια τμήματα δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

    Πρόγνωση: Χριστίνα Ρήγου Μαθηματικός - Μετεωρολόγος

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 23:31

    Είδηση: 12691

    [02] Στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου

    Ο Βόλος, η πόλη των Αργοναυτών, η πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας είναι μια πόλη σύγχρονη με σημαντική πολιτιστική ανάπτυξη.

    Η παραλία του σημείο αναφοράς της πόλης με τους ψαράδες και τα ψαροκάϊκα, τα μαγαζιά της, τα όμορφα κτίρια, τη θέα στον Παγασητικό και το υπέροχο βουνό των Κενταύρων, να υπόσχεται μαγικές εξερευνήσεις με οδηγό το θρόισμα από το πέρασμα των μυθικών πλασμάτων του.

    Από τη Νέα Ιωνία έως τον Άναυρο και από τον Άνω Βόλο έως την παραλία τα 400 τσιπουράδικα δίνουν το στίγμα της πόλης και αποτελούν τόπο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.

    Οι ταβέρνες της πόλης , τα γραφικά κουτούκια της Νέας Ιωνίας, του Παλιού Λιμεναρχείου και η ξακουστή «Σκάλα του Μιλάνου» μεγάλωσαν γενιές και γενιές γλεντζέδων.

    Ξεκινήστε με ένα πρωινό καφέ στην παραλία του Βόλου, συνεχίστε το μεσημέρι με τσίπουρο και κλείστε το βράδυ σας στα κουτούκια, τα εστιατόρια και τα μπαρ της πόλης.

    Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του αιώνα.

    Τα τσιπουράδικα είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης, μια ιεροτελεστία που έγινε θεσμός για το Βόλο στο πέρασμα του χρόνου.

    Ο «θεσμός» ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του 1922 και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι.

    Το μεσημέρι μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους πάντα σε μικρά πιάτα. Μεζέδες ευωδιαστοί που μύριζαν θάλασσα. Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεδάκια της παραλίας με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, ήταν μια ιεροτελεστία που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια.

    Οι παρέες αυξάνονταν, το ίδιο και οι παραγγελίες. Οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι, αλλά κυρίαρχη γεύση παρέμεναν τα θαλασσινά.

    Η υπέροχη γεύση της αρμύρας που προσφέρουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και θαλασσινά αλλά και αυτά του Παγασητικού, παραγκώνισαν τα κρεατικά από το τραπέζι.

    Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα, απέκτησαν φανατικούς θαμώνες και το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο τσίπουρο, στα καλομαγειρεμένα και σε ατέλειωτη ποικιλία μεζεδάκια, όλα χειροποίητα και μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές.

    Ο Βόλος είναι μια πόλη ζωντανή, με καλλιτεχνικές ανησυχίες και με μια πλεονεκτική γεωγραφική θέση, που τον καθιστά ιδανική βάση για σύντομες ημερήσιες εκδρομές, τόσο στις παραλίες του Παγασητικού που οι περισσότερες είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, όσο και προς τα όμορφα χωριά του Πηλίου αλλά και τα υπέροχα νησιά των Σποράδων, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 16:23

    Είδηση: 6341


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 May 2012 - 20:49:32 UTC