Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοψήφισμα για το ευρώ έθεσε η Α. Μέρκελ-Διαψεύδει το Βερολίνο
  • [02] Μ. Σουλτς: «Μόνη διέξοδος η τήρηση των δεσμεύσεων»
  • [03] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου

    [01] Δημοψήφισμα για το ευρώ έθεσε η Α. Μέρκελ-Διαψεύδει το Βερολίνο

    Σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη, μετέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θέμα που όπως όμως τονίζεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, προδήλως εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ και τη Χρύσα Ρουμελιώτη κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σχολίαζοντας τη διάψευση του Βερολίνου τόνισαν ότι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού απεικονίζει ακριβώς το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο Κάρολος Παπούλιας με την Άγκελα Μέρκελ.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, των οποίων οι αντιδράσεις ήταν έντονες όσον αφορά το σκέλος της συζήτησης που αφορά το δημοψήφισμα.

    «Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος -και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ.

    «Η κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κος Βενιζέλος και ο κος Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει στην κα Μέρκελ αρνητική απάντηση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το αίτημα Μέρκελ κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά χώρας μέλους της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το θέμα λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω κρίσιμης προεκλογικής περιόδου για το μέλλον της χώρας. Κοινή εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι είναι αδιανόητο η καγκελάριος της Γερμανίας να επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζοντας αίτημα για δημοψήφισμα για το ευρώ.

    «Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται», τόνισε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση.

    «Η Γερμανία αν επιθυμεί μπορεί να κάνει στην επικράτειά της δημοψήφισμα και να φύγει από το ευρώ, εμείς δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα», ήταν το σχόλιό του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου μέσω twitter.

    Για ώμο εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και στην ελληνική πλουτοκρατία, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

    «Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές», σημείωσε η ΔΗΜΑΡ.

    «Η προτροπή της κας Μέρκελ δεν είναι μόνον απαράδεκτη παρέμβαση είναι ένα ακόμη προκλητικό λάθος της Γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου η κ. Μέρκελ στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπούλια, μίλησε επίσης για την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσιόδρα, επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης και ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπούλια

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 23:41

    Είδηση: 12482

    [02] Μ. Σουλτς: «Μόνη διέξοδος η τήρηση των δεσμεύσεων»

    Δραματική προειδοποίηση πως αν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση του δανείου δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε ομιλία του στην Αθήνα. Είναι εκτός πραγματικότητας όσοι μιλούν για αποδέσμευση από το μνημόνιο με παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επισήμανε ο σοσιαλιστής ηγέτης.

    Πρέπει να συνεργαστούμε μαζί, επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ζήτησε από την Αθήνα να τηρήσει στις συμφωνίες για να παραμείνει στην ευρωζώνη και να λάβει την επόμενη δόση. Έλαβα το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και αντιλαμβάνομαι την οργή του, γι' αυτό επιβάλλεται να έχουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ Σούλτς, ενώ αναφερόμενος σε όσους είναι κατά του μνημονίου, αλλά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, είπε καλλιεργούν φρούδες ελπίδες και οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή.

    Τις τελευταίες εξελίξεις συζήτησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και την Ελλάδα και υποστήριξε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα για την χώρα μας, εντός της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, επεσήμανε με ικανοποίηση την στροφή της Ευρώπης σε αναπτυξιακή και όχι σε τιμωρητική τροχιά.

    Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης και ότι το ελληνικό πρόβλημα εντάσσεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

    Είναι απολύτως αναγκαίο να ανακόψουμε την ύφεση και να οργανώσουμε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και ο κ.Σουτλς γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η ανεργία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», και η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια Ευρώπη των εθνών και όχι των τραπεζιτών, τόνισε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων , Πάνος Καμμένος κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα.

    Τη δραματική απουσία ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    Τέλος ο Μάρτιν Σουλτς, απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών από τέσσερα σχολεία της Αττικής, χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι πλούσιοι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό χωρίς να φορολογηθούν.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Σουλτς: Τηρήστε τις συμφωνίες για να μείνετε στο ευρώ

    Μέτρα για την ανεργία ζήτησε ο Σουλτς στην Αθήνα

    Μ. Σουλτς προς Κ. Παπούλια: «Δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα»

    Σαμαράς: Να στραφεί στην ανάπτυξη η Ευρώπη- Σουλτς: Καλύτερα τα πράγματα εντός ευρωζώνης

    Να σταματήσουν οι κινδυνολογίες ζήτησε από τον Σουλτς ο Τσίπρας

    Ανησυχία Σουλτς για την κατάσταση στην Ελλάδα και Κουβέλη για έλλειψη αναπτυξιακού πακέτου

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 23:42

    Είδηση: 12478

    [03] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου

    Οι «φθινοπωρινές» μπόρες σταδιακά θα δώσουν και πάλι τη θέση τους στον ήλιο, από το Σάββατο μεσημέρι. Την Κυριακή, η βδομάδα θα κλείσει με καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και επαναφορά του υδραργύρου σε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

    Το Σάββατο οι βροχές θα περιοριστούν στην κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Πιο έντονες μπόρες αναμένεται να σημειωθούν και πάλι στην Θράκη. Γρήγορα, όμως, ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα, με τους ανέμους να έχουν εξασθενήσει στα πελάγη, με ένταση στα 3-5 μποφόρ από βορειοδυτικές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει άνοδο, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς. Πιο αναλυτικά, οι ελάχιστες και οι μέγιστες θερμοκρασίες για κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας θα κυμανθούν:

    Βόρεια: 6 έως 24°C.

    Κεντρικά: 8 έως 25°C.

    Δυτικά: 8 έως 24°C.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 12 έως 22°C.

    Κρήτη: 12 έως 22°C.

    Κυκλάδες: 13 έως 21°C.

    Πελοπόννησος: 8 έως 24°C.

    Αθήνα

    Στην Αττική θα υπάρχουν κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές, αλλά, από το απόγευμα, αναμένεται βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα 3-5 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε νότιους.

    Θεσσαλονίκη

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικές νεφώσεις, ενώ δεν αποκλείονται οι τοπικές μπόρες, κυρίως στα ανατολικά του νομού και την Χαλκιδική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα είναι βορειοδυτικοί στα 3-5 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς.

    Επόμενες Μέρες

    Την Κυριακή θα επικρατεί ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα. Ασθενείς τοπικές βροχές μπορεί να σημειωθούν στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στα πελάγη θα επικρατεί ηρεμία, με τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ, από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο και από νότιες στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 23 με 25 βαθμούς στα ανατολικά και την Κρήτη και τους 25 στα ηπειρωτικά.

    Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα, με ήλιο και λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα στραφούν και στο Ιόνιο σε νότιους, με λίγο πιο ενισχυμένη ένταση, που θα φτάνει τα 6 μποφόρ στα νότια τμήματα και μέχρι τα 5 μποφόρ βορειότερα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο, με τον υδράργυρο να δείχνει τους 25 με 27 βαθμούς στη νησιωτική χώρα και τους 28 με 29 βαθμούς στα κεντρικά και την Πελοπόννησο.

    Πρόγνωση: Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός - Μετεωρολόγος, MSc

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 23:41

    Είδηση: 12460


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 May 2012 - 20:49:34 UTC