Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαμαράς: Αλλαγή σε όλα ή κατάρρευση εκτός ευρώ
  • [02] Παπαρήγα: Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση
  • [03] Τσίπρας: Να παγώσουν μέτρα και αποφάσεις
  • [04] Καψής στη ΝΕΤ:«Δεν έχει ειπωθεί ένα σοβαρό μέτρο»
  • [05] Βενιζέλος: 'Οχι άλλη ευκολία και προχειρότητα στις προεκλογικές δηλώσεις
  • [06] Πάσχα στην Ελλάδα

    [01] Σαμαράς: Αλλαγή σε όλα ή κατάρρευση εκτός ευρώ

    Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών έθεσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά οι Έλληνες καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στο να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά με αλλαγές που γίνονται μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και στον τρόμο της εξόδου από το ευρώ, της απομόνωσης και της κατάρρευσης.

    Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

    «Άριστη η επιλογή του νέου, υπηρεσιακού, Πρωθυπουργού. Και τώρα ο Ελληνικός Λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία, να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα, με αλλαγές που να γίνονται, σε μια Ευρώπη που και αυτή αλλάζει. Και από την άλλη, να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το Ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης, εκτός Ευρώπης, και της κατάρρευσης όσων είχαμε φτιάξει μέχρι σήμερα...».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 18:02

    Είδηση: 12238

    [02] Παπαρήγα: Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση

    Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, ή σε κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πρόταση που όπως είπε έγινε τελικά δεκτή. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν υπέβαλλε καμία πρόταση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ όπως σημείωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από κοινού με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό.

    Όπως τονίζει το ΚΚΕ στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Με αυτές τις προτάσεις διαφώνησαν η Αλέκα Παπαρήγα και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τον Παναγιώτη Πικραμένο.

    Μετά την απόρριψη της πρότασης Αρσένη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την πρόταση για τον Λουκά Παπαδήμο. Αρνήθηκαν την πρόταση ξανά το ΚΚΕ, ο Φ. Κουβέλης και ο Π. Καμμένος. Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση Καμμένου για υπουργό εξωτερικών τον Παναγιώτη Ήφαιστο και άμυνας τον Δημήτρη Γράψα.

    Στη συνέχεια ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε να αναλάβει ο αρχαιότερος δικαστικός, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, από την στιγμή που δεν υπήρχε ομοφωνία στις διάφορες προτάσεις.

    Δήλωση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    «Θα σας πω την πρότασή μας που τελικά αυτή αποφασίστηκε: Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δέσμευση εναντίον του λαού. Και αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, κάτι απρόσμενο εν πάση περιπτώσει, με την διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα και με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.

    Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν κάναμε καμία πρόταση για την υπηρεσιακή. Δεν είναι ότι δεν είχαμε προτάσεις. Θεωρώ όμως πως όταν γίνονται προτάσεις που υπηρετούν πολιτικούς εκλογικούς σκοπούς, τότε κι αν είχαμε πρόταση θα την παίρναμε πίσω. Σκεφτείτε να κάναμε τώρα μια πρόταση ως ΚΚΕ και να προτείνουμε έναν άνθρωπο - και θα ζητούσαμε να συμφωνήσουν και οι άλλοι - που θα πήγαινε στα σώματα και υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για λογαριασμό όλων και θα προσέγγιζε τη δική μας άποψη. Από τη στιγμή που τη δική μας άποψη δεν μπορεί να την προσεγγίσει ένας που είναι και της αρεσκείας όλων, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησης».

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Ο ίδιος θα αποφασίζει για όλα τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ;

    «Μαζί και ο νέος πρωθυπουργός».

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Άλλη πρόταση υπήρχε;

    «Τα πρακτικά θα τα δείτε. Εμένα δεν μου αρέσει να κάνω διαρροές. Αυτό που ήθελα να θέσω είναι ότι το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο για τον εξής λόγο: Προτείνουνε για να υπηρετήσουν στενούς εκλογικούς σκοπούς. Εμείς όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων από τα πάνω, δεν προτείνουμε και δεν ρίχνουμε γέφυρες σε πρόσωπα μπροστά στις εκλογές».

    Ερώτηση δημοσιογράφου: Αυτό ισχύει και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού;

    «Σαφώς».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 18:03

    Είδηση: 12233

    [03] Τσίπρας: Να παγώσουν μέτρα και αποφάσεις

    Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε οτι πρέπει να παγώσουν αποφάσεις και μέτρα και αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε στη σύσκεψη των αρχηγών. Είπε συγκεκριμένα:

    «Ζητήσαμε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην υλοποιήσει μέτρα που αφορούν σε περαιτέρω μείωση μισθών , συντάξεων, δημοσίων δαπανών, που αφορούν σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις και να παγώσει κάθε διαδικασία σχετικά με πώληση δημ. πειρουσίας. Για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είπε οτι στη θέση του Λουκά Παπαδήμου, αντιπροτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη, δεδομένου οτι έπρεπενα αντανακλώνται οι νεοι πολιτικοι συσχετισμοι όπως αποτυπώθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου».

    Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη σύσκεψη των πολίτικων αρχηγών

    «Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήσαμε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην υλοποιήσει μέτρα που αφορούν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων και δημοσίων δαπανών, που αφορούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και σε ιδιωτικοποιήσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, ζητήσαμε στο βαθμό που απαιτούνται για την εφαρμογή του Ν 4051, που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων, έκδοση υπουργικών αποφάσεων και διαταγμάτων η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία τέτοια ενέργεια έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

    Επίσης ζήτησα να παγώσει κάθε διαδικασία σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Ειδικότερα επισήμανα πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να σταματήσει κάθε διαδικασία στο Ταμείο Αξιοποίησης ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου καθώς και σχετική προετοιμασία για την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σ΄ αυτό.

    Για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού σεβόμενοι το σκεπτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει να είναι πρόσωπο με εμπειρία να διαχειριστεί τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. την εκπροσώπηση της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23 του Μάη καθώς και την εκπροσώπηση της χώρας μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ 20-21 Μαΐου προτείναμε ένα πρόσωπο που πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις που έχει την ανάλογη εμπειρία τον κ. Γεράσιμο Αρσένη. Έναν έμπειρο πολιτικό με θητεία σε όλα τα οικονομικά υπουργεία με γνώση των αμυντικών ζητημάτων αλλά και των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

    Αντιπροτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον κ. Παπαδήμο δεδομένου ότι στο πρόσωπο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, έπρεπε να αντανακλώνται και οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στη κάλπη στις 6 του Μάη.

    Είναι εντυπωσιακό ότι οι δυνάμεις που μέχρι χθες επέμεναν στη δυνατότητα να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκαν με ιδιαίτερη ένταση, ακόμη και με πικρόχολα σχόλια ακόμα και μία ευρείας λογικής πρότασή που καταθέσαμε για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

    Ο καθείς και η καθεμιά μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Άλλωστε η υποκρισία όλες αυτές τις μέρες περισσεύει.

    Τώρα όμως το λόγο θα τον έχει ξανά ο λαός μας για να πάρει οριστικά τις τύχες στα χέρια του για να ολοκληρώσει το σημαντικό βήμα που έκανε στις 6 του Μάη για να αποκτήσει ο τόπος μας κυβέρνηση Αριστεράς που θα ακυρώσει οριστικά το μνημόνιο της φτώχειας και της χρεοκοπίας και θα οδηγήσει το λαό μας με ασφάλεια και αποφασιστικότητα στην έξοδο από την κρίση».

    Σχετική είδηση:Ο Π.Πικραμένος, πρωθυπουργός της υπηρεσιακής για εκλογές πιθανότατα στις 17 Ιουνίου

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 17:37

    Είδηση: 12226

    [04] Καψής στη ΝΕΤ:«Δεν έχει ειπωθεί ένα σοβαρό μέτρο»

    Παρατήρησε ότι το τελευταίο διάστημα «δεν έχει ειπωθεί ένα σοβαρό μέτρο».

    Το μόνο που άκουσα ήταν η πρόταση του κ. Γλέζου για τα 100 ευρώ και δεν γίνεται καμμία κουβέντα.

    «Συζητάμε να τινάξουμε τα ελλείμματα και τα μέτρα που αντιπροτείνονται, είναι να μην πιστεύεις τι ακούς. Ένα μέτρο να μου πείτε σοβαρό που ειπώθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σημείωσε ότι ο Ολαντ δεν θέτει σε αναδιαπραγμάτευση το σύμφωνο σταθερότητας.

    Είπε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και αν δεν τις τηρήσουμε, πρόσθεσε ο κ. Καψής, δεν θα 'χουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αν δεν έχουμε χρηματοδότηση πάμε σε χρεοκοπία.

    «Ο Ολάντ ζητά μέτρα για την ανάπτυξη η κυρία Μέρκελ, θα του δώσει κάποια μέτρα για ανάπτυξη, όταν θα ρθει, όμως η ώρα για το μνομόνιο της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σκοτωθεί» συμπλήρωσε.

    Κάλλιστα μπορούμε να βρεθούμε εκτός €

    Ερωτηθείς για το πόσο πλασματικό ή πραγματικό είναι το ενδεχόμενο εξόδου απότο Ευρώ εξέφρασε φόβους ότι το σενάριο δεν είναι καθόλου πλασματικό.

    Κάλλιστα μπορούμε να οδηγηθούμε εκτός αν σταματήσουμε να εκπληρώνουμε τους όρους του μνημονίου μοιραία θα οδηγηθούμε σε ρήξη και σε σταμάτημα της χρηματοδότησης ανέφερε.

    Ο Π. Καψής, παραδέχτηκε ότι το ανθρώπινο κόστος της πολιτικής που ακολουθείται είναι τεράστιο.

    Αν ξεφύγουμε όμως, θα πάμε σε πολύ βαρύτερα μέτρα, το εθνικό εισόδημα θα συρρικνωθεί περισσότερο.

    Τα μοναδικά περιθώρια αλλαγής πολιτικής, σημείωσε, είναι ένα περιθώριο για παράταση, και ενδεχόμενα μία αλλαγή μίγματος, αν πχ πιάναμε τη φοροδιαφυγή θα μπορούσαμε να πάρουμε μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

    Ερωτηθείς για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση των εξαγωγών.

    Παρέμβαση Π. Σκουρλέτη

    Στη συζήτηση παρενέβη και ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Καψής υπερέβη τα όρια του ρόλου του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγορώντας τον ότι κινδυνολόγησε ασύστολα.

    Δεν είμαι υπηρεσιακός υπουργός, είμαι μέλος μιας πολιτικής κυβέρνησης και δεν ζήτησα να προσκληθώ μόνος μου απάντησε ο Π. Καψής.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 15:24

    Είδηση: 12222

    [05] Βενιζέλος: 'Οχι άλλη ευκολία και προχειρότητα στις προεκλογικές δηλώσεις

    «Πράγματα που ειπώθηκαν με ευκολία και προχειρότητα τις προηγούμενες εβδομάδες, ευτυχώς για τον τόπο δεν μπορούν να επαναληφθούν τώρα με την ίδια ευκολία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των αρχηγών. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε οτι «εμείς, ζητούμε απο τους έλληνες πολίτες να σκεφτούν, να σταθμίσουν τα πράγματα βλέποντας το μέλλον. Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικά πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν και να δώσουν ελπίδα στον τόπο».

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Βενιζέλος εκανε λόγο για κολοσσιαία αντίφαση απο πλευράς Τσίπρα γιατι δεν μπορει να λες οχι σε μια οικουμενική πολιτικη κυβέρνηση και να προτείνει πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό σε υπηρεσιακή. Προκειται για μια φτηνή κοματική συναλλαγή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

    Σχετική είδηση:Ο Π.Πικραμένος, πρωθυπουργός της υπηρεσιακής για εκλογές στις 17 Ιουνίου το πιθανότερο

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 16:56

    Είδηση: 12220

    [06] Πάσχα στην Ελλάδα

    Το Πάσχα είναι η πιο όμορφη και χαρούμενη, η πιο αστραφτερή γιορτή της άνοιξης.

    Γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη και λαμπρότητα, ενώ τα πασχαλιάτικα έθιμα και οι παραδόσεις που συνδέονται με τον εορτασμό του διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου, από γενιά σε γενιά.

    Σε κάθε γωνιά της χώρας οι πιστοί υποδέχονται το Πάσχα με ιδιαίτερη ευλάβεια τηρώντας τα έθιμα του τόπου.

    Τη Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση θέλει τις νοικοκυρές να βάφουν τα αβγά τους κόκκινα. Γιατί κόκκινα; Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Χριστός αναστήθηκε, πολλοί ήταν αυτοί που δεν το πίστεψαν. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σαν να μου λέγατε ότι τα άσπρα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα». Τότε, ως εκ θαύματος, τα αβγά της άλλαξαν χρώμα και έγιναν κόκκινα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως το κόκκινο χρώμα συνδέεται με την Ανάσταση, γιατί είναι το χρώμα της χαράς και έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό.

    Εκτός από τα αβγά, την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν και τα τσουρέκια.

    Το έθιμο του τσουγκρίσματος των πασχαλινών αβγών το βράδυ της Ανάστασης έχει βυζαντινή προέλευση και συμβολίζει την Ανάσταση, όπως δηλαδή το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αβγού και βγαίνει στο φως της ζωής, έτσι κομματιάζονται και τα δεσμά του θανάτου και έρχεται η ζωή μέσα από τον τάφο του Χριστού. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του, Αγία Ελένη, με επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

    Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μαγικό, γιατί συμπίπτει χρονικά με την Άνοιξη και την θεαματική έκρηξη της φύσης, που γεμίζει χρώματα κι αρώματα τις ελληνικές εξοχές.

    Η Ύδρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Νησί του Αργοσαρωνικού, βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Η ομορφιά της διαχρονική, τις μέρες αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας βάζει τα γιορτινά της αναδεικνύοντας τη νησιώτικη παράδοσή της. Τα παλιά αρχοντικά και οι πολεμίστρες μαρτυρούν τη λαμπρή ιστορία του νησιού. Σε μία από τις δεκάδες εκκλησίες της θα παρακολουθήσετε την Ακολουθία των Παθών. Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στο Καμίνι ακολουθεί το θαλάσσιο μονοπάτι. Αγιάζει τα νερά και τις βάρκες που είναι φωτισμένες στο λιμάνι. Για την Ανάσταση επιλέξτε τη Μητρόπολη του νησιού. Τη νύχτα της Ανάστασης οι Υδραίοι επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των μπουρλοτιέρηδων αγωνιστών του 1821, με την επιδεξιότητά τους στα βαρελότα που κάνουν τη νύχτα, μέρα. Στη συνέχεια θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια του νησιού, που φωτίζονται από τις χιλιάδες αναμμένες λαμπάδες των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ ο τόπος ευωδιάζει από το άρωμα των λουλουδιών που ξεφεύγει από τους μαντρότοιχους των Υδραίικων αρχοντικών. Τη Δευτέρα του Πάσχα η παράδοση επιβάλλει το κάψιμο του Ιούδα. Η Ύδρα τις μέρες της Λαμπρής θα σας αποκαλύψει αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς της παράδοσης που κρατά καλά φυλαγμένους στις καρδιές των κατοίκων της.

    Το Πάσχα στο νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «του αγίου των ελληνικών γραμμάτων», την όμορφη Σκιάθο, είναι κατανυκτικό. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού διανύουν την Μεγάλη Εβδομάδα με ευλάβεια τηρώντας το Αγιονορείτικο Τυπικό. Ο πένθιμος χτύπος από τις καμπάνες των εκκλησιών, που ηχούν σε όλες τις γωνιές του ανθισμένου νησιού, συμπληρώνει την συγκινησιακή φόρτιση της Εβδομάδας των Παθών.

    Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, όλοι οι πιστοί πάνε στην Εκκλησία για να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ενώ αμέσως μετά οι γυναίκες του νησιού ξεκινούν το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το ζύμωμα των τσουρεκιών και των κουλουριών.

    Τη Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες και τα παιδιά του νησιού πηγαίνουν νωρίς το πρωί στην εκκλησία με καλάθια γεμάτα λουλούδια για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα, η Ακολουθία του Επιταφίου στη Σκιάθο ξεκινά στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του Επιταφίου αρχίζει στις 04.00 το πρωί. Σε μία κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα η λιτανεία περνά από όλα τα σοκάκια της Χώρας της Σκιάθου ανάμεσα από τα φωταγωγημένα σπίτια. Το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου βρίσκει κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

    Το Μεγάλο Σάββατο στο Λεωνίδιο είναι πραγματικά ονειρικό. Εδώ και έναν αιώνα, αναβιώνει κάθε χρόνο το φαντασμαγορικό έθιμο των αερόστατων, που κάνει τον αρκαδικό ουρανό τη νύχτα της Ανάστασης να λάμπει μοναδικά.

    Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου αλλά και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται από νωρίς στην κεντρική πλατεία το βράδυ της Ανάστασης, περιμένοντας το Χριστός Ανέστη. Μόλις αυτό ακουστεί οι άντρες του χωριού ανάβουν τα ποτισμένα με λάδι και πετρέλαιο πανιά, τις λεγόμενες «κολλημάρες», που βρίσκονται στη βάση των αερόστατων. Τα πολύχρωμα αερόστατα απογειώνονται και στη συνέχεια πετούν μακριά στα αστέρια, στολίζοντας τον ουρανό για 30 με 40 λεπτά, ενώ όλο το χωριό πλέον φωτίζεται από τα βαρελότα.

    Ένας κήπος γεμάτος χρώματα κι αρώματα είναι αυτή την εποχή η μυροβόλος Χίος! Πρωταγωνιστής των εορταστικών δρώμενων στο νησί ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο. Χάρη σε αυτό το έθιμο ο ξακουστός οικισμός μεταμορφώνεται σε πραγματικό πεδίο μάχης. Από τα χρόνια της

    Τουρκοκρατίας κρατάει η «σύρραξη» ανάμεσα στους ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής και στους ενορίτες του Αγίου Μάρκου, που κάνουν τη νύχτα μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν, έχοντας ως στόχο τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου μάρκου οι μεν, το ρολόι της Παναγίας της Ερειθιανής οι δε.

    Η προετοιμασία του αναίμακτου αυτού πολέμου κρατάει ολόκληρους μήνες, με τους νεότερους των δύο ενοριών να ετοιμάζουν το εκρηκτικό κοκτέιλ. Οι «εχθροπραξίες» ξεκινούν αργά το βράδυ με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας. Ακολουθεί «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων ρουκετών δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική.

    Την Κυριακή του Πάσχα η γαλήνη και η ηρεμία επιστρέφουν και μαζί οι συμμετέχοντες στο έθιμο για να καταμετρήσουν τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία για να ανακηρυχθεί ο νικητής της αναμέτρησης. Ακολουθεί η συμφιλίωση των αντιπάλων και κλείνεται το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

    Ανάμεσα σε ουρανό και γη οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων αιχμαλωτίζουν το μάτι και την ψυχή με την μεγαλοπρέπειά τους. Μοναδικό στολίδι τα μοναστήρια στις κορφές τους. Στη μεγαλύτερη μοναστηριακή πολιτεία μετά το Άγιον Όρος, το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας στα έξι μοναστήρια που λειτουργούν, ακολουθείται με κατάνυξη. Ο Επιτάφιος περιφέρεται στις κορφές των βράχων, γύρω από τις μονές σε μία ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ η Ανάσταση που γίνεται ήσυχα στα μοναστήρια, αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα.

    Την ημέρα του Πάσχα η Ακολουθία της Αγάπης στο Καστράκι γίνεται στην Εκκλησία της Παναγίας, στη βάση ενός βράχου. Στη συνέχεια όλοι μαζί ανεβαίνουν στο βράχο «Σημαίνει ο Θεός» και αρχίζουν τα πασχαλινά τραγούδια, ενώ μετά από λίγο καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου θα ξεκινήσει το γλέντι.

    Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα οι μοναχοί βγάζουν από τα μοναστήρια τα λείψανα των Αγίων και με ευλάβεια και τελετουργικό τρόπο τα παραδίδουν στους κατοίκους στο Καστράκι, οι οποίοι θα τα λιτανεύσουν και θα τα κρατήσουν έως την Κυριακή του Θωμά.

    Η Μόνη Έμβασις στο κάστρο των λουλουδιών μας οδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Οι καστρόπορτες, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, οι καμάρες, τα πετρόκτιστα σπίτια και οι βυζαντινές εκκλησιές, συνωμοτούν γλυκά για να σαγηνεύσουν τους επισκέπτες της Μονεμβασιάς.

    Το σοκάκι «της μέσης» όπως ονομαζόταν τα βυζαντινά χρόνια το κεντρικό καλντερίμι, ακολουθεί ο Επιτάφιος φτάνοντας έως την πύλη της εισόδου και περνώντας μέσα από τα στενά της όμορφης καστροπολιτείας, που φωτίζονται με το αμυδρό φως των φαναριών. Οι πιστοί με τα κεριά ακολουθούν, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατάνυξης, καθώς ο Επιτάφιος πάει προς την Χρυσαφίτισσα και από εκεί στον Ελκόμενο Χριστό. Οι λαμπάδες λαμπυρίζουν το βράδυ της Ανάστασης, περιμένοντας το Χριστός Ανέστη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, μετά την ακολουθία της Αγάπης, καίγεται στην πλατεία της μαγευτικής καστροπολιτείας ο Ιούδας!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: «Φωνή της Ελλάδας»

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Νότα Χατζηαναστασίου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 20:47

    Είδηση: 9270


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 May 2012 - 16:49:29 UTC