Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: Κυβέρνηση με στήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων δυνάμεων
  • [02] Φ. Κουβέλης: Σταθερή στην άποψή της για οικουμενική κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Κυβέρνηση προσωπικοτήτων στηρίζουμε ως λύση ανάγκης
  • [04] Πάσχα στο νησί της Πάτμου

    [01] Α. Σαμαράς: Κυβέρνηση με στήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων δυνάμεων

    Είναι απολύτως αναγκαία η στήριξη μιας κυβέρνησης από όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Καμμένου, από την οποία -όπως είπε- υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης. Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν, εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη -όπως είπε- η συγκρότηση κυβέρνησης με προσωπικότητες.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται. Η ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια τέτοια βιώσιμη κυβέρνηση -όπως ορίσαμε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- είναι απολύτως αναγκαία. Μετά την άρνηση Κουβέλη για σύμπραξη σε μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ -που οφείλω να πω ότι ακολουθεί αλαζονική στάση μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα- πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση που του έδωσε χθες ο κ. Καμμένος. Από την οποία υπάρχουν ορισμένα περιθώρια δικής του στήριξης ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το εξετάσει. Επιμένουμε, λοιπόν, σε αυτή την αναγκαία ευρύτερη στήριξη.

    Τώρα, ως προς το θέμα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση προσωπικοτήτων είναι ξεκάθαρο ότι σημασία έχει, και εδώ, πόσα κόμματα θα είναι εκείνα τα οποία θα στήριζαν μια τέτοια πρωτοβουλία. Επομένως, πριν πάει κανείς στα πρόσωπα -είναι απόλυτα λογικό αυτό που λέω- θα πρέπει πρώτα να εξετάσει ποιες δυνάμεις θα στήριζαν ένα τέτοιο σχήμα. Και είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πρώτα θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Βέβαια, σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση σαν τη σημερινή και έκτακτες λύσεις, εκεί που προσφέρονται, πρέπει κανείς να τις δει και να τις εξετάσει.

    Γεγονός είναι ότι αύριο θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει στις δύο το μεσημέρι. Και θα κληθούν σε αυτή την κοινή σύσκεψη και τα άλλα κόμματα, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Επαναλαμβάνω ότι ο λαός μας έχει δώσει, όχι ένα μήνυμα, αλλά μία σαφέστατη εντολή. Η εντολή αυτή είναι, όσο το δυνατόν, όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε αυτή τη νέα κυβέρνηση.

    Ο καθένας αναλαμβάνει ιστορικά, πλέον, τις ευθύνες του».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 23:19

    Είδηση: 12049

    [02] Φ. Κουβέλης: Σταθερή στην άποψή της για οικουμενική κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ

    Στην πρότασή του για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, επέμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά την απογευματινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και, παράλληλα, εξέφρασε την "σαφή και κατηγορηματική" αντίθεσή του σε κυβέρνηση τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων, η οποία "αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικής".

    Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι και στην αυριανή σύσκεψη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, θα προσέλθει με την πρόταση που έχει απευθύνει για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης για την οποία αποτελεί προϋπόθεση η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ακόμα και στην περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών, αυτή θα έπρεπε να ενσωματώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα.

    Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραβρεθεί στη σημερινή σύσκεψη, γιατί είχε υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα.

    Υπενθύμισε ότι η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος, "από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και την κοινωνία", είχαν προτείνει στον κ. Τσίπρα, όταν εκείνος είχε τη διερευνητική εντολή, να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς ή έστω με τέτοιο πρόσημο και σημείωσε πως, ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκε η εντολή.

    Στη συνέχεια, είπε, προσήλθε από την ίδια υπεύθυνη θέση και κατέθεσε την πρότασή του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης που θα έπρεπε να ενσωματώνει και να εκφράζει την εντολή και την ετυμηγορία του λαού στην κάπλη της 6ης Μαΐου, "δηλαδή την πολιτική που κρατάει τη χώρα στην Ευρωζώνη και το Ευρώ και που ξεκινάει από την πρώτη ημέρα την αποδέσμευση από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση".

    Τόνισε δε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε "αναγκαία" να εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που αναφέρονται στα πολιτικά στοιχεία που ανέφερε και πως αυτό δεν κατέστη δυνατό "γιατί δεν θέλει αυτή τη συμμετοχή ο ΣΥΡΙΖΑ".

    Αναφερθείς στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Παπούλια, επισήμανε πως διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να προωθηθεί μια τέτοια οικουμενική κυβέρνηση, "τόσο με τα στοιχεία που αναγκαία έπρεπε να ενσωματώνει όσο και με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που έχουν αυτή την πολιτική και ειδικότερα με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ".

    Όσον αφορά τη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση από προσωπικότητες, την οποία "αναζήτησε" ο κ. Παπούλιας στη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τεχνοκράτες και προσωπικότητες αποτελεί απόδειξη της ήττας της πολιτικής".

    Ακόμη, είπε στον κ. Παπούλια ότι αν ακόμη αποφασιστεί μια τέτοια κυβέρνηση "και πάλι θα έπρεπε να ενσωματώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ".

    "Η αντίθεσή μου ήταν σαφής και κατηγορηματική" τόνισε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι επέμεινε στην προηγούμενη πρόταση του κόμματος για οικουμενική κυβέρνηαη.

    Στη συνέχεια, προανήγγειλε την αυριανή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η οικουμενική κυβέρνηση με τα προσδιοριστικά στοιχεία που ανέφερε.

    "Η ΔΗΜΑΡ με τη δύναμη που της έδωσε ο λαός έκανε ότι είναι δυνατό να υπάρξει λύση και το κάναμε από υπεύθυνη θέση απέναντι στην Ελλάδα και την κοινωνία" είπε και πρόσθεσε ότι θα προσέλθει αύριο, επαναλαμβάνοντας όλα αυτά και με την επισήμανση ότι το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αντιστοιχείται προς εκείνο που έδειξε ο λαός ότι θέλει με την ετυμηγορία του "και αυτό είναι η συμμετοχή όλων των δυνάμεων και προφανέστατα μια συμμετοχή που θα προωθεί την πολιτική που αποδεσμεύει από το μνημόνιο αλλά κρατά σταθερά την Ελλάδα στην ευρωζώνη και το Ευρώ".

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 22:03

    Είδηση: 12048

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Κυβέρνηση προσωπικοτήτων στηρίζουμε ως λύση ανάγκης

    Στηρίζουμε, ως λύση ανάγκης, μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η ελάχιστη βάση είναι να συμμετάσχουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, δεν αποκλείουμε τους Ανεξάρτητους Έλληνες και θα κληθεί και το ΚΚΕ». Ο κ. Βενιζέλος είπε, ακόμη, ότι δεν αναγορεύουν ως ρυθμιστή τον κ. Τσίπρα κι ότι η κυβέρνηση αυτή δε φτάνει μόνο να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά θέλει και κοινωνική στήριξη. «Τα πράγμα είναι πολύ δύσκολα, αλλά πρέπει να παλέψουμε» τόνισε.

    «Στηρίζουμε ως λύση ανάγκης μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Στη δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές κυβερνήσεις, στα πολιτικά κόμματα, στα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων, όμως όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, σε τέτοιο αδιέξοδο, πρέπει και αυτό να το δεχθούμε, έχει όμως σημασία η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης αυτή να είναι η ευρύτερη δυνατή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Η συμμετοχή της ΝΔ, της ΔHΜ.ΑΡ., του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση. Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν κι άλλες δυνάμεις, θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμα και το ΚΚΕ πρέπει να ερωτηθεί και να αναλάβει τις δικές του ευθύνες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Σημασία έχει ότι εμείς δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή και εγγυητή της κατάστασης τον κ. Τσίπρα, με τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και την πρόωρη αλαζονική συμπεριφορά», είπε ο κ. Βενιζέλος. «Όμως μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων πρέπει να μπορεί να σταθεί και στην Βουλή και στην κοινωνία, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μια, όπως λέγεται, κοινωνική αντιπολίτευση η οποία θα έχει έντονα χαρακτηριστικά και θα εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της χώρας σε βάρος των πολιτών, των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και της προοπτικής της χώρας», πρόσθεσε.

    «Επίσης εάν δεν είναι μέσα οι δυνάμεις που έχουν πείσει τον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, τότε αυτές οι λύσεις δεν θα έχουν δοκιμαστεί και ο καθένας θα μπορεί εύκολα να ισχυρίζεται ότι το δικό του πρόγραμμα και η δική του στρατηγική δεν δοκιμάστηκε, άρα δεν ήλθε υπέρ του λαού αυτό που πρέπει να έλθει» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί τώρα να πετύχει το μεγαλύτερο και το καλύτερο γιατί «κάναμε μια τεράστια προσπάθεια με τη μείωση του χρέους και των τόκων, με την βιωσιμότητα του χρέους, με τα λεφτά που θα έλθουν για ρευστότητα στην αγορά και τις επιχειρήσεις με τα δημόσια έργα και τα μεγάλα ιδιωτικά έργα που είναι έτοιμα να ξεμπλοκαριστούν και τώρα όλα αυτά πρέπει να τα πιστωθεί ο ελληνικός λαός πηγαίνοντας προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο».

    «Προκειμένου να βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με την κατάσταση και κανείς να μην νομίζει ότι υπάρχου τεχνητές απειλές ή τεχνητοί κίνδυνοι, όλοι να ξέρουν που πηγαίνουμε, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αύριο το μεσημέρι -και θα το κάνει- ευρύτερη σύσκεψη με την συμμετοχή και της ΝΔ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και του ΚΚΕ και της ΔHΜ.ΑΡ., και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί εκεί θα τοποθετηθούν όλοι υπεύθυνα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και τελικά ενώπιον του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιατί «έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την πρότασή μας».

    «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά πρέπει να αγωνιστούμε με υπευθυνότητα μέχρι το τέλος, να εκτελέσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, ο οποίος θέλει καλύτερη ζωή, αποκατάσταση της αισιοδοξίας και της ελπίδας, μια Ελλάδα στο ευρώ και στη Ευρώπη, δεν θέλει να γίνουν εκλογές, θέλει να δοκιμάσουμε και να πετύχουμε ότι περισσότερο και καλύτερο μπορούμε και να είμαστε ενωμένοι, μια κοινωνία συνεκτική και ένα έθνος ενωμένο και υπεύθυνο», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αρχή της δήλωσής του αναφέρθηκε στην στάση του Κινήματος λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ τηρεί μια πολύ υπεύθυνη στάση με κόστος που έχει αναλάβει με πολύ οξύ τρόπο χάνοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής και εκλογικής του δύναμης»

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το Κίνημα πρότεινε αμέσως τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την συμμετοχή όλων των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού και συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ανέφερε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως φορέα της δεύτερης διερευνητικής εντολής ότι το Κίνημα είναι έτοιμο να στηρίξει μια κυβέρνηση της αριστεράς «αν αυτή είναι εφικτή λύση που μπορεί να την διαχειριστεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνεργασία με την ΔHΜ.ΑΡ. και άλλες δυνάμεις».

    «Όταν ο κ. Κουβέλης πρότεινε την ιδέα της οικουμενικής κυβέρνησης που συμπίπτει με την δική μας ιδέα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την αποδεχθήκαμε και την στηρίζουμε για μια θητεία δύο ετών με όριο την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και στόχο την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου, την απαγκίστρωση, την επαναδιαπραγμάτευση, οι όροι δεν έχουν σημασία», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι με την λογική αυτή το Κίνημα στηρίζει, ως λύση ανάγκης, την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας «για κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων από μη πολιτικά πρόσωπα που θα στηριχθεί κοινοβουλευτικά από τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, δηλαδή κομμάτων».

    Με 18μηνη θητεία

    Εν τω μεταξύ κύκλοι της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατία αφορά μια κυβέρνηση με θητεία 18 μηνών, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

    Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο είναι η κυβέρνηση αυτή πέραν της κοινοβουλευτικής στήριξης να έχει και κοινωνική στήριξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί από τη μια να υπάρχει κοινοβουλευτική στήριξη και από την άλλη «έξω στους δρόμους» να υπάρχουν απεργίες, διαδηλώσεις και συγκρούσεις.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ, NET FM

    Ρεπορτάζ: Αλφόνσος Βιτάλης, Σίσσυ Αρβανιτίδου

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης, Σ. Δαματόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 22:05

    Είδηση: 12047

    [04] Πάσχα στο νησί της Πάτμου

    Ήθη και έθιμα με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, στην Πάτμο, το Ιερό νησί της Αποκάλυψης , δεν αναβιώνουν, συνεχίζονται αδιάκοπα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των στοιχείων που συνθέτουν τον πολιτισμό του Ιερού μας νησιού.

    Το άσπρο κυρίαρχο και στους τρεις οικισμούς του νησιού: Στην μεσαιωνική Χώρα ( με το γεραρό καστρομονάστηρο του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου), στη Σκάλα (το επίνειο που αρματώθηκε απ' τους καραβοκύρηδες της Χώρας, σαν εξαφανίστηκε ο κίνδυνος της πειρατείας) και στον Κάμπο ( από τις πρώτες οικιστικές, κατ' εξοχήν αγροτικές περιοχές που αναπτύχθηκαν κατά τον 11ο αι μ.Χ.).

    Ιδιαίτερης αξίας και σημασίας είναι η τελετή του Ιερού Νιπτήρα, η αναπαράσταση δηλαδή του Μυστικού Δειπνου τη Μ. Πέμπτη. Κατά το μεσημέρι από το Καθολικό της Ι. Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου δώδεκα ιερείς και μοναχοί ντυμένοι μ' ομοιόμορφα πορφυρόχρυσα βυζαντινά άμφια ξεκινούν για μια από τις πλατείες της Χώρας. Οι καστροκαμπάνες, αναπάλλονται στον ρυθμό των ιερών στιγμών και παντού απλώνεται ο Πεντηκοστός ψαλμός σε ήχο βαρύ. Η μεγαλόπρεπη ιερή πομπή, θα αναπαραστήσει τις συγκλονιστικές στιγμές που προηγήθηκαν της σύλληψης του Κυρίου τη Μ. Πέμπτη και συγκεκριμένα τον Μυστικό Δείπνο και την προσευχή στον κήπο της Γεθσημανής.

    «Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα «ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών που γνώρισαν και στη Δύση διάδοση, εκεί με τη χαρακτηριστική ονομασία των «μυστηρίων»,μας πληροφορεί ο συγγραφέας Ι.Μ.Χατζηφώτης. Οι μελετητές χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη τελετή «μυστήριο» που γινόταν στη Βασιλεύουσα από τον Πρωτοπαπά του Παλατίου προς το τέλος της λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης μετά την οπισθάμβωνη ευχή και πριν από την διανομή του αντίδωρου. Το ρόλο του Χριστού υποδύονταν ο ίδιος ο Αυτοκράτορας ενώ τους μαθητές δώδεκα φτωχοί της Πόλης. Η ίδια τελετή γινόταν και στη Βενετία, γνωστή ως «mandatum», όπου το ρόλο του Χριστού υποδυόταν ο Δόγης.Αυτές οι αναπαραστάσεις, ξεκίνησαν, κατά τον Καθηγητή Φαίδωνα Κουκουλέ , «από τις αρχές του Δ΄μ.Χ αιώνα ως «αντίποδας» του θεάτρου που υμνούσε το δωδεκάθεο και ήταν προσφιλές θέαμα για το λαό της εποχής». Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, γίνεται εδώ στο νησί της Αποκάλυψης προφανώς από τα χρόνια του ιδρυτή της Οσίου Χριστοδουλου του Λατρηνού σύμφωνα με τον τυπικό του Αγίου Σαββά που τηρείται στην Μονή αλλά και στα Ιεροσόλυμα όπου έχουμε μια αντίστοιχη τελετή αυτή τη μέρα. Γραπτές μαρτυρίες κάνουν λόγο για καθιέρωση της τον 17ο αιώνα.

    Στην πλατεία του Δημαρχείου ο Δήμος Πάτμου έχει φροντίσει ώστε να στηθεί μια εξέδρα με ένα χαμηλό τραπεζάκι ( κατάλοιπο των χρόνων της τουρκοκρατίας όπου όλοι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα έτρωγαν σε «σοφράδες») το "χερνιβόξεστον" ( ως όρος χρησιμοποιείται ήδη κατά τη Μέση Βυζαντινή περίοδο από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο (Έκθεσις Βασιλείου Τάξεως, 9,18, 676,8).Ετυμολογικά από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "νίβομαι" ή "χειρονίβομαι" (Γουργιώτης 1991, σελ. 81) δηλαδή μια αργυρή λεκάνη με προχόη, μια αναμμένη λαμπάδα και 12 καρέκλες 6 δεξιά και 6 αριστερα με τον θρόνο στη μέση όπου κάθεται ο ηγούμενος (Χριστός) Στα δεξιά του ηγούμενου παίρνουν θέση οι Ιούδας, Ιωάννης, Θωμάς, Ματθαίος, Θαδαίος και Ιάκωβος του Αλφαίου. Στα αριστερά κάθονται οι Πέτρος ( συνήθως το ρόλο έχει ο ς η ελλείψει του ο έχων μεγάλο αξίωμα στο μοναστήρι , Ιάκωβος Ζεβεδαίος, Φίλιππος, Βαρθολομαίος, Σίμων Κανανίτης και Ανδρέας. Ενας ιερομόναχος ή διάκονος απαγγέλει μελωδικά σε ρόλο «Ευαγγελιστή» την ανάλογη περικοπή από τα Ευαγγέλια Μάρκου Ιωάννη και Ματθαίου. Στο κατά Ιωάννην ο ηγούμενος περιζώνεται με ποδιά, ρίχνει τρεις φορές νερό στη λεκάνη και, αρχίζοντας από τον Ιούδα, πλένει το δεξιό πόδι των ιερέων-μαθητών με την αρχική άρνηση του Πέτρου που καταλήγει στο περίφημο «όχι μόνο τα πόδια, αλλά και τα χέρια και το κεφάλι". «Τότε έρχεται ο Ιησούς συν τοις μαθηταίς εις χωρίον λεγόμενον Γεθσημανή και παραλαβών τον Πέτρον και τους δύο υιούς Ζεβεδαίου ήρξατο λυπείσθαι και αδημονείν». Ο ηγούμενος κατεβαίνει από την εξέδρα, αφήνει τους μαθητές πορεύεται στην Γεθσημανή , σε μια κόγχη της πλατείας, όπου βρίσκεται η εικόνα του «Ελκομένου» πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. «Πάτερ μου, ει δυνατόν εστί παρελθέτω το ποτήριον τούτο... πλην ουχ' ως εγώ θέλω, αλλ' ως συ...» λέει τρείς φορές γονανιστός.

    Λόγω της τελετής του Νιπτήρα σήμερα «καταλύεται στην Πάτμο το έλαιον» και στα γιαπράκια (ντολμαδάκια)με φρέσκα αμπελόφυλλα και βραστά χλωροκούκκια, με λάδι.

    Από τις ολάνθιστες «γαβέθες» , όπως λένε στο νησί τις μεγάλες χτιστές μεγάλες γλάστρες των αυλών τους οι Πατινιές θα διαλέξουν τα πιο ευωδιαστά πολύχρωμα λουλούδια τους και θα τα στείλουν στην ενορία τους. Εκεί, από το απομεσήμερο βρίσκονται κοπέλες και στολίζουν τον Επιτάφιο, επιστρατεύοντας την δεξιοσύνη τους. Θέλουν να έχουν τον καλύτερο Επιτάφιο του νησιού. Στους δρόμους πηγαινοέρχονται από τα σπίτια στους φούρνους, οι «νταβάδες» με τα κουλούρια. Σε όχι πολύ μακρινά χρόνια τον τόνο τους στη διαδικασία έδιναν και τα κλαδιά που μοσκοβόλαγαν καθώς καίγονταν στους σπιτικούς φούρνους που είχε κάθε αυλή. Τα κουλούρια, σε σχήμα φιδωτό, της φόρμας ή του μύλου και πολλά μ' ένα κόκκινο ή πράσινο αυγό στη μέση. Είναι «περασμένα» και με ένα μίγμα αυγού για να γυαλίσουν στο ψήσιμο και να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα.

    ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Τη Μεγάλη Παρασκευή στον πρωινό «εσπερινό της Αποκαθήλωσης», ακούγονται κείμενα που αναφέρονται στο Πάθος και την παράδοση του Σώματος του Χριστού στον Ιωσήφ και το Νικόδημο. Ο «τάφος ο καινός» που θα φιλοξενήσει το «Άχραντο Σώμα» είναι καταστόλιστος με λουλούδια που προσφέρει η γη του μικρού νησιού στις κοπέλες, συμμετέχοντας λες στο τάμα του, σαν ξεχύθηκαν χτες για το μάζεμα. Και τι δεν τους χάρισε!. Βιολέτες μονές, κουνούκλες διπλές, κρίνα, αγγελικές, τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα... Οι γιρλάντες φτιάχτηκαν από λεμονανθούς. Ο ξύλινος Επιτάφιος, έχει επικρατήσει νάναι ντυμένος με βελούδινη γκρενά η μαύρη στολή, με σταυρούς και αγγελούδια στο πλάϊ, χρυσοκέντητα όλα. Σε παράλληλη τοποθέτηση, στο κουβούκλιο, βρίσκονται δύο πολύχρωμα φανάρια και στο κέντρο ο σταυρός. Θα τον περιστοιχίσουν όσοι τόχουν «τάξιμο» να τον σηκώσουν το βράδυ στην περιφορά. Κατά την απόλυση, οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νερόβραστο κριθαράκι ή ρύζι, ραντισμένα με ξύδι μαρουλόφυλλα και το ταχίνι. «Τσουκάλι», δεν στήνεται σήμερα.

    «Στην Ιερά Μονή της Πάτμου, από παλιά παράδοση ψάλλονται πολλά αρχαία μουσικά μέλη» μας λένε. Σ' αυτά συγκαταλέγεται και το «Φως Ιλαρόν» που ψάλλεται τις Μεγάλες γιορτές στο μοναστήρι, όπως στην πανήγυρη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του Οσίου Χριστοδούλου τη Μ. Παρασκευή και την Κυριακή στον Εσπερινό της Αγάπης.

    Στον Κάμπο μετά την Αποκαθήλωση η παπαδιά κατά το έθιμο θα προσφέρει στο εκκλησίασμα χυλό. Η φιλόξενη εκδήλωση γίνεται στην πλαϊνή μεγάλη αίθουσα που έχτισαν το 1979 οι Καμπιώτες από όλο τον κόσμο ιδίως δε αυτοί της Αυστραλίας με τα έσοδα ειδικών εκδηλώσεων....

    ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Οι ετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι βρίσκουν από τα χαράματα τους κατοίκους σε κινητικότητα. Στα μοναστήρια και στις εκκλησίες το «Ανάστα ο Θεός» η το «πρώτο Ανάστα», που εδώ δεν συνοδεύεται με το χτύπημα των στασιδιών, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, προετοιμάζει τους πιστούς για το γεγονός της «λαμπρόφορης Ανάστασης». Στο παρεκκλήσι της Παναγίας ο Εκκλησάρχης θα προσφέρει στους πιστούς ξηρά σύκα, για να στηριχθούν από την μεγάλη νηστεία. Ένα έθιμο φερμένο από την ασκητική ζωή της Αιγύπτου και της Ανατολής όπου οι ασκητές ακολουθούσαν μεγάλη πορεία ίσαμε τα μοναστήρια για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη». Στις ενορίες μετά το «Χριστός Ανέστη» θα πέσουν και τα καθιερωμένα « βαρελότα» με τις πολύχρωμες φωτοβολίδες. Οι οικογένειες θα γευτούν τον παραδοσιακό «πατσά» και το «Φωκιανό» κατακόκκινο κρασί που τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ένα γηγενές προιόν αφού τα πολλά αμπέλια είχαν την ανάλογη φροντίδα.

    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης ο Ηγούμενος από την Ωραια Πύλη του Καθολικού της Ι.Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, θα δώσει τα κόκκινα αυγά. Κάτι ανάλογο κάνουν και τα άλλα μοναστήρια, της Ζωοδόχου Πηγής, του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου και ενορίες της Πάτμου όπως του Κάμπου όπου κατά το έθιμο προσφέρεται και καφές με πατινιώτικες πίττες.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα στην πλατεία της Σκάλας, ο Δήμος , οι Επαγγελματίες του νησιού όπως οι Ξενοδόχοι και οι εστιάτορες και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν στους επισκέπτες ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αυγά, τυρόπιττες και ένα εντυπωσιακό θέαμα με ντόπιους χορούς όπως ο «Σιανός», τον οποίο χορεύουν οι κοπέλες ντυμένες την βαρύτιμη και ξεχωριστή πατμιακή φορεσιά.

    ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Την Τρίτη του Πάσχα ή την «Νεα Τρίτη» γίνεται η περιφορά των εικόνων στα σπίτια της κάθε ενορίας, ένα κατάλοιπο παλιάς λατρευτικής παράδοσης που τις ήθελε να φτάνουν μέχρι τα απόμακρα χωράφια για να ζητηθεί η εύνοια του Θεού στην καλλιεργημένη γη με τις αναγκαίες βροχές.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΕΡΑ Ρόδου

    Ρεπορτάζ: Αριστείδης Μιαούλης

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 14:15

    Είδηση: 8844


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 May 2012 - 20:49:31 UTC