Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κουβέλης στη ΝΕΤ: Δύσκολο να σχηματιστεί οικουμενική
  • [02] Υστάτη προσπάθεια για κυβέρνηση στη σύσκεψη των αρχηγών
  • [03] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου
  • [04] Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι
  • [05] Πιλάφι: Σκέτο ή με λίγο απ'όλα
  • [06] Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ένα υπέροχο πέτρινο χωριό

    [01] Κουβέλης στη ΝΕΤ: Δύσκολο να σχηματιστεί οικουμενική

    Απαισιόδοξος στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια οικουμενική κυβέρνηση, εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι το πολιτικό κλίμα όπως διαμορφώνεται μέσα από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, δείχνει ότι η προσφυγή στην κάλπη αποτελεί μονόδρομο. Ωστόσο όπως είπε υπάρχει αμυδρή ελπίδα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υπάρξει λύση.

    Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στην πρόταση του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης μόνο με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να λείπει το δεύτερο σε δύναμη κόμμα και σημείωσε ότι χωρίς τη συμμετοχή του δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος σε επίπεδο κοινωνίας να νομιμοποιήσει το έργο της.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι απεμπόλησε την ευκαιρία που είχε για σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και με ψήφο ανοχής από τη ΝΔ και τόνισε ότι υπήρχε μια ευκαιρία να υπάρξει σύγκλιση σε δυο βασικά ζητήματα. Την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παράλληλα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    Ταυτόχρονα δήλωσε πεπεισμένος ότι ο κ. Τσιπρας έχει επιλέξει να πάει σε νέες εκλογές για να αυξήσει το ποσοστό του, σημειώνοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε υποχείριο των επικοινωνιακών αναγκών .

    Λίγο πριν τη σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Κουβέλης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνες τους, τονίζοντας ότι η ακυβερνησία δεν μπορεί να παραταθεί, καθώς οδηγεί σε διοικητική απραξία με ότι αυτό συνεπάγεται για ην οικονομία και την κοινωνία.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 11:33

    Είδηση: 11846

    [02] Υστάτη προσπάθεια για κυβέρνηση στη σύσκεψη των αρχηγών

    Στον αέρα ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στις θέσεις του, υποστηρίζοντας ότι την άρνηση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη δίνει ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του.

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, το μνημόνιο το έχει καταγγείλει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και καμία κυβέρνηση οικουμενική ειδικού σκοπού δεν δικαιούται να το εφαρμόσει.

    Κάλεσε και τα τρία κόμματα που έχουν ευθυγραμμιστεί να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις και με επικοινωνιακά παιχνίδια, και να απαντήσουν στο αν θα προωθήσουν νέα μέτρα λιτότητας τον Ιούνιο.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ο κ. Κουβέλης να είναι ειλικρινής έως το τέλος και να μην στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση, ενώ ασκώντας κριτική και στον Αντώνη Σαμαρά επισήμανε ότι μιλά δύο γλώσσες λέγοντας «ας αφήσει επιτέλους τα παιχνίδια και την καραμέλα περί δραχμής καθώς εδώ και καιρό έχει λιώσει αυτή η καραμέλα».

    Την ελπίδα, ότι όλα τα κόμματα να σκεφτούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα ενόψει των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αύριο στη μια το μεσημέρι παραδίδει την εντολή στον Κάρολο Παπουλια.

    Στη δήλωση του μετά τη συνάντηση ο κ.Βενιζέλος, κατηγόρησε ουσιαστικα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία και μικροκομματικές σκοπιμότητες που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των στιγμών. «Ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας «ότι ο ελληνικός λαός θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, παραμονή μας στο ευρώ και ασφάλεια».

    Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν ότι αυτά που ζητά ο κ. Τσίπρας, μεταξύ των οποίων είναι τα ζητήματα της μετενέργειας και εν γένει εργατικά ζητήματα, μπήκαν στο Μνημόνιο, καθώς εγχώριοι κύκλοι πίεζαν να περιληφθούν στις διατάξεις του τέτοιες ρυθμίσεις, με τις πιέσεις αυτές να συνδυάζονται με ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων των εταίρων και δανειστών της Ελλάδας, αλλά και με μια συγκεκριμένη αντίληψη για το πώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

    Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι για να διαπραγματευθεί η χώρα, τέτοια και άλλα ζητήματα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι είναι τουλάχιστον άκομψο να ζητά ο κ. Τσίπρας δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ, όταν στελέχη του Κινήματος από υπεύθυνες θέσεις έδωσαν νυχθημερόν μάχες μαζί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τόνιζαν ότι δεν δέχονται να λέει αυτά τα πράγματα ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Επιπλέον οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι το ζήτημα δεν είναι να συζητάμε στην Ελλάδα ποιος είναι «πιο αριστερός» ή «πιο φιλεργατικός», γιατί οι διαπραγματεύσεις και οι ουσιαστικές συζητήσεις διεξάγονται «έξω» με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά άλλα θεσμικά ζητήματα που έθεσε ο κ. Τσίπρας, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έλεγαν «και εμείς είμαστε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος», τονίζοντας, ωστόσο από την άλλη ότι «δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για οικονομικό "κενό"».

    Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι η συζήτηση δεν έχει τελειώσει, γιατί πρέπει να σεβαστούμε άπαντες την προσπάθεια που θα διεξαχθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    «Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική», απάντησε στον κ. Τσίπρα η Δημοκρατική Αριστερά στην ελπίδα που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας να μείνει ο κ. Κουβέλης σταθερός στη θέση του και να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να «αγωνιά» για την δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ και καταλήγει: «Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς».

    «Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία», σχολίασε ο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

    Εφικτή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, είτε με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ανοχή του δήλωσε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς που συναντήθηκε επίσης με τον κ. Βενιζέλο.

    Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο κ.Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αδιαφορεί για το πρόβλημα της χώρας και ετοιμάζεται για εκλογές. Τον κατηγόρησε για αλαζονεία και καιροσκοπισμό και προειδοποίησε οτι η ψήφος στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι χαλαρή.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για λαϊκιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς και υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης της Κεντροδεξιάς με βάση τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με στόχο να τελειώσει η ηγεμονία των αριστερών ιδεών στην Ελλάδα.

    Χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει τα χαρακτηριστικά που έχει θέσει η Δημοκρατική Αριστερά, δηλαδή κυβέρνηση με ορίζοντα το 2014 για να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και εκκίνηση σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας το μεσημέρι στην ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Το ΚΚΕ καλεί τη Δευτέρα το απόγευμα σε συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε μεγάλη πτώση 4,52% το χρηματιστήριο Αθηνών.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 00:23

    Είδηση: 11842

    [03] Πρόγνωση από την Ερμιόνη Κατιρτζόγλου

    Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι βροχερός σε όλη τη χώρα, με τους ανέμους σε μέτριες εντάσεις, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Η θερμοκρασία, λόγω της αυξημένης συννεφιάς αλλά και της υγρασίας, θα παρουσιάσει πτώση, όσον αφορά στις μέγιστες τιμές το μεσημέρι, χωρίς, όμως, να πέφτουν και οι ελάχιστες τιμές τις βραδινές ώρες. Στο ξεκίνημα της καινούριας εβδομάδας φαίνεται πως θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, με τα προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν πως η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

    Το Σάββατο ο ήλιος θα καλυφτεί από αυξημένα νέφη σε όλη τη χώρα, με τη συνοδεία βροχών κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα θ' αρχίσουν να επηρεάζουν πρώτα την κεντρική ηπειρωτική χώρα και, στη συνέχεια, θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι βορειοδυτικοί, με ένταση στα 3-5 μποφόρ και μόνο στο Κρητικό πέλαγος θα επικρατούν δυτικοί άνεμοι της ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στις μέγιστες τιμές, πιο αισθητή στα κεντρικά και νότια τμήματα, διατηρώντας σε παρόμοια περίπου επίπεδα το θερμόμετρο στα βόρεια. Πιο αναλυτικά, οι ελάχιστες και οι μέγιστες θερμοκρασίες για κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας θα κυμανθούν:

    Βόρεια: 10 έως 28°C.

    Κεντρικά: 12 έως 28°C.

    Δυτικά: 12 έως 27°C.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: 15 έως 25°C.

    Κρήτη: 12 έως 24°C.

    Κυκλάδες: 16 έως 25°C.

    Πελοπόννησος: 12 έως 28°C.

    Αθήνα

    Στην Αττική η μέρα θα κυλήσει με αυξημένες νεφώσεις και παροδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση στα 3-5 μποφόρ.

    Θεσσαλονίκη

    Παρόμοιες συνθήκες θα επικρατήσουν και στην Θεσσαλονίκη, με μικρά, όμως, ανοίγματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα είναι βορειοδυτικοί, στα 3-4 μποφόρ.

    Επόμενες Μέρες

    Την Κυριακή και πάλι οι βροχές θ' απασχολήσουν το σύνολο της χώρας, ενώ κατά τόπους στα ηπειρωτικά δεν αποκλείεται να σημειωθούν και καταιγίδες. Στο Ιόνιο θα συνεχίσουν να πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι στα 3-5 μποφόρ, στο Αιγαίο, όμως, θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε νοτιάδες, στο νότιο τμήμα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει σημαντική αλλαγή, ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 28 με 29 βαθμούς σε όλα τα ηπειρωτικά και μέχρι τους 23 με 26 βαθμούς στη νησιωτική χώρα.

    Την Δευτέρα θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη βόρεια, δυτική, κεντρική Ελλάδα, αλλά και τη βόρεια Πελοπόννησο. Στα νησιά του Αιγαίου θα παρουσιαστεί βελτίωση, με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί στο βόρειο τμήμα και στο νότιο νότιοι, μέχρι τα 5 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα έχουμε την επίδραση βορειοανατολικών ανέμων στα 3-5 μποφόρ και στο Μυρτώο πέλαγος θα εμφανιστούν νοτιάδες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα βόρεια, όπου θα κυμανθεί από 24 έως 26 βαθμούς, ενώ θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νησιά του Αιγαίου, φτάνοντας και πάλι στους 26 με 27 βαθμούς. Στα κεντρικά και την Πελοπόννησο θα παραμείνει στους 28 βαθμούς.

    Πρόγνωση: Ερμιόνη Κατιρτζόγλου Φυσικός - Μετεωρολόγος, MSc

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 00:25

    Είδηση: 11807

    [04] Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

    Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του χειμώνα στη Βόρειο Ελλάδα, είναι οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές -Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς και η ετήσια οργάνωσή τους έχει ως στόχο να διασωθεί και να διαδοθεί η πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η πόλη της Ξάνθης μια πόλη ξεχωριστή που δένει αρμονικά τις αντιθέσεις, αναψηλαφίζει την ιστορία και γίνεται κομμάτι του σήμερα.

    Μια πόλη που κληρονόμησε τους ήχους αρχέγονων καιρών, τον Ορφέα να τραγουδά με τη λύρα του και το Διόνυσο με τις μαινάδες να τελούν τις βακχικές γιορτές στις πλαγιές του Όρους των Ρόδων. Μια πόλη όπου οι μύθοι έπλεξαν τις μοναδικές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι που αναβιώνει και γιορτάζει στην πόλη από το 1966.

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, συμπληρώνει φέτος 47 χρόνια ζωής και το φετινό του θέμα έχει τίτλο «Τσίρκο η Ελλάς», σατιρίζοντας με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα που πλήττουν την πολιτική ζωή της χώρας μας.

    Στην πόλη με τα χίλια χρώματα επώνυμοι καλλιτέχνες, ξένα και ντόπια λαογραφικά συγκροτήματα, παρέλαση Λαογραφίας, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, εικαστικά, θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα δημιουργούν ένα υπέροχο καρναβαλικό πανηγύρι που αναβιώνει μνήμες, χαρίζει αναμνήσεις, και ζεσταίνει τις ανθρώπινες ψυχές τις εβδομάδες της Αποκριάς.

    Το καθημερινό πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών περιλαμβάνει συναυλίες, χορούς, θεατρικά, μουσικοχορευτικές παραστάσεις του Λυκείου Ελληνίδων και των συλλόγων Εβριτών, Κρητικών και Ποντίων Ξάνθης ενώ το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα δώσει συναυλία στην κεντρική πλατεία Ξάνθης.

    Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές ανακαλούν εικόνες ιστορίας και πολιτισμού και κορυφώνονται την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης που ξεκινάει στις 1.30 μ.μ.

    Οι γιορτές ολοκληρώνονται με το ξανθιώτικο έθιμο το Κάψιμο του Τζάρου (ανθρώπινου ομοιώματος) μέσα σε μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

    Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» σύμφωνα με τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

    Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

    Εκτός από την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα από τα καλύτερα καρναβάλια του Βορρά στην πόλη της Ξάνθης θα μείνετε ενθουσιασμένοι από την ξεχωριστή ομορφιά της πόλης. Δείτε το σήμα κατατεθέν της, το ψηλό ρολόι.

    Περιπλανηθείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης και ανακαλύψτε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Επισκεφθείτε το φημισμένο παζάρι της και αναζητήστε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της μέσα από την πολυτάραχη ιστορία της.

    Σπίτια με ζωηρά χρώματα , αρχοντικά καπνεμπόρων, δρομάκια στενά και ανηφορικά, η παλιά πόλη και βυζαντινά μοναστήρια συνθέτουν την εικόνα της πρωτεύουσας του νομού Ξάνθης.

    Βυζαντινά μνημεία και χριστιανικές εκκλησίες συνυπάρχουν με τις μουσουλμανικές γειτονιές και τα τζαμιά. Η διατηρητέα παλιά πόλη της Ξάνθης είναι γοητευτική. Παλιά αρχοντικά γεμάτα ιστορία. Παλιές καπναποθήκες και καπνεργοστάσια θυμίζουν την εποχή που η πόλη φημιζόταν για τα περίφημα καπνά της. Επισκεφθείτε το λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, τα μοναστήρια των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, της Παναγίας καλαμούς και της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας.

    Στην Ξάνθη θα δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά, ουζομεζέδες, ντόπια κρέατα και αλλαντικά, σαραγλί και πολίτικα γλυκά.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:21

    Είδηση: 4153

    [05] Πιλάφι: Σκέτο ή με λίγο απ'όλα

    Το νερό στο οποίο βράζουμε το ρύζι πρέπει να είναι μετρημένο σε αναλογία 1/3 ( ένα φλιτζάνι ρύζι - τρία νερό) και ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται και από το προσωπικό σας γούστο, αν θέλετε να κρατάει το πιλάφι, βράζετε 10 με 12 λεπτά. Αν το θέλετε περισσότερο μαλακό βράζετε 15 με 20 λεπτά.

    Για να αποφύγουμε το λάσπωμα, τσιγαρίζουμε λίγο το ρύζι σε λάδι και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το μετρημένο υγρό βραστό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να απορροφήσει όλο. Η κατσαρόλα μας πρέπει να είναι σκεπασμένη για να μη χαθούν γρήγορα τα υγρά, αν παρόλα αυτά χρειασθεί να προσθέσουμε νερό, προσέχουμε να είναι βραστό για να μην διακοπεί ο βρασμός.

    Η νοστιμιά του πιλαφιού εξαρτάται από το υγρό στο οποίο θα βράσει, γι'αυτό χρησιμοποιούμε ζωμούς. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε ειδικούς ζωμούς. Μπορούμε να έχουμε στην κατάψυξη σουρωμένο το ζωμό από ένα ψητό κοτόπουλο με πατάτες. Επίσης ζωμό από μια χορτόσουπα ή από κοτόσουπα. Ακόμη αραιωμένο ζωμό από κρέας κοκκινιστό. Αν δεν έχουμε τίποτε απ' όλα αυτά, αντικαθιστούμε το ένα ποτήρι νερό της αναλογίας με κρασί, προσθέτουμε και δύο γλωσσίτσες κρόκου Κοζάνης και φτιάχνουμε ένα αρωματισμένο πιλάφι.

    Το πιλάφι ταιριάζει με το κρέας, τα θαλασσινά, τα όσπρια λαχανικά. Με κρέας ή κοτόπουλο σερβίρεται είτε άσπρο είτε βρασμένο μέσα στη σάλτσα του κοκκινιστού ή του λεμονάτου. Ο συνδυασμός θαλασσινών με πιλάφι είναι από τους ωραιότερους. Μυδοπίλαφο, σουπιοπίλαφο και γαριδοπίλαφο συναντάμε σε όλη την Ελλάδα.

    Τα όσπρια και το πιλάφι δεν είναι μόνο το φαγητό του φτωχού, αλλά και του υγιούς ανθρώπου. Φασόλια με το ρύζι, ρεβίθια, φακή, αρακάς. Αραιώνουμε το υπόλοιπο της φασολάδας με την αναλογία νερό- ρύζι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσει το πιλάφι. Οι μαμάδες μας « έκαιγαν » με καυτό λάδι το φασουλόρυζο πριν το σερβίρουν με μπόλικο φρέσκο πιπέρι.

    Σχεδόν όλα τα λαχανικά ταιριάζουν με το πιλάφι. Το σπανάκι, το πράσο, η μελιτζάνα, το λάχανο φτιάχνουν υπέροχα υγιεινά πιάτα. Περνάμε τα λαχανικά ψιλοκομμένα από το λάδι να μαραθούν και προσθέτουμε νερό ή οποιονδήποτε ζωμό έχουμε. Μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά αλλά να μείνει σπυρωτό.

    Επιμέλεια: Βαγγελιώ Τσιλίκουνα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Είδηση: 843

    [06] Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ένα υπέροχο πέτρινο χωριό

    Σκαρφαλωμένος στην κορυφή Πιπερίτσα του Βόρα, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, το υπέροχο πέτρινο χωριό της Μακεδονίας, εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια διατηρώντας όμως την παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Πέτρινοι ξενώνες, πλακόστρωτα σοκάκια, το πολύ καλό χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, η λίμνη Βεγορίτις, οι υποβλητικές βουνοκορφές του Βόρα, συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.

    Σε απόσταση 50 χλμ, από την πόλη της Έδεσσας, 135 από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 15 από το πανέμορφο χιονοδρομικό, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος διεκδικεί μαζί με το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν τον τίτλο της «Μυκόνου του χειμώνα» από την Αράχοβα και τον Παρνασσό.

    Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Τσέγανη και ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και μαστόρους χτίστες από την ίδια περιοχή.

    Την δεκαετία του ΄80 γνώρισε την ερήμωση λόγω ενός καταστρεπτικού σεισμού, που ισοπέδωσε τα περισσότερα σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, μετακομίζοντας 6χλμ, ποιο κάτω, δημιουργώντας τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, έναν οικισμό περισσότερο ασφαλή. Το παλιό χωριό γεννήθηκε από το μηδέν και εξελίχθηκε στον πιο κοσμοπολίτικο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας. Στη ραγδαία ανάπτυξη του χωριού συνέβαλε και η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν το 1995, οπότε άρχισαν να καταφθάνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

    Τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια ξανακτίστηκαν , καθώς και καινούργια και μετατράπηκαν σε πολύ όμορφους ξενώνες υψηλής αισθητικής, διατηρώντας πάντα την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με πρωταγωνιστές την πέτρα και το ξύλο. Τα περισσότερα δρομάκια του οικισμού έχουν πλακοστρωθεί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας και φέρνοντας στο νου εικόνες από το παρελθόν, ενώ κατά μήκος του δρόμου θα βρείτε πολλά καφέ και μπαρ, αλλά και πολύ καλά εστιατόρια με εξαιρετική τοπική παραδοσιακή κουζίνα .

    Το Καϊμακτσαλάν είναι ένα από τα ψηλότερα ελληνικά βουνά με 2.524μ. υψόμετρο. Βόρας είναι το αρχαίο όνομα του βουνού και Καϊμακτσαλάν η τούρκικη ονομασία, που προέρχεται από τα πυκνά δάση που σκέπαζαν παλαιότερα όλο το βουνό και ήταν παχιά σαν το καϊμάκι. Η περιοχή του Βόρα έχει περιληφθεί στο δίκτυο των βιότοπων Natura 2000 και στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά.

    Στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, οι μεγάλες πίστες, οι ήπιες κλίσεις και η μεγάλη διάρκεια χιονιού, το κάνουν αγαπημένο προορισμό των χιονοδρόμων. Έξι αναβατήρες οδηγούν σε 15 σηματοδοτημένες πίστες διαφόρων δυσκολιών που εξυπηρετούν σκιέρ κάθε επιπέδου. Λειτουργεί σχολή σκι και snow board και ένα σαλέ όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και μία ζεστή σοκολάτα ή ένα ελαφρύ γεύμα. Κάντε επίσης μία περιήγηση με το snowcat (ερπυστριοφόρα μηχανήματα) μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού στα 2.524μ. που κτίστηκε στη μνήμη 3000 Σέρβων που έχασαν τη ζωή τους εκεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθώντας να καταλάβουν την κορυφή την οποία κατείχαν οι Γερμανοί μαζί με τους Βούλγαρους. Για να κτιστεί η μικρή αυτή εκκλησία χρησιμοποιήθηκαν τα υλικά πολέμου που βρίσκονταν διάσπαρτα στην περιοχή. Έτσι όλα τα κολωνάκια στο προαύλιο της εκκλησίας είναι οβίδες από αεροπλάνα. Το κάγκελο που τα ενώνει μεταξύ τους είναι το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιτριγύριζε την περιοχή, ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας και στο ιερό, υπάρχουν κάλυκες που σχηματίζουν ένα σταυρό.

    Η διάρκεια της διαδρομής με επιστροφή είναι περίπου μία ώρα και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα,- από τον θεϊκό Όλυμπο μέχρι τον Θερμαϊκό - που θα σας προσφέρει η τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 2901


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 May 2012 - 8:49:27 UTC