Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens
  • [02] Λιβύη: Έκκληση ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  • [03] Ακτή Ελεφαντοστού: Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκμπαγκμπό παραδόθηκε
  • [04] Πήρε εξιτήριο ο Μανώλης Γλέζος από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο
  • [05] ΟΟΣΑ : Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας μετά την 11/3
  • [06] Στις 14 Απρίλη η δίκη των 13 νεαρών
  • [07] Σαράντι Βοιωτίας: Αποκαταστάθηκε προσωρινά το κανάλι του Μόρνου

    [01] Βουλή: Παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens

    Τριτη, 05 04 2011 21:31

    Πρόταση για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemens, κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης, από 84 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος στη λίστα των υπογραφών, στο συγκεκριμένο αίτημα, είναι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης και τα μέλη της από το κόμμα της συμπολίτευσης.

    Το αίτημα, με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, προκύπτει από τα άρθρα 148 παρ. 3 και 137 του Κανονισμού. Επίσης για την συγκρότηση και Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την ίδια υπόθεση απαιτείται υποβολή αιτήματος από 30 βουλευτές.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 65905

    [02] Λιβύη: Έκκληση ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Τριτη, 05 04 2011 19:07

    Σοβαρό οικονομικό ζήτημα έχει προκύψει για τη στήριξη των προσφύγων και εκτοπισμένων από τη Λιβύη, που υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο, με το απαιτούμενο κονδύλι να ανέρχεται σε 310 εκατομμύρια δολάρια, όπως υπολογίζει ο ΟΗΕ. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν στα 160 εκατομμύρια δολάρια. Τη στιγμή που γίνεται η έκκληση, αυξάνονται οι ροές των προσφύγων και μειώνονται τα οικονομικά αποθέματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πίεση.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση, που είναι αρμόδιος για την απομάκρυνση των προσφύγων από τα σύνορα με τη Λιβύη, Ζαν-Φιλίπ Σοζί, τόνισε ότι: «Σήμερα δεν έχουμε άλλα χρήματα για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών, έχουμε δεσμεύσεις για χρηματοδότηση, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί προς το παρόν. Υπάρχει υπερβολική αναμονή, κυρίως στην Τυνησία. Καλούμε για άλλη μια φορά τις δωρήτριες χώρες να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που είναι σημαντική καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν καθημερινά να διασχίζουν τα σύνορα με την Τυνησία και τη Λιβύη κατά πολλές χιλιάδες».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η γραπτή δήλωση της γνωστής ηθοποιού και πρέσβειρας καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Αντζελίνα Τζολί, που αναφέρει ότι: «Η διεθνής κοινότητα κάνει καλά που ενισχύει την εξαιρετική προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει η Τυνησία. Όμως με 2.000 ανθρώπους να περνούν τα σύνορα καθημερινά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να στερέψει η ροή της χρηματοδότησης, πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή της. Απλώς περιμένουν εδώ τρέφοντας ελάχιστες ελπίδες, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και όντας αβέβαιοι για το μέλλον τους. Αυτός ο διαρκής κύκλος του εκτοπισμού πρέπει επιτέλους να σταματήσει». Επίσης η UNHCR ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα της Τζολί και του συζύγου της, επίσης ηθοποιού, Μπραντ Πιτ, κάλυψε τα έξοδα για μια πτήση 177 ανθρώπων και αγόρασε ένα ασθενοφόρο για να συμβάλει στις τυνησιακές προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους τραυματίες.

    Στρατιωτικές επιτυχίες του Καντάφι

    Στο πεδίο των επιχειρήσεων, στη Λιβύη, οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη Μπρέγκα, ενώ συνεχίζεται και η ασφυκτική πολιορκία της Μισράτα, με τις δυνάμεις του Καντάφι να υπερισχύουν των αντικαθεστωτικών, παρά τα αεροπορικά πλήγματα που έχουν δεχτεί. Πάντως οι αντικαθεστωτικοί ξαναρχίζουν την εξαγωγή πετρελαίου στην Τομπρούκ, με την οικονομική βοήθεια από την εξέλιξη αυτή, περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, με τη φόρτωση ενός τάνκερ, να δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στο στρατόπεδό τους. Δεν λείπουν όμως και οι κριτικές των αντικαθεστωτικών προς το ΝΑΤΟ, ότι με την ολιγωρία που, όπως υποστηρίζουν, δείχνει, διευκολύνει τις δυνάμεις του Καντάφι να κερδίζουν έδαφος.

    Στο διπλωματικό πεδίο οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αρνητικές στις προστάσεις του Μουαμάρ Καντάφι να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με τον όρο να παραμείνει ο ίδιος στο τιμόνι της χώρας.

    Τέλος, ο Σαϊφ Καντάφι μιλώντας στο BBC ισχυρίστηκε ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, δεν αυτομόλησε αλλά πήγε στη Βρετανία για ιατρικούς λόγους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 65901

    [03] Ακτή Ελεφαντοστού: Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκμπαγκμπό παραδόθηκε

    Τριτη, 05 04 2011 18:48

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται μαζί με μερικούς έμπιστούς του σε ένα οχυρωμένο καταφύγιο στην κατοικία του στο Αμπιτζάν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαμαντούν Τουρέ, εκπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (Onuci). Aργότερα απόψε παραδόθηκε ο Λοράν Γκμπαγκμπό και ζήτησε την προστασία του ΟΗΕ.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό παραδόθηκε και ζήτησε την προστασία του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Ρόιτερς που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    "Κατέφυγε στο υπόγειο της κατοικίας του μαζί με μερικούς έμπιστούς του. Βρίσκεται σε ένα οχυρωμένο καταφύγιο", δήλωσε.

    Η κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν έχει δεχθεί τις τελευταίες ώρες επίθεση από τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του διαπραγματεύεται κατάπαυση του πυρός.

    Παραδόθηκε

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό παραδόθηκε και ζήτησε την προστασία του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Ρόιτερς που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    Νέα διάψευση

    Με νέες δηλώσεις στο γαλλικό κανάλι LCI, o κ. Γκμπαγκμπό δήλωσε ότι: «Ο στρατός ζήτησε την αναστολή των εχθροπραξιών και τώρα συζητά τους όρους της κατάπαυσης του πυρός με τις άλλες χερσαίες δυνάμεις αλλά σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση». Eπίσης επανέλαβε ότι η προοπτική της ειρήνης, περνάει μέσα από συνομιλίες με τον πολιτικό του αντίπαλο.

    AΠΕ Είδηση: 65899

    [04] Πήρε εξιτήριο ο Μανώλης Γλέζος από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο

    Τριτη, 05 04 2011 20:40

    Εξιτήριο πήρε αργά το απόγευμα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είχε εισαχθεί σήμερα το πρωί, με συμπτώματα δυσφορίας.

    Ο Μανώλης Γλέζος, κατά την διάρκεια της ολιγόωρης νοσηλείας του, υπεβλήθη σε μία σειρά εξετάσεων, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι το ανησυχητικό. Έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να του δώσουν εξιτήριο.

    Μάλιστα ο Μανώλης Γλέζος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ.

    AΠΕ

    Είδηση: 65904

    [05] ΟΟΣΑ : Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας μετά την 11/3

    Τριτη, 05 04 2011 19:09

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε σήμερα ότι ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία και το επακόλουθο τσουνάμι "θα συγκαθορίσουν την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο ορατό μέλλον".

    "Σε μία πρώτη εκτίμηση που κάνουμε, το ποσοστό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας μπορεί να μειωθεί άμεσα, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, μεταξύ 0,2%-0,6%, ενώ το δεύτερο τετράμηνο του έτους μεταξύ 0,5%-1,4%", τόνισε ο ΟΟΣΑ στο ξεχωριστό κεφάλαιο που αφιερώνει στην Ιαπωνία μετά το σεισμό, στη γενικότερη έκθεσή του για τις προοπτικές της ανάπτυξης σε όλη τη ζώνη του ΟΟΣΑ.

    "Οι εργασίες για την ανασυγκρότηση προβλέπεται να ξεκινήσουν σχετικά γρήγορα, εφόσον υλοποιηθεί το τελευταίο τετράμηνο του 2011 θα αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο ιαπωνικό ΑΕΠ", ανέφερε.

    Ο επίσημος ιαπωνικός απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό και το τσουνάμι έχει φθάσει τους 12.344 νεκρούς και τους 15.237 αγνοούμενους.

    "Πλήττεται η εμπιστοσύνη στα ιαπωνικά προϊόντα"

    Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στις "μεγάλες υλικές ζημιές", από το σεισμό και το τσουνάμι γύρω από το νομό της Φουκουσίμα, "στην ηλεκτροδότηση με ωράρια", που επιβλήθηκε μετασεισμικά, "στις ανωμαλίες στα δίκτυα του εφοδιασμού των αγορών", που προκλήθηκαν και "στο πλήγμα στην εμπιστοσύνη", που προκαλείται "για τα ιαπωνικά προϊόντα", μετά από τη διαρροή ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα.

    Ο διεθνής οργανισμός "αρνείται, στη φάση αυτήν, να κάνει προβλέψεις για εφέτος (σχετικά με τον) ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας" της Ιαπωνίας.

    AΠΕ Είδηση: 65902

    [06] Στις 14 Απρίλη η δίκη των 13 νεαρών

    Τριτη, 05 04 2011 20:10

    Στο Μονομελές Αυτόφωρο παραπέμφθηκαν να δικαστούν, οι 13 νεαροί που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, έξω από το σπίτι του εφέτη ανακριτή κ. Μπαλτά, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι νεαροί είχαν ρίξει φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα κατά του δικαστικού λειτουργού.

    Το απόγευμα της Τρίτης, οι νεαροί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου και ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα της «πρόκλησης και προσφοράς σε τέλεση κακουργήματος και πλημμελήματος» και της «φθοράς ξένης ιδιοκτησίας». Η ημερομηνία της δίκης είναι η 14η Απριλίου και προέκυψε από αναβολή, καθώς απουσίαζαν οι μάρτυρες, ενώ οι νεαροί ζήτησαν να δικαστούν.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 65903

    [07] Σαράντι Βοιωτίας: Αποκαταστάθηκε προσωρινά το κανάλι του Μόρνου

    Τριτη, 05 04 2011 18:54

    Άρχισε εκ νέου σήμερα η υδροδότηση της Πρωτεύουσας από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς, που προκλήθηκε στο κανάλι μεταφοράς νερού στο Σαράντι Βοιωτίας.

    Το προσωρινό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις έξι ημέρες περιλαμβάνει έναν μεταλλικό αγωγό μεγάλης διατομής (Φ2000), που εκτείνεται σε συνολικό μήκος 150 μέτρων.

    Ταυτόχρονα, άρχισαν οι εργασίες για την τοποθέτηση - στο ίδιο σημείο - ενός ακόμα αγωγού (δίδυμος), με τη λειτουργία του οποίου θα εξασφαλισθεί η μεταφορά επαρκούς ποσότητας νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου για την τροφοδότηση της Πρωτεύουσας, έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του οριστικού έργου.

    Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως την περασμένη Τρίτη εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων (συνολικό μήκος ζημιάς περίπου 100 μέτρα).

    AΠΕ Είδηση: 65900


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 April 2011 - 20:54:54 UTC