Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε ν/σ στο Υπουργικό συμβούλιο
  • [02] Τον Ιούνιο οι αποφάσεις
  • [03] Iσραήλ: Βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο
  • [04] Αποκρατικοποιήσεις με γοργούς ρυθμούς
  • [05] Εξουδετέρωση βόμβας σε εφορία στο Ν. Κόσμο
  • [06] ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Υπογράφηκε η σύμβαση εργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων
  • [07] Κατάληψη στο Δ. Αθηναίων: Συνεχίζεται το αδιέξοδο
  • [08] Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τυχόν ραδιενέργεια στην Ελλάδα
  • [09] Αλγερία: 40 τραυματίες σε συγκρούσεις νέων με την αστυνομία
  • [10] Κλειστές και σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου
  • [11] Θυελλώδης συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής
  • [12] Κουκουλοφόροι και διαρήξεις σε σπίτια και σχολεία
  • [13] Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα
  • [14] «Le Monde»: Η προσπάθεια μείωσης του χρέους της Ελλάδας είναι ηράκλειος άθλος
  • [15] Συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απάντηση στην κυβέρνηση
  • [16] Famelab 2011 - Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης στην Ελλάδα
  • [17] Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων
  • [18] Συμβάσεις για έργα οδοποιίας
  • [19] Απειλούν με διακοπή της μεταφοράς
  • [20] Εκπροσωπήσεις στην εθνική επέτειο
  • [21] Ανακατασκευή στο κηποθέατρο
  • [22] Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις
  • [23] Συνάντηση για την οδική ασφάλεια
  • [24] Η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη
  • [25] Μόνο ηλικιωμένοι με άνεργα παιδιά δικαιούχοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»!

    [01] Πέντε ν/σ στο Υπουργικό συμβούλιο

    Τεταρτη, 23 03 2011 19:05

    Να είναι καθημερινά κοντά στους πολίτες προέτρεψε υπουργούς και βουλευτές ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σύντομα αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο μέσα από το οποίο θα προωθείται και νέα εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου, ύψους 30 δις ευρώ προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Την ανάγκη οι τράπεζες να στρέψουν την προσοχή τους προς την πραγματική οικονομία γιατί κάθε φορά που κλείνει μια υγιής επιχείρηση είναι μια μεγάλη ήττα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χρήστος Παπουτσής.

    Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, υπουργοί και υφυπουργοί εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που άνοιξε τη σχετική συζήτηση, πρότεινε η κυβέρνηση να έρθει σε προγραμματική συμφωνία με κάθε τράπεζα με σκοπό τη διοχέτευση ρευστότητας, πρόταση την οποία φέρεται να αποδέχτηκε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες.

    H Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χρήστος Παπουτσής σημείωσαν την ανάγκη να υπάρξουν όροι για τη νέα εγγυοδοσία και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων.

    Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε την ανάγκη οι τράπεζες να στραφούν προς την πραγματική οικονομία, γιατί κάθε φορά που κλείνει μια υγιής επιχείρηση, είναι μια μεγάλη ήττα.

    Διαβεβαιώσεις ότι η υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα δεν θα αντιμετωπιστεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή με επιβολή έκτακτης εισφοράς, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Είδηση: 64438

    [02] Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

    Τεταρτη, 23 03 2011 19:25

    Μέχρι τα τέλη Ιουνίου και όχι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης από τα 270 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα στα 440 δισ., αλλά και για τη σύσταση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού, μετά το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι αποφάσεις μετατίθενται στο χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες στα κράτη-μέλη και να γίνει ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών.

    Στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, μείωση της ανεργίας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Επίσης, σημειώνεται ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για συμμετοχή και άλλων κρατών-μελών στο Σύμφωνο για το Ευρώ, ενώ θα εξεταστούν προτάσεις για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα με τη συμμετοχή ιδιωτών και για την καθιέρωση φόρου επί των χρηματιστηριακών αλλαγών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 64440

    [03] Iσραήλ: Βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο

    Τεταρτη, 23 03 2011 16:10

    Βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο, σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη σε εβραϊκή γειτονιά της Ιερουσαλήμ, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 34 τραυματίες, αλλά και μια γυναίκα νεκρή, που υπέκυψε στα τραύματά της.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο λεωφορείο και όχι μέσα του και από το γεγονός αυτό η αστυνομία συμπεραίνει ότι δεν ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Στο χώρο όπου ήταν διάσπαρτα σπασμένα τζάμια και υπήρχαν κηλίδες αίματος, έσπευσαν αρκετά ασθενοφόρα. Το γεγονός αυτό, οδήγησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, να αναβάλλει το ταξίδι του στη Ρωσία.

    Οβίδες ερρίφθησαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ. Η Αίγυπτος προειδοποιεί

    Πολλές οβίδες ερρίφθησαν σήμερα το απόγευμα από τη Λωρίδα της Γάζας προς μία βιομηχανική ζώνη στην πόλη Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, μετέδωσε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    Αυτές οι επιθέσεις σημειώθηκαν έπειτα από μερικές ώρες ηρεμίας στην περιοχή και τις κηδείες οκτώ Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και τεσσάρων αμάχων, που σκοτώθηκαν χθες Τρίτη από τα ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των χειρότερων συγκρούσεων εδώ και δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο, αυτές οι οβίδες δεν συνδέονται με την επίθεση που είχε σημειωθεί νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ και προκάλεσε ένα νεκρό και τουλάχιστον 30 τραυματίες.

    Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών Νάμπιλ Ελαράμπι το Ισραήλ δεν πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

    Ο Ελαράμπι "ζήτησε από το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε κατά μίας βιαστικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα".

    Παράλληλα προειδοποίησε και άλλους --προφανώς αναφερόμενος σε παλαιστινιακές ομάδες-- να αποφύγουν να δώσουν στο Ισραήλ οποιαδήποτε αφορμή να χρησιμοποιήσει βία, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος απορρίπτει και καταδικάζει τη βία εναντίον αμάχων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό Είδηση: 64420

    [04] Αποκρατικοποιήσεις με γοργούς ρυθμούς

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:36

    Σε πρόσθετα μέτρα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα για να καλύψει την "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού. Το ενδεχόμενο αυτό το άφησε χθες ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που, πάντως, απέκλεισε νέες μειώσεις σε μισθούς ή αύξηση φόρων. Εν τω μεταξύ στην τροχιά υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κινείται η κυβέρνηση, μετά και από τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που χάραξε τους άξονες της κίνησής της για το επόμενο διάστημα. Στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων , είναι η συμβολή στην κάλυψη εσόδων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2011- 2013 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε οτι η αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ εκτιμάται οτι ανέρχεται σε οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να παρουσιαστεί τον Ιούνιο η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η λίστα αυτή θα επικαιροποιείται κάθε έξι μήνες και ο φορέας που θα εποπτεύει και θα υλοποιεί τις δράσεις που θα προκύπτουν θα είναι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που θα δημιουργηθεί άμεσα. Μεταξύ των αποφάσεων ήταν και η πρόσληψη συμβούλων για την προώθηση των διαδικασιών αυτών. Αντίστοιχα θα γίνουν παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία και τον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά στα ακίνητα του Δημοσίου.

    Αναλυτικά, οι αποφάσεις:

    1. Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων (δικηγορική εταιρία Μπερνίτσα), για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε..

    2. Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, τράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (δικηγορική εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Επίσης, την πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.

    3. Πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (δικηγορική εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής δραστηριότητάς του.

    4. Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για το σύνολο των δράσεων αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων: Συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων. Για έναν μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (π.χ. επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κρατικά λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του β΄ τριμήνου 2011.

    5. Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και σχεδιασμός για την πλήρη καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου: Συζητήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων (τις επόμενες εβδομάδες), καθώς και τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.

    6. Πλαίσιο δράσεων για νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των ακινήτων: Αποφασίστηκε η επιτάχυνση συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά στα ακίνητα του Δημοσίου.

    7. Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Το μεγάλο σκάνδαλο έγκλημα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας είναι το ξεπούλημα δημόσιων εκτάσεων, όπως το Eλληνικό και η παράδοση στο κεφάλαιο κρίσιμων υποδομών, όπως τα αεροδρόμια. Ότι η κυβέρνηση εξουσιοδοτεί γι' αυτή τη διαδικασία τράπεζες, χρηματοοικονομικές εταιρίες και γραφεία μεγαλοδικηγόρων δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση χωρίς μεγάλο φαγοπότι καθώς και ότι είναι φούμαρα τα περί διαφάνειας που κατά καιρούς επικαλούνται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

    Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε: «Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η υστέρηση στα δημόσια έσοδα κατά το 1ο δίμηνο του τρέχοντος έτους φτάνει τα 860 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 9,1% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ο στόχος ήταν η αύξησή τους κατά 8,5%. Παράλληλα, η μείωση των εσόδων στο πρώτο 15μερο του Μαρτίου φτάνει συγκριτικά με πέρυσι στο 20%! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιόρισε τις δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων σε 255 εκ. ευρώ από 793 εκ. ευρώ το 2010, δηλαδή κατά 68%, απαξιώνοντας έτσι ένα βασικό εργαλείο για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής. Γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση διαχειρίζεται τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την ύφεση σαν «μέσα» για την εισοδηματική υποτίμηση των εργαζομένων, την περιστολή των κοινωνικών παροχών και της σφαίρας των δημόσιων αγαθών, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου και τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. H επιλογή της λεγόμενης «αξιοποίησης» του δημόσιου πλούτου, πέραν του ότι τελικά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, ακρωτηριάζει και υπονομεύει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική για την οικονομία. Σχεδιάζει νέες περικοπές μισθών με πρόσχημα το «ενιαίο μισθολόγιο», ενώ εξαγγέλλει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου που έχει εναπομείνει. Αυτή η ανάλγητη ταξική πολιτική δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Η δική μας εναλλακτική πρόταση έχει ως άξονες την αναδιανομή εξουσίας και εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, την έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες και τα δημόσια αγαθά, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, με κριτήρια κοινωνικά και αναπτυξιακά».

    ο»ΏΠηγή: ΑΠΕ Είδηση: 64403

    [05] Εξουδετέρωση βόμβας σε εφορία στο Ν. Κόσμο

    Τεταρτη, 23 03 2011 17:33

    Eξουδετερώθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στη ΔΟΥ Νέου Κόσμου, στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Νεοκλέους.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο μηχανισμός εντοπίστηκε έγκαιρα στο ισόγειο του κτιρίου, μέσα σε καλάθι απορριμμάτων, ύστερα από τηλεφώνου αγνώστου στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Στο τηλεφώνημα που έγινε στις 2 το μεσημέρι, γινόταν λόγος για έκρηξη που θα συνέβαινε σε 25 λεπτά.

    Η περιοχή αποκλείστηκε και λίγο αργότερα κλιμάκιο του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών εντόπισε τον μηχανισμό, ο οποίος όπως αποδείχθηκε ήταν ωρολογιακός και καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα, ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 64431

    [06] ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Υπογράφηκε η σύμβαση εργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων

    Τεταρτη, 23 03 2011 18:58

    Έπειτα από τρίμηνη διαπραγμάτευση, η οποία πέρασε από πολλά στάδια, χωρίς να λείψουν και μικροεντάσεις, υπογράφηκε τελικά σήμερα η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για εργασιακή ειρήνη στον Όμιλο.

    Η εξέλιξη αυτή, σε μια εταιρία από την οποία ουσιαστικά ξεκίνησε η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έναντι της Τρόικας, δημιουργεί νέα δεδομένα για εργασιακή ειρήνη και σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου που έχουν γίνει μεγάλες τομές και ριζικές αλλαγές, στον οικονομικό και εργασιακό τομέα.

    Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση εργασίας οι εργαζόμενοι διατηρούν ως μισθολογική βάση τις αποδοχές που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου του 2011, γεγονός που σημαίνει ότι, ειδικά γι΄ αυτούς που θα μεταταγούν, αν οι αποδοχές τους υπολείπονται αυτών που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου 2011, θα παίρνουν τη διαφορά αυτή ως επιπλέον ποσό. Παράλληλα, διατηρούνται ως αυτοτελή επιδόματα το ανθυγιεινό και της επικίνδυνης εργασίας.

    Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, η πρόταση των διοικήσεων προβλέπει μισθολόγιο τεσσάρων βαθμίδων, ανάλογα με την εκπαίδευση του υπαλλήλου και 20 μισθολογικά κλιμάκια για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη. Επίσης, προβλέπει τη διατήρηση των επιδομάτων γάμου, τέκνων, μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Το επίδομα θέσης διοίκησης θα χορηγείται κατά περίπτωση και θα κυμαίνεται από 3% έως και 25%.

    Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, έκανε λόγο για «μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και δείγμα ευθύνης των εργαζομένων σε μια εταιρεία που καλείται να αντιμετωπίσει μια πολύπλευρη κρίση».

    Χτες το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, με αντικείμενο τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος του εφάπαξ βοηθήματος, ώστε να μην προκύπτει καμία μείωση για τους δικαιούχους από το νέο μισθολογικό σύστημα. Η ΠΟΣ ζήτησε να συνεχιστούν οι κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού ΟΣΕ στα ίδια ποσά ως είχαν μέχρι σήμερα.

    Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ρητά ότι αποδέχεται το αίτημα για την παρακράτηση έως ότου λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση που ο ίδιος θα εισάγει στη Βουλή.

    AΠΕ Είδηση: 64437

    [07] Κατάληψη στο Δ. Αθηναίων: Συνεχίζεται το αδιέξοδο

    Τεταρτη, 23 03 2011 13:27

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και εκπροσώπων των σωματείων του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί με πρωτοβουλία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σπύρου Παπασπύρου. Στόχος ήταν η εκτόνωση της κατάστασης, καθώς οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου συνεχίζουν για τρίτη μέρα την κατάληψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Πλατείας Κοτζιά και του αμαξοστάσιου με τα απορριμματοφόρα στην Ιερά Οδό. Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε για την προσωρινή απόσυρση από την ημερήσια διάταξη της επίμαχης προκήρυξης των 800 νέων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ αρκεί να λήξουν οι καταλήψεις, ωστόσο οι συμβασιούχοι προσανατολίζονται σε συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Επίσης αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν τη σημερινή πορεία λόγω απουσίας του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Αντίθετα ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και νέα βάση συζήτησης για το θέμα των συμβασιούχων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των εργαζόμενων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Πολυμερόπουλος.

    Να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι, εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει, καθώς οι συμβάσεις τους έχουν λήξει.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων διεμήνυσε στους εκπροσώπους τους ότι ακύρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς η αίθουσα του Δήμου τελεί υπό κατάληψη, ζήτησε τον τερματισμό της κατάληψης με αντάλλαγμα την προσωρινή απόσυρση της προκήρυξης των προσλήψεων από το Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προτάσεων από πλευράς του Δήμου και των εργαζομένων το οποίο να τεθεί υπό συζήτηση.

    Το θέμα σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης ως εξής: «Η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας κατατάσσει σε καλύτερη μοίρα τους παράνομους -κατά δήλωση Ραγκούση- μετανάστες από τους μετέωρους εργαζόμενους στον Δήμο Αθηναίων. Ως «Συνήγορος του Πολίτη» ο κ. Καμίνης υποχρεούται να ξέρει ότι τέτοιου είδους διακρίσεις είναι απολύτως καταδικαστέες».

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους, πραγματοποίησε τετράωρη στάση εργασίας μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνεχίζεται η κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας

    Είδηση: 64397

    [08] Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τυχόν ραδιενέργεια στην Ελλάδα

    Τεταρτη, 23 03 2011 19:06

    Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι ειδικοί επιστήμονες σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, στην Ελλάδα.

    Ενημερώνοντας σχετικά τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας της Βουλής, διαβεβαίωσαν ότι δεν συντρέχει μέχρι στιγμής κανένας κίνδυνος ανησυχίας για τη χώρα μας και πρόσθεσαν ότι από την πρώτη στιγμή ήταν σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης", καθώς και ότι με το αυτόματο τηλεμετρικό σύστημα παρακολουθούν το φαινόμενο για την επόπτευση της ραδιενέργειας.

    Ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", διαβεβαίωσε ότι τα εργαστήρια του Κέντρου καθώς και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είναι καθ' όλα έτοιμα και από αύριο ξεκινούν να κάνουν τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με δείγματα που έχουν ληφθεί από τα τελωνεία.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε) Χρήστος Χουσιάδας επεσήμανε ότι από τα δύο δίκτυα μέτρησης της ραδιενέργειας, προκύπτει ότι "τίποτα κακό δεν έχει συμβεί", σε ό,τι αφορά στη χώρα μας.

    Όπως εξήγησε το "αλάρμ δίκτυο" δίνει σήμα έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση εντοπισμού ραδιενέργειας και το άλλο κάνει μετρήσεις. Μέχρι στιγμής δείχνει ευθεία γραμμή, που σημαίνει ότι είναι κάτω και από τα ανιχνεύσιμα όρια.

    "Η Ελλάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμη για ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής. Προβλέπεται στο σχέδιο "Ξενοκράτης", που έγινε μετά την εμπειρία του Τσερνομπίλ. Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ραδιολογικού κινδύνου και ραδιενεργής έκκλησης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χουσιάδας.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης σημείωσε ότι ακόμα και να έρθει στη χώρα μας ραδιενεργό νέφος, θα είναι πολύ χαμηλή η περιεκτικότητα του και δεν θα είναι ανιχνεύσιμη.

    AΠΕ Είδηση: 64439

    [09] Αλγερία: 40 τραυματίες σε συγκρούσεις νέων με την αστυνομία

    Τεταρτη, 23 03 2011 17:26

    Τουλάχιστον σαράντα άτομα τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στο Αλγέρι μεταξύ νέων και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας λόγω της καταστροφής παραγκουπόλεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η εφημερίδα "El Watan" στην ιστοσελίδα της.

    Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και αστυνομικοί.

    "Ένας νέος χτυπήθηκε στο μάτι από σφαίρα καουτσούκ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν πλούτο την ώρα που η χώρα είναι πολύ πλούσια" δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, υπήρχαν τουλάχιστον 500 ένοπλοι αστυνομικοί, που χρησιμοποιούσαν άσφαιρα, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.

    AΠΕ Είδηση: 64432

    [10] Κλειστές και σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου

    Τεταρτη, 23 03 2011 12:09

    Κλειστές παραμένουν και σήμερα οι Υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου για τρίτη ημέρα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση πληρωμής των μισθών τους. Το βράδυ θα παραστούν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου όπου ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Βουνάτσος φέρεται αποφασισμένος να εισηγηθεί εάν δεν βρεθεί λύση το επ΄ αόριστο κλείσιμο των υπηρεσιών.

    Είδηση: 64375

    [11] Θυελλώδης συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

    Τεταρτη, 23 03 2011 17:04

    Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο παραπέμπονται οι πρώην ταμίες των Δήμων Βόλου και Αγριάς, με κατά πλειοψηφία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα με την ιδιότητά της ως πειθαρχικό όργανο κι επίσης καλούνται εντός 48 ωρών να επιστρέψουν τα χρήματα ή εντός μιας εβδομάδας να εκφράσουν τις ενστάσεις τους προφορικά ενώπιον της επιτροπής ή εγγράφως. Τα παραπάνω αφορούν στις υποθέσεις του ελλείμματος των 93.000 β¬ στην Αγριά, του ενός εκατομμυρίου περίπου από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Βόλου και αυτό των 41.000 β¬ περίπου από τη χρήση των παρκομέτρων, με την τελευταία υπόθεση να καλούν σε απολογία των πρώην ταμία του Δήμου Βόλου και τρεις υπαλλήλους, που τους επιρρίπτει ευθύνες η ΕΔΕ που έγινε επί δημαρχίας Βούλγαρη.

    Παράλληλα μέλη της οικονομικής επιτροπής με τις τοποθετήσεις τους υπέδειξαν τους πρώην δημάρχους Κ. Μήτρου και Α. Βούλγαρη ως υπευθύνους για την κακοδιοίκηση στο Δήμο που οδήγησε στα ελλείμματα στα Νομικά Πρόσωπα.

    Η απολογία του πρώην ταμία του Δήμου Βόλου κρίθηκε από όλους ανεπαρκής και γενικόλογη αλλά τόσο η κα Μακρή όσο και ο κ. Πατσιαντάς ξεκαθάρισαν ότι ακολουθείται η τυπική διαδικασία της παραπομπής στο υπηρεσιακό συμβούλιο για να επιβληθούν κυρώσεις, ενώ πολιτικοί προϊστάμενοι υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση παραμένουν στο απυρόβλητο. «Πρέπει από όσα έχουν γίνει να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων. Υπάρχουν στην αυτοδιοίκηση φαινόμενα γενικευμένης διαφθοράς και φοβάμαι ότι ίσως οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κ. Σιγάλα να την βγάλουν καθαρή», ήταν η δήλωση της κ. Ζέττας Μακρή, ενώ η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως η ύπαρξη κοινών ταμείων μεταξύ δήμου και Νομικών προσώπων, με μεταφορές χρημάτων, πληρωμές εργολάβων και προμηθευτών χωρίς εντάλματα αλλά με πρόχειρες αποδείξεις είναι μια πρακτική που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχει μπορέσει να ελέγξει και το 2006 και το 2007 και το 2009.

    Τόσο η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Ν. Οικονόμου όσο και ο κ. Πατσιαντάς επισήμαναν ότι κακώς ακολουθούνταν οι πρακτικές που περιγράφει ως συνήθεις ο κ. Σιγάλας στην γραπτή απολογία του.

    Τέλος για το θέμα των παρκομέτρων αποφασίστηκε να κληθούν τόσο ο κ. Σιγάλας όσο και οι τρεις υπάλληλοι που από την ΕΔΕ φέρονται να εμπλέκονται στο θέμα, ν' απολογηθούν στην οικονομική επιτροπή.

    Οι κατά πλειοψηφία αποφάσεις πάντως της οικονομικής επιτροπής οφείλονται στις πολιτικές αντιρρήσεις του κ. Νίκου της ΛΑΣ να προχωρήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη, και ειδικά στην περίπτωση Σιγάλα που κινδυνεύει κιόλας να μην συνταξιοδοτηθεί, αλλά και στην διαφοροποίηση του κ. Μουλά από τη θέση της επικεφαλής της παράταξής του κας Μακρή για τα ίδια θέματα. Είδηση: 64426

    [12] Κουκουλοφόροι και διαρήξεις σε σπίτια και σχολεία

    Τεταρτη, 23 03 2011 13:03

    Εχθές στις 2:10 τα ξημερώματα, δύο κουκουλοφόροι διέρρηξαν παράθυρο οικίας στην περιοχή του Σαρακινάδου και μπήκαν μέσα την ώρα που ο ένοικος κοιμόταν και στη συνέχεια ακινητοποίησαν το ιδιοκτήτη, βάζοντας στο λαιμό του κατσαβίδι που κρατούσαν έως ότου τους υποδείξει το συρτάρι που είχε τις οικονομίες του, παίρνοντας συνολικά 1.000 ευρώ και χρυσαφικά τα οποία βρήκαν σε ντουλάπα της οικίας. Επίσης, σήμερα τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες παραβίασαν την πόρτα του 6ου δημοτικού σχολείου, αφαιρώντας 10 φορητούς υπολοπγιστές.

    Είδηση: 64401

    [13] Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

    Τεταρτη, 23 03 2011 18:54

    Υγεια

    Εξόχως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 867.000 μαθητών απ' όλη την Ελλάδα και σε ένα διάστημα 13 ετών, τέσσερα στα δέκα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου είναι παχύσαρκα, ενώ περίπου τα μισά ασκούνται πολύ λίγο ή και καθόλου.

    Από την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λ. Συντώση προέκυψε επίσης ότι:

    * Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 - 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

    * Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 - 11,8% το 2009) και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

    * Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. (Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου).

    * Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος, βαθμολογούνται με 5 στη δεκαβάθμια κλίμακα.

    Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η παχυσαρκία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη άσκησης αλλά και την κακή διατροφή. Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, πολλά παιδιά στη χώρα μας έχουν αποκτήσει συνήθειες καθιστικής ζωής πριν ακόμη μπουν στην εφηβεία. Ειδικότερα:

    * Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    *Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών πληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή ασκούνται περισσότερο από μια ώρα την ημέρα.

    Από την έρευνα, πάντως, προέκυψαν και δυο θετικά στοιχεία: Πρώτον, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας δεν αυξάνονται μετά το 2004. Δεύτερον, περισσότερο από το 90% των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα των Ολοήμερων Σχολείων πληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας» σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Οι συντάκτες της συνοδευτικής έκθεσης κάνουν λόγο για «θλιβερά συμπεράσματα» και τονίζουν ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για την υγεία.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία δεν αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου στην παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.

    Από παλαιότερες έρευνες για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είχε καταδειχθεί ότι περίπου τα μισά παχύσαρκα παιδιά έχουν τουλάχιστον έναν γονιό παχύσαρκο, ενώ εκτιμάται ότι περίπου ένα στα τρία παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

    Ανάμεσα στους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία είναι ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε με τους γονείς τους λόγω των ωραρίων εργασίας των τελευταίων, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται όπως θα έπρεπε η διατροφή τους, ενώ σε πολλά νοικοκυριά το σπιτικό φαγητό αποτελεί πολυτέλεια. Στους ενοχοποιητικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών και διάφορων σνακ, που τα παιδιά μπορούν να βρουν -παράνομα, πολύ συχνά- ακόμη και στα κυλικεία των σχολείων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 64436

    [14] «Le Monde»: Η προσπάθεια μείωσης του χρέους της Ελλάδας είναι ηράκλειος άθλος

    Τεταρτη, 23 03 2011 18:24

    Ως "ηράκλειος άθλος" χαρακτηρίζεται σε άρθρο της εφημερίδας "Λε Μοντ" ο στόχος για την Αθήνα, να επαναφέρει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2035. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει κάθε χρόνο να αποδεσμεύει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ.

    Κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο για την Ελλάδα, συμπεραίνει η αρθρογράφος Μαρί ντε Βερζές βασιζόμενη σε εκτιμήσεις οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους "η μόνη γνωστή περίπτωση χώρας του ΟΟΣΑ με τέτοια πλεονάσματα είναι η Νορβηγία χάρη στα εισοδήματα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες".

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "η λιτότητα στην οποία έχει υποβληθεί η Αθήνα, ύστερα από τις συστάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη. Οι περικοπές των μισθών και η αύξηση των φόρων επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση πλέον να υπολογίζει ούτε στην προοπτική της υποτίμησης, ούτως ώστε να δώσει έναυσμα στις εξαγωγές της. Το ΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 4,5% το 2010 και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3% το 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 15%. Επιπλέον, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση φόρων". Κατά συνέπεια, ναι μεν, το έλλειμμα περιορίζεται, το χρέος ωστόσο αυξάνεται, αγγίζοντας το 150% του ΑΕΠ, επίπεδο-ρεκόρ στους κόλπους της ευρωζώνης. "Η Ελλάδα", συνεχίζει η συντάκτρια, "υπολογίζει να επιστρέψει στις αγορές από το 2012". Ωστόσο, το χρέος της συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επιτόκια απαγορευτικού επιπέδου.

    Σύμφωνα με τον Ζαν Φρανσουά Ρομπέν, αναλυτή της Natixis, "στην αγορά CDS, η Ελλάδα θεωρείται πιο επικίνδυνη και από το Ιράκ! Αξιολόγηση που είναι παράλογη, ωστόσο οι επενδυτές είτε υπερβάλλουν είτε όχι, εφ' όσον τα επιτόκια παραμείνουν στις σημερινές τους τιμές, η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη".

    Απομένει να δούμε, κατά πόσο η Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα θα καταφέρουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και να αποδείξουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο μελανή όσο φαίνεται, σχολιάζει η συντάκτρια.

    Η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις με εντυπωσιακό ρυθμό, κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες εντός ενός έτους, ενώ για να αυξήσει τα έσοδά της, η Αθήνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Ο στόχος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Ωστόσο, εάν τον πετύχει -κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν ορισμένοι αναλυτές- η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποφύγει την επιβολή νέων φορολογικών αυξήσεων, που με τη σειρά τους θα αποδυνάμωναν επιπλέον την ανάπτυξη.

    Κατά συνέπεια, "είναι επείγουσα ανάγκη για όλους, η Ελλάδα να τα καταφέρει", υπογραμμίζεται στο άρθρο. Διότι σε περίπτωση που η χώρα παραδεχόταν ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της, αυτό θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

    Το διακύβευμα αυτό, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τους ηγέτες των "27" κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καταλήγει η συντάκτρια.

    ΑΠE Είδηση: 64435

    [15] Συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απάντηση στην κυβέρνηση

    Τεταρτη, 23 03 2011 18:24

    Απάντηση με συγκεντρώσεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε η εκτελεστική του γραμματεία. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στο γήπεδο του Σπόρτιγκ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κύκλος των συγκεντρώσεων, έγινε με την εκτίμηση ότι στοχοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, με στόχο να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη, από τις επιθέσεις που δέχεται με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ, δυσμενή εντύπωση έχει προκαλέσει η μη δημοσιοποίηση θέσης από το ΚΚΕ, τον κ. Κουβέλη και τον κ. Αλαβάνο, με το σκεπτικό ότι οι επιθέσεις του κ. Πάγκαλου, δεν στοχεύουν μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις. Αύριο Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 64434

    [16] Famelab 2011 - Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης στην Ελλάδα

    Τεταρτη, 23 03 2011 18:13

    Ένα νεαρό «αστέρι» της επικοινωνίας της επιστήμης αναδείχτηκε στην Ελλάδα, o Ισίδωρος Σιδερίδης, ο οποίος, περιγράφοντας σε τρία μόνο λεπτά τις «Δαρβινικές Αστοχίες», επικράτησε στον τελικό διαγωνισμό «Famelab 2011» που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

    Ο Ισίδωρος Σιδερίδης γεννήθηκε το 1974 και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, ενώ, στη συνέχεια, ίδρυσε μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του την εταιρία SiEBEN, που δίνει καινοτόμες λύσεις πληροφορικής σε επιχειρήσεις. Παράλληλα με τη δουλειά του, ασχολείται με την μελέτη της επιστήμης (θεωρητική φυσική, φιλοσοφία μαθηματικών, βιολογία, αστρονομία κλπ) και την τεχνολογία.

    Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο θεσμός δημιουργήθηκε, αρχικά, στο επιστημονικό φεστιβάλ του Τσέλτεναμ της Βρετανίας, με στόχο την προσέλκυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

    Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol, καθώς οι υποψήφιοι έχουν τρία λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα -χωρίς τη βοήθεια λογισμικού PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων- μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας -φέτος- ήταν ο Γιώργος Ζαρκαδάκης, μηχανικός αυτομάτων συστημάτων και συγγραφέας.

    Οι υποψήφιοι είναι άνω των 18 ετών και σπουδάζουν ή εργάζονται στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας Οι παρουσιάσεις τους κρίνονται με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα και πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό.

    Ο διαγωνισμός έγινε σε δύο φάσεις. Ο προκριματικός γύρος διεξήχθη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, από όπου προέκυψαν οι οκτώ φιναλίστ που έλαβαν μέρος στον τελικό.

    Ο νικητής του φετινού τελικού, Ισίδωρος Σιδερίδης, θα μεταβεί στο φεστιβάλ του Τσέλτεναμ στη Βρετανία, όπου μεταξύ 7 και 12 Ιουνίου θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών της Ν/Α Ευρώπης και της Βρετανίας, στο διεθνή διαγωνισμό Famelab International. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Λιβύη, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία και Βρετανία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The British Council Είδηση: 64433

    [17] Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων

    Τεταρτη, 23 03 2011 15:01

    Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης πρόκειται να τεθεί ο φορέας πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων «Κρέτα Σερτ», προκειμένου τα Κρητικά προϊόντα να αποκτήσουν ενιαία ταυτότητα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

    Αυτό τονίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη και του προέδρου διοίκησης του φορέα, Άλκη Καλαμπόκη.

    Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο σήμα που θα φέρει την σφραγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, θα αποδεικνύει την ποιότητα των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μέσα από αυστηρούς ελέγχους, καθώς και τη γεωγραφική καταγωγή τους, αφού θα παράγονται και θα τυποποιούνται μόνο στην Κρήτη κάτω από συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές.

    Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι ο φορέας θα θωρακίσει την ταυτότητα των Κρητικών προϊόντων, βάζοντας ένα τέλος στις παράνομες «βαφτίσεις» εισαγόμενων κηπευτικών που πωλούνται στην αγορά ως ντόπια.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης Είδηση: 64412

    [18] Συμβάσεις για έργα οδοποιίας

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:59

    Δύο συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.618.842 ευρώ για έργα οδοποιίας στο δήμο Ρεθύμνου και στο δήμο Αγίου Βασιλείου, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης

    Οι συμβάσεις αυτές αφορούν, στην αναβάθμιση κεντρικής δημοτικής οδού από το Άδελε μέχρι τον Αδελιανό Κάμπος, προϋπολογισμού 2.134.710 ευρώ, και την ασφαλτόστρωση των κυρίων δημοτικών δρόμων της δημοτικής ενότητας Λάμπης, προϋπολογισμού 1.484.132 ευρώ.

    Σύνταξη:Κώστας Βασιλάκης Είδηση: 64411

    [19] Απειλούν με διακοπή της μεταφοράς

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:57

    Με διακοπή της μεταφοράς των μαθητών απειλεί το ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για περικοπή του 35% της σύμβασης που έχει υπογραφεί.

    Η περικοπή αφορά τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, ωστόσο το ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης αρνείται να αποδεχτεί μία τόσο μεγάλη περικοπή, καθώς όπως υποστηρίζει, έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο σε όλη τη χώρα.

    Χθες ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΚΤΕΛ επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους, εάν δεν αρθεί ο αδικία, όπως τονίζουν.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης

    Είδηση: 64409

    [20] Εκπροσωπήσεις στην εθνική επέτειο

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:55

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνική επετείου της 25ης Μαρτίου στο Ηράκλειο.

    Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανόλης Όθωνας, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, και στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιάννης Ιωαννίδης.

    Σε όλες τις πόλεις θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση μαθητών, φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

    Σύνταξη: Κώστας βασιλάκης

    Είδηση: 64408

    [21] Ανακατασκευή στο κηποθέατρο

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:53

    Στην πλήρη ανακατασκευή του κηποθέατρου «Μάνος Χατζηδάκις», που βρίσκεται στη Δυτική χαμηλή πλατεία του προμαχώνα Ιησού, προχωρεί ο δήμος Ηρακλείου.

    Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας γίνεται για πρώτη φορά πλήρης ανακατασκευή και στερεωτικές επεμβάσεις. Θα ακολουθήσει ο φωτισμός των στοών και της χαμηλής πλατείας αφού πρώτα υπογειοποιηθούν παροχές και δίκτυα.

    Η είσοδος πλέον στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις» θα γίνεται από την οδό Πλαστήρα, αφού η θολοσκεπής στοά που οδηγεί στη χαμηλή πλατεία θα στερεωθεί και θα αποκατασταθεί πλήρως.

    Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, που επισκέφθηκε χθες το χώρο εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την πορεία των εργασιών.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης Είδηση: 64407

    [22] Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:50

    Πέντε νέες εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, από το δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημοτικού Συμβουλίου

    Πρόκειται για πέντε σπουδαία βιβλία με μεγάλο ενδιαφέρον και ανάλογο περιεχόμενο που είναι τα εξής:

    - Ανθολογία από το έργο του Παντελή Πρεβελάκη.

    - Αλληλογραφία 1967-2003, Στυλιανός Αλεξίου και Ζήσιμος Λορεντζάτος.

    - Το 25ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης, Παλίμψηστον, της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.

    - Κείμενα του Νίκου Γιανναδάκη. Πρόκειται για επανέκδοση του βιβλίου του αείμνηστου εφόρου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

    - Λες και ήταν χθες, Μνήμες από το παλιό Ηράκλειο, του προϊστάμενου της βιβλιοθήκης Δημήτρη Σάββα.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης Είδηση: 64406

    [23] Συνάντηση για την οδική ασφάλεια

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:46

    Η οδική ασφάλεια στην Κρήτη και η κατάθεση προτάσεων βελτίωσης της τωρινής κατάστασης, θα συζητηθεί σήμερα σε εκδήλωση- συζήτηση στα γραφεία του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο.

    Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι θα πάρουν μέρος οι πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων του Επιμελητηρίων, Τεχνικού, Εμπορικού και Βιομηχανικού, Οικονομικού και Γεωτεχνικού.

    Η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια της κοινής απόφασης που έχουν λάβει οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων για συχνές συναντήσεις, με στόχο τη συμβολή των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων του νησιού, στην ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης Είδηση: 64405

    [24] Η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη

    Τεταρτη, 23 03 2011 14:43

    Μεγάλη συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα δοθεί την Παρασκευή το βράδυ στο νέο κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου στα Δυό Αοράκια, με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και το Πέτρο Πανδή.

    Με αφορμή τη συναυλία ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης δήλωσε: «Η Κρήτη υπήρξε πάντα το πιο ισχυρό στήριγμα της ζωής μου. Το μουσικό μου ταλέντο και η αγωνιστική μου διάθεση είναι κληρονομιές των Κρητικών μου προγόνων. Έτσι εξηγείται ο εσωτερικός μου διχασμός, ανάμεσα στη Μουσική και την Πολιτική που για μένα σήμαινε και σημαίνει Αγώνας. Αγώνας φυσικά για την Πατρίδα, την Ελλάδα. Κύριο γνώρισμα όλων των γνήσιων Κρητικών».

    Στο μεταξύ η τρίτομη αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκης με τίτλο, «Το Χρέος», θα παρουσιαστεί την άλλη Δευτέρα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στην Αθήνα, στην αίθουσα του θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης Είδηση: 64404

    [25] Μόνο ηλικιωμένοι με άνεργα παιδιά δικαιούχοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»!

    Τεταρτη, 23 03 2011 13:46

    Σημαντική μείωση, τόσο του αριθμού των επωφελούμενων, όσο και των απασχολούμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σηματοδοτεί η αλλαγή των προϋποθέσεων για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων (ΔΟΥΚ) Βόλου, κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν αποκλειστικά, άνεργα άτομα, τα οποία έχουν συγγενείς, ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ή αναπήρους (ανεξαρτήτως ηλικίας). Όπως δήλωσε, η κ. Μπαρμπουδάκη, στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ, αλλάζει πλέον, ολόκληρη η φιλοσοφία του πετυχημένου αυτού προγράμματος, που στόχευε στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και ενδεχομένως ανήμπορους και μοναχικούς ανθρώπους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια - όπως εκτιμά - την μεγάλη μείωση των επωφελούμενων που είναι σήμερα, στο Δήμο Βόλου, 990 άτομα και κατ' επέκταση και αυτών που απασχολούνται στο πρόγραμμα και που είναι 59 άτομα.

    Είδηση: 64400 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----24311.html Είδηση: ----24311.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 March 2011 - 17:53:47 UTC