Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφυροκόπημα της Λιβύης
  • [02] Νέες διαδηλώσεις στο Μαρόκο
  • [03] Υεμένη: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις υπουργών
  • [04] Πακιστάν: Φονική έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    [01] Σφυροκόπημα της Λιβύης

    Κυριακη, 20 03 2011 09:49

    Σε εξέλιξη είναι η διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, που άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου, και ήδη έχουν πληγεί στόχοι στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τη Σύρτη, τη Βεγγάζη, τη Μιζουράτα και τη Ζουάρα. Συγκεκριμένα, έχουν χτυπηθεί τεθωρακισμένα οχήματα και αντιεροπορικά συστήματα του Καντάφι, με αεροπορικές επιδρομές και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία, και, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η λιβυκή αεράμυνα έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα. Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ στη Μεσόγειο συγκεντρώνονται αεροναυτικές δυνάμεις και άλλων δυτικών αλλά και αραβικών χωρών. Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία θα πάρει μέρος στην επέμβαση στη Λιβύη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ίσως και σήμερα. Από την πλευρά της, η λιβυκή κυβέρνηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 48 νεκρούς και 150 τραυματίες, με τον Μουαμάρ Καντάφι να τονίζει πως δεν θα αφήσει αναπάντητη την επίθεση. Η Λιβύη απαίτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας το "δικαίωμά" της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

    Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρουζ εναντίον στρατηγικών στόχων

    Μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και σκάφη επιφανείας δυτικών κρατών, με την υποστήριξη αραβικών κρατών, λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις με την ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας» που άρχισαν χθες Σάββατο για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εμποδιστούν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη να επιτεθούν σε άμαχους και να καταλάβουν τη Βεγγάζη, που ελέγχεται από τους εξεγερμένους.

    Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι Γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.

    Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.

    Η Γαλλία έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.

    Σημειώνεται ότι το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού απέρριψε ως ψευδή την πληροφορία που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ότι κτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεορσκάφος.

    Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon.

    Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι "περιορισμένη", έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.

    Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα--42 F-16.

    Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις - περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού.

    Καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας νατοϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.

    Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.

    Έξι αεροσκάφη F-16 έχουν ήδη φθάσει στη Σικελία. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.

    Η χώρα διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

    Ο τακτικός στρατός της Λιβύης στα χαρτιά διαθέτει 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λιβύη διαθέτει:

    Στρατός ξηράς: 50.000 μέλη, 25.000 κληρωτοί. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.

    Ναυτικό: 18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη.

    Αεροπορία: 18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως Ρωσικής και Γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση αεροπορικής άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Καντάφι: Ζώνη πολέμου η Μεσόγειος

    Στο διάγγελμά του, το βράδυ του Σαββάτου, ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι θα εξοπλίσει τους πολίτες για να υπερασπιστούν τη Λιβύη από αυτή που αποκάλεσε "αποικιοκρατική, σταυροφορική" επίθεση από Δυτικές δυνάμεις οι οποίες εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των στρατευμάτων του.

    "Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν όλες οι μάζες με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης", είπε ο Καντάφι σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μερικές ώρες μετά την έναρξη των αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων.

    "Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης", πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε την Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική "πεδίο μάχης" και προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται σε κίνδυνο στο εξής, απειλώντας να επιτεθεί σε "στρατιωτικούς και πολιτικούς" στόχους στις χώρες αυτές.

    Και διαφοροποιήσεις αναφορικά με την στρατιωτική επέμβαση

    Η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

    Στόχος της επέμβασης είναι να βοηθηθεί "ο λιβυκός λαός να απελευθερωθεί" από τον Μουάμαρ Καντάφι, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αναφέρεται ρητώς στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας

    "Θα βοηθήσουμε το λιβυκό λαό να απελευθερωθεί. Δεν εγγράφεται αυτό στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά μη λέμε τώρα ιστορίες, στόχος όλων αυτών είναι να επιτραπεί στο λιβυκό λαό να επιλέξει το καθεστώς που επιθυμεί να τον κυβερνά" επισήμανε ο κ. Ζιπέ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για "μια επιχείρηση της διεθνούς κοινότητας".

    Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη, κατέστησε σαφές ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Κατά της στρατιωτικής επέμβασης ταχθηκαν Ρωσία, Κίνα και Αφρικανική Ενωση.

    Η επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη απηύθυνε έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή.

    Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν "τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό".

    Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης "την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη" καθώς και την "έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης".

    Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της "επειδή δεν θα μπορέσει" να μεταβεί σήμερα στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν τής επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει".

    Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει "αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση", υπογράμμισε την ανάγκη για "επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης" και "επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια".

    Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέθεσε καταγγελία το Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση την οποία υπέστη η πρεσβεία της χώρας στην Τρίπολη και την πυρπόληση της σημαίας της. Το ΥΠΕΞ του Λιβάνου υπέβαλε παρόμοια διαμαρτυρία στη γενική γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου.

    Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας. Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

    Η Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και είχε εκφράσει αντίθεση σε μια ξένη στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε μετά την ψήφιση της απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ ότι αυτή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είχε καλέσει τον Καντάφι την Δευτέρα να διορίσει νέο πρόεδρο με λαϊκή αποδοχή, για να τερματιστεί η κρίση.

    Την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη. "Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.

    Η απόφαση του ΟΗΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων, επιβάλλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και επιτρέπει τις επιθέσεις για να αναγκαστούν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις να σταματήσουν την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και ώθησε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα από τις 15 Φεβρουαρίου.

    H εκεχειρία δεν τηρήθηκε και η διεθνής κοινότητα αντέδρασε και επενέβη για να προστατέψει τους αμάχους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι, το Σάββατο.

    Τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη κατήγγειλαν τα κόμματα της Αριστεράς, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ οργανώνει στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Η κυβέρνηση να θυμηθεί τη ρήση που λέει "απο πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί", ανέφερε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε πλήρη εξέλιξη η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη

    BBC: Libya attacked from air and sea

    Είδηση: 63786

    [02] Νέες διαδηλώσεις στο Μαρόκο

    Κυριακη, 20 03 2011 10:27

    Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε πολλές πόλεις του Μαρόκου με αίτημα περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, παρά την πρόσφατη αναγγελία από το βασιλιά Μοχάμεντ σημαντικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν ακριβώς ένα μήνα μετά τις διαμαρτυρίες της 20ής Φεβρουαρίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ύστερα από έκκληση που απηύθυναν μέσω του Facebook νεαροί Μαροκινοί.

    Σε ομιλία του στις 9 Μαρτίου, ο Μαροκινός μονάρχης ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών μέτρων: Σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, διάκριση εξουσιών και ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού.

    Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις μαροκινές αρχές να αποφύγουν τη χρήση βίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Το "κίνημα της 20ής Φεβρουαρίου" κατήγγειλε τις αρχές για τη χρήση βίας στη διάρκεια διαδήλωσης την περασμένη Κυριακή στην Καζαμπλάνκα.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63787

    [03] Υεμένη: Συνεχίζονται οι παραιτήσεις υπουργών

    Κυριακη, 20 03 2011 11:05

    Την παραίτηση της ανακοίνωσε το Σάββατο η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης Χούντα αλ-Μπάαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής εναντίον διαδηλωτών την περασμένη Παρασκευή, στη Σανάα, όπου 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 126 τραυματίσθηκαν. Η υπουργός εξήγησε ότι πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κόμμα του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "άγρια σφαγή" των διαδηλωτών στην Πλατεία του Πανεπιστημίου στη Σαναά.

    Την ίδια απόφαση έλαβε και ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ταϊσίρ.

    Την Παρασκευή, ο υπουργός Τουρισμού Ναμπίλ αλ-Φακίχ ανακοίνωσε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για "την άδικη χρήση βίας" κατά των διαδηλωτών.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63789

    [04] Πακιστάν: Φονική έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    Κυριακη, 20 03 2011 10:50

    Τουλάχιστον τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και 45 έχουν παγιδευτεί ύστερα από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο του Μπαλουχιστάν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι. Συνολικά 48 εργάτες βρίσκονταν σε βάθος 1.200 μέτρων στο ανθρακωρυχείο τη στιγμή της έκρηξης, και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι μικρές. Οι ίδιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι το ορυχείο διαθέτει ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο υπολειτουργούσε, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη συγκέντρωση αερίου μεθανίου, που προκάλεσε τρεις εκρήξεις.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63788 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 20 March 2011 - 9:52:18 UTC