Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία
  • [02] Βρυξέλλες: «Πράσινο φως για το Σύμφωνο του ευρώ»
  • [03] Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Κώστας Λειβαδάς στο φιλοπρόοδο σύλλογο Κοζάνης
  • [04] Θεατρική παράσταση«μην παίζεις με τα χώματα», στην Κοζάνη
  • [05] Συνάντηση κιθαριστικών συνόλων στην Κοζάνη
  • [06] Ημερίδα συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης
  • [07] Επίσκεψη στο Τραμπάντζειο
  • [08] Σε κατάληψη προχωρούν οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

    [01] Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

    Σαββατο, 12 03 2011 10:47

    Τέσσερις είναι οι νεκροί και αρκετοί οι τραυματίες μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα από τα τέσσερα κτήρια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα, που υπέστη βλάβες από τον ισχυρό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, στην Ιαπωνία και καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ. Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη». Ειδικοί καλούν όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

    Τους 700 ξεπερνούν οι νεκροί από τον σεισμό

    Τους 703 ξεπερνά ο αριθμός των νεκρών στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία επλήγη από αποκαλυπτικής έντασης σεισμό και από σαρωτικό τσουνάμι.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 503, χωρίς όμως να συνυπολογίζει τα 200 με 300 πτώματα που έχουν βρεθεί στα παράλια του Σεντάι.

    Ο απολογισμός, που αυξάνει ώρα με την ώρα, με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, ανέρχεται πλέον στους 703 νεκρούς.

    Περίπου 784 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, τονίζεται στον απολογισμό της αστυνομίας που δόθηκε στον Τύπο στις 11.30 (04.30, ώρα Ελλάδος).

    Οι σοροί που βρέθηκαν στην παραλία της Σεντάι είχαν παρασυρθεί από τα γιγάντια, άνω των 10μ, κύματα του τσουνάμι που ακολούθησε την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ.

    Επιστρέφουν στις οικίες τους οι κάτοικοι στις Φιλιππίνες και τη Νότιο Αμερική

    Πάνω από 220.000 κάτοικοι των παραλίων στις Φιλιππίνες επέστρεψαν στις οικίες τους έπειτα από τη λήξη του συναγερμού για παλιρροϊκό κύμα και τις διαταγές εκκένωσης των παράκτιων περιοχών που εκδόθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

    Ο συναγερμός για το τσουνάμι ήρθη το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από την έλευση χαμηλής έντασης κυμάτων στις ακτές, τα οποία δεν προκάλεσαν ούτε ζημιές, ούτε και τραυματισμούς.

    Οι κάτοικοι, που πέρασαν τη νύκτα σε «πρόχειρα καταλύμματα, μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτια τους», τόνισε σήμερα ο διευθυντής του Συμβουλίου Χειρισμού Καταστροφών Μπενίτο Ράμος.

    Τα κύματα από το τσουνάμι, που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό της Ιαπωνίας, έφθασαν επίσης και στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής, αλλά ούτε και εκεί αναφέρθηκαν ζημιές.

    Πάνω από 260.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις ευάλωτες περιοχές στον Ισημερινό, ενώ στη Χιλή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σε χαμηλού υψομέτρου ζώνες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία. Οι αρχές σήμαναν συναγερμό επίσης και στην Κολομβία και το Περού.

    Τα αρχικά κύματα που έφθασαν στους λιμένες Ταλάρα και Παϊτίν στο Περού ήσαν από 20 εκατοστά έως 1,2 μέτρα, ενώ στο Λα Κρους του Ισημερινού έφθασαν και το 1,45μ, ενώ οι επόμενοι σχηματισμοί δεν ξεπέρασαν τα 40 εκατοστά στα λιμάνια και στα δύο κράτη.

    Η μόνη απώλεια που αναφέρθηκε και σχετίζεται, εμμέσως, με το φαινόμενο ήταν στη Λίμα και αφορά έναν άνδρα, ο οποίος θέλοντας να έχει καλλίτερη θέα των κυμάτων σκαρφάλωσε σε μία βραχώδη απόληξη και εκεί γλύστρισε βρίσκοντας τον θάνατο, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63060

    [02] Βρυξέλλες: «Πράσινο φως για το Σύμφωνο του ευρώ»

    Σαββατο, 12 03 2011 00:10

    Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν, την Παρασκευή, στο "Σύμφωνο για το ευρώ", με άξονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι. «Έχουμε συμφωνία για το Σύμφωνο του ευρώ" αναγγέλθηκε από τον πρόεδρο βαν Ρομπέι. Πολλές λεπτομέρειες συναφείς με τη συμφωνία αυτήν δεν έχουν διαρρεύσει. Στο προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του το Γερμανικό πρακτορείο, γινόταν λόγος για μία συναίνεση αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης. Πρόκειται για σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη. Προϋποθέτει η εφαρμογή του ίδιου σχεδίου συμφωνίας μία εντονότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Πάντως αποσαφηνιζόταν με το σχέδιο ότι η κάθε εθνική κυβέρνηση είναι αρμόδια για να υιοθετήσει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ προβλέπονται με αυτό "τακτικές συναντήσεις -διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών" της 17μελούς ευρωζώνης.

    Όπως αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων που εγκρίθηκε από τους ηγέτες, προωθείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον νέες κρίσεις χρέους, ενώ σημειώνεται η ανάγκη συντονισμού των 17 σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό, φορολογικό, μισθολογικό και συνταξιοδοτικό τομέα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, αναφέρεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, η οποία θα προωθεί την ευελιξία με ασφάλεια, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.

    Στο ζήτημα των μισθών σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα επισημαίνεται η ανάγκη να αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα, ενώ για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων υπογραμμίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν εξαρτώνται από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας και σε συνάρτηση με το προσδόκιμο όριο ζωής που υπάρχει σε κάθε χώρα.

    Επίσης, με βάση το σύμφωνο που εγκρίθηκε, καλούνται οι χώρες μέλη της ευρωζώνης να βάλουν φρένο στο χρέος ώστε να μην περνά ένα συγκεκριμένο όριο. Τέλος, να σημειωθεί ότι από δω και στο εξής οι ηγέτες της ευρωζώνης θα μετέχουν κάθε χρόνο σε μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, στην οποία θα αποτυπώνονται και θα διαμορφώνονται τα εθνικά προγράμματα σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα αξιολογούνται καταρχήν από την Κομισιόν αλλά και από το ίδιο το Συμβούλιο κορυφής του Γιούρογκρουπ.

    «H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ότι είναι δυνατόν.

    «Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ, REUTERS

    Σχετική είδηση: Σκληρό πολιτικό πόκερ στις Βρυξέλλες

    Είδηση: 63054

    [03] Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Κώστας Λειβαδάς στο φιλοπρόοδο σύλλογο Κοζάνης

    Σαββατο, 12 03 2011 11:40

    Ο Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης αποχαιρετά τον χειμώνα με την μουσική παράσταση «Θα ρθουν καλύτερες ημέρες», με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Κώστα Λειβαδά, όπου θα εμφανιστεί και o Γιώργος Ρωμανός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Μαρτίου στο στέκι του Συλλόγου και θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 63064

    [04] Θεατρική παράσταση«μην παίζεις με τα χώματα», στην Κοζάνη

    Σαββατο, 12 03 2011 11:32

    Η θεατρική παράσταση «μην παίζεις με τα χώματα», σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη και της Υρώ Μιχαλακάκου θα δοθεί σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 9.15 το βράδυ στο «Θεατροδρόμιο» Κοζάνης, με τη στήριξη της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

    Στο έργο, που βασίζεται στο βιβλίο της Στέλλας Βλαχογιάννη «Ιατρείον ασμάτων», παίζουν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Μουρελάτου, Σοφία Καραγιάννη. Η τιμή εισιτηρίου είναι στα 10 β¬.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 63062

    [05] Συνάντηση κιθαριστικών συνόλων στην Κοζάνη

    Σαββατο, 12 03 2011 09:43

    Συνάντηση κιθαριστικών συνόλων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Φίλιππος» στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

    Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Δημοτικών Ωδείων και έχει ως κύριο στόχο την καλλιτεχνική συνύπαρξη συνόλων που δημιουργήθηκαν κάτω από το ίδιο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρίσμα: τη δημιουργικότητα των νέων μαθητών της κιθάρας μέσα από μια μουσική ομάδα, μικρή ή μεγάλη. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος, το Κιθαριστικό κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, το Κιθαριστικό κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού Βόλου, η Ορχήστρα Νέων Δήμου Αλμυρού Βόλου και η Ορχήστρα κιθαριστών "VeriArtisti" Δημοτικού Ωδείου Βέροιας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 63059

    [06] Ημερίδα συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης

    Σαββατο, 12 03 2011 09:41

    Ημερίδα διοργανώνουν ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής», η Αιματολογική Κλινική-Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Θεσσαλονίκης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού - Αθλητισμού Δήμου Κοζάνης, σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο Κοβεντάρειο.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι: Ομφάλιο Αίμα (Βλαστοκύτταρα), Αρχέγονα Αιμοποιητικά Κύτταρα (μυελός των οστών), θαλασσαιμία, οι εξελίξεις σήμερα. Στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνετε προεγγραφή δωρητών Αρχέγονων Αιμοποιητικών κυττάρων, Ομφάλιου Αίματος(Βλαστοκύτταρα) και θα υπάρχουν και δηλώσεις Δωρεάς Οργάνων. Είδηση: 63058

    [07] Επίσκεψη στο Τραμπάντζειο

    Σαββατο, 12 03 2011 09:38

    Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας όπου φυλάσσεται η Παλαιοντολογική συλλογή απολιθωμάτων που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή, θα επισκεφθούν την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί,οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ «Ένας τυχερός ελέφαντας», που θα προβληθεί στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

    Οι παραγωγοί θα συνοδεύονται από την καθηγήτρια παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Βαγγελιώ Τσουκαλά και θα τους υποδεχτεί αντιπροσωπεία του Δήμου Βοϊου, με επικεφαλής τη Δήμαρχο, Παναγιώτα Ορφανίδου.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 63057

    [08] Σε κατάληψη προχωρούν οι έκτακτοι καθηγητές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

    Σαββατο, 12 03 2011 09:36

    Σε κατάληψη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη προχωρά την Δευτέρα ο Σύλλογος Εκτάκτων καθηγητών του Τεχνολογικού Ιδρύματος. Η απόφαση λήφθηκε χθες Παρασκευή το απόγευμα κατά την διάρκεια γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των φοιτητών.

    ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

    Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για τις οικονομικές περικοπές, την καταβολή δεδουλευμένων καθώς και την μείωση του αριθμού των εκτάκτων καθηγητών. Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές είχαν προχωρήσει σε ανάλογη κινητοποίηση στις αρχές της εβδομάδας με κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ. Είδηση: 63056


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 March 2011 - 9:58:04 UTC