Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ: Απόφαση - κόλαφος για το καθεστώς Καντάφι
  • [02] Γέφυρα σωτηρίας από την ταραγμένη Λιβύη προς Κρήτη και Πειραιά
  • [03] Κρίσιμες αποφάσεις για τη μάχη με το χρέος -έλλειμμα
  • [04] Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ
  • [05] Αυστηρές ποινές στους πρατηριούχους για τις «πειραγμένες» αντλίες
  • [06] Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Αλεξίου
  • [07] Στα νοσοκομεία με εξάντληση οι απεργοί πείνας
  • [08] Πέθανε ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν
  • [09] Καταδικάζει η κυβέρνηση τη βία στη Λιβύη
  • [10] Κίνα: Προληπτικά μέτρα κατά διαδηλώσεων

    [01] ΟΗΕ: Απόφαση - κόλαφος για το καθεστώς Καντάφι

    Κυριακη, 27 02 2011 11:53

    Καταπέλτης εναντίον Καντάφι η ετυμηγορία των Ηνωμένων Εθνών για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας με ομόφωνη απόφαση του 15μελούς σώματος επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς επικαλούμενο το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Οργανισμού που επιτρέπει ακόμα και τη χρήση βίας για την εφαρμογή τους. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων, «πάγωμα» των πόρων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ίδια πρόσωπα καθώς και την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη του Καντάφι και των υπευθύνων για δυνητικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Σύμφωνα με Λίβυους διπλωμάτες ο αριθμός των θυμάτων αγγίζει τους 2000. Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος αποκήρυξε τον Καντάφι μετά τις βιαιότητες, ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με έδρα τη Βεγγάζη, με αποστολή την οργάνωση εκλογών εντός τριμήνου στη χώρα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις αντικυβερνητικών με δυνάμεις του στρατού. Θέατρο των μαχών αυτή τη φορά στα δυτικά οι πόλεις Μισράτα και Ζαουίγια, οι οποίες τελικά πέρασαν στον έλεγχο των εξεγερμένων. Ο Καντάφι δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, ενώ ο γιός του Σάιφ αλ-Ισλάμ, προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες ταραχές οδηγούν στον εμφύλιο πόλεμο και την ξένη επέμβαση.

    Αυστηρές κυρώσεις

    Με την απόφαση του το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον «άμεσο τερματισμό της βίας και να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού» στη Λιβύη.

    Καλεί τις λιβυκές αρχές να ενεργήσουν «με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

    Καλεί επίσης να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί «σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης», να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά την αναχώρησή τους.

    Να σημειωθεί ότι η απόφαση επικαλείται τη Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων. Το Κεφάλαιο 7 έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών αλλά και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Σομαλία.

    Το Συμβούλιο χρειάστηκε δύο συνεδριάσεις για να καταλήξει στην έκδοση του ψηφίσματος τη νύχτα του Σαββάτου, όμως η επικύρωση ήταν ομόφωνη κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, ενώ είναι μόλις η δεύτερη φορά που παραπέμπει μια χώρα στο Δικαστήριο της Χάγης.

    Αυτή ακριβώς η παραπομπή ήταν που καθυστέρησε και τη διαδικασία καθώς οι «εκτεταμένες και συστηματικές» επιθέσεις εναντίον αμάχων, που το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνάντησε τις αντιρρήσεις της Κίνας και άλλων χωρών-μελών του σώματος. Τελικά ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο η παραπομπή στη Χάγη, αλλά χωρίς να αναφέρεται ότι η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα.

    Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις χαρακτήρισε σκληρά τα μέτρα σε βάρος του Καντάφι και άλλων 15 προσώπων και σημείωσε ότι όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη. «Εκείνοι που σφαγιάζουν αμάχους θα αντιμετωπίσουν προσωπικά τις ευθύνες τους», είπε, ενώ εξήρε την «ενότητα» του Συμβουλίου.

    Ομπάμα: Να φύγει τώρα ο Καντάφι - Αντιδράσεις και από τη διεθνή κοινότητα

    Στο μεταξύ, στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν το ένα μετά το άλλο την κυβέρνηση Καντάφι τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα ορισμένοι παρατηρητές να εκτιμούν ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος. Η εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ αναφέρει σε άρθρο της ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης και από στρατιωτικές επιτροπές. Πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι μισοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών τους έχουν παραιτηθεί.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να παραιτηθεί.

    «Τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα", ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση για το τηλεφώνημα.

    Ο Ομπάμα και η Μέρκελ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην απαίτηση του λαού της Λιβύης για καθολικά δικαιώματα και συμφώνησαν πως η κυβέρνηση του Καντάφι "πρέπει να καταστεί υπόλογη".

    Η ΕΕ δια στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ και προειδοποίησε το καθεστώς της Λιβύης ότι θα υποστεί τις συνέπειες. «Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράττονται», σημείωσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνομίλησε τηλεφωνικά με το Λίβυο ομόλογό του, Μούσα Κούσα, στον οποίο επισήμανε ότι η Μόσχα καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών.

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική ασυλία του Καντάφι και των γιων του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος τον προέτρεψε να παραιτηθεί.

    Η αποχώρηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα και με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει φτάσει στο «σημείο χωρίς επιστροφή».

    Και η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας.

    Συνεχίζονται οι ταραχές - Υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων άλλες δύο πόλεις

    Η εξουσία του Καντάφι, που διαρκεί 41 χρόνια, αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά, καθώς η εξέγερση εξαπλώνεται στη χώρα.

    Η Βεγγάζη βρίσκεται στο έλεγχο των αντικαθεστωτικών οι οποίοι σχηματίζουν επιτροπές για να λειτουργήσουν ξανά οι υπηρεσίες και να ξαναβρεί η καθημερινότητα τους ρυθμούς της. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα μετά από μάχες εγκατέλειψαν και τη Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη. Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

    Χθες χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία για να δηλώσουν την αφοσίωσή τους. Στις εργατικές συνοικίες της Ταζούρα το σκηνικό ήταν διαφορετικό, με τους κατοίκους να στήνουν πρόχειρα οδοφράγματα με ερείπια και κομμένους φοίνικες, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή τους.

    Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πλήθη που ζητούν την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Καντάφι ανακοίνωσε την Παρασκευή την παροχή ενός βοηθήματος ύψους 500 διναρίων στις οικογένειες της Λιβύης, καθώς και αύξηση κατά 150% των μισθών κάποιων υπαλλήλων. Το μήνυμα μεταδόθηκε μέσω SMS στις συνοικίες όπου δεν έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις και σήμερα, πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι τράπεζες μετά την ανακοίνωση, πολλοί κάτοικοι της Τρίπολης έσπευσαν να πάρουν τα χρήματα. Η κατάσταση σήμερα στην πόλη μοιάζει να είναι ήρεμη, ενώ δεν ακούγονται πυροβολισμοί.

    Η πόλη της Ζαουίγια, στα 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, έγινε τη νύχτα θέατρο μαχών καθώς μισθοφόροι του Λίβυου ηγέτη συγκρούστηκαν με αντάρτες. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η Ζαουίγια είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων αλλά στα προάστιά της βρίσκονται δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

    Οι αρχές της Λιβύης μετέφεραν μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων στην πόλη για να τους δείξουν ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή, όμως όταν οι δημοσιογράφοι έφτασαν στην εκεί διαπίστωσαν το αντίθετο.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters η κόκκινη, πράσινη και μαύρη σημαία, σύμβολο της εξέγερσης κυματίζει από κτίριο στο κέντρο της πόλης. ο ίδιος συνάντησε αρκετές εκατοντάδες ανθρωπους να πανηγυρίζουν. Ενας γιατρός σε μία αυτοσχέδια κλινική που δημιοιυργήθηκε σε ένα τζαμί της πόλης δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τις φιλικυβερνητικές δυνάμεις, και πολλοί έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα μικρό πάρκο δίπλα στην κεντρική πλατεία έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο. "Χρειαζόμαστε περισσότερα φάρμακα, περισσότερα τρόφιμα και γιατρούς. Υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί στη Λιβύη, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στη Ζαουίγια", πρόσθεσε.

    Σχηματίζεται κυβέρνηση στη Βεγγάζη για τη διεξαγωγή εκλογών

    Ο Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που αποχώρησε από το καθεστώς μετά το ξέσπασμα της βίας δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι μέλη των τοπικών συμβουλίων των ανατολικών περιοχών της Λιβύης αποφάσισαν να προχωρήσουν στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει εκλογές στη χώρα.

    Η εν λόγω κυβέρνηση θα περιλαμβάνει στις τάξεις της στρατιωτικούς και πολίτες και θα λειτουργήσει για τρεις μήνες. «Στη συνέχεια θα γίνουν δίκαιες εκλογές και οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέξουν τον ηγέτη τους», είπε ο Τζαλίλ.

    Ο πρώην υπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τον Καντάφι προκειμένου να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, τονίζοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης θα πρέπει να δικαστεί στη Λιβύη.

    Από τη Νέα Υόρκη ο πρεσβευτής της Λιβύης στις Ηνωμένες Πολιτείες Άλι Αουτζάλι δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υποστηρίζει την προσπάθεια. «Υποστηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση ως μεταβατική κυβέρνηση ως την απελευθέρωση όλης της Λιβύης, η οποία ελπίζω θα συμβεί πολύ σύντομα», σημείωσε.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP, AP

    Σχετική είδηση: Σε κλοιό διεθνών πιέσεων ο Καντάφι

    Είδηση: 61040

    [02] Γέφυρα σωτηρίας από την ταραγμένη Λιβύη προς Κρήτη και Πειραιά

    Κυριακη, 27 02 2011 14:46

    Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που είχαν αποκλειστεί σε εργοτάξιο που εργάζονταν σε απομακρυσμένη περιοχή της Σαχάρας. Με αεροσκάφος C-160 της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας έφθασαν την νύχτα στη Σούδα, μαζί με Κύπριους, Γερμανούς και άλλους ξένους υπηκόους. Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δ. Δρούτσας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ Γερμανίας, κ. Βετβερλε, προς τον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχή επιχείρηση επαναπατρισμού από το Τζαλου της Λιβύης. Στο μεταξύ, συνεχίζονται χωρίς διακοπή, τα δρομολόγια ελληνικών επιβατηγών πλοίων που μεταφέρουν ξένους υπηκόους, κυρίως Κινέζους, από τα λιμάνια της Λιβύης στην Κρήτη και στον Πειραιά. Τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κινεζικού λαού, εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, με επιστολή του στον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ευχαριστήρια από τους Κινέζους

    Ο κ. Γουέν στην επιστολή του υπογραμμίζει την άμεση ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα της Κίνας για απομάκρυνση των ανθρώπων της από την Λιβύη με την έγκριση του σχεδίου μεταφοράς τους με ναυλωμένα πλοία μέσω Κρήτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι κινδύνευσαν πάνω από 30.000 Κινέζοι.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, ο Κινέζος ομόλογός του σημειώνει ότι έδωσε προσωπικά εντολή να συνεργαστούν οι τοπικές και αρμόδιες αρχές με την κινεζική πλευρά, εξαίροντας ταυτόχρονα τους πολίτες του "σπουδαίου ελληνικού έθνους" -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει-για τη συμπαράσταση, τα φιλικά αισθήματα προς τον Κινεζικό λαό, και το πνεύμα αλληλοβοήθειας που επέδειξαν σε δύσκολους καιρούς.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή του πως τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διαδικασία απομάκρυνσης των Κινέζων πολιτών από την Λιβύη μέσω Κρήτης, ενώ αναμένεται η σύντομη επιστροφή στην πατρίδα τους.

    Τέλος ο κ. Γουέν αναφέρει πως ελπίζει στη σημαντική υποστήριξη του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την επιθυμία του για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σήμερα κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, άλλα δύο πλοία, που μετέφεραν περίπου πάνω από 4.000 άτομα, κυρίως από την Κίνα, αλλά και από το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντες. Στον Πειραιά έφθασε από το λιμάνι της Βεγγάζης το «Νήσος Ρόδος» με 390 ξένους υπηκόους, στην πλειοψηφία τους Ασιάτες που εργάζονταν στα εργοτάξια της λιβυκής ενδοχώρας καθώς και ένας Έλληνας. Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη άλλα δύο πλοία της ΑΝΕΚ με τουλάχιστον 1000 επιβάτες.

    Παράλληλα συνεχίζεται και η προώθηση όλων αυτών των ανθρώπων στις πατρίδες τους, οι οποίοι φεύγουν αεροπορικών από τα Χανιά.

    Υπολογίζεται ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η γιγαντιαία επιχείρηση επαναπατρισμού όλων των υπηκόων Κίνας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα ημέρες όπως δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, ο οποίος βρέθηκε το χθες στο αεροδρόμιο των Χανίων και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την ετοιμότητα, το σχεδιασμό και τη συνεργασία των ελληνικών αρχών.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επιστρέφουν και οι τελευταίοι Έλληνες της Λιβύης

    Είδηση: 61042

    [03] Κρίσιμες αποφάσεις για τη μάχη με το χρέος -έλλειμμα

    Κυριακη, 27 02 2011 19:03

    Την εκτίμηση ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών. Σε συνέντευξή του στη REAL NEWS, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις θεωρείται δεδομένη, ενώ χαρακτηρίζει υποχρέωση τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους. Απαντώντας στη ΝΔ που ζητά την παραίτησή του, σημειώνει πως η φυγή από τα προβλήματα δεν είναι στον χαρακτήρα του και τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει σημαία ευκαιρίας τα προβλήματα της χώρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για την υπαγωγή στο ΔΝΤ και την κάλεσε να απαντήσει αν ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τον επί κεφαλής του Οργανισμού από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

    Ιδιαίτερα κρίσιμες αναδεικνύονται οι επόμενες 26 ημέρες, μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο προκειμένου να καθορίσει και τα μέτρα συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ έως το 2015. Στην Ευρώπη από την άλλη, ο στόχος για την Αθήνα είναι να πετύχει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. αλλά και μείωση του επιτοκίου. Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καθορίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν προς έλεγχο χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

    Την ίδια ώρα προχωρά και η επανεξέταση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών με στόχο, όσες από αυτές δεν έχουν πραγματικό κοινωνικό έρεισμα, να καταργηθούν.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς

    Αναφερόμενο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι αν κάποιος νιώθει πολιτική ευθιξία μπορεί να παραιτηθεί και χωρίς πρόταση μομφής, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας ζητά μέσω του Τύπου της Κυριακής αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη συναίνεση.

    Δήλωση της ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το επικαιροποποιημένο μνημόνιο

    Επιβεβαιωμένες θεωρεί το ΚΚΕ τις προβλέψεις του για το μνημόνιο. Σε δήλωσή της, η ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει ότι "από την πρώτη στιγμή σύναψης του μνημονίου είχαμε προβλέψει ότι ο λαός θα χρεοκοπήσει σίγουρα και ότι θα υπάρχει από κει και πέρα διαπραγμάτευση για το βαθμό χρεοκοπίας ενός τμήματος του κεφαλαίου προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία". "Έχουμε επιβεβαιωθεί, καταλήγει. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι θυσία αξίζει να γίνει μόνο στο βωμό του αγώνα για την αντεπίθεση, για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, την ανατροπή της εξουσίας. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν."

    Δήλωση του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, για το 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο

    Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια ξοφλημένη κυβέρνηση που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, ενώ προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική της είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι η ανατροπή των πολιτικών που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και η αποδοκιμασία των πολιτικών δυνάμεων που τις στήριξαν και τις στηρίζουν. Το 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο και τα νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού μπορούν να μείνουν στα χαρτιά από τους ενωτικούς αγώνες όλων των εργαζομένων.

    Η κυβέρνηση θα κληθεί να απολογηθεί σύντομα από το λαό για τη λανθασμένη της πορεία, ανέφερε ο ΛΑΟΣ και επέκρινε τη ΝΔ που επικεντρώνει την κριτική της στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των 2 κομμάτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Μνημόνιο: Μέτρα για 25 δις ευρώ μέχρι το 2015

    Είδηση: 61052

    [04] Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ

    Κυριακη, 27 02 2011 15:30

    Συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Τα μπλε λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τη Δευτέρα από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Πειραιά, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και το συντονισμό τους με τα άλλα σωματεία μετά και την παραίτηση του προέδρου του Συνδικάτου της ΕΘΕΛ Ν. Κουλουμπαρίτση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαγραφή του από τη θέση του γραμματέα της ΠΑΣΚΕ. Τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

    Πηγές ΝΕΤ Είδηση: 61044

    [05] Αυστηρές ποινές στους πρατηριούχους για τις «πειραγμένες» αντλίες

    Κυριακη, 27 02 2011 18:39

    Καλπάζει η τιμή της βενζίνης και οι οδηγοί πρέπει να βάλουν πια βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους γεμάτο. H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστά να γνωρίζουν οι καταναλωτές την ποσότητα αμόλυβδης βενζίνης που χωράει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή της μηχανής τους, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από ενδεχόμενη κλοπή υγρών καυσίμων σε πρατήρια με ''πειραγμένες'' αντλίες.

    Εν τω μεταξύ, τoν εγκαταστάτη του συστήματος παρεμβατικών σταθμών στις αντλίες αμόλυβδης βενζίνης με τον οποίο πρατηριούχος με πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου έκλεβε τους καταναλωτές αναζητούν οι αρχές ενώ ήδη έχει επιβληθεί αυστηρή ποινή στον πρατηριούχο και αναμένεται, σύντομα, να του αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας.

    Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατά τη διάρκεια τακτικού έλεγχου που πραγματοποιούσε, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 και γύρω στις 11 το πρωί, εντόπισε σε αντλίες αμόλυβδης βενζίνης πρατηρίου, δύο παρεμβατικούς μηχανισμούς.

    Με τη μέθοδο αυτή, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις του σήμερα ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα με ενα ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας που είχε εγκαταστήσει.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το απόγευμα της Κυριακής αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι, χωρίς να υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, εντούτοις με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου ενδεχομένως το 10% των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων να είναι ''πειραγμένες''.

    Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, επεβλήθη άμεσα αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ από το κλιμάκιο Μετρολογίας, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φάκελου προκειμένου με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας, το συντομότερο δυνατό. Επίσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος 3908/2011, ο παραβάτης υπόκειται σε επιβολή πρόσθετου προστίμου από την Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας, το οποίο θα ισούται με το διπλάσιο του υπολογισμένου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

    Σημειώνεται ότι για τον εγκαταστάτη του μηχανισμού, σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

    «Στις εποχές που ζούμε, είναι αδιανόητη τέτοια συμπεριφορά απάτης και κλοπής σε βάρος των καταναλωτών. Ποινικές κυρώσεις, μεγάλα πρόστιμα και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος για τους ελάχιστους παρανομούντες πρατηριούχους. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας συνεχίζουν εντατικά τους έλεγχους ακόμη και τα Σαββατοκύριακα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας.

    Καύσιμα...."φωτιά"

    Η υψηλότερη μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται:

    Κεφαλονιά 1,758 ευρώ/λίτρο

    Λασίθι 1,737 ευρώ/λίτρο

    Ρέθυμνο 1,734 ευρώ/λίτρο

    Σάμος 1,717 ευρώ/λίτρο

    Χανιά 1,715 ευρώ/λίτρο

    Στην Αττική έχει ξεπεράσει το 1, 60 και οι εκτιμήσεις είναι ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι εβδομάδα ανατιμήσεων.

    Οι περισσότεροι οδηγοί προσπαθούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με αποτέλεσμα -όπως δηλώνουν οι πρατηριούχοι- η κατανάλωση να έχει πέσει κατά 20 - 25 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61051

    [06] Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Αλεξίου

    Κυριακη, 27 02 2011 15:49

    Ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς δημιουργούς, ο Νίκος Αλεξίου, έφυγε σε ηλικία μόλις 51 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Το έργο του «The End», εμπνευσμένο από το ψηφιδωτό στο δάπεδο της Μονής Ιβήρων, στο Άγιο Όρος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας. Η κηδεία του Νίκου Αλεξίου θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:30 από το Πρώτο Νεκροταφείο. Απόψε στις 22:00 η ΕΤ-1 θα μεταδώσει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο εικαστικό.

    Ο Νίκος Αλεξίου, ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, πορεύτηκε στη σύντομη ζωή του, με την κομψότητα ενός ποιητή και την ποιότητα ενός στοχαστή.

    Το έργο του «Τhe End», που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 52η Μπιεννάλε της Βενετίας, γεννήθηκε μέσα από ένα ταξίδι του δημιουργού στο Άγιο Όρος. Εκεί ο Νίκος Αλεξίου, συνέλαβε τη μορφή του έργου, παρατηρώντας το ψηφιδωτό στο δάπεδο της Μονής Ιβήρων.

    Δώδεκα χρόνια δούλευε ο Ρεθυμνιώτης καλλιτέχνης, για να δώσει πνοή στην αρχική του σύλληψη, χρησιμοποιώντας όπως και σε πολλά άλλα έργα του ευτελή υλικά, όπως νήματα, καλάμια, χαρτιά.

    Αποκομμένος από τα φώτα της εικαστικής σκηνής δούλευε ακατάπαυστα για να αποδώσει στα έργα του το σύμπαν.

    Αν και αυτοδίδακτος, έδωσε το παρών σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού όπως η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, όπου μαζί με την Λίζη Καλλιγά κέρδισε το Χρυσό Φάρο.

    Ως σκηνογράφος, συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Λευτέρη Βογιατζή, την Ρούλα Πατεράκη, τον Μίμη Κουγιουμτζή.

    Ο Αλεξίου εκτός από εικαστικός ήταν και συλλέκτης έργων.

    Η τελευταία του δουλειά ήταν το 2010 στον Αγιο Μάρκο της Βενετίας ενώ θεατρικά είχε δημιουργήσει τα σκηνικά για την παραγωγή «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» που παρουσιάζεται αυτή την εποχή στο θέατρο Τέχνης.

    Πηγή ΝΕΤ Είδηση: 61046

    [07] Στα νοσοκομεία με εξάντληση οι απεργοί πείνας

    Κυριακη, 27 02 2011 17:42

    Προβλήματα με την υγεία τους αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους 300 παράνομους μετανάστες, που συνεχίζουν την απεργία πείνας στο μέγαρο Υπατία, και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία με σημάδια απόλυτης εξάντλησης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πέτρος Γιώτης, "οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται πλέον να λάβουν ακόμα και νερό και οι γιατροί που τους παρακολουθούν φοβούνται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κι άλλα άτομα που θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση και θα χρειαστεί να διακομιστούν στο νοσοκομείο". Υπενθυμίζουμε ότι διανύουν την 35η μέρα απεργίας πείνας με αίτημα τη νομιμοποίησή τους και ειδικότερα τη χορήγηση άδειας παραμονής .

    Δέκα μετανάστες απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί από το Σάββατο με συμπτώματα εξάντλησης από το Μέγαρο Υπατία στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στην Πολυκλινική Αθηνών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Για μεγαλύτερο αριθμό κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους μετανάστες .

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ FM ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία Πέτρος Γιώτης, σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας (Ιπποκράτειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Ερυθρό Σταυρό) μεταφέρθηκαν σήμερα 12 μετανάστες απεργοί πείνας, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να μεταφερθούν άλλοι τέσσερις. Σύμφωνα με τον ίδιον, άλλοι 4 μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες στο Κρατικό Νίκαιας.

    Θεσσαλονίκη: Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στους μετανάστες απεργούς πείνας

    Την απόφασή τους να διακόψουν από τη Δευτέρα τη λήψη ζάχαρης και να παίρνουν μόνο νερό και αλάτι ανακοίνωσαν οι 50 μετανάστες που βρίσκονται στην 34η μέρα της απεργίας πείνας, στον 7ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ).

    Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θοδωρή Δρίτσα, Τάσο Κουράκη, Λίτσα Αμμανατίδου, δημοτικούς συμβούλους και συνδικαλιστές από τους χώρους της υγείας και της εκπαίδευσης, επισκέφθηκε τους απεργούς εξέφρασε συμπαράσταση στον αγώνα τους και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους.

    «Η απεργία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, οι εξελίξεις απαιτούν αναβαθμισμένη πολιτική ευθύνη την οποία, δυστυχώς, δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παλινδρομεί, καθυστερεί, αδυνατεί, κρύβεται και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της», δήλωσε, μετά την επίσκεψη, ο κ. Δρίτσας.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στα αιτήματα των μεταναστών, λέγοντας ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο και πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί να φύγει από τη ζωή έστω κι ένας μετανάστης.

    Ο κ. Κουράκης κάλεσε τους φορείς της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν τοποθετηθεί στο θέμα των μεταναστών να πάρουν θέση και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Ο εκπρόσωπος των μεταναστών είπε ότι άνθρωποι που ζύγιζαν 80 κιλά ζυγίζουν σήμερα 44 κιλά και αρκετοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ύστερα από λιποθυμίες. Εκπρόσωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και μέλη της διοίκησης και συζήτησαν για την εξέλιξη της απεργίας πείνας των μεταναστών. Με πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το θέμα της μετανάστευσης στην αίθουσα της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61049

    [08] Πέθανε ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν

    Κυριακη, 27 02 2011 14:02

    Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πρώην ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας και μέντορας του νυν τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους του. "Η Τουρκία έχασε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητές της", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ογκουζχάν Ασιλτούρκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ο πρώην πρωθυπουργός είχε νοσηλευθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Άγκυρας εξαιτίας μία μόλυνσης, όπως μετέδωσε το NTV, και έμοιαζε ιδιαίτερα εξασθενημένος, ενώ κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο.

    Ο Ερμπακάν, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2010 την ηγεσία του μικρού ισλαμικού Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet), ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2001 από τις στάχτες του Κόμματος της Αρετής (Fazilet), το οποίο διαλύθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.

    Ο Ερμπακάν ήταν το 1996 επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού και έτσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας. Εξήσκησε τα καθήκοντά του για ένα χρόνο προτού αναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιούνιο του 1997 υπό την πίεση του στρατού.

    Δικαστήριο της Άγκυρας έθεσε το 2008 τον πρώην πρωθυπουργό υπό κατ' οίκον περιορισμό για 11 μήνες επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του Ερμπακάν είχαν απαγγελθεί το 2002, αφού προηγουμένως το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διακόψει τον Ιανουάριο του 1998 τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας (Refah), του οποίου ηγέτης ήταν ο Ερμπακάν, με την αιτιολογία ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61041

    [09] Καταδικάζει η κυβέρνηση τη βία στη Λιβύη

    Κυριακη, 27 02 2011 15:42

    Η Ελλάδα χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι, η οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, αποδεικνύει τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, για άμεσο τερματισμό της βίας και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την απόλυτη καταδίκη των ενεργειών του καθεστώτος, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Βερολίνο και κάλεσε το καθεστώς της Λιβύης να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας.

    Η Ελλάδα εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή της προς το λαό της Λιβύης. Σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει χρέος να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα με σκοπό τον άμεσο τερματισμό της βίας.

    Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που φέρει τον αριθμό 1970 και υιοθετήθηκε χτες ομόφωνα, επιβάλλει απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι και απαγόρευση ταξιδιών του ιδίου, μελών της οικογένειάς του και του καθεστώτος.

    Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα βίαια μέτρα καταστολής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

    Πηγή ΥΠΕΞ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61045

    [10] Κίνα: Προληπτικά μέτρα κατά διαδηλώσεων

    Κυριακη, 27 02 2011 15:09

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σήμερα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, εμποδίζοντας, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, να πραγματοποιηθούν οι «συγκεντρώσεις του γιασεμιού», τις οποίες οργάνωνε σε 13 κινεζικές πόλεις μια ιστοσελίδα.

    Στο Πεκίνο, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το φαστ-φουντ McDonalds, το σημείο δηλαδή που είχαν επιλέξει οι ανώνυμοι οργανωτές της διαδήλωσης, ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά να γίνονται δημόσια έργα μεγάλης κλίμακας.

    Εκατοντάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, ακόμη και μέσα στο εστιατόριο, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο: πελάτες αλλά και ξένους δημοσιογράφους και αστυνομικούς που τραβούσαν φωτογραφίες ή βίντεο.

    Τα πνεύματα οξύνθηκαν γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα), όταν πολλοί δημοσιογράφοι που θέλησαν να κινηματογραφήσουν το δρόμο και το εστιατόριο περικυκλώθηκαν από δεκάδες αστυνομικούς οι οποίοι τους εμπόδισαν βίαια να κάνουν τη δουλειά τους. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς ξένους συναδέλφους τους να σπρώχνονται από αστυνομικούς που τους ζητούσαν να σταματήσουν τη βιντεοσκόπηση.

    Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι -Γάλλοι, Αμερικανοί, Ισπανοί και Γερμανοί- οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Ουανφουτζίνγκ που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Τιενανμέν.

    Στη Σαγκάη δεν έγινε καμία διαδήλωση όμως στην οδό Χανκού, κοντά στην Πλατεία του Λαού που είχε οριστεί ως τόπος συγκέντρωσης, είχαν αναπτυχθεί πολλοί αστυνομικοί. Όπως και στο Πεκίνο, οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδιζαν την πρόσβαση στην περιοχή ενώ υδροφόρες κατάβρεχαν ανά τακτά διαστήματα το δρόμο.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61043


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 February 2011 - 17:59:28 UTC