Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί πάνω από 50%
  • [02] Σε κλοιό διεθνών πιέσεων ο Καντάφι
  • [03] Επιστρέφουν και οι τελευταίοι Έλληνες της Λιβύης
  • [04] Νέες αιματηρές διαδηλώσεις στην Υεμένη
  • [05] Μνημόνιο: Μέτρα για 25 δις ευρώ μέχρι το 2015
  • [06] Παμπούκης: Πάρκο εφάμιλλο του Central Park στο Ελληνικό
  • [07] Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ιρλανδία
  • [08] Αίγυπτος: Επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ
  • [09] Νέα συνεδρίαση για «Συμπαραστάτη»
  • [10] Ικανοποιητικά προχωρεί ο δρόμος
  • [11] Ενημέρωση για τις εθνικές οδούς
  • [12] Αποφαση του Περιφερειακου συμβουλιου για τις μαθητικες μεταφορες
  • [13] «Φέσια» στα ενοίκια

    [01] Λιβύη: Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί πάνω από 50%

    Σαββατο, 26 02 2011 18:53

    Με κλίμα νευρικότητας έκλεισε η εβδομάδα στην αγορά πετρελαίου λόγω της Λιβύης. Το βαρύ «αποτύπωμα» της Λιβύης στις πετρελαϊκές αγορές κάνει τους αναλυτές να μιλούν για καταστροφικές συνέπειες στην ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία. Η παραγωγή πετρελαίου στις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50%, την ώρα που εργάτες και ο στρατός προσπαθούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών, όπως δήλωσε το Σάββατο ένα στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας.

    Πολλές από τις περιοχές που παράγεται πετρέλαιο βρίσκονται στην ανατολική Λιβύη, μεγάλα μέρη της οποίας έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών που επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. "Έχουμε μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή, πολύ κάτω από το μισό της κανονικής μας παραγωγής των 100.000 βαρελιών την ημέρα, παρόλο που δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας", δήλωσε ένα στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Χοσάμ και εργάζεται στη Μίσλα.

    Ο Χοσάμ επεσήμανε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας σε καμία πετρελαιοπηγή. "Εργαζόμαστε σαν μία ομάδα, ένας λαός της Λιβύης, οι εργάτες και ο στρατός για να διασφαλίσουμε τις πετρελαιοπηγές και τις υποδομές", υπογράμμισε.

    Ο Χοσάμ δήλωσε ότι το πετρέλαιο από τη Μίσλα πηγαίνει σε τερματικούς στη Ρας Λανούφ και το Τομπρούκ, όπου και αποθηκεύεται.

    "Η παραγωγή θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα μόλις μας δοθεί η ευκαιρία", επεσήμανε. Σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία πετρελαίου εκτός Λιβύης, οι αποστολές αργού πετρελαίου από τη Λιβύη, την 12η εξαγωγό χώρα στον κόσμο, έχουν σχεδόν σταματήσει εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, της έλλειψης προσωπικού στα λιμάνια και των ανησυχιών για την ασφάλεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ, REUTERS

    Σχετική είδηση: Ράλι ανόδου τιμών σε πετρέλαιο και βενζίνη

    Είδηση: 61037

    [02] Σε κλοιό διεθνών πιέσεων ο Καντάφι

    Σαββατο, 26 02 2011 14:19

    Κορυφώνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας γύρω από το πρόσωπο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, την ώρα που οι νεκροί από τις συγκρούσεις των τελευταίων δέκα ημερών ξεπερνούν τους χίλιους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, μετά την προτροπή του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-Μουν με αντικείμενο ψήφισμα που προβλέπει την παραπομπή του καθεστώτος Καντάφι στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, απαγόρευση πώλησης όπλων στη Λιβύη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα Λίβυων αξιωματούχων, καθώς και τη δέσμευση περιουσιών τους στο εξωτερικό. Ήδη οι ΗΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, προχώρησαν μονομερώς στην εφαρμογή κυρώσεων, παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και διακόπτοντας συναλλαγές που σχετίζονται με τη Λιβύη. Ανάλογες κυρώσεις και εμπάργκο όπλων αποφάσισε η ΕΕ, η οποία μαζί με το ΝΑΤΟ οργανώνει έκτακτη σύνοδο. Ο Καντάφι, από την πλευρά του, δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα ηνία της εξουσίας. Κάλεσε τους υποστηρικτές τους στα όπλα διαμηνύοντας ότι και ο ίδιος αν χρειαστεί θα πεθάνει ως μάρτυρας. Σήμερα στην πολύπαθη Τρίπολη επικρατεί ασυνήθιστη ησυχία μετά και τις ολονύχτιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Λίβυου ηγέτη, ενώ για το ενδεχόμενο συμφωνίας εκεχειρίας με τους εξεγερμένους, έκανε λόγο ένας από τους γιους του Καντάφι.

    Ηρεμία πριν από την καταιγίδα

    Έρημοι είναι οι δρόμοι της Τρίπολης σήμερα. Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους εμπρός στο φόβο των δυνάμεων ασφαλείας, των πολιτοφυλάκων του καθεστώτος και των Αφρικανών μισθοφόρων.

    Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από την περιοχή, οι υποστηρικτές του καθεστώτος έχουν στήσει οδοφράγματα στην πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονται από άλλες περιοχές να μπουν στην πόλη, προκειμένου να ενισχύσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

    Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει επί λιβυκού εδάφους προέρχονται ως επί το πλείστον από τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτόπτες μάρτυρες και δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν ωστόσο η ατμόσφαιρα που μεταφέρουν είναι εφιαλτική.

    Στη χθεσινή εισήγησή του Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση εκτιμώντας τους νεκρούς σε περισσότερους από χίλιους, αριθμό τον οποίο ανέβασε σε χιλιάδες ο αναπληρωτής πρεσβευτής της λιβυκής αποστολή του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί , καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση. Χαρακτήρισε τον Καντάφι «τρελό και ψυχολογικά ανισόρροπο» και προειδοποίησε ότι «θα μείνει, μέχρι τη στιγμή που είτε θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει».

    Ο Μπαν Κι-Μουν απευθυνόμενος στο 15μελές σώμα του Συμβουλίου, στάθηκε στο δράμα των πολιτών, τονίζοντας ότι το χάσιμο χρόνου ισοδυναμεί με νέες απώλειες ζωών.

    Επικαλούμενος οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας εκτελούν εν ψυχρώ ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους, ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία, ενώ μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται γυναίκες και παιδιά. Έκανε λόγο επίσης για βασανισμούς και για την επιστράτευση μισθοφόρων.

    Την ίδια ώρα, η οικογένεια Καντάφι ζει στη δική της πραγματικότητα. Για το γιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, οι δρόμοι της Τρίπολης είναι γεμάτοι χαρωπά πλήθη που τραγουδούν και εορτάζουν την μακρόχρονη διακυβέρνηση του πατέρα του -εικόνα την οποία φιλοτεχνεί και η κρατική τηλεόραση - και που πετούν πυροτεχνήματα τα οποία κάλεσε τους ξένους δημοσιογράφους να μην μπερδεύουν με πυροβολισμούς,

    Αποκάλεσε τα ρεπορτάζ περί σφαγών «ψεύδη» εχθρικών μέσων ενημέρωσης. «Θέλουν να εμφανίσουν τη Λιβύη να καίγεται, ότι υπάρχει μια μεγάλη επανάσταση εδώ. Κάνουν λάθος. Είμαστε ενωμένοι» είπε και πρόσθεσε ότι «ο στρατός αποφάσισε να μην επιτεθεί στους τρομοκράτες και να τους δώσει μια ευκαιρία για διαπραγμάτευση» το Σάββατο.

    Οι περιοχές στα ανατολικά της χώρας έχουν περάσει στα χέρια των αντικυβερνητικών δυνάμεων, ωστόσο η Τρίπολη, τόπος κατοικίας για τα δύο από τα έξι εκατομμύρια των πολιτών της χώρας, παραμένει υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

    Η Βεγγάζη πάντως, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που ελέγχεται πλέον από τους εξεγερμένους προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, σχηματίζοντας ένα δημοτικό συμβούλιο «ο συνασπισμός της 17ης Φεβρουαρίου», όπως ονομάστηκε, σε μια προσπάθεια επανενεργοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών και αποκατάστασης της τάξης.

    Στο μεταξύ, οι ξένοι υπήκοοι συνεχίζουν να φεύγουν με όποιο τρόπο μπορούν.

    Σε κυρώσεις προχώρησαν οι ΗΠΑ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης την Παρασκευή, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα «έπεσε στο μηδέν».

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με διάταγμα του «πάγωσε» τους χρηματικούς πόρους του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση.

    Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των αρχών της Λιβύης.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στη Λιβύη μετά την εκκένωση του προσωπικού της, όμως δεν έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης τους, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης».

    Στελέχη και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν έχουν αποκλείσει ακόμα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ρασμουσεν δήλωσε την ετοιμότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να λειτουργήσει ως συντονιστής της επιχείρησης, σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος θελήσει να επέμβει.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC, CNN

    Σχετική είδηση: Λιβύη: Φυλλορροεί το καθεστώς Καντάφι

    Είδηση: 61026

    [03] Επιστρέφουν και οι τελευταίοι Έλληνες της Λιβύης

    Σαββατο, 26 02 2011 15:38

    Οκτώ Έλληνες και 11 Ελληνοκύπριοι που ήταν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, επιβιβάσθηκαν πριν από λίγο σε γερμανικό C-130 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα αναχωρήσει σε λίγη ώρα με προορισμό τη Σούδα. Εν τω μεταξύ, δύο Έλληνες που απεγκλωβίσθηκαν χθες από τη Λιβύη, επέστρεψαν μέσω Βουκουρεστίου στην Αθήνα. Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και θα παρέχει βοήθεια σε όποιον Έλληνα πολίτη είναι στη Λιβύη και χρειάζεται βοήθεια. Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί του Σαββάτου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.900 αλλοδαπούς, κυρίως Κινέζους. Στον Πειραιά αναμένεται το «Νήσος Ρόδος», ενώ το «Κνωσός Παλλάς» βρίσκεται στη Λιβύη.

    Καθ' οδόν προς τη Σούδα, με Σε - 130 της πολεμικής γερμανικής Αεροπορίας βρίσκονται οκτώ Έλληνες και 11 Ελληνοκύπριοι που ήταν εγκλωβισμένοι στη Λιβύη. Εν τω μεταξύ, δύο Έλληνες που απεγκλωβίσθηκαν χθες Παρασκευή από τη Λιβύη, επέστρεψαν μέσω Βουκουρεστίου στην Αθήνα.

    Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί, και η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή σε όποιον Έλληνα πολίτη ή ομογενή παραμένει στη Λιβύη.

    Το Σάββατο πάντως ύστερα από συνεννόηση με τις ρουμανικές αρχές επέστρεψαν μέσω Ρουμανίας άλλοι δύο Έλληνες από την Τρίπολη της Λιβύης, οι οποίοι αρχικά είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στην περιοχή.

    Εν τω μεταξύ, αναχώρησαν σήμερα αεροπορικώς από το Ηράκλειο οι πρώτοι 600 Κινέζοι πολίτες για την πατρίδα τους. Σημειώνεται ότι τρία πλοία έχουν ήδη εκκενώσει 7.000 Κινέζους από τη Λιβύη και τους έχουν μεταφέρει στην Κρήτη.

    Συνεχίζονται οι εκκενώσεις ξένων υπηκόων με κάθε μέσο

    Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εξακολουθούν να φτάνουν στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας.

    Νωρίς το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Βαλέτας μία φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, με 207 ανθρώπους από τη Βεγγάζη, κυρίως βρετανούς πολίτες, αλλά και πολίτες ακόμη 20 χωρών.

    Λίγο αργότερα 2.000 Κινέζοι που κατέφεραν να φύγουν από τη Βεγγάζη έφτασαν με πλοίο των ιταλικών γραμμών, ενώ την Παρασκευή έφτασε ένα φέρι με περισσότερους από 300 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 30 Αμερικανοί διπλωμάτες και τις οικογένειές τους.

    Παράλληλα ένα βρετανικό αεροπλάνο, έφυγε από το Λονδίνο για την Τρίπολη για να επαναπατρίσει τους τελευταίους Βρετανούς που παραμένουν στη χώρα. Πρόκειται για την τελευταία πτήση που γίνεται ειδικά για την εκκένωση Βρετανών πολιτών.

    Επιπλέον δύο τουρκικά πλοία, μία φρεγάτα και ένα φέρι, που μεταφέρουν 1.200 Τούρκους και ακόμη 500 πολίτες άλλων 25 χωρών αναχώρησαν σήμερα από τη Βεγγάζη με κατεύθυνση το λιμάνι του Μαρμαρά.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επέστρεψαν από την κόλαση- Αγωνία για εγκλωβισμένους στην έρημο

    Είδηση: 61027

    [04] Νέες αιματηρές διαδηλώσεις στην Υεμένη

    Σαββατο, 26 02 2011 12:06

    Μακραίνει καθημερινά στην Υεμένη ο κατάλογος των διαδηλωτών που αφήνουν στους δρόμους την τελευταία τους πνοή στο δρόμο ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος του προέδρου Σάλεχ, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 32 χρόνια. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν, μερικοί εξ αυτών σοβαρά, χθες, στο Άντεν της νότιας Υεμένης, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν με πραγματικά πυρά μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.

    Μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ συγκρούονταν με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές και αστυνομικούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες για να τους διαλύσουν.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον κεντρικό οδικό άξονα της συνοικίας Μουάλα.

    Ανάλογες ταραχές ξέσπασαν και σε άλλη συνοικία του Αντεν, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 11 τραυματίστηκαν. Οι επίσημες αρχές διέψευσαν την πληροφορία.

    Συνολικά, μόνο στο Άντεν έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στις 16 Φεβρουαρίου.

    Στις ογκώδεις πορείες που οργανώθηκαν στη Σαναά, το Άντεν, την Τάιζ και τη Μουκάλα συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυβερνητική σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι εμψυχωμένοι από τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αγωνίζονται για «την αρχή του τέλους» για τον πρόεδρο Σάλεχ, που κυβερνά τη χώρα από το 1978.

    Ο Σαλέχ παρομοίασε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με ιό που σαρώνει τη χώρα. «Αυτός ο ιός δεν είναι μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων της Υεμένης. Είναι ο ιός που από την Τυνησία πήγε στην Αίγυπτο. Σε κάποιες περιοχές η μυρωδιά του πυρετού θυμίζει γρίπη. Μόλις κάτσεις δίπλα σε κάποιον μολυσμένο, μολύνεσαι και ο ίδιος», είπε.

    Ο Σαλέχ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και δήλωσε ότι θα στηρίξει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα επιβλέψει τη διαδικασία. Ωστόσο δεν προτίθεται να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία. Οι υποσχέσεις του πάντως δεν συγκινούν τους πολίτες που δοκιμάζονται από την υψηλή ανεργία και τη δυσβάστακτη φτώχεια και καταγγέλλουν την κυβερνητική διαφθορά και την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,CNN Είδηση: 61024

    [05] Μνημόνιο: Μέτρα για 25 δις ευρώ μέχρι το 2015

    Σαββατο, 26 02 2011 18:28

    «Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, ανάβει το επικυρωμένο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει μέτρα 25 δισεκατομμυρίων, μεταξύ άλλων, μείωση μισθών μέσω του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, «λουκέτο» σε μη βιώσιμες ΔΕΚΟ, και αλλαγές στα εργασιακά των δημοσίων υπαλλήλων. Η Νέα Δημοκρατία ζητά ξανά τη παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι η χώρα ξεπέρασε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, και πρέπει να σταματήσει η καταστροφολογία. "Η φυγή από τα προβλήματα δεν είναι στον χαρακτήρα μου" δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στο περιοδικό "Focus" που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, θεωρεί λάθος το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδος στη δραχμή.

    Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, που προβλέπει μέτρα 25 δις ευρώ μέχρι το 2015, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι δεν περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να τονίζει πως με την εξασφάλιση της 4ης δόσης του δανείου διαψεύστηκε για άλλη μία φορά η καταστροφολογία.

    Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κρισιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται ούτε υπερβολική αισιοδοξία, αλλά ούτε η μιζέρια της μοιρολατρίας. είναι στον χαρακτήρα μου" δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Εν τω μεταξύ, μικροένταση επικράτησε σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας με καλεσμένο τον Φίλιππο Σαχινίδη όταν μέλη του κινήματος "δεν πληρώνω" της περιοχής παρεισφρήσανε στην αίθουσα να διαμαρτυρηθούν. Με τη παρέμβαση των ψυχραιμότερων βγήκαν από την αίθουσα για να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη, για οικονομική κρίση, το Γ. Παπακωνσταντίνου και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

    "Η πρόταση μομφής ( για τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου) είναι ένα όπλο που θα το χρησιμοποιήσει η Ν.Δ όταν κρίνει", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., στην οποία παρουσίασε την πολιτική του κόμματος στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Δ.Ε. Δημήτρη Βαρτζόπουλο τόνισε ότι ο ίδιος θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη για θέματα της αρμοδιότητας του.

    Σε άλλη ερώτηση , αν η Ν.Δ. έχει βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών , ο κ. Μιχελάκης , απάντησε:

    "Πολιτικές βάζουμε στο στόχαστρο και όχι πρόσωπα", ενώ για το ζήτημα παραίτησης του κ. Παπακωνσταντίνου, που έχει θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως "αν κάποιος νοιώθει πολιτική ευθιξία μπορεί να παραιτηθεί και χωρίς πρόταση μομφής".

    Υπογράμμισε δε ότι "ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κάνει πως δεν τις ξέρει", απαντώντας σ΄ερώτηση αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανταποκριθεί σε μια πρόσκληση της κυβέρνησης για συζήτηση σχετικά με την οικονομία .

    Ο κ. Μιχελάκης προανήγγειλε , ότι η Ν.Δ. θα παρουσιάσει επικαιροποιημένη την πρόταση της για έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και αλλαγές που μεσολάβησαν μετά την παρουσίαση της πρότασης από τον κ. Σαμαρά , στο Ζάππειο.

    Σχετικά με τα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών ο κ. Μιχελάκης ανέφερε : "Το ΠΑΣΟΚ πάντα έπαιζε με τους θεσμούς. Έπαιζε και με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Αυτή τη στιγμή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση διακινούνται και από την κυβέρνηση διαψεύδονται. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, αλλά όποτε αποφασίσει η κυβέρνηση να τις κάνει εμείς είμαστε έτοιμοι, είναι καλοδεχούμενες και είμαστε εδώ και τις περιμένουμε".

    Σε ερώτηση για την κριτική από την πλευρά της κυβέρνησης ότι κατά βάθος η Ν.Δ. δεν θέλει πρόωρες εκλογές και τις φοβάται, απάντησε: "Ας τις κάνουν. Ας τις κάνουν και τότε θα δουν αν είμαστε έτοιμοι".

    Ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τα οποία προκύπτει ότι οι θέσεις της Ν.Δ. δεν περνούν στα τηλεοπτικά κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά). Για το τι θα πράξει στη συνέχεια η Ν.Δ. απάντησε ότι θα αποφασίσει το κόμμα και οι δράσεις του θα είναι βήμα προς βήμα, ανάλογα και με το τηλεοπτικό κανάλι.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα είναι προσχεδιασμένα, κατήγγειλε το ΚΚΕ.

    Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μίλησε ο ΛΑΟΣ.

    Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ζήτησε ο ΣΥΝ.

    Για εξουθενωτικό και αδιέξοδο μίγμα πολιτικής, έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία μίλησε για πολιτικές συμπεριφορές που δεν εγγυώνται την αντιμετώπισης της κρίσης.

    Β. Σόϊμπλε: Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή "δεν είναι ταμπού, αλλά τη θεωρώ λάθος

    Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. "Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα", λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Fokus" (τεύχ. Δευτ. 28.02.11).

    Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: "Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος". Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

    Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. "Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματατος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας", λέει ο κ. Σόιμπλε. "Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη", λέει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

    Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διασωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. "Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε" λέει ο κ. Σόιμπλε.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων "ΕΕΑG" - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61036

    [06] Παμπούκης: Πάρκο εφάμιλλο του Central Park στο Ελληνικό

    Σαββατο, 26 02 2011 15:55

    Ένα μητροπολιτικό πάρκο εφάμιλλο του Central Park της Νέας Υόρκης είναι η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ελληνικού που θα παρουσιασθεί μέχρι το φθινόπωρο, όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξη του σήμερα στα "ΝΕΑ". Λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του στη Ντόχα , ο υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού σημειώνοντας ότι "το Κατάρ δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" και ότι "αν προχωρήσει το "Ελληνικό" θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα". Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος και γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί διεθνής εμπειρία, ειδικοί άνθρωποι και όλα τα δυνατά θεσμικά εργαλεία, δήλωσε στην "Ημερησία" και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    "Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι, τονίζει, γιατί είχε προετοιμασθεί συστηματικά και καλά. Τόσο στο πολιτικό σκέλος , όπου είχαμε επαφές σε υψηλότατο επίπεδο όσο και στο πεδίο της στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας. Μετά το ταξίδι αυτό είμαι πιο αισιόδοξος ότι το έργο του "Ελληνικού" βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του".

    Μιλώντας για το έργο ο κ. Παμπούκης αναφέρει ότι το Ελληνικό αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για το πως θέλουμε να είναι το μέλλον της Αθήνας, το μέλλον της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του -προσθέτει- θα δώσει σημαντικό κοινωνικό μέρισμα και μια περιβαλλοντική υπεραξία στους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου. "Δεν είναι μια οποιαδήποτε επένδυση, είναι όραμα".

    Αναφερόμενος στο Κατάρ είπε ότι έχει την οικονομική βάση, τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια να προβεί σε μια επένδυση τέτοιου μεγέθους, χωρίς να εξαρτάται από οποιονδήποτε τρίτον χρηματοδότη. Έχει επίσης την τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία -σε όλον σχεδόν τον κόσμο- σε σύνθετες αναπτύξεις και επιπλέον ενδιαφέρεται σε υψηλότατο επίπεδο.

    Υπογράμμισε τέλος ότι καίριο στοιχείο σε όλη τη διαδικασία είναι η διαφάνεια και η ευθύνη και ότι η Βουλή θα είναι πλήρως ενήμερη σε κάθε κρίσιμο στάδιο "γιατί είναι έργο εθνικό και όχι κυβερνητικό".

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επένδυση στο Ελληνικό / Σταθερό το ενδιαφέρον από το Κατάρ

    Είδηση: 61028

    [07] Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ιρλανδία

    Σαββατο, 26 02 2011 12:33

    Η αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος για την καταστροφική διαχείριση της οικονομίας της Ιρλανδίας, της μέχρι πρότινος αποκαλούμενης «Κελτικής Τίγρης», από το κυβερνών κόμμα Φιόνα Φέιλ καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή στη χώρα. Σύμφωνα με έξιτ πολ που δόθηκαν σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα το Φίνε Γκαέλ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία, φαίνεται ότι κερδίζει με άνεση, χωρίς ωστόσο να αποσπά την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τα καταμετρημένα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

    Το κεντροδεξιό κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει ποσοστό 36,1% - το μεγαλύτερο που έχει κερδίσει ποτέ από το 1982.

    Το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος Φιόνα Φέιλ θα κυμανθεί γύρω στο 15,1%, το χαμηλότερο που έχει συγκεντρώσει στην ιστορία του, αφού οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι το «εκδικήθηκαν» για την κακή διαχείριση της οικονομίας.

    Το Εργατικό Κόμμα, ο παραδοσιακός εταίρος του Φίνε Γκαέλ στην κυβέρνηση, λαμβάνει ποσοστό περίπου 20,5%, που είναι η καλύτερη επίδοσή του ποτέ σε βουλευτικές εκλογές.

    Το Φιόνα Φέιλ, το οποίο κυβέρνησε 14 χρόνια - και συνολικά 61 από τα 79 χρόνια ύπαρξης της ανεξάρτητης Ιρλανδίας-, δέχεται ομοβροντία επικρίσεων περί διαφθοράς αλλά κυρίως για τη συντριβή της ιρλανδικής οικονομίας η οποία κατέληξε το Νοέμβριο του 2010 στην χαρακτηριζόμενη ως επαχθή συμφωνία δανεισμού 85 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Το Φίνε Γκαέλ έχει δεσμευτεί να τιμήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με ΕΕ και ΔΝΤ. Οι αναλυτές πιθανολογούν ότι εφόσον δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στο όνομα της σταθερότητας θα επιδιώξει συμμαχία με τους Εργατικούς και όχι ευκαιριακές συνεργασίες με ανεξάρτητους.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Είδηση: 61025

    [08] Αίγυπτος: Επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ

    Σαββατο, 26 02 2011 16:31

    Με πυροβολισμούς στον αέρα και χρήση κλομπ διέλυσαν αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις νέα διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τις δύο εβδομάδες από την παραίτηση του Μουμπάρακ και να υπενθυμίσουν στους νέους άρχοντες της χώρας, που έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια «αντεπανάσταση», τη δύναμη του λαού. Κάλεσαν το στρατό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στην εποχή Μουμπάρακ, να καθαιρέσει τη δοτή κυβέρνηση και να διορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Τα μεσάνυχτα, όμως, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ανδρών της στρατονομίας και περίπου 300 διαδηλωτών που αρνήθηκαν να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Η διαδήλωση διαλύθηκε, όμως το Ανώτατο Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τα επεισόδια.

    «Η στρατονομία χρησιμοποίησε όπλα και όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης για να χτυπήσει διαδηλωτές», δήλωσε ο Άχμεντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση, τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. «Ο στρατός χρησιμοποιεί ξανά βία. Αλλά οι διαδηλωτές δεν ανταπέδωσαν».

    Οι διαδηλωτές έφυγαν από το κέντρο αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους, σύμφωνα με έναν άλλο διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ίμαντ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος αλλά δεν είναι σαφές εάν τραυματίστηκαν και πόσο σοβαρά.

    «Είμαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στις θέσεις τους όταν ο στρατός άρχισε να διαλύει τους διαδηλωτές, ρίχνοντας στον αέρα με πραγματικά πυρά για να τους εκφοβίσει», είπε ο ακτιβιστής Άσραφ Όμαρ. «Νόμιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν. Ήθελα να δώσω στην κυβέρνηση μια ευκαιρία αλλά δεν υπάρχει ελπίδα με αυτό το καθεστώς», πρόσθεσε ο Όμαρ.

    Από την πλευρά του το Ανώτατο Συμβούλιο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ανήρτησε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις ήταν αποτέλεσμα «απρομελέτητων προστριβών μεταξύ της στρατονομίας και των γιων της επανάστασης». Ο στρατός, που έχει αναλάβει τον έλεγχο της χώρας «θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τέτοια επεισόδια στο μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εν τω μεταξύ, η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για να προτείνει τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Αιγύπτου πρότεινε σήμερα να μειωθεί η διάρκεια της θητείας του προέδρου σε τέσσερα χρόνια, από έξι που είναι τώρα, και να περιοριστούν σε δύο οι θητείες που θα μπορεί να διεκδικεί κάποιος.

    Οι συνταγματικές τροποποιήσεις αναμένεται να επικυρωθούν με δημοψήφισμα πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών, οι οποίες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, θα γίνουν μέσα σε έξι μήνες.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61029

    [09] Νέα συνεδρίαση για «Συμπαραστάτη»

    Σαββατο, 26 02 2011 17:18

    Μία ακόμη απόπειρα, η τέταρτη και τελευταία για την ανάδειξη του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης», θα κάνει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, καθώς, όπως αναφέρει το άρθρο 179 του «Καλλικρατικού» νόμου «η σχετική διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών», δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει στις 2:30 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, για τη συζήτηση των 14 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η επιλογή του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία επιμένει στην πρότασή της για ανάδειξη του δικηγόρου Γιώργου Μπουλούκου στη συγκεκριμένη θέση. Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης», υπήρχαν τέσσερις διαρροές από τη πλειοψηφία, ενώ έφυγαν και δεν πήραν μέρος τρεις σύμβουλοι του Δημ. Δράκου από την Κορινθία, οι Ν. Ταγαράς, Σπ. Παπαθεοφάνους και Κ. Λέγκας. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Ταγαράς προς την εφημερίδα «Ελευθερία» δήλωσε ότι «έγιναν λάθη απ' όλους στο θέμα αυτό και τράβηξε περισσότερο απ' ότι έπρεπε», και ζήτησε έστω και την τελευταία στιγμή, να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, για να βρεθεί λύση.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61034

    [10] Ικανοποιητικά προχωρεί ο δρόμος

    Σαββατο, 26 02 2011 17:15

    Στην πορεία εκτέλεσης των έργων του εθνικού αυτοκινητόδρομου Τρίπολης Καλαμάτας αναφέρθηκε ο Διευθυντής μελετών και οδικών έργων παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Καρνέσης, μιλώντας στο σταθμό μας. Όπως είπε ο κ. Καρνέσης, μέσα στο τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί το τμήμα Τσακώνας - Καλαμάτας, μέχρι το Νοσοκομείο στον Αντικάλαμο, το οποίο θα διατρέχεται σε χρόνο 15 λεπτών.

    Η συνέχειά του, που αποτελεί τον περιμετρικό τής πόλης, θα είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο χρόνο, το 2012. Για τον περιμετρικό ο κ. Καρνέσης είπε ότι λόγω των απαλλοτριώσεων υπήρξαν καθυστερήσεις στο έργο, ενώ για την γέφυρα του Νέδοντα σημείωσε ότι Θα είναι μια ψηλή γέφυρα μήκους 360 μέτρων την οποία «τη φανταζόμαστε σαν ένα στολίδι για την Καλαμάτα». Συνεχίζοντας είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες της γέφυρας μετά την έγκριση την έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, στο τέλος Ιανουαρίου και «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το έργο». Για τη συνάντησή του με το δήμαρχο Καλαμάτας, ο κ. Καρνέσης είπε ότι προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή της γέφυρας χρειάζεται κάποιοι χώροι στην περιοχή, οι οποίοι, όπως τον διαβεβαίωσε κ. Νίκας, θα παραχωρηθούν άμεσα. Έτσι άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή της γέφυρας όπως είπε ο κ. Καρνέσης.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61033

    [11] Ενημέρωση για τις εθνικές οδούς

    Σαββατο, 26 02 2011 17:13

    Για τον οδικό δυτικό άξονα την «Ολυμπία Οδό» και την πορεία των έργων στον δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χρ. Μαλαπάνη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του, ο Διευθυντής μελετών και οδικών έργων παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Καρνέσης.

    Όπως είπε ο κ. Μαλαπάνης, όσον αφορά το δυτικό άξονα ενημερώθηκε για τις εμπλοκές που υπάρχουν, ενώ για το έργο Παραδεισίων - Τσακώνας είπε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του. Ακόμα, αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, πρόσθεσε: «Αν λυθεί το χρηματοδοτικό φαίνεται πως θα λυθούν όλα». Για το συγκεκριμένο οδικό τμήμα ο κ. Καρνέσης αφού ανέφερε ότι εκείνο που καταστράφηκε είχε κατασκευαστεί από την Περιφέρεια, ενώ «αυτό που η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο και θα το ολοκληρώσει». Απαντώντας ο κ. Καρνέσης σε ερώτηση για τη μετακίνηση του οδοστρώματος του παλιού εθνικού δρόμου Παραδεισίων - Τσακώνας, που αποτελεί τη μόνη δίοδο αυτή τη στιγμή προς τη Μεσσηνία, στο Δερβένι είπε ότι παρακολουθείται από το υπουργείο Υποδομών και πως γίνονται ενέργειες σταθεροποίησής του, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61031

    [12] Αποφαση του Περιφερειακου συμβουλιου για τις μαθητικες μεταφορες

    Σαββατο, 26 02 2011 17:03

    Το θέμα των μαθητικών μεταφορών συζήτησε στην αρχή της συνεδρίασης και για περισσότερες από τρεις ώρες το Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Το σώμα μετά από τοποθέτηση πολλών συμβούλων αλλά και παρουσίαση της κατάστασης από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Νίκο Μεταλληνό, έλαβε μετά από πρόταση του προεδρείου με τις ψήφους της πλειοψηφίας την εξής απόφαση:΅

    Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει σύσκεψη με τη Διεύθυνση Οικονομικών , τους επικεφαλής των παρατάξεων και εκπρόσωπους γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να ληφθεί απόφαση για τη συντονισμένη στάση της Περιφέρειας για το θέμα

    Ελήφθη απόφαση να κλείσει η Περιφέρεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας την επόμενη Τετάρτη

    Μέχρι την Τετάρτη, θα επιδοθεί η απόφαση αυτή στον Πρωθυπουργό

    Αν βρεθεί λύση τη Δευτέρα στη σύσκεψη, να ισχύσει εφαρμογή πρότασης που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βλάχος για απευθείας ανάθεση για όλα τα δρομολόγια που δεν καλύπτονται από τα περσινά δρομολόγια και δοθεί η δυνατότητα στην οικονομική επιτροπή να πληρωθούν τα χρήματα, να δοθεί η δυνατότητα αυτή μέχρι να γίνει η νομοθετική ρύθμιση

    Πάντως, διαφοροποιημένη πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής οι οποίος ζήτησε να πάρει απόφαση το Π.Σ. να παραταθεί η περσινή σύμβαση με τους μεταφορείς και να απαιτηθε΄πι δυναμικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση αλλά και να δεσμευτεί το Π.Σ. ότι θα πληρώσει όλα τα δρομολόγια που δεν θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ Είδηση: 61030

    [13] «Φέσια» στα ενοίκια

    Σαββατο, 26 02 2011 19:11

    Μια παράμετρος της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και στη χώρα μας είναι η αδυναμία πληρωμής ενοικίων. Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι αγωγές εξώσεων καθώς χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν επί πολλούς μήνες να καταβάλουν τα μισθώματα. Στις περισσότερες καινούργιες μισθώσεις η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες είναι πλέον καθεστώς, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα προχωρούν ακόμη και σε συλλογικές συμφωνίες για μειώσεις.

    Έως και 10 μήνες καθυστερούν να πληρώσουν πλέον ενοίκια πολλά νοικοκυριά ακόμα και για μισθώματα των 300 και 400 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να υποβάλλονται πλέον από τους ιδιοκτήτες δεκάδες αγωγές εξώσεων κάθε ημέρα. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δίμηνο του χρόνου ξεπέρασαν τις 4000 όταν πέρυσι όλο το χρόνο ήταν γύρω στις 8500.

    Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα επαγγελματικά ακίνητα .Στο Ηράκλειο της Κρήτης για να μην πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα που έφτασαν ήδη τα 500 ο Εμπορικός Σύλλογος συμφώνησε με την Ένωση Ιδιοκτητών για γενική μείωση των ενοικίων έως και 20%.

    Ανάλογες υποχωρήσεις υπάρχουν όμως και στις κατοικίες της Κρήτης . Στην πρωτεύουσα τα ξενοίκιαστα ακίνητα αυξάνονται συνεχώς κυρίως στις κεντρικές περιοχές.

    Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα στα 10 ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ζητά ενοικιαστή για πάνω από έναν χρόνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 61038


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 February 2011 - 17:59:29 UTC