Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου : Το 80% των πιο δύσκολων αποφάσεων έχει ληφθεί
  • [02] Ραγδαία επιδείνωση του καιρού
  • [03] Λιβύη: Κρίσιμες ώρες - διεθνείς πιέσεις
  • [04] Νέα επεισόδια στην Κερατέα
  • [05] Διπλή δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία
  • [06] ΕΣΕΕ: Δυσπραγία εμπόρων και κινητοποιήσεις
  • [07] Συνέντευξη Τύπου για το επικαιροποιημένο μνημόνιο
  • [08] Ν. Ζηλανδία: Στους 98 οι νεκροί από το σεισμό
  • [09] Απεγκλωβισμός Ελλήνων και Κινέζων από τη Λιβύη
  • [10] Απεργιακό «παρόν» από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    [01] Γ. Παπανδρέου : Το 80% των πιο δύσκολων αποφάσεων έχει ληφθεί

    Πεμπτη, 24 02 2011 08:46

    Το 80% των πιο δύσκολων αποφάσεων έχει ληφθεί, τόνισε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έκανε με την Φινλανδή ομόλογό του στο Ελσίνκι. Ο Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι έπρεπε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και εξέφρασε την κατανόησή του για τις διαδηλώσεις που γίνονται στην χώρα μας. Κατανοώ τον πόνο και τη διαμαρτυρία σημείωσε, προσθέτοντας ότι ορισμένες φορές θα ήθελε και κεινος να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες διότι, δεν χαίρεται για ότι συμβαίνει.

    «Είμαστε αξιόπιστοι»

    «Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και πιστεύω το ίδιο και ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε.

    Ενόψει των Συνόδων Κορυφής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο πρέπει να ληφθούν σημαντικές και περιεκτικές αποφάσεις - πακέτο, για να επέλθει σταθερότητα στις αγορές.

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο και με τόκο.

    «Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα ξεπληρώσουμε, το δάνειο θα αποπληρωθεί και με τόκο και οι Φινλανδοί φορολογούμενοι δεν έχουν να ανησυχούν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά της, σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου η Φινλανδή Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συνδράμει μέσω ενός περιεκτικού πακέτου προσθέτοντας ότι για χώρες με ανάλογα προβλήματα, η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου.

    Εμφανίσθηκε ικανοποιημένη για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας, σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες.

    «Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρώπης συνολικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Μετά τη συνάντηση με την Φινλανδή Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε σειρά επαφών με τον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τον Πρόεδρο του Φινλανδικού Κοινοβουλίου και τον αρχηγό της ΚΟ του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος.

    Στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον Όλι Ρεν, ανταλλάχθηκαν απόψεις επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων ενόψει των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου ενώ επί τάπητος βρέθηκαν και οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 60651

    [02] Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

    Πεμπτη, 24 02 2011 09:35

    Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει από το πρωί ο καιρός. Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Στερεά, Ήπειρο, Πελοπόννησο Εύβοια, Θεσσαλία και Μακεδονία προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σοβαρές καταστροφές στη Ρόδο από ανεμοστρόβιλο.

    Απαγορευτικό απόπλου για Β. Αιγαίο - Ιόνιο

    Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στο Γενάρι της Ρόδου.

    Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να προκληθούν σοβαρές, ζημιές σε στέγες σπιτιών, να ξεριζωθούν δέντρα αλλά να πέσουν και κολώνες της ΔΕΗ. Ο ανεμοστρόβιλος κατάφερε να παρασύρει και ένα κοντέινερ που έπεσε πάνω σε σπίτι.

    Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη το πρωί εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου για το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο.

    Δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του πλοίου Ταξιάρχης με προορισμό τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λήμνο και την Καβάλα ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στα πορθμεία Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Θάσου.

    Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται και στο οδικό επαρχιακό δίκτυο.

    Στη Φλώρινα μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο Φλώρινας Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

    Στο μεταξύ, λόγω κατολίσθησης διακόπηκε η κυκλοφορία στο 72ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 60653

    [03] Λιβύη: Κρίσιμες ώρες - διεθνείς πιέσεις

    Πεμπτη, 24 02 2011 09:23

    Με την πολιτική ρευστότητα να συνεχίζει να κυριαρχεί στη Λιβύη, αλλά και τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να εντείνονται, με αποδέκτη το καθεστώς Καντάφι, ο οποίος επιμένει στη με κάθε τρόπο διατήρησή του στην εξουσία, συνεχίζονται οι δραματικές ώρες για τη βορειοαφρικανική χώρα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι: «Η εξέγερση προκάλεσε περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα. Η ομιλία του την Τρίτη ήταν η ομιλία κάποιου που έχει χάσει. Είναι μόνος του. Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους. Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες. Θα πέσει. Θα ήταν τυχερός αν σκοτωνόταν, αλλιώς ο κόσμος θα θελήσει να τον δικάσει όπως τον Σαντάμ Χουσέιν».

    Ο κ. Ελ Μιασμάρι βρίσκεται στη Γαλλία για λόγους υγείας, έχει κατηγορηθεί από τον Μουαμάρ Καντάφι για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και είχε ζητηθεί από τις γαλλικές αρχές τη έκδοσή του.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι: «Τα δεινά και το λουτρό αίματος είναι σκανδαλώδη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά", Πρέπει να τού αποδοθούν ευθύνες για την ανικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επισύρουν οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, είναι σημαντικό οι χώρες και οι λαοί ολόκληρου του κόσμου να εκφρασθούν με μία και ενιαία φωνή και επ΄ αυτού εργαζόμαστε». Tέλος ο κ. Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει τη Δευτέρα , 28 Φεβρουαρίου, σε σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, γεγονός που θα τής δώσει την ευκαιρία να έχει επαφές με τους ξένους ομολόγους της για τη Λιβύη.

    Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, με δήλωσή του ανακίνησε την υπόθεση της επίθεσης στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1998, που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους υποστηρίζοντας ότι αυτή έγινε με προσωπική εντολή του κ. Καντάφι. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Expressen. Για γενοκτονία κατήγγειλε το καθεστώς Καντάφι ο Ιμπραίμ Νταμπασί, επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Λιβύης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που προσεχώρησε στην πλευρά των διαδηλωτών, ασκώντας παράλληλα κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η ανακοίνωσή του δεν ήταν αρκούντως αυστηρή.

    Στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό, εμφανίστηκε και η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi), που σε μήνυμά της υπέρ των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών, αναφέρει ότι: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σάς βοηθήσουμε, με τη βοήθεια του Αλλάχ, γιατί η μάχη σας είναι μάχη κάθε μουσουλμάνου που αγαπάει τον Αλλάχ».

    Ο Σαΐντι Καντάφι, ένας εκ των γιών του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Financial Times: «Ο πατέρας μου θα παραμείνει ως ο παππούς που δίνει συμβουλές. Ύστερα από αυτόν τον θετικό σεισμό, πρέπει να κάνουμε κάτι για την Λιβύη. Πρέπει να φέρουμε νέο αίμα για να κυβερνήσει την χώρα μας. Το 85% της χώρας είναι πολύ ήρεμο και πολύ ασφαλές και το καθεστώς θα αναλάβει ξανά τον έλεγχο της χώρας αργά ή γρήγορα. Υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος του πατέρα μου. Είναι φυσικό. Όλος ο κόσμος έχει ανάγκη να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Ο στρατός παραμένει ισχυρός».

    Επίσης η κόρη του Καντάφι Αϊσά δήλωσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Παράλληλα συνεχίζεται το κύμα των προσφύγων από τη Λιβύη προς την Αίγυπτο.

    Πηγές: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό Είδηση: 60652

    [04] Νέα επεισόδια στην Κερατέα

    Πεμπτη, 24 02 2011 10:06

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Κερατέα, μεταξύ των κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή και των αστυνομικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, με πέτρες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στη λεωφόρο Λαυρίου. Στο μεταξύ, σήμερα απολογείται για προηγούμενα επεισόδια ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σταύρος Ιατρού, κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για κατοχή και χρήση εκρηκτικών.

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 60655

    [05] Διπλή δολοφονία με κίνητρο τη ληστεία

    Πεμπτη, 24 02 2011 10:30

    Η ληστεία ήταν το κίνητρο της διπλής δολοφονίας δύο ηλικιωμένων στην Ελευσίνα, ενός 80χρονου και της 73χρονης αδερφής του, οι οποίοι έμεναν μόνοι τους στο σπίτι τους σε παλιά μονοκατοικία, στην οδό Πεισιστράτου 61, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο θάνατος οφείλεται πιθανότητα σε ασφυξία, διότι στα πρόσωπα των θυμάτων βρέθηκαν μαξιλάρια, με στόχο τη φραγή των αναπνευστικών οδών. Επίσης η 73χρονη βρέθηκε νεκρή στο διάδρομο με τα χέρια δεμένα μπροστά με καλώδιο και το σπίτι ήταν αναστατωμένο, χωρίς όμως να έχει γνωστό τι έχει αφαιρεθεί. Η διαπίστωση της δολοφονίας προέκυψε από ανιψιό των θυμάτων που άνοιξε την πόρτα με κλειδαρά, όταν για ημέρες δεν απαντούσαν οι ηλικιωμένοι στα τηλεφωνήματά του. Οι δράστες είχαν παραβιάσει την πόρτα της κουζίνας. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 60656

    [06] ΕΣΕΕ: Δυσπραγία εμπόρων και κινητοποιήσεις

    Πεμπτη, 24 02 2011 11:05

    Το δικό του παρόν έδωσε ο εμπορικός κόσμος στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου, με τα ποσοστά συμμετοχής να ανέρχονται σε 80 - 90%, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

    Η κινητοποίηση των εμπόρων ήταν στα πλαίσια τριήμερου κινητοποιήσεων από τις 21 έως 23 Φεβρουαρίου. Στη δύναμη της ΕΣΕΕ συμμετέχουν 273 εμπορικοί σύλλογοι, ενώ οι περιοχές όπου η συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση ήταν 100%, ήταν τα Χανιά, το Αίγιο, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Πάτρα, ο Βόλος και η Λάρισα. Στις τοπικές αρχές, Δήμους, Περιφέρειες και τοπικούς βουλευτές, οι εκπρόσωποι των εμπόρων έδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις και τις προτάσεις του κλάδου τους, όπου αναφέρεται πως «ο εμπορικός κόσμος αντιδρά σε μία οικονομική πολιτική που έχει οδηγήσει πολλά καταστήματα σε κλείσιμο και έχει φέρει την ελληνική αγορά σε πρωτοφανή δυσπραγία».

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 60657

    [07] Συνέντευξη Τύπου για το επικαιροποιημένο μνημόνιο

    Πεμπτη, 24 02 2011 11:39

    Η παρουσίαση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα είναι το θέμα της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνέχεια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης και αντικείμενο την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

    Συναντήσεις Παπακωνσταντίνου - Ραγκούση - Διαμαντοπούλου

    Πρόκειται για μέτρα ύψους περίπου 13 δισ. τα οποία έχει δεσμευθεί να πάρει η χώρα μας μέχρι το 2015 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Ο υπουργός Οικονομικών, θα συναντηθεί σήμερα, με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και την υπουργό Παιδείας.

    Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός οικονομικών παρείχε πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις σε Βερολίνο και Βρυξέλλες στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου και του ελληνικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος και επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο διεξόδου.

    Οι βουλευτές δήλωσαν την υποστήριξη τους στους χειρισμούς του και ειδικά επί του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Έντονη κριτική άσκησαν, ωστόσο, για τους χειρισμούς, στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στα φαινόμενα ασυνεννοησίας και αποσυντονισμού στην κυβέρνηση.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 60659

    [08] Ν. Ζηλανδία: Στους 98 οι νεκροί από το σεισμό

    Πεμπτη, 24 02 2011 10:48

    Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, καθώς δύο 24ωρα μετά το φονικό σεισμό η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 226 είναι οι αγνοούμενοι. Είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δίνει ένα συγκεκριμένο απολογισμό των αγνοουμένων. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι νεκροί είναι συνολικά 98 και οι αγνοούμενοι 226. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους ανθρώπους αυτούς», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της πόλης, Ντέιβ Κλιφ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της χώραςΤζον Κι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, τόνισε ότι «οι ανθρώπινες απώλειες ίσως είναι πολύ περισσότερες απ' όσες θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος από εμάς, με βάση τις ενδείξεις που έχουμε από την αστυνομία». Και πρόσθεσε ότι «η αστυνομία είναι σε επαφή με πάνω από 200 οικογένειες, οι οποίες έχουν αναφέρει ότι ένας συγγενής τους είναι αγνοούμενος και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ίσως νεκροί».

    Την ίδια ώρα, τα συνεργεία διάσωσης στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν έγκαιρα μερικούς από τους ανθρώπους που παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια αναγκάζονται να προβούν σε ακρωτηριασμούς μελών.

    Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να ανακαλύψουν επιζώντες καθοδηγούμενες από ήχους, κλάματα ή θορύβους από μετακίνηση σωμάτων, μέσα από τα ερείπια. Είδηση: 60658

    [09] Απεγκλωβισμός Ελλήνων και Κινέζων από τη Λιβύη

    Πεμπτη, 24 02 2011 09:49

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9πμ, η επιχείρηση μεταφοράς των περίπου 200 Ελλήνων από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, με τρία ελληνικά C-130, αλλά και η επιβίβαση ελλήνων και ξένων υπηκόων στα επιβατηγά πλοία "Ελένικ Σπίριτ" και "Ολίμπικ Τσάμπιον", τα οποία έχουν καταπλεύσει στη Βεγγάζη.

    Παράλληλα εξελίσσεται και η ελληνοκινεζική συμφωνία για μεταφορά με τέσσερα ελληνικά επιβατηγά πλοία, των 15.000 Κινέζων που βρίσκονται στη Λιβύη, με προορισμό την Κρήτη, όπου θα παραμείνουν λίγες ημέρες μέχρι τον επαναπατρισμό τους. Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού θα πλεύσει ανοιχτά της Λιβύης.

    Οι Κινέζοι θα μείνουν σε 12 ξενοδοχεία, μετά από συνεννόηση της Περιφέρειας και των ξενοδόχων. Επίσης θα τους δοθούν συμβολικά δώρα με στόχο να αξιοποιηθεί αυτή η σχέση και να προβληθούν στην Κίνα προϊόντα της Ελλάδας, καθώς και ο τουρισμός και ακολούθως κατά κύματα οι φιλοξενούμενοι θα φεύγουν για την Κίνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία δεν απέκλεισε την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ακόμα και χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια, για την απομάκρυνση υπηκόων της που εργάζονται στη Σαχάρα. Οι μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, προετοιμάζονται για ενδεχόμενο κύμα προσφύγων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 60654

    [10] Απεργιακό «παρόν» από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Πεμπτη, 24 02 2011 08:37

    Μαζική σε συμμετοχή ήταν η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και η διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας, με στόχο τη διαμαρτυρία των εργαζομένων κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Αντιπροσωπεία των διοργανωτών επέδωσε στη Βουλή το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, με το οποίο ζητείται η αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο, η κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τη Διαιτησία, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ απορρίπτονται οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

    Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ η αστυνομία προέβη σε εκτεταμένη χρήση χημικών και ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 29 προσαγωγές, 9 συλλήψεις, με 15 αστυνομικούς να τραυματίζονται. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε αρκετούς εργασιακούς χώρους η απεργία έφτασε σε συμμετοχή το 100%ν και τονίζει ότι: «Βασικό αίτημα και απαίτηση των εργαζόμενων είναι η απόκρουση των νεοφιλελεύθερων και αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση της Τρόϊκα των τοκογλύφων δανειστών».

    Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ απέστειλαν ευρωπαϊκές συνομοσπονδίες όπως: η Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας - Ιντερσιντικάλ, οι Κομισιόνες Ομπρέρας Ισπανίας, η Γενική Ένωση Εργαζομένων - Ου-Χε-Τε - Ισπανίας, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων -Σι-Τζι-Αϊ-Ελ- Ιταλίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων -Σε-Ζε-Τε- Γαλλίας. Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση, απηύθυνε εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας, Χασάν Καπσουάν. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, που είπε μεταξύ άλλων ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να γίνουμε αυτόχειρες ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την αφαίρεση των κατακτήσεών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν να έρχονται κάθε φορά αντιμέτωποι με εκβιαστικές επιλογές. Θα βγούμε στους δρόμους και εκεί θα αναμετρηθούμε».

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευάγγελος Μπουζούλας (ΔΑΚΕ), ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Γενική Γραμματεία και το Δ.Σ της ΓΣΕΕ αρνούμενος, όπως είπε, να γίνει «μέρος του συστήματος και ενός συνδικαλισμού που είναι χειραγωγούμενος». Ο κ. Μπούζουλας κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι όπως είπε «επιδιώκει να παραδώσει τους εργαζόμενους στα πολυεθνικά συμφέροντα και τα κόμματα εξουσίας που απέτυχαν να εκφράσουν την κοινωνία και την εμπαίζουν συστηματικά». Από τα βέλη του δεν ξέφυγε η ΝΔ που την κατηγόρησε για «μειωμένα ανακλαστικά» και ότι «Η Ν.Δ, καταψήφισε το μνημόνιο αλλά ψηφίζει νομοθετήματα που το στηρίζουν».

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε: «Δέκα μήνες η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συνταγή του μνημονίου. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το "φάρμακο" είναι χειρότερο από την αρρώστια. Κάνει του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απευθύνουμε ισχυρή καταγγελία προς την κυβέρνηση, να σταματήσει αυτή η πολιτική. Εδώ και τώρα να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη στους φτωχούς συνταξιούχους μας. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Και επαναλαμβάνουμε να μην διανοηθεί κανένας να ακουμπήσει τις ΣΣΕ γιατί καλλιεργείται ένα έντονο κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τους συνθλίβει κυριολεκτικά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν θα σταματήσουμε, αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον και δεν πρέπει επειδή αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον, να μην έχουν μέλλον και οι δυνάμεις της εργασίας».

    Tο ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση και διαδήλωση και σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την εργοδοσία, τις απειλές για απολύσεις, την υπονόμευση από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, οι εργαζόμενοι πλαισίωσαν μαζικά τα μπλοκ των συνδικάτων του ΠΑΜΕ, δίνοντας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και σε όσους την στηρίζουν. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσουν σε ενδεχόμενες προσπάθειες να προβούν εργοδότες σε απολύσεις ή σε άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Από αύριο να συνεχίσουμε με κλιμάκωση της πάλης. Να συνεχίσουμε με οργάνωση, με σχέδιο για την επιτυχία των κινητοποιήσεων και δραστηριοτήτων στις 10 Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των συγκεντρώσεων και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 10 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα».

    Επίσης στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε το σύνολο των κλαδικών σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και οι ομοσπονδίες του χώρου.

    Πηγές: NET, NET FM, ΑΠΕ Είδηση: 60650


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 February 2011 - 10:06:30 UTC