Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Απόπειρα κινητοποίησης οπαδών του Μ. Καντάφι
  • [02] Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ - Παπανδρέου
  • [03] Παράθυρο παράτασης για τους ημιυπαίθριους
  • [04] Αυξάνονται τα θύματα από τη γρίπη - Έλλειψη ασπιρίνης
  • [05] Eνέσεις ρευστότητας μέσω του Jeremie
  • [06] Διέπλευσαν τη Διώρυγα του Σουέζ ιρανικά πολεμικά πλοία
  • [07] Απάντηση Βενιζέλου σε Σαμαρά για τις κρίσεις στις Ε.Δ.
  • [08] Τοποθετήσεις Προϊσταμένων σε Διευθύνσεις της ΕΡΤ
  • [09] Μέτρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • [10] Γενική απεργία την Τετάρτη
  • [11] Τέχνη σε τετραχρωμία, ψηφιακά εκτυπωμένη
  • [12] «Άνθρακες» ως θησαυρός
  • [13] Σύλληψη «κράκερ» από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος
  • [14] Στους 100 οι νεκροί από τη νέα γρίπη
  • [15] Βομβαρδίζει τους εξεγερμένους ο Καντάφι

    [01] Λιβύη: Απόπειρα κινητοποίησης οπαδών του Μ. Καντάφι

    Τριτη, 22 02 2011 19:27

    Χωρίς διάθεση οπισθοχώρησης από τις θέσεις του ο Λίβυος ηγέτης, χαρακτήρισε «συμμορίες» και «προδότες» τους διαδηλωτές, υπενθύμισε ότι όσοι διαδηλώνουν έχοντας όπλα, αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο Μουαμάρ Καντάφι, σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα, χαρακτήρισε τον εαυτό του «στρατιώτη της επανάστασης» και ότι θα πεθάνει σαν «μάρτυρας». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο επικεφαλής της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το θάνατο. Πρόκειται για τη χώρα μου, αυτή των γονιών και των προγόνων μου. Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου».

    Ο κ. Καντάφι, θυμίζοντας την αντίστοιχη επιλογή του ανατραπέντος Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν αύριο Τετάρτη σε όλη τη χώρα και προειδοποίησε ότι η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε ισλαμικό κράτος. Επίσης ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί η σύσταση νέων λαϊκών επιτροπών και κοινοτήτων. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγγελίες για χρήση μισθοφορικών δυνάμεων από το καθεστώς Καντάφι, ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει προσδιοριστεί, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

    Οι εξελίξεις, οδήγησαν την επικεφαλής της Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, να δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει μια εμπορική συμφωνία πλαίσιο που διαπραγματευόταν με την Λιβύη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:«Λυπάμαι για τις απώλειες ζωών, και καταδικάζω όλες τις πράξεις βίας. Καλώ όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εμείς θα αναστείλουμε τη συμφωνία-πλαίσιο για την οποία είμαστε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

    Eκ μέρους του Λευκού Οίκου, ο Τζέι Κάρνι, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε: «Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της θλιβερής βίας στη Λιβύη». Σε πιο σκληρούς τόνους η αμερικανική εφημερίδα «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», καλεί τις δυτικές χώρες, σε χρήση στρατιωτικής βίας και βομβαρδισμό των βάσεων της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, αν χρησιμοποιηθούν τα αεροσκάφη εναντίον των πολιτών. Επίσης καλεί τις δυτικές χώρες να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση. Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Μουαμάρ Καντάφι σαν το δεύτερο χειρότερο εχθρό και υπεύθυνο θανάτων Αμερικανών, με πρώτο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την ίδια ώρα εντείνονται και οι διπλωματικές κινήσεις. Το θέμα τέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως και ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο πρέσβεων.

    Την ίδια ώρα Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία και Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, που έχουν υπηκόους τους στην αραβική χώρα, βρίσκονται σε συνεχείς προσπάθειες για τον γρήγορο και ασφαλή επαναπατρισμό τους. Ταυτόχρονα οι αρχές των χωρών αυτών έχουν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις στη Λιβύη, να μη χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών.

    Προβλήματα αντιμετωπίζει η Αίγυπτος, με 1,5 εκατομμύριο υπηκόους της που ζουν στη Λιβύη, καθώς όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμπούλ Γέιτ: «Το κυριότερο πρόβλημά μας τώρα είναι να λάβουμε την άδεια για την προσγείωση των αεροπλάνων και αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι στη Λιβύη».

    Σε πολλές χώρες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και αλλού σημειώθηκαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στη Λιβύη και καταδίκης του καθεστώτος Καντάφι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό Είδηση: 60643

    [02] Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ - Παπανδρέου

    Τριτη, 22 02 2011 15:11

    Η Η Η διαχείριση του ελληνικού χρέους και η ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης, στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Το κρίσιμο ραντεβού πραγματοποιείται στην σκιά της πολιτικής ήττας τής κ. Μέρκελ στις εκλογές του Αμβούργου, αλλά και στην παρέμβαση της Bundesbank κατά της επαναγοράς ελληνικού χρέους. Το μεσημέρι σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με εκπροσώπους των γερμανικών πολιτικών κομμάτων. Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδη πολιτική. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Το απόγευμα η συνάντηση

    Κρίσιμη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, με αποκλειστικό θέμα το οικονομικό μέλλον της Ευρωζώνης και ειδικότερα την ελληνική κρίση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις ελληνικές θέσεις εν όψει των κρίσιμων συνόδων του Μαρτίου, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιείται προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να πείσει τη Ανγκελα Μέρκελ για αποσύνδεση της Ελλάδας από το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, καθώς ο δρόμος της διαπραγμάτευσης είναι μακρύς και δύσκολος.

    Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ δείχνει τη στήριξη του Βερολίνου στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα συζητηθεί η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων.

    «Η συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ρητά όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι «θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, για την οποία εκφράζεται μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η οποία από την πλευρά της αναλαμβάνει μεγάλες προσπάθειες για να ελευθερωθεί από τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε».

    Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης Παπανδρέου -Μέρκελ αναμένεται η ελληνική αντιπροσωπεία εκτός των οικονομικών ζητημάτων να τονίσει τον σημαντικό ρολό που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

    Ο πρωθυπουργός είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Φρανκ Σταϊνμάγιερ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του FDP Γκουΐντο Βεστερβέλε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Γερμανοί σοσιαλιστές υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με την προώθηση της συνολικής λύσης, ακολουθώντας ουσιαστικά διαφορετική γραμμη πλεύσης απο την Καγκελάριο Μέρκελ.

    Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εκφράστηκε υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και υπέρ της θέσπισης του ευρωομολόγου αλλά και του συνολικού πακέτου λύσης για την υπέρβαση της κρίσης που θα βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συζητήθηκε επίσης και ο ρόλος της Ευρώπης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα.

    Συναντήθηκε επίσης με τους συμπροέδρους των Πρασίνων, Κεμ Οζντεμιρ και Κλόντια Ροθ.

    Συνάντηση Σόιμπλε - Παπακωνσταντίνου

    Της συνάντησης Παπανδρέου - Μέρκελ προηγήθηκε αυτή του Υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του με κύριο θέμα τη βοήθεια και τη στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την ασπίδα προστασίας του ευρώ ενόψει των κρίσιμων Συμβουλίων της ΕΕ.

    Η γερμανική πλευρά φέρεται να κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε επί μέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης τόσο για το μόνιμο μηχανισμός στήριξης, όσο και για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνική κυβερνητική πηγή, πρόκειται για μία «ανοιχτή» διαπραγμάτευση στην οποία γίνονται βήματα μπροστά με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

    Σημαντικός παράγοντας για τη γερμανική πλευρά είναι και η υπέρβαση των ενστάσεων που προβάλλονται από το κόμμα των Φιλελευθέρων μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης Μέρκελ θα πρέπει να έχει διασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεδομένου ότι θα κληθεί να δώσει την έγκρισή της και η ομοσπονδιακή βουλή (Μπούντεσταγκ).

    Πάντως η Γερμανία φέρεται να δείχνει πλήρη κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη δυστοκία που υπάρχει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι στα ζητήματα της επαναγοράς του χρέους και του καθορισμού του ύψους των επιτοκίων.

    Σφοδρή επίθεση από την ΝΔ

    Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

    Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου, που όπως τόνισε, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και την ανάγκη διαβουλεύσεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε πως «το κόμμα του σταθερά και ξεκάθαρα υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής λύσης» και επισήμανε πως χρειάζονται κινήσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος χωρίς πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

    «Θεωρούμε αυτονόητη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν και λόγοι ισότιμης αντιμετώπισης σε σχέση με την Ιρλανδία», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κυβέρνηση να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, καθώς όπως επεσήμανε η επιμήκυνση έχει αποφασιστεί από τις 28 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup".

    Παράλληλα επανέφερε το θέμα των δηλώσεων του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, επικρίνοντας την κυβέρνηση πως αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Απάντηση δεν πήραμε», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως «μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί σιωπά η κυβέρνηση και προσπαθεί να αλλάξει συζήτηση. Όπως καταλαβαίνει πολύ καλά και τι πραγματικά έχει συμβεί".

    Κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, ως απάντηση στην Κυβερνητική πολιτική, απεύθυνε ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.

    Με αφορμή την συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο, επισημαίνει ότι «η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην σημερινή δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της ευρωζώνης είναι η ανατροπή της ΟΝΕ και η επανίδρυση της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης».

    «Η λύση βρίσκεται στη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα από τη διαγραφή ενός μέρους του και την υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, που θα προστατεύει την εργασία, θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου και θα βασίζεται σε ένα δυναμικό ρόλο του δημόσιου τομέα», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ το απόγευμα

    Είδηση: 60633

    [03] Παράθυρο παράτασης για τους ημιυπαίθριους

    Τριτη, 22 02 2011 17:51

    Παράθυρο για νέα παράταση στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων αφήνει η μεγάλη προσέλευση των πολιτών και η αδυναμία των πολεοδομικών γραφείων να διαχειριστούν τον όγκο των αιτήσεων. Υπέρ της παράτασης έχει ταχθεί ήδη το ΤΕΕ. Πάνω από 500.000 πολίτες έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για περίπου 800.000 βοηθητικούς χώρους.

    Σε παράταση τουλάχιστον 2 μηνών για την ρύθμιση των βοηθητικών χώρων προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά το έμφραγμα των Πολεοδομιών.

    Για την καλύτερη και ταχύτερη υποβολής των αιτήσεων οι φάκελοι μπορούν πλέον να κατατεθούν και με τα ελάχιστα δικαιολογητικά.

    Σε όλες τις Πολεοδομίες της χώρας έχουν κατατεθεί έως τώρα 520.000 αιτήσεις που αφορούν 800.000 βοηθητικούς χώρους .

    Η εξόφληση του προστίμου τακτοποίησης μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις για κατοικίες και 8 για άλλους χώρους. Η τελευταία καταβάλλεται στο τέλος του 2012.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 60640

    [04] Αυξάνονται τα θύματα από τη γρίπη - Έλλειψη ασπιρίνης

    Τριτη, 22 02 2011 17:09

    Ακόμη 9 άνθρωποι έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη ζωή τους από την Νέα γρίπη ανεβάζοντας τους θανάτους από τον ιό στους 108. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρχές για την πορεία της γρίπης. Την ίδια ώρα εξομαλύνεται, όπως φαίνεται το πρόβλημα στην αγορά από τις ελλείψεις στα αντιϊκά φάρμακα. Είδος προς εξαφάνιση όμως έγιναν οι ασπιρίνες στα περισσότερα φαρμακεία.

    Σταδιακά τα φαρμακεία γεμίζουν και πάλι τα ράφια τους με τα αντιϊκά φάρμακα, την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η αύξηση των κρουσμάτων από τη νέα γρίπη.

    Σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας όσοι φαρμακοποιοί δεν διαθέτουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να τα προμηθεύονται, δωρεάν, μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και δωρεάν να τα διαθέτουν στους ασθενείς.

    Όπως ανακοινώθηκε άλλοι 9 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη νέα γρίπη ανεβάζοντας τους θανάτους από τον ιό στα 108 άτομα.

    Οι επιστήμονες τονίζουν διαρκώς πως θα πρέπει η αντιική αγωγή να χορηγείται άμεσα στους ασθενείς ώστε να μην δημιουργούνται επιπλοκές . Κρούσματα γρίπης θα έχουμε για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα λένε οι ειδικοί .

    Σε σοβαρή έλλειψη πάντως βρίσκεται εδώ και καιρό η ασπιρίνη.

    Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη στο γεγονός ότι δεν εισάγεται σε επαρκείς ποσότητες στη χώρα μας από την πολυεθνική που την παράγει, καθώς η τιμή της στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας, υπάρχει απόθεμα ασπιρίνης στην αγορά.

    Καταγγελίες για ελλείψεις σε άλλα 100 φάρμακα έχουν φθάσει στον ΕΟΦ το τελευταίο διάστημα. Πρόσφατα ελήφθησαν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο όπως προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε 28 σκευάσματα. Οι πολίτες και οι φαρμακοποιοί μπορούν να καταγγέλλουν τις ελλείψεις στην τηλεφωνική γραμμή 1142.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM Είδηση: 60637

    [05] Eνέσεις ρευστότητας μέσω του Jeremie

    Τριτη, 22 02 2011 13:46

    Αρχίζει από την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου η υλοποίηση του πρώτου από τα τρία προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie. Το πρόγραμμα που θα τρέξει από αύριο, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκ Ευρώ και θα προβλέπει τη χορήγηση δανείων έως 100.000 Ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με επιτόκιο μικρότερο του 3%.

    Tα νέα προγράμματα παρουσίασαν σήμερα ο υπ. Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Ρίτσαρντ Πέλι.

    Στο πλαίσιο εφαρμογής του πρώτου από τα τρία προγράμματα της πρωτοβουλίας, οι τράπεζες Alpha Bank και Εθνική, θα δίνουν από την Τετάρτη δάνεια μέχρι 100.000 Ευρώ σε ΜμΕ για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια).

    Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.

    Τον Απρίλιο, θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα και ήδη έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών.

    Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

    Το τρίτο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Είδηση: 60630

    [06] Διέπλευσαν τη Διώρυγα του Σουέζ ιρανικά πολεμικά πλοία

    Τριτη, 22 02 2011 14:55

    Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία διέπλευσαν τα ξημερώματα της Τρίτης τη Διώρυγα του Σουέζ και με προορισμό τη Μεσόγειο. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι παρακολουθεί "με σοβαρότητα" τον διάπλου των πλοίων, τα πρώτα πολεμικά σκάφη που θα διαπλεύσουν τη Διώρυγα από την ιρανική Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

    "Διέπλευσαν τη Διώρυγα στις 5:45 πμ." είπε στο Reuters αξιωματούχος της Διώρυγας.

    Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, τα πολεμικά πλοία έχουν προορισμό τη Συρία για εκπαίδευση, αποστολή την οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει "πρόκληση".

    Σχετική είδηση: Ματαιώθηκε η διέλευση ιρανικών πολεμικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ

    BBC: Iranian warships enter Suez Canal amid Israeli concern

    Είδηση: 60631

    [07] Απάντηση Βενιζέλου σε Σαμαρά για τις κρίσεις στις Ε.Δ.

    Τριτη, 22 02 2011 16:07

    Επιστολή απάντησης στον πρόεδρο της ΝΔ έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο κ. Σαμαράς, ότι η ΝΔ δεν θα μείνει απαθής σε περίπτωση νέων, κομματικών κρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά θα αναδείξει το θέμα εντός και εκτός Βουλής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για συνταγματικά και δημοκρατικά αδιανόητη προειδοποίηση εκ μέρους του κ. Σαμαρά και διερωτάται τί νόημα έχει αυτή η προληπτικού χαρακτήρα δήλωση, τη στιγμή που γνωρίζει ότι η ευθύνη αξιολόγησης των στελεχών ανήκει κατά το νόμο στη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η κυβέρνηση έχει εκ του Συντάγματος και του νόμου την αρμοδιότητα της επιλογής των αρχηγών των γενικών επιτελείων.

    Μάλιστα ο κ. Βενιζελος στην επιστολή του διερωτάται εάν το κόμμα της ΝΔ γνωρίζει τα πολιτικά φρονήματα και τις κομματικές προτιμήσεις κάθε αξιωματικού και εάν έχει καταταγμένα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αδιαφανή και μη νόμιμα κριτήρια και με βάση αυτά τα στοιχεία αποφαίνεται πολιτικά εντός και εκτός Βουλής.

    Τέλος σημειώνει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση για πρώτη φορά στα χρονικά έκανε κρίσεις παραμονή των εκλογών το 2009 και ότι ο ίδιος περιέβαλε με απόλυτη εμπιστοσύνη τους αρχηγούς που είχαν επιλεγεί τότε.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM Είδηση: 60636

    [08] Τοποθετήσεις Προϊσταμένων σε Διευθύνσεις της ΕΡΤ

    Τριτη, 22 02 2011 19:02

    H Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την εσωτερική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων Προϊσταμένων Διευθύνσεων, προχώρησε, μετά από αξιολόγηση του Συμβουλίου Διεύθυνσης της εταιρείας, στην επιλογή των παρακάτω στελεχών:

    1. Διεύθυνση Προγράμματος της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης: Πανδώρα Μουρίκη.

    2. Διεύθυνση Μάρκετινγκ και Διαφήμισης της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης: Αργυρώ Λαβράνου.

    3. Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου: Βασίλης Αλεξόπουλος.

    4. Διεύθυνση Πολυμέσων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης: Ιωάννης Βουγιουκλάκης.

    5. Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών: Σταματίνα Σκοτάδη.

    6. Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών: Μιχάλης Δημητρακάκος.

    7. Προϊστάμενος Γραφείου Γενικού Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών: Παναγιώτης Μουστάκης.

    8. Διεύθυνση Διεθνών Ραδιοφωνικών Εκπομπών της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας: Ιωάννα Τριανταφύλλη.

    9. Διεύθυνση Ενημερωτικών Εκπομπών της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης: Σωτήρης Μαργιωρής.

    Είδηση: 60642

    [09] Μέτρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

    Τριτη, 22 02 2011 18:28

    Νομικά μέσα προστασίας για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού κ ξενοφοβίας θεσπίζει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αυτεπάγγελτη διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού κ ξενοφοβίας και η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε τέτοιο είδους εκδηλώσεις.

    Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα, προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

    Με το ν/σ θεσπίζεται το γενικό πλαίσιο ρύθμισης για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου και δημιουργείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

    Με το νομοσχέδιο:

    εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες.

    θεσπίζεται η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας ή στη διάπραξη εγκλημάτων με τέτοια κίνητρα.

    επεκτείνεται η προστασία και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν προσδιορίζονται μόνο με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους, αλλά και τον γενετήσιο-σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

    παρέχεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων, που εδρεύουν στην Ελλάδα και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που τηρείται από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC) σε δίκες που αφορούν σχετικά εγκλήματα και μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας.

    Επίσης, εκτός από τις προσβολές εναντίον ομάδων ή προσώπων αξιόποινες θεωρούνται και οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις που στρέφονται κατά πραγμάτων (κινητών ή ακινήτων), τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ή κατ' αποκλειστικότητα από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα (όπως π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κ.λπ.).

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60641

    [10] Γενική απεργία την Τετάρτη

    Τριτη, 22 02 2011 17:08

    Παραλύει αύριο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας από τη γενική απεργία-διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην κυβερνητική πολιτική. Τα συνδικάτα καλούν μαζικά τους εργαζόμενους στις συγκεντρώσεις, όπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά, τραπεζικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και δικηγόροι. Κλειστά θα παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα. «Χειρόφρενο» θα τραβήξουν λεωφορεία, τρόλεϊ, ΟΣΕ και προαστιακός, ενώ ο ηλεκτρικός θα κινηθεί από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.. Κανονικά θα λειτουργήσει το τραμ και το μετρό, αλλά δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο. Επίσης, 100 πτήσεις από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακυρώνονται και 48 αλλάζουν ώρα αναχώρησης, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    Στην απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ασφαλιστικών Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στις Νομαρχίες.

    Κλειστά θα είναι και τα εμπορικά καταστήματα με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ωστόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας αποστασιοποιήθηκε ζητώντας από τα μέλη του να κατεβάσουν ρολά μόνο κατά τη διάρκεια της πορείας.

    Στην απεργία θα λάβουν μέρος οι τραπεζικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια, οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά και οι δικηγόροι - πλην Αθηνών και Πειραιά - που θα απέχουν των καθηκόντων τους έως την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

    Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων καυσίμων.

    Από τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργεί κανονικά Μετρό και Τραμ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 9:00 έως τις 17:00, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να κατέβουν στο κέντρο για να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις και την πορεία που διοργανώνουν τα συνδικάτα.

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και τα λεωφορεία μεταξύ Κιάτου - Πάτρας και αντιστρόφως.

    Επίσης θα ματαιωθούν πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας μεταξύ 12:00 με 16:00 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Ειδικότερα η Aegean ματαιώνει τις πτήσεις από Αθήνα μετ' επιστροφής για Σητεία, Σάμο, Κω, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Χίο, δύο πτήσεις για Μυτιλήνη και δύο για Αλεξανδρούπολη. Επίσης, ματαιώνει τις πτήσεις A3 734/735 Θεσσαλονίκη- Σάμος - Θεσσαλονίκη και Α3 716/717 Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η Aegean αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) 210 6261000 (από κινητό).

    Από την πλευρά της η Olympic Air ματαιώνει τις πτήσεις από Αθήνα μετ' επιστροφής για Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μυτιλήνη, Ρόδο, δύο πτήσεις για Ηράκλειο, Σάμο, Αλεξανδρούπολη και τρεις για Χίο.

    Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.

    Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων της ΕΘΕΛ υπέβαλε ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης, για λόγους ευθιξίας, όπως αναφέρει, μετά τη διαγραφή του χθες από τη θέση του ΓΓ της ΠΑΣΚΕ εργαζομένων στα λεωφορεία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις

    Είδηση: 60639

    [11] Τέχνη σε τετραχρωμία, ψηφιακά εκτυπωμένη

    Τριτη, 22 02 2011 16:52

    Θέμα της έκθεσης είναι το «CMYK» - το βασικό μοντέλο χρωμάτων που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τυπογραφία. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Cyan (κυανό), Magenta (ματζέντα), Yellow (κίτρινο) και Key (όπου υπονοείται το μαύρο). Βασικά χρώματα, που χρησιμοποιούνται στην τυπογραφία και μέσω των οποίων σχηματίζονται τα λοιπά χρώματα και αποχρώσεις.

    Τα έργα των 18 δημιουργών, που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «Art Prints 2011», είχαν ως κύριο κριτήριο επιλογής τους την εμφατική παρουσία ενός ή περισσοτέρων χρωμάτων από τα βασικά τέσσερα της τυπογραφίας. Με όχημα το project «Art Prints 2011», η εταιρεία Konica Minolta συνεργάστηκε στην Ελλάδα με διακεκριμένους εικαστικούς δημιουργούς, τα πρωτότυπα έργα των οποίων θα εκτεθούν στο περίπτερό της, στην έκθεση Graphica (από 06/05/11 έως 09/05/11).

    Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής θα εκδοθεί αναλυτικός κατάλογος, εκτυπωμένος από το bizhub PRESS C8000, το νέο μηχάνημα - «ναυαρχίδα» της Konica Minolta στο χώρο των επαγγελματικών εκτυπωτικών μηχανών παραγωγής, ενώ έχει προταθεί και η δημιουργία ενός πολυτελούς λευκώματος με τίτλο «Konica Minolta Art Prints 2011», που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές, και τις αντίστοιχες εικαστικές δράσεις κάθε χώρας, όπου θα φιλοξενείται και θα παρουσιάζεται το bizhub PRESS C8000.

    Σε εκδήλωση με τίτλο «Konica Minolta Art Prints 2011», που προηγήθηκε, παρουσιάστηκαν τα εικαστικά έργα εκτυπωμένα από το μηχάνημα, με στόχο να καταδειχθεί η αρμονική συνύπαρξη της τέχνης με την τεχνολογία.

    Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και συμμετέχουν οι Δάφνη Αγγελίδου, Εριέττα Βορδώνη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Άννα Γρηγόρα, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Αλίνα Μάτσα, Παναγιώτης Μπελντέκος, Έλενα Παπαδημητρίου, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Ανδρέας Σμαραγδής, Έφη Σούτογλου, Βάσω Τρίγκα, Μαρία Φιλοπούλου και Γιώργος Χαδούλης.

    Η Konica Minolta θα προσφέρει το 1% από τις πωλήσεις του bizhub PRESS C8000 εντός του 2011 υπέρ των σκοπών της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ). Είδηση: 60638

    [12] «Άνθρακες» ως θησαυρός

    Τριτη, 22 02 2011 15:47

    Εκατοντάδες επιστήμονες από διάφορες χώρες ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο μακροχρόνιο πρόγραμμα δεκαετούς διάρκειας, με στόχο να μελετήσουν τις κινήσεις και την «μοίρα» του πιο σημαντικού στοιχείου στα βάθη του πλανήτη μας, του άνθρακα, και τον ζωτικό ρόλο του στη χημεία, στη φυσική και στη βιολογία του εσωτερικού της Γης.

    Όπως δήλωσε ο γεωλόγος Ρόμπερτ Χέιζεν του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Κάρνεγκι των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία στο τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), παρά τη σημασία του άνθρακα, «έχουμε ακόμα βασική άγνοια για τον βαθύ άνθρακα στο εσωτερικό του πλανήτη μας».

    Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Παρατηρητήριο Άνθρακα Βάθους» (Deep Carbon Observatory), για πρώτη φορά, μέσα από επιφανειακές παρατηρήσεις και πειράματα, θα επιχειρήσει να καταγράψει τον «κύκλο του βαθύ άνθρακα». Ενώ οι επιστήμονες έχουν σχετικά αξιόπιστες εκτιμήσεις για την ποσότητα άνθρακα που βρίσκεται συνολικά στην ατμόσφαιρα, τις θάλασσες και τον φλοιό της Γης, έχουν «βαθιά μεσάνυχτα» για τον «χαμένο» άνθρακα στα πιο χαμηλά επίπεδα, στον μανδύα και τον πυρήνα του πλανήτη μας.

    Ο άνθρακας αποτελεί τη βάση της ζωής στη Γη, το βασικό συστατικό των ενεργειακών πηγών της ανθρωπότητας, καθώς και το «κλειδί» για τη ρύθμιση του κλίματος. Στο πλαίσιο του πλανητικού «κύκλου του άνθρακα», ο άνθρακας κυκλοφορεί συνεχώς μεταξύ της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, μέσα και έξω από τον φλοιό της Γης. Όλα τα ζωντανά πλάσματα απορροφούν τον άνθρακα, τον επεξεργάζονται και τον εναποθέτουν ξανά στη φύση. Παρά την τεράστια κλίμακά του όμως, αυτός ο κύκλος πιστεύεται ότι δεν περιλαμβάνει παρά ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού άνθρακα, καθώς η πλειονότητα του «χαμένου» άνθρακα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα έγκατα του πλανήτη μας.

    «Δεν ξέρουμε πόσος άνθρακας υπάρχει εκεί κάτω, πώς κινείται, σε ποιο βαθμό είναι οργανικός, τελικά δεν ξέρουμε πόσο άνθρακα συνολικά διαθέτει η Γη», τόνισε ο Χέϊζεν, που θα είναι επικεφαλής του Παρατηρητηρίου. Είπε ακόμα ότι, στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν άγνοια και για τα διαμάντια. «Δεν ξέρουμε πώς αναπτύσσονται τα διαμάντια. Υπάρχουν διαμάντια σε μέγεθος πατάτας, αλλά πώς προήλθαν;» αναρωτήθηκε.

    Τα διαμάντια ανεβαίνουν κοντά στην επιφάνεια της Γης (στον φλοιό της) από βάθος 100 χιλιομέτρων, χωρίς στην πορεία να υποβαθμίζονται σε γραφίτη, άρα η άνοδός τους πρέπει να γίνεται μέσα σε μια ώρα, όπως πιστεύουν οι ορυκτολόγοι. Πώς όμως γίνεται αυτό και πως κινούνται τόσο γρήγορα ανοδικά;

    Η έρευνα για τον βαθύ άνθρακα θα έχει, επίσης, σημασία για την κλιματική αλλαγή, καθώς, για παράδειγμα, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς συμπεριφέρεται το μεθάνιο (ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου») στα μεγάλα βάθη. «Δεν ξέρουμε πόσο μεθάνιο βρίσκεται στους πυθμένες των ωκεανών, ούτε πώς αυτό μεταβάλλεται», επεσήμανε ο αμερικανός επιστήμων.

    Επίσης ίσως «πέσει νέο φως» στον πυρήνα της Γης, που πιστεύεται ότι αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο, όμως οι σεισμολόγοι έχουν υπολογίσει ότι στην πραγματικότητα είναι κάπως πιο ελαφρύς από ό,τι προβλέπει η θεωρία και γι' αυτό ίσως φταίει η παρουσία άνθρακα.

    Το πρόγραμμα Deep Carbon Observatory, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Άλφρεντ Σλόαν, θα μελετήσει, ακόμα, «εξωτικές» μορφές άνθρακα, όπως τα πολυμερή διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχουν μόνο στις συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης, που επικρατούν στον γήινο μανδύα.

    Θα διεξαχθούν πειράματα με ανθεκτικά μικρόβια που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις, για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής (μικρο-οργανισμών) σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης. Οι επιστήμονες υποπτεύονται -αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι μέχρι σήμερα- ότι η συνολική βιομάζα των υπόγειων βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών ξεπερνά τη συνολική μάζα όλων των μορφών ζωής πάνω στην Γη και στα ύδατά της.

    Όλες σχεδόν οι βαθιές γεωτρήσεις έχουν βρει μικροσκοπικές μορφές ζωής στα βαθύτερα στρώματα του φλοιού του πλανήτη. Όμως, στα μεγαλύτερα βάθη, μόνο να μαντέψει μπορεί κανείς για το εύρος αυτής της υπόγειας βιόσφαιρας. Μερικά από αυτά τα μικρόβια εκτιμάται ότι είναι απομονωμένα εκεί κάτω, πριν καν εμφανιστεί η ανθρωπότητα στον πλανήτη. Τα μικρόβια αυτά εμπλέκονται άμεσα στον υπόγειο «κύκλο του άνθρακα».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60635

    [13] Σύλληψη «κράκερ» από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

    Τριτη, 22 02 2011 15:04

    Τριαντάχρονος «κράκερ» συνελήφθη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κατηγορούμενος για μια νέα μορφή «προστασίας» ηλεκτρονικού τύπου και εκβιασμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών, που για πρώτη φορά απαντώνται στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 30χρονος, «αυθεντία» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διείσδυσε στα αρχεία εταιρίας, η οποία είχε αναλάβει την ασφάλεια των στοιχείων εκατοντάδων χιλιάδων πελατών άλλων εταιριών (κινητής τηλεφωνίας, εμπορίας αυτοκινήτων, κ.λπ.) και εκβίαζε τον 27χρονο ιδιοκτήτη της, ότι θα έβγαζε στο φως τα προσωπικά δεδομένα και απόρρητα στοιχεία των παραπάνω πελατών, αν δεν συμφωνούσε να αναλάβει αυτός και η ομάδα του την ηλεκτρονική ασφάλεια των δικτύων της εταιρίας.

    Για τις υπηρεσίες του αυτές φέρεται να ζητούσε αδρά αμοιβή. Ο 27χρονος ιδιοκτήτης της εταιρίας κατέφυγε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία παγίδευσε τον 30χρονο κράκερ και, όταν αυτός εμφανίστηκε σε ραντεβού με τον παθόντα για να κλείσουν τη συμφωνία και παρουσίασε τα στοιχεία που είχε υποκλέψει, τον συνέλαβαν. Τα αποθηκευτικά μέσα που είχε στην κατοχή του περιείχαν διαβαθμισμένα έγγραφα και ψηφιακά αρχεία με πελατολόγια διαφόρων εταιριών, την ασφάλεια των οποίων είχε αναλάβει ο 27χρονος που εκβίαζε ο συλληφθείς.

    Τα στοιχεία που παρουσίασε ο 30χρονος κατά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας, κοστολογήθηκαν σε 2.000.000 ευρώ. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ σκληροί δίσκοι κι ένα αποθηκευτικό μέσο USB, τα οποία εστάλησαν για έρευνα στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60632

    [14] Στους 100 οι νεκροί από τη νέα γρίπη

    Τριτη, 22 02 2011 12:21

    Στους 100 έφθασαν τα θύματα της νέας γρίπης στη χώρα μας με τον αριθμό αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να αγγίζει τους 126. Την ίδια στιγμή, τα φαρμακεία γεμίζουν και πάλι με αντιϊκά φάρμακα καθώς οι φαρμακοποιοί μπορούν εφόσον δεν τα διαθέτουν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

    Με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας οι φαρμακοποιοί θα τα παίρνουν δωρεάν και δωρεάν θα τα διαθέτουν στους ασθενείς.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία για τη νέα γρίπη το 30% όλων όσοι νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής, καταλήγουν.

    Επιπλέον, η μέση ηλικία όσων προσβάλλονται από τον ιό είναι τα 53 έτη ενώ το 57% όσων νοσούν είναι άνδρες.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 60627

    [15] Βομβαρδίζει τους εξεγερμένους ο Καντάφι

    Τριτη, 22 02 2011 13:48

    Δείτε τα video

    Στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου βυθίζεται μέρα με τη μέρα η Λιβύη. Ο Μουαμάρ Καντάφι έσπασε τη σιωπή του εμφανιζόμενος για λίγο στην τηλεόραση μόνο για να αντικρούσει τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Λίβυος ηγέτης αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κατά την πρώτη του εμφάνιση, δεν έκρυψε την περιφρόνησή του απέναντι στην εξέγερση που σαρώνει τη Λιβύη την οποία πασχίζει να καταπνίξει στο αίμα επιστρατεύοντας ακόμα και βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Οι νεκροί από τις ταραχές για δεύτερη νύχτα στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις εκτιμώνται στους 60, ενώ ο συνολικός επίσημος απολογισμός υπερβαίνει κατά πολύ τους 233, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς συμβαίνει στο έδαφος της βορειο-αφρικανικής χώρας λόγω του ενημερωτικού μπλάκ άουτ από το καθεστώς. Η αντιπολίτευση ανεβάζει τον ίδιο αριθμό στους 560 και τους αγνοούμενους στους 1.400. Η οργάνωση Human Rights Watch κάνει λόγο για 285 νεκρούς. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι. Το δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" μετέδωσε πως ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών της Λιβύης προσκάλεσαν τους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, να «συμμαχήσουν με τους πολίτες» για να εκδιώξουν τον Καντάφι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά από αίτημα της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, που απέσυρε τη στήριξη της «σε μια κυβέρνηση που βομβαρδίζει τους πολίτες της». Έκτακτη συνεδρίαση στο Κάιρο πραγματοποιεί και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Διεθνή έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το λιβυκό καθεστώς, ζήτησε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων και Κυπρίων από το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Είμαι στην Τρίπολη. Δεν είμαι στη Βενεζουέλα»

    Ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης με μια σύντομη δήλωσή του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει διαφύγει στη Βενεζουέλα, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας.

    «Είμαι στην Τρίπολη, δεν είμαι στη Βενεζουέλα», είπε ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από την μπροστινή θέση ενός παλιού λευκού οχήματος. Με την ομπρέλα προσπαθούσε να προστατευτεί από τη βροχή που πέφτει ασταμάτητα εδώ και δύο μέρες στη χώρα. Κάλεσε τους υπηκόους «να μην πίνουν το δηλητήριο που χύνουν οι φήμες» και αποκάλεσε τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα «αδέσποτα σκυλιά».

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο, κάτι που επιβεβαίωσαν οι δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν με τα μαχητικά τους αεροπλάνα στη Μάλτα, λέγοντας ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές για το βομβαρδισμό πολιτών. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε τις αεροπορικές επιθέσεις μαχητικών αλλά μόνο εναντίον στρατιωτικών βάσεων που έχουν πέσει στα χέρια των εξεγερμένων.

    Μάλιστα, άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

    Πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για νυχτερινή επίθεση από αέρος και εδάφους εναντίον της παραλιακής πόλης Αλ Μπάιντα η οποία άφησε πίσω της 26 νεκρούς.

    Την ίδια ώρα, Λίβυοι διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν το καθεστώς Καντάφι, ενώ συνεχίζονται οι παραιτήσεις.

    Επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων πολιτών

    Οι διάφορες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης καταστράφηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στη χώρα και δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί επιβατικά αεροπλάνα. Πάντως, οι αρχές της Λιβύης επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Και η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για τον ίδιο σκοπό.

    Πάντως, ο αιγυπτιακός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στα σύνορα με τη Λιβύη για να διασφαλίσει κυρίως τη διέλευση των Αιγυπτίων πολιτών που εγκαταλείπουν τη σπαρασσόμενη από τη βία χώρα.

    Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη, ενώ αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας έφθασε εκεί τη Δευτέρα και σήμερα αναχώρησε με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους προς μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Και το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 100 Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη θα επαναπατριστούν σύντομα.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης αποστείλει αιτήματα για την ασφαλή προσγείωση C-130. Μόλις το πράσινο φώς ενδεχομένως και σήμερα θα φύγει το πρώτο από τα μεταγωγικά με τον υφυπουργό κ. Δόλλη μεταξύ των επιβατών.

    Περιορισμένη η επιρροή της Δύσης

    «Είδα πολύ σκληρές και σοκαριστικές σκηνές, όπου οι αρχές της Λιβύης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών από αεροσκάφη και ελικόπτερα. Είναι απαράδεκτο. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Την ίδια ώρα, η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποιεί τις λιβυκές αρχές ότι "οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

    Σε δήλωσή της, η Πιλάι ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών. Επίσης, η Πιλάι ζήτησε να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Οι λιβυκές αρχές δεν πρέπει να διαπράξουν "το λάθος" ν' αγνοήσουν τα αιτήματα του λαού για περισσότερη δημοκρατία, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

    Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα έχει πολύ περιορισμένα μέσα για να υποχρεώσει τον Καντάφι να αποχωρήσει και να σταματήσει τη βία σε μια χώρα κλειστή και αδιαφανή, όπου η επιρροή των φυλών θα έκανε μια μετάβαση εξίσου αβέβαιη.

    Οι δυτικοί το 2004 είχαν κάνει μια στροφή προς τον ιδιότροπο Λίβυο ηγέτη, που ξανάγινε «αξιοσέβαστος» μετά την αποκήρυξη των όπλων μαζικής καταστροφής. Ελκύονταν από τα έσοδα του πετρελαίου που αντιπροσώπευε η Λιβύη και την ικανότητά της να ελέγξει τη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

    Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Λιβύης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχαν διακοπεί το 1981, αποκαταστάθηκαν το 2004. Το 2006, η Λιβύη αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των ΗΠΑ για τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία, και οι δύο χώρες διόρισαν πρεσβευτές. Πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη αναλάβει πετρελαϊκά συμβόλαια στη Λιβύη.

    «Θα είναι δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει το καθεστώς σε μια αυτοσυγκράτηση στην καταστολή. Η Τρίπολη κάνει μια αμφισβητήσιμη πετρελαϊκή διπλωματία. Αν μια κυβέρνηση παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της, θα αποκλειστεί από τις αγορές πετρελαίου», σημειώνει ο Λούις Μαρτίνεζ, του Κέντρου Έρευνας και Διεθνών Σπουδών (CERI), σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde.

    Η Λιβύη έχει πράγματι σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, με παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και εκτιμώμενα αποθέματα ύψους 42 δισ. βαρελιών. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς το 79% του λιβυκού αργού πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Χάρη στο πετρέλαιο της ο ηγέτης της Λιβύης πρόσφατα κατάφερε να διευθετήσει το παρελθόν της με την Ιταλία, με μια ηχηρή νίκη εξασφαλίζοντας μια συγγνώμη από τη Ρώμη για την εποχή της αποικιοκρατίας, με «πριμ» 5 δισ. δολάρια ως αποζημίωση.

    «Η λύση δεν θα έρθει από το εξωτερικό. Ο Καντάφι μπορεί να πεισμώσει. Καθώς θα του είναι δύσκολο να βρει μια χώρα να καταφύγει», λέει από την πλευρά του ο Καρίμ Εμίλ Μπιτάρ, ερευνητής στο Ινστιτούτο των Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS)., επικαλούμενος το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που είδε τη δημοτικότητά της στον αραβικό κόσμο να φθίνει, μετά την άφιξη εκεί του πρώην δικτάτορα της Τυνησίας Ζιν Αμπιντίν Μπεν Άλι.

    Ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει και άλλα όπλα εκτός από το πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης, Ντομινίκ Πάιγ, για τον οποίο η παράνομη μετανάστευση μέσω της Λιβύης προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωση είναι «προφανώς ένα όπλο» για το καθεστώς.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι λαμβάνει σοβαρά την απειλή.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, NET

    BBC: Libya protests: Thousands of foreigners flee violence

    Είδηση: 60628


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 February 2011 - 18:05:58 UTC