Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπακωνσταντίνου: «Όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας»
  • [02] Διαμαντοπούλου: Το 2013 πλήρη εφαρμογή των αλλαγών στην τριτοβάθμια
  • [03] Δριμεία επίθεση της Α. Παπαρήγα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για δημόσια περιουσία

    [01] Παπακωνσταντίνου: «Όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας»

    Σαββατο, 19 02 2011 20:23

    Το θέμα της της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» αποσαφηνίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της δημόσιας γης και όχι η εκποίηση της. Τα 50 δισ. ευρώ αποτελούν ένα στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τα οφέλη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε βάθος πέντε ετών, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελούν μνημονιακό στόχο. Επισημαίνει ακόμη ότι στόχος είναι να εισπραχθεί φέτος από αποκρατικοποιήσεις ένα δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις τραπεζών, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Ναι» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και βάλλει κατά της κυβέρνησης και της Τρόικας, ότι άργησε να αντιληφθεί ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός του μνημονίου.

    Η γγ του ΚΚΕ σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα χαρακτηρίζει «φαρσοκωμωδία» την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τρόικα κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα πως «θα ξεπουλήσουν τα πάντα και δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο».

    O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε συνέντευξη του στη Free Sunday αναφερόμενος στην οικονομία, τονίζει ότι «όποιος απάντησε αρνητικά στον υπουργό Οικονομικών δίνει στο ΠΑΣΟΚ ένα εκπληκτικό άλλοθι στις επόμενες εκλογές», ενώ χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους της τρόικα στην Ελλάδα, persona non grata. Επίσης, τάχθηκε κατά της προωθούμενης πρωτοβουλίας για τη μη πώληση ελληνικής γης, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ως «ατυχή στιγμή».

    Για «στημένο παιγνίδι» κατηγορεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, την κυβέρνηση από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ενώ ως μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση θεωρεί την «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ως προς τους όρους αποπληρωμής και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

    Κατσέλη: Σύσταση επιτροπής υψηλού κύρους για το ζήτημα μείωσης του χρέους

    Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη προτείνει από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τη σύσταση επιτροπής υψηλού κύρους με Έλληνες και ξένους ειδικούς προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της μείωσης του χρέους, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στη συνταγματοποίηση βασικών ρυθμίσεων που αφορούν την οικονομία, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζητούμενο να δέσουμε ακόμη περισσότερο τα χέρια των κυβερνήσεων στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».

    Με αφορμή ερώτηση για τις μεγάλες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, η κ. Κατσέλη τονίζει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Αναφερόμενη, τέλος, στο θέμα της δημόσιας περιουσίας επισημαίνει ότι «χρειάζεται να προϋπάρξει μεθοδική καταγραφή και χρονοδιαγράμματα που θα καταλήγουν σ' ένα αξιόπιστο πρόγραμμα».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Νέοι διαξιφισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ

    Είδηση: 60568

    [02] Διαμαντοπούλου: Το 2013 πλήρη εφαρμογή των αλλαγών στην τριτοβάθμια

    Σαββατο, 19 02 2011 21:14

    Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από το 2013, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στις εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων που ολοκληρώνονται την Κυριακή στο Ναύπλιο. Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί ως τώρα, ως μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί η αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών, ενώ υπάρχει συμφωνία με την πανεπιστημιακή κοινότητα σε αρκετά σημεία των προτάσεων του Υπουργείου. «Τα σημεία συμφωνίας αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας», επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, υπάρχει μερική ή ολική συμφωνία στα παρακάτω ζητήματα:

    1. Τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας, και αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής). Θέσπιση θεσμικών αντιβάρων για έλεγχο και λογοδοσία.

    2. Την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας.

    3. Την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

    4. Τη θεσμοθέτηση περιφερειακών οργάνων για την εκπόνηση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    5. Τα Πανεπιστήμια να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο, κλπ) με βασική μονάδα τη Σχολή.

    6. Την επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τη δημιουργία περισσότερων διατμηματικών προγραμμάτων και την ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών.

    7. Την πλήρη εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων (ECTS).

    8. Τη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης.

    9. Την πλήρη οικονομική διαχείριση από τα ίδια τα ιδρύματα.

    10. Τη θεσμοθέτηση δυνατότητας για την οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ.

    11. Την εξειδίκευση λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων μέσω των εσωτερικών κανονισμών.

    12. Μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2013 για την πλήρη εφαρμογή.

    «Σταθερή συνιστώσα όλων των έως τώρα προτάσεων του Υπουργείου είναι η προσήλωση στο «πρώτα ο μαθητής», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ «για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σήμερα λέμε «πρώτα ο φοιτητής». Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι από τα βασικά αιτούμενα της κοινωνίας που απαιτεί άμεση και σημαντική βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της δυναμικής των πτυχίων, ώστε οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να βγαίνουν προετοιμασμένοι για τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που τους περιμένουν», τόνισε η Υπουργός.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 60569

    [03] Δριμεία επίθεση της Α. Παπαρήγα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για δημόσια περιουσία

    Σαββατο, 19 02 2011 20:10

    «Φαρσοκωμωδία» χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τρόικα η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα πως «θα ξεπουλήσουν τα πάντα και δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εκτιμά πως τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και ο ΛΑΟΣ δεν αιφνιδιάστηκαν με τις προτάσεις της τρόικας. «Κανείς δεν αιφνιδιάστηκε. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ, ούτε ο Καρατζαφέρης. Είναι και δική τους θέση», υποστηρίζει η κ. Παπαρήγα. επισημαίνοντας πως «ήταν προσβλητική η τρόικα, αλλά αυτό που τους ενόχλησε ήταν η λαϊκή κατακραυγή, για αυτό και άρχισε ο ένας να καρφώνει τον άλλον παίζοντας τη φαρσοκωμωδία της αντίστασης, της αξιοποίησης και όχι της πώλησης».

    Η γ.γ. του ΚΚΕ παράλληλα, καλεί το λαό «να βάλει τέρμα στα σχέδια των μεγάλων κομμάτων» καθώς, όπως λέει, «αν δεν τους σταματήσει ο λαός, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, δεν θα είναι μόνο ένα μεγάλο έγκλημα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου αλλά και καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και του περιβάλλοντος».

    Επισημαίνει πως για να λυθεί το μεταναστευτικό χρειάζεται να υπάρξει μια σύγκρουση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Να νομιμοποιηθούν όσοι επιθυμούν να μείνουν στη χώρα, τις πολιτικές ευθύνες όσων οδήγησαν τους μετανάστες στην παγίδα της Νομικής τις καταλογίσαμε από την πρώτη στιγμή», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι αρνείται να συναθροιστεί γενικά στο χώρο της Αριστεράς.

    «Εγώ εκπροσωπώ το ΚΚΕ, όχι την αριστερά που ζητά φιλολαϊκές λύσεις μέσα στο γερασμένο και αγιάτρευτο καπιταλισμό», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «το ζήτημα είναι σήμερα η λαϊκή αγανάκτηση να μετατραπεί σε αγωνιστική συνειδητή δράση, να ηττηθούν οι αυταπάτες και η μοιρολατρία», υπογραμμίζει στη συνέντευξή της η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60567


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 February 2011 - 22:21:34 UTC