Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Προς γεφύρωση των αντιθέσεων
  • [02] Εμπορικός κόσμος: Η στάση του στη γενική απεργία της 23 Φλεβάρη
  • [03] Συγκοινωνίες: Νέες στάσεις εργασίας, σε νέο θεσμικό τοπίο
  • [04] Απόσυρση αυτοκινήτων: Ανακοινώθηκε η διαδικασία

    [01] ΣΥΡΙΖΑ: Προς γεφύρωση των αντιθέσεων

    Τριτη, 15 02 2011 23:10

    Πεδίο σύγκλισης φαίνεται ότι προέκυψε στο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των συνιστωσών που τον αποτελούν και το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαν βρεθεί σε διαφορετικές πορείες, θέτοντας το όλο πολιτικό εγχείρημα μπροστά στο ενδεχόμενο της διάλυσης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, συγκροτείται συντονιστικό κέντρο, με στόχο την ενωτική επανεμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό.

    Το όργανο αυτό θα είναι ενδεκαμελές και η αναλογία των συμμετεχόντων σε αυτό θα είναι, συμμετέχουν τρία στελέχη του ΣΥΝ, τρία στελέχη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Α. Αλαβάνου, τρία στελέχη της ΑΝΑΣΑ στο οποίο συμμετέχει και η ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά, ένας εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και ο Μανώλης Γλέζος. Η επίσημη ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής θα γίνει την Τετάρτη και ακολούθως, το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, για να εκτιμήσει τις εξελίξεις.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 59971

    [02] Εμπορικός κόσμος: Η στάση του στη γενική απεργία της 23 Φλεβάρη

    Τριτη, 15 02 2011 20:09

    Τη στάση τους για τις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, προσδιορίζει ο εμπορικός κόσμος, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι ενιαία. Με απόφαση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτά τα καταστήματα της Αθήνας, αλλά να διακοπεί η λειτουργία τους, όσο θα διαρκεί η απεργιακή διαδήλωση.

    Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΣΑ, αναφέρεται ότι: «Στις κρίσιμες αυτές στιγμές η μοναδική αξιόπιστη διέξοδος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε βάσεις και κανόνες, που θα διασφαλίζουν την επιβίωση σήμερα και την ανάπτυξη αύριο της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης και μέσω αυτής, της εθνικής μας οικονομίας».

    Βασικό ρόλο στην απόφαση του ΕΣΑ, έπαιξε το γεγονός, ότι οι συχνές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με τον αποκλεισμό δρόμων που προκύπτει κατά την εξέλιξή τους, στέρησε από τα καταστήματα χρόνο λειτουργίας. Τριήμερες δράσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων του εμπορίου και ειδικότερα των προβλημάτων της Αθήνας, θα διοργανώσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

    Στο επίπεδο της ομοσπονδίας του χώρου, της η Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) δεν έχει ληφθεί ακόμα η οποιαδήποτε απόφαση για τις 23 Φλεβάρη. Αντιθέτως, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), με επιστολή της προς τη ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει ότι: «η διαδικασία και οι τρόποι κινητοποιήσεων θα προσδιορισθούν και θα αναζητηθούν νέοι μέθοδοι πιο αποτελεσματικοί στη γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011» και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες «να πάρουν τη υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους και να κλείσουν τα καταστήματά τους στις 23 Φεβρουαρίου 2011».

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 59968

    [03] Συγκοινωνίες: Νέες στάσεις εργασίας, σε νέο θεσμικό τοπίο

    Τριτη, 15 02 2011 21:35

    Στην επόμενη ημέρα πέρασε το θέμα των αστικών συγκοινωνιών, μετά και την συζήτηση του νομοσχεδίου το βράδυ της Τρίτης, στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με τροποποίηση, μετέτρεψε από πλημμέλημα σε πταίσμα την ποινή για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, με την ποινική δίωξη να ασκείται μετά από έγκλιση.

    Με την τροποποίηση αυτή ο κ. Ρέππας έκανε αποδεκτό αίτημα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Επίσης επιβεβαιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών, με την πρόβλεψη ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εταιριών του ομίλου ΟΑΣΑ διέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για το δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ταυτόχρονα ο κ. Ρέππας κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι συνεπείς στη δουλειά τους και αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους και τους πολίτες να είναι και αυτοί συνεπείς στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, σεβόμενοι τον μόχθο των ανθρώπων, που εργάζονται στους συγκοινωνιακούς φορείς και τους προσφέρουν μία όσο γίνεται πιο καλή υπηρεσία, αναφερόμενος στο θέμα της ακύρωσης των εισιτηρίων.

    Η ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και τόνισε πως απέχει από την πραγματικότητα.

    «Με το νομοσχέδιο αυτό ξεθεμελιώνονται οι εργασιακές σχέσεις, ενώ θα αυξάνεται το εισιτήριο», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση τόσο των εργαζομένων, όσο και των πολιτών που αντιδρούν στην πληρωμή των εισιτηρίων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τη δωρεά πρωινή μετακίνηση, την ώρα που ο κόσμος πάει στη δουλειά, αντί να ενισχύει τους τραπεζίτες.

    Ο Αστέριος Ροντούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει για τα διόδια τη χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ο κάθε οδηγός. Ανέφερε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για τα διόδια, γεγονός που αποδεικνύει τις κακές επιλογές που έχουν γίνει. Τέλος πρότεινε να μην υπάρχουν μπάρες στα διόδια, διότι συμβάλλουν στο να σχηματίζονται ουρές και να καθυστερεί η κίνηση των οχημάτων.

    Eκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι αν φτάσουν όλοι οι πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο, όπως δήλωσαν στις ομιλίες τους, ότι φοβούνται, ορισμένοι βουλευτές, τότε θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι για τη στάση των πολιτών μπροστά στο πολιτικό σύστημα. «Ουδέποτε το κράτος τήρησε τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στις αστικές συγκοινωνίες και συνέβαλλε στη διόγκωση των ελλειμμάτων τους», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης.

    Aπαντώντας στις ομιλίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης ο κ. Ρέππας, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση κάνει αποσπασματικές προτάσεις και μεμψιμοιρεί, ενώ χαρακτήρισε τυχερή την κυβέρνηση, επειδή βρέθηκε μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις, εννοώντας την οικονομική συγκυρία και κατάφερε να ανταποκριθεί. Επίσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τη χρήση τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες.

    Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας

    Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, από τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, που απεργούσαν, ενώ την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει για αύριο 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Συνελεύσεις που θα καθορίσουν την τακτική τους θα πραγματοποιήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

    Κινήσεις πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με στόχο την άρνηση της πληρωμής εισιτηρίου, διοργανώνουν την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, όπου θα ανακοινώσουν τις επόμενες δραστηριότητές τους.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 59970

    [04] Απόσυρση αυτοκινήτων: Ανακοινώθηκε η διαδικασία

    Τριτη, 15 02 2011 21:08

    Ανακοινώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, με άδεια κυκλοφορίας που έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1998. Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ και θα διαρκέσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου 2011.

    Με την απόσυρση, δίδεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου, έως και 2000 κ.ε., με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης, σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως και 31/12/1998), το οποίο παραδίδεται προς καταστροφή (αποσύρεται) στο εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής. Στην ΚΥΑ, που εκδόθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, περιγράφεται αναλυτικά η όλη διαδικασία, η οποία έχει ως εξής:

    Οι απαλλαγές έχουν ως ακολούθως:

    α) έως και 900 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία έως και 6.000 ευρώ.

    β) από 901 έως και 1.400 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία έως και 8.000 ευρώ.

    γ) από 1.401 έως και 1.600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία έως και 11.000 ευρώ.

    δ) από 1.601 έως και 2.000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία έως και 14.000 ευρώ.

    Δικαιούχοι της απαλλαγής, ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, το οποίο αποσύρεται, ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει το δικαίωμα προς απόσυρση.

    Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα είναι:

    α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα έως και 31/12/1998.

    β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης, καθώς μπορεί να έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω της ακινητοποίησής τους).

    γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία, δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

    Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

    Η διαδικασία της απόσυρσης έχει τα εξής βήματα:

    Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

    Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας για να διαγραφεί το όχημα.

    Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποία αποστέλλεται το πιστοποιητικό καταστροφής, εκδίδει εντός 5 ημερών από τη λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

    Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.

    Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.

    Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης είναι 17 ημέρες.

    Διαδικασία τελωνισμού καινούργιου αυτοκινήτου:

    Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο.

    Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται απευθείας από τους ιδιώτες:

    Ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση, υποβάλλει τελωνειακό παραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος, στο οποίο επισυνάπτει:

    - Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος, και

    - Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος.

    Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται από την εμπορική επιχείρηση για λογαριασμό των ιδιωτών:

    Εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και πράξη οριστικής διαγραφής) απαιτούνται και:

    - Αίτηση της εταιρείας με την οποία θα ζητείται ο τελωνισμός του οχήματος, προκειμένου να διατεθεί στον δικαιούχο.

    - Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή) του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση, με την οποία θα βεβαιώνεται η συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση.

    Στις περιπτώσεις αυτές, το τελωνειακό παραστατικό θα μένει σε εκκρεμότητα για έξι μήνες, έως ότου επιστρέψει το πιστοποιητικό ταξινόμησης του αυτοκινήτου, από το οποίο να προκύπτει ότι το αυτοκίνητο ταξινομήθηκε στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου, προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση.

    Εάν δεν επιστρέψει εντός της προθεσμίας αυτής το πιστοποιητικό ταξινόμησης, τότε η εμπορική επιχείρηση θα καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 59969


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 February 2011 - 22:01:24 UTC