Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: «Ανάπτυξη είναι το μυστικό στην οικονομία»
  • [02] Ιταλία: Πρωτοφανές κύμα μεταναστών από την Τυνησία
  • [03] Μηχανική βλάβη εν πλω στο Εξπρές Σαντορίνη
  • [04] Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεόνασμα 352 εκατ. Ευρώ
  • [05] Από τη Sony Ericsson το κινητό τηλέφωνο που ενσωματώνει και PlayStation
  • [06] Εγρήγορση και όχι πανικός για τη νέα γρίπη
  • [07] Μ. Ξενογιανακοπούλου με τον Α. Μάντικα για ευρωπαϊκά, ενεργειακά και μεταναστευτικό
  • [08] Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με αφορμή την τρόικα
  • [09] Διαστημικό ραντεβού με ελληνική καθοδήγηση
  • [10] Ομάδα Εργασίας των Υπ. Εξωτερικών και Πολιτισμού για τον τουρισμό
  • [11] Δεύτερη οικονομία του κόσμου η Κίνα
  • [12] Η απογραφή των δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Γρεβενά, Καστοριά, και Δεσκάτη
  • [13] Κοινή δράση των κομμάτων για τον ΦΠΑ
  • [14] Κλειστό τα απογεύματα το νευροχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Ρόδου
  • [15] Συνάντηση καθηγητών και γονέων για τα προβλήματα της Τουριστικής Σχολής
  • [16] Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ
  • [17] Χορήγηση Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού στην Καβάλα
  • [18] Μεταφορά αρχείου πολεοδομίας και ΤΥΔΚ
  • [19] Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τα ΜΜΜ
  • [20] Βλάβη στο πλοίο «Εξπρές Σαντορίνη»
  • [21] Oυρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ
  • [22] 53α βραβεία Grammy

    [01] Α. Σαμαράς: «Ανάπτυξη είναι το μυστικό στην οικονομία»

    Δευτερα, 14 02 2011 19:14

    Με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι, συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Ισπανία, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα -εδώ στη Μαδρίτη- με το συνάδελφο και φίλο, κ. Μαριάνο Ραχόι, πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας. Ελλάδα και Ισπανία, υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση σήμερα, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Και οι δύο χώρες μας πρέπει να ξαναβρούν το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Με τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος της Ισπανίας, συμφωνήσαμε στην ανάγκη για συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης. Και συμφωνήσαμε, κυρίως, στην ανάγκη Ανάπτυξης. Ανάπτυξη είναι το μυστικό στην οικονομία».

    Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι: «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην περιστολή της δημόσιας σπατάλης, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και, βεβαίως, για χάραξη μιας κοινής -επιτέλους- Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για τις κρίσιμες εξελίξεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε, επίσης, για το έντονο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο -όπως είπαμε- μιας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της πρόληψης και της επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών. Σήμερα, ως Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, και αύριο ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ξαναβρεί η Ευρώπη το δρόμο της Συνοχής, το δρόμο της Ανάπτυξης και της Ευημερίας».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 59778

    [02] Ιταλία: Πρωτοφανές κύμα μεταναστών από την Τυνησία

    Δευτερα, 14 02 2011 15:49

    Χιλιάδες Τυνήσιοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα τους και φθάνουν τις τελευταίες ημέρες στη Λαμπεντούζα, το μικρό νησί της Σικελίας, που απέχει μόλις 120 χλμ. από την Τυνησία. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών διέψευσε ότι αρνήθηκε τη βοήθεια των Βρυξελλών για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες, όπως υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι εξήγησε τους όρους της "προσφοράς βοήθειας" προς την Τυνησία όσον αφορά το κύμα μεταναστών. Την ίδια ώρα, στην Τυνησία βρίσκεται η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον για να μεταφέρει την υποστήριξη της Ευρώπης στη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης της χώρας και να συζητήσει τους τρόπους περιορισμού της λαθρομετανάστευσης. Η ευρωπαία αξιωματούχος είχε ζητήσει στις 8 Φεβρουαρίου μια πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα αυτή, όπως και στην Αίγυπτο, προσφέροντας βοήθεια στις δύο χώρες για να πατάξουν τη διαφθορά και να αποκτήσουν κυβερνήσεις με μεγαλύτερη διαφάνεια.

    "Δεν αρνηθήκαμε τη βοήθεια της ΕΕ"

    Η Ρώμη, που φοβάται μια ανθρωπιστική κρίση, ζήτησε την Κυριακή την επείγουσα επέμβαση της ΕΕ, την οποία ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι κατηγόρησε ότι "δεν κάνει τίποτε" για το θέμα αυτό.

    "Είχα προσωπικά επαφές με τις ιταλικές αρχές ήδη από το Σάββατο και ρώτησα αν χρειάζονται τη βοήθειά μας για να αντεπεξέλθουν σ' αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες. Η απάντησή τους ήταν ξεκάθαρη: όχι ευχαριστώ, δεν έχουμε την ανάγκη της Επιτροπής σ' αυτό το στάδιο", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ.

    "Δεν είναι αλήθεια ότι η Ιταλία αρνήθηκε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπίσει τις αποβιβάσεις ανθρώπων προερχόμενων από την Τυνησία", απάντησε η Ιζαμπέλα Βοτίνο, εκπρόσωπος του Μαρόνι. "Ο κ. Μαρόνι και η κα Μάλστρομ συνομίλησαν το Σάββατο και ο υπουργός διατύπωσε αιτήματα που εξάλλου δεν είναι καινούρια: για να επέμβει η Frontex για να ελέγχει τη Μεσόγειο, να διαχειρίζεται τα κέντρα για τους πρόσφυγες και να επαναπατρίζει τους λαθρομετανάστες, όπως και για να γίνει σεβαστή η αρχή της κατανομής του βάρους, δηλαδή όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλαμβάνουν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες", πρόσθεσε η Βοτίνο.

    "Όσον αφορά αυτά τα αιτήματα, δεν είχαμε μέχρι στιγμής καμιά απάντηση. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να διαφωνήσουμε με την επίτροπο Μάλστρομ, την οποία εξάλλου ο κ. Μαρόνι έχει πολλές φορές επαινέσει. Η κριτική απευθύνεται γενικότερα στην Ευρώπη, από την οποία περιμένουμε να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα της Ιταλίας", κατέληξε η Βοτίνο.

    Ο εκπρόσωπος της Μάλστρομ Μικέλε Τσερκόνε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ελληνικό προηγούμενο, όταν μέλη της υπηρεσίας μεθοριακών περιπόλων της ΕΕ Frontex αναπτύχθηκαν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας για να εμποδίζουν την παράνομη είσοδο μεταναστών, "μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για τις συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα" που μπορεί να βάλει στο τραπέζι η ΕΕ αν η Ιταλία ζητήσει βοήθεια, κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα", επέμεινε ο αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, ο Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος διατύπωσε την πρόταση για την αποστολή αστυνομικών στην Τυνησία προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το κύμα των λαθρομεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία, αποσαφήνισε σήμερα τους όρους αυτής της "προσφοράς βοήθειας" : "Η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης είναι να προσφέρει βοήθεια στην τυνησιακή αστυνομία με την αποστολή δυνάμεών μας, οι οποίες είναι σε θέση να ελέγξουν τις ακτές, ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί η φυγή λαθρομεταναστών".

    "Σήμερα δεν υπάρχει ένα σύστημα ασφαλείας στην Τυνησία και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας, να παράσχουμε μέσα, περιπολικά σκάφη, οχήματα 4Χ4", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Η Τυνησία απέρριψε οργισμένα την πρόταση να στείλει η Ιταλία αστυνομικούς στη βορειοαφρικανική χώρα για εμποδίσουν τη "βιβλική έξοδο" των λαθρομεταναστών, όπως τη χρακτήρισε ο Μαρόνι.

    "Η Τυνησία εκφράζει την έκπληξή της για τη στάση αυτή και επιβεβαιώνει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της και οποιαδήποτε καταπάτηση της κυριαρχίας της", μετέδωσε το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΡ) επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει πως η χώρα "επαναλαμβάνει την επιθυμία της να συνεργαστεί με αδελφές χώρες προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, οι οποίες θα βασίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας", τόνισε το πρακτορείο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, ο στρατός, η εθνοφρουρά και αλιείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν τη λαθραία μετανάστευση προς την Ιταλία. Περίπου 5.000 Τυνήσιοι μετανάστες έφτασαν λαθραία τις τελευταίες ημέρες με σκάφη στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

    Το TAP μετέδωσε πως μονάδες του στρατού στην ανατολική παραλιακή πόλη Γκαμπές, περίπου 500 χλμ. νοτίως της Τυνιδας, εμπόδισαν το Σαββατοκύριακο "αρκετές" απόπειρες μεταναστών να φτάσουν στη Λαμπεντούζα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κύμα μεταναστών από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία

    BBC: Italy alerts EU amid Tunisia migrant influx

    Είδηση: 59768

    [03] Μηχανική βλάβη εν πλω στο Εξπρές Σαντορίνη

    Δευτερα, 14 02 2011 13:13

    Μηχανική βλάβη αντιμετώπισε το πρωί το πλοίο Express Santorini, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Βόλο προς Βόρειες Σποράδες, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στο λιμάνι του Βόλου. Το πλοίο, με 101 επιβάτες αναχώρησε από το λιμάνι στις 10 το πρωί και λίγο αργότερα, ενώ βρισκόταν ανοιχτά του Τρικερίου, εμφανίστηκε το πρόβλημα. Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε στις 11.25 και οι επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν στο flying cat, προκειμένου να πάνε στον προορισμό τους.

    Είδηση: 59749

    [04] Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεόνασμα 352 εκατ. Ευρώ

    Δευτερα, 14 02 2011 18:28

    Πλεόνασμα 352 εκατ. ευρώ δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία του Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2011 στα 352 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 818 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010.

    H εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 4,9 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ το 2010 (+16%), καθώς και την μείωση των δαπανών κατά 3% στα 4,2 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων εμφάνισε έλλειμμα 206 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 129 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το κονδύλι για τόκους διαμορφώθηκε στα 579 εκατ. ευρώ από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο Προϋπολογισμός ως αποτέλεσμα των παραπάνω εμφάνισε (σε ταμειακή βάση πάντα) πρωτογενές πλεόνασμα 924 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 20 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

    απε Είδηση: 59777

    [05] Από τη Sony Ericsson το κινητό τηλέφωνο που ενσωματώνει και PlayStation

    Δευτερα, 14 02 2011 18:22

    Η εταιρία SonyEricsson παρουσίασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο που ταυτόχρονα είναι και φορητή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών Play Station Portable (PSP).

    H συσκευή, με την ονομασία Xperia Play, σύμφωνα με το BBC, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο και έκθεση κινητής τηλεφωνίας στη Βαρκελώνη και αποτελεί μια προσπάθεια της SonyEricsson να δώσει τη δική της απάντηση στον ολοένα εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό στο πεδίο των "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smartphones), που έχουν και δυνατότητες βιντεοπαιγνιδιών (gaming).

    To Xperia Play, που "τρέχει" το λειτουργικό σύστημα Android της Google, θα αρχίσει να πωλείται τον Μάρτιο και οι χρήστες θα μπορούν να διαλέξουν τίτλους βιντεοπαιχνιδιών από 20 εταιρίες παραγωγής.

    Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις του PSP έχουν σταδιακά μειωθεί και η Sony δεχόταν πιέσεις να ανανεώσει το προϊόν της. Με τη νέα φορητή συσκευή, η εταιρία, σύμφωνα με τους αναλυτές, προχωρά στη στρατηγική επιλογή να ενσωματώσει πλέον τα βιντεοπαιχνίδια στα κινητά τηλέφωνα.

    Στην ίδια έκθεση-συνέδριο, η κορεατική LG παρουσίασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με τρισδιάστατη οθόνη, καθώς και ένα τρισδιάστατο υπολογιστή-ταμπλέτα. Και οι δύο συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να τραβάνε 3-D εικόνες και βίντεο, καθώς επίσης να "ανεβάζουν" απευθείας τα βιντεοκλίπ τους στο YouTube.

    ΑΠΕ Είδηση: 59776

    [06] Εγρήγορση και όχι πανικός για τη νέα γρίπη

    Δευτερα, 14 02 2011 17:32

    Εγρήγορση συνιστούν οι επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας για την έξαρση της νέας γρίπης που καταγράφεται στην χωρά μας από τις αρχές του έτους. Οι ειδικοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και συνιστούν, εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων καθώς 62 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

    Εγρήγορση αλλά όχι πανικό συνιστούν το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες σε ότι αφόρα τα αυξανόμενα κρούσματα νέας γρίπης που καταγράφονται στην χώρα μας από τις αρχές του έτους.

    Το θέμα απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί νοσοκομεία και αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εξήντα δύο άνθρωποι έχουν χάσει από την αρχή του έτους μέχρι τώρα τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο ιός χτυπά στις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και συνιστούν, εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

    Όπως επισήμαναν λοιμωξιολόγοι κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο υπ. Υγείας κανένας από αυτούς που έχασε τη ζωή του δεν είχε εμβολιαστεί.

    Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.

    Τόνισαν επίσης ότι ακόμα και ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.

    Όσον αφορά το θέμα των ΜΕΘ εκπρόσωποι του υπουργείου, τόνισαν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ηδη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη από τον υπουργό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν οι ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών εφόσον χρειαστούν.

    Ερωτηθείς για το θέμα των 300 περίπου μεταναστών απεργών πείνας που εξακολουθούν να μένουν στο κτίριο "Υπατία", ο υπουργός Υγείας στο τέλος της ενημέρωσης, έκανε λόγο για "βόμβα λοιμώξεων" που αφορά κυρίως τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν εκεί και επισήμανε την άρνησή του να τους επισκεφθεί και να τους εξετάσει χθες κλιμάκιο του ΚΕΛΠΝΟ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σύσκεψη στο υπ. Υγείας για τη νέα γρίπη

    Είδηση: 59773

    [07] Μ. Ξενογιανακοπούλου με τον Α. Μάντικα για ευρωπαϊκά, ενεργειακά και μεταναστευτικό

    Δευτερα, 14 02 2011 16:57

    Η συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Ιταλία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Μεσογείου, με προτεραιότητα το μεταναστευτικό και το ενεργειακό, και η αναζήτηση κοινών θέσεων για τη συντονισμένη υποστήριξή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μάντικα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη.

    "Συζητήσαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ενεργειακή στρατηγική, για το μέλλον της πολιτικής συνοχής, για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και για μια ευρωπαϊκή πολιτική στη Μεσόγειο, σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων", δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Ξενογιανακοπούλου, σημειώνοντας ότι η στενή και θερμή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας επιβεβαιώθηκε και σήμερα και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Συγκλίνουσες απόψεις

    Ο κ. Μάντικα ανέφερε ότι υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις στα θέματα της μετανάστευσης, της ενέργειας, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, καθώς και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας ότι οφείλουμε να καταστούμε ισχυρότεροι, υπερασπιζόμενοι τις κοινές μας θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι ευκολότερο μέσω μια μεσογειακής πολιτικής.

    "Εύχομαι", πρόσθεσε, "η σημερινή συνάντηση να είναι η απαρχή μιας ενίσχυσης των συζητήσεων Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και με τις άλλες μεσογειακές χώρες -μέλη της ΕΕ.

    Ο κ. Κουβέλης έδωσε έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγουν τόσο η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα και η Ιταλία όσο και η ελληνική πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014", για την ευρωπαϊκή ένταξη των Δ. Βαλκανίων.

    Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε, τα επόμενα βήματα για την προώθηση του αγωγού ITGI (για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία μέσω Ελλάδας στην Ιταλία), αλλά και η συνολική προσπάθεια για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Μην ξεχνάμε, τόνισε, ότι η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς συνεργάτες της Ελλάδας όχι μόνον στην Ε.Ε. αλλά στον κόσμο και θα εξετάσουμε τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια και η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, τόσο στην ανάδειξη όσο και στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, ακόμη και σε θέματα λαθραίας διακίνησης.

    απε Είδηση: 59772

    [08] Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με αφορμή την τρόικα

    Δευτερα, 14 02 2011 15:41

    Ψηλά διατηρούνται οι πολιτικοί τόνοι στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων της τρόικας για την πώληση δημόσιας περιουσίας, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, υπαναχώρησαν διευκρινίζοντας πως ο ρόλος τους παραμένει συμβουλευτικός, μετά και τις διαμαρτυρίες του Πρωθυπουργού, ο οποίος διεμήνυσε προς τους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και δεν εκποιεί δημόσια γη. Επίσης με τη φράση «Το έχω ξεκαθαρίσει 30 φορές. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία. Έχουμε διόμισι χρόνια ακόμη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συνεργάτες του, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προήδρευσε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, έθεσε τέρμα στις όποιες φημολογίες ακολούθησαν την επίσκεψη της τρόικας.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και σήμερα καταγγέλλοντας έντονα τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και την κυβέρνηση. Στο θέμα επανήλθε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της τρόικας, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που τέθηκε είναι ενδεικτικός και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για το πώς θα αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. «Δεν μιλάμε για πωλήσεις ή για ξεπούλημα αλλά για αξιοποίηση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι τις πολιτικές αυτές τις σχεδιάζει και τις υλοποιεί η κυβέρνηση μέχρι κεραίας. Κάλεσε, δε, εκ νέου την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στο διάλογο για να υπάρξει εθνική συνεννόηση, ώστε η χώρα να σταματήσει, όπως είπε, να πηγαίνει σαν ακυβέρνητο καράβι.

    Πεταλωτής: Χρέος όλων μας να υπάρξει εθνική συνεννόηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέκρινε τη στάση της τρόικας ωστόσο προέταξε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση καθώς ξεκινά τις επόμενες ημέρες γύρο συναντήσεων και διαβουλεύσεων με κόμματα και κοινωνικούς φορείς με αντικείμενο τις αλλαγές που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Μέχρι στιγμής μόνο η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία απάντησαν ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση Παπακωνσταντίνου.

    «Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι ναι μεν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο λήγουν το 2013, αλλά δεν λήγει η εθνική προσπάθεια ανάταξης των δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι καθώς αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης, «είναι εθνικό χρέος όλων μας αυτή την περίοδο να υπάρξει εθνική συνεννόηση σε μια σειρά συγκεκριμένα και σημαντικά ζητήματα».

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «είναι η στιγμή που η κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να επιδείξει τον πατριωτισμό και τη συναίσθηση του εθνικού συμφέροντος και της ιστορικότητας των αποφάσεων που καλούμαστε να λάβουμε», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία γράφεται από τους παρόντες, ποτέ από τους απόντες, τους ευθυνόφοβους και τους κρυμμένους».

    Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος εκλογών» και πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συντονίζει και να εντατικοποιεί τις ενέργειές της ώστε να ξεφύγουμε από τις πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

    Επεσήμανε δε ότι τηρώντας τους στόχους δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, βάζοντας ακόμα υψηλότερους στόχους, κάτι, που, όπως είπε, αποδεικνύεται και από την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει ως «ενδεικτικό» και «ρεαλιστικό» στόχο την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι το σενάριο περί εκλογών το κυκλοφορεί εκείνη για να περιχαρακώσει τα στελέχη της, τους βουλευτές της και τον κόσμο της, «γιατί ελλείψει οποιασδήποτε στοιχειώδους πολιτικής πρότασης θα πρέπει να εφεύρει κάποιο λόγο». «Αυτός ο ανεύθυνος και εύκολος λόγος είναι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι θέλει να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και «ώστε η χώρα να σταματήσει να πορεύεται ως ακυβέρνητο καράβι με πολύ βραχυπρόθεσμους στόχους».

    Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η πρόσκληση σε διάλογο δεν γίνεται για προσχηματικούς λόγους, αλλά διότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μας θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει εθνικούς στόχους "και γι' αυτό βάζουμε ένα πρόγραμμα έως το 2015 για το οποίο θα πρέπει όλοι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε πώς θα πορευτούμε μετά το 2013".

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεαλωτής σημείωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί. «Θα ήθελα η ΝΔ να μας εξηγήσει γιατί ζητά την παραίτηση του Παπακωνσταντίνου, επειδή έβαλε ως στόχο τα 50 δις έως το 2015 όταν εκείνη το έβαζε για δύο χρόνια; Η ΝΔ ας εκτονώσει αλλού τα αδιέξοδά της» είπε.

    Για προσβολή απέναντι στον ελληνικό λαό έκανε λόγο η αντιπολίτευση

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και σήμερα η ΝΔ με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου η ΝΔ, κατηγορώντας παράλληλα την τρόικα πως με τη στάση της προσέβαλε τον ελληνικό λαό, και ζητώντας εκ νέου την παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» τις εκλογές.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου είχε κάνει λόγο για αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    «Πέρασαν επτά μήνες για να αντιληφθεί η τρόικα ότι μπορούμε να αντλήσουμε πόρους. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και για την ταμπακιέρα (δεν λέει) λέξη. Η τρόικα καταλήγει στο ίδιο ποσό με εμάς, όχι όμως στον τρόπο που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και όχι υπέρ του ξεπουλήματος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε τότε τονίσει πως «ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.»

    «Όταν εμείς τα προτείναμε αυτά, ήταν για να βγούμε από το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Μιχελάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ το σχέδιό του έχει να κάνει μόνο με το να εξυπηρετήσει το μνημόνιο και τους πιστωτές μας.

    «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια εταιρία υπό εκκαθάριση. Να κοιτάξουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για τους πιστωτές και όχι για να βγούμε από την κρίση», δήλωσε.

    Επίσης, ανέφερε πως το non paper το οποίο διακινήθηκε προς τους διαπιστευμένους συντάκτες από το Υπουργείο Οικονομικών είχε διακινηθεί και από το Υπουργείο Εργασίας πριν από την παρέμβαση της τρόικας.

    «Είναι σαφές πως το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά» τόνισε ο κ. Μιχελάκης καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί, ενώ χαρακτήρισε την μεταμεσονύχτια αντίδραση του κ. Πεταλωτή «ανακοίνωση της... πυτζάμας».

    Ερωτηθείς για το αίτημα απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών, ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «αν υπάρχει ευθυξία, οι υπουργοί μπορούν να παραιτούνται χωρίς να υπάρξει μομφή».

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως «δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι. Είναι καλοδεχούμενες" και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η ίδια διακινεί αυτά τα σενάρια».

    «Οι κοκορομαχίες μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ και Καρατζαφέρη δεν πρέπει να κρύψουν από το λαό τον ουσιαστικό λόγο της συμφωνίας τους με την τρόικα. Γι' αυτούς η κρίση είναι ευκαιρία εκτός από το ξεθεμέλιωμα των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και οι υποδομές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό εννοούν όταν λένε «αξιοποίηση», σχολίασε το ΚΚΕ.

    Σφοδρά επέκρινε την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Της καταλόγισε πλήρη ευθύνη για τη συμπεριφορά της τρόικας, τους οποίους χαρακτήρισε «persona non grata» καλώντας την ΕΕ να στείλει ανθρώπους με περισσότερο πολιτικό πολιτισμό και ευγένεια προς την χώρα που τους φιλοξενεί.

    «Δεν τους δέχθηκα ούτε πρόκειται να τους δεχθώ, ούτε το κόμμα θα έχει καμιά κουβέντα μαζί τους οσάκις το επιθυμήσουν. Με προσέβαλαν μέσα στο σπίτι μου. Να φέρουν άλλους. Και με ενόχλησε πιο πολύ και το "υφάκι". Αυτοί άλλωστε είναι υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας. Οι διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μας έφεραν σε αυτή την οικτρή κατάσταση, όπου και υφιστάμεθα σήμερα όλες αυτές τις προσβλητικές και μειωτικές συμπεριφορές. Οι "εγκληματίες" πολιτικοί είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Aυτό να το ξεκαθαρίσουμε» τόνισε.

    Ο ΣΥΝ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου κ. Σκουρλετη έκανε λόγο για αποτυχημένη παράσταση της τρόικας με πρωταγωνιστή τον κ.Παπακωνσταντίνου, σε σκηνοθεσία του Πρωθυπουργού. Χαρακτήρισε «αποτυχημένη και ταξική την πολιτική του Μνημονίου, που χρεοκοπεί την κοινωνία και προωθεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου» και τόνισε πως η Αριστερά θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της, για την πλήρη ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και για την απομάκρυνσή της το συντομότερο δυνατό.

    Η Δημοκρατική Αριστερά δια του κ. Φώτη Κουβέλη έκανε λόγο για «ιταμή παρέμβαση των εκπροσώπων της τρόϊκας που θίγουν την εθνική κυριαρχία της χώρας και πιέζουν για πλήρη επικράτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού παράγοντα σε βάρος του δημοσίου».

    «Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί επέτρεψε με τη στάση της τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους των δανειστών μας. Η ΔΗΜ.ΑΡ καλεί την κυβέρνηση, πέρα από επικοινωνιακούς χειρισμούς, να αρνηθεί τα σχέδια για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας» κατάληξε.

    «Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι το βασικό πρόβλημα της οικονομίας είναι οι δαπάνες του σπάταλου κομματικού κράτους, που βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα. Επειδή ακριβώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται να σηκώσουν το βάρος αυτής της σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κρατισμού, πετούν την μπάλα στην εξέδρα», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Να χαρακτηρίσει ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τους «υπαλλήλους εκπροσώπους της τρόϊκας» κάλεσε την Κυβέρνηση η ΓΣΕΕ. Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία αναφέρει, ότι οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία απορρίπτουν και καταδικάζουν τόσο το περιεχόμενο των «φαεινών προτάσεων» όσο και το ύφος και την προκλητικότητα τους, και επισημαίνει πως «οι ευθύνες της κυβέρνησης και των στελεχών της που χειρίζονται το θέμα, συνομιλούν και διαπραγματεύονται μαζί τους είναι τεράστιες και σοβαρές».

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59771

    [09] Διαστημικό ραντεβού με ελληνική καθοδήγηση

    Δευτερα, 14 02 2011 15:35

    Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου για τις ΗΠΑ, κάπου 340 εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας, αν όλα πάνε καλά, θα λάβει χώρα ένα ιστορικό «ραντεβού» ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Stardust (Αστρόσκονη) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και στον κομήτη «Τέμπελ 1», που έχει σχήμα πατάτας και μέγεθος όσο το μισό Μανχάταν. Ο «εγκέφαλος» που ενορχηστρώνει το όλο ερευνητικό εγχείρημα είναι ένας Έλληνας επιστήμων, ο Θανάσης Οικονόμου, που διαπρέπει στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

    Το διαστημόπλοιο ετοιμάζεται να περάσει σε απόσταση μόνο 200 χιλιομέτρων από τον κομήτη για να τον μελετήσει. Είναι ο δεύτερος κομήτης που μπαίνει στο στόχαστρο της «Αστρόσκονης» από το 1999 που αυτή εκτοξεύτηκε. Το 2004 επισκέφτηκε από κοντά τον κομήτη «Wild 2» (Άγριος 2) και κατάφερε να συλλέξει σωματίδια σκόνης, τα οποία, μάλιστα, το 2006, έστειλε πίσω στη Γη, μέσα σε μια μεταλλική κάψουλα με αλεξίπτωτο, για ανάλυση από τους επιστήμονες. Οι τελευταίοι προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα για τα πρώιμα στάδια του ηλιακού μας συστήματος, μελετώντας την πρωτογενή σκόνη κομητών και αστεροειδών, η οποία προέρχεται από τις απαρχές δημιουργίας του ήλιου και των πλανητών.

    Τώρα, το Stardust ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αποστολή που του ανέθεσε η NASA, την προσέγγιση του κομήτη «Τέμπελ 1», τον οποίο για πρώτη φορά είχε πλησιάσει, το 2005, ένα άλλο σκάφος, το Deep Impact, επίσης της NASA. Το σκάφος εκείνο είχε προκαλέσει έκρηξη στον κομήτη, στέλνοντας ένα βλήμα από χαλκό και αλουμίνιο βάρους 370 κιλών περίπου, και είχε δημιουργήσει ένα κρατήρα, ώστε να συλλέξει περισσότερο υλικό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η φωτογράφηση του κρατήρα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας της σκόνης που δημιουργήθηκε.

    Αυτή τη φορά, το Stardust ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη και να πάρει εικόνες υψηλής ανάλυσης από το σημείο πρόσκρουσης και τον κρατήρα (αν το σκάφος βρεθεί από τη σωστή πλευρά), καθώς επίσης να μετρήσει το μέγεθος και τη σύσταση των σωματιδίων σκόνης. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το «Scientific American», θέλουν, επίσης, να δουν αν και κατά πόσο ο κομήτης παρουσιάζει οποιαδήποτε μεταβολή στην τροχιά του γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 5,5 χρόνια (σχεδόν δηλαδή το ίδιο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη αποστολή του Deep Impact).

    Δυστυχώς, το Stardust δε διαθέτει δεύτερη μεταλλική κάψουλα για να μπορέσει να συλλέξει και να στείλει ξανά πίσω στη Γη δείγμα σκόνης του κομήτη, συνεπώς θα αρκεστεί στις φωτογραφήσεις και τις μετρήσεις. Επίσης, «ξεμένει» πλέον από καύσιμα και έτσι, μάλλον, δε θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει κάποια άλλη διαστημική αποστολή στο μέλλον.

    Το βασικό επιστημονικό όργανο πάνω στο Stardust είναι μια συσκευή καταγραφής και μέτρησης της ροής των σωματιδίων σκόνης του κομήτη, την οποία έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ενρίκο Φέρμι του πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον Θανάση Οικονόμου, ο οποίος, μαζί με την ερευνητική ομάδα του, έχει αναλάβει να συγκρίνει τα νέα στοιχεία για τον «Τέμπελ 1» με αυτά που είχε στείλει προ ετών το Deep Impact. O Οικονόμου ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω και από την πρώτη προσέγγιση του Stardust στον κομήτη Wild 2.

    Ο Θανάσης (Τομ) Οικονόμου γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Ζιάκας Γρεβενών και έφυγε από την Ελλάδα το 1948, μαζί με άλλα παιδιά, στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου. Σπούδασε πυρηνική φυσική στο πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, εργάστηκε αρχικά στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της τότε Τσεχοσλοβακίας και μετά, το 1964, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Από το 1997 μέχρι σήμερα είναι ανώτερος ερευνητής-επιστήμων στο Ινστιτούτο Ενρίκο Φέρμι του ίδιου πανεπιστημίου. Από τη δεκαετία του ΄60, υπό την καθοδήγηση του διάσημου καθηγητή χημείας Άντονι Τούρκεβιτς, έχει ειδικευτεί στην κατασκευή επιστημονικών οργάνων για διαστημικά σκάφη. Μεταξύ άλλων, είχε σχεδιάσει το όργανο Alpha Proton X-Ray Spectrometer του ρόβερ Mars Pathfinder, που είχε κάνει με επιτυχία την πρώτη χημική ανάλυση των βράχων του Άρη.

    Εκτός από την αποστολή Stardust, ο Οικονόμου συνεργάζεται με τη NASA για τις αποστολές εξερεύνησης του Άρη με οχήματα ρόβερ, καθώς για την αποστολή του σκάφους «Cassini» στον Κρόνο. Επίσης, εργάζεται για τη δημιουργία του αστεροσκοπείου του Όρλιακα, στο νομό Γρεβενών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59769

    [10] Ομάδα Εργασίας των Υπ. Εξωτερικών και Πολιτισμού για τον τουρισμό

    Δευτερα, 14 02 2011 15:18

    Τη σύσταση ομάδας εργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία θα επεξεργάζεται ζητήματα για την διευκόλυνση επισκεπτών από χώρες με τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αποφάσισαν σε συνάντησή τους οι υπουργοί Δημήτρης Δρούτσας και Παύλος Γερουλάνος. Κατά την σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της τουριστικής βίζας σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα το Ισραήλ, οι Ινδίες, η Τουρκία και η Ουκρανία.

    Κοινή Ομάδα Εργασίας αποφάσισαν να συστήσουν τα Υπουργείο Εξωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, με σκοπό την αύξηση του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από κοινή σύσκεψη που είχαν το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

    Στόχος όπως τόνισε ο κ. Γερουλάνος είναι το 2011 να αυξηθούν οι αφίξεις μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών έκδοσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) αλλά και την διευκόλυνση των τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα μας με απ' ευθείας αεροπορικές γραμμές.

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών συνδράμει στην προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία από πέρυσι», δήλωσε ο κ. Δρούτσας, τονίζοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειές μας.

    Ο Παύλος Γερουλάνος από την πλευρά του τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των θεωρήσεων (βίζα), υπογραμμίζοντας ότι όπου έχει δοθεί λύση για το ζήτημα έκδοσης βίζας καταγράφονται θεαματικές αυξήσεις στις αφίξεις.

    Ο υπουργός Πολιτισμού έφερε ως παράδειγμα τη Ρωσίας, όπου οι αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 50%, ενώ και οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία των νέων αγορών, όπως η η Κίνα, η Ινδία, η Ουκρανία, η Τουρκία (από την τελευταία είχαμε, επίσης, θεαματική αύξηση των επισκέψεων).

    «Από αυτές (τις χώρες) έρχεται η μεγάλη αύξηση του τουρισμού και η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο αυτής της αγοράς», είπε ο κ. Γερουλάνος, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τις προσπάθειες ώστε «να βρεθούν λύσεις και στο θέμα της μονοήμερης επίσκεψης», σημειώνοντας ότι «θα είμαστε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59766

    [11] Δεύτερη οικονομία του κόσμου η Κίνα

    Δευτερα, 14 02 2011 15:16

    Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από την Ιαπωνία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να ξεπερνά εκείνο του Αρχιπελάγους για το σύνολο του έτους. Η Ιαπωνία έχασε τη δεύτερη και πέρασε στην τρίτη θέση λόγω της μείωσης των εξαγωγών της και της περιορισμένης καταναλωτικής ζήτησης, την ώρα που η Κίνα αναπτυσσόταν ταχύτατα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η σημερινή τάση επιβεβαιωθεί, η Κίνα σε μια δεκαετία πιθανόν να φτάσει ακόμα και στην κορυφή.

    Πρώτη φορά εδώ και 43 χρόνια

    Από την Κίνα έχασε τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας διεθνώς η Ιαπωνία το 2010, πρώτη φορά εδώ και 43 χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε η ισχυροποίηση του γεν έναντι άλλων νομισμάτων, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές.

    Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε 5.474,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τόκιο, με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι το ΑΕΠ της Κίνας είχε φθάσει αντίστοιχα τα 5.878,6 δισ. δολάρια.

    Η Κίνα, πάντως, παραμένει ο μεγαλυτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας καθώς και σημαντική πηγή ανάπτυξης για τις ιαπωνικές εταιρίες

    "Ως γειτονική χώρα χαιρετίζουμε την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας", δήλωσε ο Καόρου Γιοσάνο, ο αρμόδιος υπουργός για την Οικονομική Πολιτική και τον Προϋπολογισμό. "Αυτό μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, δηλαδή της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ασίας", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι προσβλέπει στη "βελτίωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας στο οικονομικό επίπεδο"

    Η Κίνα παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή ξεπερνά το 10%, το ΑΕΠ της ανήλθε στο 10,3% το 2010.

    Η οικονομία της Ιαπωνίας που επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση σημείωσε ανάκαμψη το 2010, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,9% αλλά αυτό δεν της επέτρεψε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση της έναντι της Κίνας.

    Παράλληλα, στο Πεκίνο οι τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% τον Ιανουάριο σε 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 51% σε ένα έτος.

    Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 13,1 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκε κατά 53,5%, διευκρινίζουν οι τελωνειακές αρχές.

    Οι εξαγωγές ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 150,7 δισ. δολάρια, αύξηση 37,7% σε ένα έτος, έναντι 144,3 δισ. δολαρίων για τις εισαγωγές.

    Η κινεζική ηγεσία θέλει να περιορίσει την εξάρτηση της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως από τις εξαγωγές και να αναπτύξει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση των νοικοκυριών που αντιπροσωπεύουν στην Κίνα ένα λιγότερο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των χωρών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: China overtakes Japan as world's second-biggest economy

    Είδηση: 59767

    [12] Η απογραφή των δικαιούχων Κοινωνικού Τουρισμού σε Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Γρεβενά, Καστοριά, και Δεσκάτη

    Δευτερα, 14 02 2011 15:59

    Αρχίζει από αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και στη Δυτική Μακεδονία η κατ΄ αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011.

    Στην πόλη της Κοζάνης από αύριο Τρίτη 15 μέχρι και την Παρασκευή θα γίνει η απογραφή των δικαιούχων των οποίων τα επώνυμα ξεκινούν από Α,Β,Γ και Δ., ενώ στην Πτολεμαϊδα θα ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου. Στην πόλη των Γρεβενών αύριο απογράφονται όσοι τα επώνυμά τους ξεκινούν από Α,Β,Γ και Δ, ενώ την Τετάρτη όσων ξεκινούν από Ε, Ζ, Η, Θ και Ι. Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου η απογραφή θα γίνει στη Δεσκάτη. Στην Καστοριά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς ανακοίνωσε ότι η απογραφή θα γίνεται από τις από 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, από κλιμάκιο των Αθηνών, που θα βρίσκεται στην Καστοριά, τουλάχιστον για όλη την εβδομάδα στα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Μεγάλου Αλεξάνδρου 53, όπου βρίσκεται και το Εργατικό Κέντρο. Και φέτος, όπως και πέρυσι θα ισχύσουν τα όρια στα εισοδήματα των δικαιούχων. Το όριο για τα μεμονωμένα άτομα είναι 17.000 ευρώ, για δύο άτομα 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, για τρία άτομα 33.000 ευρώ, για τέσσερα άτομα 41.000 ευρώ και για πολύτεκνους 50.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισυνάπτουν: Εκκαθαριστικό Εφορίας Έτους 2010, Βιβλιάρια Ασθενείας Ατομικό και Οικογενειακό και Ταυτότητες δικαιούχων, ενώ οι εργαζόμενοι θα προσκομίζουν αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης εργαζομένου με 100 ημέρες εργασίας για το 2010 και βεβαίωση σπουδών για τα παιδιά που σπουδάζουν και οι συνταξιούχοι την αρχική απόφαση σύνταξης ή βεβαίωση από το συνταξιοδοτικό φορέα που θα βεβαιώνει τον κλάδο εργασίας και τον αριθμό των ημερών εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί. Σε περίπτωση επιδοτούμενης ανεργίας θα προσκομίζεται απαραίτητα η εγκριτική απόφαση επιδοτούμενης ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, όπου θα αναφέρει το συνολικό χρόνο ανεργίας. Η απογραφή θα γίνεται καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα. ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59770

    [13] Κοινή δράση των κομμάτων για τον ΦΠΑ

    Δευτερα, 14 02 2011 14:02

    Κοινή συνέντευξη τύπου των Νομαρχιακών Επιτροπών Δωδεκανήσου των κομμάτων δόθηκε σήμερα στα γραφεία της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου με θέμα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ήταν η πρώτη μαζική και ενιαία παρέμβαση μετά τις όποιες μεμονωμένες κινήσεις και φωνές διαμαρτυρίας.

    Ήδη τα επιμελητήρια του Αιγαίου, ως οι εκφραστές των άμεσα και στενά ενδιαφερόμενων φορέων, πήραν την πρωτοβουλία να θέσουν υπόψη του υπουργού Οικονομίας και των βουλευτών του Αιγαίου τους προβληματισμούς και την άρνησή τους σε κάθε σκέψη κατάργησης των μειωμένων συντελεστών. Τέλος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης είχε τηλεφωνικές επαφές με παράγοντες του υπουργείου, από τους οποίους απέσπασε διαβεβαιώσεις ότι «τέτοιο θέμα δεν τίθεται».

    Είδηση: 59764

    [14] Κλειστό τα απογεύματα το νευροχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Ρόδου

    Δευτερα, 14 02 2011 13:56

    Κλειστό θα είναι από σήμερα μετά τις 2 και μισή το μεσημέρι το νευροχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου. Αιτία η έλλειψη ενός νευρολόγου. Το τμήμα υπολειτουργεί αφού τους ασθενείς εξυπηρετούν 3 γιατροί. «Έγιναν μαραθώνιες επαφές για την κάλυψη του τμήματος με έναν νευροχειρουργό χωρίς αποτέλεσμα» τόνισε ο διοικητής του νοσοκομεόυ Ρόδου.

    Ο Μιχάλης Κοκκινος είπε ότι σήμερα θα γίνει σύσκεψη στο ίδρυμα για την εξεύρεση λύσης. « Θεωρώ ότι η υπολειτουργία του τμήματος με την έλλειψη ενός γιατρού είναι υπερβολή» υπογράμμισε μιλώντας στο σταθμό μας ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός. Είδηση: 59762

    [15] Συνάντηση καθηγητών και γονέων για τα προβλήματα της Τουριστικής Σχολής

    Δευτερα, 14 02 2011 13:51

    Σήμερα θα αποφασιστούν οι περεταίρω κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Ρόδο για τα προβλήματα λειτουργίας και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η επαγγελματική σχολή τουριστικής εκπαίδευσης στο νησί. Οι γονείς των σπουδαστών θα συναντηθούν με τους καθηγητές των παιδιών και όλοι μαζί θα καταλήξουν σε αποφάσεις για τη μελλοντική στάση πάνω στα προβλήματα της σχολής.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο κτίριο του Θέρμαι. Περίπου 6 εκ. ευρώ υπολείπονται για την πλήρη χρηματοδότηση των σχολών σε πανελλαδικό επίπεδο και την άρση των όποιων προβλημάτων.

    Είδηση: 59761

    [16] Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

    Δευτερα, 14 02 2011 13:47

    Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για της 23 Φεβρουαρίου απευθύνει στους εργαζόμενους της περιοχής, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Καβάλας. «Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι δίνουν τις μεγάλες μάχες όχι μόνο για την απόκρουση των σκληρών Νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και για την προώθηση ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής που θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και θα εξασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την ύφεση» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση-κάλεσμα. Την ημέρα της κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 το πρωί. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 59759

    [17] Χορήγηση Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού στην Καβάλα

    Δευτερα, 14 02 2011 13:43

    Ξεκινά και στην Καβάλα από αύριο (Τρίτη 15 Φεβρουαρίου) η απογραφή των δικαιούχων για τη χορήγηση Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού για το 2011 από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Δικαιούχοι, με εξαίρεση τους πολύτεκνους και τα ΑΜΕΑ, είναι όσοι δεν πήραν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ή εισιτήρια Θερινού Εκδρομικού Προγράμματος ή Κρουαζιέρας το 2010. Για τη χορήγηση δελτίων ισχύουν όρια εισοδήματος, χωρίς εξαιρέσεις, για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Η απογραφή θα γίνεται με αυστηρή αλφαβητική σειρά, καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στα γραφεία του Οργανισμού στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, μέχρι τις 22 Μαρτίου.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 59758

    [18] Μεταφορά αρχείου πολεοδομίας και ΤΥΔΚ

    Δευτερα, 14 02 2011 13:34

    Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά του αρχείου της πολεοδομίας, από το πρώην κτίριο της νομαρχίας, στο πρώην δημαρχιακό κτίριο στο Βανάτο, στο οποίο στεγάζεται πλέον η υπηρεσία. Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενημέρωσε με σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΑ, ο προϊστάμενος της πολεοδομίας, Διονύσης Κυβετός, ωστόσο, όπως τόνισε, το πρόβλημα εντοπίζεται στο αρχείο της υπηρεσίας που είναι ακόμα σε κτίριο στην περιοχή των Κήπων, όπου εκεί λόγω έλλειψης αρμόδιου υπαλλήλου, επικρατεί ανεξέλεγκτη κατάσταση με χιλιάδες φακέλους οικοδομικών αδειών.

    Όπως δήλωσε ο κ. Κυβετός, θα τοποθετηθεί αρμόδιος υπάλληλος και θα μπει μια τάξη, αναφέροντας ότι από μεταφορά σε μεταφορά τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορα κτίρια, μπορεί και να χάθηκαν κάποιοι φάκελοι, ενώ εξήγησε ότι στη συνέχεια το αρχείο αυτό θα μεταφερθεί σε κτίριο με λιγότερο κόστος κοντά στην πολεοδομία στο Βανάτο, κάτι που όμως θα χρειαστεί χρόνο. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα μεταφερθεί και η ΤΥΔΚ στο Βανάτο, ενώ πρόσθεσε ότι η πολεοδομία λειτουργεί και αυτό που προέχει είναι η άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 59756

    [19] Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τα ΜΜΜ

    Δευτερα, 14 02 2011 15:01

    Με κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στο Λεκανοπέδιο, ξεκίνησε η εβδομάδα, ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. Στάση εργασίας από τις 11 ως τις τρείς το απόγευμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό, που έκαναν και μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής.

    Νέα ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της ψήφισης την Τρίτη του νομοσχεδίου.

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι σε Ηλεκτρικό και Μετρό. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία από την πλατεία Κοτζιά στη Βουλή και από εκεί στο υπουργείο Μεταφορών, στη Μεσογείων.

    Σε δηλώσεις τους οι συνδικαλιστές εξέφρασαν για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο, το οποίο, κατά την άποψή τους, καταδικάζει τους εργαζόμενους και ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Σημείωσαν δε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα.

    Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, κατά την έναρξη στην Ολομέλεια της Βουλής της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές. Έτσι με τις αλλαγές αυτές προβλέπεται:

    δωρεάν μετακίνηση των Ατόμων με Ειδικής Ανάγκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

    εξαίρεση των μηχανοδηγών από τις μετατάξεις,

    μείωση των συνολικών μετατάξεων κατά 40 άτομα στον ΗΣΑΠ και κατά 10 στον ΟΑΣΑ,

    μεταφορά, στον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των ασφαλιστικών χρεών των εταιρειών, που συγχωνεύονται, καθώς και*μείωση στο 1% -αντί 5%- της αμοιβής του υποθηκοφύλακα για μεταβίβαση ακινήτων των αστικών συγκοινωνιών.

    24ωρη την Τρίτη

    Πολύ δύσκολη μέρα αναμένει την Τρίτη το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς δεν θα κινείται, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, με αφορμή την ψήφιση, στη βουλή, του επίμαχου νομοσχεδίου.

    Απροσπέλαστο αναμένεται να είναι για πολλές ώρες και το κέντρο της Αθήνας, αφού οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν από το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι γύρω δρόμοι.

    Στάσεις την Τετάρτη

    Την Τετάρτη, που το σχέδιο νόμου θα είναι πλέον νόμος του κράτους, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι τα λεωφορεία την Τετάρτη θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    «Κυβέρνηση και συνδικαλιστές των Μ.Μ.Μ έχουν κάτι κοινό. Και οι δύο έχουν παραλύσει τη χώρα», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Χωρίς μετρό - ηλεκτρικό 11.00- 15.00

    Είδηση: 59765

    [20] Βλάβη στο πλοίο «Εξπρές Σαντορίνη»

    Δευτερα, 14 02 2011 12:14

    Ταλαιπωρία, περίμενε τους 101 επιβάτες του πλοίου «Εξπρές Σαντορίνη», το οποίο μία ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Βόλου, παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή. Ο καπετάνιος, αποφάσισε την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι του Βόλου.

    Το πλοίο έδεσε ασφαλώς στο λιμάνι του Βόλου στις 11.30 το πρωί, όπου αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής.

    Είχε αποπλεύσει στις εννιά το πρωί από το λιμάνι του Βόλου, για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλλόνησο.

    Οι επιβάτες του θα μεταφερθούν στους προορισμούς τους με το πλοίο Flying Cat το οποίο είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 59733

    [21] Oυρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ

    Δευτερα, 14 02 2011 12:06

    Ατελείωτες ουρές δημιουργήθηκαν και σήμερα στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από ασφαλισμένους που επιχείρησαν να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις ή να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Από σήμερα Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω του 184 σε όλες τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος ή να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ γιατρούς, στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

    Με ιώβεια υπομονή έπρεπε να οπλιστούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ προκειμένου να εξυπηρετηθούν σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος.

    Από τη μία οι εκκρεμότητες από ακυρωμένα ραντεβού κι από την άλλη κυρίως ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι που ακόμη δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους συμβεβλημένους γιατρούς δημιούργησαν ατελείωτες ουρές στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

    Από σήμερα ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω του 184 από τις 07: 00 το πρωί έως τις 07: 00 το βράδυ σε όλες τις Μονάδες Υγείας του Ιδρύματος ή να πληροφορούνται τα στοιχεία των ιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ της περιοχής τους, τους οποίους μπορούν να επισκεφτούν στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

    Οι καταστάσεις με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ είναι αναρτημένες στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ , στα ΚΕΠ και στα ΚΑΠΗ ενώ τα ονόματα των γιατρών βρίσκονται και στην ιστοσελίδα www.ika .gr.

    Οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν επίσκεψη στους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Το κόστος αυτών των επισκέψεων καταβάλλεται από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

    Οι γιατροί που δεν αποδέχονται αυτόν τον όρο θα εξαιρούνται από τον κατάλογο των συνεργαζόμενων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

    Οι παρακλινικές εξετάσεις που παραγγέλλουν οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ εγκρίνονται από τους ελεγκτές ιατρούς των μονάδων υγείας του ΙΚΑ και εκτελούνται στα εργαστήρια των μονάδων υγείας του ΙΚΑ ή στα συμβεβλημένα με το Ίδρυμα, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

    Για τις άδειες ασθένειας, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στους γιατρούς των μονάδων υγείας του Ιδρύματος.

    Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπαλληλοι) από 15 Φεβρουαρίου 2011, για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επισκέπτονται τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ή τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ στα ιδιωτικά τους ιατρεία, επιδεικνύοντας μόνο το βιβλιάριο υγείας τους.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕTFM

    Είδηση: 59734

    [22] 53α βραβεία Grammy

    Δευτερα, 14 02 2011 12:04

    Πολλά αστέρια της μουσικής αλλά και της μεγάλης οθόνης κατέκλυσαν χθες, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, το Staples Center του Λος Άντζελες για την τελετή απονομής των βραβείων Grammy. Το αμερικανικό συγκρότημα «Lady Antebellum» ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων. Η Lady Gaga που ξέρει να σοκάρει με τις εμφανίσεις της, ήταν η συζήτηση της βραδιάς αφού εμφανίστηκε στην τελετή μέσα σε ένα μεγάλο αυγό ενώ απέσπασε συνολικά τρία βραβεία Grammy.

    Ο κατάλογος των νικητών στις βασικές κατηγορίες:

    Δίσκος της χρονιά - Arcade Fire, «The Suburbs»

    Αλμπουμ της χρονιάς - Lady Antebellum, «Need You Now»

    Τραγούδι της χρονιάς - «Need You Now» (Lady Antebellum, performers)

    Νέος καλλιτέχνης - Esperanza Spalding Καλύτερη γυναικεία pop ερμηνεία - Lady Gaga, «Bad Romance»

    Καλύτερη ανδρική pop ερμηνεία - Bruno Mars, «Just the Way You Are»

    Καλύτερο pop άλμπουμ - Lady Gaga, «The Fame Monster»

    Καλύτερο παραδοσιακό pop άλμπουμ - Michael Buble, «Crazy Love»

    Καλύτερο electronic/dance άλμπουμ - La Roux, «La Roux»

    Καλύτερη solo rock ερμηνεία - Paul McCartney, «Helter Skelter»

    Καλύτερη hard rock ερμηνεία - Them Crooked Vultures, «New Fang»

    Καλύτερη metal ερμηνεία - Iron Maiden, «El Dorado»

    Καλύτερο rock τραγούδι - «Angry World» (Neil Young)

    Καλυτερο rock άλμπουμ - Muse, «The Resistance»

    Καλύτερο alternative αλμπουμ - The Black Keys, «Brothers»

    Καλύτερη γυναικεία R&B ερμηνεία - Fantasia,"Bittersweet"

    Καλύτερη ανδρική R&B ερμηνεία - Usher, «There Goes My Baby»

    Καλυτερη urban/alternative ερμηνεία - Cee Lo Green, «F*** You!»

    Καλύτερο R&B τραγούδι - «Shine» (John Legend and the Roots)

    Καλύτερο contemporary R&B αλμπουμ ALBUM - Usher, «Raymond v. Raymond»

    Καλύτερη rap ερμηνεία - Eminem, «Not Afraid»

    Καλύτερο rap τραγούδι - «Empire State of Mind» (Jay-Z and Alicia Keys, performers)

    Καλύτερο rap άλμπουμ - Eminem, «Recovery»

    Καλύτερη γυναικεία country ερμηνεία - Miranda Lambert, «The House That Built Me»

    Καλύτερη ανδρική country ερμηνεία - Keith Urban, «'Til Summer Comes Around»

    Καλύτερο country τραγούδι - «Need You Now» (Lady Antebellum, performers)

    Καλύτερο country άλμπουμ - Lady Antebellum, «Need You Now»

    Καλύτερο contemporary jazz άλμπουμ - The Stanley Clarke Band, «The Stanley Clarke Band»

    Καλύτερο americana άλμπουμ - Mavis Staples, «You Are Not Alone»

    Καλύτερο contemporary blues άλμπουμ - Buddy Guy, «Living Proof"

    Καλύτερο contemporary folk άλμπουμ - Ray LaMontagne and the Prairie Dogs, «God Willin' & the Creek Don't Rise»

    Καλύτερο κλασικό άλμπουμ - Verdi: Requiem (Ildar Abdrazakov, Olga Borodina, Barbara Frittoli & Mario Zeffiri; Chicago Symphony Orchestra; Chicago Symphony Chorus)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Pop ladies rule at Grammy Awards

    Είδηση: 59725


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 February 2011 - 19:02:35 UTC