Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα
  • [02] Αλλαγή σελίδας για την Αίγυπτο
  • [03] Χιλή: Μεγάλος σεισμός 7 Ρίχτερ στις 23.10 ώρα Ελλάδας
  • [04] Συνάντηση Δακή με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
  • [05] Νέα διαμαρτυρία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • [06] Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ

    [01] Αυστηρή απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα

    Σαββατο, 12 02 2011 10:42

    Με ιδιαίτερα σκληρό ύφος απαντά η κυβέρνηση στις αξιώσεις της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι δεν ζητήσαμε από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας και πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν το ρόλο τους. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών εστειλε επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων με ζητούμενο τη συναίνεση στην εκπόνηση μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

    "Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό"

    Στην ανακοίνωση, ο Γιώργος Πεταλωτής πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας πως είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης, αλλά και ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση.

    Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια, και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν, επισήμανε ο κ.Πεταλωτής, τονίζοντας πως "εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό".

    Οι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν την Παρασκευή την έγκρισή τους για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου και έκαναν λόγο για πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ενώ ζήτησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και έδωσαν περιθώριο έξι μηνών για να αξιολογήσουν την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

    Αντιδράσεις στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ

    Από το καλοκαίρι είχαμε προτείνει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε η ΝΔ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μας βρει συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί.

    Αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση, τόνισε το ΚΚΕ.

    Οι Έλληνες θα γίνουν φτωχότεροι τονίζει ο ΛΑΟΣ, ενώ για την πιο δεξιά και αυταρχική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, έκανε λόγο ο ΣΥΝ.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Τρόικα: Θετικοί ρυθμοί από την Ελλάδα

    Είδηση: 59552

    [02] Αλλαγή σελίδας για την Αίγυπτο

    Σαββατο, 12 02 2011 10:25

    Τη νέα σελίδα στην ιστορία της Αιγύπτου πανηγυρίζει ακόμα ο λαός της, μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή και την ανάληψη της εξουσίας από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων έως τη διεξαγωγή των εκλογών το Σεπτέμβριο. Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν και σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, απ' όπου ο στρατός άρχισε να αφαιρεί τα οδοφράγματα. Για ημέρα απελευθέρωσης της χώρας μίλησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σύντομη μεταβατική περίοδο εξουσίας από το στρατό ζήτησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ την ικανοποίησή της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, ζητώντας την ομαλά μετάβαση της εξουσίας. Η Αίγυπτος έκανε ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας και αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Το πρωί της νίκης"

    Με το άκουσμα του νέου της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, το πλήθος των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και των γύρω δρόμων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, με τις σημαίες να ατενίζουν ασταμάτητα. Κάποιοι αξιωματικοί άρχισαν να πετάνε λουλούδια στο πλήθος κάποιοι άλλοι κατέβηκαν και χόρευαν με το πλήθος που ανέβηκε στα αυτοκίνητα ή στα τανκ, δείχνοντας την μεγάλη τους χαρά που έφτασαν στο ποθητό αποτέλεσμα μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων, αποφάσισε να βάλει τέλος στην 30ετή προεδρία του και να παραδώσει την εξουσία στο στρατό. Από την πλευρά του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων τιμά τον Χόσνι Μουμπάρακ για όσα προσέφερε κατά τη θητεία του στο έθνος, στον πόλεμο και στην ειρήνη, και για την πατριωτική του συμπεριφορά, με το να θέσει το συμφέρον του έθνους πρώτο.

    Ο λαός δεν απαιτεί πλέον τα βασικά αγαθά της τροφής, της ασφάλειας, της εργασίας, να ανήκει σε μια τάξη. Τώρα απαιτεί τον σεβασμό, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και ελεύθερες εκλογές.

    Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν: «Εσύ έξω, εμείς μέσα» και «Είσαι Αιγύπτιος, ψηλά το κεφάλι».

    Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη "μάχη" για μια "δημοκρατική" Αίγυπτο.

    Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.

    Ο ισχυρός αιγυπτιακός στρατός, ο οποίος στο εξής είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει "τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός".

    Οι στρατιώτες άρχισαν να αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.

    Ο στρατός απομακρύνει επίσης τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.

    Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.

    Ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα

    Έμπνευση για τον κόσμο, χαρακτήρισε τον αιγυπτιακό λαό ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς κατάφερε να φέρει την αλλαγή, χωρίς να χρησιμοποιήσει βία.

    Λέμε σε αυτούς που είναι τώρα υπεύθυνοι με την περιφρούρηση της μεταβατικής περιόδου, ότι έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι θα διαχειριστούν την κατάσταση εν ονόματι του λαού και ότι η ΕΕ θα είναι εκεί για να προσφέρει τη στήριξή της, δήλωσε η υπ. Εξωτερικός της ΕΕ Κάθριν Άστον.

    Οι επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα καθορίσουν την πορεία της Αιγύπτου.

    Ο στρατός έχει δεσμευτεί ότι θα διαφυλάξει την ομαλότητα μέχρι τη διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ -Ενθουσιασμός και ανασφάλεια, Χρονολόγιο των εξελίξεων ως την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ

    BBC: Egypt rejoices at Mubarak departure

    Είδηση: 59549

    [03] Χιλή: Μεγάλος σεισμός 7 Ρίχτερ στις 23.10 ώρα Ελλάδας

    Σαββατο, 12 02 2011 00:32

    Σεισμική δόνηση, μεγέθους σχεδόν 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε το τρέχον 24ωρο τη Χιλή, ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 23.10 ώρα Ελλάδας από το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

    Το επίκεντρο της δόνησης προσδιορίστηκε από την πηγή αυτήν "στα 60 μόλις χιλιόμετρα ανατολικά (μέσα στη θάλασσα) από την πόλη Κονθεπσιόν", δηλαδή 395 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από το Σαντιάγο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, "θύματα από αυτόν δεν υπήρξαν", όμως "έχουν διακοπεί πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις".

    Επίσης, δεν έχει εκδοθεί καμία προειδοποίηση από το πολεμικό ναυτικό για ένα τσουνάμι από τον σεισμό αυτόν.

    Παρά ταύτα, στις παραλίες από τους λουόμενους την ώρα του σεισμού εκφράστηκε, προς στιγμήν, μεγάλος πανικός με κραυγές κι ουρλιαχτά.

    Στο μεταξύ, η καθυστέρηση στον τομέα της επισκευής των υποδομών από τον περυσινό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ στη χώρα αυτήν της Λατινικής Αμερικής, θέτει σε αμφιβολία τον κυβερνητικό στόχο, για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 6% φέτος.

    --Την 10η Φεβρουαρίου 2010, από μία δόνηση 8,8 Ρίχτερ, καταστράφηκε μεγάλος αριθμός χωριών, στη Χιλή, ενώ σκοτώθηκαν περίπου 500 άνθρωποι.

    AΠΕ Είδηση: 59548

    [04] Συνάντηση Δακή με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

    Σαββατο, 12 02 2011 10:43

    Θα εξεταστεί το αίτημα της Δυτικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση από τα 50 εκ ευρώ των λεγόμενων «άγονων σιδηροδρομικών γραμμών», δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην χτεσινή συνάντηση με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, Δήμαρχοι της Φλώρινας και εκπρόσωποι φορέων έθεσαν το ζήτημα της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα - Θεσσαλονίκη στο Υπουργό Οικονομικών στην συνάντηση που είχαν μαζί του χθες το απόγευμα. Όσο για το αίτημα για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Παπακωσταντίνου δεσμεύτηκε πως δεν θα αιφνιδιαστεί κανένας και πως θα εξαρτηθούν όλα από τις δυνατότητες της οικονομίας.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Θωμάς Δημητριάδης Είδηση: 59551

    [05] Νέα διαμαρτυρία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    Σαββατο, 12 02 2011 10:40

    Πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της Κοζάνης, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 στις 12 το μεσημέρι οι φοιτητές των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν νωρίτερα στο Τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών.

    Οι φοιτητές των δυο τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτύρονται λόγω παντελούς έλλειψης ανταπόκρισης και επίσημης θέσης στα αιτήματά τους, ενώ και χθες προέβησαν σε πορεία και κατευθύνθηκαν καταρχήν στο Δημαρχείο Κοζάνης, ενώ αργότερα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Πνευματικό Κέντρο Κοζάνης, τα οποία και κατέλαβαν επ αόριστον, ενώ συνεχίζουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα την κατάληψη των άλλων χώρων του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές με απόφαση των συλλόγων τους ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου γιατί όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, επιμένει στις απόψεις του για συγχώνευση με το ΤΕΙ, γιατί αντιμετωπίζει με πρωτόγνωρη απάθεια οποιοδήποτε πρόβλημα του ιδρύματος και γιατί λειτουργεί κάτω από σκοπιμότητες. Οι φοιτητές αποκαλούν τον κ. Μανωλόπουλο διορισμένο υπάλληλο από το Υπουργείο Παιδείας και σημειώνουν πως η στάση του έχει εξοργίσει καθηγητές, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό και γονείς.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Θωμάς Δημητριάδης Είδηση: 59550

    [06] Το τελευταίο αντίο στον Μιλτιάδη Έβερτ

    Σαββατο, 12 02 2011 11:46

    Το τελευταίο αντίο στον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ θα πουν σήμερα στις 13:00 συγγενείς, φίλοι και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Η κηδεία του θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο δημοσία δαπάνη, ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού. Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: ο»ΏΣυγκίνηση για τον Μ. Έβερτ- Το Σάββατο η κηδεία

    Είδηση: 59553


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 February 2011 - 10:03:01 UTC