Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο
  • [02] Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΟΟΣΑ
  • [03] Κλειστά από αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ

    [01] Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

    Δευτερα, 31 01 2011 10:17

    Χωρίς τέλος οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο. Πάνω από 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.500 έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν. Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία "διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων" ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Εν τω μεταξύ, ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν τα ξένα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα το δρόμο προς μια ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία δείχνει η διεθνής κοινότητα. Έτοιμος να ηγηθεί κυβέρνησης εθνικής ενότητας δηλώνει ο νομπελίστας Μοχαμαντ Ελ Μπαραντεϊ. Συνεδριάζει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Αιγύπτου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Εγκαταλείπουν τη χώρα οι ξένοι υπήκοοι. Δύο C-130 έχει έτοιμα το ΥΠΕΞ για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων.

    Γαλλικός Τύπος

    "Ο Αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα "μπάλωμα" που δεν ξεγελά κανέναν.Ο Ουμπού θεώρησε ότι είναι Ραμσής: θέλησε να ιδρύσει μία νέα δυναστεία φαραώ με γαλόνια. Αλλά αυτή τη φορά ο λαός αντιτάχθηκε, ενισχυμένος από το παράδειγμα της Τυνησίας. Όπως φαίνεται, ο στρατός κρατά στα χέρια του την τύχη της Αιγύπτου", γράφει η Liberation.

    "Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά...η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία", σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix.

    "Η διατήρηση στη θέση του, η ελπίδα ότι το κίνημα θα αποδυναμωθεί, η στήριξη στον στρατό. Από την Παρασκευή, αυτή είναι η στρατηγική του αιγύπτιου προέδρου", γράφει η Ouest-France.

    Αν και προσπαθούν να αποφύγουν να εμφανισθούν ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, οι δυτικές πρωτεύουσες επιθυμούν την πειθαρχημένη μετάβαση, γεγονός που σημαίνει ότι ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αλλά και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να αποτελεί προτεραιότητα", γράφει η Le Figaro.

    Το Ισραήλ πιέζει την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη να υποστηρίξουν τον Μουμπάρακ

    Το Ισραήλ διαβίβασε εμπιστευτικό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς ευρωπαϊκές χώρες ζητώντας τους να στηρίξουν τη σταθερότητα του αιγυπτιακού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το εμπιστευτικό μήνυμα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν διαθέσιμος για να απαντήσει.

    Μέχρι στιγμής η ισραηλινή ηγεσία έχει υιοθετήσει χαμηλούς τόνους για την εξέγερση στην Αίγυπτο, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις.

    Η Αίγυπτος υπέγραψε το 1979 συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την επιστροφή του συνόλου των αιγυπτιακών εδαφών που κατελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο 1967.

    Αν και αυτή η ειρήνη θεωρείται "ψυχρή", έχοντας περιορισθεί στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, έχει αντέξει σε δύο πολέμους του Λιβάνου (το 1982 και το 2006), δύο παλαιστινιακές Ιντιφάντα (1987 και 2000) και στην εμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Πηγές: ΒΒC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αίγυπτος: Κοινωνική αναταραχή - αναζήτηση διεξόδου

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58630

    [02] Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΟΟΣΑ

    Δευτερα, 31 01 2011 08:54

    Στην Αθήνα, σήμερα, κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το οποίο θα αξιολογήσει την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την κατάρτιση της έκθεσης του Οργανισμού, τον Ιούνιο. Στο "μικροσκόπιο" του κλιμακίου θα βρεθούν η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, το ασφαλιστικό, τα κλειστά επαγγέλματα και τα οικονομικά στον χώρο της Υγείας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές των τεχνοκρατών της τρόϊκας με τα παραγωγικά υπουργεία, εν όψει και της άφιξης των επικεφαλής της Ε.Ε, δοτου ΔΝΤ και της ΕΚΤ, πιθανότατα, στο τέλος της εβμάδας. Στο μικροσκόπιο των ελέγχων για την έγκριση της 4ης δόσης, βρίσκεται η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δις. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58628

    [03] Κλειστά από αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ

    Δευτερα, 31 01 2011 09:23

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του Ιδρύματος, προχωρούν σε δύο 48ωρες κυλιόμενες απεργίες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), αύριο προκειμένου να πάρουν μέρος στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 31.10.2010 σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, την οποία χαρακτηρίζουν "αντισυνταγματική και παράνομη".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58629


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 January 2011 - 9:57:03 UTC