Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές
  • [02] Βρετανία: Στους δρόμους και πάλι οι φοιτητές

    [01] Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές

    Σαββατο, 29 01 2011 18:59

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αλλά και τις προσπάθειές της για επιμήκυνση αποπληρωμής, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση του χρέους, εκφράζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός τονίζει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013, ενώ αναφερόμενος στην οικονομία υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν, καθώς το σύστημα δεν ήταν διατηρήσιμο και ανταγωνιστικό. Από το Νταβός, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι η χώρα απέφυγε τη χρεωκοπία. Την ίδια στιγμή, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στους ευρωπαϊκούς κόλπους οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, που αναμένεται να περιλαμβάνει και σημαντικές για τη χώρα μας επιμέρους κινήσεις.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ε.Ε. φέρεται να εξετάζει την επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών και ιρλανδικών δανείων έως και 30 χρόνια, προκειμένου να θέσει τέλος στο θόρυβο σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η ιδέα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής με χαμηλότοκο δάνειο, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η Γαλλίδα ομόλογός του και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα για αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, που, όπως η ίδια έχει προτείνει, θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν της δινόταν περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο περισσότερος αυτός χρόνος αποπληρωμής θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με εκείνον που δόθηκε στην Ιρλανδία, καθώς στην Ελλάδα δόθηκε μια βραχεία περίοδος και ως εκ τούτου στις αγορές πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το πολύ μεγάλο ποσό σε τέσσερα ή πέντε χρόνια.

    Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραπέμπει στα προβλήματα, όπως λέει, της μεγάλης παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, όπως επίσης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος, που υπήρχαν και υπάρχουν στην Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, παρά την αρνητική ανάπτυξη της τελευταίας χρονιάς, οι εισπράξεις από φόρους αυξήθηκαν κατά 10% και αυτό δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πεδίο δράσης και πως παράλληλα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει μείωση των φόρων και να επιτευχτούν, παρόλα αυτά, υψηλότερα έσοδα.

    Εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα λιτότητας που είναι οδυνηρό όμως η κρίση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λυθούν μερικά από τα διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ η ίδια αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή των δομών στην Ευρώπη.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν φέτος εκλογές στην Ελλάδα, καθώς μερικοί παρατηρητές πιστεύουν πως θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους έπειτα από πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τονίζει σαφώς πως εκλογές θα γίνουν το 2013.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συζήτηση για επαναγορά του χρέους

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58606

    [02] Βρετανία: Στους δρόμους και πάλι οι φοιτητές

    Σαββατο, 29 01 2011 20:57

    Φοιτητές και μέλη εργατικών συνδικάτων ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βρετανίας, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση της τιμής των διδάκτρων που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον. Στο Λονδίνο χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν στην πορεία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει ανοίξει πόλεμο με τους νέους. Κρατώντας πανό με το σύνθημα είμαστε ακόμα θυμωμένοι και είμαστε ακόμα εδώ οι διαδηλωτές επιχειρούν να κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους. Το ίδιο σκηνικό και στο Μάντσεστερ, όπου 3.000 φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους με τα μέλη των εργατικών συνδικάτων που διαδηλώνουν για την ανεργία και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Η πορεία στο Μάντσεστερ γίνεται συνοδεία της αστυνομίας και οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις 6 ατόμων.

    Πηγή: Reuters

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58609


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 January 2011 - 22:01:14 UTC