Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Συζήτηση για τα εθνικά θέματα
  • [02] Siemens: Χωριστά πορίσματα - συμφωνία για προανακριτική
  • [03] Ομαδική έκθεση «Survival Kit»
  • [04] Ένα κινητό τηλέφωνο σε τροχιά γύρω από τη Γη
  • [05] Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη σε Φλώρινα και Πρέσπα
  • [06] Ακριβότερα τα διόδια στην Πελοπόννησο
  • [07] Δεύτερη εβδομάδα διαλόγου για τα ΜΜΜ- Στάση εργασίας στα λεωφορεία σήμερα
  • [08] Τριήμερη απεργία των φαρμακοποιών από Τετάρτη
  • [09] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 20χρονου στο Φάληρο
  • [10] Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία
  • [11] ΕΕ: Κερδίζει έδαφος η επαναγορά ομολόγων
  • [12] «Πιάνει δουλειά» το «Elenxis»

    [01] Βουλή: Συζήτηση για τα εθνικά θέματα

    Δευτερα, 24 01 2011 20:15

    Για παραλαβή από το ΠΑΣΟΚ ελλειμμάτων παντού, ακόμα και στην εξωτερική πολιτική, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι απειλές πολέμου και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ανώφελες για την Τουρκία.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου: «Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν. Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι: «Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη. Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Από την άλλη, πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».

    Δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση ως μοχλός πιέσεων για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, που προκάλεσε τη συζήτηση. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι: «τα εκβιαστικά διλήμματα και οι δήθεν μονόδρομοι οδηγούν σε παράλυση της χώρας και διάλυση της κοινωνίας. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Κύπρο και να το προωθήσουμε με την Αίγυπτο και τη Λιβύη ξεπερνώντας έτσι το ανύπαρκτο ζήτημα με το Καστελόριζο. Αποδοκιμάζουμε τη μυστική διπλωματία και οποιαδήποτε συμφωνία που θα στηριζόταν σε αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από τα όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αν υπάρξει, θα την ακυρώσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση». Επίσης ο κ. Σαμαράς τόνισε πως: «Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου στο τουρκικό ακροατήριο είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας και αυτό ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας. Ως κυβέρνηση με το Μνημόνιο προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών κάτι που δεν έκαναν χώρες με παρόμοια προβλήματα και όσες το έκαναν διαπραγματεύθηκαν τους όρους όπως η Ιρλανδία». Συμφωνούμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν οραματιζόμαστε καμία διεθνή διακυβέρνηση, καμία χώρα δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα ξεπερασμένα ιδεολογήματα».

    Επίσης ο κ. Σαμαράς, ζήτησε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που έγιναν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα, ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με τη διαφάνεια.

    «Τώρα ασχολούμαστε με το να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι αν πάνε δέκα στη φυλακή το πολιτικό σύστημα έγινε αρνάκι, έγινε σύγχρονο και καλό. Και είκοσι να πάνε στη φυλακή με τη Siemens, τα ίδια και χειρότερα θα είμαστε», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Για τα εθνικά θέματα η κ. Παπαρήγα τόνισε: «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού. Όταν ο πρωθυπουργός μιλά για πολυμερή και πολυδιάστατη πολιτική εννοεί τις εμπορικές συμφωνίες, που θέλει να κάνει με την Τουρκία, την Κίνα, τις Ινδίες, τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, την Βραζιλία για να εξασφαλίσει μερίδιο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δρουν στην Ελλάδα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υπενθύμισε ότι μόνο το κόμμα του έλεγε ναι στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., αλλά υπό όρους και συγκεκριμένα την προστασία των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να καλλιεργηθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία και την Κύπρο. Eιδικά για τη Ρωσία, ο κ. Καρατζαφέρης, αναφέρθηκε στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καλώντας την κυβέρνηση να μην ακυρώσει τις συμφωνίες αυτές.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι στις νέες συνθήκες απαιτείται ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής. Χρειάζεται μια νέα «εθνική στρατηγική», πολυδιάστατη και ενεργητική και όχι μονοδιάστατη και παθητική. Μια «εθνική στρατηγική», που δε θα αποδέχεται μονόδρομους, ούτε θα υιοθετεί την αντίληψη να κλειστούμε στο καβούκι μας, μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες. Μια ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον Ατλαντισμό, διεκδικητική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανή να οικοδομεί περιφερειακές συνεργασίες, μακριά από εμπλοκή σε πολέμους και σε πολεμικά σενάρια, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58094

    [02] Siemens: Χωριστά πορίσματα - συμφωνία για προανακριτική

    Δευτερα, 24 01 2011 21:54

    Στη συμφωνία ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens, αλλά με χωριστά πορίσματα, που κατέθεσαν το βράδυ της Δευτέρας στον πρόεδρο της βουλής, κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα. Πεδίο διαφωνίας τους είναι το ποια πρέπει να είναι τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία θα αποδοθούν ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, πέντε του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ, χωρίς να γίνεται αναφορά στο είδος των ευθυνών. Περαιτέρω διερεύνηση για οκτώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζητά η ΝΔ στο πόρισμα της για την Siemens.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, τονίζει ότι η ελληνική δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της ζημίας που υπέστη από τις φαύλες πρακτικές της εταιρείας.

    Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, επισημαίνεται ότι η επιτροπή κατέληξε σε 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές και διαπίστωσε την ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Παράλληλα η επιτροπή εκτιμάει σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και τονίζει πως η δικαιοσύνη όφειλε να έχει προχωρήσει σε βάθος την εξέταση για συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επίσης όπως αναφέρει δεν έχει την αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των ταμείων των κομμάτων.

    Νωρίτερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που έγιναν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα, ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με τη διαφάνεια.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς παραβιάζει ανοιχτές θύρες, τασσόμενος υπέρ της διαφάνειας.

    «Τώρα ασχολούμαστε με το να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι αν πάνε δέκα στη φυλακή το πολιτικό σύστημα έγινε αρνάκι, έγινε σύγχρονο και καλό. Και είκοσι να πάνε στη φυλακή με τη Siemens, τα ίδια και χειρότερα θα είμαστε», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουμε στην Προανακριτική Επιτροπή, αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες», αναφέρει ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58098

    [03] Ομαδική έκθεση «Survival Kit»

    Δευτερα, 24 01 2011 21:05

    Η Gallery genesis παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Survival Kit». Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 19:30 (διάρκεια έκθεσης: 3 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2011).

    "Survival Kit"

    Στον ευρύτερο διαδικτυακό τόπο προτείνεται μια διευρυμένη σειρά από κιτ επιβίωσης που εμπλουτίζονται ανάλογα με τον τόπο και τις ειδικές συνθήκες κατοικίας ή εργασίας του δυνητικού χρήστη: ειδικά εξαρτήματα διάσωσης για περιοχές με υψηλό δείκτη κινδύνου σε σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές, πυξίδες, σφυρίχτρες, κάσκες και γυαλιά ηλίου, κουνουπιέρες, αποτρεπτικά φιδιών, αντισηπτικές κρέμες, σύνεργα ψαρέματος και παστίλιες καθαρισμού του νερού για διαμένοντες σε ερήμους ή τροπικές περιοχές, χημικά πακέτα ζέστης, υπνόσακοι, σκηνές, θερμαντικές εστίες, παπούτσια χιονιού και κουβέρτες διαστήματος για ταξιδιώτες των αρκτικών τόπων, ή επιπλέοντα γιλέκα, ραδιόφωνα, κιτ αφαλάτωσης, σετ ψαρέματος, αντηλιακές κρέμες, φωσφορίζον χρώμα, φωτάκι χαλάρωσης, σκιάδια και σφυρίχτρες για εργαζόμενους που πετούν συχνά επάνω από εκτεταμένους όγκους νερού, είναι ορισμένα από τα βασικά αναγραφόμενα, ενώ εξίσου δημοφιλή αποδεικνύονται τα «μίνι κιτ επιβίωσης» ή «altoids tins» που σε κουτιά όχι μεγαλύτερα από εκείνα για καραμέλες μέντας, κατορθώνουν να χωρούν διαβήτη, αδιάβροχα σπίρτα, αγκίστρι και πετονιά, πλαστική σακούλα απορριμμάτων, κερί, λεπίδα, μαχαίρι και παραμάνα καθώς και οδηγίες επιβίωσης, ανάμματος φωτιάς και παροχής πρώτων βοηθειών, ενώ συχνά διαθέτουν ένα σχοινί για αλεξίπτωτο τυλιγμένο γύρω τους.

    Η έκθεση «Survival Kit», σχεδιάστηκε σε μια εποχή και μια Αθήνα έκτακτης ανάγκης που επιζητεί από τον καθένα μας συνοπτικές διαδικασίες διαχείρισης του έξωθεν και του οικείου μας περιβάλλοντος κόσμου καθώς και εξατομικευμένα μέσα διάσωσης του εαυτού, πέρα και πάνω από τα αναλώσιμα και επικουρικά είδη πρώτης ανάγκης που αναγράφονται παραπάνω. Οι 23 συμμετέχοντες καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για την εφευρετικότητα και το χιούμορ, για τη δημιουργικότητα στη διαχείριση των ιδεών και των υλικών και για την προσωπική τους πρόταση «επιβίωσης».

    Τα προτεινόμενα «κιτ», άλλοτε υπερμεγέθη εργαλεία-γλυπτά και άλλοτε ενδοσκοπικοί αυτογνωσιακοί μηχανισμοί σε μικροκλίμακα, άλλοτε αυτοσχεδιαστικές εικονοποιημένες οδηγίες προς ναυτιλομένους και άλλοτε ποιητικές υπομνήσεις του πιο απαραίτητου ελάχιστου, άλλοτε εφήμερα κατάλοιπα μιας συμπαντικής περιπλάνησης και άλλοτε κουτιά με ουτοπικά σύνεργα διάσωσης, άλλοτε επιγραμματικά βιβλία γνώσης και άλλοτε μαγικοί σάκοι με άγνωστο περιεχόμενο, άλλοτε υβριδικές ετοιμοπόλεμες φιγούρες και άλλοτε απαθανατισμένα σύνεργα ζωγραφικής, θυμίζουν απλά, ότι πάνω από όλα, η τέχνη και κατ' επέκταση η διαδικασία δημιουργίας ενός έργου είναι κάτι που εξακολουθεί να διασώζει.

    Ίρις Κρητικού, Ιανουάριος 2011

    Οι 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση "Survival Kit" είναι: Άγγελος Αντωνόπουλος / Αλέξανδρος Μαγκανιώτης / Άννα Μανέτα /Απόστολος Παπαγεωργίου / Βαγγέλης Θεοδωρίδης / Βασίλης Πέρρος / Γεωργία Γκρεμούτη / Γιάννης Μπεκιάρης / Γιώργος Τσεριώνης / Δαμιανός Ιωσηφίδης / Ειρήνη Γκόνου / Θοδωρής Δασκαλάκης / Κώστας Παππάς / Μαρία Τσάγκαρη / Μάριος Βουτσινάς / Μίλτος Παντελιάς / Νατάσσα Ραχωβίτσα / Νικολέττα Τζάννε / Νίκος Χριστοφοράκης / Πέννυ Γκέκα / Περικλής Κονδυλάτος / Στέφανος Πετρίδης / Χαρίτων Μπεκιάρης

    Gallery Genesis 35 HARITOS Street, Kolonaki 10675 Athens, Greece. Tel.: +30 211 7100566 www.gallerygenesisathens.com, Opening Hours: Tuesday - Thursday - Friday 11:00 - 22:00 Wednesday - Saturday 11:30 - 15:30

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58095

    [04] Ένα κινητό τηλέφωνο σε τροχιά γύρω από τη Γη

    Δευτερα, 24 01 2011 21:00

    Ένα κινητό τηλέφωνο σχεδιάζουν να θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Γη Βρετανοί επιστήμονες για να δουν αν τα υπερσύγχρονα κινητά μπορούν να λειτουργήσουν στο πλέον δύσκολο περιβάλλον.

    Οι επιστήμονες του ινστιτούτου "Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) στο Γκίλνφορντ ανακοίνωσαν ότι το κινητό θα τεθεί σε τροχιά εντός του έτους, θα διαθέτει το λειτουργικό σύστημα Android της Google, αλλά απέφυγαν να αποκαλύψουν το ακριβές μοντέλο. Θα είναι πάντως ένα από τα κινητά που διατίθενται στην αγορά και κοστίζουν γύρω στα 400 ευρώ, όπως λένε οι ειδικοί.

    Το τηλέφωνο θα χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει έναν δορυφόρο μήκους 30 εκατοστών, αλλά και για τη λήψη και αποστολή φωτογραφιών της Γης. Η συσκευή θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό περίβλημα ενός δορυφόρου ώστε να προστατεύεται από την κοσμική ακτινοβολία. Θα δημιουργηθεί, ωστόσο, μια οπή στο περίβλημα του δορυφόρου, στο σημείο όπου θα τοποθετηθεί το κινητό, ώστε ο φακός της φωτογραφικής μηχανής του κινητού "να βλέπει στο Διάστημα".

    Αν και οι επιστήμονες είχαν στείλει πέρυσι με ειδικά αερόστατα κάποια κινητά τηλέφωνα, σε ύψος έως και 60.000 ποδών ,είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συσκευή θα τεθεί σε τροχιά αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58096

    [05] Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη σε Φλώρινα και Πρέσπα

    Δευτερα, 24 01 2011 21:52

    Κλειστά θα είναι τα σχολεία αύριο Τρίτη στους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.Η χιονόπτωση συνεχίζεται και για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου.

    Σύνταξη: Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58099

    [06] Ακριβότερα τα διόδια στην Πελοπόννησο

    Δευτερα, 24 01 2011 16:08

    Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες διαμαρτυρίες των πολιτών για αυξήσεις των διοδίων, μεγαλύτερο αντίτιμο θα πληρώνουν μετά τα μεσάνυχτα οι οδηγοί ΙΧ, δικύκλων, φορτηγών και λεωφορείων και στους δύο οδικούς άξονες της Πελοποννήσου. Είχαν προηγηθεί αυξήσεις στις αρχές Ιανουαρίου στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Οι νέες αυξήσεις γίνονται, όπως αναφέρουν οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες , λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

    Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα από τα τμήμα του οδικού άξονα Αθηνών -Θεσσαλονίκης γίνονται για λόγους τιμαριθμικής αναπροσαρμογής όπως ανακοίνωσαν οι κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους .

    Από τα μεσάνυχτα το κόστος των διοδίων στη διαδρομή Αθηνών -Τρίπολης- Καλαμάτας θα στοιχίζει για τα ΙΧ 9,7 ευρώ και 19,4 με επιστροφή. Τα δίκυκλα θα πληρώνουν 6,8 και 13,6 ευρώ.

    Επίσης από τα μεσάνυχτα αυξημένα θα είναι τα διόδια και στην Αθηνών -Κορίνθου-Πατρών. Για την απλή διαδρομή τα ΙΧ θα πληρώνουν 6 ευρώ και 12 με επιστροφή και τα δίκυκλα 4,2 και 8,4

    Οι αυξήσεις στην Αθηνών -Θεσσαλονίκης, του δρόμου με τη μεγαλύτερη κίνηση έγινα σε δύο δόσεις καθώς τα διόδια εκμεταλλεύονται δυο διαφορετικές εταιρίες .

    Το κόστος της απλής διαδρομής για τα ιχ είναι 23,2 ευρώ και 46,4 με επιστροφή και για τα δίκυκλα 15,55 και 31,1 .

    Στη διαδρομή αυτή αυξήθηκαν και οι τιμές σε όλους τους πλευρικούς σταθμούς. Όλες οι αυξήσεις προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης οι οποίες είχαν υπογραφεί το 2007.

    Το Υπουργείο Υποδομών όπως έχει ανακοινωθεί βρίσκεται σε επαναδιαπραγμάτευση αυτών των συμβάσεων. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου . Η επαναδιαπραγμάτευση αυτή που γίνεται με 19 εταιρείες και 26 τράπεζες περιλαμβάνει και τη μείωση της τιμής των διοδίων . Οι τροποποιήσεις των συμβάσεων θα κυρωθούν από τη Βουλή και θα ισχύουν για 30 χρόνια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58073

    [07] Δεύτερη εβδομάδα διαλόγου για τα ΜΜΜ- Στάση εργασίας στα λεωφορεία σήμερα

    Δευτερα, 24 01 2011 12:07

    Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα τρόλεϊ, συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα ο διάλογος στο υπουργείο Μεταφορών, επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. Στάση εργασίας πραγματοποιούν έως τις 4 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58031

    [08] Τριήμερη απεργία των φαρμακοποιών από Τετάρτη

    Δευτερα, 24 01 2011 11:30

    Τριήμερη πανελλήνια απεργία από την Τετάρτη των φαρμακοποιών, κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Στον Πειραιά τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα καθώς αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από σήμερα. Ουρές σχηματίζονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία. Το απόγευμα συνεδριάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ενώ σήμερα πρόκειται να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους και οι φαρμακοποιοί κατά νομούς.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58009

    [09] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 20χρονου στο Φάληρο

    Δευτερα, 24 01 2011 10:56

    Ομολόγησε ο δράστης της χθεσινής δολοφονίας του 20χρονου Ελληνο-Αιγύπτιου στο Νέο Φάληρο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αδελφό του, 26 ετών, με τον οποίο το θύμα είχε οικονομικές διαφορές τον τελευταίο χρόνο και διαπληκτίζονταν συνεχώς. Ο δράστης συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο 20χρονος βρέθηκε νεκρός τη νύχτα του Σαββάτου μέσα στο σπίτι του στο Νέο Φάληρο, στην οδό Κανελλοπούλου. Τον άτυχο νεαρό, ο οποίος είχε δεχθεί αλλεπάλληλες μαχαιριές στο σώμα, βρήκε ο πατέρας του στο υπερυψωμένο ισόγειο όπου έμενε η πενταμελής οικογένεια.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57982

    [10] Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία

    Κυριακη, 23 01 2011 13:56

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πορτογάλοι για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της χώρας, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό το φάσμα της δεινής οικονομικής κρίσης. Πάνω από 9,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 10.00 έως τις 21.00 ώρα Ελλάδος. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μία ώρα αργότερα, λόγω της διαφοράς ώρας στο αρχιπέλαγος των Αζορών. Έξι υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα, στο οποίο -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- ενδέχεται να επανεκλεγεί ήδη από τον πρώτο γύρο ο νυν πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο-Σίλβα, μέλος του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της αντιπολίτευσης.

    Επικρατέστερος ο Καβάκο-Σίλβα

    Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο -71 ετών- πολιτικός και οικονομολόγος συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 54,6% και 59%, πάνω από 30 μονάδες περισσότερες από τον κύριο υποψήφιό του, τον ποιητή Μανουέλ Αλέγκρε, 74 ετών, που υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και το Μπλοκ της Αριστεράς.

    Αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο επίκεντρο της κοινωνίας στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της χώρας εκπροσωπεί μία σημαντική ηθική εξουσία, αλλά στερείται ουσιαστικών εκτελεστικών εξουσιών, μολονότι διατηρεί το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής.

    Από τα τέλη της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974, όλοι οι πρόεδροι που είχαν βάλει υποψηφιότητα και για δεύτερη θητεία είχαν επανεκλεγεί. Το 2006, ο Καβάκο Σίλβα, που είχε θητεύσει πρωθυπουργός για μία 10ετία (1985-95) είχε επιβληθεί στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 50,5%, του Μανουέλ Αλέγκρε (20,7%) και του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Μάριο Σοάρες (14,3%).

    Όπως και τη χρονιά εκείνη, έτσι και σήμερα η Αριστερά κατεβαίνει κερματισμένη στις εκλογές με τρεις διαφορετικούς υποψηφίους: τον Μανουέλ Αλέγκρε, τον σοσιαλιστή Ντεφενσόρ Μόουρα που κατέρχεται ως «ανεξάρτητος» και τον κομμουνιστή Φρανσίσκου Λόπες.

    Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κοέλιου, βουλευτής της νήσου Μαδέρας και ο Φερνάντου Νόμπρε, πρόεδρος ΜΚΟ γιατρών και αποτελεί τον μοναδικό υποψήφιο που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και σύμφωνα με τους αναλυτές μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη κατακτώντας την τρίτη θέση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57936

    [11] ΕΕ: Κερδίζει έδαφος η επαναγορά ομολόγων

    Δευτερα, 24 01 2011 13:15

    Πληθαίνουν οι υποστηρικτές της ιδέας για την επαναγορά ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να διευκολυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος. Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, το σχέδιο, αρχιτέκτονας του οποίου θεωρείται ο διευθυντής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, προβλέπει επαναγορά ομολόγων, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα μας, μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την ΕΕ και υιοθέτηση κανόνων αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Η ιδέα μελετάται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Γερμανία εμφανίζεται πιο συναινετική υπό τον όρο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ η Γαλλίδα υπουργός των Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγων ως μια μακροπρόθεσμη επιλογή. Την ίδια ώρα, αναλαμβάνει δράση και η ελληνική «Ομάδα Πρωτοβουλίας» για τη δυναμική προώθηση του ευρωομολόγου, την οποία σύστησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου αυτό το ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, που τελεί υπό διαπραγμάτευση στην ευρωζώνη.

    Η Ομάδα αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Ντ. Βρετό, Π. Ευθυμίου, Ν. Αλευρά, Π. Οικονόμου, Ηλ. Μόσιαλο, την ευρωβουλευτή Άννυ Ποδηματά και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χ. Πολυζωγόπουλο έχει ήδη επεξεργαστεί ένα κείμενο αναφοράς και ξεκινάει κύκλο επαφών με φορείς και πρόσωπα που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την έκδοση του ευρωομολόγου.

    Οι επαφές πραγματοποιούνται καθώς κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι το ευρωομόλογο αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό εργαλείο που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός, ως ασπίδα προστασίας έναντι των αγορών, αλλά και ως ενοποιητικός παράγοντας του οικοδομήματος της ευρωζώνης.

    Θετικός στην προοπτική αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών από τον μηχανισμό στήριξης εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Spiegel. «Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος σε στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου που είχαν απορρίψει τις προηγούμενες ημέρες αλλαγές στο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.

    Παράλληλα κάλεσε επιτακτικά τη γερμανική κυβέρνηση να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ. «Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», σημείωσε εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα «ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο».

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισε, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να μην χαλαρώσουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, μέσω και της ενίσχυσης των κυρώσεων κατά χωρών των οποίων οι προϋπολογισμοί "ξεφεύγουν" από προβλεπόμενα όρια.

    Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός των Οικονομικών θεωρεί ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι μια μακροπρόθεσμη επιλογή, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί μόλις θα έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση.

    "Εάν αρχίσουμε να εκδίδουμε ευρωομόλογα, αυτό που θα κάνουμε στην πράξη είναι ότι θα αποδυναμώσουμε την ισχύ ορισμένων μελών, χωρίς να έχουμε επιτύχει οικονομική ολοκλήρωση και σταθεροποίηση", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC.

    Μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη θα είναι ένας δεύτερος γύρος τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα πρέπει να είναι «περισσότερο αξιόπιστα και να δημοσιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από ό,τι τεστ των πρώτου γύρου, τον περασμένο χρόνο». Η Κριστίν Λαγκάρντ ελπίζει πως αυτή η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.

    Πάντως, οι αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης και η ισοτιμία του ευρώ ενισχύονται, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει.

    Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ελλάδας έπεσε στο επίπεδο των 8,25 εκατοστιαίων μονάδων. Αντίστοιχα, υποχώρησαν τα spread της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η ισοτιμία του ευρώ κινείται λίγο κάτω από το επίπεδο των 1,36 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν τις θέσεις που είχαν λάβει εναντίον του.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ «οι χρηματιστές στην αγορά συναλλάγματος αρχίζουν να πιστεύουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ, όταν λέει ότι η χώρα της θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ».

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58064

    [12] «Πιάνει δουλειά» το «Elenxis»

    Δευτερα, 24 01 2011 11:12

    Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το νέο πληροφοριακό σύστημα Elenxis του υπουργείου Οικονομικών για προσωρινούς έλεγχους ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος η επιτάχυνση και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού έργου με απώτερο σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κλιμάκια του Υπουργείου θα ελέγξουν τις πρώτες δέκα υποθέσεις, η επιλογή των οποίων έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του Elenxis. Οι εν λόγω επιχειρήσεις προειδοποιήθηκαν και τους δόθηκε δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Ήδη σε τουλάχιστον μια περίπτωση, υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.

    Ο τρόπος λειτουργία του Elenxis αναβαθμίζει ριζικά τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων.

    Μέσω φορητού υπολογιστή, οι ελεγκτές πλέον έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

    Η δυνατότητα αυτή τους προσφέρει κατά τη διάρκεια του ελέγχου ολοκληρωμένη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ' αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.

    Στη συνέχεια, μέσω του συστήματος Elenxis, αφού εντοπιστούν οι όποιες διαφορές φόρων, εκκαθαρίζονται οι κύριοι και πρόσθετοι φόροι, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και καταλογιστικές πράξεις, υπολογίζεται το ελεγκτικό έργο με το είδος και το ύψος των διαφορών και ανατροφοδοτείται η αποθήκη δεδομένων του Elenxis, ενημερώνοντας συνεχώς την εικόνα του φορολογούμενου με το ιστορικό ελέγχων του.

    Τέλος, το σύστημα παρέχει στη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης και της πορείας των διενεργούμενων ελέγχων.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58016


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 January 2011 - 21:57:43 UTC