Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε ο διάλογος για τις συγκοινωνίες
  • [02] Ρυθμίσεις για τις καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ
  • [03] Εβδομάδα σημαντικών διαβουλεύσεων
  • [04] Ο καιρός στη Θεσσαλία
  • [05] Κελεσίδης «Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί ποια σχολεία θα συγχωνευτούν η θα καταργηθούν.»
  • [06] Έκτακτη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών του Έβρου, στις 7 το απόγευμα στην Αλεξανδρούποληβ¦
  • [07] Σύσκεψη για απασχόληση στην Κομοτηνή
  • [08] Ελπίδες για νέα φάρμακα κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων
  • [09] Συγκρούσεις στην Υεμένη
  • [10] Nέα κυβέρνηση στην Τυνησία
  • [11] Καταργείται η χρήση οκτώ καταχρηστικών όρων από τις Τράπεζες
  • [12] Παρέμβαση Μπαν Κι Μουν για το Λίβανο
  • [13] Εργασίες αναβάθμισης της ΕΡΤonline
  • [14] Χρ. Σκούρτης: να αναλάβει τις ευθύνες της η κεντρική διοίκηση
  • [15] Άκαρπες οι έρευνες για τοιυς ναυαγούς λαθρομετανάστες
  • [16] Κοπή πίτας στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Πρωθυπουργού
  • [17] Προφυλακιστέοι οι τέσσερις - Ελεύθερη η 27χρονη
  • [18] Οι τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας
  • [19] Αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους
  • [20] Το πόρισμα των ελεγκτών για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
  • [21] Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αγιάς ο Φιλ. Πετσάλνικος
  • [22] Συζητούν νέες μορφές κινητοποιήσεων οι αγρότες
  • [23] Συνεχίζονται οι έρευνες για τους ναυαγούς

    [01] Ξεκίνησε ο διάλογος για τις συγκοινωνίες

    Δευτερα, 17 01 2011 14:54

    Σε θετικό κλίμα άρχισε ο διάλογος μεταξύ εργαζομένων και Υπουργείου Υποδομών επί του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες και την αναδιάρθρωσή τους. Στην πραγματοποίηση των κινητοποιήσεων τους που έχουν εξαγγείλει για αυτή την εβδομάδα εμμένουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ και σε γενικές συνελεύσεις την άλλη εβδομάδα θα καθορίσουν την στάση τους. Ο διάλογος του Υπουργείου Υποδομών με όσους εργαζόμενους δεν πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΘΕΛ είναι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργού Υποδομών για διάλογο επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

    Και τα δυο σωματεία έκαναν λόγο για ειλικρινή διάλογο ωστόσο έθεσαν ως κόκκινη γραμμή για τους εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ τη μη κατάργηση του γενικού κανονισμού προσωπικού και τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών

    Κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών επισήμαναν ότι σήμερα έγινε το πρώτο θετικό βήμα και δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο.

    Στο μεταξύ εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό και σε γενικές συνελεύσεις τις επόμενες ήμερες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

    Ο ηλεκτρικός θα ακινητοποιηθεί την Τρίτη 18 του μηνός από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα. Τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν στις 19 και 20 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί ως τις 15.30 μετά το μεσημέρι, ενώ τα τρόλεϊ θα μείνουν ακινητοποιημένα τις ίδιες ήμερες από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

    Με τους εργαζόμενους στο Μετρό θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί ο διάλογος του Υπουργείου για τις αστικές συγκοινωνίες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57141

    [02] Ρυθμίσεις για τις καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ

    Δευτερα, 17 01 2011 14:25

    Την αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με την προσαύξηση της τρέχουσας δόσης κατά 15%, πρότεινε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών στον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Έτσι, οι οφειλέτες θα πληρώνουν κάθε μήνα μεγαλύτερη εισφορά προς ρύθμιση των παλαιών χρεών και στο τέλος θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ως προς τις εισφορές στο ΙΚΑ, εξετάζεται η σταδιακή μείωση από τον Ιούλιο κατά 10%. Η έκπτωση θ' αφορά σε όσους καταβάλουν κανονικά και έγκαιρα τις οφειλές. Τέλος, συζητήθηκε η υπαγωγή επασφάλιστρου 0,1% σε κάθε συναλλαγή. Οι ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο νόμο για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στη Bουλή.

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνεπείς επιχειρήσεις και σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΕ εξήγγειλε ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον διοικητή του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και το προεδρείο της ΓΣΒΕΕ, ο αναπληρωτής Εργασίας.

    Όπως τόνισε το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει την παραχώρηση έκπτωσης στις επιχειρήσεις οι οποίες θα προεξοφλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ ευνοϊκότερη θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι δεν θα εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής ρύθμισης σε επιχειρήσεις που καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές και μέρος από τις εισφορές που αφορούν προηγούμενη ρύθμιση.

    Ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα απαλλάσσονται από τις αυξήσεις των εισφορών για μια τριετία και επανέλαβε, ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% από 2011 η οποία θα φθάσει ως το 25% των 2013, στις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων που είναι συνεπείς και θα ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εισόδου και εξόδου των εργαζομένων.

    Η ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την λειτουργία του ΣΕΠΕ που το Υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

    Ταυτόχρονα εξετάζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και αναφέρθηκε στο μέτρο της προσωρινής σύνταξης η καταβολή της οποίας θα ξεκινά το αργότερο δυο μήνες μετά την υποβολή των δικαιολογητικών για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Βουδούρη από τους 832.000 ασφαλισμένους οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μια πενταετία ενώ από τις 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οι 56.000 έχουν πληρώσει την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη οι μηνιαίες ανάγκες του Οργανισμού για την καταβολή των συντάξεων ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο απετέλεσε την κορύφωση πολλών συναντήσεων, εξετάστηκε η δυνατότητα της βελτίωσης των ασφαλιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για την οποία πρόεδρος της Συνομοσπονδίας προέβη στην εκτίμηση ότι θα γίνει περισσότερο δύσκολη κατά το 2011 και το 2912.

    Θετικά πάντως εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας την πρόταση του προεδρείου της ΓΣΒΕΕ για την επιβολή επασφάλιστρου ένα της χιλίοις επί του μηνιαίου τζίρου των επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο ΟΑΕΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57132

    [03] Εβδομάδα σημαντικών διαβουλεύσεων

    Δευτερα, 17 01 2011 13:45

    Με νέα υποβάθμιση απειλεί να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας ο οικονομικός Οίκος Fitch, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση χρέους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, με δηλώσεις του παροτρύνει την Ελλάδα και την Ιρλανδία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας. Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο και προς τις Βρυξέλλες, όπου απόψε οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, συζητούν για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την οποία υποστηρίζει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την αποκρούει όμως το Βερολίνο. Στην ατζέντα των συζητήσεων και το ζήτημα της επιμήκυνσης του πακέτου στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, η οποία επιδιώκει παράλληλα τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

    Με υποβάθμιση απειλεί ο Fitch

    «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε την αξιολόγηση πριν από τα μέσα του έτους, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε μιλώντας στο Reuters ο Κρις Πράις, επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα.

    Ο οικονομικός οίκος, που την Παρασκευή υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-, με αρνητική προοπτική, προειδοποίησε την ελληνική οικονομία ότι εάν δεν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το τρίτο τρίμηνο του έτους ή εάν αποτύχει σε μία από τις τριμηνιαίες επιθεωρήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

    Η Fitch «αναγνωρίζει το γεγονός ότι παρόλο που η οικονομική και δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας. βάσει του προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ έχει από πολλές απόψεις ξεπεράσει τις προσδοκίες, ωστόσο το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστά τη δημοσιονομική εξυγίανση ιδιαίτερα ευάλωτη σε αρνητικές εκπλήξεις», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Tην ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες στρέφεται η προσοχή των αγορών όπου στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

    Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ωστόσο πολύ μικρές τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, λόγω και της κόντρας Κομισιόν - Βερολίνου.

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν στο ποσόν αυτό προστεθούν οι πιστώσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, συγκροτείται μία "δύναμη κρούσης" ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του.

    Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αύξηση της δυναμικότητας του Ταμείου, φοβούμενη την αντίδραση της κοινής γνώμης εν όψει μίας σειράς κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι "περιπλέκει την κατάσταση" με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ταμείου.

    Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να καταστεί κυρίαρχος ενός παιχνιδιού που αφορά άμεσα στη σταθερότητα και τις προοπτικές των πολιτών της, εξέφρασε μιλώντας στην Καθημερινή ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι όποια απόφαση κι αν ληφθεί, όπως το ευρωομόλογο, δεν θα αναβάλει τις δύσκολες πολιτικές που εφαρμόζονται.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57129

    [04] Ο καιρός στη Θεσσαλία

    Δευτερα, 17 01 2011 14:22

    Καλός θα είναι ο σημερινός καιρός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και στα θαλάσσια ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Για αύριο προβλέπεται επίσης καλός καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57130

    [05] Κελεσίδης «Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί ποια σχολεία θα συγχωνευτούν η θα καταργηθούν.»

    Δευτερα, 17 01 2011 13:36

    «Για το πιο σχολείο θα παραμείνει ή πιο σχολείο θα συγχωνευθεί και αν υπάρχουν συγχωνεύσεις αυτό είναι θέμα που θα εξετασθεί μέσα στην εβδομάδα από τον κάθε Διευθυντή εκπαίδευσης σε κάθε νομό και πάντα με παιδαγωγικά κριτήρια» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπάιδευσης Α.Μ.Θ. κ Γιώργος Κελεσίδης ,ο οποίος υπογράμμισε ότι, «σε επίπεδο ονομάτων δεν έχει γίνει καμιά κουβέντα.» Εξάλλου μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στα σχολεία και η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας η οποία θα αναφέρεται στα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά κάποιες μονάδες.

    Σχολιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για την επιχειρούμενη κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων ο κ Κελεσίδης είπε ότι,«στην ουσία με τέτοιες κινήσεις πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.Απεναντίας τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι όσο λιγοστεύουν οι σχολικές μονάδες αυξάνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό οσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό.» αναφέροντας το εξής παράδειγμα. «Το 1980 είχαμε 9.500 σχολικές μονάδες και 37.000 εκπαιδευτικούς.Σήμερα έχουμε 5000 σχολικές μονάδες και έχουμε 68.000 εκπαιδευτικούς. Επίσης οι μαθητές το 1980 ήταν 940.000 ενώ σήμερα είναι 640.000,αρα διπλασιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί οι μαθητές μειώθηκαν στο 1/3, ενώ στο 40% μειώθηκαν και τα σχολέια.»

    Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57128

    [06] Έκτακτη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών του Έβρου, στις 7 το απόγευμα στην Αλεξανδρούποληβ¦

    Δευτερα, 17 01 2011 13:33

    Στις 7 το απόγευμα, στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών του Έβρου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς διαφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές.

    Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα επέλθει "πλήρης κατάρρευση των μικρών φαρμακείων" ενώ θέτουν θέμα, ακόμα και, βιωσιμότητας των φαρμακοποιών. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες καταργούνται οι ιδιοκτησιακοί περιορισμοί που υπήρχαν σε σχέση με τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων, δίνεται η ευχέρεια στους φαρμακοποιούς να επεκτείνουν τις ώρες και ημέρες λειτουργίας των φαρμακείων ενώ παρέχεται το δικαίωμα, σε όποιον επιθυμεί και διαθέτει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται να ασκήσει το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Επίσης, μειώνει στους χίλιους από χίλιους πεντακόσιους κατοίκους ανά φαρμακείο το κριτήριο για το άνοιγμα ενός φαρμακείου και δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να δημιουργούν εταιρείες φαρμακείων, υπό μορφή Ο. Ε.

    Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57126

    [07] Σύσκεψη για απασχόληση στην Κομοτηνή

    Δευτερα, 17 01 2011 13:32

    «Αυτό που βιώνουμε ως χώρα σ' αυτή τη συγκυρία της δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως το βιώνει η νέα γενιά, είναι το πρόβλημα της ανεργίας», τόνισε σήμερα (Δεύτερα) ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Άρης Γιαννακίδης, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Κομοτηνή, για την προώθηση ζητημάτων απασχόλησης στην περιοχή.

    Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων των πέντε Νομών της περιφέρειας που στο εξής, όπως ειπώθηκε σήμερα, θα συνεργάζονται κάθε δύο μήνες. «Η ανεργία στην περιοχή μας ξεπερνά το 20%» δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης. «Πρέπει να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και να στοχεύσουμε στη δημιουργία νέων, μέσα από την ανάπτυξη του τόπου» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    Σύνταξη :Τασούλα Κρητικού

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57125

    [08] Ελπίδες για νέα φάρμακα κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων

    Δευτερα, 17 01 2011 16:38

    Υγεια

    Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που δρα σαν «διακόπτης-κλειδί», καθορίζοντας αν ορισμένα λευκοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μειώσουν ή θα ενισχύσουν την εσωτερική φλεγμονή του οργανισμού, ένα εύρημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

    Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα παίρνουν μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολέων TNF (παράγοντα νέκρωσης όγκων), τα οποία κατασκευάζονται από διάφορες εταιρίες. Όμως, περίπου το 30% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα φάρμακα, γι' αυτό υπάρχει η ανάγκη για την ανάπτυξη εναλλακτικών θεραπειών.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, υπό την δρα Ιρίνα Ουντάλοβα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ανοσολογίας "Nature Immunology", ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη με την ονομασία IRF5 δρα ως μοριακός «διακόπτης» που ελέγχει κατά πόσο τα μακροφάγα λευκοκύτταρα θα δράσουν ανασταλτικά ή, αντίθετα, προωθητικά για την χρόνια φλεγμονή της αρθρίτιδας.

    Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το μπλοκάρισμα της παραγωγής της συγκεκριμένης πρωτεϊνης στα μακροφάγα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το σύνδρομο ερεθισμένο εντέρου κ.α. Από την άλλη, η ενίσχυση των επιπέδων της πρωτεϊνης IRF5 θα μπορούσε να λειτουργήσει θεραπευτικά σε εκείνα τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για διάφορους λόγους.

    Σύμφωνα με την Ουντάλοβα, η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν ή όχι ορισμένα γονίδια στα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με τον τρόπο αυτό καθορίζοντας το «προφίλ» των λευκοκυττάρων και έτσι τις επωφελείς ή επιζήμιες λειτουργίες τους μέσα στον οργανισμό. «Αν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μόρια που θα παρεμβαίνουν στη λειτουργία της πρωτεΐνης IRF5, μπορεί να έχουμε πλέον στη διάθεσή μας νέες αντι-φλεγμονώδεις θεραπείες για μια ποικιλία καταστάσεων», όπως ανέφερε.

    Η βρετανική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά με ποιο τρόπο η εν λόγω πρωτεΐνη δρα σε μοριακό επίπεδο και με ποιες άλλες πρωτεΐνες αλληλεπιδρά, έτσι ώστε να βρεθεί ένας μηχανισμός «χειραγώγησης» της δράσης της.

    Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στις αρθρώσεις, οι οποίες πρήζονται και πονάνε. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση των χεριών και των ποδιών, προκαλώντας δυσκολία στις κινήσεις του πάσχοντος, ενώ παράλληλα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η φλεγμονή, υπό κανονικές συνθήκες, αποτελεί σημαντική άμυνα του οργανισμού σε έξωθεν μολύνσεις, όμως μερικές φορές γυρίζει «μπούμερανγκ» στον ίδιο τον οργανισμό.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57152

    [09] Συγκρούσεις στην Υεμένη

    Δευτερα, 17 01 2011 19:41

    Aιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Υεμένη, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, επτά άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, μετά από συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και αυτονομιστών ανταρτών. Θέατρο των συγκρούσεων ήταν το Χαμπιλαγιούν στην επαρχία Λαχέτζ, περιοχή που θεωρείται προπύργιο των αυτονομιστών.

    Ήδη από το Δεκέμβριο οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους, με αποτέλεσμα να ελέγχουν μερικά χωριά, αλλά να μην έχουν εισέλθει στο Χαμπιλαγιούν. Σε άλλες περιοχές, όπως στη γειτονική επαρχία Σάμπουα, η αντιπαράθεση έχει πολιτική μορφή, καθώς 12 υποστηρικτές των αυτονομιστών συνελλήφθησαν διότι φώναζαν συνθήματα κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε από τις αρχές.

    Υπενθυμίζεται ότι το νότιο τμήμα της Υεμένης ήταν ανεξάρτητο κράτος πριν από το 1990 και υπάρχει ισχυρό ρεύμα που διεκδικεί ανεξαρτησία ή αυτονομία, ενώ έντονη είναι στην περιοχή και η παρουσία της Αλ Κάιντα. Σε αυτή τη φάση της αντιπαράθεσης, τα όπλα σίγησαν το απόγευμα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57191

    [10] Nέα κυβέρνηση στην Τυνησία

    Δευτερα, 17 01 2011 19:19

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας απέκτησε η Τυνησία, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Τη σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο τελευταίος πρωθυπουργός του πρώην προέδρου της Τυνησίας, Μπεν Άλι, Μοχάμαντ Γιανούσι, έχοντας ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού.

    Χαρακτηριστικό της μεταβατικής κυβέρνησης, είναι ότι απαρτίζεται από τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης και έξι υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσέμπι του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος υπουργός Περιβάλλοντος.

    Ο κ. Ιμπραήμ του αριστερού κινήματος Ettajtdid, υπουργός Παιδείας και Επιστημονικών Ερευνών.

    Ο γιατρός κ. Τζαφάαρ της Ένωσης Ελευθερία και Εργασία υπουργός Υγείας.

    Συνδετικό κρίκο με την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούν έξι πρόσωπα που συμμετέχουν και στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Κάμελ Μοργκάν, ο υπουργός Εσωτερικών Άχμεντ Κριάα και ο υπουργός Άμυνας. Επίσης τρία στελέχη του ανατραπέντος κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά από μικρά πολιτικά κόμματα, συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως οι κ.κ. Άχμεντ Νέτζιμπ Τσέμπι, Άχμεντ Ιμπραήμ και Μουστάφα Μπεν Τζαφάαρ.

    Η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης, στην οποία μετέχουν και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συνδυάστηκε με την ανακοίνωση μέτρων πολιτικής φιλελευθεροποίησης, όπως η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας της τυνησιακής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και νομιμοποιούνται όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα που επί προεδρίας Μπεν Άλι είχαν διαλυθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ανατραπείς Μπεν Άλι, έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57190

    [11] Καταργείται η χρήση οκτώ καταχρηστικών όρων από τις Τράπεζες

    Δευτερα, 17 01 2011 18:55

    Με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου, απαγορεύεται η χρήση οκτώ όρων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.

    Πρόκειται για μια σειρά καταχρηστικών όρων που αφορούν το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών που συναλλάσσονται με τις τράπεζες και έχουν κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη, σε υποθέσεις συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών .

    Με την απόφαση, η οποία όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου εκδόσθηκε εκδόθηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, απαγορεύεται η διατύπωση και χρήση των ακόλουθων όρων:

    1. Ο όρος που προβλέπει ότι σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, καταβάλλονται από τον καταναλωτή προμήθεια ή λειτουργικά έξοδα στο πιστωτικό ίδρυμα.

    2. Ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη και ενώ η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Ο όρος αυτός απαγορεύεται, ανεξάρτητα αν το ποσόν που κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη εκτοκίζεται με τόκο κατάθεσης.

    3. Ο όρος που προβλέπει ότι επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, που είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος.

    4. Ο όρος με τον οποίο επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με την ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο από την τράπεζα όριο.

    5. Ο όρος που προβλέπει την επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς, που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η τράπεζα.

    6. Ο όρος που προβλέπει ότι οι λογαριασμοί με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από εκείνο που ορίζει η τράπεζα βαρύνονται με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων.

    7. Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.

    8. Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια.

    Η απόφαση έχει εφαρμογή και παράγει αποτελέσματα και έναντι των τραπεζών που δεν ήταν διάδικοι και φυσικά αφορά όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται από τις διατάξεις της χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε καμία διαδικασία ή κόστος. Με την έκδοσή της, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων οφείλουν άμεσα να απαλείψουν αυτούς τους καταχρηστικούς όρους και να πάψουν να κάνουν χρήση αυτών.

    Να σημειωθεί τέλος, ότι η παραπάνω απόφαση εντάσσεται πλέον στο νομικό οπλοστάσιο προστασίας του καταναλωτή και για μη συμμόρφωση με αυτήν προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3587/2007.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57189

    [12] Παρέμβαση Μπαν Κι Μουν για το Λίβανο

    Δευτερα, 17 01 2011 18:44

    Αναφορές στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Όπως τόνισε ο κ. Μούν: «Κανείς δεν πρέπει να πολιτικοποιεί τη δράση του TSL. Η δικαστική διαδικασία δεν πρέπει να συνδέεται με τον πολιτικό διάλογο. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζω την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ηρεμία και να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες και το Σύνταγμα».

    Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου με την αποχώρηση των υπουργών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, κατάρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός.

    Παράλληλα εκκρεμεί η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για το Λίβανο, για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Η Χεζμπολάχ αμφισβητεί το δικαστήριο, εκτιμώντας ότι στοχεύει να καταγγείλει την ίδια και πιέζει τον Σάαντ Χαρίρι, γιο του Ραφίκ που ασκεί χρέη πρωθυπουργού, να το αποκηρύξει.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε «την απόλυτη υποστήριξή του και εμπιστοσύνη του, στην ανεξάρτητη εργασία του TSL».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57186

    [13] Εργασίες αναβάθμισης της ΕΡΤonline

    Δευτερα, 17 01 2011 18:36

    Σας ενημερώνουμε ότι λόγω εργασιών αναβάθμισης της κεντρικής ιστοσελίδας της ΕΡΤ Α.Ε. www.ert.gr, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι περιορισμένες για τις επόμενες δύο ημέρες. Η ΕΡΤ Α.Ε. ζητεί την κατανόηση των επισκεπτών της ιστοσελίδας, η οποία, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης, θα λειτουργήσει με βελτιωμένη εικόνα και περιεχόμενο.

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57185

    [14] Χρ. Σκούρτης: να αναλάβει τις ευθύνες της η κεντρική διοίκηση

    Δευτερα, 17 01 2011 18:03

    Να αναλάβει τις ευθύνες της, κάλεσε την πολιτεία ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης, αναφερόμενος στο θέμα της περίθαλψης των 241 λαθρομεταναστών που περισυνελέγησαν όταν το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε, βυθίστηκε ανοιχτά της Κέρκυρας.

    Ο κ. Σκούρτης έδωσε συγχαρητήρια στις εθελοντικές οργανώσεις για την αρωγή τους αλλά τόνισε ότι η μετανάστευση αποτελεί ευθύνη που παραμένει στα χέρια της κεντρικής διοίκησης, η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε ότι αφορά τη φιλοξενία, τη σίτιση και τη στέγαση των μεταναστών αυτών.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57173

    [15] Άκαρπες οι έρευνες για τοιυς ναυαγούς λαθρομετανάστες

    Δευτερα, 17 01 2011 18:00

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, από τη βύθιση ξύλινου σκάφους, στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Τους λαθρομετανάστες, που σύμφωνα με την καταμέτρηση είναι 230 -αλλά και δύο Τούρκους δουλέμπορους- περισυνέλεξε το φορτηγό πλοίο «Momentum scan», με σημαία Ολλανδίας και τους μετέφερε, συνοδεία πλωτού σκάφους του λιμενικού σώματος, στο λιμάνι της Κέρκυρας. Αναλυτικότερα, καταμετρήθηκαν 214 άνδρες, 5 γυναίκες και 11 παιδιά. Δεκαπέντε άνδρες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, για την παροχή πρώτων βοηθειών.Οι λαθρομετανάστες που δήλωσαν Αφγανοί, ισχυρίζονται ότι στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν συνολικά 263 άτομα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57170

    [16] Κοπή πίτας στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Πρωθυπουργού

    Δευτερα, 17 01 2011 17:26

    "Με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τη χρονιά που πέρασε, η χώρα μας έχει μια πολύ βελτιωμένη και ισχυρή εικόνα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώπιον των στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, κατά την τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    Σε αυτή τη δύσκολη εποχή κόπων και θυσιών "χωρίς εσάς η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας δεν θα ήταν εφικτή", συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στην τελετή.

    "Έχουμε αποδείξει και παλιότερα ότι μπορούμε", είπε αναφερόμενος στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στις αποφάσεις του Ελσίνκι, στην ένταξη της Κύπρου και υπογράμμισε ότι "έχουμε μπροστά μας μεγαλύτερες προκλήσεις", γιατί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εμπλέκονται με τα διεθνοποιημένα ζητήματα, όπως η οικονομία, το περιβάλλον, τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στην οικονομική κρίση, την οποία, όπως είπε "υπερβαίνουμε με μεγάλες προσπάθειες" για να επισημάνει προς τα στελέχη του ΥΠΕΞ ότι "σε όλα αυτά παίζετε έναν καθοριστικό ρόλο και θά είμαι κοντά σας".

    Για δύσκολο χρόνο με "προκλήσεις" αλλά και "επιτυχίες" για την εξωτερική πολιτική, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ανασκοπώντας τη χρονιά που έφυγε, στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, που προηγήθηκε αυτού του πρωθυπουργού.

    "Πήραμε πρωτοβουλίες, δώσαμε φωνή στην Ελλάδα. Προωθήσαμε μια εξωτερική πολιτική με όραμα και ρεαλισμό, με υγιή εθνική υπερηφάνεια, με αυξημένο κύρος και αξιοπιστία που επανακτήσαμε χάρη και στο δικό σας έργο", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

    "Δυστυχώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε αυξήσεις, αντιθέτως κόβουμε", συνέχισε ο κ. Δρούτσας, αναγνωρίζοντας "τις δυσκολίες που υπάρχουν και που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες καθώς και το αίσθημα αδικίας που υπάρχει, καθώς πολλές φορές κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αλλά η επείγουσα κατάσταση που αντιμετώπιζε η χώρα μας επέβαλε γρήγορες αποφάσεις".

    "Είναι υποχρέωσή μας όμως και μπορούμε", υπογράμμισε, "να δώσουμε στον κάθε έλληνα πολίτη, πιο ανθρώπινη καθημερινότητα, αξιοπρέπεια, ποιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, στον τομέα της υγείας και της παιδείας. "Να είστε σίγουροι ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές".

    Ειδικά για το υπουργείο Εξωτερικών, υποσχέθηκε ότι "θα δημιουργήσουμε άμεσα τις προυποθέσεις για πιό αποτελεσματική δουλειά, με ένα νέο οργανόγραμμα και εκσυγχρονισμό, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών". Απευθυνόμενος δε προς τα στελέχη του υπουργείου, ο κ. Δρούτσας κατέληξε λέγοντας: "Σας θέλω δίπλα μου. Βασίζομαι σε σας. Ολα να γίνονται με τη διαφάνεια και την κρατία που χρειάζεται".

    Το φλουρί της πίτας -το οποίο, κατά τον υπουργό, θα "εξαργυρωθεί" με ολιγοήμερη άδεια- "έπεσε" στον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) Αθ. Θεοδωράκη.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57184

    [17] Προφυλακιστέοι οι τέσσερις - Ελεύθερη η 27χρονη

    Δευτερα, 17 01 2011 17:23

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις τυπικές απολογίες που έδωσαν τη Δευτέρα στη 19η τακτική ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, οι τέσσερις κατηγορούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας, που συνελήφθησαν στον Βύρωνα την περασμένη Πέμπτη. Ελεύθερη χωρίς όρους -μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας- αφέθηκε η 27χρονη Γερμανίδα, για την οποία υπήρξε διαφωνία για την προφυλάκισή της μεταξύ της ανακρίτριας και του εισαγγελέα. Η 27χρονη αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Και οι πέντε κατηγορούνται για τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις και διακεκριμένη δράση οπλοκατοχής. Στο θέμα της μετάδοσης των λανθασμένων στοιχείων της μητέρας της 27χρονης αναφέρθηκε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Αυστηρές συστάσεις Παπουτσή

    Κατά τη μεταφορά των πέντε συλληφθέντων στα δικαστήρια της Ευελπιδων σημειώθηκαν μικροεπεισόδια από συγκεντρωμένους που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα τζιπ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Η 27χρονη Γερμανίδα, που συνελήφθη την Παρασκευή στον Περισσό κι επίσης απολογήθηκε σήμερα για την ίδια υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισής της. Η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ενώ η εισαγγελέας ότι πρέπει να προφυλακιστεί. Έτσι, το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Την απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πριν από το τέλος των επιχειρήσεων και την επιβεβαίωση των στοιχείων ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη σύλληψη της 27χρονης Γερμανίδας.

    Ο υπουργός ζήτησε από τις υπηρεσίες: «Να απαγορευθεί η μετάδοση πληροφοριών πριν το τέλος των επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των ερευνών και την επιβεβαίωση των στοιχείων. Και αυτή να γίνεται μόνο με επίσημο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση να είναι απόλυτος ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών, όπως ορίζει ο νομικός μας πολιτισμός και το κράτος δικαίου».

    Από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται : "Στο πλαίσιο των ερευνών για την ταυτότητα των υπόπτων και προκειμένου να μην δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, όσον αφορά στην τυχόν σχέση άλλων ατόμων με την υπόθεση που ερευνάται από την Αντιτρομοκρατική, έγινε άτυπη ενημέρωση. Στην ενημέρωση αυτή αναφερόταν ότι η μητέρα της συλληφθείσας είναι μέλος της RAF, που όμως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση. Στη διαδικασία αυτή υπήρξε πρόωρα η άτυπη ενημέρωση όσον αφορά μόνο τα στοιχεία της μητέρας προκειμένου, όπως προαναφέρεται, να προληφθεί η δημιουργία εντυπώσεων από εμπλοκή μέλους της RAF, λόγω καταρχήν ταύτισης στοιχείων ταυτότητας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αποχώρησαν από τη δίκη οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους «Πυρήνες» Έναρξη της δίκης για τους "Πυρήνες της φωτιάς"

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57153

    [18] Οι τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας

    Δευτερα, 17 01 2011 14:52

    Τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Κοσματόπουλο, που αναλαμβάνει την αντιπεριφέρεια της Κοινωνικής Συνοχής, τον Πασχάλη Χαρούμενο, που αναλαμβάνει την αντιπεριφέρεια της Αγροτικής Οικονομίας και του Φυσικού Περιβάλλοντος και το Γιάννη Αντωνιάδη, που αναλαμβάνει την αντιπεριφέρεια του Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

    Η θητεία των τριών αντιπεριφερειαρχών είναι διετής και θα λήξει στις 31/12/2012. Ο κ. Δακής ανέφερε ότι δε θα ανακοινώσει ακόμη τον αναπληρωτή του, ο οποίος βάσει του νόμου θα είναι μέχρι να οριστεί, ο Παναγιώτης Πλακεντάς, που ήταν πρώτος σύμβουλος στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα, αυτή της Κοζάνης.Σύνταξη : Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57140

    [19] Αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους

    Δευτερα, 17 01 2011 14:51

    Το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κηρύσσει αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο,17 και 18 Ιανουαρίου και συγκαλεί Γενική Συνέλευση αύριο Τρίτη, για να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης σχετικά με «το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος. Τα μέλη του Δ.Σ. θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη στις18:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας.

    Σύνταξη : Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57139

    [20] Το πόρισμα των ελεγκτών για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

    Δευτερα, 17 01 2011 14:48

    Εικοσιδύο γιατρούς τριών κλινικών και δυο πρώην διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εμπλέκει το πόρισμα των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας για την πολύκροτη υπόθεση των συμβάσεων και των προμηθειών ιατρικών υλικών. Ολόκληρο το πόρισμα δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Κόσμος» και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται προτείνεται να τεθούν άμεσα σε αργία πέντε κορυφαίοι γιατροί του Ιδρύματος για τους οποίους μάλιστα θα παραγγελθεί πειθαρχική δίωξη με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

    Στην υπόθεση επίσης εμπλέκονται δυο πρώην διοικητές του Ιδρύματος ,ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 6,7 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Λάρισας τόνισε με έμφαση πως πρέπει να «πληρώσουν» αυτοί που ευθύνονται και ζήτησε την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57137

    [21] Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αγιάς ο Φιλ. Πετσάλνικος

    Δευτερα, 17 01 2011 14:31

    Στην Αγιά βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φιλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος παρίσταται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχου Αγίο Αντώνιο.

    Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο πρόεδρος της Βουλής θα παραδώσει εκκλησιαστικά βιβλία του 15ου και 16ου αιώνα που συντηρήθηκαν από την ειδική υπηρεσία της Βουλής, ενώ θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη της πόλης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57133

    [22] Συζητούν νέες μορφές κινητοποιήσεων οι αγρότες

    Δευτερα, 17 01 2011 14:23

    Σε ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και όχι αναγκαστικά στη λογική των μπλόκων, προσανατολίζονται τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα Αγροτών, που συναντήθηκαν το Σάββατο στα Γιαννιτσά, προκειμένου να αξιολογήσουν την υφιστάμενη κατάσταση και να οργανώνουν την πορεία τους από εδώ και πέρα.

    Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχε και αντιπροσωπεία Λαρισαίων συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, συμφωνήθηκε να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ενημερωτικές συσκέψεις ανά νομό και περιοχή. Έτσι στο ν. Λάρισας, η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα γίνει νέα συνάντηση εκπροσώπων των Επιτροπών στα Γιαννιτσά, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη των κινητοποιήσεων.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57131

    [23] Συνεχίζονται οι έρευνες για τους ναυαγούς

    Δευτερα, 17 01 2011 13:33

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό 21 Αφγανών λαθρομεταναστών που αγνοούνται από χθες μετά τη βύθιση του τουρκικού αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους 241 ομοεθνείς τους, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας.Τους διασωθέντες μετανάστες περισυνέλεξε φορτηγό πλοίο με Ολλανδική σημαία που τους μετέφερε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος. Στους ναυαγούς περιλαμβάνονται 11 παιδιά, ενώ 15 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, οι περισσότεροι επειδή τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση διάσωσης.

    Από τους διασωθέντες, δύο άτομα - τουρκικής υπηκοότητας - συνελήφθησαν ως μέλη του πληρώματος, ενώ οι υπόλοιποι - μετανάστες - μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο έξω από την πόλη της Κέρκυρας όπου και θα παραμείνουν μέχρι να αποφασίσουν οι αρχές για τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή ή την απέλασή τους. Για τις ενέργειες της Αυτοδιοίκησης στην υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών, μίλησαν χθες ο διευθυντής Υγείας Κέρκυρας Κυριάκος Κατσώρας αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης. «Η Ν.Ε Κέρκυρας του ΚΚΕ θέλει να ευχαριστήσει το καπετάνιο και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίο με Ολλανδική σημαία που με αυταπάρνηση περισυνέλεξε τους μετανάστες λίγο πριν βυθιστεί το ξύλινο πλοίο στο οποίο είχαν στοιβαχτεί καθώς επίσης και τους αρμόδιους φορείς που έγκαιρα πήραν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των 241 διασωθέντων οικονομικών μεταναστών.Οι περίπου 250 οικονομικοί μετανάστες βρέθηκαν στην Ελλάδα γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παρτίδα τους λόγω των πολέμων που κάνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών που έχουν οι χώρες αυτές. Πολέμους που στηρίζει και η Ελλάδα με την συμμετοχή στρατιωτικών αποστολών στις χώρες αυτέςβ¦ β¦ Η μόνη λύση για τους συγκεκριμένους 241 οικονομικούς μετανάστες αλλά και στο πρόβλημα της συγκέντρωσης του μεγάλου αριθμού μεταναστών είναι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν και να δοθεί πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν».«Το τραγικό γεγονός της βύθισης σκάφους δυτικά της Κέρκυρας, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται, μας υπενθυμίζει ποια είναι η μοίρα των μεταναστών και των προσφύγων που εξαναγκάζονται από τη φτώχεια και τους πολέμους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από τις πατρίδες τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός. Για «φιάσκο και στημένη κυβερνητική εισαγωγή λαθρομεταναστών στην Κέρκυρα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57127


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 January 2011 - 20:44:21 UTC