Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιτρομοκρατική: Προσαγωγές για την υπόθεση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
  • [02] Τουρισμός: Τα πρώτα νέα είναι θετικά
  • [03] Η ναυτιλία στο επίκεντρο της συνάντησης Πρωθυπουργού-εφοπλιστών
  • [04] Διεύρυνση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ
  • [05] Ξεκινά το ταξίδι του στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Ρομπέν των δασών», ο παράνομος ευγενής
  • [06] Α. Λοβέρδος: Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων στη Λάρισα
  • [07] Σύσκεψη για τα έργα στο Δήμο Βόλου
  • [08] Δύο κρούσματα της νέας γρίπης στη Θεσσαλία
  • [09] Δημοπράτηση αντιπλημμυρικών έργων Ξηριά
  • [10] Σύσκεψη στον ΟΛΒ για γέφυρα Ξηριά
  • [11] Παράσταση διαμαρτυρίας καθηγητών για τις συγχωνεύσεις σχολείωνβ¦
  • [12] Τραγουδούν και χορεύουν μέσα στο κρύο οι μαθητές της ΚΕΠΑΔΑβ¦
  • [13] Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούποληβ¦
  • [14] Αγανάκτηση στο Δήμο Πηνειού
  • [15] ΠΑΣΟΚ : Τα ονόματα των οφειλετών των 24 δισ. ανείσπρακτων χρεών ζητούν 5 βουλευτές
  • [16] Οι νέοι ρόλοι που μοίρασε ο Αντ. Σαμαράς στο επικοινωνιακό επιτελείο
  • [17] Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου με υπουργούς για τα «κλειστά» επαγγέλματα
  • [18] Νέο τοπίο στις συγκοινωνίες - Διάλογος με τους εργαζόμενους
  • [19] Γ. Παπανδρέου - M. Mπαρνιέ: Έτος μεταρρυθμίσεων το 2011
  • [20] Προβληματισμός για την αντιμετώπιση της ανεργίας
  • [21] Τυνησία: Χάος από πυρά και πυκνούς καπνούς στην πρωτεύουσα
  • [22] Σύσκεψη για τις χωματερές
  • [23] Η Ελλάδα στη Χάγη για τις πολεμικές αποζημιώσεις
  • [24] Βραζιλία: Εκατόμβη από τις καταρρακτώδεις βροχές
  • [25] Ισπανία: Με κόστος χαμηλότερο του αναμενόμενου η έκδοση των 5ετών ομολόγων

    [01] Αντιτρομοκρατική: Προσαγωγές για την υπόθεση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»

    Πεμπτη, 13 01 2011 18:02

    Επιχείρηση εκτυλίχθηκε αργά το απόγευμα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη σύλληψη ατόμων σχετικά με την υπόθεση της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς".

    Τέσσερα άτομα κρατούνται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία για την υπόθεση της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς" και την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ώρες.

    Τα στοιχεία των τεσσάρων που προσήχθησαν τις απογευματινές ώρες δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα γιατί δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων τους δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται να δώσουν οι ίδιοι στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα.

    Παράλληλα, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ερευνούν αυτή τη στιγμή δύο σπίτια, ένα στην διασταύρωση Φορμίωνος και Κορδελιού, στον Βύρωνα και ένα στον Ταύρο.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες έρευνες γίνονται, εκτός από την Αθήνα, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56707

    [02] Τουρισμός: Τα πρώτα νέα είναι θετικά

    Πεμπτη, 13 01 2011 16:06

    "Τα πρώτα νέα από τον τουρισμό είναι θετικά", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ενημερώνοντας το μεσημέρι της Πέμπτης τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα προγράμματα τής τουριστικής περιόδου. Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι από τον τουρισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και εκτιμά ως θετικό το μέτρο να μειωθεί το ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα. Την Πέμπτη, ο υπουργός παραβρέθηκε στην παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου του ελληνικού τουρισμού από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

    Νέο αναπτυξιακό μοντέλο

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η μελέτη έχει τίτλο "Ελληνικός Τουρισμός 2020: Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο" και κύριο μέλημα είναι να καταστεί σαφές ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56696

    [03] Η ναυτιλία στο επίκεντρο της συνάντησης Πρωθυπουργού-εφοπλιστών

    Πεμπτη, 13 01 2011 15:38

    Τα προβλήματα της ναυτιλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η ναυτιλία είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας, δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, που μίλησε για μια πολύ καλή συνάντηση σε θετικό κλίμα. Οι εφοπλιστές έθεσαν θέματα βελτίωσης της ναυτικής εκπαίδευσης και ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επενδύσεών τους στη χώρα.

    Συνεχής και στενή συνεργασία

    "Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας η ναυτιλία είναι ο βασικότερος οικονομικός μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ένωση έθεσε τις απόψεις της και τα αιτήματά της και ο Πρωθυπουργός με πολύ καλό τρόπο και πολύ ανοιχτό μυαλό άκουσε τις απόψεις τους", είπε ο κ. Διαμαντίδης,

    Ο υπουργός σημείωσε πως "συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα και κυρίως στο σημαντικότερο, που είναι η συνεχής συνεργασία και επαφή του πρωθυπουργού -μέσω του υπουργείου- με την Ένωση για την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, θέμα το οποίο έχουν θέσει ως αίτημα και Ισραηλινοί αξιωματούχοι με σκοπό ναυτικά στελέχη τους να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

    Επίσης, οι εφοπλιστές έθεσαν το θέμα του Λιμενικού Σώματος και στην αρμοδιότητα ποιου υπουργείου πρέπει τελικά να υπάγεται το Σώμα αυτό, ενώ ένα ακόμα αίτημά τους ήταν τα εφοπλιστικά κεφάλαια που εισάγονται και επενδύονται σε επενδύσεις ξηράς στην Ελλάδα να αντιμετωπίζονται όπως και οι ξένες επενδύσεις.

    Τέλος, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο ο Πειραιάς θα μετατραπεί στο πρώτο ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου.

    Αντιδράσεις

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εφοπλιστές τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε το ότι υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν δεκαπέντε (15) μήνες, μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    «Ας πει η κυβέρνηση στο λαό που δεινοπαθεί, στους επιστρατευμένους και άνεργους ναυτεργάτες, στους εργάτες στη Ζώνη και στα άλλα ναυπηγεία πόσα ήταν τα κέρδη των εφοπλιστών την τελευταία δεκαετία, πόσες οι χρηματοδοτήσεις που πήραν από το κράτος και οι φόροι που πλήρωσαν, πόσες εκατοντάδες πλοία κατασκευάζουν τώρα στο εξωτερικό» τονίζεται σε ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56695

    [04] Διεύρυνση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ

    Πεμπτη, 13 01 2011 15:07

    Τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας σε τομείς που περιλαμβάνουν και την ενέργεια, συζητούν Ελλάδα και Ισραήλ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, βρίσκεται στην Αθήνα για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αποφάσισαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπου και επαναβεβαιώθηκε η διάθεση των δύο πλευρών για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

    "Συνεργασία και στην γεωργία"

    Στις εξαίρετες σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και στη θετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί σχετικώς στην Ελλάδα, αναφέρθηκε με ικανοποίηση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας μίλησε για την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις, ενώ σημείωσε ότι στον ενεργειακό τομέα μπορεί να υπάρξει επωφελής συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι "όλοι μιλούν για τον ενεργειακό τομέα", αλλά τόνισε ότι ο ίδιος, καθώς κατάγεται από αγροτική περιοχή (σσ. την Ήπειρο) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα, όπου το Ισραήλ, όπως είπε, "έχει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία, αλλά και στις νέες μεθόδους καλλιέργειας".

    Απαντώντας ο κ. Λίμπερμαν επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα του μετέφεραν ότι δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ενώ τόνισε και τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την εβραϊκή κοινότητα. Σε ό,τι δε αφορά τα αγροτικά θέματα, ο ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι και εκείνον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, δήλωσε δε λάτρης του ελαιολάδου της Καλαμάτας.

    Στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, στην κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε διεθνή προβλήματα, που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο που είναι ρευστός και ανασφαλής, όπως είπε ο υπουργός.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι το πυκνό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.

    Η Ελλάδα, συνέχισε, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως, όπως ανέφερε.

    Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μπορεί να παίξει ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο, για την επίλυση χρόνιων και ιστορικών προβλημάτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα.

    Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, τη μετανάστευση και την πράσινη ενέργεια, είπε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Άμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ, σε ένα μήνα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνάντηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του Δ .Δρούτσα

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56694

    [05] Ξεκινά το ταξίδι του στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Ρομπέν των δασών», ο παράνομος ευγενής

    Πεμπτη, 13 01 2011 17:29

    Ανοίγει η αυλαία την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 για την παιδική εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης όπου θα παρουσιαστεί ο «Ρομπέν των δασών»-ο παράνομος ευγενής- σε διασκευή της Μαρίας Βαρδάκας. Η παράσταση που θα είναι η μοναδική για το κοινό θα δοθεί, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, ενώ θα ξεκινήσουν την επομένη το πρωί Δευτέρα 17 Ιανουαρίου οι παραστάσεις για τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, για να ολοκληρωθούν στις 18 Μαρτίου 2011.

    Την εκδοχή του μύθου του παρανόμου ευγενή, Ρομπέν των δασών, θα αφηγηθούν επί σκηνής οι επτά ηθοποιοί που θα ενσαρκώσουν 27 ξεχωριστούς ρόλους στο έργο όπως το εμπνεύστηκε και το σκηνοθέτησε η Μαρία Βαρδάκα. Στην παράσταση τα σκηνικά έχει κάνει η Σοφία Παντουβάκη, τους στίχους και την μουσική επιμελήθηκε ο Αλέξης Ιωάννου και την χορογραφία ο Πάρης Μαντόπουλος, παίζουν οι ηθοποιοί Νικήτας Αναστόπουλος, Νίκος Αξιώτης, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Κωνσταντίνος Κοττής, Ιφιγένεια Μακρή, Νίκος Μήτσας, Γιώργος Μπούγος. Τόσο η Διοίκηση όσο και οι συντελεστές της παράστασης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα,προσκάλεσαν το κοινό, μικρούς και μεγάλους να πάρουν μέρος σε αυτό το ταξίδι που θα είναι γεμάτο περιπέτεια, και θα μας πάει σε τόπους μακρινούς, θρυλικούς πολύ ευχάριστους και ευφάνταστους. Όπως υπογράμμισαν μιλώντας για την παράσταση που ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, το ταξίδι της, τόσο η Πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης Κούλα Καλογερίδου όσο και ο κ. Γιάννης Καραχισαρίδης, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης συνεχίζει τις προγραμματισμένες παραστάσεις για την φετινή σαιζόν, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα με αυτοχρηματοδοτούμενες παραγωγές. Τιμή εισιτηρίου: 12 β¬, Για τους «Φίλους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»: 10 β¬, για τα σχολεία από 17 Ιανουαρίου 6β¬, ενώ θα ισχύουν και εισιτήρια του Ο.Γ.Α.

    ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56705

    [06] Α. Λοβέρδος: Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων στη Λάρισα

    Πεμπτη, 13 01 2011 17:07

    Ευρετήριο Άρθρου

    Α. Λοβέρδος: Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων στη Λάρισα

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε με δηλώσεις του σήμερα από τη Λάρισα, ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος ως προς το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων της πόλης (Πανεπιστημιακού και Γενικού). Ο κ. Λοβέρδος απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, ενώ δήλωσε παράλληλα ενήμερος για τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τις προμήθειες υλικών, παραπέμποντας ωστόσο για τα περαιτέρω στους αρμόδιους φορείς που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα.

    Είδηση: 56704

    [07] Σύσκεψη για τα έργα στο Δήμο Βόλου

    Πεμπτη, 13 01 2011 17:01

    Η πορεία των έργων στο Δήμο Βόλου εξετάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του δημάρχου Π. Σκοτινιώτη και με την παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλία Ξηρακιά, καθώς και των διευθυντών όλων των τμημάτων. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα για να συγκεκριμενοποιηθούν τα έργα που είναι ώριμα για ένταξη στο ΕΣΠΑ αλλά και που μπορεί να γι΄νει επιτάχυνση για την ωρίμανση άλλων.

    Ειδικότερα αναφορικά με το έργο ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου που έχει παγώσει, ο κ. Ξηρακάς ανέφερε ότι το έργο σταμάτησε τον Ιούλιο του διότι αποδείχτηκε δεν διαθέτει την απαραίτητα στατική επάρκεια. «Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται πριν από 40 χρόνια περίπου, από τότε έχουν αλλάξει τέσσερις φορές οι αντισεισμικοί κανονισμοί, άρα σήμερα μια επισκευή του κτιρίου αυτού, προκειμένου να αξίζει η επένδυση (που είναι πάνω από 1 εκ. β¬), πρέπει να φέρει το κτίριο αυτό, σε επίπεδα σημερινών προδιαγραφών, καθώς πρόκειται για το θέατρο της πόλης, που θα συγκεντρώσει 1000 ανθρώπους», τόνισε ο κ. Ξηρακιάς.

    Στο μεταξύ το Π.Θ. με εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Μηχανικών θα προχωρήσει σε εργαστηριακούς ελέγχους όλου του στατικού φορέα και τα αποτελέσματα, όπως και την έκθεση της εταιρείας που είχε κληθεί για να μελετήσει το θέμα, θα χρησιμοποιήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες για να εκπονήσουν τη μελέτη του έργου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη στο επόμενο τετράμηνο, το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και, παράλληλα, θα ενημερωθεί η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

    Το θέμα της αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της πόλης εξετάζεται, στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Αφορά υποδομές στο εμπορικό κέντρο, πεζοδρομήσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, διαμορφώσεις ραμπών ΑΜΕΑ, χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης δικύκλων, ποδηλατόδρομους και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, στο κομμάτι μεταξύ των οδών Φιλελλήνων, Μεταμορφώσεως, Ξενοφώντος, Παπαδιαμάντη, Γαζή και Αργοναυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκ. β¬ και αναμένεται να ανοίξει το μέτρο για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ

    Η διαμόρφωση των χώρων του Τελωνείου, αφορά τέσσερις παλιές αποθήκες και δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου (1 αποθήκη) ενός θεάτρου 200 θέσεων περίπου (1 αποθήκη) και χώρων συνάθροισης κοινού - εστίασης - ψυχαγωγίας (2 αποθήκες). Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 750.000 β¬, ενώ αναμένεται

    Η ανάπλαση της περιοχής Παλαιών προβλέπει την επέκταση της Πλατείας Παλαιών, πεζοδρόμηση της οδού Κροκίου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (μεταξύ Αλμυρού και Πυράσσου) και ποδηλατόδρομο στην οδό Πυράσσου. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 500.000 β¬.

    Η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου προβλέπει την αναβάθμιση της ακτογραμμής και του παραλιακού μετώπου από τα Παλαιά μέχρι την Ηρώων Πολυτεχνείου, στις Αλυκές. Πρόκειται να γίνει εξασφάλιση πρόσβασης, κατασκευή πεζοδρόμων, πρόσβαση και αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.750.000 β¬. Ήδη το έργο δημοπρατήθηκε και πρόκειται να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

    Τέλος, υπεγράφη χθες από τον δήμαρχο Βόλου, η ανάθεση του έργου των αναπλάσεων της Πλατείας Ευαγγελίστριας και τμηματική πεζοδρόμηση, της Πλατείας στο νέο Δέλτα. Τα δύο έργα είχε φροντίσει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1 εκ. β¬ η πρώην δημοτική αρχή Ν. Ιωνίας.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56700

    [08] Δύο κρούσματα της νέας γρίπης στη Θεσσαλία

    Πεμπτη, 13 01 2011 16:55

    Ευρετήριο Άρθρου

    Δύο κρούσματα της νέας γρίπης στη Θεσσαλία

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Δύο ασθενείς που νόσησαν από τη νέα γρίπη (Η1Ν1) εντοπίστηκαν στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Και οι δύο νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων των δύο Θεσσαλικών πόλεων.

    Είδηση: 56701

    [09] Δημοπράτηση αντιπλημμυρικών έργων Ξηριά

    Πεμπτη, 13 01 2011 16:55

    Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε εργολάβος του έργου κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων του Ξηριά. ΤΟ έργο δημοπρατήθηκε προχθές κι έχει προϋπολογισμό περίπου η20 εκ. ευρώ. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 40%. Άγονη ήταν η δημοπράτηση του έργου κατασκευής αντιπλημμυρικών του Κραυσίνδωνα, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου.

    Στον Ξηριά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν διευθέτηση από τη γέφυρα Αθηνών, μέχρι τη γέφυρα Δημινίου. Στα πρώτα 200 μ. θα γίνει πασσαλοστοιχία σε βάθος 12 μέτρων, υπερύψωση των πρανών, πάνω απ' αυτά που υπάρχουν σήμερα κατά 1 μέτρο και ενιαία κοιτόστρωση μέχρι τη γέφυρα. Από τα 200 μ. και στη συνέχεια θα υπάρχουν πρανή με συρματοκιβώτια, που θα συγκρατούν το χώμα. «Μ' αυτή τη μεγάλη έκπτωση, μπορούμε να εντάξουμε και ένα κομμάτι της εκβολής του Ξηριά, που θα γίνει η μελέτη», τόνισε ο αντιδήμαρχος

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56699

    [10] Σύσκεψη στον ΟΛΒ για γέφυρα Ξηριά

    Πεμπτη, 13 01 2011 16:49

    Καρκινοβατεί το έργο της γέφυρας στον Ξηριά που είναι στην τελική του φάση, όμως η μη ολοκλήρωσή του εμποδίζει την επίλυση του προβλήματος της εισόδου-εξόδου της κυκλοφορίας του λιμανιού. Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης μεταξύ του αντιδημάρχου Ηλία Ξηρακιά και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΒ κ. Θεοδώρου. Το έργο κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ήταν ενταγμένο στο ΠΕΠ, όμως τα χρήματα τελείωσαν, ο ΟΛΒ συνέβαλλε οικονομικά αλλά το έργο καθυστερεί. Ο κ. Ξηρακιάς που χθες έκανε αυτοψία στο έργο, εκτιμά ότι αν ξεκινήσει άμεσα εντός 20 ημερών μπορεί θα έχει ολοκληρωθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Θεοδώρου ανέφερε ότι θα καλέσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να δώσουν άμεσα λύση, καθώς το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2009.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56698

    [11] Παράσταση διαμαρτυρίας καθηγητών για τις συγχωνεύσεις σχολείωνβ¦

    Πεμπτη, 13 01 2011 13:08

    Παράσταση Διαμαρτυρίας σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις η καταργήσεις των σχολικών μονάδων στον Έβρο θα πραγματοποιήσει αύριο το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή η Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου.

    Την ίδια ημέρα το Δ.Σ. της Α ΈΛΜΕ Έβρου προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας ώστε να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και τα Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ροδόπης και της Ξάνθης.

    «Στον Έβρο κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν τα σχολεία στον Πέπλο και στα Λάβαρα και να συγχωνευτούν με τα κοντινά σχολεία με αποτέλεσμα και τα έξοδα να μεγαλώσουν αλλά και οι μαθητές να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία''σχολίασε στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο πρόεδρος της ΑΈΛΜΕ Έβρου κ Γιώργος Καλόγερος.

    Συντάκτης Όλγα Ορφανίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56687

    [12] Τραγουδούν και χορεύουν μέσα στο κρύο οι μαθητές της ΚΕΠΑΔΑβ¦

    Πεμπτη, 13 01 2011 13:06

    Χωρίς καύσιμα παραμένει από τις αρχές Ιανουαρίου το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Γεώργιος Βιζυηνός»της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης το οποίο στεγάζεται στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης με αποτέλεσμα περισσότεροι από εκατό μαθητές του εργαστηρίου Παραδοσιακής μουσικής της Σχολής χορού της Χορωδίας, αλλά και των εικαστικών τεχνών να κάνουν καθημερινά πρόβες και μαθήματα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου καθώς και η Δημοτική Αστυνομία.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56686

    [13] Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στην Αλεξανδρούποληβ¦

    Πεμπτη, 13 01 2011 13:03

    Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκινούν στην Αλεξανδρούπολη τα μαθήματα του Λαϊκού Πανεπιστημίου-εκπαίδευση ενηλίκων- που δημιούργησε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου σε συνεργασία με την Ένωση φοιτητών και αποφοίτων του ελληνικού πολιτισμού.(EKATΑΙΟΣ)

    Η πρώτη ενότητα του Λαϊκού Πανεπιστημίου αφορά την «εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό» ενώ αναμένεται να την παρακολουθήσουν περισσότερα από 25 άτομα.

    «Στόχος του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο και μια κουλτούρα στην περιοχή μας αλλά και να δώσουμε στους πολίτες του Έβρου που θα το παρακολουθήσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού»σχολίασε στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο πρόεδρος του ΕΚΑΤΑΙΟΣ κ Δημήτρης Μερκούρης.

    Συντάκτης :Όλγα Ορφανίδου

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56685

    [14] Αγανάκτηση στο Δήμο Πηνειού

    Πεμπτη, 13 01 2011 12:53

    Αγανακτισμένοι για την μη κατασκευή του έργου των φαναριών στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών στον κόμβο Ανδραβίδας-Τραγανού είναι η Δημοτική Αρχή και κάτοικοι του Δήμου Πηνειού.

    Τόσο ο Δήμαρχος Αλ. Καστρινός όσο και ο Αντιδήμαρχος Β. Κασσιανός με αφορμή τα τελευταία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο μιλώντας στην ΕΡΑ Πύργου δήλωσαν ότι υπάρχουν ευθύνες αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει το έργο.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56684

    [15] ΠΑΣΟΚ : Τα ονόματα των οφειλετών των 24 δισ. ανείσπρακτων χρεών ζητούν 5 βουλευτές

    Πεμπτη, 13 01 2011 19:36

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ηλίας Θεοδωρίδης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου και Παύλος Στασινός, κατέθεσαν ερώτηση με αντικείμενο την απόσυρση της πρότασης διαγραφής των 24 δισ. ευρώ ως «ανείσπρακτων χρεών», από το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που ψηφίστηκε πρόσφατα.

    Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι απεφεύχθη η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων στην κοινωνία, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικής δυσπραγίας, με την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης και ζητούν να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο τόσο τα ονόματα των οφειλετών, όσο και το αποτέλεσμα της έρευνας του αρμόδιου Υπουργείου με την οποία θα αποδεικνύεται ότι οι εμπλεκόμενοι οφειλέτες αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν διαθέτουν μετοχές σε υπεράκτιες (off shore) εταιρείες.

    Επιπροσθέτως, να ενημερωθεί η Βουλή, αν διερευνήθηκε επαρκώς η περίπτωση εκποίησης από το Ελληνικό Κράτος των δικαιωμάτων είσπραξης των οφειλών προς εξειδικευμένες διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο το καλύτερο αποτέλεσμα.

    Ερωτούν, καταλήγοντας, εάν εξασφαλίζονται δικαστικές εγγυήσεις, μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με τα δικαιώματα είσπραξης του ελληνικού δημοσίου των οφειλών και εάν δύναται να διαβεβαιώσει ότι η προτεινόμενη διαγραφή δεν θα αποτελέσει προσεχώς μέρος του δημοσίου ελλείμματος.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56713

    [16] Οι νέοι ρόλοι που μοίρασε ο Αντ. Σαμαράς στο επικοινωνιακό επιτελείο

    Πεμπτη, 13 01 2011 18:54

    Αλλαγή μοντέλου στην επικοινωνιακή πολιτική έχει αποφασίσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του οργανωτικού σχήματος του κόμματος που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες.

    Η αλλαγή σηματοδοτείται και μόνο από το γεγονός ότι για την θέση του Πάνου Παναγιωτόπουλου δεν επέλεξε κάποιο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά προτίμησε να εμπιστευθεί ένα πρόσωπο από το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, τον μέχρι πρότινος διευθυντή της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος είναι πιο εύκολο να εμφανίζεται σαν porte parolle και "προέκταση" του προέδρου.

    Παράλληλα έκρινε ότι μπορεί πλέον η επικοινωνιακή λειτουργία να φύγει από τον "μονοδιάστατο" χαρακτήρα που είχε αποκτήσει επί των ημερών του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σήκωσε σχεδόν μόνος του το βάρος τον πρώτο χρόνο και να γίνει πιο συλλογική με κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και εμφάνιση στα Μέσα Ενημέρωσης και άλλων προσώπων.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς διατήρησε την κυρία Βασιλική Τζότζολα στην θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου του κόμματος. Η κ. Τζότζολα θα έχει και την ευθύνη για την παρακολούθηση και την παρέμβαση στα διαδικτυακά Μέσα η απήχηση των οποίων διαρκώς αυξάνεται. Σε θέση αναπληρωτή ο κ. Σαμαράς αναβάθμισε και τον κ. Άκη Γεροντόπουλο, ο οποίος διατηρεί και την αρμοδιότητα για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Ήδη έχουν αρχίσει οι συσκέψεις του κ. Μιχελάκη με τους δύο αναπληρωτές του προκειμένου να γίνει η χαρτογράφηση του χώρου και να επιτευχθεί σταδιακά ο μεταξύ τους συντονισμός.

    Στο επικοινωνιακό σχήμα παραμένει πάντα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης που διατηρεί και την αρμοδιότητα της επαφής με τους δημοσιογράφους. Στο ευρύτερο επικοινωνιακό σχήμα ενέταξε ο κ. Σαμαράς και τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου. Ωστόσο η αρμοδιότητά του προς το παρόν εντοπίζεται στο θεσμικό σκέλος των Μέσων Ενημέρωσης.

    Η συλλογικότητα στην εκπροσώπηση δεν αφορά μόνο τα μέλη της επικοινωνιακής ομάδας. Στόχος είναι να κάνουν καθημερινές δηλώσεις και να βγαίνουν πιο συχνά στα Μέσα Ενημέρωσης οι αρμόδιοι τομεάρχες για θέματα που αφορούν τον τομέα τους. Έχει κριθεί ότι αφενός μπορούν να εκπροσωπούν επαρκώς το κόμμα για τα θέματά τους και έτσι να αυξήσουν την αξιοπιστία του και αφετέρου με αυτό τον τρόπο θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες ανάδειξης σε πρόσωπα της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κομματικού μηχανισμού που δεν είναι ευρύτερα γνωστά.

    Στο επιτελείο του προέδρου ανήκουν ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και οι δύο σύμβουλοι Γιώργος Χαρβαλιάς και Χρύσανθος Λαζαρίδης. Αν και η δουλειά τους είναι κυρίως επιτελική, έχουν συμπληρωματικό ρόλο και στο πέρασμα της "γραμμής", περισσότερο για θέματα στρατηγικής του κόμματος.

    Με την επικείμενη μετακόμιση στα καινούργια γραφεία της ΝΔ επί της λεωφόρου Συγγρού που τοποθετείται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί και ο "πρωινός καφές" του προέδρου του κόμματος, ως όργανο για τη "διαχείριση της επικαιρότητας". Στον "καφέ" θα συμμετέχουν κατά περίπτωση οι δύο αντιπρόεδροι Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος και ανάλογα με την τρέχουσα επικαιρότητα οι καθ΄ύλην αρμόδιοι τομεάρχες.

    Στο πολιτικό πεδίο ο κ. Σαμαράς έδωσε το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα προτάσσοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και ξεκαθαρίζοντας ότι απορρίπτει "στρογγυλεμένα λόγια", κάτι που οι συνεργάτες του ερμήνευσαν ότι "βάζει τέλος στην συζήτηση περί επιστροφής στον μεσαίο χώρο". Τα ίδια πρόσωπα λένε ότι "ο πρόεδρος επιμένει στην αντιμνημονιακή πολιτική, αρνείται να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση που σημαίνει συνενοχή, ενώ σταδιακά θα ανεβάσει και την ατζέντα των εθνικών θεμάτων ξεκινώντας από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα".

    Ο κ. Σαμαράς προσδιορίζει έτσι το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος κατά τρόπο που να διαφοροποιεί σαφώς τη ΝΔ τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τα δύο μικρότερα κόμματα στην κεντροδεξιά "γειτονιά", τα οποία, αν και δεν συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά, μπορούν να προκαλέσουν φθορά στη ΝΔ.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56711

    [17] Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου με υπουργούς για τα «κλειστά» επαγγέλματα

    Πεμπτη, 13 01 2011 18:25

    Επαφές με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, για το θέμα του "ανοίγματος" των "κλειστών" επαγγελμάτων, είχε, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Στην πρώτη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί, Yποδομών, Mεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, και Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, καθώς και εκπρόσωποι του ΤΕΕ.

    Οι τελευταίοι, δήλωσαν μετά τη συνάντηση, ότι δεν έχει αρθεί η διαφωνία των μηχανικών για την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Στη συνέχεια, υπήρξε συνεργασία του κ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, για το θέμα της "απελευθέρωσης" του νομικού επαγγέλματος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και εκπρόσωποι του δικηγορικού κόσμου της χώρας.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56708

    [18] Νέο τοπίο στις συγκοινωνίες - Διάλογος με τους εργαζόμενους

    Πεμπτη, 13 01 2011 14:03

    Πρόσκληση στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να προσέλθουν σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με αφορμή την ανακοίνωση του επίμαχου νομοσχεδίου το οποίο ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Θετικά στην πρόσκληση απάντησαν οι συνδικαλιστές. Την ίδια ώρα, χωρίς αστικές συγκοινωνίες, βυθισμένο σε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ήταν την Πέμπτη το λεκανοπέδιο της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά το ότι είχε κριθεί παράνομη. Συγκεκριμένα δεν κυκλοφόρησαν λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, παρά μόνο οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Κατά την πορεία που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στο κέντρο της Αθήνας, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν να ανακληθεί το νομοσχέδιο εδώ και τώρα. Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική τους Επιτροπή, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που πήρε την Τετάρτη το "πράσινο φως" από το Υπουργικό και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων σε δύο από πέντε που είναι σήμερα, καθώς και μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, στα πρότυπα του ΟΣΕ. Το θέμα στάθηκε και αιτία αντιπαράθεσης στη Βουλή, μεταξύ του υφυπουργού Υποδομών, Σπ. Βούγια, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ρέππας: Αναγκαία μεταρρύθμιση με τη συνεργασία όλων

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών τονίζει ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αναγκαία και χρήσιμη πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση των αστικών συγκοινωνιών, η οποία θα οδηγήσει σε σύγχρονες και ποιοτικές συγκοινωνίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συνεργασία όλων.

    Η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιακών φορέων και περιφρουρεί το δικαίωμα στην εργασία του συνόλου των εργαζομένων, επαναλαμβάνει ο υπουργός και τονίζει ότι ο σκοπός είναι κοινός, κοινή είναι και η ευθύνη.

    Θετικοί στην πρόταση Ρέππα για διάλογο, φέρονται οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Ήδη οι συνδικαλιστές στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και θα προσέλθουν στο διάλογο, εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες και οι συνάδελφοί τους στις άλλες εταιρίες.

    Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο διάλογο, καθώς όπως τόνιζαν, δεν είναι μόνο τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αφού έχουν ήδη προηγηθεί και άλλες ρυθμίσεις, όπως μειώσεις μισθών, κατάργηση των δώρων και άλλα.

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, μέσα από το τοπίο που διαμορφώνεται με τις συνεχείς δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες κηρύσσονται παράνομες οι απεργίες και τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του υπουργείου ΥΜΔ ότι οι παραβάτες θα υποστούν τις όποιες πειθαρχικές και άλλες κυρώσεις και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα.

    Οι συνδικαλιστές, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους όσο κρατάει ο διάλογος και σε περίπτωση αδιεξόδου να τις συνεχίσουν και να τις κλιμακώσουν με κάθε τρόπο.

    Ριζικές αλλαγές

    Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου προβλέπουν:

    Για το προσωπικό

    Μετατάξεις 1500 εργαζομένων στα πρότυπα του ΟΣΕ

    Κατάργηση κανονισμών εργασίας και θέσπιση νέων σε διάστημα ένα μήνα

    Καταγγελία συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υπογραφή νέων

    Κατάργηση "παραλόγων" επιδομάτων

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τις πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΑ δημιουργούνται δύο νέοι φορείς, ένας για τις Οδικές συγκοινωνίες, Τρόλεϊ και λεωφορεία και ένας για τα Μέσα σταθερής τροχιάς, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ. Συγκεκριμένα, η ΕΘΕΛ θα απορροφήσει τον ΗΛΠΑΠ και το Μετρό θα απορροφήσει τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.

    Ο ΟΑΣΑ, ως Μητροπολιτικός φορέας θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, οργάνωση, συντονισμό και έλεγχο του συγκοινωνιακού έργου.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε αυστηρό έλεγχο των οικονομικών των εταιριών, ώστε να μην ξεφύγουν από τους στόχους που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται ειδική Μονάδα παρακολούθησης, ανά τρίμηνο, της υλοποίησης των επιχειρησιακών στοιχείων κάθε εταιρίας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση πάνω από 10%, τότε θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα. Η κρατική επιδότηση μειώνεται από το 70% στο 40%

    Όσον αφορά στις μετακινήσεις

    Από την 1η Φεβρουαρίου για μια μετακίνηση σε όλα τα μέσα εκτός Μετρό το εισιτήριο θα κοστίζει 1,20 ευρώ

    Για απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα διάρκειας 90' αυξάνεται στο 1,40 ευρώ

    Η μηνιαία κάρτα από 35 ανεβαίνει τα 45 ευρώ

    Θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των «λαθρεπιβατών»

    Ο έλεγχος κομίστρου θα μπορεί να γίνεται και από ιδιώτες

    Καθιερώνεται ηλεκτρονικό εισιτήριο από το 2012

    Αντιδράσεις

    Να αποδεχτούν την πρόσκληση του υπουργού κάλεσε τους εργαζόμενους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας ακραία επιλογή την επίταξη, ενώ αναφερόμενος στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά το ότι κρίθηκαν παράνομες από τη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση που "δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους" οι εργαζόμενοι, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει επίταξη και φτάνει μέχρι και την απόλυση, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι "οι νόμοι υπάρχουν και είναι για να εφαρμόζονται προς όλους μας" και πως "συνεπώς δεν υπάρχει θέμα να μην εφαρμοστεί ο νόμος".

    "Από εκεί και πέρα, επειδή αυτό είναι τρομερά ακραίο μέτρο και δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε, υπάρχει πολύς ενδιάμεσος χρόνος ώστε και τα δικαιώματά τους να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και να βελτιωθεί ο νόμος εάν θεωρούν ότι υπάρχουν ελλείψεις", υπογράμμισε.

    Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στόχος της δεν είναι να βελτιώσει τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά να απαλλάξει εντελώς το κράτος από μια υποχρέωση που ποτέ δεν υλοποίησε επαρκώς, την εξασφάλιση με κρατική χρηματοδότηση δημόσιων, σύγχρονων συγκοινωνιών. Να ισοπεδώσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να παραδοθούν αυτές ολοκληρωτικά στα νύχια των μεγάλων επιχειρηματιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι κάθε απόπειρα μείωσης μισθών ή παραπάνω απασχόλησης σκοντάφτει στο βόλεμα. Εναλλακτική πειστική πρόταση δεν έχουμε ακούσει για το πώς θα μείνουν ίδιοι οι μισθοί και δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια" σημειώνει ο ΛΑΟΣ.

    Κόντρα στη Βουλή

    Υπεραμύνθηκε του νέου σχεδίου νόμου για τις συγκοινωνίες, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Βούγιας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση πραξικοπηματική νομοθέτηση.

    Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα και το οποίο δεν κάνει εξυγίανση, αλλά φέρνει την διάλυση των αστικών συγκοινωνιών, καταργεί πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις, πάει να μειώσει τους μισθούς κατά 50%, ανοίγει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης και επιχειρεί το μείζον κοινωνικό έγκλημα, της αύξησης των εισιτηρίων.

    Απαντώντας, ο κ. Βούγιας είπε ότι ένας μη βιώσιμος οργανισμός είναι εκείνος που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση έπρεπε να βρει δίκαιη λύση και βιώσιμη, τόνισε και εξειδίκευσε πως αυτή εξασφαλίζεται με την κρατική επιδότηση «που θα υπάρχει πάντα» και θεσμοθετείται στο 40%, την κάλυψη κατά 60% από τα εισιτήρια και από το στοιχειώδες νοικοκύρεμα, το οποίο «δεν θα προκύψει από μείωση βασικών μισθών και επιδομάτων», αλλά από την περικοπή δευτερευόντων απολαβών. Αναφορικά με το εισιτήριο, ο υφυπουργός, επισήμανε πως έχουμε το φθηνότερο εισιτήριο από όλη την Ευρώπη.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο Υπουργικό το ν/σ για τις συγκοινωνίες - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56691

    [19] Γ. Παπανδρέου - M. Mπαρνιέ: Έτος μεταρρυθμίσεων το 2011

    Πεμπτη, 13 01 2011 19:38

    Συνάντηση με τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά στην Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το 2011 θα είναι μία χρονιά προώθησης μεγάλων θεσμικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα με σκοπό την αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών της.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Κομισιόν με στόχο την προώθηση ρυθμίσεων ελέγχου και διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας, στις κατευθύνσεις αυτές, ενώ τόνισε πως οι εντός Ε.Ε. πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να υποσκάπτουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτών.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα. Τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα. Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, για να γίνει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, μια πολιτεία που θα περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών της».

    Aπό την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε πως: «τίποτα δεν θα ξεφύγει από τις διαδικασίες της εποπτείας που θέσπισε το G20 και που υποστηρίζεται από τα 27 κράτη-μέλη, την Επιτροπή και την Ευρωβουλή. H Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ θάρρος, με παρρησία και αποφασιστικότητα ένα σoκ άνευ προηγουμένου. Oι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απαραίτητες για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα, έχει σημαντική θέση στην εσωτερική αγορά και πιστεύω ότι οι έλληνες έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση για τον κόπο που καταβάλλουν»

    Σαν τομείς όπου η Ελλάδα παρουσιάζει πλεονεκτήματα, ο κ. Μπαρνιέ τόνισε ότι είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο αγροτικός τομέας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56714

    [20] Προβληματισμός για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    Πεμπτη, 13 01 2011 19:09

    Δραματικές εξελίξεις δημιουργεί στην αγορά εργασίας το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 684.000 εργαζόμενους. Τη μερίδα του λέοντος στα ποσοστά ανεργίας, έχει η νεολαία, καθώς στις ηλικίες15-24 ετών, ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος (34,6% του συνολικού αριθμού των ανέργων), ενώ ο καταμερισμός ανάλογα με το φύλλο, είναι 17,6% για την ανεργία των γυναικών και 10,6% την ανεργία των ανδρών.

    Στατιστικά το μήνα Οκτώβριο του 2010 το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 13, 5% (9,8% 2009) και σε αριθμητικά δεδομένα αυτό μεταφράζεται σε 192.908 ανέργους που προστέθηκαν στη λίστα τον τελευταία χρόνο, εκ των οποίων οι 56.332 σε ένα μήνα.

    Στο τοπίο αυτό προβληματισμό δημιουργεί στα συνδικάτα η εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων και μειώσεων των μισθών, όπως πρόσφατα έκανε η επιχείρηση ΝΕΟΓΑΛ, που υποστηρίζει ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για τη διάσωση θέσεων εργασίας, ενώ αρνητική ήταν η γνωμάτευση του συμβουλίου κοινωνικού ελέγχου, λόγω της κερδοφορίας της επιχείρησης. Σύμφωνα με το Γ. Στεφανόπουλο, πρόεδρο της ΠΟΕΜ, αρκετές επιχειρήσεις ζητούν από την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων μετάλλου, να υπογραφούν μειώσεις μισθών.

    Δηλώσεις Λ. Κατσέλη

    Σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό Flash η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι: «Νομίζω ότι βγαίνουμε σιγά - σιγά από το κάδρο. Και βγαίνουμε από το κάδρο, διότι πρώτον έχουμε πάρει μέτρα και έχουμε μια μεγάλη αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεύτερον είμαστε μικρή αγορά και τρίτον για πρώτη φορά έχει φανεί ότι η Ευρώπη και οι πολιτικές ηγεσίες της συντονίζονται, οργανώνονται και πολύ αμυδρά φαίνεται ότι είναι έτοιμες να πάρουν κάποια μέτρα. 'Εχουμε μια σειρά μέτρων και πολιτικών, που λαμβάνονται από διαφορετικούς φορείς πρόληψης κρίσεων ή αύξησης του κόστους για τους κερδοσκόπους, ώστε να χάνουν, όταν προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις. Ανέδειξε, μέσω χρηματοοικονομικών δεικτών, μέσω δεικτών ανταγωνιστικότητας, τη θέση της επιχείρησης, έτσι ώστε να βάλει κι έναν μπούσουλα για τις επόμενες ειδικές επιχειρησιακές. Και τί έδειξε αυτή η έκθεση; Έδειξε κάτι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό: πρώτον ότι αυτή η επιχείρηση στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν με μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση πραγματικά δεν έχει πρόβλημα τώρα, διότι είναι μια εύρωστη επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουν η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συναινετική σύμβαση, γιατί μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον, την επόμενη χρονιά, μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή και μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές».

    Συνεχίζοντας η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι: «Η ανεργία είναι απόρροια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και συγκεκριμένων στρεβλώσεων στη δική μας αγορά εργασίας. Επομένως, εάν μπει μπροστά το μηχανάκι της οικονομίας και αρχίσουμε και έχουμε μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά από επενδύσεις και από εξαγωγές, σιγά - σιγά θα αρχίσει πραγματικά να μειώνεται και το ποσοστό ανεργίας. Αλλά πέρα από αυτά, εμείς τί μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο; Γιατί το 2011 είναι ένας μεταβατικός χρόνος, από αυτό που λέω παλιά οικονομία, σε μια νέα οικονομία. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ουσιαστικά να βάλουμε αναχώματα. Να μπουν αναχώματα στην αύξηση της ανεργίας. Τέτοιο ανάχωμα είναι τα 17 προγράμματα του ΟΑΕΔ, που υλοποιούνται και τα οποία υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από μικρές και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις».

    Αντιδράσεις

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία του Οκτωβρίου 2010, δήλωσε: «Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε λουκέτα και ανεργία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία άγγιξε, τον Οκτώβριο του 2010, το πρωτοφανές ποσοστό του 13,5%. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετιών. Πρόκειται για περισσότερους από 680.000 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Και αυτό, την ώρα που 150.000 επιπλέον θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν μέσα στο 2011. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι εφιαλτικά: Βαθιά οικονομική ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μας. Ανοδική και ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,2% το Δεκέμβριο του 2010. Καθημερινά "λουκέτα" που - όπως, εδώ και καιρό, προειδοποίησε η Νέα Δημοκρατία - αυξάνονται με εφιαλτικούς ρυθμούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας της μειωμένης κίνησης της αγοράς, κλείνουν η μία μετά την άλλη. Η αξία των εισοδημάτων μειώνεται διαρκώς, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και μαζί της και η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη. Πληγώνει τη χώρα μας και τα παιδιά της. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αντιληφθεί ότι μια κοινωνία που μαστίζεται ταυτόχρονα από ανεργία, ενδημική οικονομική ύφεση και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό είναι μια κοινωνία που παραπαίει. Το καθολικό αίτημα είναι: Μέτρα Ανάταξης της Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στοχευμένες δράσεις για την ανεργία, άμεσα και αποτελεσματικά. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει υπεύθυνες και συγκεκριμένες πολιτικές ανάκαμψης, που μπορούν να αντιστρέψουν το οικονομικό κλίμα, να φέρουν Ελπίδα και Προοπτική. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει κατεύθυνση και πολιτική για να βγεί η χώρα από το αδιέξοδο».

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η ανεργία και η προσωρινή ελαστική δουλειά τρέχουν με ξέφρενους ρυθμούς .Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται ,τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνουν, η ανασφάλεια γενικεύεται. Για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούν τη θυσία των δικαιωμάτων τους για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου»?

    Το ΠΑΜΕ τονίζει σε σχετικό δελτίο, ότι: «Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων έχει ως αποτελέσματα την συνεχή αύξηση της ανεργίας, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, την ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης. O δρόμος για τους ανέργους είναι η οργάνωση τους και η πάλη μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, για την επιβίωση τους, για δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Όσο δεν δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία θα τραβά την ανηφόρα. Ένας στους τρεις Έλληνες πλέον δεν έχει δουλειά ή υποαπασχολείται».

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας είναι ένα διαρκές έγκλημα της κυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος της κοινωνίας με δολοφονικά εργαλεία τις αντεργατικές πολίτικες τους και το μνημόνιο.

    Νέες στρατιές ανέργων, που ο πραγματικός αριθμός τους θα υπερβεί τους 1.200.000, θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες, αφού οι αντικοινωνικές πολιτικές της Τρόικας και της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο επικυρωμένο μνημόνιο και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».

    Ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε: «56332 νέοι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα, αποτελεί όνειδος για την κοινωνία και ηχηρό ράπισμα για τις ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης. Οι καταγεγραμμένοι 700000 άνεργοι απαιτούν ενεργητικές πολιτικές για άμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56712

    [21] Τυνησία: Χάος από πυρά και πυκνούς καπνούς στην πρωτεύουσα

    Πεμπτη, 13 01 2011 18:33

    Πυροβολισμοί ακούγονται στο κέντρο της Τύνιδας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ, ενώ αστυνομικοί αποκλείουν μεγάλο τμήμα της Τυνησιακής πρωτεύουσας.

    Μαύρος καπνός υψώνεται από σημεία της πρωτεύουσας και άνθρωποι καλύπτουν τα πρόσωπά τους για να προστατευθούν από τις αναθυμιάσεις.

    Οι συγκρούσεις φαίνεται ότι σημειώνονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της κεντρικής τράπεζας και την κυριότερη εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων και των τραμ.

    Διακεκομμένα πυρά ακούγονται διαρκώς και αστυνομικοί εμποδίζουν πολίτες να εισέλθουν στην περιοχή.

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε εντωμεταξύ οδηγία προς τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τυνησία λόγω της αστάθειας η οποία επικρατεί στη χώρα.

    «Δεδομένης της κατάστασης αστάθειας στην Τυνησία, όλα τα ταξίδια στη χώρα αποθαρρύνονται», ανέφερε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο πρόεδρος Μπεν Άλι θα απευθυνθεί ξανά στους κατοίκους της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι θα απευθυνθεί ξανά σήμερα το βράδυ στους κατοίκους, ανακοίνωσε το κυβερνητικό πρακτορείο TAP, την ώρα που οι βίαιες συγκρούσεις στην χώρα έχουν ενταθεί, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

    "Ο πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι θα απευθυνθεί σήμερα το βράδυ στο λαό της Τυνησίας" ανέφερε λακωνικά το πρακτορείο. Αυτή η ομιλία του θα είναι η τρίτη από το ξέσπασμα της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της ανεργίας.

    Στην πρώτη ομιλία του, στις 28 Δεκεμβρίου, ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε εκφράσει την λύπη του για τα επεισόδια στην περιφέρεια Σίντι Μπουζίντ.

    Στην δεύτερη ομιλία του, στις 10 Ιανουαρίου, ο κ. Μπεν Άλι είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας μέσα σε δύο έτη και είχε καταγγείλει "τις τρομοκρατικές ενέργειες" οι οποίες "ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό".

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές 120 Πορτογάλοι βρίσκονται στην Τυνησία.

    Από το Λονδίνο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε θορυβημένος από τη «δυσανάλογη χρήση βίας» στην Τυνησία και κάλεσε «όλα τα μέρη» να «επιλέξουν τον διάλογο».

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56710

    [22] Σύσκεψη για τις χωματερές

    Πεμπτη, 13 01 2011 18:31

    Για το θέμα των παράνομων χωματερών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και της υπουργού περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, με τον Επίτροπο περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

    Θέμα της συζήτησης θα είναι η διαδικασία προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα, γεγονός που είναι αντίθετο με την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα λειτουργούν 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Ορατό είναι το ενδεχόμενο νέων προστίμων, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως προειδοποιεί η επιτροπή περιβάλλοντος με σχετική επιστολή.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2005 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχε καταδικάσει την Ελλάδα, λόγω μη λήψης των απαιτούμενων μέτρων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56709

    [23] Η Ελλάδα στη Χάγη για τις πολεμικές αποζημιώσεις

    Πεμπτη, 13 01 2011 14:34

    Κίνηση με ισχυρό συμβολισμό χαρακτηρίζεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη σφαγή στο Δίστομο. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, επικαλούμενος ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας. Ο Έλληνας πρέσβης στη Χάγη θα καταθέσει το αίτημα παρέμβασης, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση παρίσταται στο πλευρό των κατοίκων του Διστόμου, που διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το Βερολίνο αντέδρασε εκφράζοντας ένσταση και επικαλούμενος το προνόμιο της ετεροδικίας.

    The video (Video ID: 369) is not available

    "Ζήτημα με ιδιαίτερο συμβολισμό"

    Την Παρασκευή, ημέρα λήξης της σχετικής προθεσμίας, αναμένεται να καταθέσει η χώρα μας το αίτημα για παρέμβαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε τη σοβαρότητα και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του ζητήματος για τη χώρα.

    «Οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα» σημείωσε.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το αυτονόητοβ’ να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Ερωτηθείς εάν η κίνηση αυτή θα προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο κ. Δρούτσας επισήμανε: «Δεν θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι η γερμανική πλευρά το βλέπει με θετικό μάτι. Ενημέρωσα και εξήγησα στη γερμανική πλευρά την απόφαση της Ελλάδας. Δεν εξέφρασαν χαρά, βεβαίως, αλλά είναι κάτι ενταγμένο στο παιχνίδι σχέσεων των δύο χωρών. Και πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο».

    Η παρέμβαση αφορά στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, για το εάν μπορεί η ιταλική δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή που είχε κάνει ο αείμνηστος νομικός και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σταμούλης, για λογαριασμό συγγενών θυμάτων της σφαγής, να εκτελέσει απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς απαιτώντας από το γερμανικό κράτος, υλική και ηθική δικαίωση για εγκλήματα πολέμου.

    Ο λόγος για τη σφαγή της 10ης Ιουνίου του 1944, όταν σε αντίποινα για τις απώλειές τους σε μάχη που είχε προηγηθεί, δυνάμεις των SS εισήλθαν στο Δίστομο, εκτελώντας με πρωτοφανή αγριότητα 228 αμάχους ανάμεσά τους και 53 παιδιά. Σύμφωνα με μαρτυρία απεσταλμένου από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, οι νεκροί στην ευρύτερη περιοχή έφτασαν τους 600.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του σήμερα αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει κατ' αρχήν εάν η χώρα μας μπορεί να παρέμβει στη δίκη και εν συνεχεία αν θα χορηγήσει άδεια για να μετάσχει η Ελλάδα στη δικαστική διαδικασία, παρουσιάζοντας τις θέσεις της.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ελληνική παρέμβαση στη Χάγη για τις κατοχικές αποζημιώσεις

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56693

    [24] Βραζιλία: Εκατόμβη από τις καταρρακτώδεις βροχές

    Πεμπτη, 13 01 2011 13:50

    Τουλάχιστον 348 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται, μετά τις κατολισθήσεις, συνεπεία κατακλυσμιαίων βροχών, στον ορεινό όγκο γύρω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Τις επιχειρήσεις διάσωσης δυσχεραίνει η πολύπλοκη τοπογραφία της περιοχής που επλήγη.

    Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

    Σαρωτικές κατολισθήσεις και πλημμύρες παρασύρουν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Ολόκληρα χωριά στην ορεινή περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο σβήστηκαν απ' το χάρτη.

    Τέσσερεις πόλεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

    Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται σε κοινότητες που έχουν καλυφθεί από νερό και λάσπη.

    Για ώρες μετά το τέλος των καταιγίδων, τα ορμητικά νερά σχηματίζουν καταρράκτες στις ορεινές πλαγιές.

    Τόσο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όσο και στο Σάο Πάολο, που επίσης θρηνεί νεκρούς από τις πλημμύρες, ετοιμάζουν ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στις πληγείσες περιοχές μόλις ο καιρός το επιτρέψει

    Τα σωστικά συνεργεία επανέλαβαν από τα χαράματα σήμερα τις εργασίες τους, τις οποίες είχαν διακόψει στη διάρκεια της νύκτας.

    Στο Νόβα Φριμπούργκο, σε απόσταση 140 χλμ. βορείως του Ρίο, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 97 σε 155.

    Στην Τερεζόπολις, ένα θέρετρο σε απόσταση 100 χλμ από το Ρίο, αυξήθηκε από 130 σε 146 και στη γειτονική Πετρόπολις από 18 σε 34, σύμφωνα πάντα με την τηλεόραση.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Brazil flood and mudslide deaths rise as search goes on

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56690

    [25] Ισπανία: Με κόστος χαμηλότερο του αναμενόμενου η έκδοση των 5ετών ομολόγων

    Πεμπτη, 13 01 2011 19:48

    Με κόστος χαμηλότερο του αναμενόμενου διέθεσε η Ισπανία στη σημερινή δημοπρασία τα 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

    Η σταθμισμένη μέση απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,542%, σημειώνοντας άνοδο 97 μονάδων βάσης (0,97 ποσοστιαίας μονάδας) σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της απόδοσης κατά 130 μονάδες βάσης. Το ποσό των 3 δις. ευρώ, το οποίο ζητούσε η Ισπανία, υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ισχυρής ζήτησης.

    ΑΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56715


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 January 2011 - 18:19:54 UTC