Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ριζικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων
  • [02] Έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε γερμανικά προϊόντα
  • [03] Παπανδρέου: Η κρίση αφορά όλη την Ευρώπη
  • [04] Μήνυμα Παπούλια για τη λαθρομετανάστευση
  • [05] Εκρηκτικός μηχανισμός σε εκκλησία στην Αίγυπτο
  • [06] Τουρκία: Έληξε ο συναγερμός για βόμβα σε ελβετικό αεροσκάφος
  • [07] ΣΔΟΕ: Προσωρινό λουκέτο σε έξι καταστήματα
  • [08] Πόρισμα για BP: Περικοπές στην ασφάλεια οδήγησαν στην οικολογική τραγωδία
  • [09] Αποστολή 1.400 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν
  • [10] Νέα ατομική έκθεση του Ανδριανού
  • [11] Nέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, o Ουίλιαμ Ντέιλι

    [01] Ριζικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων

    Πεμπτη, 06 01 2011 17:24

    Στον εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος στοχεύει η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των βουλευτών. Ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών κομμάτων και υποψηφίων, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις και η διαδικασία έκπτωσης απο το βουλευτικό αξίωμα, ενώ ο έλεγχος για το πόθεν έσχες θα έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των κομμάτων στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τον έλεγχο των πόθεν έσχες, που θα έχει και αναδρομική ισχύ, θα αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία την πλειοψηφία θα έχουν ανώτατοι δικαστικοί.

    Το πλαίσιο για τις διοικητικές κυρώσεις θα αυστηροποιηθεί προβλέποντας μέχρι και έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Επίσης, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και αυστηροί περιορισμοί στους δανεισμούς τους.

    Παράλληλα, συγκροτείται επιστημονική επιτροπή προκειμένου άμεσα να ολοκληρώσει τις προτάσεις της, ώστε μετά και τη συζήτηση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής, οι σχετικές ρυθμίσεις να καταστούν νόμος του κράτους μέχρι το Μάρτιο.

    «Η αναμόρφωση του κράτους και της πολιτείας απαιτεί και σύγκρουση με τις γκρίζες πλευρές του κομματικού συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Ραγκούσης.

    «Κόμματα και βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερα χρήματα. Είναι άλλωστε η θέση που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής ήδη από το 2008. Επιμένουμε στη δέσμευσή μας ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως κόμματα και βουλευτές και με λιγότερα», τόνισε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55566

    [02] Έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε γερμανικά προϊόντα

    Πεμπτη, 06 01 2011 16:33

    Ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο, προκαλεί ανησυχία, εντός και εκτός Γερμανίας. Χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών μολυσμένων από διοξίνη, πωλήθηκαν σε γερμανικές κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών, και κρέατος, τα οποία, κατέληξαν στο πιάτο των καταναλωτών. Στη χώρα μας, εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι τις επόμενες ημέρες σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα που εισάγουν τρόφιμα από τη Γερμανία. Την εντολή έλαβε ο ΕΦΕΤ από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία που να είναι μολυσμένα με διοξίνη. Πιο ενδελεχείς έρευνες πραγματοποιούνται σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διαθέτει γερμανικά προϊόντα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα μολυσμένα τρόφιμα δεν έχουν περάσει το κατώφλι της χώρας μας. Από τη Δευτέρα έχει σταματήσει η διακίνηση αυγών και κρέατος από τις γερμανικές φάρμες προς άλλες χώρες. Η Ολλανδία είναι η μόνη μέχρι στιγμής χώρα στην οποία διαπιστώθηκε ότι έχουν εισαχθεί μολυσμένα τρόφιμα.

    Στη Γερμανία το θέμα παίρνει διαστάσεις. Ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί ότι είχαν διανεμηθεί 500 τόνοι μολυσμένης ζωοτροφής σε φάρμες σε όλη τη χώρα, τελικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός φθάνει τους 3000 τόνους.

    Το καταναλωτικό κοινό έχει αναστατωθεί και η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις επιπτώσεις εντός και εκτός της χώρας.

    Το νέο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία αφορά και τον ελληνικό λαό, τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Ο ρόλος του ΕΦΕΤ είναι εντελώς διακοσμητικός και ο έλεγχος των τροφίμων έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί στους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους».

    Από το γραφείο τύπου του ΛΑ.ΟΣ ανακοινώθηκε ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις γερμανικές αλυσίδες που διαθέτουν χιλιάδες γερμανικά προιόντα στα ελληνικά νοικοκυριά».

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το Γερμανικό διατροφικό σκάνδαλο

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55562

    [03] Παπανδρέου: Η κρίση αφορά όλη την Ευρώπη

    Πεμπτη, 06 01 2011 16:03

    Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να προχωρήσει να προκειμένου να αποκτήσει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, αλλά και ανάπτυξη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμπόσιο με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός», που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ό,τι ο μηχανισμός στήριξης δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά ενίσχυση της Ευρωζώνης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε μια σειρά παρεμβάσεων. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλίες κατά τη διάρκεια γεύματος με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν στον οποίο έθεσε την πρότασή του για το ευρωομόλογο.

    Ανάγκη για παρεμβάσεις

    Ο Πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».

    «Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

    Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία στις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία της Γαλλίας στο G20, δηλώνοντας υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει η χώρα.

    Κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη».

    Συνάντηση Παπανδρέου με Φιγιόν

    Οι οικονομικές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις και θέματα σχετικά με την λαθρομετανάστευση κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν.

    «Πιστεύω ότι συμπίπτουμε στην άποψη για την ανάγκη μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Όχι μόνο στο θέμα της αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης που περνάει η ευρωζώνη αλλά και για την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ παντού: στη γειτονιά της, στις σύγχρονες τεχνολογίες, στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάγκη να μπούμε στην πράσινη ανάπτυξη, στη στήριξη των υποδομών, συγκοινωνιακών και διαδικτυακών, στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Ελλάδας και με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την Τουρκία. Επανέλαβε δε την άποψή του για την ανάγκη μιας συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

    Τα διμερή θέματα απασχόλησαν τους δύο ηγέτες. «Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Η Γαλλία μας έχει στηρίξει στην ΕΕ για τη δημιουργία του μηχανισμού που ήταν βασική επιλογή για να πάρουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να κάνουμε τις αλλαγές και να γίνουμε και εμείς βιώσιμοι, ανταγωνιστικοί και με ευημερία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ακόμη, συζητήθηκαν και οι διμερείς πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν τις επενδύσεις, οι συνεργασίες στο μέτωπο του πολιτισμού καθώς και οι αλλαγές στα συστήματα παιδείας.

    Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου κατευθύνθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου για τον εορτασμό των Θεοφανείων και στη συνέχεια μετέβη στον τάφο της μεγάλης Γαλλίδας ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55561

    [04] Μήνυμα Παπούλια για τη λαθρομετανάστευση

    Πεμπτη, 06 01 2011 13:57

    Σαφές μήνυμα με αποδέκτη την ΕΕ, αλλά και την Τουρκία σχετικά με την αντιμετώπισή του φλέγοντος ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας από τον ακριτικό Έβρο, όπου βρέθηκε για τη γιορτή των Θεοφανίων. Χαρακτήρισε το πρόβλημα «ευρωπαϊκό», αλλά και «βαθιά ανθρώπινο» και κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει «ολοκληρωμένη πολιτική» για το θέμα. Παράλληλα ζήτησε από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

    «Ευρωπαϊκό πρόβλημα»

    Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως "η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, αναζητώντας αλλού καλύτερη ζωή, είναι ένα θέμα βαθιά ανθρώπινο".

    Όμως, πρόσθεσε, "για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200-300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε".

    Στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος, εισέρχεται το 80% της παράνομης μετανάστευσης όλης της ΕΕ και "αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί".

    "Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μιαν ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., να ελέγξει τα σύνορα της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δηλώσεις για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραβρέθηκε το πρωί στην τελετή αγιασμού των υδάτων. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την ευρωπαϊκή αντίληψη και μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Άρα η χώρα μας, η οποία είναι η βασική πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργεί εκ μέρους της Ένωσης και οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι χειριζόμαστε και στο όνομά τους ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα.», είπε.

    Για το θέμα της τοποθέτησης φράκτη στα σύνορα με την Τουρκία ρωτήθηκε η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα Θεοφάνεια. Αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, με αγάπη και έλλειψη μισαλλοδοξίας, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου προβλήματος μ' ένα μεγάλο συντονισμένο σχέδιο. Αυτή η προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία στην ουσία για τα σύνορά μας, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται».

    Το ίδιο ζήτημα κλήθηκε να σχολιάσει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. «Είναι το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας και αυτό προκύπτει και από το διεθνές δίκαιο και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το να θωρακίζει τα σύνορά της όπως νομίζει και σε αυτό δεν έχει λόγο κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα ελληνικά σύνορα».

    Ο κ. Παυλόπουλος ωστόσο αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου λέγοντας ότι «το ζήτημα είναι να χτυπάς τη λαθρομετανάστευση στη ρίζα της και η ρίζα δεν χτυπιέται όταν έχει μειωθεί η αστυνόμευση δραματικά και όταν έχεις ψηφίσει έναν νόμο για την ιθαγένεια, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πραγματικό μαγνήτη των λαθρομεταναστών».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55558

    [05] Εκρηκτικός μηχανισμός σε εκκλησία στην Αίγυπτο

    Πεμπτη, 06 01 2011 19:15

    Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε εκκλησία της Μίνια, περίπου 200χλμ νοτίως του Καΐρου, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή αστυνομία, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς μπροστά από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Η ανακάλυψη αυτή γίνεται ενώ η κοπτική κοινότητα ετοιμάζεται για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε κλίμα πένθους και έντασης λόγω της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στα σκαλιά εκκλησίας της πόλης, στην οποία ζει μια μεγάλη κοπτική κοινότητα.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν είχε πυροκροτητή. Για την επίθεση στην Αλεξάνδρεια δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, αλλά οι αιγυπτιακές αρχές πιστεύουν ότι πραγματοποιήθηκε από καμικάζι και ότι η εντολή δόθηκε από το εξωτερικό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55568

    [06] Τουρκία: Έληξε ο συναγερμός για βόμβα σε ελβετικό αεροσκάφος

    Πεμπτη, 06 01 2011 19:02

    Δεν υπήρχε βόμβα στο ελβετικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επρόκειτο ν΄αναχωρήσει το απόγευμα της Πέμπτης για τη Ζυρίχη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο συναγερμός για βόμβα σήμανε όταν επιβάτης ανακάλυψε στην τουαλέτα σημείωμα στ΄αγγλικά που προειδοποιούσε για βόμβα στη συγκεκριμένη πτήση. Ωστόσο, οι πυροτεχνουργοί που ερεύνησαν το αεροσκάφος δεν βρήκαν κανέναν εκρηκτικό μηχανισμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55567

    [07] ΣΔΟΕ: Προσωρινό λουκέτο σε έξι καταστήματα

    Πεμπτη, 06 01 2011 15:21

    Κλειστά για 48 ώρες θα παραμείνουν έξι γνωστά μπαρ και εστιατόρια της Αθήνας στα οποία το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπίστωσε φορολογικές παραβάσεις. Ειδικότερα, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν φοροδιαφυγή (κυρίως υπό τη μορφή της μη έκδοσης αποδείξεων) σε 12 από τις 15 που ελέγχθηκαν συνολικά, ενώ στις έξι από αυτές κρίθηκε επιβεβλημένη η εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπονται στο φορολογικό νόμο για διήμερη αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος.

    Πρόκειται για τα

    Candy Bar Downtown (Ιερά Οδός 41),

    Hive (Τριπτολέμου 34),

    Εμπατη North (Κόμβος Βαρυμπόμπης),

    Suite Bar ( Λεωφ. Κηφισίας 232),

    33 Στροφές (Αντήνορος 42),

    Τρία Γουρουνάκια, (Σκουφά 73).

    Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα νυχτερινά κέντρα, αλλά και στην αγορά με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν και οι διασταυρώσεις στοιχείων σε επιχειρήσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσες δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή αποκρύπτουν φορολογητέο εισόδημα.

    Ο έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

    Πηγή ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55560

    [08] Πόρισμα για BP: Περικοπές στην ασφάλεια οδήγησαν στην οικολογική τραγωδία

    Πεμπτη, 06 01 2011 12:40

    Κόλαφος για την BP και τους εταίρους της είναι το πόρισμα της κυβερνητικής επιτροπής του Λευκού Οίκου, η οποία διερεύνησε τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Στην τελική έκθεσή της, η επιτροπή αναφέρει πως μια σειρά ατυχών αποφάσεων και εκτιμήσεων από πλευράς της BP, της Halliburton και της Transocean με στόχο την περικοπή του κόστους και την επιτάχυνση των εργασιών άντλησης οδήγησαν στην γιγάντια πετρελαιοκηλίδα που κατέστρεψε την ακτή του Κόλπου του Μεξικού το περασμένο καλοκαίρι. Στην ίδια έκθεση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνεται πως οι αιτίες για την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή Μακόντο -η οποία σημειωτέον θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί- είναι συστημικού χαρακτήρα και πως χωρίς μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανική πρακτική και στην κυβερνητική πολιτική, τέτοια περιστατικά είναι πιθανό να επαναληφθούν.

    Η έκρηξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εκτιμά η επιτροπή

    Η συσταθείσα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επιτροπή είναι η πρώτη εγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα που ολοκληρώνει την έρευνά της για τις αιτίες της καταστροφής στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου.

    Αν και η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίζει πολιτική ή να τιμωρεί εταιρίες, τα συμπεράσματά της μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε μελλοντικές ποινικές και πολιτικές υποθέσεις σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα και τις συνέπειες της.

    Το τελικό πόρισμα -που είναι πιο αυστηρό σε σχέση με την αρχική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου και συνάδει με τα αρχικά αποτελέσματα μιας άλλης μεγάλης έρευνας που διενεργήθηκε από επιστημονική επιτροπή- επιρρίπτει τις ευθύνες για το δυστύχημα της 20ής Απριλίου, που κόστισε τη ζωή και σε 11 ανθρώπους, σε κακοδιαχείριση.

    Η έκθεση ταυτοποιεί τα μεγαλύτερα λάθη της BP, της Halliburton που επέβλεψε το τσιμέντωμα της πετρελαιοπηγής και της Transocean, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας της εξέδρας άντλησης Deepwater Horizon, στα παρακάτω:

    Στον ελαττωματικό σχεδιασμό του τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε για το σφράγισμα του πάτου της πετρελαιοπηγής

    Στη εκτίμηση ως επιτυχημένου ενός ελέγχου που διαπίστωνε την ύπαρξη προβλημάτων

    Στην αποτυχία των εργαζομένων να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της επικείμενης έκρηξης

    Το πόρισμα καταδεικνύει τη BP ως κύρια υπεύθυνη, διότι απέτυχε στο ρόλο της γενικής επίβλεψης του έργου. Η BP από την πλευρά της, απέδωσε το συμβάν σε πολλαπλούς παράγοντες επισημαίνοντας την εμπλοκή των υπολοίπων εταιρειών.

    Η Halliburton αμφισβήτησε τις κατηγορίες της επιτροπής λέγοντας ότι είχε ελέγξει επαρκώς τη σταθερότητα του τσιμέντου προτού πραγματοποιήσει τη δουλειά στην πετρελαιοπηγή Μακόντο. Η Transocean ανέφερε ότι οι διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες κρίσιμες ώρες σχεδιάστηκαν και καθοδηγούνταν από μηχανικούς της BP και είχαν την έγκριση ομοσπονδιακών ελεγκτών.

    Η επιτροπή πάντως ανέφερε πως οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν διαθέτουν την εξουσία, τους πόρους και το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να αποτρέψουν λάθη ασφαλείας.

    Πηγή BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55557

    [09] Αποστολή 1.400 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν

    Πεμπτη, 06 01 2011 16:55

    Την αποστολή 1.400 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να κατοχυρώσουν την ασφάλεια, λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη αμερικανική αποχώρηση, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Τα επεισόδια βίας στο Αφγανιστάν κλιμακώνονται επικίνδυνα και ο αριθμός των απωλειών στις τάξεις και των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει αγγίξει πλέον επίπεδα ρεκόρ. Οι επιθέσεις εξαπλώνονται και πέραν των παραδοσιακά "θερμών σημείων" στο νότο και την ανατολή σε περιοχές του βορρά και της δύσης όπου στο παρελθόν επικρατούσε η τάξη.

    "Το τάγμα των πεζοναυτών θα ξεκινήσει να φθάνει στην περιοχή το νωρίτερο στα μέσα Ιανουαρίου. Οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν κυρίως στο νότο, γύρω από την Κανταχάρ, όπου οι ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει τα στρατεύματα τους αρκετούς τελευταίους μήνες", έγραψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

    Μία αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, ακόμη κι αν είναι προσωρινή, ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντίδραση μελών του Δημοκρατικού Κόμματος του Ομπάμα, οι περισσότεροι από τους οποίους τάσσονται υπέρ της επιστροφής των στρατιωτών στις ΗΠΑ.

    Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τους πολιτικούς αντιπάλους του Ομπάμα, τους Ρεπουμπλικανούς, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που ήταν αντίθετος στην απόσυρση των στρατευμάτων εντός του 2011, με το επιχείρημα ότι το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τους ενόπλους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011 με την προσωρινή αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, θα μπορούσε να επιφέρει την καταστολή πιθανής "ανοιξιάτικης επίθεσης" των ένοπλων ταλιμπάν που επιστρέφουν από το Πακιστάν μετά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55565

    [10] Νέα ατομική έκθεση του Ανδριανού

    Πεμπτη, 06 01 2011 15:11

    Το έργο ενός από τους πλέον ταλαντούχους ζωγράφους της νεότερης γενιάς, του Αδριανού, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου από την Τρίτη 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την τρίτη ατομική του έκθεση με 15 έργα μεγάλων διαστάσεων, που ξεχωρίζουν για την ποιητική τους εσωτερικότητα. Οι πίνακές του αποκαλύπτουν λιγότερα απ΄ όσα υπαινίσσονται, αφήνοντας το θεατή να διαλευκάνει το μυστήριο της εικόνας, που αγγίζει το «είναι» των πραγμάτων και όχι το «φαίνεσθαι».

    Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από πληθωρικότητα και αλληγορίες: στοιχεία της φύσης, φλεγόμενες πόλεις, σώματα με ασαφή προέλευση και αυτοπροσωπογραφίες αναμειγνύονται με σύμβολα που σχετίζονται με την απληστία, τη λαγνεία, τη θρησκεία. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τον κύκλο της ζωής και απεικονίζει τη ματαιοδοξία του ανθρώπου μέσα από τα ένστικτά του.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Τέχνης Έκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9 Κολωνάκι), την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.30.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55559

    [11] Nέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, o Ουίλιαμ Ντέιλι

    Πεμπτη, 06 01 2011 19:27

    Τον πρόεδρο της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan Chase, Ουίλιαμ Ντέιλι επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ως νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Ο διορισμός του Ντέιλι, πρώην υπουργού του Μπιλ Κλίντον, στη θέση του γενικού γραμματέα του Λευκού Οίκου, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις 14:30 μμ (21:30 ώρα Ελλάδας). Ο σημερινός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Πιτ Ράουζ αναμένεται να αναλάβει σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.

    Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: William Daley to be next White House chief of staff

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55569


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 January 2011 - 18:02:07 UTC