Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος
  • [02] Συγχωνεύονται τρεις οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [03] Κόντρα για τον προϋπολογισμό
  • [04] Η Γαλλία αντιμέτωπη με νέες χιονοπτώσεις
  • [05] Ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών
  • [06] Προσφυγή της Χαμάς κατά της κλιμάκωσης της ισραηλινής κατοχής

    [01] Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος

    Τεταρτη, 22 12 2010 21:21

    Σε ηλικία 92 ετών, απεβίωσε ο ένας από τους δύο ιδρυτές των επιχειρήσεων της οικογένειας Μαρινόπουλου, ο Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου 1919 και μαζί με τον δίδυμο αδερφό του το 1949 δημιούργησαν την φαρμακοβιομηχανία «Φαμάρ» και στην συνέχεια την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Το 2000 έγινε η συγχώνευση με την γαλλική εταιρεία Carrefour, δημιουργώντας την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

    Ο ελληνικός όμιλος έχει επεκτείνει της δραστηριότητές του και στην εστίαση μέσω της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε., εταιρεία η οποία είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου Μαρινόπουλου με τη Starbucks Coffee International, θυγατρική της εταιρείας Starbucks Coffee Company.

    Ενώ μακροχρόνια είναι η συνεργασία της Μαρινόπουλος ΑΕΕ με την εταιρεία Sephora αλλά και η συνεργασία του με τον βρετανικό όμιλο Marks & Spencer plc, με την Babana Repablic και την GAP.

    Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στην Αθήνα.

    Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Φαρμακευτικό & χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Πήρε τον διδακτορικό του τίτλο στις φυσικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όντας υπότροφος του Γαλλικού κράτους.

    Τέλος, παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για το μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

    Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, δημιούργησε με τον αδελφό του τη ΦΑΜΑΡ και μερικά χρόνια αργότερα την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

    Εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμμετείχε, όπως και όλοι οι άνθρωποι της γενιάς αυτής, στην ανάπτυξη & εξέλιξη της εποχής του και παρακολούθησε από κοντά όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον περασμένο αιώνα. Άμεση συνέπεια αυτού ήταν το κοινωνικό ενδιαφέρον να έχει πάντα πρωταρχικό ρόλο στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

    Παράλληλα, είχε ενεργή συμμετοχή και στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

    Από το 1956 διατέλεσε μέλος του ΣΕΒ, ενώ από το 1966-1970 πρόεδρος του Συνδέσμου. Μεταξύ 1970-1974 αναγκάστηκε, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, να αφήσει τη θέση αυτή, την οποία επανέκτησε από το 1974-1978.

    Στο τέλος της θητείας του, δημιούργησε με κάποιους συνεργάτες το ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).

    Διατέλεσε μέλος Δ.Σ. στο "Αλουμίνιο της Ελλάδος", στην "Air Liquide", "Pirelli" κ.α. καθώς επίσης μέλος Δ.Σ. των τραπεζών: ΕΤΕ, Alpha Bank, ΕΤΕΒΑ, ΕΤΒΑ & στην Ελληνογαλλική τράπεζα.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει αύριο στις 11.00 το πρωί στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

    ΣΕΒ: "Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος υπήρξε πρότυπο διορατικού και δυναμικού επιχειρηματία"

    Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Μαρινόπουλου εκφράζουν ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

    Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει: "Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος υπήρξε πρότυπο διορατικού και δυναμικού επιχειρηματία. Υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το όραμα μίας ελληνικής επιχειρηματικότητας στην πρώτη γραμμή μίας ανταγωνιστικής ανάπτυξης.

    Ως πρόεδρος του ΣΕΒ προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει το όραμά του αυτό στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Ως ένας από τους ιδρυτές του ΙΟΒΕ είδε στην έρευνα και την επιστήμη ένα οργανικό στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Ακόμη και στα τελευταία αυτά χρόνια η παρουσία του και οι συμβουλές του παρέμειναν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τους ανθρώπους και τη δράση του ΣΕΒ. Τον αποχαιρετούμε με αγάπη και ευγνωμοσύνη".

    AΠE

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53413

    [02] Συγχωνεύονται τρεις οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

    Τεταρτη, 22 12 2010 20:34

    Η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε τη συγχώνευση των οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ, που θα αποτελούν πλέον τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας του υπουργείου. Οι 3 οργανισμοί που συγχωνεύονται, διαθέτουν 56 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Στη θέση τους δημιουργούνται 14 Θεματικά Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας και 6 περιφερειακές διοικήσεις. Οι 4 γεωργικές σχολές της χώρας διατηρούνται ως έχουν και αναβαθμίζονται.

    «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. - ΔΗΜΗΤΡΑ), είναι το όνομα του υπό ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο περιγράφεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τις διοικήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Με την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την οποία ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης ενημέρωσε την διϋπουργική επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, συνενώνονται τα κάτωθι εποπτευόμενα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικά πρόσωπα: 1. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ "ΔΗΜΗΤΡΑ", 2. Το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ" (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), 3. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ" (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.).

    Οι σχετικές προτάσεις του κ. Σκανδαλίδη εγκρίθηκαν από την διυπουργική επιτροπή και θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον υπό ίδρυση Οργανισμό επιδιώκεται η ενοποίηση όλων των φορέων που παρέχουν επιστημονική υποστήριξη στους Έλληνες αγρότες, ώστε ο νέος Οργανισμός να αποτελέσει κύριο εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης της Χώρας.

    Σε ότι αφορά την έρευνα στον αγροτικό τομέα αυτή συγκεντρώνεται σε 14 ισχυρά θεματικά ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας, ενώ μέχρι τώρα αυτή ήταν κατακερματισμένη σε 56 διάσπαρτες και υποστελεχωμένες μονάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Επίσης η εκπαίδευση παραμένει αποκεντρωμένη, αλλά διαρθρώνεται διοικητικά σε 6 περιφερειακές διοικήσεις. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι τέσσερεις Γεωργικές Σχολές, οι οποίες αποκτούν σύγχρονα προγράμματα σπουδών, ενώ αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα οι κάθετες μονάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο τους.

    Σε ότι αφορά την πιστοποίηση και επωνυμία των προϊόντων, αυτή θα καθορίζεται με κανόνες από το κέντρο, ενώ η εφαρμογή θα υλοποιείται από τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια. Ο νέος Οργανισμός θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Του Οργανισμού προΐσταται ο πρόεδρος ενώ προβλέπεται επίσης ως ανώτερος υπηρεσιακός προϊστάμενος ο Διευθύνων Σύμβουλος. Ταυτόχρονα για την αποτελεσματικότερη επιστημονική τεκμηρίωση του έργου του Οργανισμού προβλέπεται η λειτουργία Επιστημονικού Συμβουλίου.

    Παράλληλα θα καταγραφεί και θα αξιοποιηθεί η περιουσία και οι υποδομές των υπό συνένωση φορέων, ενώ το υπηρετούν προσωπικό θα αξιοποιηθεί ορθολογικότερα "με σεβασμό στο υπηρεσιακό αντικείμενο και τα ειδικά προσόντα των υπαλλήλων", όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53410

    [03] Κόντρα για τον προϋπολογισμό

    Τεταρτη, 22 12 2010 20:54

    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή η οποία θα ολοκληρωθεί με τη τοποθέτηση του πρωθυπουργού και την ονομαστκή ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή το μνημόνιο άσκησε στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Συναίνεση σ' αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε, συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλει δεν πρόκειται να γίνουμε, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι "όποιο μείγμα πολιτικής κι αν ακολουθηθεί, ούτε το χρέος, ούτε το έλλειμμα θα αντιμετωπιστεί, ούτε πιο ανταγωνιστικοί θα γίνουμε και δεν θα αποφύγει η Ελλάδα την ελεγχόμενη χρεοκοπία". Σε κακούς χειρισμούς όλων των κυβερνήσεων της προηγούμενης δεκαετίας απέδωσε την οικονομική κατάσταση που οδήγησε στην κρίση, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παραδέχθηκε ότι το χρήμα της τρόικα είναι εξαιρετικά ακριβό, αλλά δεν υπάρχει άλλη πρόταση -είπε- για φθηνότερο χρήμα. Νωρίτερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί από το δημοσιονομικό στον κοινωνικό εκτροχιασμό που προκαλεί το εκρηκτικό μείγμα ύφεσης-πληθωρισμού-ανεργίας και λουκέτων στην αγορά..

    Ομιλία προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

    Σήμερα, συζητάμε τον πρώτο Προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Που πολλοί το θεώρησαν "σωτηρία" για τον τόπο! Κι από τότε το υπερασπίζονται χωρίς να συμφωνούν και το προβάλλουν χωρίς να το πιστεύουν. Κι ενώ σήμερα διαισθάνονται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, το συνεχίζουν μοιρολατρικά. Άλλοτε διακηρύσσοντας ότι είναι... "για το καλό μας" κι άλλοτε ομολογώντας ότι "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς". Το πρώτο, λοιπόν, που θέλω να σας πω, από αυτό εδώ το βήμα, είναι ότι την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε. Και την αξιοπρέπειά της θα την αποκαταστήσουμε. Όπως και τον αυτοσεβασμό της. Όπως και την αυτοπεποίθηση του λαού μας.

    Το Μνημόνιο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς δεν πρέπει να ασκείται η Οικονομική Πολιτική, του πώς δεν πρέπει να ασκείται η Πολιτική γενικότερα. Πολλοί ισχυρίζονται - όχι εμείς - ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Όχι, παρά το Μνημόνιο. Εξ αιτίας του Μνημονίου. Αυτό που έχει πάντως, σίγουρα, χρεοκοπήσει, είναι το ίδιο το Μνημόνιο! Μια πολιτική πρακτική δεκαετιών κατέρρευσε. Ένα σύστημα που βασιζόταν στην προείσπραξη του αύριο της χώρας και των παιδιών της, φράκαρε μέσα στα αδιέξοδά του. Με κύριο υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ που το οικοδόμησε.

    Η πρόκληση είναι πρωτοφανής. Για τους πολιτικούς πάνω απ' όλα. Για τη γενιά μας πρωτίστως. Στη χρονική αυτή στιγμή κυρίως. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την πρόκληση τη φοβήθηκε. Μας οδήγησε στο Μηχανισμό Στήριξης και σήμερα κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο. Που το βάφτισε "μονόδρομο", για να συγκαλύψει την ιστορική αδυναμία του και τις πρόσφατες ευθύνες του.

    Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι ο "καθρέφτης" της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση. Είναι η γραμμική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ από το "όχι σε όλα", που έλεγε χθες, στο "ναι σε όλα" όσα επιτάσσει το Μνημόνιο, που λέει σήμερα. Χωρίς ίχνος υπευθυνότητας τότε. Χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης σήμερα. Τα ψέματα, όμως, τελείωσαν. Σήμερα, ήλθε η ώρα του απολογισμού, γιατί ολοκληρώνεται μια αποτυχημένη περίοδος της κυβερνητικής πολιτικής, για την οποία εγκαίρως προειδοποιήσαμε. Αλλά είναι και η κρίσιμη στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, για να αλλάξει η πολιτική αυτή που οδηγεί πια σε ολοφάνερα αδιέξοδα.

    Θα σταθώ σε δύο πράγματα: Πρώτον ποιο ήταν - και παραμένει - το θεμελιώδες σφάλμα της Πολιτικής σας. Δεύτερον, τι μπορεί να γίνει από δω και στο εξής.

    Βέβαια, πολλές φορές κάνουμε το λάθος να μιλάμε για τον Προϋπολογισμό μόνο με αριθμούς και επιχειρήματα οικονομικής λογικής. Σήμερα, όμως, Χριστούγεννα του 2010, βιώνουμε μια βαθιά κρίση που συγκλονίζει την κοινωνία ολόκληρη κι ανατρέπει τον τρόπο που όλοι οι Έλληνες είχαν μάθει να προγραμματίζουν τη ζωή τους.

    Άνθρωποι που είχαν κάνει το "κουμάντο" τους κι είχαν αναλάβει υποχρεώσεις, τώρα δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Χάνουν τη δουλειά τους. Χάνουν τα σπίτια τους. Μπαίνουν στον "Τειρεσία". Χάνουν τις επιχειρήσεις τους. Χωρίς να είναι δικό τους το σφάλμα...

    Δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους, στα σχολεία ή στα φροντιστήρια. Εκεί που δούλευαν δύο μέλη της οικογένειας, τώρα δουλεύει μόνο το ένα κι αυτό με μειωμένες αποδοχές. Χώρια η αγωνία, κάθε μέρα, αν θα χάσει κι αυτό τη δουλειά του. Ψάχνουν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να ξεχρεώσουν, και δεν βρίσκουν αγοραστές. Το πρώτο τεράστιο πρόβλημα για την Κοινωνία και την Οικονομία μας είναι η βαριά λαβωμένη ψυχολογία των Ελλήνων. Ούτε μια χαραμάδα αισιοδοξίας... Δεν πιστεύει κανείς τον κ. Πρωθυπουργό, που υποστηρίζει ότι το 2013 θα βγούμε στις αγορές και θα αφήσουμε την κρίση πίσω μας. Άλλωστε, ούτε οι ίδιες οι αγορές το πιστεύουν αυτό. Γι' αυτό τα spreads παραμένουν υψηλά, γύρω στις 900 μονάδες. Υψηλότερα απ' ό,τι ήταν λίγο πριν μπούμε στο Μηχανισμό Στήριξης!

    Σε αυτό το κλίμα, τι να ελπίσουν οι νέοι άνθρωποι; Και σε τι να πιστέψουν;

    Ομιλία γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα

    «Οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας». Γιατί, «όποιο μείγμα πολιτικής κι αν χρησιμοποιηθεί, ούτε το χρέος και τα ελλείμματα θα αντιμετωπιστούν, ούτε ανταγωνιστική θα γίνει η Ελλάδα, ούτε θα αποφύγει την χρεοκοπία» εκτίμησε στην ομιλία της, η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα, αφιέρωσε την ομιλία της σε μια ανάλυση της παρούσας κρίσης, διαπιστώνοντας πως ο εργαζόμενος λαός, υπόκειται σε «γκεμπελικά ψέματα» όσον αφορά την κρίση, κυρίως εκ μέρους της κυβέρνησης: Οι όποιες τεχνοκρατικού τύπου προτάσεις - υποστήριξε - μπορούν μονάχα να αναβάλλουν την χρεοκοπία, χωρίς ωστόσο να την ματαιώσουν. Κι η καλύτερη λύση είναι η άρνηση αποπληρωμής του χρέους, την οποία ωστόσο, μονάχα μια εργατική-λαϊκή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα.

    Η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι τμήμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, στον καταμερισμό του οποίου έχει ενταχθεί η ελληνική αστική τάξη και οικονομία - εξήγησε η κα Παπαρήγα. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, «ανάπτυξη υπήρξε και δεν έγινε με δανεικά, αλλά με εσωτερική συσσώρευση κεφαλαίων, από την εκμετάλλευση του λαού. Αν σήμερα, τα πράγματα περιπλέκονται σε σχέση με την κρίση της εποχής του Τρικούπη, αυτό οφείλεται στην θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα».

    «Παρακολουθώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν, να επικεντρωθούμε σε τομείς που μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές. Πού θα αποκτήσετε πλεονέκτημα; Στην Ελλάδα έχουμε θάλασσα εισαγωγών και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης, όχι γιατί δεν μπορούμε να τα παράγουμε εμείς, αλλά γιατί η Ελλάδα έχει αυτή τη θέση. Εδώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο κι ήρθε αργότερα ο κος Παμπούκης να ανακοινώσει πως «κάνουμε φορέα υδρογονανθράκων και προχωράμε στην εκμετάλλευση». Πώς απότομα βρέθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Θα δοθεί η εκμετάλλευση σε πολυεθνικές στο πλαίσιο της γνωστής συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου».

    «Άλλοι λένε πως φταίνε οι Τράπεζες, εμφανίζοντας το τραπεζικό κεφάλαιο ως αυτόνομο. Μα δεν έχει μέσα του εμπορικό και βιομηχανικό κεφάλαιο; Λένε πως υπάρχουν 250 εμπόδια για την επιχειρηματικότητα. Την εποχή της κερδοφορίας δεν τους πείραζαν;».

    Έχοντας απορρίψει τα κυρίαρχα αυτά επιχειρήματα, η γ.γ. του ΚΚΕ διαπίστωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει μια κλασσική υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και η διαχείριση της κρίσης συνεπάγεται καταστροφή ενός μέρους τους. «Ούτε η αναδιαπραγμάτευση, ούτε το ευρωομόλογο σώζει. Θα πάει να αγοράσει η ΕΚΤ μια σειρά από κρατικά ελληνικά ομόλογα, θα τα υπερτιμήσει - και με την υποτίμηση τι θα συμβεί; Αρχίσαν ήδη σήματα κινδύνου για την Γαλλία και βρέθηκε ο σωτήρας, η Κίνα. Τι θα γίνει όταν μπει η Κίνα στον κύκλο της κρίσης;».

    «Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν πρόδωσε ιδανικά, αλλά ευθυγραμμίστηκε με τον διεθνισμό του κεφαλαίου, στις συνθήκες της πιο επιταχυνόμενης επανόρθωσης της διεθνούς αγοράς. Η Γερμανία που κατηγορούμε σήμερα, είναι ηγετική δύναμη και δεν έχει καμία διάθεση να σηκώσει στους ώμους της μεγαλύτερο βάρος απ' αυτό που της αναλογεί. Το ίδιο θα έκανε και η Ελλάδα στη θέση της».

    «Εμείς σαν κόμμα, χωρίς να παραιτούμαστε από τον καθημερινό αγώνα για κατακτήσεις, θεωρούμε πως σήμερα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της εξουσίας. Πρώτα θα μπει αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη, για να δημιουργηθούν υποκειμενικά αυτές οι προϋποθέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Ομιλία προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

    "Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να μειώθηκε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες, αλλά αυξήθηκε η ύφεση κατά 4,2%, γεγονός που σημαίνει εκτόξευση της ανεργίας.

    "Δηλαδή οι άνθρωποι που μένουν άνεργοι θα πρέπει να πειστούν ότι τους κάνατε φτωχούς και εξαθλιωμένους για να τους σώσετε από τη χρεοκοπία; Δεν θα σας πιστέψουν".

    Αυτό που σας ενδιαφέρει -είπεο κ. Τσίπρας- είναι να φτιάξετε για το μεγάλο κεφάλαιο και τον ΣΕΒ την Ελλάδα των ονείρων τους, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε εφιάλτη για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και ιδίως των νέων. Με τον προϋπολογισμό -είπε ο κ. Τσίπρας- επιχειρείται η πιο βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου και η πιο βίαιη αναδιανομή εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «ηγείται της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης», είπε.

    Για το 2011 ανέφερε ότι θα είναι χρονιά-απαρχή μεγάλων ανατροπών και κοινωνικών εξεγέρσεων που θα ανατρέψουν τα δεδομένα και θα φέρουν διέξοδο από την κρίση και κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ομιλία προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη

    Να ζητήσει η Ελλάδα μετάθεση του χρέους της για μια 10ετία, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. «Δεν περνάμε την μεγαλύτερη κρίση. Περνάμε μια κρίση. Θέλει σωστές και γενναίες αποφάσεις που δεν τις βλέπω όμως. Στη κρίση δεν βάζεις φυτίλι. Πρέπει να βρει τρόπο η Ελλάδα να μεταθέσει το χρέος της για μια 10ετία, να βρούμε σωστές λύσεις και να ορθοποδήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι χρειάζεται αλλαγή ρότας και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών» ενώ συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μην μου πείτε κ. Παπανδρέου ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Άνθιμο».

    Ο κ. Καρατζαφέρης υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματος του στην ψήφιση του μνημονίου ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ και Αριστερά ότι δεν έχουν πρόταση. «Δεν είχαμε άλλη διέξοδο από το να πάμε στο μνημόνιο. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το χρήμα της Τρόικα είναι εξαιρετικά ακριβό. Κάποιοι πληρώνουν ακριβά ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι. Υπάρχει όμως άλλη πρόταση να βρούμε φτηνό χρήμα; Προσπαθώ να ακούσω από την ΝΔ και την Αριστερά αλλά δεν ακούω τίποτα. Εκτός και αν μπορεί η χώρα χωρίς τα δανεικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι πολιτικές τους εκφράστηκαν μέσα από τις κυβερνήσεις τους και με τους 23 υπουργούς Οικονομικών. Έδειξε μάλιστα το Κοινοβούλιο μια χρυσή λίρα η αξία της οποίας όπως είπε το 1973 ήταν 300 δρχ. και σήμερα έχει 300 ευρώ. Ακόμα, μίλησε για διαχρονικά σκάνδαλα που δεν οδήγησαν κανένα στη φυλακή και για πολυτελή επιδεικτική διαβίωση των μεγαλοσχημόνων.

    Κλείνοντας ο κ. Καρατζαφέρης την ομιλία του, αφού σημείωσε ότι το χειρότερο που έχει γίνει είναι ότι ο Έλληνας έσκυψε το κεφάλι, δεν έχει διάθεση, παραδόθηκε. «Έλληνα ψηλά το κεφάλι, Κουνήσου, Κάνε αυτά που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει», συμπλήρωσε.

    Ομιλίες κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

    «Το αποτέλεσμα του οικονομικού έτους 2011, δεν θα προσδιορίσει μονάχα το αποτέλεσμα των εξελίξεων του 2013, αλλά μιας ολόκληρης γενιάς για την Ελλάδα - θα έχει μακρές επιπτώσεις για την τύχη του ελληνικού λαού» ανέφερε στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου. «Η παρουσία μας εδώ, είναι ταυτισμένη με την επιτυχία ενός εθνικού σχεδίου».

    Ο κος Ευθυμίου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, πως χρησιμοποιεί την κρίση σαν ντεκόρ προκειμένου να προβάλλει γνώριμους ρόλους, «ως να μην έχει συμβεί κάτι»:

    «Η στάση που κρατά η ΝΔ, είναι ότι υπάρχει κρίση, αλλά το πρόβλημα το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Ο κος Χαλβατζής μίλησε για τις κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού, η άλλη Αριστερά μίλησε για άλλη πολιτική, την οποία θα πρέπει να προσδιορίσει». Στην πραγματικότητα ωστόσο, υπάρχει μια «παγκόσμια ανατροπή της παγκόσμιας τάξης που γνωρίζαμε», αρχής γενομένης με την εφαρμογή των πολιτικών του ρηγκανισμού και του θατσερισμού - και μέσα σ' αυτήν την παγκόσμια κρίση, η ΝΔ σε έξι χρόνια, τίναξε τη χώρα στον αέρα και την κατέστησε βαθειά τρωτή. Όχι μόνον αρνείται τις ευθύνες της, αλλά μεμφόμενη το ΠΑΣΟΚ, λέει στον ελληνικό λαό πως μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια - μια ανάπτυξη με δανεικά, την στιγμή που κανείς δεν δανείζει την Ελλάδα».

    «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκινά την προσπάθεια να περάσουμε σε μια άλλου είδους ανάπτυξη, συγκρουόμενοι με το σύνολο των συνθηκών που εμπόδιζαν ως τώρα, αυτόν τον προικισμένο παραγωγικό ελληνικό λαό να αναδείξει τις καλύτερες πλευρές του. Είμαστε φτιαγμένοι μόνον γι' αυτήν την πατρίδα, μόνον γι' αυτό το λαό και δεν είμαστε λόχος. Είμαστε εδώ συνειδητά. Μόνοι μας βάλαμε το κεφάλι στο ντορβά. Δεν τίθεται θέμα βουλευτικής πειθαρχίας και δεν έχουμε ανάγκη, ούτε υποδείξεων, ούτε να μας κουνούν το δάκτυλο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Ευθυμίου.

    Νέα Δημοκρατία

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, εξάντλησε την δευτερολογία του αναφερόμενος στα "greek semitics" - στον τρόπο με τον οποίον «μεθόδευσαν την σημερινή κατάσταση της οικονομίας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», επικαλούμενος μήνυση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Blumberg σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο κος Κεφαλογιάννης κατέθεσε δύο έγγραφα, στα οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εμφανίζεται να προτείνει στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ, τρόπους για «να κρύψουμε χρέος 3 δις ευρώ» και ο κος Δρυς εμφανίζεται να «συμφωνεί» με την πρόταση. Άλλο έγγραφο του 1994, έφερε υπογραφή του Γ. Γεννηματά σε διαπίστωση πως το δημόσιο χρέος ήταν 19,5 τρισ. δρχ. «και το γνωστό και αμετανόητο ΠΑΣΟΚ, αυτό που κάνει και τώρα τις αλχημείες, ανεβάζοντας ένα πραγματικό χρέος 9% στο 12,5%, το ίδιο έκανε και το 1994: Ο αείμνηστος Γεννηματάς μας λέει πως το χρέος είναι 19,5 τρις και ένα χρόνο μετά ο Αλέκος Παπαδόπουλος ανέβαζε το χρέος στα 23,5 τρις, ενσωματώνοντας όλες τις λογιστικές διαφορές που υπήρχαν στην ΤτΕ από το 1950».

    «Η Eurostat διαπίστωσε έντεκα περιπτώσεις greek semitics για παραπλανητικές αναφορές σε δημοσιονομικά στοιχεία κατά την περίοδο 1997-2003» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.. «Μας είπε ο κος Παπανδρέου για το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Ο σοσιαλισμός είναι για τους πιστωτές μας ενώ η βαρβαρότητα μένει για τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κος Κεφαλογιάννης.

    ΣΥΡΙΖΑ

    Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011, «προανήγγειλε πολύ ενδιαφέρουσες κυοφορούμενες εξελίξεις: Η κυβερνητική πλειοψηφία αμφισβητείται, όχι γιατί διαγράφονται οι διαφωνούντες, αλλά γιατί δεν έχει κοινωνική συναίνεση. Έγινε προσπάθεια απ΄ τα κυβερνητικά επιτελεία για μια ένεση αισιοδοξίας, αλλά η συναίνεση αναζητείται πλέον, όχι στην κοινωνία, αλλά στην ΝΔ, στον ΛΑΟΣ, στην «Δημοκρατική Συμμαχία» - οπουδήποτε εκτός απ' την κοινωνία».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ - συνέχισε ο κος Δρίτσας - έθεσε συνολικά το κρίσιμο ζήτημα «με αντικειμενικούς όρους», πάνω στα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο, χωρίς να λάβει απάντηση: «Το χρέος διαρκώς θα αυξάνεται και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η ανεργία, ο τιμάριθμος, η ανασφάλεια, η βία διαρκώς θα αυξάνονται. Πάνε μαζί αυτά. Το μόνο που δεν θα αυξάνεται, είναι το έλλειμμα. Αυτό όντως θα μειώνεται. Είναι αυτό αντιστάθμισμα για όλα τα προηγούμενα; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα και σ' αυτό δεν απαντά η κυβέρνηση. Απαντά πως έτσι θα ξαναβγούμε στις αγορές για να ξαναδανειστούμε. Οι αγορές όμως, δεν είναι ανίκητες - είναι οι πρώτες που προσαρμόζονται αρκεί να έχουν σοβαρό αντίπαλο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κος Δρίτσας.

    ΚΚΕ

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σε συντομότατη παρέμβασή του υπενθύμισε την «διόγκωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης» και την άνοδο της ανεργίας στους 700.000 ανέργους. Ο κος Χαλβατζής θεώρησε πως η κρίση αποτελεί κλασσική κρίση υπερσυσσώρευσης πλούτου, απέναντι στην οποία, η εργατική τάξη θα πρέπει να παλέψει, μαζί με το ΚΚΕ, για την διαμόρφωση προϋποθέσεων, για μια «πραγματική λαϊκή εξουσία».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κορυφώνεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53411

    [04] Η Γαλλία αντιμέτωπη με νέες χιονοπτώσεις

    Τεταρτη, 22 12 2010 19:53

    Ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια του Παρισιού, οι αρχές αποτρέπουν τους αυτοκινητιστές να χρησιμοποιούν τους δρόμους γύρω από το Παρίσι, ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα αναλαμβάνουν και πάλι έργο, και οι εργαζόμενοι στέλνονται στο σπίτι τους νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Οι γαλλικές αρχές λαμβάνουν πολλά μέτρα πριν από τις νέες χιονοπτώσεις και την Πέμπτη. Οι χιονοπτώσεις αναμένονται από αργά την Τετάρτη το βράδυ στο Παρίσι και θα συνεχιστούν την Πέμπτη, σύμφωνα με τη δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France. Προβλέποντας αυτή την τρίτη "επίθεση" του χιονιού σε δύο εβδομάδες μόλις πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επανάληψη του χάους στους δρόμους της Ile-de-France, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, ενώ η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία μετά βίας βγαίνει από τη σοβαρή διαταραχή που προκλήθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου.

    Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (Dgac) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 15% των πτήσεών τους τη νύχτα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, το μεγαλύτερο της χώρας, και μετά το 20% των πτήσεων για όλη την ημέρα της Πέμπτης, στο Ρουασί και το Ορλί.

    Η Dgac "προβλέπει μείωση κατά 20% των προγραμμάτων των πτήσεων" στο Ρουασί για την ημέρα της Παρασκευής. Οι σημαντικές χιονοπτώσεις την Κυριακή και την Δευτέρα στην περιοχή του Παρισιού διατάραξαν σε μεγάλο βαθμό την εναέρια κυκλοφορία, υποχρεώνοντας χιλιάδες επιβάτες να κοιμούνται στους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων και προκαλώντας μια πολεμική για την έλλειψη των πληροφοριών που παρέχονται από τις αεροπορικές εταιρείες στους πελάτες τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πάντως "απαράδεκτο" το χάος που προκλήθηκε από το χιόνι και τον πάγο στο Ρουασί αλλά και στο Χίθροου του Λονδίνου, καθώς και στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών. Το διυπουργικό κέντρο κρίσεων που επανενεργοποιήθηκε σήμερα το πρωί "συνιστά στο εξής (...) τον περιορισμό των μετακινήσεων, και μόνο για καταστάσεις απόλυτης ανάγκης, την νύχτα της Τετάρτης".

    Η αστυνομία του Παρισιού συνέστησε επίσης σε όλες τις εταιρείες στην περιοχή του Παρισιού να "αφήσουν τους υπαλλήλους τους να πάνε στα σπίτια τους από τις 16:00 μ.μ. (15Η00 GMT). Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι θα θέσει στη διάθεση της νομαρχίας ειδικά θωρακισμένα οχήματα της.

    Η πρώτη κακοκαιρία στις 8 και 9 Δεκεμβρίου "παγίδευσε" χιλιάδες αυτοκινητιστές, μερικές φορές και όλη τη νύχτα, και οι αρχές είχαν κατηγορηθεί τότε ότι δεν κινητοποιήθηκαν αρκετά γρήγορα. Σε ότι αφορά τα τρένα, και παρά τις νέες χιονοπτώσεις που ανακοινώθηκαν, η Eurostar δεν καλεί πλέον τους επιβάτες των οποίων το ταξίδι δεν είναι απαραίτητο να το αναβάλουν. Η Eurostar σκοπεύει να θέσει σε κυκλοφορία το 90% των τρένων της την Τετάρτη, σε σχέση με το 80% που ήταν την Τρίτη. Για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, προβλέπει μια κανονική υπηρεσία. Η Eurostar βρέθηκε αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με μια μαζική εισροή επιβατών λόγω του κλεισίματος των αεροδρομίων του Λονδίνου, ενώ τα τρένα της μείωσαν πολύ την ταχύτητα τους λόγω του χιονιού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53409

    [05] Ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών

    Τεταρτη, 22 12 2010 21:11

    Ο ελληνικής καταγωγής γάλλος κινηματογραφιστής Νίκος Παπατάκης, πρώην σύζυγος της Ανούκ Αιμέ, σύντροφος της Νίκο και παραγωγός του Νικ Κασαβέτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στις 17 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ανακοινώθηκε σήμερα μέσω της αγγελίας του θανάτου του που δημοσιεύεται στον Τύπο.

    Βιογραφικό

    Γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1918 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου αντιστάθηκε πολεμώντας τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι, ο Παπατάκης αναγκάστηκε να εξοριστεί, βρίσκοντας καταφύγιο αρχικά στον Λίβανο και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Κατόπιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1939.

    Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο αεικίνητος Παπατάκης συναναστράφηκε όλην την αφρόκρεμα της γαλλικής διανόησης, από τον Ζαν Πολ Σαρτρ ίσαμε τον βκαταραμένο' Ζαν Ζενέ, και τους ποιητές Αντρέ Μπρετόν, Ζακ Πρεβέρ και Ρομπέρ Ντενό.

    Το 1947 δημιούργησε το καμπαρέ «Το Κόκκινο Ρόδο» (La Rose Rouge), που απετέλεσε το δημιουργικό εφαλτήριο για πλείστους καλλιτέχνες, και ύστερα νυμφεύθηκε την ηθοποιό Ανούκ Αιμέ, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Μανουέλα. Το 1950 υπήρξε παραγωγός και χρηματοδότης της ταινίας του Ζαν Ζενέ «Ένα ερωτικό τραγούδι», του οποίου τη φωτογραφία υπέγραφε ο Ζαν Κοκτό, αλλά τούτο το μοναδικό αριστούργημα του βάγιου' (όπως τον απεκάλεσε ο Σαρτρ) συγγραφέα-εγκληματία λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες παρά μόνον το 1975.

    Το 1957 εγκατέλειψε το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη, όπου συνήψε δεσμό με το μανεκέν από τη Γερμανία Κρίστα Πέφγκεν, η οποία υιοθέτησε το μικρό του όνομα και ως Νίκο δημιούργησε μία αξιόλογη σταδιοδρομία στη μουσική σκηνή, όπου έγινε ιδιαίτερα γνωστή ως Ηγερία του Άντι Γουόρχολ και των Βέλβετ Άντεργκράουντ του Λου Ριντ.

    Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, γύρισε το 1962 την πρώτη του ταινία «Οι Άβυσσοι» (Les Abysses), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ζενέ «Οι Δούλες» (Les Bonnes), που με τη σειρά του είχε αντλήσει την έμπνευσή του από την αληθινή, μακάβρια, ιστορία των αδελφών Παπέν. Η ταινία προβλήθηκε την ίδια χρονιά στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε προκαλέσει σκάνδαλο.

    Το 1967 γύρισε την ταινία «Οι βοσκοί», όπου πραγματεύεται και καταγγέλλει τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα: η ταινία που προβλήθηκε το 1968 αποτέλεσε ωστόσο μία εμπορική αποτυχία. Ο Παπατάκης, που τότε ήταν παντρεμένος με την Όλγα Καρλάτου, στράφηκε ενεργότερα στην πολιτική και δόθηκε ολόψυχα στον αντιδικτατορικό αγώνα.

    Το 1975, η ταινία του «Gloria Mundi», που έθιγε την πραγματικότητα των βασανιστηρίων στην Αλγερία, κατέβηκε από τις αίθουσες έπειτα από βομβιστική επίθεση στον κινηματογράφο Μαρμπέφ. Με τους «Ισορροπιστές» το 1991 υπέγραψε ένα αιχμηρό πορτραίτο του Ζενέ, τον οποίο υποδύθηκε αξεπέραστα ο Μισέλ Πικολί, που προκάλεσε τη μήνιν πολλών θαυμαστών του.

    Στη «Φωτογραφία», μία από τις λυρικότερες ελληνικές ταινίες, εξερευνά το θέμα της νοσταλγίας του ξενιτεμένου και την αποξένωση της μετανάστευσης και θίγει πολλά σημεία της τραγικής ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας.

    «Ο Παπατάκης ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος. Πάντοτε έριχνε γέφυρες ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Γαλλία, ανάμεσα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Άνδρας θαρραλέος υπήρξε ένας λεπτός και συνάμα τολμηρός δημιουργός», τόνισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53412

    [06] Προσφυγή της Χαμάς κατά της κλιμάκωσης της ισραηλινής κατοχής

    Τεταρτη, 22 12 2010 19:31

    Την πρόθεσή του να προσφύγει στον ΟΗΕ κατά των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ισλαμικό παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από προσφυγή του Ισραήλ στον διεθνή αυτό Οργανισμό για τη ρίψη οβίδων από την παλαιστινιακή πλευρά στο ισραηλινό έδαφος. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Χαμάς Τάχερ αλ-Νούνου, η κυβέρνηση της Χαμάς «θα καταθέσει αγωγή ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε υπηρεσία σχετική λόγω της κλιμάκωσης της ισραηλινής κατοχής και των απειλών για νέες πιέσεις κατά των Παλαιστίνιων».

    «Θα έχουμε επαφές με πολλές χώρες για να εξηγήσουμε την επιθετική τακτική των δυνάμεων κατοχής, ενώ έχουμε ήδη μιλήσει για το ζήτημα αυτό με τις αιγυπτιακές αρχές», δήλωσε ο κ. αλ-Νούνου μιλώντας στον Τύπο.

    Το Ισραήλ προσέφυγε στον ΟΗΕ λόγω του πολλαπλασιασμού της εξαπόλυσης ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος σε ισραηλινές περιοχές που ο ισραηλινός πρέσβης στον διεθνή οργανισμό Μέρον Ρεουβέν τις χαρακτήρισε «τρομοκρατικές επιθέσεις προερχόμενες από τη Λωρίδα της Γάζας».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53408


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 December 2010 - 22:03:25 UTC