Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία τα κλειστά επαγγέλματα
  • [02] Αισιοδοξία Παπανδρέου για την επιμήκυνση
  • [03] Συγκοινωνιακός Γολγοθάς
  • [04] Ομιλίες υπουργών και βουλευτών για τον Προϋπολογισμό του 2011
  • [05] Άρχισε η διαδικασία μετάταξης εργαζομένων του ΟΣΕ
  • [06] Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • [07] Χριστούγεννα λιτά λόγω κρίσης
  • [08] «Μάχη των τιμών»: Συνάντηση Κ. Παπούλια - Μ. Χρυσοχοΐδη
  • [09] Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • [10] Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες σε κινητοποίηση για το άσυλο
  • [11] Κερατέα: Ελεύθεροι οι επτά κάτοικοι
  • [12] Έκθεση του Κώστα Λάκη
  • [13] Ενσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Αλμυρού
  • [14] Συγκίνηση και αποχωρήσεις
  • [15] Διακοπή φυσικού αερίου λόγω οφειλής
  • [16] Ένα ακόμη χρόνο παράταση για το γκαράζ της Φιλελλήνων
  • [17] Επαγρύπνηση ενόψει του δώρου
  • [18] Σε νέες κινητοποιήσεις το Εργατικό Κέντρο Βόλου τον Ιανουάριο
  • [19] Συλλήψεις τριών ατόμων για διακίνηση μισού κιλού ηρωίνης
  • [20] Μεθαύριο η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
  • [21] Εκδήλωση για τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
  • [22] Όχι στο χιονοδρομικό στο Κίσσαβο, λένε οι «Οικολόγοι Πράσινοι»
  • [23] Συνάντηση στο Συλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για επίσχεση εργασίας
  • [24] Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ
  • [25] ''Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης''
  • [26] «Η Αννα και η Μαίρη»
  • [27] Προς απεμπλοκή η δεύσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας του Δήμου Κερκυραίων
  • [28] Αύξηση της ανεργίας το Νοέμβριο
  • [29] Καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [30] Συνέχεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό

    [01] Στην τελική ευθεία τα κλειστά επαγγέλματα

    Δευτερα, 20 12 2010 16:53

    Την Τρίτη, στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση περίπου 150 κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το νέο έτος. Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν στο ύψος των κατώτατων αμοιβών, το οποίο σήμερα καθορίζεται από το κράτος, ενώ στο μέλλον θα είναι ελεύθερο. Στη λίστα βρίσκονται συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί και λογιστές.

    Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει η «νούμερο 1» προτεραιότητα της κυβέρνησης για το νέο έτος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Στόχος, η αποκατάσταση της ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση των τιμών.

    Βάσει μνημονίου, θα απελευθερωθούν τα επαγγέλματα των:

    δικηγόρων,

    συμβολαιογράφων,

    φαρμακοποιών,

    αρχιτεκτόνων,

    πολιτικών μηχανικών,

    ορκωτών λογιστών.

    Παράλληλα θα περιέχεται ρύθμιση με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών σε 150 με 160 επαγγέλματα όπως αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ξεναγοί, κομμωτές.

    Κάθε υπουργείο θα έχει περιθώριο 4 έως έξι μήνες για να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων με τις οποίες θα καθορίζονται οι αρχές που θα διέπουν την άσκηση των «ανοιχτών» πλέον επαγγελμάτων.

    Το 2011 θα είναι χρονιά ορόσημο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας βάλουν στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση, εάν θα υπάρξει κατεπείγουσα διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι θα γίνει αναλυτική συζήτηση για να αξιοποιηθεί η προσεκτική δουλειά που έχει γίνει, με προτάσεις και προσεγγίσεις που θα είναι προς όφελος του πολίτη.

    Την αντίθεσή τους με το προωθούμενο νομοσχέδιο εξέφρασαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και Συνασπισμός.

    «Το αποτέλεσμα θα είναι εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, ακόμα πιο ακριβές υπηρεσίες για όλο το λαό» δηλώνει το ΚΚΕ.

    «Οι πελατειακές σχέσεις του χθες που βοήθησαν στη μονοπωλιακή άσκηση εξουσίας εκ μέρους των δύο κομμάτων, έφεραν τα σημερινά αδιέξοδα σε μία σειρά επαγγελμάτων. Τώρα ο πολιτικός κόσμος καλείται να «σπάσει αβγά». Ευχόμαστε να μην είναι «κλούβια», τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    «Η "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων έρχεται να μειώσει περαιτέρω τα εισοδήματα και να αυξήσει την ανεργία» τονίζει ο Συνασπισμός.

    Από το άνοιγμα μπορούν να αποκλειστούν επαγγέλματα για τα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή τίθεται θέμα συνταγματικότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Υπουργικό για τα κλειστά επαγγέλματα

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52929

    [02] Αισιοδοξία Παπανδρέου για την επιμήκυνση

    Δευτερα, 20 12 2010 17:29

    Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, εμφανίστηκε, ο Πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο οι υπουργοί παρουσίασαν τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα, όπως τους είχε ζητήσει με σχετική του επιστολή ο κ. Παπανδρέου.Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα της κυβέρνησης θα είναι ο επενδυτικός νόμος, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να έχει φωνή σε αυτές τις εξελίξεις.

    Τη βεβαιότητά του για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης με σκοπό τη προώθηση της διαμόρφωσης μιας νέας συνθήκης που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να δημιουργηθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης μετά το 2013.

    Ακόμη ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ακόμα καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπουργών καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της πλούσιο νομοθετικό έργο, ενώ υπάρχει ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να είναι ενημερωμένοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52931

    [03] Συγκοινωνιακός Γολγοθάς

    Δευτερα, 20 12 2010 14:04

    Κυκλοφοριακό έμφραγμα επικρατεί στους περισσότερους δρόμους της Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων. Σήμερα και μέχρι τις 9 το βράδυ κινούνται μόνο τα μπλε λεωφορεία, καθώς οι εργαζόμενοι σε Τρόλεϊ, Ηλεκτρικό, Μετρό Τραμ, και Προαστιακό πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Παρόμοιο αναμένεται το σκηνικό και την Τρίτη, με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να έχουν αναγγείλει 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ και Προαστιακός να μην λειτουργούν μεταξύ 11:00 με 16:00. Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού, έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία όλα τα Μέσα Μεταφοράς, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος από τις 12.00 ως τις 03.00 το μεσημέρι. Την Πέμπτη, όλες οι οι αστικές συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν 9 το πρωί με 9 το βράδυ, αλλά την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου τραβούν χειρόφρενο από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.

    Ανεξήγητη και υπερβολική χαρακτήρισε ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Χάρης Τσιόκας τη στάση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5».

    Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων ζήτησε ο επιχειρηματικός κόσμος, τουλάχιστον για τις 10 ημέρες των εορτών.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ως «τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες» ζήτησε από τους εργαζομένους στις συγκοινωνίες να μην δώσουν «τη χαριστική βολή στη χειμαζόμενη αγορά».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΓΣΕΒΕΕ απηύθυνε έκκληση προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις κινδυνεύουν «να βάλουν λουκέτο αν δεν υπάρξει η δυνατότητα, ιδιαίτερα τώρα την εορταστική περίοδο, να ενισχυθούν τα έσοδα τους.»

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στα ΜΜΜ ζητά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, καθώς -όπως δήλωσε- ο πρόεδρος της, Β. Κορκίδης «το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα αποτελέσει μια ευχάριστη παρένθεση ανάμεσα στο πρωτόγνωρο 2010 και το απρόβλεπτο 2011».

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52908

    [04] Ομιλίες υπουργών και βουλευτών για τον Προϋπολογισμό του 2011

    Δευτερα, 20 12 2010 15:17

    Συνεχίζεται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, με ομιλίες υπουργών και βουλευτών όλων των κομμάτων, ενώ την Τετάρτη θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε όλους τους βουλευτές να συναμολογήσουν ότι «το χθες πέρασε οριστικά και πρέπει η επανεκκίνηση της χώρας να συνδυαστεί με την επανίδρυση της Δημοκρατίας, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαιτείται μια δυνατή αλλαγή συντακτικού τύπου, η οποία θα γίνει μόνο αν συμφωνήσει η Βουλή «που σήμερα λοιδορείται και προπηλακίζεται ως μη όφειλε». Πρόσθεσε πως οι 300 βουλευτές έχουν ένα ιστορικό χρέος: να ανταποκριθούν στην ανάγκη αναγέννησης του ελληνισμού και επανάκαμψης των Ελλήνων στην ευημερία.

    Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών

    «Για να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος είναι απόλυτη ανάγκη να μεταβούμε από το «τις πταίει;» του Χαρίλαου Τρικούπη στο «Quo Vadis;» στο «πού πάμε;», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, εκτιμώντας πως ο κρίσιμος γεωπολιτικός σταθμός είναι το 2020 και με βάση αυτόν πρέπει να χαραχθεί στρατηγική.

    «Το ελληνικό πρόβλημα θα επιλυθεί μέσα στους διεθνείς συσχετισμούς που θα προκύψουν στη διάρκεια αυτών των χρόνων. Η χώρα πρέπει να φύγει από τη μυωπική αντιπαράθεση περί Μνημονίου που άλλοι το δαιμονοποιούν και άλλοι το δοξάζουν, να αποκτήσει στρατηγική που ενσωματώνει το Μνημόνιο και τους στόχους του και - κυρίως - το υπερβαίνει, στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αν θέλουμε να υπάρξει η στρατηγική πρέπει να εξασφαλίσουμε πολιτική σταθερότητα και ένα ελάχιστο επίπεδο εθνικής συνεννόησης. Προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη αυτά, είναι η υιοθέτηση ενός άλλου πολιτικού λόγου, μιας διαφορετικής αντιπαράθεσης και υπέρβαση από όλους», συνέχισε.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε την ελληνική γεωργία, να την εντάξουμε σε μια εθνική στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας, με επόμενο σταθμό το 2020», ενώ έκανε ένα μικρό απολογισμό για το 2010, τονίζοντας ότι έγινε ένας στοιχειώδης εκσυγχρονισμός, το 2011 πρέπει να γίνει στροφή στην παραγωγή, στην περιφερειακή ανάπτυξη, με ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα καλάθια προϊόντων της ελληνικής γης, το 2012 να υπάρξει παρέμβαση στο ισοζύγιο και το 2013 να μπει η γεωργία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

    Όπως τόνισε, «το βάρος θα πέσει στο να αποκτήσουμε ελληνική γεωργία και εθνική καταναλωτική συνείδηση και κάλεσε τους αγρότες, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να συμπήξουν έναν αρραγές μέτωπο δυνάμεων ώστε να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές, να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα των Περιφερειών».

    Για την πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, δηλώνοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί το πιο κρίσιμο σημείο, τη χρονιά της έντασης της προσπάθειας, ώστε να μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στην ανάκαμψη.

    «Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι πολίτες, αλλά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει να ευημερούν και οι αριθμοί προκειμένου να ευημερούν και οι πολίτες», είπε ο κ. Παμπούκης.

    Τέλος κάλεσε όλε τις πτέρυγες του κοινοβουλίου να δείξουν την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

    Για προϋπολογισμό ευθύνης έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, τον οποίο τον χαρακτήρισε ως συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο.

    Οι θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αυτή τη φορά δεν θα πάνε χαμένες. Κοιτάμε μπροστά, αλλάζουμε την Ελλάδα, τόνισε.

    Η ΝΔ βάζει πλάτη και στα δύσκολα και θα συνεχίσει να το κάνει, όμως ο προϋπολογισμός του 2011 δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και γι' αυτό τον καταψηφίζουμε, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου.

    Δυστυχώς και αυτός ο προϋπολογισμός αστόχησε εκεί που αστοχούν όλοι οι προϋπολογισμοί: στα έσοδα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο άγριος μήνας, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ.

    Εν τω μεταξύ, ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με θέμα την ασύδοτη όπως τη χαρακτηρίζουν πρακτική των τραπεζών και την καταστρατήγηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνέχεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52925

    [05] Άρχισε η διαδικασία μετάταξης εργαζομένων του ΟΣΕ

    Δευτερα, 20 12 2010 15:28

    Αρχίζει από σήμερα και τυπικά, η διαδικασία μετατάξεων για 2.751 υπαλλήλους του ΟΣΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα πρέπει να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.Η διαδικασία των μετατάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου του 2011, ενώ οι μεταταγέντες θα πάνε σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού. Επίσης, οι αποδοχές του μεταταχθέντος υπαλλήλου θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν στη νέα υπηρεσία που θα τοποθετηθεί.

    Στις 3 Δεκεμβρίου έληξε ο χρόνος που οι δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, δήμοι και νομαρχίες και ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, έπρεπε να είχαν κάνει γνωστές τις κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή τις ανάγκες τους πέραν των κενών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν με μεταφορά προσωπικού από τις εταιρείες ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως προβλέπει ο νόμος 38/91/2010.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, κενές θέσεις όσο και ανάγκες για σύσταση θέσεων υπάρχουν κυρίως τους νομούς: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης.

    Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Νίκος Κιουτσούκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμά ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι θα υποβάλουν αίτηση για μετάταξη. Ο βασικός λόγος, κατά τον κ. Κιουτσούκη, είναι ότι η αίτηση αρχίζει με τη φράση "με ατομική μου ευθύνη...." κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που θα κάνει αίτηση, στην ουσία υποβάλει παραίτηση από τον ΟΣΕ και στη συνέχεια για την όποια εξέλιξη της εργασιακής του τύχης, δεν θα έχει πλέον λόγο η ΠΟΣ.

    Για το λόγο αυτό η ΠΟΣ προτρέπει του υπαλλήλους του ΟΣΕ να μην υποβάλουν αιτήσεις, ώστε οι μετατάξεις να είναι υποχρεωτικές και η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52920

    [06] Σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών

    Δευτερα, 20 12 2010 16:09

    Αλλαγές στο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν από τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι το 2013, έκπτωση 25% όσους πληρώνουν τακτικά τις υποχρεώσεις τους μέσω τραπεζών. Η μείωση θα ξεκινήσει από 10% το 2011, στην οποία θα υπαχθούν οι επιχειρήσεις που θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.Στο ίδιο συνέδριο η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την κοινωνική Οικονομία.

    Ακολούθως η μείωση θα γίνεται προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι θα έχουν κάρτα εργασίας, με βάση τον ΑΜΚΑ, η οποία θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή. Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά, ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

    Εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί κίνδυνος για τα ασφαλιστικά ταμεία, από το μέτρο αυτό, διότι η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας», το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός των ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο, από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, ενώ θα ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

    Κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία

    Εν τω μεταξύ, αύριο στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

    Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η κ. Κατσέλη τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δομής των επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας, η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων και η παραγωγή υπηρεσιών και αγαθών γενικού συμφέροντος, για την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, όπως είναι οι υπηρεσίες φροντίδας, η υποστήριξη μειονεκτούντων ατόμων και η επανένταξη τους η δημόσια και οικιακή ασφάλεια η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος υπηρεσίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Οι επιχειρήσεις αυτές θα διέπονται από συμμετοχικό πνεύμα και δημοκρατική μορφή διαχείρισης, θα δίνεται προτεραιότητα στη συμμετοχή σε εργασία και όχι σε κεφάλαιο ενώ και τα κέρδη θα διανέμονται ανάλογα με τη συμβολή των μελών τους.

    Στην Ευρώπη, επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, η Κοινωνική Οικονομία καταλαμβάνει το 10% της συνολικής Οικονομίας ενώ απασχολούνται σε αυτή 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύουν το 6% της απασχόλησης και το 6,7 % της μισθωτής απασχόλησης.

    Η κ. Κατσέλη τόνισε, ότι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κινήτρων ώστε το 40% των απασχολουμένων στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, να προέρχεται από ευάλωτες ομάδες.

    Το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα αποτελέσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την παροχή μικροπιστώσεων και μικροδανείων με ευνοϊκούς όρους για δράσεις που αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όπως νέων, γυναικών, μακροχρόνια ανέργων, μεταναστών ή ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

    Οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2011 με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υλοποίησης.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52927

    [07] Χριστούγεννα λιτά λόγω κρίσης

    Δευτερα, 20 12 2010 18:28

    Λιτό και απέριττο φαίνεται πως θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παρά τις χαμηλές τιμές, φθηνότερες από πέρυσι, η οικονομική στενότητα ωθεί τα νοικοκυριά να προμηθευτούν μόνο τα απαραίτητα. Μόνη παραφωνία στην προσιτή σε όλους γιορτινή αγορά, είναι οι τιμές των καυσίμων, που συνεχίζουν την ανηφορική τους πορεία.

    Με γενναίες προσφορές και άτυπες εκπτώσεις, οι έμποροι που αυτή την περίοδο πραγματοποιούν το 35% του ετήσιου τζίρου τους, πασχίζουν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Η κίνηση στην αγορά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, είναι αισθητά μειωμένη.

    Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνουν τις αγορές τους, ελπίζοντας ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

    Η γαλοπούλα ξεκινά από 7,30 ευρώ το κιλό, από 9,90 το αρνί και το χοιρινό και από 11 ευρώ το κατσίκι. Δύο με τρία ευρώ το κιλό χαμηλότερα διαμορφώνονται οι τιμές στη Βαρβάκειο.

    Στα μανάβικα, η τιμή της πατάτας ξεκινά από 1,50 ευρώ το κιλό, το μαρούλι από 50 λεπτά, το λάχανο από 70 λεπτά, οι ντομάτες από 1 ευρώ το κιλό και τα κρεμμύδια από 40 λεπτά.

    Γύρω στα 11 ευρώ το κιλό κοστίζουν τα μελομακάρονα, περίπου 12 οι κουραμπιέδες και οι δίπλες.

    Για την προσπάθεια μείωσης των τιμών στην αγορά αλλά και τον νέο επενδυτικό νόμο ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

    Αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι η προσπάθεια για τη μείωση των τιμών θα συνεχιστεί σε όλα τα πεδία της αγοράς. «Έχουμε ανάγκη από κοινές προσπάθειες να επιδιώξουμε το κοινό συμφέρον για να υπάρξει κοινωνική ειρήνη», τόνισε.

    Την ίδια στιγμή στο 1,59 ευρώ το λίτρο έχει εκτιναχθεί η μέση τιμή της άμόλυβδης βενζίνης, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι στα λεγόμενα ακριβά πρατήρια πωλείται ακόμα και 1,65. Αιτία η άνοδος κατά 18% των τιμών διυλιστηρίου το τελευταίο τρίμηνο.

    Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτροπής ανταγωνισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52940

    [08] «Μάχη των τιμών»: Συνάντηση Κ. Παπούλια - Μ. Χρυσοχοΐδη

    Δευτερα, 20 12 2010 15:13

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είχε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με θέμα ενημέρωσης τη λεγόμενη «μάχη των τιμών» και το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται. Στόχος η αλληλεγγύη και εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των κοινωνικών ομάδων.

    Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Η μάχη των τιμών ξεκίνησε δυναμικά και με αποτέλεσμα. Το θέμα της αγοράς, κύριε Πρόεδρε, το γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια γιατί έχω ξαναϋπηρετήσει στο υπουργείο Εμπορίου. Τελικώς επέλεξα ένα δρόμο συνεννόησης με τις επιχειρήσεις, γιατί πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι σ' αυτή την εποχή πρέπει να βρούμε το κοινό συμφέρον σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και υπάρχει κοινό συμφέρον. Δηλαδή, αντί να τα βάζει η μία ομάδα με την άλλη πρέπει να βρούμε τρόπους κοινωνικής ειρήνης και κοινωνικής συμβίωσης. Όλοι, λοιπόν, ανταποκρίθηκαν. Και ανταποκρίθηκαν με ένα τρόπο εντυπωσιακό μπροστά στην ανάλυση που τους έγινε. Και είναι μια υπόθεση όμως που και οι δύο είναι κερδισμένοι: και οι εταιρείες και οι καταναλωτές. Γιατί οι μεν εταιρείες θέλουν να κρατήσουν τους τζίρους τους, άρα να αυξήσουν την κατανάλωσή τους και φτηναίνουν τα προϊόντα, οι δε καταναλωτές εξυπηρετούνται με το να αγοράζουν φτηνότερα προϊόντα ίδιας ποιότητας, ίδιας αξίας με φτηνότερο τρόπο. Αυτό πρέπει να το δούμε και σε ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής: σύμπτωση συμφερόντων. Αντί λοιπόν να υπάρχει αυτή η όξυνση, πολλές φορές, μεταξύ διαφόρων κοινωνικών ομάδων και την πληρώνει τελικά η πλειοψηφία, θα μπορούσε να υπάρξει σε όλους τους τομείς μια τέτοιου είδους σύγκλιση. Βεβαίως, το ζήτημα της ανάπτυξης είναι το ζητούμενο. Είναι μεγάλο θέμα. Υπάρχει το θέμα της διάσωσης της οικονομίας της δημοσιονομικής, το οποίο τρέχει έτσι και αλλιώς, ωστόσο εάν δεν πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν θα περιλαμβάνει αυτή τη βφούσκα' που κάποια στιγμή έσκασε, δηλαδή τη ρηχή οικονομία χωρίς εξωστρέφεια, χωρίς ανταγωνιστικότητα, μπορεί να βγούμε από την κρίση αλλά να ξαναμπούμε πολύ γρήγορα εξαιτίας αυτού».

    Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παπούλια, για το αν ετοιμάζεται το νομοσχέδιο, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι: «Θα φέρω στη Βουλή - ελπίζω μέχρι την Τετάρτη - τον νέο Επενδυτικό Νόμο, που είναι πραγματικά νέος. Σπάει η παράδοση δεκαετιών, με την έννοια ότι σταματά τις επιδοτήσεις και βάζει κριτήρια αξιοκρατικά και επενδύσεις βάθους και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Διότι την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις στη χώρα ήταν πολύ ρηχές και χαμηλής ποιότητας, χωρίς προστιθέμενη αξία. Καθιερώνουμε πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις, κίνητρα δηλαδή για τις υγιείς επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα, μικρές και μεσαίες. Επίσης, δίνουμε μια πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Θέλω να σας πω ένα ευχάριστο νέο: έχουμε 15% περίπου αύξηση των παραγγελιών από τη Δυτική Ευρώπη, την παραδοσιακή Ευρώπη, που θα έχει μια θετική επίπτωση».

    Τέλος ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεσμεύτηκε να στείλει το νομοσχέδιο στον κ. Παπούλια, ενώ τον ενημέρωσε ότι προωθείται και ένα μεγάλο σχέδιο για την νεανική επιχειρηματικότητα.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: «Όταν ο υπουργός υιοθετεί και προπαγανδίζει τις διαφημιστικές προσφορές των πολυκαταστημάτων ως μείωση των τιμών στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, δεν ξαφνιάζει η θέση του ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν κοινό συμφέρον με τους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλέμπορους. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι πάντα με την πλουτοκρατία. Ο λαός πρέπει να αλλάξει και να τους εγκαταλείψει οριστικά».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52913

    [09] Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

    Δευτερα, 20 12 2010 18:37

    Την έγκριση της κοινοτικής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. Έτσι θα συνεχίσουν να εργάζονται 4.500 άτομα και θα ωφεληθούν 80.000 ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Κατσέλη, μετά από διαβούλευση του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Διεύθυνση Απασχόλησης της Επιτροπής εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ, η χρηματοδότηση της δράσης «Βοήθεια στο σπίτι» και συμφωνήθηκε η μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα από την 1/1/2012 με την ένταξή του σε Δομές Κοινωνικών Επιχειρήσεων Κοινωνικής Φροντίδας.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι από το 2007, οπότε και εγκρίθηκαν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, μέχρι το τέλος του 2009, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αθετώντας ειλημμένες υποχρεώσεις και δεν είχε γίνει τίποτε προκειμένου να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος για την περίοδο από 1/9/2009 μέχρι 31/12/2010 να προέλθει αμιγώς από εθνικούς πόρους, κόστος που ανήλθε συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Το 2010 συστάθηκε Ομάδα Έργου αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, και της ΚΕΔΚΕ η οποία αποτύπωσε ένα πλαίσιο προτάσεων.

    Οι ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή που έγιναν από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2010, στόχευαν στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, τη συνέχιση της συγχρηματοδότησης και της λειτουργίας των δομών και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2010.

    Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι 31/12/2011, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος κουπονιών προς τους ωφελούμενους που μπορεί να είναι άτομα με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειες τους, άνεργοι, είτε εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργία.

    Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται από τις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ενώ υπεύθυνη για την διαχείριση της δράσης θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52941

    [10] Αφγανοί και Ιρανοί πρόσφυγες σε κινητοποίηση για το άσυλο

    Δευτερα, 20 12 2010 16:52

    Κινητοποίηση υπό την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, στην είσοδο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην οδό Κανελλοπούλου, πραγματοποίησαν περίπου 100 Ιρανοί και Αφγανοί πρόσφυγες που εδώ και μέρες είχαν κατασκηνώσει μπροστά στο κτίριο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Ψυχικό, οι πρώτοι και στα Προπύλαια οι δεύτεροι. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή κ. Αμοιρίδη και με τον υπασπιστή του κ. Μάρκου. Όπως τόνισε ο κ. Μάρκου, σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, με το νέο προεδρικό διάταγμα σχετικά με το άσυλο. Από την πλευρά των συγκεντρωθέντων οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές σα δέσμευση για την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των επιτροπών χορήγησης πολιτικού ασύλου.

    Για το θέμα του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ, σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις», τόσο ο εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργος Τσαρμπόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, εξέφρασαν την άποψη ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

    Στο θέμα των επιστροφών και επαναπροωθήσεων, υπερβολικός θεωρείται ο χρόνος κράτησης του εξαμήνου, σύμφωνα με τον κ. Τσαρμπόπουλο, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία, χαιρετίζει την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου με τη χρησιμοποίηση πολιτικού προσωπικού, χωρίς τη συμμετοχή της Αστυνομίας ενώ παράλληλα «θεωρείται κρίσιμο το ζήτημα της στελέχωσης της νέας υπηρεσίας με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να μη καταλήξει σε μία νωθρή και δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία».

    Πηγή: ΑΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52928

    [11] Κερατέα: Ελεύθεροι οι επτά κάτοικοι

    Δευτερα, 20 12 2010 15:31

    Με την υποχρέωση να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αφέθηκαν ελεύθεροι επτά κάτοικοι της Κερατέας, μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Και οι επτά, είχαν συλληφθεί για συμμετοχή στα επεισόδια για το ΧΥΤΑ και οι κατηγορίες σε βάρος τους, ήταν για έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών, καθώς και για τον έναν από αυτούς και ο λεγόμενος κουκουλονόμος. Μαζί τους στα δικαστήρια, βρέθηκαν και 50 συμπαραστάτες από την περιοχή. Μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων και συγκρούσεων, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να εμποδιστούν οι εργασίες κατασκευής ΧΥΤΑ. Όπως τονίζουν η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος ενώ βρίσκεται και κοντά σε οικισμό. Ακολούθως οι κάτοικοι της περιοχής και η τοπική αυτοδιοίκηση, έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ αναφέρει ότι: «Η κατάσταση στην Κερατέα δείχνει το ωμό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που καταφεύγει στη βία για να πείσει για τα αδιέξοδα της πολιτικής της, αλλά και το τι σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη» αλά ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο στην Κερατέα και απαιτεί μια συνολική αλλαγή της πολιτικής διαχείρισής τους που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα υποβαθμίζει περαιτέρω συγκεκριμένες περιοχές. Αντί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, όπως και έχει υποχρέωση, αρκείται στους ΧΥΤΑ σε διάφορες αδύναμες περιοχές της χώρας, ενώ στις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων απαντά με την καταστολή, αρνούμενη το διάλογο και την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων που θα σέβονται το περιβάλλον. Η ιστορία της «πράσινης ανάπτυξης» αποδεικνύεται μια έκθεση ιδεών της κυβέρνησης και όχι μια αλλαγή του προσανατολισμού της, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζονται νέες επιβλαβείς ενέργειες για το περιβάλλον, όπως η καύση των απορριμμάτων. Η λύση στο ζήτημα των απορριμμάτων δεν περνά μέσα από τα ΜΑΤ και τη βία, αλλά από τη συνολική ρήξη με μια πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων».

    Η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Οφείλουν λοιπόν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, όπως και όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, να συνομιλήσουν χωρίς προκαταλήψεις και αυταπάτες, χωρίς «τσαμπουκάδες» και τυφλή αστυνομική βία που διόλου δεν αρμόζουν σε ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος, και να καταλήξουν, δίχως άλλη χρονοτριβή, στη βέλτιστη λύση για ένα χρόνιο πρόβλημα -μια γάγγραινα στο σώμα της Αττικής- που πραγματικά αποτελεί, για όσους το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει, μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της οικονομίας, της κοινωνίας και βέβαια του περιβάλλοντος της Αττικής γης - κι αυτό μακριά από οποιαδήποτε σκιά εύνοιας συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και ομάδων πίεσης για ίδια οφέλη».

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέσω του εκπροσώπου τους Γιάννη Παρασκευόπουλου δήλωσαν: «Στο πρόβλημα των σκουπιδιών, δε μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια. Λύση δεν είναι απλώς να θάβονται όσο πιο μακριά από την αυλή μας, ούτε να υποταχθούμε στα γκρίζα συμφέροντα της καύσης. Λύση είναι ο διαχωρισμός στην πηγή και η βιώσιμη διαχείριση, με τελικό στόχο πόλεις μηδενικών αποβλήτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουμε ως θετική τη δήλωση των δήμων της περιοχής ότι αποδέχονται επιτόπια βιώσιμη διαχείριση για τα σκουπίδια τους. Μαζί με τους κατοίκους, ζητάμε κι εμείς εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη βίαιη παρουσία δεκάδων διμοιριών ΜΑΤ, όταν το έργο έχει ήδη παγώσει με δικαστικές αποφάσεις».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52919

    [12] Έκθεση του Κώστα Λάκη

    Δευτερα, 20 12 2010 17:13

    Η Gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λάκη, «Μετέωρες Στιγμές», την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 19:30 (διάρκεια έκθεσης: 21 Δεκεμβρίου 2010 - 22 Ιανουαρίου 2011).

    Όπως αναφέρει ο Κώστας Λάκης:

    «Μετέωρες Στιγμές. Κοιτάζω πολλές φορές την ατυχή στιγμή, αυτή που χάνετε και με γοητεύει όχι τόσο η ατυχία της αλλά η μοναδικότητα της. Συνήθως μετέωρες στέκονται οι στιγμές, πριν χαθούν, πριν εξαφανιστούν και μείνουν στην ανάμνηση μας, άλλες για πάντα και άλλες για τόσο λίγο, όσο ακριβώς κράτησε αυτή, η άτυχη στιγμή. Εκεί μέσα, άνθρωποι, συναισθήματα, πάθη, χωράνε όχι μόνο να ζήσουν και να στριμωχτούν, να επιβιώσουν και να τρομοκρατηθούν, αλλά και να κάνουν υπερβάσεις, να περάσουν βιαστικά ,να κρυφοκοιτάξουν να τρέξουν ελεύθερα για λίγο και να σβήσουν απότομα σαν μια λάμπα που κάηκε ξαφνικά. Άνθρωποι συνήθως φορτισμένοι από τον μετεωρισμό της στιγμής. Εικόνες που σταματάνε τον χρόνο και στιγμές που διαρκούν αιώνες, ακριβώς γιατί μετέωρες μπορούν να μείνουν για πάντα. Πίσω τους πολλές φορές ο φόβος και η αδυναμία να συνεχίσουν. Αγαπώ τις μετέωρες στιγμές, λατρεύω την ισορροπία που τις διαπερνά και τις καθηλώνει στον χρόνο. Έτσι γεμίζει το χαρτί, ο μουσαμάς, ο λευκός τοίχος και ο χρόνος. Έτσι γεμίζει με γραμμές από παχύ χρώμα και λεπτό φως, με φιγούρες, με πρόσωπα, με ρούχα, με σώματαβ¦. όλα παραδομένα στο χρόνο στην στιγμή, σ' εκείνη την στιγμή της απόφασης, σ' εκείνη την μετέωρη στιγμή που όλα σωπαίνουν».

    Ο Κώστας Λάκης γεννήθηκε στον Πειραιά. έχει εργαστεί στην διαφήμιση 22 χρόνια και τα δύο τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καστοριά. Έχει στο ενεργητικό του πέντε ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

    Gallery Genesis. 35 HARITOS Street, Kolonaki 10675 Athens, Greece. Tel.: +30 211 7100566 www.gallerygenesisathens.com

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52930

    [13] Ενσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Αλμυρού

    Δευτερα, 20 12 2010 18:18

    Ο κ. Χρ. Βούλγαρης, υποψήφιος Δήμαρχος, ο οποίος έχασε τον Δήμο με διαφορά 19 ψήφων, κατέθεσε ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου κατά της ακυρότητας 21 ψηφοδελτίων του συνδυασμού του. Και κατά της ανακήρυξης οκτώ υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού του Δημάρχου κ. Χατζηκυριάκου σε τοπικές κοινότητες υποστηρίζοντας ότι δεν αποδεικνύεται η καταγωγή τους από τις συγκεκριμένες κοινότητες και επιπλέον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου περί ποσόστωσης για την συμμετοχή γυναικών, καθώς οι υποψήφιοι είναι στην πλειονότητά τους άνδρες.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52938

    [14] Συγκίνηση και αποχωρήσεις

    Δευτερα, 20 12 2010 18:16

    Σε κλίμα συγκίνησης για τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων που δεν θα κατέχουν θέση στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Βόλου από την νέα χρονιά, έγινε σήμερα η τελευταία συνεδρίαση του Σώματος. Στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν θα συμμετέχουν ο πρώην Δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μήτρου, ο οποίος υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση επί 24 χρόνια, ο κ. Τάσος Στρατηγόπουλος μετά από 50 περίπου χρόνια στην Τ. Α. και ο κ. Αντώνης Παππάς επικεφαλής του συνδυασμού της ΔΑΣ και με 43 χρόνια θητεία στα δημοτικά δρώμενα του Βόλου. Οι σύμβουλοι, στη σημερινή συνεδρίαση, σχολίασαν την τετραετία του πέρασε χωρίς ωστόσο -και αυτό είναι αξιοσημείωτο- να μιλήσουν για έργο της παρούσας δημοτικής αρχής. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να προχωρήσει σε προσλήψεις οκτώ οδηγών αυτοκινήτων και 37 εργατών καθαριότητας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνιου οκτώ μηνών για την κάλυψη εποχικών αναγκών. Στο μεταξύ μεθαύριο, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του διευρυμένου, πλέον, δήμου Βόλου.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52937

    [15] Διακοπή φυσικού αερίου λόγω οφειλής

    Δευτερα, 20 12 2010 18:14

    Διακοπή η παροχή φυσικού αερίου στο ΕΑΚ (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο) με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το κολυμβητήριο λόγω οφειλής από λογαριασμό 58.000 ευρώ. Οι 800 περίπου αθλητές τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πισίνας δεν μπορούν να προπονηθούν. Η διοίκηση του ΕΑΚ βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει λύση. Η μόνη λύση είναι να καταβληθεί στην ΕΠΑ μέρος τουλάχιστον της οφειλής για να γίνει και πάλι σύνδεση της παροχής. Με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου όμως απειλούνται και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας και οι 45 μαθητές με ειδικές ανάγκες από το ειδικό σχολείο - εργαστήρι επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η οφειλή ανέρχεται σε περίπου 8.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Μαβίδης είπε ότι θα φροντίσει να γίνει διακανονισμός και να εξοφληθεί η Εταιρεία Παροχής Αερίου σε δόσεις.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52936

    [16] Ένα ακόμη χρόνο παράταση για το γκαράζ της Φιλελλήνων

    Δευτερα, 20 12 2010 18:12

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου, στη σημερινή τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε να δοθεί παράταση ένας ακόμη χρόνος στον εργολάβο που κατασκευάζει τον χώρο στάθμευσης στην οδό Φιλελλήνων. Σημειώνεται ότι εργολάβος ζητούσε παράταση 18 μηνών (δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2012). Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γ. Στάμος τόνισε πως η δημοτική αρχή πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να μην αφήσει εκκρεμότητες. Στο μεταξύ ο τεράστιος γερανός που βρίσκονταν εδώ και τρία περίπου χρόνια έξω από τον χώρο του εργοταξίου αποσυναρμολογήθηκε και τώρα είναι εντός του εργοταξιακού χώρου. Ο δρόμος όμως εξακολουθεί να παραμένει κλειστός και δεν δόθηκε στην κυκλοφορία. Αναμένεται να δοθεί, όπως είπε ο κ. Στάμος, μέσα στο επόμενο 10ημερο.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52935

    [17] Επαγρύπνηση ενόψει του δώρου

    Δευτερα, 20 12 2010 18:10

    Προβληματισμός υπάρχει στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, σχετικά με την καταβολή του δώρου, από τους εργοδότες στους εργαζόμενους, σήμερα, τελευταία ημέρα λήξης της προθεσμίας. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος Θ. Παπαδημόπουλος, 45 εργαζόμενοι στην Ατλάντικ, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη το Νοέμβριο και είναι αμφίβολο αν θα τους καταβληθεί σήμερα το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν 35 εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή μονάδα της Αγριάς.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52934

    [18] Σε νέες κινητοποιήσεις το Εργατικό Κέντρο Βόλου τον Ιανουάριο

    Δευτερα, 20 12 2010 18:09

    Την διοργάνωση παμμαγνησιώτικης 24ωρης απεργίας στις αρχές Ιανουαρίου αποφάσισε σήμερα η Ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΒ. Θα προηγηθεί συλλαλητήριο, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011. Τελικές αποφάσεις αναμένεται θα λάβει η διοίκηση σε συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου. Πάντως η σημερινή συνεδρίαση τους διοίκησης του ΕΚΒ έγινε σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, καθώς ήταν η τελευταία που συμμετείχε ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ και για χρόνια Γ.Γ. του ΕΚΒ Γ. Κίτσιος, ο οποίος συνταξιοδοτείται και τη θέση του παίρνει ο Θεοδ. Γκλαβίνης του σωματείου της Χαλυβουργίας. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος τόνισε ότι το Προεδρείο αποφάσισε η πρώτη συνεδρίασή του να πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα το Δ.Σ. αποδέχθηκε πρόταση της ΔΑΚΕ για διοργάνωση συλλαλητηρίου ή στάση εργασίας την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου και 24ωρη παμμαγνησιώτικη απεργία στις 19 ή 20 Ιανουαρίου, ενώ θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλοι φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52933

    [19] Συλλήψεις τριών ατόμων για διακίνηση μισού κιλού ηρωίνης

    Δευτερα, 20 12 2010 15:47

    Ευρετήριο Άρθρου

    Συλλήψεις τριών ατόμων για διακίνηση μισού κιλού ηρωίνης

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Τρία άτομα συνέλαβαν στις 17 Δεκεμβρίου άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας για διακίνηση και εμπορία πάνω από μισού κιλού ηρωίνης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ειδικότερα έναν 41χρονο Λαρισαίο, έναν 33χρονο Αλβανό και μια 26χρονη Ρουμάνα, οι οποίοι μαζί με ένα 36χρονο Αλβανό που αναζητείται είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

    Είδηση: 52924

    [20] Μεθαύριο η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

    Δευτερα, 20 12 2010 14:12

    Μεθαύριο η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

    Μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο στις 6 το απόγευμα.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52909

    [21] Εκδήλωση για τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

    Δευτερα, 20 12 2010 14:10

    Ευρετήριο Άρθρου

    Εκδήλωση για τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Με μία πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας έπεσε η αυλαία για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας. Στην εκδήλωση υπό τον τίτλο «Νομαρχία Λάρισας: 128 χρόνια ιστορίας, αποχαιρετώντας το θεσμό» έγινε και ο απολογισμός της 8ετίας από το νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό.

    Είδηση: 52907

    [22] Όχι στο χιονοδρομικό στο Κίσσαβο, λένε οι «Οικολόγοι Πράσινοι»

    Δευτερα, 20 12 2010 14:07

    Ευρετήριο Άρθρου

    Όχι στο χιονοδρομικό στο Κίσσαβο, λένε οι «Οικολόγοι Πράσινοι»

    Σελίδα 2

    Σελίδα 3

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3

    Υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στον Κίσσαβο τάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας και δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία χιονοδρομικού Κέντρου στον ορεινό όγκο της περιοχής.

    Είδηση: 52906

    [23] Συνάντηση στο Συλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για επίσχεση εργασίας

    Δευτερα, 20 12 2010 14:04

    Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με το θέμα της επίσχεσης εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, παραμένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβριο

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52905

    [24] Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ

    Δευτερα, 20 12 2010 14:01

    Ευρετήριο Άρθρου

    Εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Η αναδρομική έκθεση αφίσας του ΚΕΘΕΑ υπό τον τίτλο «Happy Rebirthday» με θέμα τα ναρκωτικά εγκαινιάστηκε προχθες στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας παρουσία του δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, τα αδιέξοδα των νέων, τα προβλήματα από τη σύγχρονη ζωή της ελληνικής οικογένειας, το ρόλο του εθελοντισμού στην εποχή μας και τα αίτια που οδηγούν πολλούς νέους στα ναρκωτικά.

    Ακολούθησε ομιλία του κ. Σωτήρη Μπουντή, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Κέντρου, τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και τα προβλήματα της απεξάρτησης.

    Είδηση: 52904

    [25] ''Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης''

    Δευτερα, 20 12 2010 13:59

    ««Ένα σπέσιαλ δείπνο» με την κωμωδία του Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» προσφέρει το Θεσσαλικό Θέατρο από μεθαύριο Τετάρτη 22 του μηνός. Τη συνταγή του Ακη Δήμου «μαγείρεψαν» ο Κώστας Τσιάνος-σκηνοθεσία και η Ελένη Στρούλια - σκηνογραφία και κουστούμια ενώ ένα τραγούδι ειδικό για την παράσταση εμπνεύστηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν η Ελένη Ουζουνίδου, ο Περικλής Καρακωνσταντόγλου, η Αλίκη Τσάκου, ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, ο Χρήστο Χαλβατζάρας και ο Γρηγόρης Σταμούλης

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52903

    [26] «Η Αννα και η Μαίρη»

    Δευτερα, 20 12 2010 13:57

    Πρεμιέρα κάνει αύριο στις 9 το βράδυ στη Σκηνή του Θεάτρου Τεχνών Λάρισας το βραβευμένο έργο του Βαγγέλη Κολώνα «Η Αννα και η Μαίρη». Πρόκειται για ένα βαθιά τολμηρό και ανθρώπινο έργο στο οποίο πρωταγωνιστεί η Λάρισα και οι άνθρωποι της. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Βασιλική Δούφα και η Βάνα Καταραχιά ενώ τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια μουσικής έχει ο ίδιος ο συγγραφέας

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52902

    [27] Προς απεμπλοκή η δεύσμευση του λογαριασμού μισθοδοσίας του Δήμου Κερκυραίων

    Δευτερα, 20 12 2010 19:38

    Βάσιμες ελπίδες να ξεκινήσει κανονικά η συλλογή των σκουπιδιών, από αύριο το πρωί, αρχίζουν να διαφαίνονται, δεδομένου ότι όλα δείχνουν να απεμπλέκεται το ζήτημα της δέσμευσης του λογαριασμού μισθοδοσίας, που έχει ο Δήμος Κερκυραίων στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ, Μάκη Βλάσση, η κεντρική διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας έδωσε την σχετική έγκριση για την αποδέσμευση του λογαριασμού, και περιμένουν να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία, ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές αύριο το πρωί. Σε αυτή την περίπτωση θα σταματήσει αμέσως η απεργία.

    Σύμφωνα, πάντα, με τον πρόεδρο των εργαζομένων, η διοίκηση της Εθνικής, στην Αθήνα, κινητοποιήθηκε και βρήκε λύση, ύστερα και από τις πιέσεις που άσκησαν οι εργαζόμενοι, καταλαμβάνοντας την είσοδο του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής στην Κέρκυρα, σήμερα το μεσημέρι. Άλλωστε δεν είναι νόμιμη η δέσμευση λογαριασμού μισθοδοσίας που έχει ανοιχτεί στο όνομα της Ανεξάρτητης Αρχής Πληρωμής, άσχετα αν δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία της ακόμη, ισχυρίζεται ο πρόεδρος των εργαζομένων.

    Παράλληλα, ο κύριος Βλάσσης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων της πόλης, η οποίοι έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους, συμμετέχοντας τόσο στη γενική τους συνέλευση όσο και στην κατάληψη της εισόδου της τράπεζας, προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, που ταλαιπωρεί τον εμπορικό κόσμο, παραμονές Χριστουγέννων. Σημειώνει δε, ότι αυτή η αλληλεγγύη δείχνει ότι η κοινωνία περνά σε άλλο επίπεδο κοινωνικής συνεργασίας για να μη στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα εναντίον μιας άλλης.

    Επίσης, ο κύριος Βλάσσης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει το νέο Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή για την προσπάθεια που κατέβαλε, επικοινωνώντας με τον απερχόμενο Δήμαρχο Σωτήρη Μικάλεφ και τους εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων και δεσμευόμενος ότι η νέα δημοτική αρχή θα αναγνωρίσει τις οφειλές του Δήμου. Υπογραμμίζει επίσης και τη συμβολή των δύο αντιδημάρχων κυρίων Κουρή και Μάμαλου που συνέβαλαν στο να μη δημιουργηθούν εντάσεις και προστριβές ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους.

    Το λογαριασμό μισθοδοσίας του Δήμου Κερκυραίων, που είχε 500.000 ευρώ, είχαν δεσμεύσει με δικαστική απόφαση, οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι, πανελλαδικά, κατοχύρωσαν με δικαστικές αποφάσεις, το δικαίωμα τους να λάβουν επιπλέον επιδόματα για την περίοδο που είχαν εργαστεί στους Δήμους.

    Σύμφωνα με τον κύριο Βλάσση, σε ένδειξη καλής θέλησης τα συνεργεία καθαριότητας θα ξεκινήσουν με περισσότερο προσωπικό από σήμερα το βράδυ, καθαρίζοντας το κέντρο της πόλης και ιδιαιτέρα στην περιοχή του Καμπιέλου, ενώ σε 3 μέρες θα έχουν καθαρίσει την πόλη.

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52949

    [28] Αύξηση της ανεργίας το Νοέμβριο

    Δευτερα, 20 12 2010 12:12

    Αύξηση της ανεργίας κατά 2,96% το μήνα Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Αυξημένες κατά 4,20% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 εμφανίζονται οι απολύσεις και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και μειωμένες κατά 20,52% οι νέες προσλήψεις.

    Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού έφθασαν τους 627.301, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 206.779 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 12,89% (23.618 άτομα) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο. Η μεταβολή αυτή προέρχεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά από ανέργους εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (27.115 άτομα) ενώ ο αριθμός των "κοινών" επιδοτούμενων ανέργων εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,5%.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 61.870, μειωμένες κατά 20,52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009.

    Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.573, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 60.096 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.731.

    Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 91.669, το 65,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 4,20% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009 (87.971) και μειωμένο κατά 15,97% από τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο (109.091).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52838

    [29] Καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

    Δευτερα, 20 12 2010 12:09

    Η προθεσμία για τα σήματα τελών κυκλοφορίας λήγει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα προμηθευτούν εγκαίρως καθώς φέτος δεν θα δοθεί καμία παράταση. Σε ανακοίνωσή του το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε, την περασμένη Πέμπτη, η εκτύπωση και η αποστολή όλων σχετικών των ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου. Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια. Η τελευταία παρτίδα περιελάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας που λήγουν σε 9 ή 0.

    Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών

    View the discussion thread.

    Blog comments powered by Disqus

    Back to Top

    Είδηση: 52835

    [30] Συνέχεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό

    Δευτερα, 20 12 2010 11:56

    Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας πως είναι η μόνη που μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τόσο των άλλων κομμάτων, όσο και για τους επικριτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εικονικό και αντιλαϊκό». Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Τετάρτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, που είθισται να χαρακτηρίζεται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη στάση εργασίας και συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος από τις 12.00 ως τις 03.00 το μεσημέρι. Στάση εργασίας κήρυξε και η ΟΛΜΕ με στόχο να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2011, θα είναι μια χρονιά στην οποία θα υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και θα είναι μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές.

    Παράλληλα, μίλησε για ''το τέλος μιας εποχής και για το ξεκίνημα μιας νέας, η μετάβαση στην οποία -όπως είπε- δεν είναι εύκολη''.

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε το Μνημόνιο «δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της» και πρόσθεσε πως με τη συζήτησή του προϋπολογισμού, «γράφεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας».

    Καυτηρίασε τη στάση της Αριστεράς, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας διαρκούς ηθικής και ποιοτικής αναβάθμισης της χώρας», ώστε «να χτιστεί μια νέα εθνική εικόνα προς τον υπόλοιπο κόσμο» και πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουν και έχουν ευθύνη για αυτό».

    Ο νέος προϋπολογισμός "οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην εξαθλίωση'', σχολίασε η ΝΔ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Υπουργός Οικονομικών δεν διαχειρίστηκε με την απαιτούμενη "δημοκρατική ευπρέπεια" την εντολή για υπογραφή του Μνημονίου, πρώτον, γιατί με την υπογραφή του η Ελλάδα παραιτείται αμετακλήτως από όλες τις ασυλίες της για σειρά ζητημάτων.

    Και δεύτερον, γιατί με την υπαγωγή της δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο, παρέχεται το δικαίωμα στους δανειστές να παραχωρούν σε τρίτους -πιθανόν ξένη εχθρική χώρα- ή σε φορείς της αγοράς τα δικαιώματα που έχουν έναντι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

    Για ''χρεωκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος'' μίλησε το ΚΚΕ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για υποκρισία και ψέματα προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

    «Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από όλο το κοινοβούλιο ειλικρίνεια. Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για τη μόνη αλήθεια που κόπτεστε, είναι για τους εταίρους σας και το ΔΝΤ. Όμως, στην εργατική τάξη συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Όπως όταν λέγατε ότι δεν θα υπάρξουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια στιγμή σαρώνετε τα πάντα», σημείωσε ο κ. Παφίλης

    Για καταστροφικό προϋπολογισμό μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Δρίτσας, σημείωσε πως το καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης που αφορίζει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, η Αριστερά το στηλιτεύει τα τελευταία 20 χρόνια.

    Επίσης υπενθύμισε την αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πως «αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή δεν θα υπήρχε το χρέος» και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί αντίστοιχα.

    Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους, κατά τα πρότυπα του Ισημερινού, όπου διέγραψαν ένα μέρος του χρέους τους, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αστέριος Ροντούλης.

    Για την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ροντούλης σημείωσε ότι εφαρμόζει το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης (της υποτίμησης της καταναλωτικής ισχύος του Έλληνα κατά 25%), εμφανίζοντάς το ως γιατρικό και θεραπεία, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη θεωρούσε «κακή θεραπεία».

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Παπακωνσταντίνου: «Νέα εποχή»

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 52832


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 December 2010 - 17:57:34 UTC