Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβιβασμός για το κλίμα
  • [02] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Π. Ψωμιάδης
  • [03] ΗΠΑ: Κρεμασμένος βρέθηκε γιος του Μπ. Μάντοφ
  • [04] Kερατέα: Αντιπαράθεση για το ΧΥΤΑ
  • [05] Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών - Εισαγγελέων
  • [06] Απελευθέρωσαν ελληνικό πλοίο Σομαλοί πειρατές
  • [07] Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο Λαύριο
  • [08] Συλλήψεις από το λιμενικό σε Πάτρα - Ραφήνα
  • [09] OHE: Διεργασίες για την κλιματική αλλαγή
  • [10] Υποχρεωτικός ενεργειακός έλεγχος στις μεταβιβάσεις

    [01] Συμβιβασμός για το κλίμα

    Σαββατο, 11 12 2010 18:55

    Σε ένα συμβιβασμό μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών, σχετικά με τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατέληξε η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Κανκούν του Μεξικού. Αντιπροσωπείες από 193 χώρες κατέληξαν σε ένα κείμενο αρχών που επιτρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με την έγκριση της συμβιβαστικής πρότασης. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ετήσιου "πράσινου ταμείου" 100 δισ. δολαρίων έως το 2020 για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και μέτρα που θα επιτρέψουν σε αυτές να προσαρμοστούν καλύτερα στις κλιματικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, δεν έλειψαν και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ακτιβιστών.

    Αντιδράσεις από τη Βολιβία

    Το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που προτάθηκε την Παρασκευή στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, εγκρίθηκε το Σάββατο από τους διαπραγματευτές -παρά τις αντιρρήσεις της Βολιβίας- ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική έγκρισή του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο.

    Οι αντιπροσωπείες κατέληξαν σε ένα κείμενο αρχών, το οποίο επιτρέπει στις διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, ενόψει της επόμενης συνόδου στη Νότια Αφρική.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία, απαιτείται περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

    Η συμφωνία του Κανκούν είναι ένα "σημαντικό βήμα" αλλά "υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε πριν από την επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στην Νότιο Αφρική το επόμενο έτος" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Τώρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Απομένει αρκετή δουλειά να κάνουμε πριν από την επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στη Νότια Αφρική το επόμενο έτος" πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.

    "Η Βρετανία θα εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι η πιο που είχαμε ποτέ. Και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την εφαρμογή μιας συνολικής συμφωνίας, πλήρους και νομικά δεσμευτικής" πρόσθεσε.

    Η έγκριση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό θα αυξήσει τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει έναν δυσκολότερο στόχο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρις Χιουν.

    Η ΕΕ έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει στο 30% τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 -σε σχέση με τα επίπεδα του 1990- από το 20% που ισχύει τώρα, σε περίπτωση που ο υπόλοιπος κόσμος πάρει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα ανέφερε ότι η συμφωνία στο Κανκούν θα μπορούσε να βοηθήσει τις πολιτικές προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών εντός των ΗΠΑ.

    "Κανένας από εμάς δεν γνωρίζει ακριβώς ποιο θα είναι το σχήμα της κλιματικής δράσης το επόμενο έτος. Θα υπάρχουν σημαντικά πράγματα που θα συμβαίνουν στην εκτελεστική πλευρά και στη νομοθετική πλευρά" δήλωσε ο Τοντ Στερν.

    "Πιστεύω ότι είναι θετικό να βλέπουμε μία παγκόσμια συμφωνία, που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες οικονομίες" πρόσθεσε ο κ. Στερν.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏOHE: Διεργασίες για την κλιματική αλλαγή

    BBC: UN climate change talks in Cancun agree a deal, CNN: Cancun delegates reach climate change deal

    Είδηση: 51887

    [02] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Π. Ψωμιάδης

    Σαββατο, 11 12 2010 17:15

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον 6ο τακτικό ανακριτή, το Σάββατο, ο επικεφαλής του ομίλου ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Η απολογία του είχε διακοπεί την Παρασκευή λόγω επεισοδίων με δεκάδες αγανακτισμένους ασφαλισμένους της εταιρείας Μετά το πέρας της περιπετειώδους απολογίας, ανακριτής και εισαγγελέας "έδειξαν" το δρόμο της φυλακής στον άλλοτε ισχυρό άντρα του ομίλου ΑΣΠΙΣ, που η κατάρρευσή του δημιούργησε τεράστιες οικονομικές απώλειες σε επενδυτές και ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες ή το μέλλον τους στις εταιρίες του κ. Ψωμιάδη.

    Ομόφωνη απόφαση

    Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε με ομόφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής, στον οποίο στενός συνεργάτης του Ψωμιάδη κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ετοιμάζεται να διαφύγει στο εξωτερικό.

    Η απολογία του Ψωμιάδη ξεκίνησε την Παρασκευή, αλλά δεν συνεχίστηκε, καθώς δεκάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για την υπόθεση προπηλάκισαν τον επιχειρηματία και αποδοκίμασαν έντονα συνεργάτη του, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης.

    Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο επιχειρηματίας μεταφέρθηκε και πάλι στα δικαστήρια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πριν εκπνεύσει η προθεσμία των πέντε ημερών που παρέχει ο νόμος για την απολογία συλληφθέντος μετά από ένταλμα, ώστε μετά ανακριτής και εισαγγελέας να αποφασίσουν για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι.

    Σε βάρος του Παύλου Ψωμιάδη, της συζύγου και της κόρης του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για τα δανειακά ομόλογα που εξέδωσε η ΑΣΠΙΣ CAPITAL μέχρι και το 2006, υποσχόμενη στους επενδυτές υψηλές αποδόσεις.

    Τα δύο μέλη της οικογενείας του επιχειρηματία -που τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα- διώκονται γιατί ήταν μέλη του ΔΣ της εταιρίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51884

    [03] ΗΠΑ: Κρεμασμένος βρέθηκε γιος του Μπ. Μάντοφ

    Σαββατο, 11 12 2010 17:52

    Κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη βρέθηκε το Σάββατο ένας από τους γιους του Μπέρναρντ Μάντοφ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 150 ετών, μετά την καταδίκη του για εξαπάτηση χιλιάδων επνεδυτών. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο 46χρονος Μαρκ Μάντοφ αυτοκτόνησε.

    "Βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του. Είναι μία προφανής αυτοκτονία" δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Μπρόουνι.

    Τόσο ο Μαρκ όσο και ο αδελφός του Άντριου ανακρίθηκαν στο παρελθόν για την υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο πατέρας τους, δίχως να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Bernard Madoff son 'found hanged in New York'

    Είδηση: 51885

    [04] Kερατέα: Αντιπαράθεση για το ΧΥΤΑ

    Σαββατο, 11 12 2010 12:48

    Εντάσεις σημειώθηκαν σήμερα Σάββατο στην Κερατέα, στην περιοχή του Οβριόκαστρου, μεταξύ κατοίκων που διαμαρτύρονται στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή και αστυνομικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι με τη στήριξη της δημοτικής αρχής, είχαν κλείσει τους δρόμους, που οδηγούσαν στο ΧΥΤΑ με υδροφόρες και αυτοκίνητα.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν για το άνοιγμα των δρόμων, με στόχο να περάσουν τα μηχανήματα της εταιρίας που έπρεπε να φθάσουν στο χώρο της χωματερής για την πραγματοποίηση των εργασιών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάτοικοι έβαλαν φωτιές στις καλαμιές στην άκρη του δρόμου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Η δημοτική αρχή έχει κάνει προσφυγή, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος.

    Με ανακοίνωσή τους το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

    «ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, οι εργασίες της κατασκευής του ΧΥΤΥ Κερατέας, έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δημοπρατούσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής. Με την έναρξη των εργασιών στην Κερατέα, ολοκληρώνεται το σημαντικότερο τμήμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Υγειονομικής Διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής, που περιλαμβάνει εκτός των ΧΥΤΥ και τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, τις μονάδες κομποστοποίησης οργανικών, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμών υλικών και τους κεντρικούς και τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης. Ταυτόχρονα συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΥ Γραμματικού, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2009, και θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Η υλοποίηση του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης για το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία της Αττικής και η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η δημοπράτηση των αντίστοιχων έργων».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 51879

    [05] Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών - Εισαγγελέων

    Σαββατο, 11 12 2010 14:24

    Κριτική προς την πολιτική εξουσία, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες ως προς το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την τοποθέτησή του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης. Μάλιστα ο κ. Αθανασίου εξαπέλυσε και την κατηγορία για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης από τους πολιτικούς. Όπως γίνεται κριτική για τους πολιτικούς, μπορεί να γίνει κριτική και για τους δικαστικούς λειτουργούς ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου της Ένωσης σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Επίσης τόνισε ότι η μη αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχει ως αποτέλεσμα, η κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνη τη δικαιοσύνη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών. «Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιός φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

    Για βραδύτητα στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, έκαναν λόγο ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Άρειου Πάγου, λέγοντας ότι ενάμιση εκατομμύριο υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί μόνο στο πρωτοδικείο Αθηνών και 100 οι εισαγγελείς που πρέπει να τις διεκπεραιώσουν.

    Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, που στο χαιρετισμό του, μίλησε για το γεγονός ότι όπως ασκείται κριτική για την πολιτική και τους πολιτικούς, μπορεί να υπάρξει κριτική και για τους δικαστικούς λειτουργούς.

    Όπως δήλωσε ο κ. Καστανίδης: «Υπολογίζω ότι όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Είμαι βέβαιος, ότι πρώτα απ όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία. Είμαι πρόθυμος διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος να αναλάβω τις ευθύνες για όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες. Σημασία έχει ότι ισχύει η παρατήρηση πως οφειλόμενα δεν συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οι οποίες και συνεχίζονται».

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 51882

    [06] Απελευθέρωσαν ελληνικό πλοίο Σομαλοί πειρατές

    Σαββατο, 11 12 2010 18:33

    Σομαλοί πειρατές άφησαν ελεύθερο το ελληνικό φορτηγό με σημαία Λιβερίας MV ELENI P, ανακοίνωσε η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φορτηγό πλοίο είχε καταληφθεί από τους πειρατές στις 12 Μαΐου στον κόλπο του Άντεν. Το MV ELENI P έχει πλήρωμα 23 ατόμων, οι 19 εκ των οποίων είναι Φιλιππινέζοι, δύο είναι Έλληνες, ένας Ουκρανός και ένας Ρουμάνος.

    Το πλοίο προσεγγίστηκε "από περίπου 12 πειρατές με ταχύπλοα" είχε αναφέρει στις 12 Μαΐου ο Μάρκος Βασιλικός, διευθυντής της εταιρείας Eurobulk LTD στην οποία ανήκει το πλοίο, με έδρα την Αθήνα.

    Δεν έγινε γνωστό αν καταβλήθηκαν λύτρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51886

    [07] Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο Λαύριο

    Σαββατο, 11 12 2010 13:54

    Στο Λαύριο πραγματοποιούν σήμερα Σάββατο, έκτακτη σύνοδο οι πρυτάνεις, με θέμα τη συζήτηση των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Ήδη οι Σύγκλητοι ορισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχουν λάβει αρνητικές αποφάσεις, προς τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

    Στο χώρο έξω από τη σύνοδο εκφράστηκαν αντιδράσεις φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι πήγαν στο Λαύριο για να εκφράσουν τις δικές τους προτάσεις. Αντιπροσωπεία των φοιτητών μπήκε στη σύνοδο και διάβασε ψήφισμα στο οποίο γίνονταν αναφορά στις φοιτητικές θέσεις. Στη συνέχεια οι φοιτητές αποχώρησαν, ενώ το ίδιο έκανε και η αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί έξω από το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Οι εργασίες της συνόδου, αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 51881

    [08] Συλλήψεις από το λιμενικό σε Πάτρα - Ραφήνα

    Σαββατο, 11 12 2010 13:11

    Στη σύλληψη έξι αλλοδαπών χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε χαρτοκιβώτια με μπουκάλια ούζου, καθώς και του 35χρονου οδηγού του φορτηγού, που βρίσκονταν τα χαρτοκιβώτια και οι αλλοδαποί, προχώρησαν οι λιμενικές αρχές της Πάτρας. Το φορτηγό επρόκειτο να ταξιδέψει με προορισμό την Ιταλία. Εκτός των συλλήψεων, κατασχέθηκε και το φορτηγό.

    Σε άλλο περιστατικό, οι λιμενικές αρχές της Ραφήνας, συνέλαβαν 11 αλλοδαπούς πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 1192 ινδικής κάνναβης τρία αυτοσχέδια τσιγάρα με ποσότητα ακατέργαστης ινδικής βάρους πέντε γραμμαρίων, 710 ευρώ και οκτώ δολάρια Η.Π.Α., μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και πέντε κινητά τηλέφωνα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 51880

    [09] OHE: Διεργασίες για την κλιματική αλλαγή

    Σαββατο, 11 12 2010 11:56

    Εγκρίθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Κανκούν στο Μεξικό, το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας. Από τις 194 χώρες, μόνο η Βολιβία δε συμφώνησε στο κείμενο αυτό, το οποίο αναμένεται να πάρει και την οριστική έγκριση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο. Πάντως για την τελική έγκριση απαιτείται ομοφωνία και των 194 κυβερνήσεων.

    Στη συμφωνία προβλέπεται δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, με τη δημιουργία ενός ετήσιου «πράσινου ταμείου» 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020. Σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα στις κλιματικές αλλαγές.

    Η Βολιβία, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Πάμπλο Σολόν, δήλωσε ότι: «αυτοί που κατήρτισαν το συμβιβαστικό σχέδιο απόφασης που προτάθηκε νωρίτερα χθες δεν άκουσαν τις διαφορετικές θέσεις των συμμετεχόντων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεγάλη επιρροή σε αυτό το κείμενο. Είναι βασικά το κείμενο που είχαν προτείνει στην Κοπεγχάγη, το οποίο όμως παρουσιάστηκε σήμερα με ένα πολύ πιο λεπτοδουλεμένο τρόπο».

    Υπενθυμίζεται ότι στην Κοπενχάγη, λόγω της μη επίτευξης ομόφωνης συμφωνίας, υπήρξε η «Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα», την οποία υποστήριξαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 51878

    [10] Υποχρεωτικός ενεργειακός έλεγχος στις μεταβιβάσεις

    Σαββατο, 11 12 2010 19:27

    Πιστοποιητικά ενεργειακής ταυτότητας των κτηρίων θα πρέπει να διαθέτουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις μετά τις 9 Ιανουαρίου. Η έκδοση των πιστοποιητικών θα γίνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς, οι οποίοι θα ελέγξουν τα ακίνητα και θα καταγράψουν την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό. Για τα ακίνητα που θα μισθώνονται, ο έλεγχος αυτός μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2011. Υποχρεωτικά θα ελέγχονται μετά την αποπεράτωσή τους όλες οι νέες οικοδομές.

    Ενεργειακό τσεκ-απ πριν από την ηλεκτροδότηση

    Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα καταγράφει την ταυτότητα των ακινήτων, θα βαθμολογεί την απόδοσή τους σε σχέση με το κόστος της θέρμανσης και του κλιματισμού τους, θα προσδιορίζει ποιο είναι αυτό το κόστος και θα ενημερώνει για το ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος και του πετρελαίου.

    Στις ανανεώσεις των μισθώσεων δεν θα είναι απαραίτητο.

    Το πιστοποιητικό αυτό θα εκδίδεται από εξειδικευμένους μηχανικούς που θα ονομάζονται «ενεργειακοί επιθεωρητές» και θα στοιχίζει 150 ευρώ για διαμερίσματα, 200 για μονοκατοικίες και πολυκατοικίες και 300 για κτήρια έως 1.000 τετραγωνικά. Θα ισχύει για 10 χρόνια.

    Το πιστοποιητικό θα είναι δωρεάν για 100.000 ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

    Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης πρέπει να έχουν υποχρεωτικά για να πάρουν ρεύμα και όλες οι οικοδομές που κατασκευάζονται με άδεια που εκδόθηκε μετά την 1η Οκτωβρίου.

    Σε αυτές τις οικοδομές, μάλιστα, οι ελλείψεις στην εφαρμογή της ενεργειακής μελέτης θα απειλούν και τη νομιμότητα της κατασκευής.

    Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αυτή η καταγραφή θα επηρεάσει καταλυτικά τις επιλογές αγοραστών και ενοικιαστών, αφού πλέον θα ξέρουν αν η οποία ευκαιρία δεν κρύβει κρυφά έξοδα, όπως οι υψηλοί λογαριασμοί για θέρμανση και κλιματισμό.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 51888


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 December 2010 - 17:55:00 UTC