Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] «Τολμηρές αποφάσεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις «φέρνει» το ν/σ για ΔΕΚΟ, εργασιακά
  • [04] Αντ. Σαμαράς: «Χωρίς διάλογο και συναίνεση οι αλλαγές»
  • [05] Ενάντια στο ευρωομόλογο Γαλλία- Γερμανία
  • [06] Χωρίς τον βραβευθέντα Κινέζο η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης
  • [07] Αλλαγή του καιρού με χιόνια
  • [08] Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 12/12
  • [09] Ξεχειλίζει η οργή των φοιτητών στη Βρετανία
  • [10] Τακτοποίηση Ημιυπαιθρίων: Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου
  • [11] Κίνητρα απόσυρσης παλιών Ι.Χ - «Φόρο-ανάσα» για την πρώτη κατοικία
  • [12] Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη
  • [13] Συνέδριο για τη Μικροηλεκτρονική και τη Νανοτεχνολογία στον «Δημόκριτο»
  • [14] «Φανταστείτε ότι τρώτε και θα χάσετε κιλά» λέει νέα έρευνα
  • [15] Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σε ανοδική τροχιά η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου
  • [16] O Μηχανισμός των Αντικυθήρων από τουβλάκια Λέγκο
  • [17] Το ποδήλατο μπορεί να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος
  • [18] Νέα ανακάλυψη φωτίζει το μηχανισμό δράσης του Αλτσχάιμερ
  • [19] Διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας στον Δήμαρχο Κοζάνης
  • [20] Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη
  • [21] Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη των 11 ανηλίκων
  • [22] Εκτακτη συνέλευση αστυνομικών
  • [23] Η πρόληψη στον σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να σώσει τον πάσχοντα από ακρωτηριασμό ως 70%
  • [24] Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Λάρισας για τα οικονομικά της Οργάνωσης
  • [25] Συνεδριάζει αύριο στη Λάρισα το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ
  • [26] Στις κάλπες τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου
  • [27] Πρεμιέρα αύριο για το μιούζικαλ της πεντάρας στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
  • [28] Άκαρπες οι έρευνες για τον 74χρονο αλιέα
  • [29] Αρχεία κειμένου, μη εκτυπώσιμα, από το WWF υπέρ των δέντρων
  • [30] Νέα παράταση για την εξεταστική της Siemens
  • [31] Στον απόηχο των κυβερνητικών αποφάσεων
  • [32] Ένας νεκρός από τον εκτροχιασμό τρένου στον Αχλαδόκαμπο
  • [33] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στον Αχλαδόκαμπο

    [01] Πρωτοβουλία για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Παρασκευη, 10 12 2010 12:35

    Την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Οικονομία, όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ. Απαντώντας σε ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα για τις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτά που κάνουμε, τόνισε, είναι για να διασφαλίσουμε σιγουριά και ασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο και επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο τούνελ που υπάρχουν αναγκαστικά θυσίες και κόπος αλλά θα βγούμε ισχυρότεροι και με προοπτική ανάπτυξης για να υπάρξει ευμάρεια και αναπλήρωση χαμένων εισοδημάτων στην επόμενη φάση».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Την Τρίτη η συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά

    Για την Τρίτη το πρωί στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ορίστηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει για να εκφράσει τις πάγιες θέσεις του και να ζητήσει αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος αναφέρει ότι "μεγάλο πολιτικό ζήτημα προκύπτει για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύπτει ότι για την εκτίναξη των spreads, που μας οδήγησε στην κρίση δανεισμού και στο Μνημόνιο, υπεύθυνος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, με τις δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο του '09, για το έλλειμμα".

    Καλεί τον κ. Παπανδρέου "να αναλάβει τις ευθύνες του, τώρα που επιβεβαιώνονται οι θέσεις της ΝΔ ότι από δική του υπαιτιότητα η χώρα μας μπήκε στην τριμερή επιτήρηση".

    Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 11:15, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 12:30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση για συνάντηση.

    Η ατζέντα είναι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, χωρίς αυτό να αποκλείει συζήτηση και για άλλα θέματα εφόσον τα θέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στις συναντήσεις που προγραμματίζονται για την Τρίτη.

    Επεσήμανε δε ότι «η συναίνεση δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει με ένα νομοσχέδιο που εκ του αποτελέσματος θα αδικούσε και τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τη συναίνεση, η οποία τότε θα ήταν α λα καρτ».

    «Το ζητούμενο είναι να παίρνονται αποφάσεις, μακάρι και η ΝΔ να έπαιρνε αποφάσεις», είπε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση στον πολίτη να προχωρήσει κάποιες καταστάσεις και πως αυτό κάνει.

    Αντιπαράθεση για τις εργασιακές σχέσεις

    Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει το πρόβλημα της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι μπροστά μας είχαμε μια επιλογή «ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζόμενους η ακόμα και να κλείσουν».

    Από την πλευρά της, η Α. Παπαρήγα ανέφερε ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ότι πάμε για γενικευμένη ισοπέδωση προς τα κάτω και σημείωσε ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορούν ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα αλλά είναι υποχρεώσεις απέναντι στους ισχυρούς προκειμένου να ξεθεμελιωθούν οι όποιες κατακτήσεις υπήρχαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

    Παράλληλα, πρόσθεσε, ακόμα και αν το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με διαδικασίες «φαστ τρακ», μία μέρα πριν από τη γενική απεργία της Τετάρτης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία οι απεργίες.

    Στην καταγγελία της κ. Παπαρήγα, ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα».

    Πρόσθεσε, ότι υπάρχει και σήμερα εργασιακός μεσαίωνας και έκρινε ως υποκριτικό να παραβλέπεται ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ούτε ο κατώτερος μισθός και γενικότερα οι μισθοί, απλώς εισάγονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων».

    Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε στην κ. Παπαρήγα ότι και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τον 902 και την Τυποεκδοτική, έγιναν απολύσεις και μειώσεις μισθών.

    «Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε μικροπρεπή τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ.

    Ερώτηση Γ. Καρατζαφέρη

    Κανένα περιθώριο συνεννόησης και συναίνεσης δεν άφησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την κινητικότητα εξτρεμιστικών μουσουλμανικών κύκλων στην Ελλάδα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επικαλέστηκε δημοσίευμα για να υποστηρίξει ότι τέτοιοι κύκλοι υπάρχουν και ετοιμάζουν κινήσεις αποσταθεροποίησης.

    Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι ντροπή εδώ και 25 χρόνια να μην έχει γίνει τζαμί στην Αθήνα και είναι ανάγκη να υπάρξει ευνομία σε αυτόν τον τομέα».

    Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ένα γενικότερο ζήτημα, που μας απασχολεί όλους (στην ΕΕ, τη διεθνή κοινότητα) και προϋποθέτει τη συλλογική προσπάθεια, σε εθνικό και αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και συντονισμένες εναρμονισμένες ενέργειες.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έθεσε το μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι στον ΟΑΣΕ, ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 90% των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ευρώπη περνούν από τα ελληνικά σύνορα. Καταφέραμε να έρθει η FRONTEX, ώστε να διαπιστώσει και να βοηθήσει, είπε.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας

    Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας, απαντώντας σε σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα.

    Έντονη υπήρξε η αντίδραση του στους χαρακτηρισμούς εναντίον του για "τζάμπα μάγκα" αλλά και στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί την πιο βάρβαρη και ταξική πολιτική και θα πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα.

    Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα διακατέχεται από την ψυχολογία της καταστροφολογίας, σημειώνοντας ότι αν σήμερα υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης, είναι γιατί η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.

    «Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα δύο φορές υπό επιτήρηση, αλλά η ΝΔ. Εσείς όμως δεν μιλάτε για τα αίτια, γιατί η σκοπιμότητά σας είναι να χτυπήσετε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως έχουμε την αξιοπιστία για να την βγάλουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51785

    [02] «Τολμηρές αποφάσεις για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:45

    Έχουμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα και θα δώσουμε όλο το βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Ευρωπαϊκή Περιφερειακή πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση", ζήτησε τη στενή συνεργασία των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, με τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δρομολογηθούν τολμηρές αποφάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. O Γιώργος Παπανδρέου είχε επίσης συνάντηση με τον επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η ευρωπαϊκή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Η ευρωπαϊκή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρήθηκε να φωτιστεί σήμερα σε μια σημαντικότατη ημερίδα με θέμα την Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ομάδας των οκτώ Ελλήνων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ακροατήριο δεκάδες εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του πρώτου και δεύτερου βαθμού. Στις εισηγήσεις των υπουργών της κυβέρνησης που παρέστησαν, των Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και των Ευρωπαίων επιτρόπων, κατέστη σαφές ότι η Περιφερειακή Πολιτική παίζει σημαντικότατο αναπτυξιακό ρόλο στην Ευρώπη, ενώ δηλώθηκε μετ' επιτάσεως ότι οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας απαιτούν δράση τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    «Επαναστατικό βήμα» χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ο Πρωθυπουργός καθώς είπε μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ η νέα αυτοδιοικητική δομή κινείται στην κατεύθυνση σύγκλισης της Ελλάδας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που «έχουν ώριμους αυτοδιοικητικούς θεσμούς».

    Ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, εδώ και πολύ καιρό είναι προσανατολισμένη σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ η παγκόσμια τάση για τη συγκέντρωση του 50%, σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού σε πόλεις, αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας «δυναμικών πόλεων σε καινοτόμες περιφέρειες».

    Ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ζητούμενο πλέον είναι η ανάπτυξη για να βγει η χώρα από την κρίση είπε ότι ο «Καλλικράτης» βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής αυτής, αποτελεί μέρος της λύσης και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η χώρα χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα κατάσταση της αυτοδιοίκησης ως «μικρογραφία του κράτους» και τονίζοντας ότι «ο "Καλλικράτης" σπάει τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης κράτους-Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

    «Το στοίχημα είναι η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου», είπε ο Πρωθυπουργός αναφέροντας ότι στους νέους δήμους και περιφέρειες θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, για την ανάπτυξη, το κράτος πρόνοιας και την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

    «Η μέχρι τώρα πελατειακή πολιτική, μας έκανε να κοιτάμε στο "κέντρο" αντί να αξιοποιούμε αυτό που υπάρχει δίπλα μας», είπε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας πως στις αιρετές περιφέρειες θα μεταφερθούν τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε, μέσω της ανάπτυξης, η κάθε περιφέρεια να αποκτήσει ιδιαίτερη περιφερειακή ταυτότητα, συνδέοντας "οριζόντια" τις τοπικές δυνάμεις.

    «Ο ''Καλλικράτης'' είναι η αρχή και θα έχει συνέχεια σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού κράτους», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και επισήμανε ιδιαίτερα τον καθοριστικό ρόλο που θα έχουν οι νέοι Περιφεριάρχες στην υλοποίηση του περιφερειακού και αναπτυξιακού προγραμματισμού, περιλαμβανομένου και του ΕΣΠΑ.

    Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τον απαραίτητο χρόνιο ώστε να δοθεί στους νέους θεσμούς η δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους σημειώνοντας ότι περιμένει στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, να ξεκινήσουν υψηλοί ρυθμοί απορροφητικότητας των ΕΣΠΑ.

    Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης να διπλασιαστεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2011 και τα χρήματα να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό αναθέρμανσης της οικονομίας.

    Σε ότι αφορά στην εξωστρέφεια της οικονομίας ο Υπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο που ανακοινώθηκε και σημείωσε ότι «'το επόμενο χρονικό διάστημα με τους πόρους που έχουμε καταβάλλει, 100 εκατ ευρώ, θα ενισχύσουμε σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, με στόχο να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα το 2010, οι εξαγωγές της χώρας να αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ που σήμερα είναι 8,6%'».

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τέλος κάλεσε τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να προτείνουν γρήγορα ώριμα έργα για να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία έναρξης διαγωνισμών και απορρόφησης κονδυλίων.

    Μετά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιόχαν Χαν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51832

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις «φέρνει» το ν/σ για ΔΕΚΟ, εργασιακά

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:44

    Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων προκαλεί το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές σε ΔΕΚΟ και εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, αποφάσισαν για την Τρίτη, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, ενώ για την Τετάρτη έχει κηρυχθεί Γενική Απεργία. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κάκιστο και απαράδεκτο», που σαρώνει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Αναφερόμενος στις επιχειρησιακές συμβάσεις ο κ. Ανέστης δήλωσε ότι «κανένας συνδικαλιστής δεν θα βάλει την υπογραφή του σε συμβάσεις που είναι θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων». Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας την Κυριακή από τις 10πμ- 4μμ και τη Δευτέρα από τις 11πμ- 5μμ, ενώ δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, 48ωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσει η ΟΤΟΕ στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στη 1 το μεσημέρι και την Τετάρτη στις 11 πμ στο Πεδίον του Άρεως.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πεταλωτής: «Μέτρο μας η κοινωνική δικαιοσύνη»

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπερασπίστηκε και υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβε χθες το Υπουργικό για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι «μέτρο μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας με τις λιγότερο δυνατόν επώδυνες αποφάσεις», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των συμβάσεων εργασίας είπε ότι «η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της βάζει κανόνες στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας προωθώντας την ευελιξία όπου χρειάζεται».

    «Να μη θεωρούμε ότι υπήρχε ένας εργασιακός παράδεισος, που εμείς καταργούμε και φέρνουμε το μεσαίωνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει κανόνες και ότι ρυθμίζει αυτή την ευελιξία και την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ισχυρίστηκε ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι σφιχτά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να προωθήσουμε όλες τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

    Παράλληλα, κάλεσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ενόψει των κινητοποιήσεων της επόμενης βδομάδας να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους.

    Δηλώσεις για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ έκανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η χώρα διέρχεται μια πολύ κρίσιμη περίοδο γι' αυτό οφείλουμε να γίνει μια πανεθνική προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

    «Απαιτούνται θυσίες. Θυσίες με δικαιοσύνη. Άρα, στόχος μας είναι μετά την υπέρβαση της κρίσης να αποκαταστήσουμε αδικίες που δυστυχώς στη φάση αυτή είναι αναπόφευκτες. Είναι αναμφίβολα πολύ δυσάρεστο να περικόπτουμε αποδοχές, ιδίως όταν οι αποδοχές αυτές είναι από μεσαίες και κάτω. Και είναι δυσάρεστο να μην μπορείς να προστατέψεις όσο θέλεις και όπως πρέπει και τον εργαζόμενο αλλά και τον άνεργο. Η ανάπτυξη, η ανάσχεση της ύφεσης, η δημοσιονομική αποκατάσταση της χώρας είναι τα μέσα που θα φέρουν τη λύση. Βρισκόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον που σκέφτεται με συγκεκριμένο τρόπο και έχει πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια. Και πρέπει η χώρα να σωθεί. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα και όλοι οι Έλληνες πρέπει να συμβάλουμε, στο μέτρο που ο καθένας υποχρεούται με βάση τις δυνατότητές του, για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», επισήμανε ο υπουργός.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ριζικές ανατροπές στις ΔΕΚΟ

    Είδηση: 51837

    [04] Αντ. Σαμαράς: «Χωρίς διάλογο και συναίνεση οι αλλαγές»

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:28

    Για αιφνιδιαστικό πολυνομοσχέδιο, που αλλάζει χωρίς συναίνεση τους όρους ζωής, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που έχει συστήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. "Η ΝΔ είναι υπέρ των αλλαγών, αλλά όχι σε αλλαγές στο πόδι. Ζητούμε διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Επιδίωξη της ΝΔ, συνέχισε, είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο Αρχών μιας Ελλάδας εθνικά υπερήφανης, οικονομικά αναπτυγμένης και κοινωνικά δίκαιης. Πλαίσιο αρχών για μια Νέα Μεταπολίτευση.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    "Με τη σύμπραξη της κοινωνίας η αναθεώρηση του Συντάγματος"

    Την αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, προβάλοντας παράλληλα την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής για τη θέσπιση του καταστατικού χάρτη του 21ου αιώνα.

    Ο κ. Σαμαράς, στην εισήγησή του, μίλησε για " βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες".

    Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "το πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς το μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής" και υποστήριξε ότι "η χώρα χρειάζεται έναν Συνταγματικό χάρτη που να αποτελεί σύγχρονο πλαίσιο αρχών και κανόνων μιας νέας πολιτικής αντίληψης για τη δομή, οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας στην κατεύθυνση της αναγέννησης, την ανάπτυξης και την ανάταξη της εθνικής μας υπερηφάνειας".

    "Η αναθεώρηση θα πρέπει να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας και που εμποδίζεται από αγκυλώσεις, που ακυρώνουν τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και αποθαρρύνουν δημιουργικές πρωτοβουλίες. Και, προφανώς, δεν μπορεί παρά να προωθήσει την αποκατάσταση της κλονισμένης ασφάλειας δικαίου, στην απονομή της Δικαιοσύνης", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η επιτροπή του κόμματος, ανέφερε ότι "τις αλλαγές αυτές θα τις επιχειρήσουμε παραμένοντας πάντοτε πιστοί στις θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, διευρύνοντας με τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα προτείνουμε, την ισχύ της εφαρμογής των Γενικών Αρχών του Καταστατικού μας Χάρτη και την καθολική επικράτηση και αποδοχή τους στη λειτουργία της Πολιτείας".

    Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι οι ώρες είναι κρίσιμες: "Κρινόμαστε όλοι από το βαθμό της εθνικής μας ευθύνης, μπροστά σε μια προσπάθεια συλλογική, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, να ισχυροποιήσουμε και πάλι την οικονομία και τη χώρα, να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια νέα, αξιόπιστη, με κύρος και θεσμικά ισχυρή Νέα Ελλάδα".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51825

    [05] Ενάντια στο ευρωομόλογο Γαλλία- Γερμανία

    Παρασκευη, 10 12 2010 17:29

    Κοινό μέτωπο κατά του ευρωομολόγου συγκρότησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Φράιμπουργκ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, προκειμένου να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά τη Ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρω-ομολόγου που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι .

    Χάραξαν κοινή γραμμή

    Κοινή γραμμή κατά του ευρωομολόγου χάραξαν κατά τη συνάντησή τους στο Φράιμπουργκ ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος.

    Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ, υπερασπίστηκαν τα εθνικά τους συμφέροντα τονίζοντας ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς με μια ενοποίηση των χρεών, των επιτοκίων και των ρίσκων» που θα συνεπαγόταν η έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.

    Σύμφωνα με την κα Μέρκελ, η καλύτερη λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδείξει η ευρωζώνη ότι υπερασπίζεται το ευρώ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικά να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του ευρωομολόγου, αλλά αφού πρώτα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ.

    Όπως και η Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι οι δυο χώρες «θα κάνουν όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ», αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν «πρέπει να κρατάμε το άλογο από την ουρά».

    Ταυτόχρονα, Νικολά Σαρκοζί και Άγκελα Μέρκελ αντέκρουσαν την κριτική που άσκησε ο κ. Γιούνκερ στη Γερμανία για «αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά», με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατηγορία περί εγωιστικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, καθώς «η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ».

    Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας. Σε θέματα όπως ο ΦΠΑ π.χ. δεν θα πρέπει η μία χώρα να ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση από την άλλη.

    «Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα καλό παράδειγμα σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υπερβαίνουν την καθαρή δημοσιονομική πολιτική», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε, πάντως, νωρίτερα τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη ευρωομολόγων κάποια στιγμή στο μέλλον.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποτελούν, και μια μέρα θα αποτελούν, όργανο για την εξουδετέρωση παράλογων κινήσεων στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες κατευθύνονται ενάντια στα κράτη μέλη μεμονωμένα και στην ευρωζώνη ως σύνολο», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη γερμανική τηλεόραση ZDF.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51842

    [06] Χωρίς τον βραβευθέντα Κινέζο η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

    Παρασκευη, 10 12 2010 16:28

    Στις "χαμένες ψυχές" της Τιενανμέν αφιέρωσε ο Κινέζος Λιού Σιαομπό το Νομπέλ Ειρήνης που του απονεμήθηκε φέτος. Το μήνυμα του φυλακισμένου ακτιβιστή μετέφερε τηλεφωνικά η σύζυγός του από την Κίνα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τοποθέτησε το Νόμπελ Ειρήνης στην άδεια καρέκλα του τιμηθέντος φέτος Κινέζου διαφωνούντα , στον οποίο δεν επέτρεψαν οι κινεζικές αρχές να παραλάβει το βραβείο στην τελετή του Όσλο. Λίγο πριν τοποθετήσει το Νόμπελ στην άδεια καρέκλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος στη χώρα του, η οποία τον θεωρεί "εγκληματία". Στην αίθουσα υπήρχε κι ένα τεράστιο πορτρέτο του Λιου Σιαομπό, που τον δείχνει χαμογελαστό, ενώ ένα από τα κείμενά του διάβασε η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν. Η τελετή απονομής λογοκρίθηκε στην Κίνα, η οποία καταδίκασε για μία ακόμη φορά την απόφαση για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, κάνοντας λόγο για "πολιτικό θέατρο".

    "Να αφεθεί ελεύθερος"

    "Ο Λιού δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος", δήλωσε ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.

    "Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνει μια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια, επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του", προσέθεσε ο Γιάγκλαντ.

    "Αυτού του είδους το πολιτικό θέατρο δεν θα καταφέρει ποτέ να κλονίσει την αποφασιστικότητα του λαού της Κίνας στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά", σημείωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία αναφέρθηκε επίσης σε μια "νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου".

    "Αντιτιθέμεθα απόλυτα σε οποιαδήποτε χώρα ή άτομο χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή για να παραβιάσει τη νόμιμη εθνική κυριαρχία της Κίνας", προσθέτει η ίδια σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

    Ο Σιαομπό εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για "ανατροπή της κρατικής εξουσίας" αφού συνέταξε εκ νέου μαζί με άλλους τη "Χάρτα 08", κείμενο που ζητεί τον εκδημοκρατισμό της Κίνας. Μάλιστα, σήμερα κλείνουν δύο ακριβώς χρόνια από τη δημοσίευσή της.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, διεκόπη στην Κίνα η εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5 τη στιγμή που άρχιζε η τελετή απονομής του Νόμπελ, ενώ είχαν μπλοκαριστεί και οι ιστότοποι πολλών μέσων ενημέρωσης.

    Την άμεση απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό ζήτησε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον: "Αυτήν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, η σκέψη μου βρίσκεται στον Λιού Σιαομπό".

    Τη λύπη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος για το γεγονός ότι ούτε στον Κινέζο διαφωνούντα ούτε στη σύζυγό του επετράπη να παραστούν στην τελετή απονομής, και κάλεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για την πρόοδο της δημοκρατίας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι ο Σιαομπό ενσαρκώνει "παγκόσμιες αξίες" και κάλεσε την Κίνα να τον απελευθερώσει "το ταχύτερο δυνατό". "Ο κ. Λιού Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.

    "Σήμερα, που είναι επίσης Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οφείλουμε να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να προοδεύσουν οι παγκόσμιες αξίες για όλα τα ανθρώπινα όντα", καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Από την τελετή απουσίασαν λιγότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, μετά και από πιέσεις που άσκησε η Κίνα. Ωστόσο, η Σερβία, που αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα παραστεί, έστειλε αντιπρόσωπο.

    Πριν από την τελετή, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: 'Liu Xiaobo must be freed' - Nobel prize committee

    Είδηση: 51839

    [07] Αλλαγή του καιρού με χιόνια

    Παρασκευη, 10 12 2010 09:00

    Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο θα είναι το σκηνικό του καιρού από σήμερα Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Αύριο Σάββατο προβλέπονται χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Η αλλαγή του καιρού θα γίνει αισθητή από σήμερα με απότομη πτώση της θερμοκρασίας, και ανέμους μέχρι 10 μποφόρ στα πελάγη. Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στον Θερμαϊκό εξέδωσε το λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ μερική απαγόρευση απόπλου ισχύει από τα κατά τόπους λιμεναρχεία λόγω των ισχυρών ανέμων. Βαρυχειμωνιά, με ισχυρούς βοριάδες και τσουχτερό κρύο, επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές έσπασαν κλαδιά δένδρων και αποκολλήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες, ενώ από τα λιμεναρχεία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των μικρών σκαφών, λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ, που πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο.

    Στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας κατά διαστήματα χιονίζει, χωρίς όμως να σημειωθούν μέχρι στιγμής προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Επίσης, ανοιχτοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος, το Σαββατοκύριακο.

    Χαρακτηριστικό της ξαφνικής αλλαγής στον καιρό είναι το γεγονός ότι στην πόλη της Κοζάνης, η θερμοκρασία, χθες το πρωί, κυμαινόταν στους 17 βαθμούς κι αυτή την ώρα έπεσε στο μηδέν, ενώ -1 βαθμό έχει η Πτολεμαϊδα και η Φλώρινα και 7 η Θεσσαλονίκη, όπου επικρατεί συννεφιά με διαστήματα ηλιοφάνειας.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη 8 με 9 μποφόρ, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στις περιοχές Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Κυλλήνη Ζάκυνθος και Λυξούρι-Αργοστόλι.

    Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα-Ιόνια Νησιά , Βόλος-Σποράδες, Πρίνου Καβάλας και Ηγουμενίτσα- Λευκίμης. Τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Γενική πρόγνωση καιρού από το Σάββατο 11-12-2010 έως και την Τρίτη 14-12-2010

    Σάββατο 11/12/2010

    Στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις και στα ορεινά λίγα χιόνια.

    Στην υπόλοιπη χωρά νεφώσεις με χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα στις περιοχές Λήμνου, σποράδων, Εύβοιας, Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων θα είναι έντονα, αλλά από τη νύχτα θα ασθενήσουν.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια και τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές.

    Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

    Κυριακή 12/12/2010

    Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά το πρωί στα πελάγη 7 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

    Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός που τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

    Δευτέρα 13/12/2010

    Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Καταιγίδες στα δυτικά και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα πιθανόν να είναι ισχυρές.

    Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός νωρίς το πρωί στα βόρεια.

    Τρίτη 14/12/2010

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Σποραδικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο και το νότιο Αιγαίο.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στην αρχή της ημέρας 7 με 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51640

    [08] Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 12/12

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:25

    Κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη Κυριακή τα καταστήματα της Αθήνας με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών, με την οποία αποφασίστηκε η κατ' εξαίρεση λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις 12 Δεκεμβρίου 2010. Έτσι αναστέλλεται η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι την Κυριακή, στην περίπτωση που θα λειτουργούσαν τα καταστήματα της Αθήνας την Κυριακή. Την ίδια μέρα, εξάλλου, «χειρόφρενο» τραβούν οι αστικές συγκοινωνίες από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, για το λόγο αυτό αναβάλλονται οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει, στην οδό Πανεπιστημίου, τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51824

    [09] Ξεχειλίζει η οργή των φοιτητών στη Βρετανία

    Παρασκευη, 10 12 2010 08:48

    Ξεχειλίζει η οργή των φοιτητών στη Βρετανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Από το μένος των φοιτητών δεν ξέφυγε και η λιμουζίνα που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του, οι οποίοι βρίσκονταν καθ οδόν σε ένα θέατρο. Σοκαριστικά και απαράδεκτα χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Επίθεση στη λιμουζίνα του πρίγκιπα Καρόλου

    Η βασιλική λιμουζίνα δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου, καθώς o Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, πήγαιναν σε ένα θέατρο.

    Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια και πέταξαν λευκή μπογιά στο αυτοκίνητο.

    Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό, σοκαρισμένοι από τις αντιδράσεις των φοιτητών.

    Όταν ρωτήθηκε λίγο αργότερα, η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, δήλωσε ότι «πάντα υπάρχει μία πρώτη φορά για το κάθε τι».

    Νωρίτερα, φοιτητές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στην Όξφορντ Στριτ και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Έκαναν επίσης ζημιές σε τηλεφωνικούς θαλάμους ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν και κυβερνητικά κτήρια που δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και σιδηρολοστούς.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν 12 αστυνομικοί, οι δυο εκ των οποίων σοβαρά και 43 διαδηλωτές.

    Η αστυνομία προχώρησε σε είκοσι συλλήψεις.

    Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

    Είδηση: 51630

    [10] Τακτοποίηση Ημιυπαιθρίων: Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου

    Παρασκευη, 10 12 2010 18:26

    Με τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο σχέδιο Νόμου «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης», παρατείνεται έως και 28 Φεβρουαρίου 2011 η υποβολή των δικαιολογητικών της «παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 3843/2010» στις πολεοδομικές υπηρεσίες, για την «υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄», του ίδιου ως άνω νόμου.

    Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών αφορά, τόσο την αυτοπρόσωπη απευθείας υποβολή, όσο και την υποβολή τους με συστημένη επιστολή.

    aπε

    Είδηση: 51851

    [11] Κίνητρα απόσυρσης παλιών Ι.Χ - «Φόρο-ανάσα» για την πρώτη κατοικία

    Παρασκευη, 10 12 2010 18:19

    Από 300 έως 2.800 ευρώ θα ωφεληθούν όσοι αντικαταστήσουν το παλιό τους ΙΧ με καινούργιο, σύμφωνα με τα κίνητρα της απόσυρσης που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τονωτική ένεση και στην αγορά ακινήτων κατά τους κτηματομεσίτες και τους κατασκευαστές, θεωρείται η αναστολή του πόθεν έσχες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σε ότι αφορά στα ακίνητα , επίσης με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, παρατείνεται κατά 2 μήνες η προθεσμία για τη ρύθμιση των βοηθητικών χώρων.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια τα αυτοκίνητα που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών και τα οποία σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση μπορούν να αντικατασταθούν με καινούργια στα οποία θα υπάρχει μειωμένο ή ακόμα και μηδενικό τέλος ταξινόμησης.

    Η έκπτωση αυτή θα παρέχεται με το πιστοποιητικό της απόσυρσης και αφορά αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 1998.Αν αντικατασταθούν με καινούργιο έως 900 κυβικά το όφελος θα είναι τουλάχιστον 300 ευρώ, με 1200 κ. 800 ευρώ, με 1400 κ. 950 ευρώ, με 1600 κ. 1450 ευρώ και με 1800 κ. 2100 ευρώ .

    Τονωτική ένεση θεωρεί και αγορά ακινήτων την αναστολή για δύο χρόνια του πόθεν έσχες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας έως 120 τετραγωνικών και αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή έρχεται τη στιγμή καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό μεταβιβάσεων στην τελευταία δεκαετία .

    Περισσότερες από 150.000 καινούργιες ζητούν πάνω από 2 χρόνια αγοραστή. Οι βοηθητικοί χώροι αυτών των ακινήτων, αλλά και όλων των άλλων για τα οποία η άδεια κατασκευής εκδόθηκε πριν από τις 2 Ιουλίου του 2009,εχουν ακόμα δυόμιση μήνες περιθώριο για να ρυθμισθούν. Η σχετική προθεσμία που έληγε στις 28 Δεκεμβρίου παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 51848

    [12] Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

    Παρασκευη, 10 12 2010 08:51

    Δύο συναυλίες στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010, θα δώσει η δημοφιλής τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου, όμως λόγω εξάντλησης εισιτηρίων προστέθηκε και δεύτερη συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί την επομένη (11/12/10) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση Νίκου Πλατύραχου.

    Είδηση: 51628

    [13] Συνέδριο για τη Μικροηλεκτρονική και τη Νανοτεχνολογία στον «Δημόκριτο»

    Παρασκευη, 10 12 2010 17:56

    Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Μicro & Nano 2010» για τη Μικροηλεκτρονική, τη Νανοηλεκτρονική και τη Νανοτεχνολογία θα διεξαχθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 12-15 Δεκεμβρίου. Το συνέδριο είναι το τέταρτο της σειράς συνεδρίων Micro & Nano, που γίνονται κάθε τρία χρόνια από το 2000. Η έναρξη της σειράς αυτών των συνεδρίων άρχισε με την ίδρυση του Επιστημονικού Δικτύου ΜΜΝ στην Μικροηλεκτρονική, τα Μικροσυστήματα και τη Νανοτεχνολογία, ως συνέχεια του οποίου ιδρύθηκε η Επιστημονική Εταιρία Micro & Nano.

    Σκοπός των δύο πρώτων συνεδρίων ήταν η συγκέντρωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες στο πεδίο της Μικροηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας σε ένα κοινό Φόρουμ με ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους, με στόχο τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο αυτό, με πνεύμα διεπιστημονικής προσέγγισης. Ο σκοπός αυτός διευρύνθηκε στη συνέχεια μετά το τρίτο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 επιστήμονες από 23 διαφορετικές χώρες και έλαβε πλέον την μορφή ενός συνεδρίου διεθνούς απήχησης.

    Στο φετινό συνέδριο έχουν υποβληθεί και θα παρουσιασθούν 160 εργασίες από 32 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι επιστήμονες από 34 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας θα παρευρεθούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε ένα διεθνές Φόρουμ, που θα περιλαμβάνει επιστήμονες, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.

    Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα δημοσιευθούν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους και παράδοσης «Microelectronic Engineering», ενώ επιλεγμένα άρθρα που σχετίζονται με τα νανοϋλικά για αισθητήρες και διατάξεις παραγωγής ενέργειας, θα δημοσιευθούν στο επίσης διεθνούς κύρους περιοδικό Nanoscale Research Letters, σε ειδικό τεύχος αφιερωμένο στο συνέδριο.

    Το Συνέδριο οργανώνεται από την επιστημονική Εταιρία Micro&Nano με την υποστήριξη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», του Πανεπιστημίου και του ΙΤΕ Κρήτης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κύπρου και Πάτρας, καθώς και του Cluster Μικροηλεκτρονικής mi-cluster στα πλαίσια του Corallia. Η εκδήλωση υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Νανοηλεκτρονικής SiNANO, του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (ίδρυση 2008).

    Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του «Δημόκριτου» και θα περιλαμβάνει την τελετή βράβευσης του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Στοϊμένου, για τη συμβολή του στην έρευνα στο πεδίο των ημιαγωγών. Θα προηγηθεί ειδική συνεδρία για την έρευνα στη Νανοηλεκτρονική στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Νανοηλεκτρονικής SiNANO.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51847

    [14] «Φανταστείτε ότι τρώτε και θα χάσετε κιλά» λέει νέα έρευνα

    Παρασκευη, 10 12 2010 17:42

    Υγεια

    Ο νους μπορεί να πετύχει εκεί που η θέληση αποτυγχάνει. Αρκεί να φαντάζεστε συνεχώς ότι τρώτε λαχταριστά φαγητά με πολλές θερμίδες, για παράδειγμα μια σοκολάτα ή ένα παγωτό, για να μειώσετε την όρεξή σας και έτσι, σταδιακά, να χάσετε κιλά. Αυτό ανακάλυψε μια νέα πρωτότυπη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που θα μπορούσε να αποκληθεί «δίαιτα της φαντασίας» και η οποία έρχεται να ανατρέψει την καθιερωμένη αντίληψη ότι όσο περισσότερο σκέφτεται κανείς το φαγητό, τόσο πιο πολύ θα φάει τελικά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την πειραματική ψυχολόγο καθηγήτρια Κάρεϊ Μόργουετζ του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», ζήτησαν από 300 εθελοντές να φανταστούν ότι τρώνε ζαχαρωτά ή κομμάτια τυριού. Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν πόσο φαγητό στην πραγματικότητα έφαγαν οι εθελοντές, αφού προηγουμένως είχαν κάνει αυτή τη νοητική άσκηση. Αποδείχτηκε ότι όσοι είχαν φανταστεί ότι τρώνε, έφαγαν μετά μέχρι και 50% λιγότερο φαγητό (δηλαδή το μισό) από ό,τι όσοι δεν είχαν πριν φανταστεί ότι τρώνε.

    Όσο πιο πολύ φαντάζονταν ότι τρώνε, τόσο πιο αποτελεσματική ήταν η μέθοδος. Όσοι έκαναν την άσκηση φαντασίας σε τακτική βάση, είχαν λιγότερη όρεξη και έτρωγαν λιγότερο σε σχέση με όσους έκαναν την ίδια άσκηση λίγες φορές. Με άλλα λόγια, η «εκπαίδευση» του νου φέρνει αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει τη δίαιτα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανάλογα αποτελέσματα, με τη βοήθεια της φαντασίας, μπορεί να υπάρξουν, εκτός από το φαγητό, και σε άλλα πράγματα, όπως στα τσιγάρα και τα ναρκωτικά.

    Η επιτυχία της νοητικής δίαιτας βασίζεται σε ένα κυρίως «τρικ»: στο να φαντάζεται κανείς όσο γίνεται πιο ζωντανά ότι τρώει από την αρχή έως το τέλος το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό και να μην αρκείται απλώς σε μια γρήγορη σκέψη που εύκολα σβήνει από το νου. Όπως είπε η Μόργουετζ, αποτελεί «θεμελιωδώς λανθασμένη στρατηγική» να προσπαθεί κάποιος να κάνει δίαιτα καταπιέζοντας τις σκέψεις του για το φαγητό. Αντίθετα, πρέπει να δίνει διεξόδους σε αυτές τις επιθυμίες, αλλά στη σκέψη του και με όσο γίνεται πιο ρεαλιστικό τρόπο, πράγμα που λειτουργεί ως υποκατάστατο για την τροφή με «σάρκα και οστά».

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51845

    [15] Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σε ανοδική τροχιά η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

    Παρασκευη, 10 12 2010 17:55

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) αναθεώρησε, με σημερινή ανακοίνωσή του, προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2011. Η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", θα ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή του - που σήμερα κυμαίνεται περί τα 89 δολάρια το βαρέλι - αν δεν υπάρξει αύξηση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).

    Οι νέες προβλέψεις του IEA δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 - η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών και σχεδόν 130.000 βαρέλια την ημέρα μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμησή του. Για το 2011, ο IEA εκτιμά αύξηση της ζήτησης κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου 260.000 βαρέλια περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

    Η προς τα πάνω αναθεώρηση οφείλεται στην ισχυρότερη του αναμενόμενου κατανάλωση του "μαύρου χρυσού" στην Κίνα και τις ΗΠΑ. "Ο ΟΠΕΚ μπορεί να πιεσθεί να αυξήσει την προσφορά στην αγορά το 2011, αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται ασταμάτητα", αναφέρει ο IEA. Στην αυριανή συνεδρίασή του στο Κίτο του Εκουαδόρ, ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς την προσφορά, αναφέρουν οι FT, καθώς μετά από δυο χρόνια που μείωνε την παραγωγή του για να αποφύγει τη μείωση των τιμών στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τώρα καλείται να αποφασίσει αν και πόσο θα ανοίξει τις "κάνουλες".

    AΠΕ

    Είδηση: 51846

    [16] O Μηχανισμός των Αντικυθήρων από τουβλάκια Λέγκο

    Παρασκευη, 10 12 2010 17:14

    Ο περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», το σημαντικότερο ίσως τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, δεν έχει σταματήσει να κεντρίζει τη φαντασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τώρα, ένας δημιουργικός σχεδιαστής, μετά από επίπονη προσπάθεια, έφτιαξε ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού με κομμάτια από Lego.

    Ο σχεδιαστής και μηχανικός της Apple, Άντριου Κάρολ, μετά την αρχική ιδέα που είχε ο δημοσιογράφος Άνταμ Ράδερφοντ, δεν έφτιαξε ένα απλοϊκό παιδικό παιγνίδι, αλλά χρησιμοποίησε 1.500 εξειδικευμένα κομμάτια και 110 γρανάζια «λέγκο» (Lego Technic).

    Ο Μηχανισμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον μελέτησαν ενδελεχώς, είναι στη ουσία ένας αστρονομικός υπολογιστής για την πρόβλεψη των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε περίπου το 150 π.Χ. και, από τότε που ανακαλύφθηκε, έχει εκπλήξει τους επιστήμονες όλου του κόσμου με την τεχνική πολυπλοκότητά του και το εύρος των γνώσεων που προϋποθέτει.

    Έχει αναδημιουργηθεί πολλές φορές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο από «λέγκο» και το οποίο μάλιστα λειτουργεί κανονικά. «Αναπαρήγαμε ένα υπολογιστή του 1ου αιώνα προ Χριστού, με το καλύτερο παιγνίδι που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράδερφορντ.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, SciAm.com

    Είδηση: 51844

    [17] Το ποδήλατο μπορεί να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος

    Παρασκευη, 10 12 2010 17:04

    Υγεια

    Η σωματική άσκηση δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση στην ποσότητα ή την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα, με μια βασική εξαίρεση από ό,τι φαίνεται: το ποδήλατο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα, έχουν λιγότερο σε ποσότητα και σε δραστικότητα σπέρμα σε σχέση με όσους δεν κάνουν καθόλου ποδήλατο.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι αθλητές ποδηλάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

    Τώρα, οι ερευνητές, υπό την Λορίν Γουάιζ του πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας "Fertility and Sterility", επιβεβαίωσαν ότι φαίνεται να υπάρχει μια παρόμοια σχέση μεταξύ ποδηλάτου-σπέρματος όχι μόνο στους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ποδήλατο.

    Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 2.200 άνδρες, που έδωσαν δείγματα σπέρματος και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις για την υγεία τους και τις συνήθειες σωματικής άσκησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες ασκούνταν τακτικά (με διάφορους τρόπους), δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με το σπέρμα τους σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν ποτέ.

    Όμως, όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τους επιμέρους τρόπους φυσικής άσκησης που έκανε ο καθένας εθελοντής, τότε προέκυψε ότι όσοι άνδρες έκαναν ποδήλατο πέντε ώρες την εβδομάδα και πάνω, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν τόσο αραιότερο σπέρμα όσο και χειρότερης ποιότητας (δηλαδή λιγότερο κινητικό και δραστήριο).

    Μεταξύ των ανδρών που δεν ασκούνταν τακτικά, το 23% είχε λιγοστό σπέρμα, έναντι 31% όσων έκαναν τακτικά ποδήλατο. Περίπου το 40% των τακτικών ποδηλατών είχαν αραιό σπέρμα αλλά με καλή κινητικότητα έναντι ανάλογου ποσοστού 27% μεταξύ αυτών που δεν ασκούνταν.

    Οι τραυματισμοί ή η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου, που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια του ποδηλάτου, πιθανώς εξηγήσουν τα προβλήματα με το σπέρμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Πάντως η Γουάιζ επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να υποστηριχθεί με κάθε βεβαιότητα ότι το ποδήλατο είναι η αιτία για τα προβλήματα στο σπέρμα. Όπως είπε, πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες σχετικά με το ζήτημα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 51841

    [18] Νέα ανακάλυψη φωτίζει το μηχανισμό δράσης του Αλτσχάιμερ

    Παρασκευη, 10 12 2010 16:49

    Υγεια

    Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ δεν παράγουν υπερβολικά πολλή ποσότητα από μια επιβλαβή πρωτεΐνη στον εγκέφαλό τους, αλλά απλώς την αποβάλουν με πιο αργό τρόπο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους. Αυτή η ζωτική ανακάλυψη από αμερικανούς επιστήμονες, σε σχέση με τη βήτα-αμυλοειδή πρωτεΐνη, που θεωρείται πιθανώς υπεύθυνη για τη σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο στις φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να αναπτύξουν νέα φάρμακα, τα οποία θα επιταχύνουν τη διαδικασία αποβολής της πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο.

    Οι ερευνητές του τμήματος νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεν Λιούις, υπό τον δρα Ράνταλ Μπέιτμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα με τη συσσώρευση της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, προκαλείται κυρίως από την αφύσικα αργή διαδικασία διάλυσής της (με ρυθμό 30% βραδύτερο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους) και όχι από την ταχεία υπερπαραγωγή της.

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτή η κατά 30% μείωση στην ικανότητα αποβολής της πρωτεΐνης σημαίνει ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ ξεκινά περίπου δέκα χρόνια πριν οι άνθρωποι αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα νοητικής δυσλειτουργίας.

    Η νέα μελέτη ήταν μικρή (αφορούσε μόνο 24 άτομα, 12 ασθενείς και 12 υγιείς για λόγους σύγκρισης), αλλά μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για την καλύτερη κατανόηση της νόσου, η οποία πλήττει όλους και περισσότερους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, σε όλο τον κόσμο (γύρω στα 26 εκατομμύρια).

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει ένα τεστ αίματος που θα ανιχνεύει έγκαιρα την επιβράδυνση του ρυθμού διάλυσης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και Αλτσχάιμερ.

    Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν 100 έως 1.000 μεγαλύτερη ποσότητα βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους. Πάντως οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι αν η βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη, που φυσιολογικά παράγεται από τον εγκέφαλο αλλά σχηματίζει πλάκες όταν συσσωρεύεται, είναι αυτή που προκαλεί τη νόσο ή αν τελικά αποτελεί ένα από τα συμπτώματά της.

    Το Αλτσχάιμερ θεωρείται η πιο συνηθισμένη και οδυνηρή μορφή άνοιας, καθώς καταστρέφει σταδιακά την μνήμη και επηρεάζει καταλυτικά την ικανότητα σκέψης και αυτοεξυπηρέτησης του ασθενούς. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που στοχεύουν στην μετρίαση των συμπτωμάτων, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος να αναστραφεί η εξέλιξη της νόσου.

    Οι γιατροί και οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους όσο το δυνατό πιο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, με την ελπίδα ότι έτσι οι φαρμακευτικές θεραπείες θα είναι πιο αποτελεσματικές, όταν οι εγκεφαλικές βλάβες του ασθενούς δεν είναι πολύ προχωρημένες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51840

    [19] Διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας στον Δήμαρχο Κοζάνης

    Παρασκευη, 10 12 2010 18:27

    Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Τεχνολογικό Ίδρυμα καθώς και το Ερευνητικό Ινστιτούτο, αποτελούν σημαντικές συνιστώσες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Εθνικού ακαδημαϊκού χώρου δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μετά την συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος της έθεσε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής και την αναστάτωση που προκλήθηκε με το ενδεχόμενο συγχώνευσης τους.

    Επίσης η Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Κοζάνης πως «ισχύει ο σχεδιασμός των υποδομών, τον οποίο παρακολουθεί και προωθεί ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών, σπουδαστών και αποφοίτων των Τμημάτων οποιουδήποτε Ιδρύματος, άρα και του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θωμάς Δημητριάδης

    Είδηση: 51850

    [20] Επιμένουν στις κινητοποιήσεις οι φοιτητές του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη

    Παρασκευη, 10 12 2010 18:25

    Τη συνέχιση της κατάληψης μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη αποφάσισαν οι φοιτητές, μετά από την τελευταία Γενική Συνέλευσή τους.Στη συνέλευση οι φοιτητές των δύο τμημάτων αποφάσισαν επίσης: τη συγκρότηση επιτροπής προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς για εξέταση της βιωσιμότητας και εξασφάλισης κονδυλίων του Πανεπιστημίου, τη σύνταξη επιστολής με τις θέσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας, την επικοινωνία με το Συνήγορο του πολίτη, την αποστολή επιτροπής στην σημερινή Συνέλευση των καθηγητών.Εκπρόσωποι των συλλόγων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκαν χτες με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, έλαβαν την υπόσχεση να ενημερωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον ίδιο, για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με την Υπουργό Παιδείας η οποία έγινε σήμερα το μεσημέρι.Μετά την συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης η Υπουργός Παιδείας σε δήλωσή της υπενθυμίζει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ανώτατη εκπαίδευση στοιχείο του οποίου αποτελεί η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων, θα ορίζει τα κριτήρια, με ακαδημαϊκούς κυρίως όρους, για την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού, στον οποίο σημαίνοντα ρόλο προτείνεται να παίζουν τα Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας κάθε περιφέρειας. Η συζήτηση κατέληξε η κα Διαμαντοπούλου για το θέμα θα ξεκινήσει από το Υπουργείο Παιδείας με συγκεκριμένες προτάσεις.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θωμάς Δημητριάδης- Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 51849

    [21] Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη των 11 ανηλίκων

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:56

    Σελίδα 1 από 2

    Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Λάρισας, η δίκη των 11 ανηλίκων που συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, η οποία ξεκίνησε χθες. Οι 11 ανήλικοι εκ των οποίων 2 κορίτσια, βαρύνονται με σειρά κατηγοριών που εμπίπτουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο για την συμμετοχή τους στα γεγονότα του 2008 μετά τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Είδηση: 51835

    [22] Εκτακτη συνέλευση αστυνομικών

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:53

    Σελίδα 1 από 2

    Παρουσία του προέδρου της πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους Χρήστου Φωτόπουλου συνεδριάζουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα εκτάκτως οι αστυνομικοί της Λάρισας ενόψει και της κινητοποίησης που πραγματοποιούν την ερχόμενη Τρίτη 14 του μηνός με αιχμή οικονομικά αιτήματα.

    Είδηση: 51834

    [23] Η πρόληψη στον σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να σώσει τον πάσχοντα από ακρωτηριασμό ως 70%

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:48

    Σελίδα 1 από 2

    Νόμισμα με δύο όψεις αποτελεί μια από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι. Και αυτό διότι η σκοτεινή πλευρά του προβλήματος έχει να κάνει με τον ακρωτηριασμό του κάτω άκρου ενός ανθρώπου κάθε 30 δευτερόλεπτα διεθνώς. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 3.000 περίπου ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση, όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα με την ευκαιρία της διεξαγωγής της 9ης Πανελλήνιας Ημερίδας «Διαβητικό Πόδι: έλκη στα κάτω άκρα - πρόληψη ακρωτηριασμών», ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας για το Διαβητικό Πόδι κ. Χρήστος Μανές και o Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» κ. Θ. Κατσαρός.

    Είδηση: 51833

    [24] Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Λάρισας για τα οικονομικά της Οργάνωσης

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:45

    Πραγματοποιείται αύριο στις 10 το πρωι η Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ Λάρισας με κυρίαρχο θέμα την οικονομική κατάσταση της οργάνωσης. Οι αντιπρόσωποι της Ενωσης θα κληθούν παράλληλα να υιοθετήσουν ή να απορρίψουν την πρόταση της διοίκησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Οργάνωση.

    Είδηση: 51831

    [25] Συνεδριάζει αύριο στη Λάρισα το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:44

    Στη Λάρισα, συνέρχεται αύριο Σάββατο, σε διευρυμένη συνεδρίαση το Δ.Σ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Στην συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ.κ. Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καρανίκας, καθώς και στελέχη της Συνομοσπονίδας και του ΚΑΕΛΕ.

    Είδηση: 51830

    [26] Στις κάλπες τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:42

    Σελίδα 1 από 2

    Στις κάλπες προσέρχονται μεθαύριο Κυριακή 12 του μηνός από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου προκειμένου να αναδείξουν τη νέα διοίκηση τους αλλά και τους αντιπροσώπους τους στη κεντρικά όργανα.

    Είδηση: 51829

    [27] Πρεμιέρα αύριο για το μιούζικαλ της πεντάρας στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:41

    Σελίδα 1 από 2

    Μια ξεχωριστή και φιλόδοξη παράσταση παρουσιάζουν αύριο στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο, το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Ορχήστρας Νέων του Δήμου και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

    Είδηση: 51828

    [28] Άκαρπες οι έρευνες για τον 74χρονο αλιέα

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:02

    Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 74χρονου αλιέα στην περιοχή του κόλπου Γέρας στη Λέσβο που αγνοείται από χθες το μεσημέρι. Σήμερα από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και οχήματα στη χερσαία περιοχή, ενώ στη θάλασσα επιχειρούν πλωτά του Λιμενικού Σώματος και σκάφη εθελοντών. Το ελικόπτερο Souper Pouma που συμμετείχε χθες στις έρευνες έμεινε καθηλωμένο σήμερα λόγω καιρού. Συναγερμός σήμανε όταν στις 14:00 χθες το μεσημέρι, ο Λιμενικός Σταθμός Περάματος, ενημερώθηκε από ιδιώτη αλιέα ότι στη θαλάσσια περιοχή του Ντιπίου, εντός του κόλπου Γέρας εντόπισε ακυβέρνητη μηχανοκίνητη λέμβο χωρίς επιβαίνοντα. Από την Λιμενική Αρχή διαπιστώθηκε ότι η λέμβος ανήκει σε 74χρονο, ο οποίος είχε αποπλεύσει μόνος του, πρωινές ώρες χθες για αλιεία στην περιοχή ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ, εντός του κόλπου Γέρας. Στην επιχείρηση εντοπισμού συμετέχουν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λέσβου και άνδρες από το Σύνδεσμο Έφεδρων Καταδρομέων Νομού Λέσβου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τη δύση του ηλίου.

    Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

    Είδηση: 51822

    [29] Αρχεία κειμένου, μη εκτυπώσιμα, από το WWF υπέρ των δέντρων

    Παρασκευη, 10 12 2010 15:15

    Το «γραφείο χωρίς χαρτιά» (paperless office) αποτελεί ακόμα μια ουτοπία που η τεχνολογία υποσχέθηκε, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να υλοποιήσει. Στοίβες χαρτιών συνεχίσουν να εκτυπώνονται και να κατακλύζουν τα γραφεία σε όλο τον κόσμο. Έναν ακόμα πρωτότυπο τρόπο για την προστασία του πλανήτη μας και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του σκέφτηκε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση (WWF), ο οποίος έρχεται να προστεθεί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή στην οδήγηση υβριδικού αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος αρχείου που «σώζεται» μεν στον υπολογιστή, αλλά αρνείται να εκτυπωθεί.

    Το WWF δημιούργησε το δικό του τύπο αρχείου, που μάλιστα φέρει το όνομά του (.wwf). Μοιάζουν με τα γνωστά αρχεία .pdf, μόνο που δε μπορούν να εκτυπωθούν. Με τον τρόπο αυτό, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε γραφεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, κάνουν μεγάλη σπατάλη χαρτιού, τυπώνοντας με το παραμικρό κείμενα και άλλα έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν απλώς να διαβάζουν στην οθόνη του υπολογιστή.

    Η οργάνωση συστήνει στους χρήστες να αποφασίζουν ποιά αρχεία τους δεν απαιτούν εκτύπωση οπωσδήποτε και να σώζουν τα υπόλοιπα αρχεία, που είναι μόνο για ανάγνωση, στο νέο format .wwf. Όταν τα αρχεία αυτά διανέμονται σε άλλους, αυτοί θα μπορούν να τα διαβάσουν, αλλά όχι να τα εκτυπώσουν, κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό για μερικούς , αλλά θα σώσει αρκετά δέντρα που δεν θα καταλήξουν στην χαρτοβιομηχανία ως πρώτη ύλη.

    Για να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο τύπο αρχείου, πρέπει πρώτα να «κατεβάσει» ένα μικρό πρόγραμμα λογισμικού από τη διεύθυνση http://www.saveaswwf.com. Προς το παρόν, τα αρχεία .wwf διατίθενται μόνο για λειτουργικό σύστημα Mac OS X, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια έκδοσή τους για Windows, που θα ενδιαφέρει ακόμη περισσότερους χρήστες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51826

    [30] Νέα παράταση για την εξεταστική της Siemens

    Παρασκευη, 10 12 2010 16:19

    Νέα παράταση για τις 20 Ιανουαρίου 2011 πήρε η εξεταστική επιτροπή της Siemens, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόταση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο κ. Σφακιανάκης ζήτησε χρονικό περιθώριο ενός μηνός, ως τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο στα αρχεία που έχει βρει ή ανακτήσει στον «σκληρό δίσκο» του ηλεκτρονικού υπολογιστή της ιδιαιτέρας γραμματέως του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Αικατερίνης Τσακάλου, καθώς και του κεντρικού server της Siemens-Ελλάς.

    «Υπάρχει υλικό που μπορεί να διαφοροποιήσει τα πράγματα ως προς πρόσωπα και γεγονότα», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, ενώ πληροφορίες από βουλευτές αναφέρουν ότι «υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και υπουργών, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί στην υπόθεση».

    Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα και την Τετάρτη της ερχόμενης εβδομάδας, για να συζητήσει για το βασικό σκέλος του πορίσματος που αφορά τα πραγματικά περιστατικά για τα επιμέρους κεφάλαια που συνιστούν την υπόθεση Siemens.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της εξεταστικής με έγγραφό του προς την ανακρίτρια της υπόθεσης Μαρία Νικολακέα, ζητεί να πληροφορηθεί την πρόοδο από το άνοιγμα λογαριασμών που έχει ζητήσει η επιτροπή.

    Είδηση: 51838

    [31] Στον απόηχο των κυβερνητικών αποφάσεων

    Παρασκευη, 10 12 2010 12:45

    Σε ημερίδα που διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση», θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι «θεμελιώνουμε ένα νέο κράτος τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας σε ημερίδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα την ευρωπαϊκή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές νίκησε ο Καλλικράτης».

    Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο η οποία συνδέεται με το πρόβλημα χρέους και υπογράμμισε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξαιτίας ενός υπερτροφικού, σπάταλου και πελατειακού κράτους.

    Στην ημερίδα μίλησαν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στο κράτος για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, ενώ στην ομιλία του ο αρμόδιος επίτροπος περιφερειακής ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα θα ανταμοιφθούν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 51800

    [32] Ένας νεκρός από τον εκτροχιασμό τρένου στον Αχλαδόκαμπο

    Παρασκευη, 10 12 2010 10:46

    Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας το βράδυ της Πέμπτης, στον Αχλαδόκαμπο Αργολίδας. Λόγω του δυστυχήματος ανεστάλησαν όλα τα δρομολόγια στην γραμμή Κόρινθος- 'Aργoς-Τρίπολη-Ναύπλιο. Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Το κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής, μέχρι την Τρίπολη, είχε ανακαινιστεί πριν από ένα χρόνο, ενώ οι εργασίες ανακαίνισης, μέχρι την Καλαμάτα, ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στον Αχλαδόκαμπο

    Είδηση: 51726

    [33] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στον Αχλαδόκαμπο

    Πεμπτη, 09 12 2010 23:39

    Αμαξοστοιχία η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Άργος - Τρίπολη εκτροχιάστηκε στις 21.40 την Πέμπτη, λίγο πριν τον σταθμό του Αχλαδόκαμπου. Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 7 άτομα, 4 επιβάτες και 3 μέλη του προσωπικού και όπως ανακοινώθηκε 3 επιβάτες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. Επί τόπου έσπευσαν συνεργεία του ΟΣΕ για τον απεγκλωβισμό των επιβατών ενώ στην περιοχή, η οποία είναι δύσβατη, βρέθηκαν και σωστικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον αντιπύραρχο περιφερειάρχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου Χρήστο Ψυχογιό. Την Πυροσβεστική ειδοποίησε ο μηχανοδηγός του τρένου, ο οποίος κατάφερε να απεγκλωβιστεί και είναι καλά στην υγεία του. Τα έργα ανακαίνισης της γραμμής διήρκεσαν περίπου μια 5ετία και ολοκληρώθηκαν το 2009. Μέχρι στιγμής οι δύο επιβάτες που απελευθερώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τραυματισμένοι.

    Εύλογα ερωτήματα έχει προκαλέσει σε στελέχη του ΟΣΕ ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας στον Αχλαδόκαμπο Αργολίδας, καθώς συνέβη σε μία προσφάτως ανακαινισμένη γραμμή και το τρένο ήταν σύγχρονης τεχνολογίας. Επιτόπου βρέθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο πρόεδρος του ΟΣΕ μαζί με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων ώστε να διερευνήσουν τα αίτια του συμβάντος.

    Είδηση: 51616


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 December 2010 - 18:01:12 UTC