Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: «Σε λίγες ημέρες ο νέος επενδυτικός νόμος»
  • [02] Η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στόχος της Οικονομικής Αστυνομίας
  • [03] Λ. Κατσέλη: Προχωρούμε με προσοχή το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων
  • [04] Θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού ''Αθηνόραμα''
  • [05] Ελλάδα: Έξαρση της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης
  • [06] ΣτΕ: Συζητήθηκε η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές

    [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: «Σε λίγες ημέρες ο νέος επενδυτικός νόμος»

    Τεταρτη, 01 12 2010 19:22

    Λίστα με 250 εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέδωσε ο ΣΕΒ στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μεταξύ αυτών το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμψηφίζουν την υπερωριακή απασχόληση με ρεπό και η κατάργηση υποχρεωτικών εισφορών και αμοιβών προσδιοριζόμενων από το δημόσιο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η μελέτη αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα δρα σε ναρκοθετημένο πεδίο και ζητά την άρση των εμποδίων για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, κάλεσε το σύνολο των κοινωνικών εταίρων σε συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την έξοδο από την κρίση. Να πληρώνουν και οι έχοντες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε -σε μια παρέμβαση μείζονος σημασίας- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας, πως υπάρχει μια γραμμή κάτω από την οποία δεν μπορούν να πιεστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.Την αντίθεσή του στην πρόταση για κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς στα επιμελητήρια διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

    Μ. Χρυσοχοΐδης

    Πολύ χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη μελέτη του ΣΕΒ για τα εμπόδια, την επιχειρηματικότητα που του παρέδωσε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

    Από την πλευρά του ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα περνά σε καθημερινή βάση από συμπληγάδες, ενώ ανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

    ΣΕΒ: «Εργασία το Σάββατο και συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας»

    Εργασία και το Σάββατο με χορήγηση συμπληρωματικής ανάπαυσης καθώς και συμψηφισμός των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Στα εργασιακά οι προτάσεις του ΣΕΒ προβλέπουν ακόμη να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4 %) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

    Ο ΣΕΒ παρέδωσε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Τα εμπόδια που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο βάζει εμπόδια ακόμη και στις εξαγωγές προϊόντων, ή στις προσλήψεις προσωπικού. Για παράδειγμα για τις προσλήψεις η διαδικασία προβλέπει τήρηση ειδικού βιβλίου, αναγγελία της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, υποβολή πίνακα προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας κ.α. ενώ για τις εξαγωγές το κράτος πέρα από την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζει τις δαπάνες για εμπορικά ταξίδια και δεν επιτρέπει την προσωρινή εξαγωγή προϊόντων που προορίζονται για εκθέσεις στο εξωτερικό. Στα "περίεργα" των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία περιλαμβάνονται ακόμη τα όρια στο ύψος των αποθηκών που είναι 11-12 μέτρα, ή το γεγονός πως το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί τα άδεια κοντέινερ ως εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η μεταφορά τους από τα ΙΧ φορτηγά, ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, αλλά να γίνεται υποχρεωτικά από τα ΔΧ, έναντι κομίστρου.

    Ο ΣΕΒ ζητά μεταξύ άλλων να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Προτείνει επίσης, κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

    Εισηγείται επιπλέον απελευθέρωση (κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών) για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί. Στο "μέτωπο" των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις. Ζητά επίσης "ορθολογική τιμολόγηση" της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών. Προτείνει εξάλλου κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη (bake off), κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

    Αντιδράσεις

    Την αντίθεσή του με ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ, για την άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος. Ενώ επισημαίνει ότι εν πολλοίς συμφωνεί με τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, προσθέτει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" και εκφράζει απορία "για την χρησιμότητα ή ακόμη και την σκοπιμότητα που ενδέχεται να κρύβουν ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΕΒ". Η αντίθεση του ΕΒΕΑ εστιάζεται σε τρία θέματα για τα οποία ο κ. Μίχαλος επισημαίνει τα εξής:

    Ποια είναι η σκοπιμότητα της προτεινόμενης απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού, με ιστορία 90 χρόνων; Δεν θα αποβεί εν τέλει σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, που έτσι θα χάσουν τις άκρως ανταποδοτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν από τα επιμελητήρια;

    Ποια η είναι χρησιμότητα του φραγής του δικαιώματος για εργασία σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία; Το κράτος δεν πρέπει να μεριμνά για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών του;

    Ποια η είναι η χρησιμότητα της κατάργησης των ανώτερων τιμών πώλησης σε χώρους που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως για παράδειγμα τα κυλικεία των πλοίων; Μήπως το κράτος δεν πρέπει να εποπτεύει τις αγορές προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών;

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τις προτάσεις αυτές και υποστηρίζει ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και δραστική μείωση της φορολογίας.

    ΓΣΕΕ: Η «βουλιμία» του ΣΕΒ, εκτός ορίων!!

    Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ' ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους.

    Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν άλλο το μάρμαρο. Ας πληρώσουν επιτέλους όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια πλούτιζαν και πλουτίζουν στις πλάτες μας.

    Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, αυτές τις «φαεινές ιδέες» του ΣΕΒ όπως απαιτούμε και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση.

    ΚΚΕ για τις θέσεις του ΣΕΒ και της κυβέρνησης

    Οι μεγαλοβιομήχανοι αποθρασυμμένοι αξιώνουν να αποφασίζουν αυτοί το χρόνο εργασίας και το μισθό πείνας που θα δίνουν στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και η ΝΔ όχι μόνο υιοθετούν τις αντιδραστικές τους επιδιώξεις αλλά και προπαγανδίζουν ως πατριωτικό καθήκον τη συναίνεση για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

    Η εργατική τάξη έχει και υποχρέωση και τη δύναμη να υπερασπιστεί και να κατακτήσει το δίκιο της, οργανώνοντας τώρα αποφασιστικά την ταξική αντεπίθεσή της κατά των κομμάτων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών της.

    ΣΥΝ- Δήλωση του Δ. Στρατούλη

    Σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ, κ. Δασκαλόπουλου, με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Χρυσοχοϊδη, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση:

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, με «ανοιγμένη την όρεξη» από τα συνεχή δώρα της κυβέρνηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (πιο γρήγορες και πιο φθηνές απολύσεις, μικρότερη φορολογία κερδών, δωρεάν επιχορηγήσεις για θέσεις επισφαλούς απασχόλησης, κ.λ.π.), απαιτεί με θρασύτητα να του «δώσουν στο πιάτο» και τις ελάχιστες προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχουν μέχρι τώρα καταργηθεί (πενθήμερο, αμοιβή υπερωριών, όρια στην εκ περιτροπής εργασία).

    Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα με τους αγώνες τους και οι δυνάμεις της Αριστεράς με την αναγκαία συμπόρευση και κοινή δράση τους μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά «κάνουν τον τροχονόμο» στις επιθυμίες του ΣΕΒ, πριν η χώρα μας μετατραπεί σε κοινωνικό και εργασιακό νεκροταφείο.

    Ως καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής θεωρεί ο ΛΑΟΣ την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας να πληρώσουν οι έχοντες.

    ΣΕΒ: Συνάντηση εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων για τα εργασιακά

    Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία του ΣΕΒ η συνάντηση των εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων με αντικείμενο τα εργασιακά, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην οποία μετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Εργατικού Δίκαιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουκιάδης, συντονιστής της διαβούλευσης που προηγήθηκε για τα θέματα μεσολάβησης και διαιτησίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση που είχε οριστεί το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα αυτά, ματαιώθηκε μετά τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ.

    Στον αποκλεισμό αυτό αναφέρεται έμμεσα ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στα γραφεία του Συνδέσμου, στην οποία αναφέρει ότι "Σε πείσμα των κατ' επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν σήμερα το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα".

    "Πεποίθησή μου, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου-με στόχο την προστασία της απασχόλησης και την στήριξη της ανάπτυξης. Μολονότι είναι φυσικό να υπάρχουν μεταξύ μας επί μέρους αποκλίσεις, μας ενώνει η αγωνία να προστατεύσουμε στο μέτρο του δυνατού τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας από τις επιπτώσεις της κρίσης."

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνάντηση Παπούλια με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Είδηση: 50023

    [02] Η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στόχος της Οικονομικής Αστυνομίας

    Τεταρτη, 01 12 2010 22:07

    Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προωθείται για υπογραφή σχέδιο διατάγματος το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Με το σχέδιο που υπογράφει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, γίνεται πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού για ίδρυση Οικονομικής Αστυνομίας η οποία θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες και ευελιξία δράσης σε πανελλαδική κλίμακα. Κύριος στόχος να κτυπηθεί το οικονομικό έγκλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλος στόχος είναι η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

    Η οικονομική αστυνομία θα έχει αρμοδιότητα να καταδιώξει εγκλήματα όπως: η απόκρυψη φορολογικών στοιχείων, η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και η παράνομη διακίνηση χρήματος, η παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων από τα κρατικά ταμεία. Οι παράνομες συναλλαγές σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, η μη καταβολή εισφορών από φυσικά και νομικά πρόσωπα, η υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, οι παράνομες συνταγογραφήσεις, οι αναληθείς γνωματεύσεις γιατρών, προκειμένου να πληρώσουν ασφαλιστικοί φορείς και η έκδοση αποδείξεων από γιατρούς. Το κάθε είδους λαθρεμπόριο και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Η οικονομική αστυνομία θα στελεχωθεί από ειδικό προσωπικό και νέους επιστήμονες που έχουν προσληφθεί πρόσφατα και θα υπάγεται απ' ευθείας στον αρχηγό της αστυνομίας.

    Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα έχει, ειδικότερα, τμήματα γενικών υποθέσεων και προστασίας προσωπικών δεδομένων, τμήμα προστασίας ανηλίκων, τμήμα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και λογισμικού και τμήμα ασφάλειας ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Σε κάθε διεύθυνση ασφαλείας της ελληνικής αστυνομίας δημιουργείται ειδική διεύθυνση αθλητικής βίας με στόχο τη τήρηση της δημόσιας τάξης σε τοπικούς και διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες.

    Τέλος, δημιουργείται κέντρο συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών με στόχο να συγκεντρώνει πληροφορίες για κάθε μορφής έγκλημα σε όλη τη χώρα, ώστε να αντιμετωπίζεται πιο εύκολα το οργανωμένο έγκλημα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50029

    [03] Λ. Κατσέλη: Προχωρούμε με προσοχή το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων

    Τεταρτη, 01 12 2010 22:41

    Σε συμφωνία κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, η απόκλιση από τις κλαδικές μπορεί να φτάνει το 12%, η διάρκειά της θα είναι δύο έτη και για αυτό το διάστημα θα απαγορεύονται οι απολύσεις. Σε επιχείρηση κάτω των 20 ατόμων, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται από το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διατηρηθεί το δικαίωμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και στα μέλη που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Τη σχετική συμφωνία αναμένεται να επικυρώσει νομοθετικά μετά από εισήγηση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη η Βουλή μέσα στον μήνα. Νωρίτερα η κ. Κατσέλη μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με αφορμή τις διαβουλεύσεις για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, είχε ζητήσει συναίνεση για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει απόφαση για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά θα επανεξεταστούν μέσω αναλογιστικών μελετών οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνεχιστεί η καταβολή τους και την επόμενη πενταετία, έδωσε στη Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι κάποια ταμεία δίνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις και εφόσον έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τις δίνουν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, πλην όμως αν φανεί ότι θα έχουν πρόβλημα τα επόμενα πέντε χρόνια, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές μέσα στο 2012: "Δεν θα χρειαστούν παντού προσαρμογές, αλλά εκεί που χρειάζονται θα γίνουν".

    Σε μία συνεδρίαση ενημέρωσης δεύτερο μείζον θέμα που ετέθη από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ήταν το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, το οποίο θα έλθει με νομοθετική πρωτοβουλία ως το τέλος του χρόνου ταυτόχρονα με το θέμα της διαιτησίας.

    Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και τουλάχιστον στο θέμα της διαιτησίας διαγράφεται ευρύτερη συναίνεση.

    Η υπουργός υπογράμμισε ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση μισθών, κάτω όμως από όρια που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου.

    Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που μας δίνει μία αισιοδοξία ότι θα θέσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση, πρόσθεσε η υπουργός.

    Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ζήτησε εξαιρετική προσοχή στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος το πλαφόν των 730 ευρώ που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας - ποσό που προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

    Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι διαχρονικά η εργασία έχει κατασυκοφαντηθεί μέσω των αμοιβών και ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι το ίδιο ισοβαρείς με τον δημόσιο, πόσω μάλλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι κατά πολύ υψηλότερες, ενώ υπογράμμισε ότι αντίβαρο στην ανταγωνιστικότητα δεν ήταν οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε από την πλευρά του ότι με τις επιχειρησιακές συμβάσεις "θα γίνει σφαγείο σε σειρά κλάδων με μειώσεις μισθών από 10-40%", ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπονομευθεί η κατώτερη αμοιβή στην εθνική συλλογική σύμβαση: "Δεν θα υπάρξει ανοχή για να μεταβληθούν οι εργασιακές συνθήκες σε Ασίας και Λατινικής Αμερικής"

    Στην ανάγκη να ακολουθήσουμε τις αρχές του "οικονομικού εθνικισμού", που ακολουθούν ισχυρότερες από την ελληνική οικονομίες, επισήμανε από πλευράς ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης, επιμένοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται όσο αυξάνονται οι λαθρομετανάστες και μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

    Για δολίευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έκανε λόγο ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Κριτσωτάκης, συμπληρώνοντας ότι συνιστά ταξική τακτική μείωση του εργασιακού κόστους για τον εργοδότη: "Δεν θα σας δώσουμε την ανοχή μας, όπως δεν θα σας την δώσει ούτε η κοινωνία".

    "Φυσικά και προχωρούμε με εξαιρετική προσοχή στις διαπραγματεύσεις για ένα ζήτημα που μας επιβάλλεται κι από το μνημόνιο και το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών, ούτε να καταστρατηγηθούν βασικά εργασιακά δικαιώματα", απάντησε η υπουργός.

    Η κ. Κατσέλη, στην εισαγωγική της ομιλία, αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί στο τρίπτυχο "βιώσιμο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης- καταπολέμηση ανεργίας-καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού", χαρακτηρίζοντας απολύτως επιτυχημένα τα προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (ένταξη 94.000 επιχειρήσεων για διατήρηση 190.000 θέσεων εργασίας), αλλά και τα προγράμματα για την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας για ανέργους και νέους.

    Απολύτως θετική χαρακτήρισε η υπουργός και τη μείωση δαπάνης των ταμείων κυρίως από την ιατροφαρμακευτική δαπάνη που αναμένεται να φτάσει το 1,4 δισ. το 2011 από τα 850 εκατ. που μειώθηκε φέτος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης γνωστοποίησε ότι σε δέκα ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, ενώ ως τις 15 Ιανουαρίου 2011 θα είναι έτοιμη η μελέτη και για το Δημόσιο, οπότε και θα προχωρήσουν οι αναλογιστικές μελέτες και για τα επικουρικά ταμεία.

    Ο υπουργός είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού, αλλά "ουδείς θα υποστηρίξει ότι με την ψήφιση ενός νόμου μπαίνει το σύστημα στον αυτόματο πιλότο".

    Μέχρι τον Απρίλιο του 2011, είπε, θα έχουν εισαχθεί όλα τα ταμεία στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2011 η απογραφή όλων των συνταξιούχων. Το σύστημα, πρόσθεσε, είναι ήδη σε θέση να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων και να εντοπίζει διπλοσυνταξιούχους.

    Το υπουργείο φιλοδοξεί αρχές του νέου χρόνου να έχουν γίνει δύο Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο κέντρο της Αθήνας για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.

    Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η πλήρης τεκμηρίωση για τα βαρέα και ανθυγιεινά θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2011, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας των ταμείων, ώστε να αποκτήσουν ενιαία δομή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50030

    [04] Θεατρικά βραβεία κοινού του περιοδικού ''Αθηνόραμα''

    Τεταρτη, 01 12 2010 21:23

    Απονεμήθηκαν χθες Τρίτη βράδυ , για δωδέκατη συνεχή χρονιά, τα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2010, στο Μέγαρο Μουσικής. Η Νένα Μεντή, η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη και η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι οι φετινοί ''αγαπημένοι''και ''βραβευμένοι'' ηθοποιοί από το Αθηναϊκό κοινό.

    Η φετινή τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού έγινε υπό τηνβ¦ αυστηρή επιτήρηση της ''Θεατρόικας. Που σημαίνει ότι ο παρουσιαστής της βραδιάς Κλέων Γρηγοριάδης, υποδυόμενος έναν αμείλικτο εκπρόσωπο του Διεθνούς Θεατρικού Ταμείου, ανέλαβε να διαφυλάξει τόσο το κύρος του θεσμού όσο και του ελληνικού θεάτρου εν γένει. Βοηθοί του, για να συμπληρωθεί η τρόικα, το Duo Fina, οι δίδυμοι τενόροι (Γιάννης και Τάκης Φίνας), οι οποίοι συνδυάζουν τις εκπληκτικές φωνητικές ικανότητες με το χιούμορ και την ανατροπή. Όπως καταλαβαίνετε, η δουλειά τους συνάντησε πολλές "εσωτερικές" δυσκολίες, αλλά το γέλιο βγήκε αβίαστα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή, όπου η θεατρική ομάδα Tandem μας έκανε μια χιπ χοπ περιήγηση στη φετινή σεζόν.

    Στο πιάνο ήταν ο Θάνος Μαργέτης. Τα κείμενα και οι στίχοι ήταν του Θύμιου Νικολόπουλου και η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.

    Όπως τόνισε η εκδότρια του "αθηνοράματος" Άννη Ηλιοπούλου: "Κόντρα στην κρίση, το ελληνικό θέατρο βρίσκεται σε δημιουργικό πυρετό, με 350 προγραμματισμένες πρεμιέρες μέσα στο χειμώνα. Οι καλλιτέχνες δεν σταματούν ξαφνικά να κάνουν θέατρο, τουναντίον επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, παίρνουν ρίσκα σε επίπεδο παραγωγής αλλά και ρεπερτορίου, κάνουν καλλιτεχνικές συμμαχίες, ανοίγουν νέους θεατρικούς χώρους. Το σκηνικό αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ο καθένας τάσσεται με το είδος θεάτρου που του ταιριάζει περισσότερο και το εμπορικό θέατρο βρίσκεται πλέον σε δημιουργική άμιλλα με το πειραματικό. Εξίσου λογικό είναι και το ερώτημα: "Ποιος θα αντέξει;" Η απάντηση είναι μία και σαφής: "Μόνο όσοι επενδύσουν στην ποιότητα".

    Από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι και τον Μάιο του 2010, οι αναγνώστες του "αθηνοράματος" είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της Θεατρομανίας που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν και ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, όπως και τον συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και των τεχνών, γενικότερα, καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο.

    Τα βραβεία (φιλοτεχνημένα από τη Μαρία Ζιάκα) απένειμαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, Ρένη Πιττακή και Γιάννης Μπέζος, η βουλευτής και ηθοποιός Πέμυ Ζούνη, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής, ο διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. Μηνάς Μαυρικάκης και η εκδότρια του "αθηνοράματος" Άννη Ηλιοπούλου.

    Tα βραβεία:

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    1o Βραβείο "ΜΑΟΥΖΕΡ" (Άττις)

    2ο Βραβείο "ΣΛΟΥΘ" (Αθηνών)

    3ο Βραβείο "ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ" (Εθνικό Θέατρο)

    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    1o Βραβείο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ - "ΜΑΟΥΖΕΡ"

    2ο Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ - "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

    3ο Βραβείο ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ - "ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ"

    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

    ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ - "ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ"

    ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

    1o Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - "Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ"

    2ο Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ - "ΣΛΟΥΘ"

    3ο Βραβείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ - "ΣΛΟΥΘ"

    ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

    1o Βραβείο ΝΕΝΑ ΜΕΝΤΗ - "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

    2ο Βραβείο ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ - "LA CHUNGA"

    3ο Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ - "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ"

    ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

    1o Βραβείο ΝΤΕΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ - "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

    2ο Βραβείο ΚΛΕΡ ΜΠΡΕΣΓΟΥΕΛ - "ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ"

    3ο Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ - "Ο ΒΙΣΣΥΝΟΚΗΠΟΣ"

    ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ

    1o Βραβείο ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

    2ο Βραβείο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΤΗΣ - "ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ"

    3ο Βραβείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ - "ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ"

    ΣΥΝΘΕΤΕΣ

    1o Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ - "ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ;"

    2ο Βραβείο ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ - "ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ"

    3ο Βραβείο ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

    ΦΩΤΙΣΤΕΣ

    1o Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - "ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ"

    2ο Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ"

    3ο Βραβείο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ - "ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ"

    AΠΕ

    Είδηση: 50026

    [05] Ελλάδα: Έξαρση της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης

    Τεταρτη, 01 12 2010 21:31

    Υγεια

    Στα όρια της κατάθλιψης λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκεται το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που εκπονείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.

    Το κύριο συναίσθημα που διαπιστώνεται είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον και φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές.

    Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Λασιθιωτάκη, ο θυμός αυτός συνήθως εκτονώνεται είτε με οξυθυμία είτε με απάθεια ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.

    Σύμφωνα με την κ. Λασιθιωτάκη, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράσεις απελευθέρωσης από το συναίσθημα στέρησης.

    «Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά έξω από τα καταναλωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης».

    AΠΕ

    Είδηση: 50027

    [06] ΣτΕ: Συζητήθηκε η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές

    Τεταρτη, 01 12 2010 20:01

    Συζητήθηκε την Τετάρτη στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του δικηγόρου Π. Γιαννόπουλου που ζητεί να ακυρωθεί εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών του περασμένου Ιουνίου κατά το σκέλος της που αναφέρεται στην κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των υπηρεσιών των δικηγόρων και επιβάλλει ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές αμοιβές. η προσβαλλόμενη πράξη αποτελεί ερμηνευτική εγκύκλιο που στερείται "εκτελεστικού χαρακτήρα" γιατί δεν θέτει κανόνες δικαίου και η κατάργηση της απαλλαγής των υπηρεσιών των δικηγόρων από τον ΦΠΑ επήλθε με τον νόμο 3842/2010 που τροποποίησε διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) υπάγοντάς τις σε συντελεστή ύψους 23%, υποστήριξε η σύμβουλος επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

    Η κ. Νίκα εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση του εν λόγω δικηγόρου ως απαράδεκτη διατυπώνοντας όμως την επιφύλαξη, ότι αν το δικαστήριο κρίνει ότι με τις νέες ρυθμίσεις:

    Όλες οι αμοιβές των δικηγόρων για παροχή νομικών υπηρεσιών υπάγονται σε ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου και των αμοιβών για νομικές υπηρεσίες που παρέχονται από δικηγόρους με πάγια αντιμισθία (έμμισθοι δικηγόροι που εργάζονται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Οργανισμούς, Τράπεζες, κ.λπ.)

    Ότι η αντίθετη ερμηνεία που δίνει η εγκύκλιος για τις νομικές υπηρεσίες με πάγια αντιμισθία εξαιρεί από τον ΦΠΑ τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία είναι δεσμευτική, τότε η υπουργική εγκύκλιος έχει μόνο κατά το μέρος αυτό κανονιστικό χαρακτήρα, προσβάλλεται παραδεκτός και είναι ακυρωτέα ως προς αυτό το τμήμα γιατί εισάγει κανονιστική ρύθμιση χωρίς εξουσιοδότηση, ενώ δεν έχει τηρηθεί και ο απαιτούμενος τύπος δημοσιότητας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Ο κ. Γιαννόπουλος στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι τόσο η από 24.6.2010 εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι διατάξεις του Ν. 3842/2010 με τις οποίες οι δικηγόροι υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και παράνομες και ειδικότερα, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

    Συγκεκριμένα, στην αίτησή του υπογραμμίζει ότι καταστρατηγείται η συνταγματικά προστατευόμενη ισότητα των πολιτικών, καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ στους ελεύθερους - μάχιμους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους συναδέλφους του, (δηλαδή σε αυτούς που εργάζονται με πάγια αντιμίσθια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, Ο.Τ.Α., Τράπεζες, κ.λπ.), δεν επιβάλλεται, παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο. Έτσι, όμως η μη υπαγωγή των δικηγόρων με πάγια αντιμίσθια στον ΦΠΑ λειτουργεί υπέρ "των οικονομικώς ισχυρών, που έχουν την δυνατότητα απασχολώντας δικηγόρους με πάγια αντιμίσθια να μην καταβάλλουν ΦΠΑ για τις δικηγορικές υπηρεσίες που παρέχουν". Αντίθετα, ο απλός πολίτης όταν καταφεύγει στους δικηγόρους καταβάλλει ΦΠΑ.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50024


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 December 2010 - 21:54:03 UTC