Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συναίνεση»
  • [03] Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ
  • [04] Το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ομόλογα
  • [05] Πρεμιέρα για την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων
  • [06] Απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ
  • [07] Αυτοκτόνησε ο Μάριο Μονιτσέλι
  • [08] Θετικά εξετάζεται πρόταση για λειτουργία ογκολογικού Νοσοκομείο στο υπό κατάργηση στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας
  • [09] «Μαρτυρίες μιας διαδρομής»
  • [10] Ληστεία σε βάρος αποστολής των ΕΛΤΑ στο Λιβάδι
  • [11] Θεμελιώνεται νέο κτίριο της Νομαρχίας
  • [12] Απεργούν αύριο και μεθαύριο οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [13] Εκθέσεις ζωγραφικής
  • [14] Συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
  • [15] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [16] Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολόγων
  • [17] Ο καιρός στη Θεσσαλία
  • [18] Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» για την Υπαπαντή
  • [19] Η συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος
  • [20] Τομογράφοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
  • [21] Ομιλία Παν. Γεννηματά στην Καλαμάτα
  • [22] Κυριακή και μουσικοί
  • [23] «Δρόμοι πάνω στο χιόνι»
  • [24] Αντιδράσεις για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων
  • [25] Υπό κατάληψη τα τμήματα ΔΟΣΑ ΤΕΦΑΑ και Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
  • [26] «Καμία αύξηση στη ΔΕΥΑ Καβάλας» διαπιστώνει και ο ελεγκτής της Περιφέρειας
  • [27] Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις
  • [28] Ληστεία σε βάρος 42χρονης γυναίκας
  • [29] Εξιχνιάστηκε η αρπαγή 38χρονου Κινέζου
  • [30] Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην Καλαμάτα
  • [31] Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
  • [32] Ημερίδα για τον "Καλλικράτη» στην Πάτρα
  • [33] Πολιτιστικές ειδήσεις
  • [34] Η Ν.Δ. για την «Ολυμπία Οδό»
  • [35] Αποτίμηση των εκλογών από τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ.
  • [36] Η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών
  • [37] Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

    [01] Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν

    Τεταρτη, 01 12 2010 10:26

    Την ανάγκη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να βρεθούν στο επίκεντρο μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από την πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, όπου πραγματοποιείται η διήμερη Σύνοδος Κορυφης του Οργανισμού, η πρώτη από το 1999, επισημαίνοντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας. Στο επίκεντρο της Συνόδου, στην οποία μετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και ο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, βρίσκονται ο μετασχηματισμός του διεθνούς οργανισμού σε μία κοινότητα ασφάλειας -με στόχο την πρόληψη, τη διαχείριση και την επίλυση διενέξεων με ειρηνικό τρόπο-, η ανασυγκρότηση περιοχών όπως η Γεωργία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και η εφαρμογή των δεσμεύσεων για την ελευθερία των ΜΜΕ και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων.

    Γ. Παπανδρέου: "Λιγότερος εθνικισμός, περισσότερη συνεργασία"

    Απαιτείται λιγότερος εθνικισμός και περισσότερος διεθνισμός και συνεργασία, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαμορφωθούν κοινές αξίες και δράσεις στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, η οποία μπορεί να αποδώσει περισσότερα οφέλη στη σταθερότητα και την ασφάλεια των χωρών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην εποχή της ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών, αλλά και στην εποχή που η οικονομική κρίση συμβάλει στην πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση, πρέπει να μιλήσουμε για τις αιτίες της οικονομικής αστάθειας.

    Μία από αυτές, ανέφερε, είναι οι εξοπλισμοί και η ανάγκη ελέγχου και μείωσης τους, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν στην εκπαίδευση, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και την πράσινη ανάπτυξη.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Παπανδρέου, είχε σειρά συναντήσεων και επαφών.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, με τον οποίο μίλησε για ευρωπαϊκά θέματα, ζητήματα οικονομίας και διμερείς σχέσεις.

    Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, την περαιτέρω συνεργασία, ενεργειακά ζητήματα καθώς και θέματα επενδύσεων και τουρισμού.

    Η κατάσταση της πορείας της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, ο μηχανισμός στήριξης, η κατάσταση και οι αντιδράσεις των αγορών και οι προοπτικές και εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και στο Κυπριακό συζητήθηκαν μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του προέδρου της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ.

    Ο Γ. Παπανδρέου είχε επίσης επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, αλλά και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι "πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά".

    Στη Σύνοδο, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

    Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής από το 1999

    Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας αντιπρόεδρος, 7 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και 14 υπουργοί, από τα 56 συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι των 12 (έξι Μεσογειακών και έξι Ασιατικών) Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού.

    Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο που πραγματοποιείται μετά από 11 χρόνια -με τελευταία εκείνη της Κωνσταντινούπολης (18-19 Νοεμβρίου 1999)- και επίσης είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε κέντρο-ασιατική χώρα. Μέχρι το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί έξι Σύνοδοι Κορυφής.

    Να σημειωθεί ότι αυτές οι Σύνοδοι δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά μόνο όταν επιτευχθεί η απαιτούμενη προς τούτο ομοφωνία.

    "Όλος ο πλανήτης και όχι μόνο ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι", υπογράμμισε ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου, αναφέρθηκε σε κρίση ταυτότητας του ΟΑΣΕ, την οποία απέδωσε στην αποτυχία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών του να οδηγήσει σε κοινή κατεύθυνση, αλλά και στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ναρκοθετεί την ικανότητα του ΟΑΣΕ να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η αλλαγή στον ΟΑΣΕ πρέπει να ξεκινήσει με "αληθινές πολιτικές πρωτοβουλίες" που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του και θα δημιουργήσουν μια "κοινότητα ασφαλείας σε όλη την ευρωατλαντική και ευρασιατική περιοχή", ενώ αυτή η αλλαγή πρέπει να επικεντρώνει εφεξής στα αποτελέσματα, καθώς όπως είπε ο κ. Ευθυμίου "η στοχευμένη δράση δεν συμπεριλαμβάνεται στα δυνατά μας σημεία".

    Η εξασφάλιση της ειρήνης, η προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο έλεγχος των εξοπλισμών, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, αποτελούν την "φιλόδοξη ατζέντα" που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην ομιλία του.

    Ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κιργιστάν και του Αφγανιστάν, λέγοντας πως ο ΟΗΕ θα εκπονήσει -στις αρχές του 2011- Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός θα καλωσόριζε την ενεργότερη συμμετοχή του ΟΑΣΕ, στην υποστήριξη των εθνικών προγραμμάτων του Αφγανιστάν.

    Σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Μπαν Κι Μουν εξήρε τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην προώθηση και υποστήριξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "οι αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες είναι βασικό στοιχείο δημοκρατίας, αλλά δεν αποτελούν εγγύηση καλής διακυβέρνησης".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε σε διπλασιασμό των προσπαθειών, ώστε τα κράτη να προωθήσουν το κράτος δικαίου την ίση πρόσβαση στην δικαιοσύνη και την συμμετοχή των πολιτών.

    "Σαφώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία χωρίς ταυτόχρονα να επικεντρώνουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των αξιών, αρχών και δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση συνεκτικών κοινωνιών.

    "Η υποστήριξη των δικαιωμάτων, μεταναστών και προσφύγων είναι εξαιρετικά επείγουσα" πρόσθεσε ο κ. Μπαν Κι Μουν.

    Σε ό,τι αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, επισήμανε το γεγονός ότι ο Οργανισμός υπολογίζει στην υποστήριξη του ΟΑΣΕ, για την προώθηση της Ατζέντας της Σεούλ (G-20), τονίζοντας πως μια σειρά ζητημάτων είναι ώριμα για συμφωνία.

    Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, είπε ότι παρότι η διεθνής κοινότητα σημείωσε πρόοδο στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, εντούτοις υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ο κ. Μπαν Κι Μουν εξήρε τις πρωτοβουλίες του Καζακστάν για το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Σέμιπαλατίνσκ, το οποίο, όπως είπε, "από πεδίο τρόμου μετατράπηκε σε σύμβολο ελπίδας".

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ατζέντα που έθεσε μπορεί να επιτευχθεί και τόνισε ότι ο Οργανισμός θα σταθεί δίπλα στον ΟΑΣΕ, για έναν κόσμο πιο ασφαλή, δίκαιο και ευτυχισμένο.

    Στόχος η υιοθέτηση πολιτικής διακύρηξης

    Η φετινή Σύνοδος είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Το Καζακστάν ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2010, αναλαμβάνοντας εξαρχής να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009, μέσω της οποίας εγκαινίασε τον Ευρωπαϊκό Διάλογο Ασφάλειας με σκοπό να γεφυρώσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Νωρίς το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Τρόικας και των Ασιατικών και Μεσογειακών Εταίρων χωριστά, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο βασικός στόχος της Συνόδου είναι να υιοθετηθεί πολιτική διακήρυξη, η οποία να έχει "δραστικό προσανατολισμό", για συγκεκριμένα θέματα μείζονος σημασίας και για την πλήρη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αρχών και Αξιών του Οργανισμού.

    Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο τον μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία "Κοινότητα Ασφάλειας", όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Η επινόηση της "Κοινότητας Ασφαλείας" έγινε πρώτα από την Γαλλία με βάση τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας.

    Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι εξής:

    βελτίωση θεσμικής ικανότητας του ΟΑΣΕ ως προς την πρόληψη, διαχείριση και επίλυση διενέξεων, καθώς και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών (όπως Γεωργία, Υπερδνειστρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ),

    ενίσχυση του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων, και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και διατήρηση της σημασίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE),

    περαιτέρω εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ανθρώπινης Διάστασης, με έμφαση στην ελευθερία των ΜΜΕ,

    και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση αναδυομένων διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων (ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν).

    Άλλα σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι οι διεθνικές απειλές που άπτονται και των τριών διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

    Οι τρόποι ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ, με ενδεχόμενη μελλοντική υιοθέτηση νομικά δεσμευτικού κειμένου (Χάρτη Οργανισμού) - διότι ο Οργανισμός είναι πολικά δεσμευτικός) - θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής.

    Επίσης, θα εξετασθούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επιπτώσεις των οικονομικών και περιβαλλοντικών απειλών στο πεδίο της ασφάλειας, συντονισμός μεταξύ διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΣτΕ, ΟΑΣΕ, ΟΣΣΑ-CSTO), θέματα ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, ελευθερία της έκφρασης, των ΜΜΕ και της ροής της πληροφόρησης.

    Το Καζακστάν έγινε εφέτος η πρώτη πρώην σοβιετική δημοκρατία που ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ και ο Ναζαρμπάεφ, ο οποίος κυβερνά την κεντρασιατική χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, ανυπομονεί να δείξει στον κόσμο την ανακαινισμένη Αστάνα.

    Όμως, ο ενθουσιασμός στην πρωτεύουσα του Καζακστάν επισκιάστηκε από τις επικρίσεις διεθνών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικών διπλωματών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης της χώρας στο πεδίο των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Τρίτη τις κυβερνήσεις των κρατών της Κεντρικής Ασίας να επεκτείνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός φυλακισμένου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Καζακστάν, του Εβγένι Ζιόβτις, σε συνάντησή της με φοιτητές.

    Υπέρ των μεταρρυθμίσεων ο Μεντβέντεφ

    Απαραίτητες θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και εκτιμά πως ο ΟΑΣΕ έχει χάσει την δυναμική του.

    "Ο ΟΑΣΕ πρέπει να εκσυγχρονίσει το στυλ και τον τρόπο δράσης του. Στην πραγματικότητα ο οργανισμός έχει αρχίσει να χάνει την δυναμική του, πρέπει να το πούμε αυτό ξεκάθαρα", επισήμανε ο Μεντβέντεφ, ζητώντας να αποκτήσει ο οργανισμός "πιο συγκεκριμένη νομική βάση".

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, ζητώντας ένα "πιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης".

    "Δεν ζητάμε μόνο ένα ισχυρό σχέδιο απόφασης που θα επαναλαμβάνει τις αρχές του οργανισμού, αλλά ένα σχέδιο δράσης που θα κοιτάζει προς το μέλλον και θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια σε όλους του τομείς", επισήμανε η Κλίντον.

    "Οι δυνατότητες του οργανισμού πρέπει να ενισχυθούν", πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως "κανένας άλλος περιφερειακός οργανισμός δεν έχει την δυνατότητα να αποτρέπει τις συγκρούσεις στην περιοχή".

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είπε ακόμα πως ο ΟΑΣΕ μπορεί να αναλάβει δράση κατά της διακίνησης, να προωθήσει το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να δρα γρηγορότερα και τα μέλη του να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 49867

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη συναίνεση»

    Τεταρτη, 01 12 2010 08:06

    Τα αποτελέσματα της προσπάθειας ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας επιβραβεύθηκαν από την τρόικα, με την προοπτική που άνοιξε για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των αγορών στην προσπάθεια αυτή. Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2011 είναι κρίσιμο, καθώς μπαίνει στην κύρια φάση του το πρόγραμμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ζήτησε τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών φορέων, μη αποκλείοντας και συνταγματικές αλλαγές όπου χρειαστεί. Για «θετική απόφαση γύρω από τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου» που «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής», έκανε επίσης λόγο ο κ. Παπανδρέου, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

    "Δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο το 2011"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ συνέπεσε με το "σημείο μηδέν" για τη χώρα, σημειώνοντας ότι ποτέ στον τόπο μας δεν έγιναν τόσες θετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

    "Γνωρίζω πολύ καλά ότι πολλές από τις αλλαγές που υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό δεν θα περάσουν εύκολα από τις συμπληγάδες της συντήρησης, του κατεστημένου (...) Εμείς επιδιώκουμε την ευρύτερη συναίνεση. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο διαβούλευσης" Γ. Παπανδρέου

    Χαρακτήρισε δε το 2011 ως το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο, όπου το πρόγραμμα των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που αλλάζουν τη χώρα μπαίνει στην κύρια φάση του.

    Στόχοι είναι ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο, η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    "Ζητώ από όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της χώρας. Δεν είναι δική μου προσπάθεια είναι ολόκληρου του λαού και ολόκληρης της Ελλάδας να ξαναβρεί τον εαυτό της", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

    "Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παρέμβει"

    Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, κατά τις διμερείς επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι αγορές συνεχίζουν τις δυσκολίες και πως, ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει.

    «Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι», επισήμανε και διαχώρισε την περίπτωση της Ιρλανδίας από εκείνη της Ισπανίας.

    Τόνισε, ειδικότερα, ότι η Ιρλανδία έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ η Ισπανία είναι μια «υγιής οικονομία», τα προβλήματα της οποίας, όπως πρόσθεσε, δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας.

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ανάφερε ότι το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν μικρό, αλλά μεγάλωσε με την κρίση.

    «Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα», τόνισε.

    «Έχουμε τις επαφές μας με πολλούς και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια κοινά σημεία για τη μετεξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

    Υπογράμμισε, ότι η εμπειρία της χώρας μας είναι πολύτιμη για τους άλλους, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

    Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο ως παρατηρητής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις και ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49768

    [03] Ανεστάλη η απεργία της ΠΝΟ

    Τεταρτη, 01 12 2010 08:33

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς ανεστάλη από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης η οκταήμερη απεργία των ναυτεργατών, έχοντας προηγηθεί η παρέμβαση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και η πολιτική επιστράτευση των απεργών. Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς και στα υπόλοιπα λιμάνια, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φορτηγά με προϊόντα, άρχισε ήδη να ομαλοποιείται. Ωστόσο, λόγω της αναγγελίας θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων ανοιχτού τύπου απο Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη, καθώς και τα δρομολόγια των ιπτάμενων δελφινιών για Αργοσαρωνικό. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία για τυχόν τροποποιήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων.

    Το βράδυ της Τρίτης, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συνεδρίασε στο πλοίο "Κρήτη 1" και αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε νέα συνεδρίαση και εξετάζοντας τα δεδομένα που έχουν προκύψει αποφάσισε την αναστολή της απεργίας.

    Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει: «Η οκταήμερη απεργία της Ομοσπονδίας, που ανεστάλη, υπήρξε σκληρή και διεξήχθη κάτω από αντίξοες συνθήκες, τόσον από την πλευρά του εφοπλιστικού κεφαλαίου της Ακτοπλοΐας, αλλά και της Κυβέρνησης, που αντιστρατεύθηκε με κάθε μέσο τα δίκαια και θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών.

    »Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για δεύτερη φορά στην πολιτική της ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, αδυνατώντας να εξεύρει λύσεις στα ώριμα, οξυμένα και αυτονόητα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέφυγε στην προσφιλή «συνταγή» της του κατάπτυστου, επαίσχυντου, βαθύτατα αντιδημοκρατικού και αντεργατικού μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών, γνωστή από το προηγούμενο του 2002" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    »Υπογραμμίζεται ότι η ΠΝΟ και οι Έλληνες ναυτεργάτες στο σύνολό τους καταδικάζουν τα γεγονότα αυτά και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν σθεναρά τέτοιες πρακτικές, που έχουν αποδοκιμασθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού".

    Το απόγευμα της Τρίτης, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία στο λιμάνι του Πειραιά, αντιδρώντας στην επιστράτευση των ναυτεργατών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών

    Είδηση: 49769

    [04] Το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ομόλογα

    Τεταρτη, 01 12 2010 08:53

    Υπέρ της παραπομπής σε προανακριτική επιτροπή των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη, τάσσονται το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες και στους κκ. Αλογοσκούφη και Μεϊμαράκη και ο ΣΥΡΙΖΑ στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Τάσο Παπαληγούρα και Σωτήρη Χατζηγάκη. Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, εκτιμά ο ΛΑΟΣ και δηλώνει ότι θα τοποθετηθεί στη Βουλή για τον κ. Δούκα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: ο»ΏΒουλή: Προανακριτική για Τσιτουρίδη - Δούκα στο πόρισμα για τα ομόλογα

    Είδηση: 49777

    [05] Πρεμιέρα για την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων

    Τεταρτη, 01 12 2010 09:19

    Αρχίζει σταδιακά από σήμερα η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων αιχμής σε όλη τη χώρα, με το ωράριο των τακτικών ιατρείων να διαρκεί έως τις 22:00. Πέραν των ιατρικών, θα διενεργούνται εργαστηριακές ακτινολογικές εξετάσεις και επεμβάσεις που δεν απαιτούν νοσηλεία. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.

    Ξεκινά από σήμερα, η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

    Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα έχουν περισσότερες ώρες καθη΅ερινά για εξετάσεις και επε΅βάσεις στα δη΅όσια νοσοκο΅εία.

    Τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν και το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 22.00, είναι τα εξής: τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού", "Ευαγγελισμός", ΚΑΤ, "Αγιος Σάββας", "Γεννηματάς" Αθήνας, "Ερυθρός", Κρατικό Νίκαιας, "Τζάνειο", "Αττικόν", "Μεταξά", "Θριάσιο", "Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου", ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, "Θεαγένειο", Καβάλας, Λάρισας, Βόλου και το Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

    Η απόφαση ορίζει, ως ολοήμερη λειτουργία, την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των κλινικών ιατρείων, που τώρα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και αργότερα οι χειρουργικές πράξεις.

    Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα επιβαρύνεται το Τα΅είο του ασθενούς για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επε΅βατικές πράξεις, που πραγ΅ατοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου. Αν ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος, καταβάλλει στο νοσοκομείο αμοιβή για τις πράξεις αυτές, με το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.

    Για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που διενεργούνται από τον ίδιο γιατρό συμπληρωματικά στην επίσκεψη στο ιατρείο, όπως γυναικολογικοί ή καρδιολογικοί υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, αμνιοκεντήσεις, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή.

    Η αμοιβή για την επίσκεψη, διαμορφώνεται ως εξής:

    Για τους πανεπιστημιακούς: Καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ.

    Για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ: Συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές Α΄ 60 ευρώ, επιμελητές Β΄ 45ευρώ, επιμελητές Γ΄ 30 ευρώ.

    Για τους γιατρούς νοσοκομείων που βρίσκονται σε άγονες περιοχές: Συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές Α΄ 40 ευρώ, επιμελητές Β΄ 30 ευρώ, επιμελητές Γ΄ 20 ευρώ.

    Η αμοιβή των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών, καθορίζεται στα 150 ευρώ για μικρή επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη που απαιτεί βραχεία εντός της ημέρας νοσηλεία.

    Τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία θα καλύπτουν τα έξοδα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.

    Συνεχίζεται η κινητοποιήση των γιατρών του ΙΚΑ

    Όσον αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ανανέωση των συμβάσεών τους και προκήρυξη αντίστοιχων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο Ίδρυμα.

    Το προσωπικό ασφαλείας στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ θα δέχεται μόνο έκτακτα περιστατικά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49783

    [06] Απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

    Τεταρτη, 01 12 2010 09:36

    Έληξε στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης η 24ωρη απεργία των δημοσιογραφικών ενώσεων, της ΠΟΣΠΕΡΤ και άλλων τεχνικών ενώσεων, με βασικά αιτήματα τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων, των θέσεων εργασίας και αξιοπρεπών μισθών. Οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, καταγγέλλοντας λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μαζικές απολύσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Απεργία στα ΜΜΕ

    Είδηση: 49794

    [07] Αυτοκτόνησε ο Μάριο Μονιτσέλι

    Τεταρτη, 01 12 2010 09:57

    Σε ηλικία 95 ετών αυτοκτόνησε ο «πατέρας» της ιταλικής κωμωδίας Μάριο Μονιτσέλι, ο οποίος πήδηξε από το παράθυρο του νοσοκομείου Σαν Τζοβάνι στη Ρώμη όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό επειδή έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Ο Μονιτσέλι γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1915 στο Βιαρέτζο, στην Τοσκάνη, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία.

    Η σειρά ταινιών του «Οι Εντιμότατοι φίλοι μου», με πρωταγωνιστές τον Ούγκο Τονιάτσι και τον γάλλο ηθοποιό Φιλίπ Νουαρέ, που επικεντρώνεται στα έργα και τις ημέρες μίας παρέας τεσσάρων φίλων που σκαρώνουν κάθε είδους σκανδαλιά κατά πάντων, κάνοντας την διασκέδασή τους τρόπο ζωής, παραμένει στην κορυφή της ιταλικής κωμωδίας όπως επίσης και μία από τις καλύτερες ταινίες του.

    Ο Μονιτσέλι συνεργάσθηκε με μεγάλα ονόματα της 7ης τέχνης. Το 1958, γυρίζει το κορυφαίο έργο «Ο Κλέψας του Κλέψαντος» με τη σύμπραξη των Βιτόριο Γκάσμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Κλαούντια Καρντινάλε, ενώ η ταινία «Ο Μεγάλος Πόλεμος» με τον Βιτόριο Γκάσμαν του χάρισε τη διεθνή αναγνώριση, ένα Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

    Ο Μονιτσέλι, που εργάσθηκε επίσης στο θέατρο και την τηλεόραση, γύρισε συνολικά 65 ταινίες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Italian cinema great Mario Monicelli kills himself

    Είδηση: 49811

    [08] Θετικά εξετάζεται πρόταση για λειτουργία ογκολογικού Νοσοκομείο στο υπό κατάργηση στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:29

    Θετικά καταρχήν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρόταση, για εγκατάσταση των ογκολογικών κλινικών των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, στις εγκαταστάσεις του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, το οποίο πρόκειται να καταργηθεί .

    Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Δίκτυο Θεσσαλίας, ο βουλευτής Λάρισας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Ασ. Ροντούλης, ο οποίος μετά τη γωνστοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας να καταργήσει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας, πρότεινε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με την μεταφορά κλινικών από τα δυο νοσοκομεία. Όπως δήλωσε ο κ. Ροντούλης, τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος, όσο και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, έχουν εκφραστεί καταρχήν θετικά για την πρόταση.

    Είδηση: 49904

    [09] «Μαρτυρίες μιας διαδρομής»

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:29

    Ο «Πολιτιστικός Αντίλογος διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «μαρτυρίες μιας διαδρομής» της Έλλης Παππά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 06:00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Μπελογιάννης, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης και ο επιμελητής εκδόσεων και ερευνητής Γιώργος Ζεβελάκης.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49905

    [10] Ληστεία σε βάρος αποστολής των ΕΛΤΑ στο Λιβάδι

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:29

    Στα χρήματα των συντάξεων προορίζονταν για τους συνταξιούχους του Λιβαδίου, φαίνεται ότι στόχευαν οι τρεις δράστες που το πρωί της Τρίτης, σταμάτησαν το φορτηγό αυτοκίνητο που κινούνταν στο δρόμο Ελασσόνας - Λιβαδίου, στο ύψος της Δολίχης, το μετέφερε την αλληλογραφία στο ορεινό χωριό της Ελασσόνας.

    Με την απειλή πιστολιών, ακινητοποίησαν και έδεσαν τον 60χρονο οδηγό. Στη συνέχεια οδήγησαν το φορτηγό σε παρακείμενο χωματόδρομο, και έψαξαν τα δέματα της αλληλογραφίας, αναζητώντας προφανώς τα χρήματα των συντάξεων. Χρήματα δεν υπήρχαν ωστόσο και οι δράστες «περιορίστηκαν» να αφαιρέσουν 50 ευρώ από τον οδηγό του οχήματος

    Είδηση: 49903

    [11] Θεμελιώνεται νέο κτίριο της Νομαρχίας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:28

    Θεμελιώνεται την ερχόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 11πμ από το Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό, το νέο συγχρονο Διοικητικό Κτίριο, που κατασκευάζει η Νομαρχία στο τέρμα της οδού Φαρσάλων

    Το κτίριο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012, προορίζεται να στεγάσει όλες τις γεωτεχνικές Υπηρεσίες του Ν. Λάρισας, και αναμένεται να ενδυναμώσει το κτιριακό δυναμικό μιας πόλης Ειδικότερα, στο νέο κτίριο θα είναι δυνατή η συγκέντρωση όλων των γεωτεχνικών υπηρεσιών του νομού που τώρα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα ενοικιαζόμενα κτίρια για τα οποία καταβάλλεται υψηλό μίσθωμα.

    Είδηση: 49901

    [12] Απεργούν αύριο και μεθαύριο οι γιατροί του ΙΚΑ

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:28

    Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

    Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητάει ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ, την κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών κ.α.

    Είδηση: 49899

    [13] Εκθέσεις ζωγραφικής

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:27

    - Η εικαστική έκθεση της Παυλίνας Αθανασοπούλου φιλοξενείται στο «Καλλιτεχνικό Στέκι», στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 07:30 το απόγευμα έως τις 11:00 το βράδυ.

    -Τα εγκαίνια της έκθεσης της ζωγράφου Χριστιάνας Κανελλακοπούλου, θα γίνουν το Σάββατο, στις 05:00 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί τις ώρες που θα είναι ανοιχτό το Μουσείο.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49900

    [14] Συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:27

    Εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 2 βεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας.

    Η βιοίκηση του ΕΚΝΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού, τους εκλεγμένους στα β.Σ των Σωματείων και ιδιαίτερα όσους κατά καιρούς διετέλεσαν μέλη του βιοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΝΛ και των πρωτοβάθμιων Σωματείων να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

    Είδηση: 49898

    [15] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:26

    Δ' ΕΘΝΙΚΗ (6ος Ομιλος)

    Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία των μεσσηνιακών ομάδων που μετέχουν στον 6ο όμιλο της Τέταρτης εθνικής, εν όψει των αγώνων της Κυριακής που θα διεξαχθούν στις 3 το απόγευμα και έχουν ως εξής:

    Καλαμάτα-Ατρόμητος Λάππα

    Πάμισος Μεσσήνης-Αχιλλέας Αιγιαλείας

    Αθλητική Ένωση Σπάρτης-Μεσσηνιακός

    Eράνη Φιλιατρών- Διαγόρας Βραχνέϊκων

    Τριταιϊκός-Αθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας.

    Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑβ¦

    Ο τεχνικός της Μαύρης Θύελλας Έλβιο Μάνα, στα πλάνα που καταρτίζει εν όψει του προσεχούς αγώνα με το Λάππα, δεν μπορεί να υπολογίζει τον έμπειρο αμυντικό Βασίλη Μπλέτσα, ο οποίος υποφέρει από ενοχλήσεις στο δικέφαλο.

    ΠΑΜΙΣΟΣ

    Η νίκη και το τρίποντο, είναι μονόδρομος για τους πράσινους της Μεσσήνης στην αναμέτρηση με το συγκρότημα των Καμαρών. Όμως, ο τεχνικός Κώστας Κλάδης με τον συνεργάτη του Γιώργο Γρηγορόπουλο θα στερηθούν των υπηρεσιών των Νίκου Κατσίποδα, Τάσου Βαβαρούτσο και Νίκου Πατσιώτη, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας.

    ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ

    Νοκ αουτ για δυο μήνες, τέθηκε ο ποδοσφαιριστής του Μεσσηνιακού Αρβανίτης, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα της περασμένης αγωνιστικής με την Εράνη.

    ΕΡΑΝΗ

    Ο προπονητής της Εράνης Παναγιώτης Παναγόπουλος, εν όψει του αγώνα με τα Βραχνέϊκα δεν θα έχει στην διάθεσή του τον έμπειρο Καλαματιανό μέσο Θόδωρο Δασκαλάκη, ο οποίος στο νικηφόρο αγώνα με τον Μεσσηνιακό συμπλήρωσε απαγορευτικό αριθμό καρτών, τέσσερις κίτρινες.

    Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑΣ

    Καθοριστικής σημασίας αγώνα, για τη συνέχεια του πρωταθλήματος θα δώσει ο Αθλητικός Όμιλος Κυπαρισσίας εκτός έδρας με αντίπαλο τον Τριταιϊκό, καθώς οι δυο ομάδες ισοβαθμούν στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 14 βαθμούς.

    ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΝΗΜΗΣ

    Τουρνουά ποδοσφαίρου, στη μνήμη του επί σειρά ετών παράγοντα του Ολυμπιακού Καλαμάτας Δημήτρη Βογιατζή, θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στο Αθλητικό Κέντρο της Ένωσης στον Κορδία. Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν οι ομάδες της Καλαμάτας, του Απόλλωνα, του Αθλητικού Ομίλου Ασπροχώματος και του Ολυμπιακού Καλαμάτας.

    ΤΖΟΥΝΤΟ

    Μεσσήνιος είναι πλέον ο πρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, αφού στο πρόσωπο του Τάσου Μαρκάκη, βρέθηκε συναινετική λύση για τον επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης που όρισε το Πρωτοδικείο, εν όψει των αρχαιρεσιών που θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49897

    [16] Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολόγων

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:26

    Ξεκινούν μεθαύριο Παρασκευή στη Λάρισα οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ερευνας Νευρολογικών Νοσημάτων «Ημέρες Νευρολογίας 2010» .

    Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών με άνοια, καθιστώντας την ασθένεια αυτή τεράστιο ιατροκοινωνικό πρόβλημα. Η αύξηση αυτή του αριθμού των ασθενών με άνοια μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια.

    Είδηση: 49896

    [17] Ο καιρός στη Θεσσαλία

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:26

    Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι θα επικρατήσουν σήμερα στη Θεσσαλία.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς- μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Για αύριο προβλέπεται ο ίδιος καιρός

    Είδηση: 49895

    [18] Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» για την Υπαπαντή

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:36

    Την αναμόρφωση της εμποροπανηγύρεως της Υπαπαντής προτείνει «το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» του Δήμου Καλαμάτας ώστε «η πόλη της Καλαμάτας να γίνει για τους επισκέπτες ένας προορισμός που θα προσφέρει υψηλή αισθητική, ποιότητα υπηρεσιών και πολιτισμό».

    Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται οι εξής: η χωροθέτηση των εκδηλώσεων να στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου. Να δημιουργηθούν πολλά μικρά καλαίσθητα εκθετήρια σε πλατείες και πεζοδρόμους της πόλης. Τα είδη προς πώληση να περιορίζονται σε προϊόντα λαϊκής και θρησκευτικής τέχνης, ενώ να προβάλλονται και να προωθούνται τοπικά αγροτικά προϊόντα με διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης τα ο διήμερο της εορτής να καθιερωθεί ως περίοδος προσφορών των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης ενώ ο Δήμος να εξασφαλίσει την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων με σκοπό την προσέλκυση θεματικού τουρισμού.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49914

    [19] Η συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:35

    Η ανάπτυξη της χώρας απασχόλησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στις 26 & 27 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργου Καραμπάτου.

    Η αποτύπωση της εικόνας της πραγματικής οικονομίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς και οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και η επιδείνωση των δεικτών της αγοράς, όπως την καταγράφουν τα Επιμελητήρια της χώρας, αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης κατά την πρώτη μέρα της συνέλευσης, ενώ θέματα της συνέλευσης αποτέλεσαν επίσης το ΕΣΠΑ, η υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ( το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων για τη Βιομηχανία - Επιχειρηματικότητα 2010-2025» και το "on-line Σύμβουλο του Επιχειρηματία" που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος. Οι εργασίες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος έγιναν παρουσία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Υφυπουργού, κ. Παναγιώτη Ρήγα, από τους οποίους οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ζήτησαν «να τρέξουν» αναπτυξιακά προγράμματα για να «ξεκολλήσει» η ελληνική οικονομία.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49913

    [20] Τομογράφοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:34

    Η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας αξονικού και μαγνητικού τομογράφου οι οποίοι θα λειτουργούν το ερχόμενο 6μηνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο Μαγνητικός Τομογράφος θα εγκατασταθεί στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα κυλικείο του Νοσοκομείου, ενώ αυτό θα μεταφερθεί εντός του Δεκεμβρίου στην πύλη της κυρίας εισόδου του Ιδρύματος.

    Ο εργολάβος διαμορφώνει ήδη το νέο χώρο του κυλικείου, ώστε με το νέο έτος να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στον οποίο λειτουργεί σήμερα το κυλικείο, όπου θα τοποθετηθεί ο Μαγνητικός Τομογράφος. Όπως είναι γνωστό εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται σε λειτουργία η Μονάδα Εμφραγμάτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στο μεταξύ προχωράει η διαδικασία πρόσληψης ενός ακόμα γιατρού, επιμελητή β', στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την ευθύνη λειτουργίας της οποίας έχει αναλάβει, Διευθυντής. Στόχος της διοίκησης του Νοσοκομείου, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μπέζος, είναι η πλήρης ανάπτυξή της σε χρονικό ορίζοντα εξαμήνου. Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με τον επιμελητή β' της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από το Μάιο φθάνουν τις 15. Κάποιοι από τους γιατρούς έχουν ήδη αναλάβει εργασία ενώ οι υπόλοιποι αναμένονται τις επόμενες ημέρες ύστερα από την δημοσίευση της πρόσληψής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49912

    [21] Ομιλία Παν. Γεννηματά στην Καλαμάτα

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:33

    Ο επίτιμος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς θα μιλήσει την Παρασκευή στις 07:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με θέμα «Η Ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και το νοικοκυριό της υπαίθρου στη δίνη της οικονομικής κρίσης». Την εκδήλωση διοργανώνει η οργάνωση «ΑΧΕΠΑ Ελλάς» και το τοπικό τμήμα της «Παπαφλέσσας».

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49911

    [22] Κυριακή και μουσικοί

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:32

    Στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με τίτλο "Κυριακή και μουσικοί", την Κυριακή το βράδυ θα γίνει ένα αφιέρωμα στην πορεία του Καλαματιανού βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά. Στο αφιέρωμα θα τραγουδήσει ο ίδιος και η επίσης Καλαματιανή σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ενώ στο πιάνο θα είναι ο Δημήτρης Γιάκας.

    Στη συνέχεια, στις 12 Δεκεμβρίου στις 07:00 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένο ένα ρεσιτάλ πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη, σε έργα Γιόχανς Μπραμς.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49910

    [23] «Δρόμοι πάνω στο χιόνι»

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:30

    Το βιβλίο του δικηγόρου Βασίλη Αμανατίδη «Δρόμοι πάνω στο χιόνι», θα παρουσιαστεί σήμερα στις 07:30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τον τ. υπουργό Σταύρο Μπένο και το δημοσιογράφο Γιάννη Τριάντη.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49908

    [24] Αντιδράσεις για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:30

    Με αναστολή της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων απαντούν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στην εφαρμογή από σήμερα του νόμου για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου «λόγω της χρονιότητας θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων προτείνεται η προσωρινή διακοπή των απογευματινών ιατρείων - ολοήμερης λειτουργίας για το μήνα Δεκέμβριο, μέχρι να αποσαφηνιστεί και να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των ασθενών αλλά και των εργαζομένων»

    Είδηση: 49906

    [25] Υπό κατάληψη τα τμήματα ΔΟΣΑ ΤΕΦΑΑ και Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:30

    Υπό κατάληψη τελούν τα τμήματα ΔΟΣΑ ΤΕΦΑΑ και Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

    Οι φοιτητές αντιδρούν στο θέμα της σίτiσης καθώς πριν λίγες μέρες ο Δ/ντης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), ανακοίνωσε στους φοιτητές ότι δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σίτiσης, η λέσχη της πανεπιστημιούπολης (άνω λέσχη) παρά μόνο για τους οικότροφους φοιτητές, που σημαίνει μόνο 700 μερίδες φαγητού.

    Μάλιστα ανακοινώνει στους υπόλοιπους φοιτητές να απευθύνονται στην λέσχη της Κομοτηνής, στην παλιά Νομική.

    Είδηση: 49909

    [26] «Καμία αύξηση στη ΔΕΥΑ Καβάλας» διαπιστώνει και ο ελεγκτής της Περιφέρειας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:29

    «Ουδεμία αύξηση δόθηκε στους διευθυντές και τους προϊσταμένους της ΔΕΥΑ Καβάλας, ενώ η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΔΕΥΑΚ δεν αποκλίνει στο παραμικρό από τα όσα αναφέρονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ» επισημαίνεται στο υπηρεσιακό σημείωμα του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Καβάλας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ, Νίκου Αδαμίδη, μετά από έλεγχο που διενήργησε χθες στην υπηρεσία, κατόπιν εντολής της γ.γ. Θεοδώρας Κόκλα.

    Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλα, απαντώντας σε σχετική αναφορά στο δελτίο ειδήσεων του αθηναϊκού τηλεοπτικού σταθμού Mega. Όπως τονίζεται «οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων αποδέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης να επιλυθούν μόνο θεσμικά και όχι οικονομικά αιτήματα... Οι δημοσιογράφοι προφανώς παρερμήνευσαν σημείο της σύμβασης που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα σε κάθε κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση εδώ και χρόνια και καταδεικνύει η διαφοροποίηση των αποδοχών του διευθυντή και των προϊσταμένων».

    Την αποκατάσταση της αλήθειας, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού απόψε, απαιτεί ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής επιφυλασσόμενος για περαιτέρω ενέργειες.

    «Είναι πραγματικά ανησυχητικό με πόση ευκολία ορισμένα μέσα μαζικής επικοινωνίας καταπατούν στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας. Χωρίς καμία διασταύρωση στοιχείων, χωρίς να ζητήσουν τη θέση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ ή του Δήμου Καβάλας καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα και προβαίνουν σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την πόλη και τους ανθρώπου της. Ειλικρινά λυπάμαι. Περίμενα από ένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας μεγαλύτερη υπευθυνότητα» υποστηρίζει ο κ.Σιμιτσής σε δήλωσή του.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Είδηση: 49907

    [27] Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:26

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, εξέδωσε την Τετάρτη η Interpol, την ώρα που ο παγκόσμιος σάλος από τη μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ εξαπλώνεται από το πεδίο των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και στις χρηματαγορές. Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο 39χρονος Αυστραλός χάκερ που ίδρυσε τον ιστοτόπο, καταζητείται από τις αρχές της Σουηδίας, όπου τον βαρύνουν κατηγορίες περί βιασμού μιας γυναίκας και παρενόχλησης μιας δεύτερης, τις οποίες ο ίδιος διαψεύδει. Σε εξέλιξη ποινική έρευνα στις ΗΠΑ για τη διαρροή.

    Διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων σε ευαίσθητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διαρροές, ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας και του Πακιστάν είναι οι τελευταίοι που έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των επικοινωνιών που δημοσιοποιούνται.

    Η Interpol, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα Τετάρτη ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Ασάντζ όπου τον εντοπίσουν. Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Λέγεται ότι ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δύο φορές στο ίδιο σημείο.

    Την Τρίτη, κι ενώ νωρίτερα η κυβέρνηση του Ισημερινού φερόταν έτοιμη να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάντζ, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα, λέγοντας ότι ο Αυστραλός "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.

    Ο Ασάντζ προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως "στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις, υποθέτω".

    Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype, ο Ασάντζ είπε στο Time πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι είπε ότι η Κλίντον δεν συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον.

    Ο Κρόουλι είπε ότι "γίνονται βήματα για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα διανομής πληροφοριών που έγιναν εμφανείς λόγω της διαρροής αυτής", ενώ χαρακτήρισε τον Ασάντζ "αναρχικό".

    Το WikiLeaks και οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς πώς κατέστη δυνατό να διαρρεύσουν 250.000 διαβαθμισμένα έγγραφα. Υποψίες βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 23χρονο πρώην αναλυτή του στρατού, ο οποίος έχει συλληφθεί από τον Μάιο, όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε βίντεο που απεικόνιζε την επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στη Βαγδάτη το 2007, στην οποία σκοτώθηκαν άμαχοι και δημοσιογράφοι.

    Μερικά από τα νεότερα έγγραφα που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά, αποκαλύπτουν αμερικανικές διπλωματικές αναφορές στο ότι ο επικεφαλής του στρατού στο Πακιστάν "στοχαζόταν" την πιθανότητα να ανατρέψει με πραξικόπημα τον πρόεδρο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν υπέρ της Ουάσινγκτον που εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να "χειριστεί κατάλληλα" τη διαρροή, καθώς τηλεγραφήματα έδειξαν πως το Πεκίνο έχει απηυδήσει με τη Βόρεια Κορέα και μπορεί να "αποδεχθεί τη κατάρρευσή της και τη συσσωμάτωσή της" στη Νότια Κορέα.

    Αντίθετα ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks "θησαυρό αναλυτικού υλικού", τον οποίο η Μόσχα προτίθεται να αξιοποιήσει.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου αστειεύθηκε αναφερόμενος σε ένα τηλεγράφημα που τον χαρακτηρίζει "εξαιρετικά επικίνδυνο", λέγοντας ότι βλέπει "ένα χαμογελαστό πρόσωπο στον καθρέφτη".

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς επίσης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ορισμένες από τις αντιδράσεις είναι υπερβολικές.

    "Μας προκαλεί αμηχανία; Ναι. Είναι άβολο; Ναι. Έχει συνέπειες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Νομίζω αρκετά μετρίου μεγέθους", είπε ο Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA και αναλυτής πληροφοριών.

    Αντίθετα, η Σάρα Πέιλιν, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων και δημοφιλής μεταξύ αρκετών συντηρητικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατήγγειλε την "ανικανότητα" της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το WikiLeaks σαν "τρομοκρατική οργάνωση".

    Συντηρητικοί δημοσιογράφοι ήδη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει "δολοφονηθεί ο Ασάντζ" από τη CIA.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Διεθνής ανησυχία για τη διαρροή εγγράφων από την WikiLeaks

    BBC: Interpol issues 'Red Notice' for Wikileaks' Assange

    Είδηση: 49902

    [28] Ληστεία σε βάρος 42χρονης γυναίκας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:43

    Ληστεία σε βάρος 42χρονης γυναίκας διέπραξαν δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου της Μάνης. Συγκεκριμένα στις 09:00 το βράδυ της Δευτέρας δύο κουκουλοφόροι με την απειλή πιστολιών, ακινητοποίησαν 42χρονη γυναίκα που εργαζόταν σε τυποποιητήριο ελαιολάδου, αμέσως μετά την έξοδό της από αυτό και εξαναγκάζοντάς την να μπει ξανά μέσα, της αφαίρεσαν από τσάντα χρηματικό ποσό 5.000 β¬ και το κινητό της τηλέφωνο. Στη συνέχεια, αφού την οδήγησαν στο χώρο της τουαλέτας, την κλείδωσαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για την ανακάλυψη της ταυτότητας των δραστών και τη σύλληψή τους. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49926

    [29] Εξιχνιάστηκε η αρπαγή 38χρονου Κινέζου

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:42

    Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας η αρπαγή 38χρονου Κινέζου από τη Γαστούνη Ηλείας στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος στα Φιλιατρά, 7 ημέρες αργότερα.

    Όπως αποκαλύφθηκε από τις αστυνομικές αρχές, δράστης ήταν ένας 39χρονος επίσης Κινέζος, με δύο ακόμη συνεργούς του. Το αυτοκίνητο του δράστη που εντοπίστηκε 3 ημέρες μετά το συμβάν στην περιοχή της Καρδαμύλης, αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα ότι σ' αυτό επιβιβάστηκε ο παθών. Ο συλληφθείς καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας σε φυλάκιση 4 μηνών για παράνομη παραμονή στη χώρα μας και για πλαστά στοιχεία, ενώ για την κατηγορία της αρπαγής, η σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανακάλυψη και σύλληψη των δύο συνεργών του δράστη της αρπαγής.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49925

    [30] Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην Καλαμάτα

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:41

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Καλαμάτα όπου θα έχει επαφές με τοπικά στελέχη του κόμματος και φορείς της περιοχής. Ο κ. Καρατζαφέρης, την Παρασκευή στις 6:30 το απόγευμα θα επισκεφθεί το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα στο Δημαρχείο.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49924

    [31] Διακοπές στην ηλεκτροδότηση

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:41

    Η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέες διακοπές ρεύματος την Κυριακή για να διεξαχθούν απαραίτητες εργασίες στο δίκτυο Μέσης Τάσης.

    Συγκεκριμένα: από τις 8.00 μέχρι τις 11.30 το ρεύμα θα διακοπεί στις περιοχές: Γαζάτικα, Πουλάδες, Τζάβρου, Κομμένο, Ακροκέφαλος Γουβιών, Κακότραφος Γουβιών, Γουβιά, Δασιά, τμήμα Άνω Κορακιάνας, τμήμα Κάτω Κορακιάνας, Σγόμπου και Δαφνίλας.

    Από τις 8.00 μέχρι τις 2.00 θα διακοπεί στις περιοχές: Εμπορικό Κέντρο Αλεπούς, Αλεπού απέναντι από τη ΔΕΗ, Κάμπος Αλεπούς, και περιοχές Αγίου Βαρβάρου και Ράνκιου στον Ποταμό.

    Είδηση: 49923

    [32] Ημερίδα για τον "Καλλικράτη» στην Πάτρα

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:40

    Το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν διημερίδα επιμόρφωσης Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών, σήμερα και αύριο στην Πάτρα.

    Η διημερίδα, θέμα της οποίας είναι «Τα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στον "Καλλικράτη"», θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο του Ρίου της Πάτρας.

    Το ειδικό θέμα της πρώτης ημέρας είναι «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα των 135 ημερών», ενώ η ενότητα της δεύτερης ημέρας έχει ως θέμα: «Η νέα προοπτική των Περιφερειών και προτάσεις καλής οργάνωσης υπηρεσιών».

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49922

    [33] Πολιτιστικές ειδήσεις

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:39

    Μια νέα έκδοση κερκυραϊκού ενδιαφέροντος κυκλοφορεί σήμερα Δεκεμβρίου ταυτοχρόνως στην Κέρκυρα και στην Αθήνα, από τις Εκδόσεις Αλκίνοος. Τιτλοφορείται Κερκυραϊκά οικόσημα και συγγραφέας της είναι ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, Γιάννης Πιέρης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του «Αλκίνοου», μετά τη μνημειακή έκδοση Διονυσίου Σολωμού Τα Κερκυραϊκά. Το έργο του Γιάννη Πιέρη καταθέτει νέα στοιχεία για την ταξική συγκρότηση της κερκυραϊκής κοινωνίας από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα και για 115 εξέχουσες οικογένειες της ανώτερης πυραμίδας της, οι οποίες απέκτησαν και διατήρησαν επί αιώνες μεγάλη δύναμη και επιρροή στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές υποθέσεις του νησιού, μετέχοντας στα τοπικά διοικητικά όργανα και κατέχοντας υψηλά αξιώματα.

    Η εκδοτική εταιρία «CORFUPRESS» σε συνεργασία με τον Κερκυραίο καλλιτέχνη Κώστα Κουλούρη διοργανώνουν απόψε, στις 8.00, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας την παρουσίαση του βιβλίου «ΚΕΡΚΥΡΑ, Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ». Μία ξεχωριστή βραδιά με ποίηση, ζωγραφική και θέατρο.

    Το Σάββατο, στις 10.00 το βράδυ, θα εμφανιστεί στον Επτά Τεχνών Τόπο, στο Βυρό, ο γνωστός τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ξεκινά ένα νέο κύκλο παραστάσεων παρουσιάζοντας σε remix τα ηλεκτρικά του τραγούδια με τρείς μουσικούς. Κοντραμπάσο, βιολί, μπουζούκι, τζουράς και ούτι και βέβαια η κιθάρα του (ακουστική και ηλεκτρική) είναι τα όργανα μιας «μπάντας δωματίου», μιας μικρής, δεμένης ομάδας που ξαναδίνει στα τραγούδια την πρωταρχική τους μορφή.

    σύνταξη: Μαρίνα Μοσχάτ

    Είδηση: 49921

    [34] Η Ν.Δ. για την «Ολυμπία Οδό»

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:39

    Διετή τουλάχιστον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, δηλαδή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα εκτιμά, σύμφωνα με τις εξελίξεις του έργου ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της «Νέας Δημοκρατίας», Βουλευτής Ημαθίας, Μιχάλης Χαλκίδης, ο οποίος σε δήλωσή του αφού αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος «προγραμματίσθηκε, μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και το πέρας των εργασιών προβλεπόταν για το 2012», προσθέτει: «Όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του παραχωρησιούχου "Ολυμπία Οδός", στις 24 Νοεμβρίου, σε ξενάγηση δημοσιογράφων στα εργοτάξια του έργου, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής βρίσκεται πλέον στον αέρα και κανείς από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν μπορεί να ανακοινώνει συγκεκριμένες προθεσμίες παράδοσης επιμέρους τμημάτων.

    Το πρώτο τμήμα που ίσως παραδοθεί το 2013 είναι το τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο, γεγονός που με βεβαιότητα οδηγεί σε παράδοση του όλου έργου μετά το 2014, ήτοι με διετή τουλάχιστον καθυστέρηση». Στην ίδια δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι «εντύπωση προκαλεί ότι στο τμήμα Πύργος Τσακώνα δεν έχουν αποδοθεί καθόλου ελεύθεροι χώροι, ενώ παραμένει ακόμη το πρόβλημα στο τμήμα διέλευσης του αυτοκινητόδρομου αυτού από την περιοχή της Λίμνης Καϊάφα, όπου -ως «Νέα Δημοκρατία»- έχουμε έγκαιρα προτείνει (από τις 29 Απριλίου του 2010) ως άμεση λύση την επιλογή της "μηδενικής λύσης". Την επάνοδο δηλαδή της χάραξης στην υφιστάμενη οδό, λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής» .

    Επίσης ο Χαλκίδης σημειώνει στη δήλωσή του ότι «έχουμε καλέσει εγγράφως το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ξεκινήσει νέα μελέτη σχετικά με το τμήμα των 5 χλμ. της λίμνης Καϊάφα, η οποία θα βρίσκει σύμφωνους τους περιβαλλοντικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα θα είναι αποδεκτή από το Συμβούλιο Επικρατείας. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ενισχύσει τους φόβους μας ότι σχεδιάζεται από την πλευρά της Κυβέρνησης ακύρωση της κατασκευής του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό (Κυπαρισσία) για την οποία θα είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου. Το Κράτος έχει συνέχεια και εγκεκριμένες μελέτες και έργα θα πρέπει να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται».

    Καταλήγοντας, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της «Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οφείλει να σταματήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις "ως απλός θεατής" και να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να υπάρξει ταχεία αποπεράτωση των έργων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49919

    [35] Αποτίμηση των εκλογών από τη ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:38

    Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών έκανε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του γραμματέα οργανωτικού του κόμματος Μανώλη Αγγελάκα.

    Στην διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν οι αιτίες της ήττας του κ. Δράκου που στηρίχθηκε από τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την πολιτική εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση και επίσης σε σχέση με το μνημόνιο.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49917

    [36] Η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:37

    Η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας προς το τέλος της εβδομάδας.

    Το Πρωτοδικείο έχει ήδη ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων για τους Δήμους Πύλου - Νέστορος και Οιχαλίας, χωρίς διαφοροποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ενώ ξεκίνησε και η εξέταση των αιτήσεων επανακαταμέτρησης και κατανομής των εδρών στο Δήμο Μεσσήνης. Από την επόμενη της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και της ανακήρυξης των εκλεγέντων, που γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση, οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα για διάστημα 7 ημερών να υποβάλουν ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49916

    [37] Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

    Τεταρτη, 01 12 2010 11:37

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα συνεδριάσει αύριο στις 08:00 το βράδυ στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, προκειμένου να ασχοληθεί με τη συζήτηση των 14 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων, που βρίσκονται κοντά σε φωτεινούς σηματοδότες, κ.ά.

    Συντάκτης Είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 49915


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 December 2010 - 9:55:43 UTC