Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΑΣΑ: Δρομολογούνται οι αλλαγές
  • [02] Δολοφονία αλλοδαπού στο κέντρο της Αθήνας για ένα κινητό τηλέφωνο
  • [03] Αϊτή: Στους 1.648 ανέρχονται ο αριθμός των νεκρών από τη χολέρα
  • [04] Ρωσία: Στόχος η ένταξη στον ΠΟΕ
  • [05] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διχάζει επιστήμονες και καταναλωτές
  • [06] Γ. Ραγκούσης: Διαφάνεια στις κρατικές υποθέσεις με το πρόγραμμα «Διαύγεια»
  • [07] Τεράστια προβλήματα από έντονες χιονοπτώσεις στην Βρετανία
  • [08] Συνομιλίες Λιβάνου - Ιράν

    [01] ΟΑΣΑ: Δρομολογούνται οι αλλαγές

    Παρασκευη, 26 11 2010 21:34

    Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, το οποίο θα κινηθεί στις ίδιες κατευθύνσεις με το αντίστοιχο του ΟΣΕ. Αυτό προέκυψε μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων θα γίνεται αυστηρός έλεγχος δαπανών μισθοδοσίας, αφού το 2011 προβλέπεται μείωση στα 7,4 εκατομμύρια ευρώ από 10,19 εκατομμύρια το 2010.

    Τα βασικά σημεία των αλλαγών:

    δραστικές περικοπές στις έκτακτες απολαβές ώστε να μην ξεπερνούν το 8%

    μετατάξεις 840 ατόμων σε οργανισμούς εκτός συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ

    συγχωνεύσεις των συγκοινωνιακών φορέων

    αύξηση των εισιτηρίων από 1,20-1,50 ευρώ

    εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας

    Από 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν και οι πρώτες αλλαγές στο πλαίσιο της συγκοινωνιακής αναδιάρθρωσης στο Λεκανοπέδιο. Καταργούνται συγχωνεύονται ή ενισχύονται 21 λεωφορειακές γραμμές και οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν το 2013. Οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται για τις αλλαγές, στο τηλέφωνο 185.

    Έως τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται και η επιλογή των συμβούλων για την αξιοποίηση των μικρών αεροδρομίων της χώρας. Στόχος η σταδιακή διαχειριστική αυτονόμηση των περιφερειακών αεροδρομίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 49485

    [02] Δολοφονία αλλοδαπού στο κέντρο της Αθήνας για ένα κινητό τηλέφωνο

    Παρασκευη, 26 11 2010 20:44

    Ληστεία μετά φόνου για ένα κινητό τηλέφωνο έγινε στις 7:30 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Κοδριγκτώνος και Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας.

    Τρεις άγνωστοι αλλοδαποί επιτέθηκαν σε άλλο αλλοδαπό, υπήκοο Σομαλίας, 19 ετών, τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στην πλάτη, του άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο και εξαφανίστηκαν. Ο 19 χρόνος διακομίστηκε στο νοσοκομείο ''Σωτηρία'' όπου λίγη ώρα αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Οι δράστες αναζητούνται.

    AΠΕ

    Είδηση: 49483

    [03] Αϊτή: Στους 1.648 ανέρχονται ο αριθμός των νεκρών από τη χολέρα

    Παρασκευη, 26 11 2010 21:31

    Η επιδημία χολέρας που πλήττει την Αϊτή από τα μέσα Οκτωβρίου έχει προκαλέσει το θάνατο 1.648 ανθρώπων, σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

    Η χολέρα από την εμφάνιση της έχει προσβάλει 72.017 άτομα εκ των οποίων τα 31.210 νοσηλεύονται ,με βάση τον προηγούμενο απολογισμό.

    Στην επαρχία Αρτιμπονότ, στο βορρά της φτωχής νησιωτικής χώρας, απ' όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας , έχουν πεθάνει 754 άτομα και περισσότερα από 14.000 νοσηλεύονται.

    Δυστυχώς από το χάος που έχει προκληθεί από την επιδημία της χολέρας οι αρχές αρνούνται να αναφερθούν ή να σχολιάσουν τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στην Αϊτή την Κυριακή.

    απε

    Είδηση: 49486

    [04] Ρωσία: Στόχος η ένταξη στον ΠΟΕ

    Παρασκευη, 26 11 2010 20:33

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), άφησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, από τη Γερμανία, μετά από συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία του για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

    Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της ξεκίνησαν το 1993, με τον πόλεμο του 2008 με τη Γεωργία να δημιουργούν πάγωμα των διαδικασιών. Εκτιμάται ότι η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, συνέβαλε στην επανεκκίνηση της διαδικασίας αυτής.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 49481

    [05] Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διχάζει επιστήμονες και καταναλωτές

    Παρασκευη, 26 11 2010 21:03

    Υγεια

    Το κάπνισμα δεν είναι απλώς μια συνήθεια. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τα επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς η χώρα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς. Ποσοστό 42% των Ελλήνων, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν καπνιστές, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29%.

    Σύμφωνα με έρευνες, 20-30% των καπνιστών προσπαθούν κάθε χρόνο να κόψουν το κάπνισμα, ενώ 7 στους 10 (70%) Έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το τσιγάρο με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Από το 70% των Ελλήνων, που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, μόνο 3-5% το καταφέρνουν με τη δύναμη της θέλησής τους.

    Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα, που δεν απαιτείται συνταγή γιατρού για την προμήθειά τους και βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο κυκλοφορεί από το 2008, αλλά έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarettes) είναι συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, που αντικαθίσταται, ή έχει μόνον αέρα. Οι χρήστες το καπνίζουν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που αρχικά είχε οδηγήσει αρκετούς στο να το χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Επίσης, διατίθενται σε διάφορες γεύσεις, σοκολάτα, τσιχλόφουσκα, μέντα κ.α.. Αυτά τα προϊόντα είναι άμεσα διαθέσιμα στο Ιnternet και σε διάφορα καταστήματα, παρόλο που με νόμο απαγορεύεται η διαθεσή τους.

    Με τροπολογία στον νόμο 3868/2010 αρ.17 κεφάλαιο 2, όπου καθορίζονται οι ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού απαγορεύονται: «η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων, που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο». Απαγορεύεται, επίσης, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η κυκλοφορία προϊόντων, που διατίθενται για τη διακοπή του καπνίσματος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση έγκρισης».

    Παρόλα αυτά μπορεί κάποιος να βρει ηλεκτρονικό τσιγάρο ακόμα και στα φαρμακεία. Μόνο που αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λουράντο, δεν περιέχει νικοτίνη.

    Ειδήμονες των επιστημών υγείας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, είτε αυτό περιέχει νικοτίνη, είτε όχι.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγος - εντατικολόγος και συντονιστής της αντικαπνιστικής εκστρατείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο και άμεσα καταστροφικό για τον οργανισμό. Στην Ελλάδα, συνεχίζει, έχουμε πρόβλημα έναρξης του καπνίσματος. Υπάρχουν «χώροι παραγωγής καπνιστών (μπαρ, καφετέριες κ.λ.π.) και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση με ενημερωτικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στις αρχές του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί συνέδριο με θέμα: «Μαθαίνω να μην καπνίζω» και θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη «και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι». Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και συνιστούν μία αποτελεσματική συσκευή για το κόψιμο του καπνίσματος. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης», καταλήγει.

    Διαφωνείες

    Στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της βιομηχανίας και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA, ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Δηλώνει ότι η συσκευή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη. Η βιομηχανία, από τη μεριά της, δηλώνει ότι ο FDA μπορεί να είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού, αλλά είναι αναρμόδιος για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν μεν νικοτίνη αλλά όχι καπνό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

    E.O.Φ

    Στην Ελλάδα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει: «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκεί να τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316). Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:

    α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Μέχρι σήμερα, ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.

    β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης».

    Το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου έφθασε και στη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι το επικίνδυνο με τα προϊόντα αυτά είναι ότι προβάλλουν ισχυρισμούς, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα, ότι δεν βλάπτουν τους παθητικούς καπνιστές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

    Για καθαρά εμπορικό προϊόν και όχι αποτελεσματικό, κάνει λόγο ο καθηγητής φαρμακολογίας και πρόεδρος της Αντικαπνιστικής Εταιρείας, Νίκος Χούλης, τονίζοντας ότι καλύτερο υποκατάστατο για τη «συνήθεια» του τσιγάρου είναι το κομπολόι.

    Πάντως, αν θέλει κάποιος πραγματικά να κόψει το κάπνισμα, όπως αναφέρει ο κ. Χούλης, μπορεί να καταφύγει σε άλλου είδους θεραπείες. Κυκλοφορούν αποτελεσματικά σκευάσματα, που δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ή να καταφύγει στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Τα ποσοστά επιτυχίας στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ξεπερνούν το 64%.

    AΠΕ

    Είδηση: 49484

    [06] Γ. Ραγκούσης: Διαφάνεια στις κρατικές υποθέσεις με το πρόγραμμα «Διαύγεια»

    Παρασκευη, 26 11 2010 20:31

    Περισσότερες από 54.000 αποφάσεις έχουν ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος "Διαύγεια" μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες εφαρμογής του νόμου για τη διαφάνεια στο κράτος, τόνισε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών Ιω. Ραγκούσης σε παρέμβασή του στην διοργάνωση στο Tedex Athens που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ελληνικού Κόσμου (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού).

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, πλέον το κράτος δεν θα "δίνει" αποκλειστικές ειδήσεις, καθώς άπαντες, από τον πρωθυπουργό έως και τον χαμηλότερο ιεραρχικά στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις αποφάσεις τους στο διαδίκτυο, άλλως δεν θα εφαρμόζονται.

    Μάλιστα τόνισε ότι τη "Διαύγεια" την εφαρμόσαμε χωρίς να μας το ζητήσει η τρόικα και αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στις κρατικές υποθέσεις.

    Επίσης υπογράμμισε ότι μόνο με τη βοήθεια του ελληνικού λαού στο τέλος θα καταφέρουμε να σώσουμε τη χώρα.

    AΠΕ

    Είδηση: 49482

    [07] Τεράστια προβλήματα από έντονες χιονοπτώσεις στην Βρετανία

    Παρασκευη, 26 11 2010 20:21

    Οι έντονες χιονοπτώσεις που έχουν ντύσει στα λευκά την Βρετανία, δημιούργησαν σήμερα διαταραχές στην κυκλοφορία και προκάλεσαν το κλείσιμο πολλών σχολείων στα βόρεια της χώρας.

    Στην Σκότια, 159 σχολεία δεν άνοιξαν σήμερα και αρκετά είναι κλειστά από χθες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Οι μετακινήσεις των σχολικών λεωφορείων έχουν ακυρωθεί για λόγους ασφαλείας.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και δεκαεπτά χρόνια που "έπεσε" χιόνι τόσο νωρίς στη Βρετανία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

    Στην Σκότια το χιόνι έφτασε τα τριάντα εκατοστά, ενώ χιόνισε και στην Ουαλία.

    Νέες χιονοπτώσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα και στο Λονδίνο.

    AΠΕ

    Είδηση: 49480

    [08] Συνομιλίες Λιβάνου - Ιράν

    Παρασκευη, 26 11 2010 19:55

    Επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, αύριο Σάββατο, ενώ θα έχει και συνομιλίες με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Σάαντ Χαρίρι τόνισε: «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει έναν φυσικό ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερα στην επίλυση των κρίσεων και στην ενίσχυση της σταθερότητας στο Λίβανο».Το Σάββατο ο κ. Χαρίρι, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν. Πρόκειται για ανταπόδοση της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου στο Λίβανο, πριν από ένα μήνα.

    Σύμφωνα με υπουργική πηγή του Λιβάνου: «Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική λόγω της χρονικής στιγμής καθώς ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας του αναμενόμενου κατηγορητήριου του ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο. Οι Ιρανοί θα προσπαθήσουν να συμβιβάσουν τις απόψεις ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και στον Σάαντ Χαρίρι. Σε αντάλλαγμα ο Σαάντ Χαρίρι θα στηρίξει την ανάπτυξη των πολιτικών και ειρηνικών πυρηνικών δυνατοτήτων στο Ιράν».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 49478


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 November 2010 - 21:54:17 UTC