Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έσβησε» η Γκιζέλα Ντάλι
  • [02] «Έφυγε» ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ
  • [03] Ο Μποτσέλι στο Ηρώδειο
  • [04] Χωρίς ικριώματα πλέον ο ναός της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη

    [01] «Έσβησε» η Γκιζέλα Ντάλι

    Κυριακη, 12 09 2010 14:00

    «Έφυγε» από τη ζωή το απόγευμα της Παρασκευής, η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι σε ηλικία 70 ετών. Η γνωστή ηθοποιός έπασχε από καρκίνο και τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στο νησί των Κυκλάδων. Η κηδεία της έγινε το Σάββατο, στην Κόρωνο της Νάξου. Η Γκιζέλα Ντάλι γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1937 και υπήρξε σύζυγος του σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα.

    Συμμετείχε στις ταινίες «Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές» (1970), «Ου κλέψεις» (1965), «Φτωχός εκατομμυριούχος» (1965), «Τρία κορίτσια από την Αμέρικα» (1964), «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» (1963), «Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα» (1963), «Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο» (1963), «Οι αετονύχηδες / Μη βαράτε όλοι μαζί» (1962), «Του Κουτρούλη ο γάμος» (1962), «Ραντεβού στη Βενετία» (1960).

    Είδηση: 40767

    [02] «Έφυγε» ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ

    Κυριακη, 12 09 2010 12:43

    Σε ηλικία 80 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού του δήμου του Παρισιού Κριστόφ Ζιράρ. Ο Σαμπρόλ είχε γεννηθεί στις 24 Ιουνίου στο Παρίσι το 1930. Σπούδασε φαρμακευτική, αλλά έκανε καριέρα κριτικού κινηματογράφου σε γαλλικές εφημερίδες και σε ένα περιοδικό. Το 1958 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο ωραίος Σέργιος» εγκαινιάζοντας την εποχή του νέου κύματος (Nouvelle vague), της οποίας είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς μαζί με τον Φρανσουά Τριφό και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Μεταξύ των δεκάδων ταινιών που σκηνοθέτησε είναι οι: «Η Τελετή», «ευχαριστώ για τη σοκολάτα», «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», «Το άνθος του κακού».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 40765

    [03] Ο Μποτσέλι στο Ηρώδειο

    Τεταρτη, 08 09 2010 13:08

    Δείτε το video

    Μία εξαιρετική συναυλία έδωσε στο Ηρώδειο ο Αντρέα Μποτσέλι, καλεσμένος του Ιδρύματος Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, όπου ακούστηκε ένα νέο τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την εκδήλωση με τίτλο "For a New Sun". Tα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

    Για τους θαυμαστές του, ο Αντρέα Μποτσέλι, έχει μία από τις πιο ερωτικές φωνές. O διάσημος Ιταλός τενόρος έδωσε ακόμα μία εδκήλωση στο Ηρώδειο για φιλανθρωπικό σκοπό. Η συναυλία περιλάμβανε και ένα νέο τραγούδι - έναν ύμνο στη ζωή. "For a New Sun" είναι ο τίτλος του με το οποίο ευχήθηκε, ο ήλιος αυτός, να λάμπει πάντα δυνατός στις καρδιές των ανθρώπων.

    JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('http://www.youtube.com/v/6dhbBQRd598','avreloaded0','400','320','9.0.28','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {autoplay:'0',color1:'0xFFFFFF',color2:'0x000000',rel:'0',egm:'0',border:'0',loop:'0'},{wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},{id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο

    Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ίδρυμα Δράσης κατά του Καρκίνου του Μαστού και τα έσοδά της θα διατεθούν εξολοκλήρου για τους σκοπούς του. Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    Στη συναυλία συμμετείχαν η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος, Μυρτώ Παπαθανασίου και το συγκρότημα "Λε Ντίβας", μαζί με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μαρτσέλο Ρότα.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 40638

    [04] Χωρίς ικριώματα πλέον ο ναός της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη

    Τριτη, 07 09 2010 18:28

    Κατά ένα μέτρο ψηλότερος, απαλλαγμένος από την παρουσία ικριωμάτων και εργατών, στέκεται πλέον ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, όπως και άλλα μνημεία στον ιερό βράχο, πριν αρχίσει, τον Οκτώβριο, ο νέος κύκλος εργασιών στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα και στα Προπύλαια. Από το 1979, που ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ακρόπολη, τα προβλήματα ήταν πολλά, καθώς πάντα προείχε η ασφάλεια των μνημείων και η αναστήλωση συχνά επεφύλασσε εκπλήξεις.

    Το μνημείο της Απτέρου Νίκης, πολύπαθο από το 1687 ακόμη, όταν κατεδαφίστηκε από την τουρκική φρουρά (για να αντιμετωπιστεί η φρουρά των Βενετών του Μοροζίνι), αλλά και συχνά αναστηλωμένο -έστω και λανθασμένα το 2001- υιοθετήθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων.

    Πολλά μέλη του είχαν τοποθετηθεί σε λάθος θέσεις, ενώ η δυτική πλευρά έγερνε κατά 4,5 εκατοστά και οι οξειδώσεις είχαν φτάσει στον κατώτερο ναό, τον πώρινο της αρχαϊκής εποχής. Αυτή η τελευταία παρέμβαση, δηλαδή η τοποθέτηση μεταλλικής εσχάρας από ανοξείδωτο χάλυβα καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τον χρόνο παράδοσης του μνημείου, επειδή δεν είχε προγραμματιστεί.

    Τα έργα, ωστόσο, καθυστέρησαν και δύο ακόμη μελέτες. Ήταν αυτή της θέσης των λίθων της ζωφόρου και εκείνη της κατασκευής, από μάρμαρο, των λεοντοκεφαλών στις σίμες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ακρόπολη.

    Σημειώνεται ότι οι εργασίες αναστήλωσης έγιναν από την Υπηρεσία Αναστήλωσης Μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Συντήρησης μνημείων Ακροπόλεως.

    Ο ναός της Απτέρου Νίκης βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου, στη θέση όπου στα μυκηναϊκά χρόνια υπήρχε ο πύργος του τείχους, που προστάτευε την είσοδο στην Ακρόπολη.

    Ο ναός κτίστηκε μεταξύ των ετών 426-421 πΧ, σε σχέδια του Καλλικράτη, και αποτελεί το διάδοχο πρωιμοτέρων ναών, αφιερωμένων στην Αθηνά Νίκη.

    Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει τον ναό ως ναό της Απτέρου Νίκης και παραθέτει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία η Αθηνά απεικονιζόταν στο λατρευτικό της άγαλμα, χωρίς φτερά για να μένει πάντα στην Αθήνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 40614


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 September 2010 - 21:51:32 UTC