Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες για το Π/Δ για τα εργασιακά
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Χτίζουμε την αξιοπιστία
  • [03] Προβόπουλος: Τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια
  • [04] Σε δίκη 16 για τις μετοχές - φούσκες
  • [05] ΚΚΕ: Πολιτική η ψηφοφορία για την αυτοδιοίκηση
  • [06] Σε ρυθμό ανάπτυξης η υπόλοιπη Ευρώπη από το 2011
  • [07] Στάση εργασίας στην ΕΡΤ
  • [08] Πολωνία: Δεύτερος γύρος για εκλογή προέδρου
  • [09] Ένας νεκρός και 4 τραυματίες από πτώση δέντρου
  • [10] Κατασχέθηκαν λαθραία τσιγάρα
  • [11] Δράμα: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών
  • [12] Κινητοποιήσεις για το σιδηρόδρομο
  • [13] Προβλήματα στις εφημερίες των νοσοκομείων
  • [14] Με την Ομογένεια για τα εθνικά θέματα
  • [15] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα
  • [16] Ρωσία: Περιορισμοί στις εξαγωγές της Gazprom
  • [17] Εβδομάδα εξελίξεων για ασφαλιστικό-εργασιακό

    [01] Διεργασίες για το Π/Δ για τα εργασιακά

    Δευτερα, 21 06 2010 15:12

    Πρόταση προς την κυβέρνηση να συζητηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε ο Υπουργός Εργασίας προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με συνεργάτες του. Οι έντονες αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, εξετάστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας και Απασχόλησης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο Π/Δ για τα εργασιακά άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τη θέση του κόμματός της ότι το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να το στείλει η κυβέρνηση στη Βουλή, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Αλέκα Παπαρήγα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που επίσης συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ με υπόμνημά της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιχειρηματολογεί για την αντισυνταγματικότητα του Π/Δ.

    Εξετάζονται αλλαγές

    Το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά και το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας και Απασχόλησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προωθήσει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όχι με προεδρικά διατάγματα, αλλά μέσα από την διαδικασία ψήφισης τροπολογιών στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Πάντως το πιο πιθανό σενάριο είναι να προχωρήσουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο σε αλλαγές στα προεδρικά διατάγματα για τις εργασιακές σχέσεις ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις που καταγράφονται ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για τις απολύσεις, τη δημιουργία αντικινήτρων για απολύσεις εργαζομένων άνω των 50 ετών, την ενεργοποίηση της διαιτησίας και τη διασφάλιση ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύψει τη διαφορά στις αμοιβές των νεοεισερχόμενων στην εργασία.

    Μέχρι στιγμής πάμε για προώθηση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς στη βάση Προεδρικών Διαταγμάτων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας όμως παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστούν αυτές οι αλλαγές από τη Βουλή.

    Σήμερα ο Υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη κατά σειρά μετά από αυτή της Παρασκευής, ενώ την Τρίτη θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί αντιδράσεων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών, συζητάει μαζί τους, σέβεται τις απόψεις τους και ότι εκείνοι εν τέλει αποφασίζουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο σενάρια περί προώρων εκλογών. Δεν συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όσοι διακινούν τέτοια σενάρια, το κάνουν για τους δικούς τους λόγους, δήλωσε ο κ Πεταλωτής.

    Να φέρει το Π/Δ στη Βουλή ζήτησαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν την Δευτέρα η γγ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Και οι δυο ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει το σχετικό διάταγμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

    "Για πρώτη φορά Προεδρικό Διάταγμα μπαίνει σε διαβούλευση στους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία πριν πάει το κείμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει καμία θέση να γίνει αυτό Προεδρικό Διάταγμα. Πρέπει να το στείλει η κυβέρνηση στη Βουλή, σαν στοιχείο του νόμου για το Ασφαλιστικό", τόνισε η κ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: "Βεβαίως, πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να καταψηφιστεί, να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην μπλέκει την όλη κατάσταση, κάτω από φόβο και πανικό για την γενική κατακραυγή".

    Κληθείσα να σχολιάσει τις φήμες για ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν υιοθετήσει τη λογική της κυβέρνησης και τη λογική του μνημονίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς έξω από τα πράγματα

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει το Π/Δ για τα εργασιακά στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε ότι "δεν πρέπει κατά καμία έννοια κάποιοι να αποπειρώνται να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρέχουσα σοβαρή πολιτική κατάσταση".

    "Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ευθύνες που δεν δείχνει ότι μπορεί να αναλάβει ολοκληρωτικά και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μείνει αμέτοχος από αυτές τις πολιτικές ευθύνες", δήλωσε.

    "Η κυβέρνηση, φοβούμενη ακόμη και τη συζήτηση εντός της Βουλής, επέλεξε την οδό των Προεδρικών διαταγμάτων. Είναι φανερό πως φυγομαχεί. Δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει τη λαϊκή αγανάκτηση και την κοινωνική δυσαρέσκεια", σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.

    Υπόμνημα στο ΣτΕ απέστειλε η ΓΣΕΕ για το Π/Δ

    Εν τω μεταξύ η ΓΣΕΕ απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται τα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις που -όπως υποστηρίζει- αντιβαίνουν στις προβλέψεις του Συντάγματος.

    Στο πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο είναι ένα νομικό κείμενο, γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο με επισημάνσεις ανά ρύθμιση.

    Για τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται λόγος για κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας. Τονίζεται μάλιστα, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφασή της έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα της μονομερούς προσφυγής.

    Για τη δυνατότητα πρόσληψης με μισθούς κάτω της συλλογικής σύμβασης επισημαίνεται στο υπόμνημα προς το ΣτΕ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβάλλει την αρχή του κοινωνικού κράτους.

    Αναφορά σε κοινοτικές οδηγίες γίνεται όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτός της προστασίας των κοινοτικών οδηγιών και του εθνικού δικαίου.

    Αντισυνταγματική κρίνεται, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και η διάταξη για τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Εβδομάδα εξελίξεων για ασφαλιστικό-εργασιακό

    Είδηση: 37884

    [02] Γ. Παπανδρέου: Χτίζουμε την αξιοπιστία

    Δευτερα, 21 06 2010 13:54

    Από "μουντιαλική" απόχρωση χαρακτηρίστηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του Bloomberg, καθώς σε ερώτηση για τη νίκη της Ελλάδας επί της Νιγηρίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: "Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου νίκησε γιατί οι παίκτες επέδειξαν ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται και η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση".

    "Επιστρέφοντας" στα αμιγώς οικονομικά ζητήματα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της χώρας, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων από φόρους. Oι αγορές χρειάζονται χρόνο για να δουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε:

    "Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε μια κατάσταση που ήταν πολύ πέρα των προβλέψεών μας. Θα έλεγα ότι ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε σχεδιασμό, όχι στόχους. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, γιατί η ανάλυση του προβλήματος της χώρας μας είναι η ίδια ανάλυση που κάνουμε και σήμερα, δεν διαφέρει. Λέγαμε ότι η διαχείριση των χρημάτων ήταν κακή ως κάκιστη και ότι η ανομία και η ατιμωρησία εμπέδωσαν στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα, θα μπορούσε να πει κανείς, ανευθυνότητας, γιατί σου έλεγε ο άλλος "γιατί εγώ να πληρώσω όταν αυτοί που με κυβερνούν δεν τιμωρούνται, δεν υπάρχει διαφάνεια".

    Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Αυτό λοιπόν ήταν ένα πολύ αρνητικό κλίμα και εμείς προσπαθούμε τώρα να εμπεδώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ευνομίας, απόδοσης ευθυνών όπου υπάρχουν. Είναι μια δύσκολη, αλλά και λειτουργική διαδικασία για το πολιτικό σύστημα η οποία θα μπορέσει να φέρει και μεγαλύτερη αξιοπιστία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ίδια την πολιτεία, με καταπολέμηση της διαφθοράς και πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει σε ότι αφορά το έλλειμμά μας, δυο μέρες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει (η προηγούμενη κυβέρνηση) στοιχεία στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι μόνο 6% και βρήκαμε εμείς πάνω από 12%. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να ξαναχτίσουμε και ξαναχτίζουμε βήμα με βήμα, με κόπο και με πόνο. Είναι δύσκολο να χτίζεις αξιοπιστία και εύκολο να την γκρεμίζεις."

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τομέα και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και την ΕΚΤ, για το οποίο δήλωσε ότι "προσφέρει, τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλαγών". Αρνούμενος ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα, λέγοντας ότι "κάποια από τα μέτρα είναι άδικα, κατανοώ τη δυσφορία των πολιτών, είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της Ελλάδας, ο ελληνικός λαός κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα, η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο."

    Συναντήσεις με προσωπικότητες

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αρκετούς ξένους ηγέτες και προσωπικότητες. Ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με θέματα συζήτησης το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Την Κυριακή ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου σε ομογενειακά ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και υπάρχουν, ήδη, οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για την προοπτική έκδοσης ομολόγου στον ελληνισμό της διασποράς, προκειμένου να συμβάλλει και αυτός στο ξεπέρασμα της κρίσης. Τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής που θα συσταθεί για την οικονομία, θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα κινηθεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών, για την οικονομική κρίση στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου παρακάθησε σε δείπνο εργασίας του Προεδρείου της ΣΔ και σήμερα προεδρεύει στο Συμβούλιο της ΣΔ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η ατζέντα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα επικεντρωθεί στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, την κλιματική αλλαγή και τον αφοπλισμό. Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 37880

    [03] Προβόπουλος: Τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια

    Δευτερα, 21 06 2010 14:28

    Συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal, παραχώρησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητική την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, τόνισε πως δε βλέπει πιθανή μια ελληνική χρεοκοπία και πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

    Συνεχίζοντας ο κ. Προβόπουλος, είπε ότι πιθανόν είναι οι μικρές ελληνικές τράπεζες να δεχτούν τους επόμενους μήνες κάποιες πιέσεις από την αύξηση των επισφαλών δανείων.

    Ρωσική διαφοροποίηση

    Σε δήλωση που σαφώς διαφοροποιείται από την αντίστοιχη του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, που έκανε λόγο για "πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, είναι η υποστήριξη των μέτρων που επεξεργάστηκε η ΕΕ για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Συγκεκριμένα ο κ. Λαβρόφ δήλωσε:

    "Δεν άκουσα αυτή τη δήλωση και θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να έχει θέση, η οποία δεν έχει σχέση με τη σφαίρα αρμοδιοτήτων της Ρωσίας. Η επίλυση των οικονομικών-χρηματιστικών προβλημάτων είναι πρωτίστως δική τους αρμοδιότητά και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως καταλαβαίνω, είναι επίσης ζήτημα, με το οποία ασχολείται δραστήρια η ΕΕ".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 37881

    [04] Σε δίκη 16 για τις μετοχές - φούσκες

    Δευτερα, 21 06 2010 15:00

    Με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπονται σε δίκη 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, για την υπόθεση χειραγώγησης μετοχών την περίοδο 1999-2000. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, θα καθίσουν στο εδώλιο η πρώην δικαστική λειτουργός, που είχε χειριστεί τις δικογραφίες για το λεγόμενο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, με συγκατηγορούμενούς της επιχειρηματίες, χρηματιστές, ιδιώτες, έναν δικηγόρο και έναν τραπεζικό υπάλληλο. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Για απάτη και ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος παραπέμπονται σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για τις μετοχές - φούσκες την περίοδο 1999-2000, η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια που είχε χειριστεί την υπόθεση, και οι επιχειρηματίες Τρύφωνας Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Πανούσης και άλλα 13 άτομα.

    Αλλα 11 άτομα απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, ανάμεσά τους και ο πρώην γγ του υπουργείου Εργασίας, Ευγένιος Παπαδόπουλος.Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37882

    [05] ΚΚΕ: Πολιτική η ψηφοφορία για την αυτοδιοίκηση

    Δευτερα, 21 06 2010 17:44

    Έντονα πολιτικό χρώμα δίνει το ΚΚΕ στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση Ανακοινώνοντας τους υποψηφίους του κόμματος για τις 13 περιφέρειες της χώρας, τόνισε ότι το κριτήριο της ψήφου είναι πάνω από όλα πολιτικό γιατί αν και δεν προκύπτει κυβέρνηση, προκύπτουν οι βοηθοί της κυβέρνησης για να υλοποιούν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της. Μεταξύ των υποψηφίων και ηχηρά ονόματα όπως ο βουλευτής Α΄Αθηνών Θανάσης Παφίλης στην Περιφέρεια Αττικής και ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας στη Θεσσαλία.

    Μνημόνιο και εκλογές

    Η κα Παπαρήγα συνέδεσε τις εκλογές του Νοεμβρίου με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι πάνω από το κεφάλι του λαού στέκει η δαμόκλειος σπάθη του μνημονίου και τόνισε ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών πρέπει να αποτελέσει όπλο στον αγώνα του λαού για να δυσκολευτεί και να αποτραπεί η λήψη των σφαγιαστικών μέτρων που μετατρέπουν τη ζωή του εργαζόμενου, ιδιαίτερα των νέων ηλικιών σε ένα σύγχρονο Νταχάου.

    Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν αποφασιστικά τους υποψηφίους του κόμματος και έθεσε ως κριτήριο θετικής δυναμικής να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το συνεργάτη τους ΛΑΟΣ και να αποδοκιμαστούν εκείνοι που στο όνομα των τάχα ανανεωτικών και νεωτεριστικών πολιτικών τους θέσεων γεύτηκαν το μέλι της διοίκησης.

    Όπως τόνισε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης της διάθεσης των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους αλλά και μια σφυγμομέτρηση αν αν ο λαός έχει αποφασίσει να παραδοθεί στη μοίρα του.

    Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ για τις 13 περιφέρειες της χώρας με τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι:

    Περιφέρεια Αττικής, Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Α΄Αθήνας.

    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , τοπογράφος.

    Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βουλευτής Εύβοιας.

    Περιφέρεια Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

    Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

    Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του ΚΚΕ.

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαϊας.

    Περιφέρεια Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου.

    Περιφέρεια Ηπείρου Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας.

    Περιφέρεια Ιονίου Θεόδωρος Γουλής , μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας.

    Περιφέρεια Κρήτης Στέλιος Ορφανός , πολιτικός μηχανικός.

    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Στρατής Κόρακας, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής.

    Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Λίλα Καφαντάρη, ηθοποιός και πρώην βουλευτής.

    Μόλις ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των υποψηφίων δήμαρχων του ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37888

    [06] Σε ρυθμό ανάπτυξης η υπόλοιπη Ευρώπη από το 2011

    Δευτερα, 21 06 2010 15:53

    Σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να επιστρέψουν από το 2011 όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση η Ελλάδα, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μηνιαία έκθεση της με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης και τις ευρύτερες προοπτικές στον κοινωνικό τομέα, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη στη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2010 θα παραμείνει χαμηλή στην ΕΕ με τα πρώτα σημάδια "κάλυψης του χαμένου εδάφους" να εμφανίζονται περί τα τέλη του έτους και την ανάπτυξη να φτάνει το +1% για το 2010. Για το 2011, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος συνολικά στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το +1,7%.

    Για τις εξελίξεις στην απασχόληση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι "παρά τα προφανή σημάδια σταθεροποίησης, η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα παραμείνει αδύναμη για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη", με την απασχόληση να μειώνεται κατά 0,9% το 2010 για να αυξηθεί κατά 0,3% το 2011.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι φέτος στην ΕΕ θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 9,8% το 2010 για να μειωθεί οριακά στο 9,7% το 2011. Σύμφωνα με την Επιτροπή, "η ανεργία αναμένεται να παραμείνει υψηλή για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη κυρίως στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Σλοβακία και την Ισπανία".

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2009 σε μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

    Τέλος, επισημαίνει ότι οι βαλτικές χώρες, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ρουμανία εξακολουθούν να καταγράφουν μειώσεις (που κυμαίνονται από το 2,3% στο 5,1%), αν και, όπως επισημαίνει, πρόκειται για επιδόσεις που έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37886

    [07] Στάση εργασίας στην ΕΡΤ

    Δευτερα, 21 06 2010 18:49

    Στάση εργασίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ ζητώντας τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ στην ΕΡΤ, που καθυστερεί από το 2008.Λόγω της στάσης, για δύο ώρες δεν θα υπάρχει ενημέρωση από την ERTonline.

    Είδηση: 37890

    [08] Πολωνία: Δεύτερος γύρος για εκλογή προέδρου

    Δευτερα, 21 06 2010 13:10

    Ο δεύτερος γύρος στις 4 Ιουλίου, θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές της Πολωνίας. Αυτή ήταν άλλωστε και η αναμενόμενη εξέλιξη, μετά τη μικρή διαφορά της τάξης του 5%, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο ασκών χρέη προέδρου της χώρας και πρόεδρος του πολωνικού κοινοβουλίου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, 58 ετών , του φιλο-ευρωπαϊκού κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), εξασφάλισε το 41,22% των ψήφων, έναντι 36,74% του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Ο υποψήφιος της αριστεράς Γκρεγκόρ Ναπιεράλσκι που συγκέντρωσε το σημαντικό ποσοστό του 13,7% και η στάση του στις επαναληπτικές εκλογές, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έκτακτη και όχι προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση, μετά το θάνατο του προέδρου της χώρας Λεχ Καζίνσι, σε αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Απριλίου στο Σμολένσκ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 37877

    [09] Ένας νεκρός και 4 τραυματίες από πτώση δέντρου

    Δευτερα, 21 06 2010 18:14

    Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός τπου δυστυχήματος που σημειώθηκε το μεσημέρι έξω από την Νέα Έφεσο στην Πιερία, όταν λόγω της δυνατής βροχής, ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αγροτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα θύματα.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 μ.μ., όταν αγροτικό αυτοκίνητο που εκινείτο στον επαρχιακό δρόμο Νέας Εφέσου - Βαρικού καταπλακώθηκε από ένα τεράστιο δέντρο που ξεριζώθηκε.

    Από την πτώση του δέντρου πάνω στο όχημα τραυματίστηκε σοβαρά ένας 32χρονος, ο οποίος υπέκυψε ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο Κατερίνης.

    Επίσης, τραυματίστηκαν άλλα 4 άτομα -το ένα από αυτά σοβαρά- που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

    Την ώρα του συμβάντος έβρεχε δυνατά, ενώ ισχυροί άνεμοι σάρωναν την περιοχή. Η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Νέας Εφέσου - Βαρικού διεκόπη για μία ώρα, έως ότου τον ανοίξει η Πυροσβεστική.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37889

    [10] Κατασχέθηκαν λαθραία τσιγάρα

    Δευτερα, 21 06 2010 17:17

    Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων βρέθηκε και κατασχέθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής, μετά από επιχείρηση που έγινε το Σάββατο, σε αποθήκη στο 58ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας στο Πάτημα Σχηματαρίου. Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και έπειτα από έρευνες εντόπισαν την αποθήκη που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των λαθραίων τσιγάρων αλλά και τη συσκευασία τους σε πλαστικά δοχεία από ελιές για να μεταφέρονται στο εξωτερικό χωρίς να γίνουν αντιληπτά τα φορτία.

    Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν επτά άτομα την ώρα που ξεφόρτωναν νταλίκα, ενώ σε έρευνα που έγινε στην αποθήκη σε τέσσερα Ι.Χ. αυτοκίνητα και δύο φορτηγά που κατασχέθηκαν, καθώς και στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.106.100 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 125 πλαστικά δοχεία με ετικέτες που έγραφαν ότι ήταν ελιές από την Καλαμάτα, 165 πλαστικά δοχεία με ελιές, μεγάλος αριθμός ίδιων δοχείων και με τις ίδιες ετικέτες τα οποία ήταν γεμάτα με πακέτα τσιγάρων, 46.940 ευρώ, ένα ανυψωτικό μηχανημα (κλαρκ) και υλικά συσκευασίας τσιγάρων.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, από τη δράση των λαθρεμπόρων το ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί έσοδα από τους αναλογούντες δασμούς και φόρους που ξεπερνούν το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Θηβών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37887

    [11] Δράμα: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών

    Δευτερα, 21 06 2010 15:16

    Ανεξέλεγκτη παραμένει για 2η μέρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής, σε μάντρα συγκέντρωσης ελαστικών αυτοκινήτων προς ανακύκλωση, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων, στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των δεκάδων ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά, λόγω του εύφλεκτου υλικού, εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή, προκαλώντας πολύ μεγάλη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου αποφασίστηκε η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χωματουργικών μηχανημάτων για τη μεταφορά χώματος, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά. Πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι, εξαιτίας της φύσης του υλικού, η φωτιά θα καίει, εσωτερικά, τους χιλιάδες τόνους ελαστικών, για πολλές μέρες ακόμα.

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στέλνει, την Τρίτη, στη Δράμα, στελέχη του, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να φροντίσουν για την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

    Η Νομαρχία Δράμας, με έκτακτη ανακοίνωσή της καλεί όλους τους πολίτες της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Τους συστήνει να έχουν κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα, τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες, να αποφεύγουν τον αερισμό του σπιτιού τους και να μην κυκλοφορούν ή να εκτίθενται άσκοπα στο επιβαρημένο από καπνούς ή στάχτες περιβάλλον, όταν αυτά αιωρούνται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Επίσης, τούς συστήνει να οδηγούν με κλειστά παράθυρα και απενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού του αυτοκινήτου τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37885

    [12] Κινητοποιήσεις για το σιδηρόδρομο

    Δευτερα, 21 06 2010 13:20

    "Να μην κλείσει ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο, να συνεχιστεί η λειτουργία του και να τεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης σαφές χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου". Το μήνυμα αυτό θα στείλουν την Πέμπτη 24 Ιουνίου στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τα Εργατικά Κέντρα, τα Επιμελητήρια, οι οικολογικές κινήσεις και κάτοικοι της Πελοποννήσου.

    Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και όλοι οι φορείς του Νομού Μεσσηνίας, σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010 στην Καλαμάτα, αποφάσισαν:

    βΆ Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010 και ώρα 12.00 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

    βΆ Πορεία στη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στους Προέδρους των Κομμάτων του Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου.

    Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος αναφέρει:

    "Καλούμε όλους όσους πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη και σωστή ανάπτυξη της Πελοποννήσου χωρίς σύγχρονο σιδηρόδρομο, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2010 στην Αθήνα και στον αγώνα για να μην κλείσει ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο, να συνεχιστεί η λειτουργία του και να τεθεί από την πλευρά της κυβέρνησης σαφές χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37878

    [13] Προβλήματα στις εφημερίες των νοσοκομείων

    Δευτερα, 21 06 2010 12:28

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ιατρών με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας στο νοσοκομείο ΠΓΝ Αττικόν. Σε ανακοίνωσή τους οι ιατροί τονίζουν ότι η εφημερία της Τρίτης 22 Ιουνίου δε θα πραγματοποιηθεί λόγω μη ικανού αριθμού προσωπικού.

    Ταυτόχρονα, αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία ΓΝ Νικαίας "¶γιος Παντελεήμων" και ΓΝ Τζάνειο, με συνέπεια οι ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας Δυτικής Αττικής ότι θα πρέπει να απευθύνονται στα κεντρικά Νοσοκομεία των Αθηνών. Το αίτημα της επίσχεσης είναι η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Απριλίου και Μαΐου, καθώς και η καταβολή με περικοπές των εφημεριακών αμοιβών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου (12% έως 50%). Είδηση: 37872

    [14] Με την Ομογένεια για τα εθνικά θέματα

    Δευτερα, 21 06 2010 12:05

    Ιδιαίτερες αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε ομογενειακά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, την ονομασία της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων του πρωθυπουργού ήταν:

    Ονομασία Σκοπίων

    "Για τα Σκόπια είναι γνωστή η θέση μας για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλουμε σ' ένα καλύτερο κλίμα, ότι οι συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ελπίζουμε, να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα."

    Ελληνοτουρκικά

    "Με την Τουρκία κινηθήκαμε άμεσα. Ήδη έχουμε υπογράψει πρόσφατα 22 νέες συμφωνίες. Θα δω και πάλι τον κ. Ερντογάν, θα είμαι μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη για θέματα τα οποία τον αφορούν και είναι κοντά στις δικές μας προτεραιότητες και θα έλεγα και τις ευρωπαϊκές, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του σεβασμού των θρησκευτικών μειονοτήτων και των περιουσιών τους".

    Κυπριακό

    "Για το Κυπριακό, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που κάνει ειλικρινείς και επίπονες προσπάθειες στις διαπραγματεύσεις. Και βεβαίως, εδώ χρειάζεται η συνεχής πίεση προς την τουρκική πλευρά να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση μιας λύσης μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πάντα υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι καταρχήν ένα πρόβλημα κατοχής."

    Βαλκάνια

    "Τέλος, στα Βαλκάνια έχουμε προωθήσει την ιδέα, να είναι το 2014 χρονιά-ορόσημο για την εισδοχή των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συμβάλει σημαντικά στην καλυτέρευση, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ηρεμίας στην περιοχή, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα είναι και μια διαδικασία που θα συμβάλει στη λύση μεγάλων προβλημάτων. Ένα απ' αυτά είναι το θέμα του ονόματος (της ΠΓΔΜ), αλλά και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 37867

    [15] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

    Δευτερα, 21 06 2010 12:40

    Τουλάχιστον 46 εργάτες παγιδεύτηκαν σήμερα σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κίνα, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στις στοές του, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο την Αρχεία Ασφάλειας Εργασίας. Η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς σήμερα στην περιοχή Γουεϊντόνγκ, στο δημοτικό διαμέρισμα Πινγκντινγκσάν, στην επαρχία Χενάν, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στις στοές 64 εργάτες, τονίζεται στο ίδιο τηλεγράφημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η έκρηξη οφείλεται στην ανάφλεξη ενός φορτίου πυρίτιδας, η οποία βρισκόταν αποθηκευμένη κοντά στο ορυχείο. Είκοσι έξι ανθρακωρύχοι, από τους 72 που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή, κατάφεραν να διασωθούν και να ανασυρθούν στην επιφάνεια σώοι, προσθέτει το πρακτορείο.

    Τα ορυχεία στην Κίνα περιλαμβάνονται στα πλέον επικίνδυνα στον κόσμο, παρά τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.Τον περασμένο χρόνο 2.600 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37876

    [16] Ρωσία: Περιορισμοί στις εξαγωγές της Gazprom

    Δευτερα, 21 06 2010 12:10

    Τον περιορισμό της εξαγωγής φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ από την εταιρεία "Gazprom", λόγω των οφειλών της Λευκορωσίας προς τη χώρα του. Αντίστοιχη δήλωσε έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λέγοντας ότι: "Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα μειώνονται καθημερινά ανάλογα με το ύψος του χρέους".

    Από την πλευρά της η Λευκορωσία πρότεινε να πληρώσει το χρέος της προς την Gazprom, το οποίο σύμφωνα με την Μόσχα ανέρχεται στα 192 εκατομμύρια δολάρια, σε "είδος", με αυτοκίνητα, μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό.

    Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον κ. Μεντβέντεφ.

    Οι προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης συνεχίζονται, ενώ δημιουργούνται και πρόσθετα προβλήματα, καθώς πρέπει να βρεθεί τρόπος παράκαμψης του δικτύου της Λευκορωσίας, ώστε η Μόσχα να συνεχίσει κανονικά την τροφοδοσία των πελατών της στην ΕΕ, αυξάνοντας τη ροή μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας. Η Ρωσία θεωρεί ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η Λευκορωσία αποφάσισε αυθαίρετα να ορίσει την τιμή του αερίου στα 150 $ / 1000 κυβικά, έναντι 174 $, που ζητά η " Gazprom" βάσει του συμβολαίου της.

    Εκτός των συγκεκριμένων εξελίξεων, υπενθυμίζεται ότι η "Gazprom" έχει αποφασίσει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της διεισδύοντας στις ασιατικές αγορές, έπειτα από την πτώση των εξαγωγών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νέο προσανατολισμό της εταιρείας, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Σετσίν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Ενέργεια και τους Φυσικού Πόρους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 37868

    [17] Εβδομάδα εξελίξεων για ασφαλιστικό-εργασιακό

    Δευτερα, 21 06 2010 11:59

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει σήμερα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου. Αύριο, ο υπουργός Εργασίας, θα παρουσιάσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το Προεδρικό Διάταγμα, για τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να έχουν έτσι άμεση ενημέρωση οι βουλευτές. Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων προκαλούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

    Εν μέσω αντιδράσεων από κόμματα και συνδικάτα

    Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, στο Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση.

    Το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα προβλέπει μειωμένη αποζημίωση έως και 50% εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του από έναν έως τέσσερις μήνες νωρίτερα. Χρόνος προειδοποίησης, ο οποίος εξαρτάται από τα έτη προϋπηρεσίας του. Στις τελικές ρυθμίσεις αναμένεται ο ανώτατος χρόνος προειδοποίησης να αυξηθεί στους έξι μήνες.

    Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται αυτή την ώρα με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενώ στη συνέχεια θα τον επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Για αλλοίωση βασικών χαρακτηριστικών του πολιτεύματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν εισηγείται την πρόκληση θεσμικής κρίσης. Καλεί όμως τον κ. Παπούλια, πριν υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα να αναμένει την έκδοση του πρακτικού επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιλέγοντας το δρόμο των Π.Δ, φυγομαχεί και δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει τη λαϊκή αγανάκτηση και την κοινωνική δυσαρέσκεια.

    Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου, ενώ το ΠΑΜΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε γενική απεργία στις 23 Ιουνίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Με ταχείς ρυθμούς οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

    Είδηση: 37866


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 June 2010 - 16:57:19 UTC