Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά/Συνάντηση Λοβέρδου με τρόικα
  • [02] Οικονομία και εθνικά θέματα στις Βρυξέλλες
  • [03] Γαλλία: Είκοσι νεκροί από τις πλημμύρες
  • [04] Αποφασίζουν για τη στάση τους οι βαθμολογητές
  • [05] Στο υπουργείο Υγείας η τρόικα
  • [06] Νιου Γιορκ Τάιμς : Θετική παρουσίαση του έργου και του τρόπου διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου
  • [07] Χαλαρώνει το χερσαίο αποκλεισμό της Γάζας το Ισραήλ

    [01] Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά/Συνάντηση Λοβέρδου με τρόικα

    Πεμπτη, 17 06 2010 09:59

    Ανατροπή στο εργασιακό με αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων έως και 50% και πάμφθηνες προσλήψεις. Οι νέες ρυθμίσεις θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα εστάλη στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα εγκριθεί από το ΣτΕ. Στόχος να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο τέλος Αυγούστου οπότε και θα ξεκινήσει η ισχύς του. Για εργασιακό μεσαίωνα κάνουν λόγο τα συνδικάτα, που προσανατολίζονται σε νέα γενική απεργία στα τέλη του μήνα. Δηλώσεις για το προεδρικό διάταγμα για τα εργασιακά, θα κάνει το μεσημέρι, η Αλέκα Παπαρήγα. Με την τρόικα θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας, για τις τελικές ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

    Οι αλλαγές

    Για προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν και ισχύουν σε όλες τις ανταγωνιστικές χώρες έκανε λόγο μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

    "Θα έχουμε μείωση των απολύσεων, αν πάμε καλά στην οικονομία", συμπλήρωσε.

    Το επιτρεπόμενο ποσοστό των απολύσεων για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους αυξάνεται από 2 σε 5%, ενώ αυτές που απασχολούν από 20 έως 150 θα μπορούν να απολύουν έξι άτομα το μήνα.

    Με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απολύσεις από έναν έως το πολύ τέσσερις μήνες, εξ άλλου, η αποζημίωση περιορίζεται στο 50% και θα κυμαίνεται από ένα 15θήμερο, για εργασία μέχρι 12 μήνες, έως το πολύ σε 12 μισθούς για 28 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

    Παράλληλα, η αμοιβή των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας κάτω των 21 ετών μειώνεται στο 80% του κατώτατου μισθού, ενώ για τους ηλικίας από 21 έως 25 στο 85%.

    Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αυτασφάλισης σε απολυμένους μεγάλης ηλικίας για το διάστημα της επιδότησής τους από τον ΟΑΕΔ.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, εξάλλου, προβλέπεται επανακαθορισμός της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας με δικαίωμα και στα δύο μέρη.

    Αντιδράσεις

    Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις αντισυνταγματικές και προαναγγέλλει προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Το μνημόνιο είναι μόνο η αρχή της ανελέητης αντιλαϊκής επίθεσης, επισημαίνει το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει, στις 7 το απόγευμα, συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

    Ο ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ολοκληρώνει την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού.

    " Εάν περάσουν οι αλλαγές που προωθεί, ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης θα είναι παρελθόν. Δεν μπορεί ο εργασιακός μεσαίωνας να είναι το μέλλον μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Νέο τοπίο στα εργασιακά

    Είδηση: 37753

    [02] Οικονομία και εθνικά θέματα στις Βρυξέλλες

    Πεμπτη, 17 06 2010 10:39

    Στο θέμα της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020», για την επίτευξη των στόχων της οικονομικής διακυβέρνησης και της αυστηροποίησης του Συμφώνου σταθερότητας επικεντρώνεται η προσοχή των 27 αρχηγών κρατών- μελών της Ε.Ε που συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στους στόχους που θα πρέπει να τεθούν για τη βελτίωση των επιπέδων εκπαίδευσης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, κυρίως με τη μείωση της φτώχειας, εν μέσω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

    Ακόμη, στη Σύνοδο κορυφής θα τεθεί και το θέμα της επιβολής κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας με ενδεχόμενη αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι και η Κομισιόν θεωρεί πως η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί.

    Μάλιστα, σε σχετικής της έκθεση για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ, η Κομισιόν κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Πάντως, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιη η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας μας το 2010, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επιβολής νέων μέτρων δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση που να το επιβεβαιώνει ή να το αποκλείει.

    Πέραν των οικονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων που θα συζητηθούν, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί και με τα εθνικά θέματα, αφού στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου θα έχει συνάντηση και με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Εγκωμιαστικό σχόλιο δημοσίευσαν οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" για τον Γιώργο Παπανδρέου και τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Η ειλικρίνεια του έλληνα πρωθυπουργού για τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας εξασφάλισε το πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας και, όπως φαίνεται, η στρατηγική του αρχίζει να αποδίδει, αν και ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει επισημαίνει η εφημερίδα.

    Επέλεξα να πω την αλήθεια όχι μόνο για το χάλι των δημοσιονομικών της χώρας, αλλά και για την διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τονίζει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 37757

    [03] Γαλλία: Είκοσι νεκροί από τις πλημμύρες

    Πεμπτη, 17 06 2010 08:45

    Δείτε τα video

    Είκοσι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των ασυνήθιστων για την εποχή πλημμυρών που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες τη νοτιοανατολική Γαλλία. Όλα τα θύματα είναι από την περιοχή Βαρ, για την οποία σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπρι Ορτεφό, η καταστροφή ήταν άνευ προηγουμένου. Ο ίδιος, εκτίμησε ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

    Βιβλική καταστροφή

    Την επομένη της θεομηνίας, οι κάτοικοι ανακαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

    Εκατοντάδες κατοικίες πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων, δρόμοι κατέρρευσαν ή και άνοιξαν στη μέση, ενώ χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά.

    Στην πόλη Ντραγκινιάν η οποία μαζί με την πόλη Αρκ βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής, το ύψος των υδάτων έφθασε τα δυο μέτρα ενώ περισσότεροι από 1000 απομακρύνθηκαν από τις στέγες των σπιτιών τους αλλά και από τα αυτοκίνητα τους με ελικόπτερα. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των πολιτών πήραν μέρος 2000 διασώστες.

    Εκατοντάδες μεταφέρθηκαν στα κέντρα υγείας των πόλεων, πολλές φορές σε κατάσταση σοκ.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, έπεσε το νερό που πέφτει σε διάστημα έξι μηνών.

    Πηγή: AFP - LE Monde, Figaro

    Είδηση: 37752

    [04] Αποφασίζουν για τη στάση τους οι βαθμολογητές

    Πεμπτη, 17 06 2010 10:32

    Για την περαιτέρω στάση τους, αποφασίζουν σήμερα οι καθηγητές - βαθμολογητές των Πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντα τους έως και την Παρασκευή. Η υπουργός Παιδείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς γραπτών σε άλλα βαθμολογικά κέντρα, ακόμα και της επιστράτευσης των βαθμολογητών. Την Τετάρτη, η συνάντηση του προεδρείου της ΟΛΜΕ, με το Γενικό Γραμματέα του υπ. Οικονομικών για το θέμα της μη περικοπής των αμοιβών που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στις εξετάσεις, απέβη άκαρπη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Άκαρπη η συνάντηση των καθηγητών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών

    Είδηση: 37756

    [05] Στο υπουργείο Υγείας η τρόικα

    Πεμπτη, 17 06 2010 10:09

    Το υπουργείο Υγείας θα επισκεφτεί το πρωί αντιπροσωπεία της τρόικας. Στο μεταξύ, έληξε το εμπάργκο ιατρικών υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία, όπως αποφάσισαν τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου επιστημών, προμηθευτών και υγείας, οι οποίοι εκτιμούν ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Για σήμερα έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ορθοπαιδικού Υλικού και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, αποδέχτηκαν την πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Υγείας για το διακανονισμό, που αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της περιόδου 2007-2009,συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Πρώτο βήμα για λήξη του εμπάργκο, Νοσοκομεία: Φως στο τούνελ

    Είδηση: 37754

    [06] Νιου Γιορκ Τάιμς : Θετική παρουσίαση του έργου και του τρόπου διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου

    Τεταρτη, 16 06 2010 23:42

    Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη τού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, όπου θα προεδρεύσει της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" προβάλλει την "ειλικρίνεια και την τόλμη" του στον τρόπο της διακυβέρνησης, καταγράφοντας με θετικές αναφορές την προσπάθειά του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το βασικό στοιχείο που προβάλλεται στο δημοσίευμα είναι η επιλογή του κ. Παπανδρέου να αποκαλύψει "με πάσα ειλικρίνεια" στους Ευρωπαίους εταίρους του τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

    "Η παράδοξη, φαινομενικά, αυτή επιλογή, εκτιμάται ότι απέδωσε τόσο στο εξωτερικό, καθώς ο πρωθυπουργός εξασφάλισε και το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης από τους εταίρους του αλλά και τη διατήρηση των καλών σχέσεων με αυτούς, όσο και στο εσωτερικό, δεδομένου ότι παρά τα σκληρά μέτρα που έχει προωθήσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους", τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

    Μεταξύ άλλων, περιγράφεται η μακρόχρονη πορεία και δράση του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική, γίνεται αναφορά στις συνεργασίες του με σημαντικές προσωπικότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και αναγνωρισμένους ειδικούς σε διάφορους τομείς, όπως οι οικονομολόγοι Joseph Stiglizt και Richard Parker, επιδοκιμάζεται η αφοσίωσή του σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζεται το κύρος του σε ακαδημαϊκούς κύκλους και η δεινότητά του σε συζητήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

    Ωστόσο, στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα, αν τελικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα καταφέρει να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37751

    [07] Χαλαρώνει το χερσαίο αποκλεισμό της Γάζας το Ισραήλ

    Πεμπτη, 17 06 2010 11:05

    Υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας ης Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, μετά τις έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια ώρα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ κυβερνάται από μια "πυρομανή κυβέρνηση" και η αιματηρή επιχείρησή του εναντίον του διεθνούς στολίσκου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αύξησε τους κινδύνους για πόλεμο στην περιοχή.

    "Συμφωνήθηκε η φιλελευθεροποίηση του συστήματος μέσω του οποίου αγαθά εισέρχονται στη Γάζα και η επέκταση της εισροής υλικών για την υλοποίηση μη στρατιωτικών προγραμμάτων που βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία δεν περιλαμβάνεται κατάλογος προϊόντων που προβλέπεται από το μέτρο.

    Η διατύπωση της ανακοίνωσης δείχνει ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς , όπως τα Ηνωμένα Έθνη, να εισαγάγουν απαγορευμένα μέχρι σήμερα οικοδομικά υλικά, ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

    Πάντως, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη χαλάρωση των όρων του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

    Όσον αφορά στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι "η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στολίσκου κατέστρεψε κάθε ευκαιρία για ειρήνη στο εγγύς μέλλον".Ο Ασαντ τόνισε ότι ακόμα και πριν από την επίθεση αυτή, η Συρία δε θεωρούσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως εταίρο για την ειρήνη στην περιοχή.

    "Όχι, σαφώς δεν έχουμε εταίρο, αυτό το γνωρίζουμε. Με αυτή την κυβέρνηση είναι διαφορετικά από τις προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις", υπογράμμισε.

    Τέλος, ο Σύρος πρόεδρος διέψευσε ότι η χώρα του προμηθεύει με όπλα τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37759


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 June 2010 - 8:55:55 UTC