Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Ανυπόστατες οι φήμες περί χρεοκοπίας
  • [02] Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού
  • [03] ΣΥΝ: Επανεξελέγη γραμματέας της Π.Γ. ο Δ.Βίτσας
  • [04] Εντοπίστηκε χασισοφυτεία στις Αρχάνες Ηρακλείου
  • [05] Κιργιστάν: Και 2η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [06] Στους δρόμους και οι Γερμανοί για το πρόγραμμα λιτότητας
  • [07] Ο βουλγαρικός Τύπος για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  • [08] Ολλανδία: Επέλεξε τον «πληροφοριοδότη» η βασίλισσα Βεατρίκη
  • [09] Α.Τσίπρας: Δε θα αναλωθούμε σε πόλεμο φθοράς
  • [10] Στα ίχνη του δράστη της δολοφονίας του αστρολόγου Μουτάφη
  • [11] Αρχαία και υδράργυρο πούλαγε ο Ιρακινός

    [01] Γ. Παπανδρέου: Ανυπόστατες οι φήμες περί χρεοκοπίας

    Σαββατο, 12 06 2010 12:04

    Κατηγορηματικά απέρριψε τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από την ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών στη Βιέννη. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος κατά 5,5% και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια της. Η διεθνής κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως θα πράξει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για τη σωτηρία της χώρας, αδιαφορώντας για το αν θα ξαναεκλεγεί πρωθυπουργός.

    Ανακτά την αξιοπιστία της η Αθήνα

    Με τον τίτλο "Η Αθήνα δεν κινδυνεύει πλέον με χρεοκοπία", η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard" φιλοξενεί συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ζητά από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές πολιτικές, αλλά να επενδύσει στην ανάπτυξή της. Ακόμα, προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει πόρους, προτείνει τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγου.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός τονίζει στη συνέντευξη στο αυστριακό έντυπο πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αλλά και με τον μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, δυνατότητες που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη χωρίς τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους».

    Σημειώνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος.

    Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».

    Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από την ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς τα "ανοησίες".

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος κατά 5,5% και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια της, ενώ σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και παίζουν σημαντικό ρόλο στις οικονομίες της ευρύτερης περιοχής.

    Συντονισμένες ενέργειες και κοινές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης θα αναλάβουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο καγκελάριος της Αυστρίας, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέρνερ Φάιμαν, στη Βιέννη.

    Αισιοδοξία Τρισέ

    Αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφέροντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει δρομολογηθεί σωστά, παρά την επώδυνη ύφεση, ενώ πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν.

    Για σωστή κατεύθυνση της χώρας μας με το δημοσιονομικό της πρόγραμμα έκανε λόγο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Oλι Ρεν, ο οποίος επιπλέον γνωστοποίησε ότι Βρυξέλλες και Αθήνα κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι οι δύο επόμενες δόσεις του μηχανισμού στήριξης είναι εξασφαλισμένες, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα σταθερότητας προχωράει σωστά και εμπρόθεσμα.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες

    «Οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας να τις διαψεύσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, προσερχόμενος σε Συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

    Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο και τη μείωση του ελλείμματος, κατά περίπου 40%. Ανέφερε, επίσης, ότι «προηγούμαστε των χρονοδιαγραμμάτων», που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, ενώ προχωρούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: ο»ΏΚοινή δράση Ελλάδας-Αυστρίας, Γ. Παπανδρέου στην Εαρινή συνάντηση: «Μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 %.-Δεν θα κάνουμε πίσω»

    Είδηση: 37580

    [02] Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

    Σαββατο, 12 06 2010 14:27

    «Σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος στα θερμόμετρα ολόκληρης της χώρας και στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία αναμένεται να πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι παραλίες πέριξ του λεκανοπέδιου κατακλύσθηκαν ήδη από χιλιάδες Αθηναίους, που έσπευσαν να δροσιστούν στα νερά του Σαρωνικού. Αντίστοιχη φυγή προς τις κοντινές παραλίες καταγράφεται από το πρωί στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τα μέσα της εβδομάδας, οπότε θα αγγίξει ακόμη και τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους.

    Ειδικότερα, για σήμερα, Σάββατο, ο υδράργυρος στην Αθήνα θα φθάσει στους 35 βαθμούς, στους 33 στη Θεσσαλονίκη και στους 36 στη Θεσσαλία. Αύριο, θα αγγίξει τους 36 βαθμούς στην Αθήνα, τους 35 στη Θεσσαλονίκη και τους 37 στη Θεσσαλία. Ωστόσο, στα ηπειρωτικά, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες, δημιουργώντας συνθήκες ιδανικές για ανάπτυξη υγρασίας και κάνοντας την ατμόσφαιρα πνιγηρή.

    Υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με 37 βαθμούς στην Αθήνα και 36 στη Θεσσαλονίκη. Η πτώση του υδράργυρου αναμένεται σταδιακά από την Πέμπτη.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37583

    [03] ΣΥΝ: Επανεξελέγη γραμματέας της Π.Γ. ο Δ.Βίτσας

    Σαββατο, 12 06 2010 18:04

    Με 85 ψήφους υπέρ και 40 λευκά επανεξελέγη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο Δημήτρης Βίτσας. Εξελέγησαν και 19 μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος: 10 έδρες εξασφάλισε η Αριστερή Ενότητα που πρόσκειται στην πλειοψηφία, 6 το Αριστερό Ρεύμα, 3 η τάση Πρωτοβουλία 2010, ενώ υπήρξαν 2 λευκά και 1 άκυρο. Στο μεταξύ εναντίον των στελεχών της ανανεωτικής πτέρυγας που αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα έβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος τους κατηγόρησε ότι τοποθέτησαν κόκκινες γραμμές απέναντι σε φανταστικούς κινδύνους και πως άμεσα θα κριθούν για την πρακτική τους.

    O Αλέξης Τσίπρας έθεσε ζήτημα ηθικής τάξης μιλώντας για "αλλοίωση της βούλησης του ελληνικού λαού", προσθέτοντας ωστόσο πως "ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να αναλωθεί σε πόλεμο φθοράς μαζί τους καθώς όπως είπε ο αντίπαλος είναι απέναντι και δεν είναι άλλος από την πολιτική που οδηγεί στην φτώχια και στην ανασφάλεια".

    Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ξεκάθαρες συνεννοήσεις για να επαναθεμελιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέες βάσεις.

    Απαντώντας, το γραφείο Τύπου της Ανανεωτικής Πτέρυγας επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως "είναι ο πρόεδρος ο οποίος έχει την απόλυτη ευθύνη της διάσπασης του Συνασπισμού, ενός κόμματος που κρατήθηκε ενωμένο επί 20 χρόνια παρά τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες. Είναι αυτός, που απέρριψε όλες τις έγκαιρες και επανειλημμένες προτάσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αριστερισμό και η αποδέσμευση των τεσσάρων βουλευτών εκφράζει την εντολή των ψηφοφόρων που τους έστειλαν στη Βουλή για να προβάλουν τις ανανεωτικές απόψεις και όχι τον αριστερισμό".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Α.Τσίπρας: Δε θα αναλωθούμε σε πόλεμο φθοράς

    Είδηση: 37591

    [04] Εντοπίστηκε χασισοφυτεία στις Αρχάνες Ηρακλείου

    Σαββατο, 12 06 2010 17:25

    Άνδρες του ΤΑΕ εντόπισαν φυτεία ινδικής κάνναβης σε πρόωρο στάδιο στο πρανές ποταμού, σε περιοχή του Δήμου Αρχανών. Από τη φυτεία εκριζώθηκαν 306 φυτά κάνναβης, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 20 εκ. Επίσης εντοπίστηκε ένα αυτοσχέδιο φυτώριο στο στάδιο του φυτρώματος και ακόμα αρδευτικά εξαρτήματα και γεωργικά εργαλεία, τα οποία θ' αποσταλούν στο Εργαστήριο Εγκληματολογικών Ερευνών, για την περεταίρω εξέτασή τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37588

    [05] Κιργιστάν: Και 2η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Σαββατο, 12 06 2010 17:36

    Και σε δεύτερη πόλη στην περιοχή Τζαλαλαμπάντ στα νότια της χώρας επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κυβέρνηση του Κιργιστάν, φοβούμενη «αποσταθεροποίησή» της έπειτα από τις εθνοτικές συγκρούσεις, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο πάνω από 60 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η προσωρινή Κυβέρνηση. "Η κατάσταση στο Τζαλαλαμπάντ δεν είναι καλή, πλήθος συγκεντρώνεται, και ακούγονται πυροβολισμοί. Αυτά είναι επακόλουθα των γεγονότων στο Ος", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φαρίντ Νιγιάζοφ. "Οι κάτοικοι ανησυχούν. Η απάντηση ελήφθη και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ η Ρωσία δεν βλέπει να υπάρχει λόγος να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κιργιστάν επί του παρόντος, καθώς τα επεισόδια είναι μεταξύ εθνοτικών ομάδων, ωστόσο θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ταραχώδη χώρας, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    «Πρόκειται για μία εσωτερική αντιπαράθεση και επί του παρόντος η Ρωσία δεν βλέπει να υπάρχουν λόγοι για να συμμετάσχει στη λύση τους», τόνισε η Νατάλι Τιμακόβα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Η ίδια πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συζητηθεί το αίτημα του Κιργιστάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, γνωστό ως Συλλεκτικός Οργανισμός της Συνθήκης Ασφαλείας (SCTO), προκειμένου να αποφασισθεί ποια μέλλει να είναι τα μέτρα αντίδρασης.

    "Κάθε απόφαση του Συλλεκτικού Οργανισμού για αποστολή δυνάμεων στο Κιργιστάν θα ληφθεί μόνον υπό το πρίσμα των κανονισμών του ΟΗΕ", πρόσθεσε η Τιμακόβα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στους 49 οι νεκροί, πάνω από 650 οι τραυματίες στο Κιργιστάν

    Είδηση: 37589

    [06] Στους δρόμους και οι Γερμανοί για το πρόγραμμα λιτότητας

    Σαββατο, 12 06 2010 15:22

    Αντίπαλοι του προγράμματος της λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση πλημμύρισαν τους δρόμους σε δύο μεγαλουπόλεις της χώρας, την ώρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας. Στη σημαντική για την αυτοκινητοβιομηχανία πόλη της Στουτγάρδης οι διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ της αύξησης του ανώτατου φορολογητέου ορίου αντί για μείωση των κοινωνικών παροχών. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εργατικές ενώσεις με κεντρικό σύνθημα «Αυτή δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη».Παρόμοια κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα και στην πρωτεύουσα Βερολίνο.

    Α. Μέρκελ: Ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων

    Σε συνέντευξή της, που θα παρουσιασθεί την Κυριακή από τις σελίδες της εφημερίδας Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, η Μέρκελ αρνήθηκε τις κατηγορίες πως είναι οι φτωχοί εκείνοι που καλούνται να σηκώσουν τα οικονομικά βάρη.

    «Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε το χρέος. Τα μέτρα στην αγορά εργασίας αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν περισσότερες μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας απ' ότι στο παρελθόν», τονίζει η Μέρκελ.

    Η καγκελάριος δηλώνει πως και άλλοι τομείς καλούνται να μοιρασθούν τα βάρη.

    «Μαζί με τις αναγκαίες περικοπές στον κοινωνικό προϋπολογισμό, οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να συμβάλλουν μαζύ με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους διοικητικούς οργανισμούς», τονίζει.

    Παραταύτα, ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει να τροποποιηθεί το πακέτο λιτότητας στο Κοινοβούλιο, ώστε να περιλάβει αυξήσεις στη φορολογία για τα ανώτερα εισοδήματα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37584

    [07] Ο βουλγαρικός Τύπος για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Σαββατο, 12 06 2010 17:18

    Κεντρικό θέμα του βουλγαρικού Τύπου σήμερα Σάββατο είναι οι εξελίξεις για τον αγωγό "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης έπειτα από τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Στα εκτενή ρεπορτάζ των βουλγάρικων μέσων σημειώνεται και η χθεσινή εκτίμηση του πρώην υπουργού Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, ότι παρόμοια κίνηση δεν εξυπηρετεί τα βουλγαρικά αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα. Όπως και οι δηλώσεις, με της οποίες διάφοροι εκπρόσωποι του κεντροδεξιού Γαλάζιου Συνασπισμού εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους με τις δηλώσεις περί της αποχώρησης της Βουλγαρίας από το "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης", την οποία οι Βούλγαροι "γαλάζιοι" έχουν αναδείξει σε προγραμματικό στόχο της κεντροδεξιάς συμμαχίας τους.

    "Ο Μπορίσοφ σταμάτησε ενεργειακά σχέδια", "Ο Μπόικο σταμάτησε τον αγωγό, ο Τράιτσο αρνείται", "Ο αγωγό μέχρι την Ελλάδα παγώνει λόγω του κινδύνου διαρροής" είναι μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων του σημερινού Τύπου για το θέμα.

    "Τί τον θέλουμε πράγματι τον αγωγό αυτό" είναι ο τίτλος της εφημερίδα της Σόφιας "Τρουντ", υπό τον οποίο ο σχολιογράφος Πλάμεν Έντσεφ υποστηρίζει, ότι "ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει απόλυτο δίκιο". Τεκμηριώνοντας τον ισχυρισμό του με τα παραδοσιακά "επιχειρήματα" των αντιπάλων της βουλγάρικης συμμετοχής στο έργο, ότι η Βουλγαρία δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος από τον αγωγό, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον στη Μαύρη Θάλασσα και, κατά συνέπεια, για τον τουριστικό κλάδο της Βουλγαρίας κ.α.

    "Παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία" αποκάλεσε από την πλευρά του τα περί "της αποχώρησης από το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης" δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ ο προκάτοχος του στο αξίωμα Σεργκέι Στανίσεφ (παρουσία του οποίου υπογράφτηκε η τριμερής συμφωνία κατασκευής του αγωγού στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια).

    Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αλλάξει γνώμη, επειδή "στην αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της" όπως αναφέρει ο κ. Στανίσεφ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "24 Ώρες".

    "Αναρωτιέμαι πια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφαση του", αναφέρει στη συνέχεια ο πρώην Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων της με τη Μόσχα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37587

    [08] Ολλανδία: Επέλεξε τον «πληροφοριοδότη» η βασίλισσα Βεατρίκη

    Σαββατο, 12 06 2010 17:08

    Τον επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος VVD στην Κάτω Βουλή Ούρι Ρόσενταλ επέλεξε σήμερα Σάββατο η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη για να ηγηθεί των διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα προς σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας, ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου των ανακτόρων. Η βασίλισσα ζήτησε από τον 64χρονο Ρόζενταλ να διενεργήσει ως «πληροφοριοδότης», «διερευνώντας, επί τη βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, τις υφιστάμενες δυνατότητες να σχηματισθεί Κυβέρνηση», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

    Το φιλελεύθερο VVD του Μαρκ Ρούτε, επικράτησε με 31 (από τις 150 έδρες), στις πρόσφατες εκλογές για την Κάτω Βουλή, ακολουθούμενο κατά πόδας από το Εργατικό Κόμμα PvdA με 30 έδρες. Το ακροδεξιό PVV κατετάγη τρίτο με 24 έδρες και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDA του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ακολουθεί με 21 έδρες.

    Ο θεσμικός ρόλος του «πληροφοριοδότη» συνίσταται στη διερεύνηση κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινών τόπων στους οποίους θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τα κόμματα για τη δημιουργία μίας Κυβέρνησης συνεργασίας. Κατόπιν συντάσσει μία έκθεση, στην οποία θα τονίζει ποια συνεργασία θα φαινόταν σε αυτόν προσφορότερη.

    Με βάση την έκθεση αυτή, η βασίλισσα θα επιλέξει έναν «συντονιστή», ο οποίος θα διεξάγει τις διαβουλεύσεις για μία συμφωνία. Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό Κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν εβδομάδες, τονίζουν αναλυτές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37586

    [09] Α.Τσίπρας: Δε θα αναλωθούμε σε πόλεμο φθοράς

    Σαββατο, 12 06 2010 15:39

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να αναλωθούν σε έναν πόλεμο φθοράς με την Ανανεωτική Πτέρυγα και, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου συμβολαίου στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία κρατιέται από μία κλωστή» και πως «βρίσκεται σε αγωνία εξαιτίας των αντιλαικών μέτρων, που έχει λάβει».

    Ασφαλιστικό, εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

    Οι στόχοι του ΣΥΝ για το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα και οι ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα τονίζοντας ότι «υπάρχει μεταξύ τους ντέρπι για το ποιος έκλεψε τα περισσότερα». Πρόσθεσε δε ότι η αριστερά δεν είναι μέρος του προβλήματος και ότι σύντομα ο ΣΥΝ θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.

    Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην Ανανεωτική Πτέρυγα, είπε ότι «οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση, δεν είναι ευχάριστες», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αποχώρηση ήταν προαποφασισμένη. Είπε ακόμη ότι «όσοι αποχώρησαν, θα κριθούν» και επανέλαβε ότι «υπάρχει και ένα θέμα ηθικής», καθώς αλλοιώθηκαν οι συσχετισμοί στη Βουλή με την αποχώρηση των βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ . Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναλωθεί σε πόλεμο φθοράς, τονίζοντας ότι παραμένει στρατηγική του επιλογή η ενότητα της αριστεράς.

    «Σε μια τέτοια ενότητα δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια, ούτε για υπόγεια παιχνίδια», είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να δώσει οριστικό τέλος στις αντιπαραθέσεις». Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο, που να θέσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες βάσεις .

    Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να επανεκλεγεί ο Δ. Βίτσας στη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ. Αργά απόψε αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για την εκλογή γραμματέα και νέας ΚΠΕ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37585

    [10] Στα ίχνη του δράστη της δολοφονίας του αστρολόγου Μουτάφη

    Σαββατο, 12 06 2010 12:32

    Πολύ κοντά στη διαλεύκανση της μυστηριώδους διπλής δολοφονίας του γνωστού αστρολόγου Μιλτιάδη Μουτάφη, 48 ετών και της γραμματέως του Παρασκευής Γκέζου, 38 ετών, το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου, μέσα στο διαμέρισμά- γραφείο της εταιρείας καλλυντικών που διατηρούσε στο Χαλάνδρι, βρίσκεται η αστυνομία, μετά την σύλληψη ενός 53χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, στην περιοχή της Παιανίας.

    Σύμφωνα με τα όσα, πρώτο το "ert.gr" αποκαλύπτει, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες και υποδείξεις, μετέβησαν για έρευνα στο βενζινάδικο του υπόπτου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης για ισάριθμες υποθέσεις.

    Οι άνδρες της Ασφάλειας σε έρευνα που έκαναν σε πηγάδι, δίπλα στο πρατήριο βρήκαν 73 σφαίρες διαμετρημάτων 9mm, 38 special, 22mm και 6,25mm "μακάροφ", ενώ άλλες 170 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων βρέθηκαν στο κατάστημά του.

    Αυτό, όμως, που οδήγησε τους αστυνομικόυς της Ασφάλειας στο να συνδέσουν τον 53χρονο με την δολοφονία του αστρολόγου, είναι ένα 38άρι περίστροφο, που βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του οδηγού ενός φορτηγού που ήταν παρατημένο σε οικόπεδο του στην ίδια περιοχή.

    Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε, όμως και μία περίεργη ασυνενοησία των αστυνομικών της Δυτικής Αττικής με τους συναδέλφους τους του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αφού σε πρώτη φάση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που έγινε στο όπλο, δεν το συνέδεαν με τη διπλή δολοφονία στο Χαλάνδρι.

    Κατόπιν αυτού, ο 53χρονος, αφού πλήρωσε την εγγύηση για τα δύο εντάλματα αφέθηκε ελεύθερος.

    Αργότερα, όμως, οι αξιωματικοί του αρμοδίου τμήματος της Ασφάλειας Αττικής, διαπίστωσαν ότι προκύπτουν κοινά στοιχεία με αυτά του διπλού φονικού και αποφάσισαν να συνεχίσουν το έργο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και, όπως εκτιμάται, αποτελεί θέμα χρόνου η εξιχνίαση. Είδηση: 37582

    [11] Αρχαία και υδράργυρο πούλαγε ο Ιρακινός

    Σαββατο, 12 06 2010 12:28

    Σημαντική ποσότητα ραδιενεργού υδραργύρου, που σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ακόμη και για την κατασκευή βομβών, καθώς και αρχαία αντικείμενα μεγάλης εμπορικής και ιστορικής αξίας κατείχε και προόριζε προς πώληση ένας 36χρονος Ιρακινός με το όνομα Rasid Muhamhed ο οποίος συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του "ert.gr", οι αστυνομικοί της ασφάλειας Δυτικής Αττικής μετά από πληροφορίες για τις κινήσεις του Ιρακινού, κουρδικής καταγωγής, του εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές αρχαίων και του έκλεισαν ραντεβού στο ξενοδοχείο "INTERCONTINENTAL".

    Εκεί, αφού πρώτα τον πλήρωσαν με προσημειωμένα χαρτονομίσματα για την αγορά αρχαίων, τον συνέλαβαν και βρήκαν στην κατοχή του 17 αρχαία αντικείμενα, κυρίως μικρά αγγεία που χρονολογούνται στον 5ο π.Χ αιώνα.

    Αυτό που κινητοποίησε, όμως, ολόκληρη σχεδόν την αστυνομία είναι το γεγονός ότι ο δράστης είχε μαζί του ένα μπουκαλάκι με ποσότητα υδραργύρου.

    Δεδομένου ότι πρόκειται για άκρως επικίνδυνο υλικό που είναι ραδιενεργό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ισχυρών βομβών, στο σημείο μετέβη κλιμάκιο του ΤΕΕΜ και της αντιτρομοκρατικής.

    Να σημειωθεί ότι ο υδράργυρος, που είναι διεθνώς απαγορευμένο υλικό, στην αγορά στοιχίζει 11.000 ευρώ το γραμμάριο.

    Το έργο των ερευνών συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των αντικειμένων και του υδραργύρου, καθώς και οι ενδεχόμενοι αγοραστές του. Είδηση: 37581


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 June 2010 - 16:55:33 UTC