Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η εξεταστική για τη Siemens: Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τα δώρα
  • [02] Βατοπέδι: Πέντε πορίσματα-Συμφώνησαν για προκαταρκτική
  • [03] Τα σενάρια καταστροφολογίας δεν ευσταθούν
  • [04] Η Ευρώπη στην τροχιά της λιτότητας
  • [05] Κανονικά οι επιστροφές φόρου
  • [06] Έφυγε ο Ανδρέας Βουτσινάς
  • [07] Γιώργος Παπανδρέου: Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα
  • [08] Μ.ΓΛΕΖΟΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν ένα ενιαίο κόμμα ούτε καν ένα μέτωπο, είναι μια συνεργασία.»
  • [09] Συνάντηση Μ. Δαμανάκη με Εγκ. Μπαγκίς
  • [10] Κίνα: Αγρότης κατασκεύασε κανόνι και βομβαρδίζει εργολάβους που θέλουν να του πάρουν το χωράφι του
  • [11] NASA: Στείλτε τη φωτογραφία σας στο διάστημα
  • [12] Έξυπνα ρούχα για καλή διάθεση
  • [13] Συναυλία τιμής και μνήμης για το Ν. Ξυλούρη
  • [14] Άκαρπη συνάντηση Τσίπρα - Ανανεωτικής Πτέρυγας
  • [15] Στο έλεος πλημμυρών η Ανατολική Ευρώπη
  • [16] Οικολογική δόμηση από τις 9 Ιουλίου
  • [17] Ετοιμάζεται νέο αντιβιοτικό όπλο κατά των σούπερ-ανθεκτικών μικροβίων
  • [18] Απόσυρση ιταλικών προϊόντων σάλτσας
  • [19] Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων
  • [20] Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:«Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να παραμείνει ενωμένος ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από διαφορές και διαφορετικότητες.»
  • [21] 24ωρη απεργία του ΟΣΕ την Πέμπτη
  • [22] General Motors: Ανακαλεί 1,36 εκατ. οχήματά της στις ΗΠΑ λόγω κινδύνου ανάφλεξης
  • [23] ΝΔ: Καθυστερεί η κυβέρνηση
  • [24] Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας
  • [25] Πυρά Αχμαντινετζάντ για ενίσχυση των κυρώσεων
  • [26] 24ωρη απεργία στην Ισπανία
  • [27] Στο 5,4% ο πληθωρισμός
  • [28] Πράσινο φως για την ένταξη της Εσθονίας στο ευρώ
  • [29] Ανεκαλύφθη ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο μονομάχων
  • [30] Βρέθηκε χαμένη συλλογή σπάνιων ταινιών

    [01] Η εξεταστική για τη Siemens: Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τα δώρα

    Τριτη, 08 06 2010 17:01

    Την αποχώρησή του από την εξεταστική για την Siemens ανακοίνωσε το ΛΑΟΣ, καταγγέλλοντας προσπάθειες συγκάλυψης. Είχε προηγηθεί η διαβίβαση στην επιτροπή από την εφέτη ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα του φακέλου με την ονομασία "Τσακάλου Πρότζεκτ", με τα τιμολόγια για τα δώρα που έστελνε η εταιρεία σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Τα στοιχεία από τις έρευνες του ΣΔΟΕ για το λογαριασμό της SIEMENS από τον οποίο γίνονταν οι πληρωμές των "δώρων" παρουσιάζει στην Εξεταστική επιτροπή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης. Με ομόφωνη απόφαση μετά από πρόταση της ΝΔ η εξεταστική επιτροπή ζητεί με επιστολή της στον πρωθυπουργό να παρέμβει στη γερμανική κυβέρνηση ώστε να υποχρεώσει τη Siemens να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία που έχει για Έλληνες πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα που διεφθάρησαν. Στην εξεταστική κατέθεσε σήμερα Τρίτη υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης που παρουσίασε έγγραφα του 2008, στα οποία διατύπωνε αντιρρήσεις για τις εισηγήσεις της επιτροπής παραλαβής του C4I και παρέδιδε την αποφασιστική αρμοδιότητα στον προϊστάμενό του υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Την Τρίτη στην επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens, κατατέθηκαν δύο φάκελοι, οι οποίοι κατασχέθηκαν από το γραφείο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, με ονόματα πολιτικών και μη, προς τους οποίους εστάλησαν οικοσκευές και άλλα προϊόντα από τη Siemens ή συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρίες.

    Τιμολόγια για δώρα σε πολιτικούς

    Με ομόφωνη απόφαση των μελών της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens αποστέλλεται επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ώστε να ζητηθεί, με διάβημα από την Γερμανική κυβέρνηση, να υποδείξει συνεργασία στη Siemens για την παροχή στοιχείων για τις δωροδοκίες, καθώς επίσης να αχθεί το όλο θέμα ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σήμερα επίσης κατατέθηκαν στην επιτροπή δύο φάκελοι που κατασχέθηκαν από τη Δικαιοσύνη από το γραφείο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, με ονόματα πολιτικών και μη, προς τους οποίους εστάλησαν οικοσκευές από τη Siemens, ή συνεργαζόμενες με την ίδια εταιρείες.

    Εξέταση Π. Χηνοφώτη

    Mε την πρώην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σημερινό Προστασίας του Πολίτη) τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη και τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, συνεχίζεται το ανακριτικό έργο της εξεταστικής επιτροπής.

    Εξεταζόμενος ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης αναφέρθηκε στις τμηματικές παραλαβές του συστήματος C4I,όπως προβλεπόταν από την πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που είχε καταρτισθεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα.

    Ο κ. Χηνοφώτης είπε στην επιτροπή και κατέθεσε σχετικά στοιχεία ότι ο ίδιος διεφώνησε πλήρως το Νοέμβριο του 2008 με σχετικές χειρόγραφες αναφορές με την παραλαβή του 14ου υποσυστήματος του C4I που αφορούσε την ασφάλεια των λιμένων.

    Η διαφωνία του με την επιτροπή παραλαβής, η οποία τάχθηκε υπέρ της παραλαβής του υποσυστήματος με απομείωση της τιμής, προκύπτει απόλυτη, αφού καταθέτει ταυτόχρονα σημείωμα 14 ενστάσεων, ενώ κάνει λόγο για ουσιώδεις ελλείψεις - αποκλίσεις που επηρεάζουν τη διαλειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του υποσυστήματος, συστήνοντας να μη γίνει δεκτή καμία επιστροφή ή έκπτωση με βάση την παρούσα κατάσταση.

    Με τη θέση αυτή του υφυπουργού η απόφαση της επιτροπής καθίσταται από αποφασιστική απλώς γνωμοδοτική και τη δικαιοδοσία εγκρίσεως έχει ο έχων την οικονομική εξουσία προϊστάμενός του υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επίσης δεν προσυπέγραψε την παραλαβή.

    Κατάθεση Παυλόπουλου

    Στην επιτροπή κατέθεσε σήμερα και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για την αρχική σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, περιέγραψε ότι η πίεση που ασκούνταν τότε στη χώρα μας για ασφαλείς αγώνες ήταν μεγάλη, με συνέπεια όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέσα σε αυτή την εθνική έξαρση "να μεγαλοπιαστούμε". Για τη συνέχεια, ανέφερε ότι πολλά υποσυστήματα του C4I δεν είχαν διαλειτουργικότητα και γι' αυτό δεν έγινε οριστική παραλαβή, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον κ. Χηνοφώτη, ούτε από τον κ. Μαρκογιαννάκη.

    Ερωτηθείς επίσης για την 5η τροποποιητική σύμβαση η οποία υπεγράφη επί των ημερών του κ. Πολύδωρα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρειαζόταν να περάσει από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, διότι δεν άλλαζε ούτε το περιεχόμενο ούτε και το τίμημα που είχε προβλεφθεί από την αρχική σύμβαση.

    Περιέγραψε επίσης πως όταν πήγε στο υπουργείο, η αμερικανικών συμφερόντων Σαϊκ είχε υποσχεθεί στην ΕΛΑΣ ότι θα είχε μετά την Ολυμπιάδα ένα πανίσχυρο και διαλειτουργικό σύστημα που θα συνέδεε μάλιστα και τα 3 σώματα ασφαλείας κι ότι τελικά λειτουργούσε κουτσά στραβά μόνο το Τέτρα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε στην επιτροπή να κληθεί και να καταθέσει ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας για να ερωτηθεί για την καταγγελία της σύμβασης που κατέθεσε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου.μ

    Όσον αφορά στα στοιχεία για τις συσκευές, ηλεκτρικές ή υψηλής τεχνολογίας, που δόθηκαν, τα ονόματα είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστά και περιέχονται τμηματικά στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και είχε σταλεί και σταδιακά στη Βουλή. Δεν διευκρινίζεται πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, αν οι συσκευές πληρώθηκαν από τη Siemens, ήσαν, δηλαδή, δώρα ή από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως φερ' ειπείν του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει δηλώσει ότι έχει εξοφλήσει ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 160.000 ευρώ για τον εξοπλισμό δύο εκλογικών του κέντρων πριν τις εκλογές του 2007.

    Στον πρώτο φάκελο (ονομάζεται blue file) που κατατέθηκε από τον συγκεντρωτικό κατάλογο προκύπτει ότι είτε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η κόρη του Αρετή, αλλά και συνεργάτες του πρώην υπουργού (Δ. Πατσάκης, Απ.Κασιμάτης) έχουν λάβει συσκευές ή εξοπλισμό αξίας 1.340.000 δρχ. της περιόδου 1998-2001 και 13.993 ευρώ έως το 2004. Πάντα στον ίδιο πρώτο φάκελο υπάρχει μία εγγραφή 498ευρώ στο όνομα Μαρέβα Μητσοτάκη, 3.722 ευρώ για τον καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου Ι. Κονιδάρη, τα οποία εξόφλησε με έμβασμα και 915 ευρώ στο όνομα Κ. Λάππας, Γοργιανάδες Ευρυτανίας.

    Υπάρχει ακόμη ένα τιμολόγιο 283.000 δρχ. του 1997 στο όνομα της Τριανταφυλλιάς Δασκαλάκη, συγγενούς του τότε προέδρου της Γενικής Τράπεζας Γιώργου Δασκαλάκη, καθώς και η γνωστή χορηγία της Siemens προς τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ το 2003 ύψους 15.000 ευρώ.

    Στον δεύτερο φάκελο (ονομάζεται red file) περιέχεται σε τιμολόγια αποκλειστικά το σύνολο της παραγγελίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνεργάτου της Ντόρας Μπακογιάννη Λ.Δραγουμάνου για ποσό 6.252 ευρώ.

    Δεν γνωρίζουμε, αν υπάρχουν και άλλα τιμολόγια, δήλωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ενώ αυτή την ώρα ενημερώνει την επιτροπή και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

    "Μπόχα της ξεφτίλας", χαρακτήρισε τα κατατεθέντα στοιχεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για παιχνίδι αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών και εντυπώσεις εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων με σκοπό τον αποπροσανατολισμό.

    "Εταιρικά δώρα των 30 και 40 ευρώ είναι ξεφτίλα, όταν ζητούμενο είναι το πού πήγαν οι μίζες ύψους 100 εκατ. που συνδέονται με το χρόνο υπογραφής των συμβάσεων ΟΤΕ, ΟΣΕ και C4I", σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

    Από την επιτροπή αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν για τα δώρα της Siemens, δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών. Το όλο πράγμα, είπε, οδηγεί στο κουκούλωμα και ο ΛΑΟΣ αποχωρεί αν δεν υπάρξει πρόθεση για πλήρη αποκάλυψη στη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens.

    Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελλάκο, την αίτηση της Αικατερίνης Τσάκαλου, γραμματέως του πρώην στελέχους της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, καθώς παρακολουθείται όλο το 24ωρο.

    Η αίτηση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να κρίνει ο κ. Σακελλάκος εάν πρέπει ή όχι να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

    Σχετικό άρθρο: Siemens: Αναμένονται στοιχεία από ΣΔΟΕ

    Είδηση: 37411

    [02] Βατοπέδι: Πέντε πορίσματα-Συμφώνησαν για προκαταρκτική

    Τριτη, 08 06 2010 14:46

    Σε ένα πόρισμα με πέντε διαφορετικές θέσεις, όσες και τα κόμματα που συμμετείχαν σ΄αυτήν, κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, καθώς δεν επιτεύχθηκε κοινή συνισταμένη στον καταλογισμό ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Πάντως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν σε μια συμπερασματική έκθεση έξι σημείων και στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Το πόρισμα παραδόθηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτησή του στην ολομέλεια, αλλά και η μυστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για να αποφασιστεί η σύσταση ή μη της προανακριτικής επιτροπής.

    Στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα

    Στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο παραδόθηκε η πορισματική έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, από τον πρόεδρό της Μανώλης Μπετενιώτη.

    "Εκείνο που χρειάζεται όχι απλά ο πολιτικός κόσμος αλλά η ίδια η ουσία της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας είναι η διαφάνεια και αυτό ζητά και ο ελληνικός λαός. Γιατί ο στόχος είναι και πρέπει να είναι ένας: διαφάνεια παντού, διαφάνεια για όλα, διαφάνεια για όλους", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας το πόρισμα.

    "Όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί ομόφωνα και με αίσθημα ευθύνης σε αυτό ακριβώς που υπογραμμίσατε: η ηθική στην πολιτική και η διαφάνεια στη διακυβέρνηση", απάντησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Η έκθεση θα ανακοινωθεί στην Oλομέλεια της Βουλής, οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν έξι κοινά σημεία και τα κόμματα παραθέτουν τις προτάσεις τους.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών και υφυπουργών Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Κιλτίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου και για πολιτικές ευθύνες των κυρίων Δρυ, Φωτιάδη, Μαγγίνα, Μπέζα και Αλογοσκούφη.

    Οι βουλευτές της ΝΔ καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες σε όλους τους υπουργούς που υπέγραψαν για τις ανταλλαγές και ζητούν διερεύνηση και για τυχόν ευθύνες του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Το ΚΚΕ δεν κατονομάζει πρόσωπα, αποδίδει ευθύνες στα δυο μεγάλα κόμματα και είναι θετικό στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

    Ο ΛΑΟΣ ζητεί διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους κυρίους Δρυ, Μπασιάκο, Φωτιάδη, Δούκα, Κοντό και Ρουσόπουλο, γίνεται αναφορά στον Γιάννη Αγγέλου και αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στον νυν υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών από προκαταρκτική επιτροπή για τους κυρίους Δρυ, Φωτιάδη, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη και Ρουσόπουλο, ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν πιθανόν πολιτικές ευθύνες και για τους κυρίους Βουλγαράκη και Μπέζα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αναμένεται το πόρισμα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

    Είδηση: 37401

    [03] Τα σενάρια καταστροφολογίας δεν ευσταθούν

    Τριτη, 08 06 2010 15:38

    Σε ρητή διάψευση των σεναρίων περί χρεoκοπίας της χώρας και επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή προχώρησε την Τρίτη η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η καταστροφολογία δεν βοηθάει κανέναν και ότι όσο υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δεν υπάρχει περίπτωση να ευσταθεί καμία από τις φήμες που κυκλοφορούν. Ως ανυπόστατα απέρριψε τα σενάρια περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και εξόδου από το ευρώ και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ εγγυήθηκε για τις καταθέσεις των πολιτών.Ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εμφανίστηκε με δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Έντονη και άμεση αντίδραση

    Την έντονη και άμεση αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν σενάρια και φήμες που κυκλοφορούν στις τελευταίες ημέρες περί χρεοκοπίας της χώρας και επιστροφής στη δραχμή.

    "Είναι σαφές ότι αυτή η καταστροφολογία δεν βοηθάει κανένα. Είναι σαφές ότι εμείς σαν κυβέρνηση δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν. Οι αόριστες φήμες, οι ανυπόστατες θεωρήσεις, ακόμα και αναλυτών, αλλά και ό,τι διαδίδεται και δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το μόνο που δημιουργεί είναι ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη και την αγορά και εμείς αυτό δεν το ανεχόμαστε" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτης και επεσήμανε ότι "σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί δε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι με το Πρόγραμμα που έχει χαράξει η κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που κατάφερε να συσταθούν στην Ευρώπη, μπορεί να βγει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε πως είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που το Πρόγραμμα υλοποιείται δεν υπάρχει περίπτωση να ευσταθεί καμία από τις φήμες που κυκλοφορούν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε και στην "καθησυχαστική" δήλωση του εκπροσώπου του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ακόμα κι αν υπάρξουν αποκλίσεις και επισήμανε ότι ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι αυξημένος και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις είναι επειδή δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα συγκεκριμένες εισπράξεις εσόδων.

    Ο κ. Πεταλωτής τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο της λήψης και πρόσθετων μέτρων.

    Διαψεύδουν και οι τραπεζίτες τα σενάρια

    Ως ανυπόστατα απέρριψε τα σενάρια περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και τα περί εξόδου από το ευρώ και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά,

    Ο κ.. Ράπανος δήλωσε πως είναι τελείως αβάσιμες όλες οι φημολογίες περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και διαβεβαίωσε τους καταθέτες ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και δεν πρέπει καθόλου να ανησυχούν.

    "Τον διαβεβαιώσαμε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό" ανέφερε, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μεγάλες αντοχές και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έρχονται αρωγοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Παράλληλα με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τονίζει ότι η "εν λόγω φημολογία είναι εντελώς αβάσιμη και ενδεχομένως σχετίζεται με ευρύτερες σκοπιμότητες, προκαλώντας σύγχυση και στο αποταμιευτικό κοινό", και επισημαίνει ότι με τη συμφωνία της 3ης Μαΐου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της τρόικας τέθηκε σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μέτρων σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα χρηματοδότησης του Δημοσίου.

    Ικανοποίηση Παπακωνσταντίνου για την πορεία του προυπολογισμού-Αστειότητες περί εξόδου από το ευρώ

    Ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εμφανίστηκε με δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως είναι "σε σωστό δρόμο".

    "Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Ο προϋπολογισμός είναι σε σωστό δρόμο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%".Το ίδιο διάστημα, πρόσθεσε, η αύξηση των εσόδων είναι της τάξεως του 8%. Η αύξηση αυτή, τόνισε ο υπουργός, είναι πολύ κοντά στο στόχο, χωρίς ακόμη να έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ και από τους φόρους ειδικής κατανάλωσης.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα στο όργιο φημών περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται περί "αστειοτήτων".

    "Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο πρόγραμμα, στο οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κάνουν μεγάλες θυσίες. Όμως το πρόγραμμα αυτό θα αλλάξει τη χώρα και της εξασφαλίζει 110 δισ. Ευρώ, τα οποία της επιτρέπουν να μην είναι ευάλωτη στις διεθνείς αγορές", ανέφερε ο υπουργός.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές παρατηρήσεις που απέσπασε από τους ευρωπαίους ιθύνοντες το τριετές πρόγραμμα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

    Ειδικότερα, τόνισε ότι με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν και ο Επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμαναν την ικανοποιητική εφαρμογή του κοινού τριετούς προγράμματος για την ελληνική οικονομία, και τόνισαν ότι ο προϋπολογισμός της χώρας και οι διαρθρωτικές αλλαγές εκτελούνται κανονικά.

    Αντιδράσεις

    "Η χώρα δεν πρέπει να πτωχεύσει παρά τις "φιλότιμες προσπάθειες" κάποιων. Θα την βγάλουμε από την κρίση, αρκεί να πρυτανεύσει η σύνεση και όχι η εξαλλότητα", τόνισε ο ΛΑΟΣ και πρόκρινε ως μόνη λύση για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, τις συγχωνεύσεις καθώς η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει και να διατηρείται από 4 έως 5 πιστωτικά Ιδρύματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στο 5,4% 0 πληθωρισμός, ΝΔ: Καθυστερεί η κυβέρνηση

    Είδηση: 37406

    [04] Η Ευρώπη στην τροχιά της λιτότητας

    Τριτη, 08 06 2010 19:12

    Σειρά πρωτοβουλιών, όχι χωρίς εσωτερικά προβλήματα, παίρνουν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση.

    Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, φτάνει το 116% του ΑΕΠ της και το έλλειμμά της είναι 5,3%. Ήδη η κυβέρνηση της χώρας πήρε μέτρα λιτότητας, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μέτρα περικοπών ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 80 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και περικοπές από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

    Αντιμέτωπος με τα συνδικάτα είναι στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Xοσέ Λουίς Θαπατέρο, μετά την απόφασή του να περικόψει κατά 5% τις αποδοχές, περίπου 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων, ώστε να εξοικονομήσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και να μειώσει το έλλειμμα από το 11,2% που είναι σήμερα στο 6% το 2011. Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές βλέπουν το ευρώ να έχει εξασθενήσει και προβληματίζονται για τις πιθανές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

    Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε και ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο δημόσιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ειδικό φόρο τραπεζών για μία τριετία, αναδιάρθρωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο περικοπές δαπανών κρατικών οργανισμών, θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος, στο 16%.

    Ο οίκος FITCH, σε ανακοίνωσή του, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζέιμς Κάμερον για την διόγκωση του δημοσίου χρέους, αναφέρει ότι:

    "Το μέγεθος της δημοσιονομικής πρόκλησης στη Βρετανία είναι τεράστιο και απαιτεί μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη στρατηγική εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ταχύτερου ρυθμού μείωσης του ελλείμματος από αυτόν που ορίστηκε στον προϋπολογισμό του Απριλίου 2010".

    Yπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι 27 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Eurogroup, συμφώνησαν κατ' αρχήν πως για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να επιβάλλονται έγκαιρα κυρώσεις στις χώρες που κινδυνεύουν να παραβιάσουν το όριο του 3% στο έλλειμμα, αλλά και του 60% στο χρέος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Σχετικό άρθρο: "Δίχτυ ασφαλείας" ενέκρινε το Eurogroup

    Είδηση: 37424

    [05] Κανονικά οι επιστροφές φόρου

    Τριτη, 08 06 2010 14:26

    Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών φημολογίες και δημοσιεύματα περί αδυναμίας του Δημοσίου να επιστρέψει τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2010. Με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και όπως τονίζει αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χιλιάδες έλαβαν κανονικά την επιστροφή που δικαιούνταν μέχρι σήμερα.

    Η ανακοίνωση αναλυτικά

    "Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα και τη φημολογία περί αδυναμίας του Δημοσίου να επιστρέψει τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2010, κάνουμε γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Αυτό το γνωρίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν κανονικά την επιστροφή που δικαιούνταν μέχρι σήμερα.

    Από ελέγχους που γίνονται διαρκώς πλέον στις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος διαπιστώθηκαν 800 περίπου περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει ασυμφωνία με τα στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς στις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.). Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ο έλεγχος της ακρίβειας αυτών των δηλώσεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. Όπου επιβεβαιώνεται η ακρίβεια των στοιχείων των δηλώσεων, η επιστροφή γίνεται το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ελέγχου.

    Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα είναι 1.353.343, εκ των οποίων οι 412.640 είναι πιστωτικές.

    Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ειδικά συνεργεία, τα οποία σε συνεργασία με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους των υποβαλλομένων δηλώσεων με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών τόσο στις ηλεκτρονικές όσο και στις έντυπες υποβολές. Όσες σχετικές περιπτώσεις εντοπίζονται αποστέλλονται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για έλεγχο, ενώ ορισμένες περιπτώσεις παραπέμπονται και στη Δικαιοσύνη ". Είδηση: 37399

    [06] Έφυγε ο Ανδρέας Βουτσινάς

    Τριτη, 08 06 2010 12:56

    Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι έδρασαν και στο εξωτερικό, ο Ανδρέας Βουτσινάς, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, το πρωί της Τρίτης στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Καταξιώθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη σε ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς καλλιτεχνικούς χώρους και δίδαξε μεγάλες Αμερικανίδες ηθοποιούς, όπως την Τζέιν Φόντα. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, θριάμβευσε σε σκηνοθεσίες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και του Ελεύθερου Θεάτρου.

    Συνεργασίες με διεθνούς φήμης ηθοποιούς

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στην Σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του W. Douglas. Φοίτησε στη Σχολή του L. Strassberg και το 1957 έγινε μέλος του Actors' Studios.

    Σκηνοθέτησε πάνω από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, στον Καναδά, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Φαίη Ντάναγουέι, την Τζέιν Φόντα, τον Ουόρεν Μπίτι, τη Φανί Αρντάν, την Ειρήνη Παπά και άλλους, σκηνοθέτησε επίσης στο Μπροντγουέι, την Κομεντί Φρανσέζ, το Θέατρο του Πήτερ Μπρουκ.

    Στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σχολή της Τέχνης, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και πολλούς θιάσους του ελευθέρου θεάτρου.

    Έπαιξε στον κινηματογράφο σε ταινίες των Μελ Μπρουκς, Ζιλ Ντασέν και Λουί Μπεσόν, ενώ, είχε τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με δύο ύψιστες τιμητικές διακρίσεις.

    Τελευταία του σκηνοθεσία στο θέατρο ήταν το έργο του Τζορτζ Μπερνάρ Σο "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν" που ανέβηκε το περασμένο χειμώνα στη σκηνή του θεάτρου "Ορφέας".

    Ο Ανδρέας Βουτσινάς απέκτησε ένα γιο, τον Μάριο.

    Θλίψη για την απώλεια του Ανδρέα Βουτσινά, εκφράζει με ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι η επιρροή του σκηνοθέτη υπήρξε σημαντική, η προσωπικότητά του έντονη, η αγάπη και ο ενθουσιασμός για το θέατρο και τον κινηματογράφο καθόρισαν τη ζωή του.

    «Ο Ανδρέας Βουτσινάς υπήρξε, για την παγκόσμια σκηνή, πηγή αστείρευτης έμπνευσης, καλλιτεχνικής τόλμης και καινοτομίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του θα αποτεφρωθεί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37389

    [07] Γιώργος Παπανδρέου: Σώζουμε και ξαναχτίζουμε την Ελλάδα

    Τριτη, 08 06 2010 19:12

    "Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς το μηχανισμό θα ήμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο διαθεσμικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ακόμη σημείωσε ότι "επειδή είδα πως η τρομολαγνία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος".

    "Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις - πάντα θα υπάρχουν - τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επανέλαβε μετ' επιτάσεως ότι το κυβερνητικό έργο δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένα μέτρα, αλλά και σε μεγάλες αλλαγές, που έχουν καθυστερήσει στη χώρα εδώ και δεκαετίας και τόνισε ότι η περίοδος αυτή συμπίπτει και με τις αλλαγές που κάνουμε.

    "Είναι σαφές ότι οι αλλαγές που προωθούμε στην οικονομία και το κράτος έχουν καθοριστική σημασία στην πορεία μας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου", πρόσθεσε.

    ΑΠΕ Είδηση: 37425

    [08] Μ.ΓΛΕΖΟΣ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν ένα ενιαίο κόμμα ούτε καν ένα μέτωπο, είναι μια συνεργασία.»

    Τριτη, 08 06 2010 15:06

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι νομίζω από όλους κοινή πεποίθηση ότι χρειάζεται η κοινωνία και η πολιτική την Αριστερά.»

    Μ.ΓΛΕΖΟΣ: « Λυπάμαι ιδιαίτερα για το γεγονός διότι ένα τμήμα του ΣΥΝ απεχώρησε και για την αιτία για την οποία αποχωρεί. Το ερώτημα όμως είναι γιατί πρέπει να φύγει ο ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν ένα ενιαίο κόμμα ούτε καν ένα μέτωπο, είναι μια συνεργασία, η κάθε πλευρά το κάθε πολιτικό σχήμα που συμμετέχει διατηρώντας την ιδεολογική, την πολιτική και την οργανωτική του αυτοτέλεια σε εκείνο που αποφασίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλεις συμμετέχεις, αν δεν θέλεις δεν συμμετέχεις. Δεν παρασέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ κανέναν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό το οποίο επικαλούνται τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας και κυρίως ο κος Κουβέλης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε ως ένας φορέας συνεργασίας έφτασε σε ένα σημείο να αλλοιώνει την φυσιογνωμία και τον ιδεολογικό και πολιτικό λόγο της ανανεωτικής αριστεράς.»

    Μ.ΓΛΕΖΟΣ: « Μα πως είναι δυνατό να γίνει; Αφού λέμε στο ιδρυτικό, η κάθε πλευρά διατηρεί την ιδεολογική την πολιτική και την οργανωτική της αυτοτέλεια. Πως είναι δυνατό να πραγματώνεται αλλοίωση μιας ή άλλης πλευράς όταν αφού δεν συμφωνείς δεν παίρνεις μέρος; Αφού η κάθε μια πλευρά είναι ξεχωριστή να αλλοιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν σύνολο, αφού δεν έχει σαν σύνολο ιδεολογία, πως είναι δυνατό να αλλοιώνει την ιδεολογία του άλλου;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως στην πορεία του χρόνου έλαβαν χώρα πρακτικές οι οποίες επεχείρησαν τεχνηέντως να κάνουν το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα;»

    Μ.ΓΛΕΖΟΣ: «Καμία συνιστώσα δεν επιχείρησε να το κάνει κόμμα και δεν είναι ενιαίο κόμμα, είναι συνεργασία ούτε καν μέτωπο, ούτε καν συμμαχία, είναι συνεργασία που σημαίνει όπου συμφωνούμε προχωράμε, όπου δεν συμφωνούμε δεν προχωράμε. Μήπως ο ίδιος ο ΣΥΝ αλλοίωσε και πήγε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ΣΥΝ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αφορά εμάς, αγορά τον ΣΥΝ τον ίδιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η υπόθεση της διάσπασης του ΣΥΝ εκ των πραγμάτων δημιουργεί ρήγματα στο ΣΥΡΙΖΑ⦻

    Μ.ΓΛΕΖΟΣ: « Δεν δημιουργεί τίποτα, καθόλου. Τα εσωτερικά ενός κόμματος μπορεί να έχουν κάποια δόνηση, αλλά δεν μπορεί να θίξουν το ιδρυτικό της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Για όλους όσοι ονειρεύονται την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να τους πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει καν ούτε στις συνιστώσες σήμερα κατά κάποιο τρόπο κάνω μια υπέρβαση αυτό που λέω, ανήκει στα μέλη του.»

    Είδηση: 37408

    [09] Συνάντηση Μ. Δαμανάκη με Εγκ. Μπαγκίς

    Τριτη, 08 06 2010 19:03

    Συνάντηση με την επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγκίς. Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θερμό κλίμα, εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με την Μαρία Δαμανάκη να επισημαίνει στον Τούρκο αξιωματούχο ότι η επιτροπή επιθυμεί να καταστεί η Τουρκία ισότιμος εταίρος στη μεσογειακή αλιεία.

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε, επίσης, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Η κ. Δαμανάκη εξέφρασε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξιόπιστη διερεύνηση των όσων συνέβησαν με τη νηοπομπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και η τουρκική πλευρά αναφέρθηκε στη σημασία, που έχει για την Αγκυρα η προώθηση αυτής της βοήθειας.

    Τέλος, η κοινοτική επίτροπος αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Μπαγκίς να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37423

    [10] Κίνα: Αγρότης κατασκεύασε κανόνι και βομβαρδίζει εργολάβους που θέλουν να του πάρουν το χωράφι του

    Τριτη, 08 06 2010 16:54

    Πόλεμο εναντίον των εργολάβων οι οποίοι θέλουν τη γη του, κήρυξε ένας κινέζος χωρικός, ο οποίος κατασκεύασε ένα κανόνι με τροχούς και άνοιξε πυρ εναντίον των ομάδων που επιχειρούσαν την έξωση του.

    Ο Γιανγκ Γιουντέ, ο οποίος ζει στα περίχωρα της πολυσύχναστης πόλης Ουουάν, στην κεντρική Κίνα, λέει ότι με το αυτοσχέδιο πυροβόλο του, το οποίο κατασκεύασε με πυρομαχικά από τοπικά εργοστάσια, απομάκρυνε δύο φορές, ομάδες που ήθελαν να τον εκδιώξουν από τη γη του.

    «Έριξα πάνω από τα κεφάλια τους για να τους τρομάξω, δεν ήθελα να προκαλέσω τραυματισμούς», δήλωσε στην επίσημη εφημερίδα China Daily, σύμφωνα με την οποία, οι βόμβες του μπορούν να εκτοξευθούν 100 μέτρα μακριά και να εκραγούν με εκκωφαντικό θόρυβο.

    Μπορεί η προσέγγιση του Γιάνγκ να είναι πιο επιθετική από ό,τι συνήθως, αλλά το πρόβλημα του είναι πιο συνηθισμένο καθώς η οργή των αγροτών για τις κατασχέσεις της γης τους είναι μια από τις συχνές αιτίες για την πρόκληση αναταραχής από τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι εξαναγκάζονται να παρατήσουν τα σπίτια τους για να κατασκευαστεί οτιδήποτε, από δρόμους, έως πολυτελείς βίλες.

    Η κυβέρνηση του έχει προσφέρει 130.000 γουάν, δηλαδή περίπου 16.000 ευρώ για το χωράφι του, όπου θα αναγερθούν πολυκατοικίες, η κατασκευή των οποίων έχει αρχίσει στα χωράφια των λιγότερο πεισματάρηδων γειτόνων του, ενώ ο ίδιος ζητά το πενταπλάσιο ποσό.

    AΠΕ Είδηση: 37410

    [11] NASA: Στείλτε τη φωτογραφία σας στο διάστημα

    Τριτη, 08 06 2010 17:35

    Ένα νέο πρόγραμμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA προσφέρει στους λάτρεις του διαστήματος, που όμως δεν διαθέτουν μερικά εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψουν οι ίδιοι, τη δυνατότητα να στείλουν τη... φωτογραφία τους πέρα από τη στρατόσφαιρα.

    Για το "ταξίδι" της εικόνας του στο διάστημα αρκεί κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα (faceinspace.nasa.gov) της υπηρεσίας, να "ανεβάσει" εκεί τη φωτογραφία του και το ονοματεπώνυμό του και να επιλέξει ποιο από τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία θα μεταφέρει το πολύτιμο ενθύμιο.

    Οι υποψήφιοι "εικονικοί ταξιδιώτες" θα πρέπει πάντως να βιαστούν αφού απομένουν μόνο δύο προγραμματισμένες αποστολές, αυτή του "Ντισκάβερι" στα μέσα Σεπτεμβρίου και του "Εντίβορ" στα τέλη Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι θα μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την πορεία του διαστημοπλοίου που περιέχει τη φωτογραφία τους.

    Το ταξίδι, που θα είναι δωρεάν, εντάσσεται στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης της NASA για την αποστολή διαφόρων, σημαντικών ή μη, αντικειμένων στο διάστημα.

    Παλιότερα η διαστημική υπηρεσία είχε στείλει υπογραφές μαθητών, δίσκους των Beatles, μια κούκλα του Μπαζ από την ταινία "Toy Story", ακόμη και τις στάχτες του δημιουργού της σειράς Star Trek, Τζιν Ροντενμπέρι.

    Τον Μάρτιο του 2009 μια νυχτερίδα προσπάθησε να... ταξιδέψει και αυτή, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς γραπώθηκε στη δεξαμενή καυσίμων του Ντισκάβερι λίγο πριν από την εκτόξευσή του.

    Είδηση: 37416

    [12] Έξυπνα ρούχα για καλή διάθεση

    Τριτη, 08 06 2010 17:06

    Αν η αυτή η μόδα εξαπλωθεί, τότε οι ψυχολόγοι θα τα βάψουν μαύρα γιατί η πελατεία τους θα μειωθεί! Η αιτία θα είναι τα νέα "έξυπνα" ρούχα που είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να αναλύουν τη διάθεση του κατόχου τους και να κάνουν ό,τι μπορούν για να του τη φτιάξουν. Πώς γίνεται αυτό; Τα ρούχα είναι εφοδιασμένα με ηχεία και οθόνες που παίζουν αυτομάτως τραγούδια ή δείχνουν λέξεις και εικόνες, που τα ρούχα "κρίνουν" ότι θα βελτιώσουν τη συναισθηματική κατάσταση του "αφεντικού" τους!

    Τα πρωτότυπα ρούχα (τα οποία δεν έχουν ακόμα παραχθεί μαζικά) διαθέτουν ειδικούς ηλεκτρονικούς ασύρματους αισθητήρες που παρακολουθούν τη φυσιολογία του κατόχου τους, μεταξύ άλλων την θερμοκρασία, την αναπνοή, την κατάσταση του δέρματος και το ρυθμό της καρδιάς του.

    Τα ρούχα συνδέονται με μια απομακρυσμένη βάση δεδομένων που αναλύει τα στοιχεία και καταλήγει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Στη συνέχεια, δίνει εντολή να ενεργοποιηθεί το κατάλληλο πολυμεσικό περιεχόμενο (multimedia).

    Τα καινοτομικά ρούχα, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Μόντρεαλ, έχουν δημιουργηθεί από την Μπάρμπαρα Λέιν του Καναδικού πανεπιστημίου Κονκόρντια και τη Τζάνις Τζέφερις των Digital Studios του Βρετανικού Κολλεγίου Goldsmiths, σύμφωνα με το BBC.

    Τα πρωτοποριακά ρούχα έχουν κατασκευαστεί από υφάσματα στα οποία έχουν ενσωματωθεί διάφοροι ασύρματοι αισθητήρες, οι οποίοι στέλνουν τα στοιχεία που συλλέγουν σε μια απομακρυσμένη βάση δεδομένων μέσω σύνδεσης Ίντερνετ ενός "έξυπνου" κινητού.

    Όταν γίνεται "διάγνωση" ότι ο κάτοχος του ρούχου είναι ψυχικά...πεσμένος, τότε η βάση δεδομένων στέλνει στα ρούχα πολυμεσικό περιεχόμενο (τραγούδια, λέξεις, εικόνες) και τα ρούχα αναλαμβάνουν να το προβάλλουν, ώστε να φτιάξουν τη διάθεση του προσώπου.

    Για να το πετύχουν αυτό, τα ρούχα είναι εφοδιασμένα με μικρές οθόνες LED και μικροσκοπικά ηχεία. Τα κείμενα μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και προ-ηχογραφημένα μηνύματα από συγγενείς και φίλους.

    Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ Είδηση: 37412

    [13] Συναυλία τιμής και μνήμης για το Ν. Ξυλούρη

    Τριτη, 08 06 2010 18:43

    Eκδήλωση τιμής και μνήμης στο Νίκο Ξυλούρη, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, μέσω του Νομαρχιακού Οργανισμού Πολιτισμού και Επιμόρφωσης (Ν.Ο.Π.Ε.Η.).

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία την Πέμπτη 24 Ιουνίου και ώρα 9 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα πάρουν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες κρητικής μουσικής, η Μικτή και η Παιδική Χορωδία της Νομαρχίας Ηρακλείου.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας:

    - Χαιρετισμός από τη νομάρχη Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη

    - Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της οικογενείας Ξυλούρη

    - Έναρξη συναυλίας:

    Παιδική χορωδία Νομαρχίας Ηρακλείου

    - 1ο μέρος - Κρητικό πρόγραμμα

    Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασίλης Καρεφιλάκης, Βασίλης Σταυρακάκης

    - Έντεχνο πρόγραμμα

    Γιάννης Κασσωτάκης

    - Απονομή πλακέτας στην κ. Ουρανία Ξυλούρη από την κ. Σχοιναράκη

    - 2ο μέρος - Κρητικό πρόγραμμα

    Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης, Νίκος Ξυλούρης (Γκρας)

    Κλείσιμο συναυλίας :

    - Μικτή Χορωδία Νομαρχίας Ηρακλείου.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 37422

    [14] Άκαρπη συνάντηση Τσίπρα - Ανανεωτικής Πτέρυγας

    Τριτη, 08 06 2010 18:34

    Η ρήξη στον ΣΥΝ επιβεβαιώθηκε μετά και τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος, υπό τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και της "Ανανεωτικής Πτέρυγας". Στην υπό τον κ.Τσίπρα αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Βίτσας, Κορωνάκης, Πουλάκης, Λαφαζάνης και Λεουτσάκος, τη δε Ανανεωτική Πτέρυγα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Μαργαρίτης, Μπαγιώργος, Χατζησωκράτης και Μαυροκεφαλίδης.

    Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την συνάντηση καθιστούν σαφές το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών: Από πλευράς ηγεσίας τονίζεται ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας της "Ανανεωτικής Αριστεράς", ενώ από την πλευρά της η "Ανανεωτική" επιρρίπτει ευθύνες στον Α. Τσίπρα για τις εξελίξεις και ουσιαστικά προαναγγέλλει την ίδρυση νέου φορέα.

    Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας και επαναδιατυπώθηκε η προτροπή προς την Ανανεωτική Πτέρυγα να παραμείνει στο κόμμα.

    Όπως τονίζεται στη συνέχεια, σε σχέση με τους βουλευτές - μέλη του κόμματός, είναι γνωστό πως μόλις προ ολίγων μηνών εκλέχτηκαν με τη σημαία του συμμαχικού μας σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάση του οποίου εκλέχθηκαν στη Βουλή.

    "Πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ, ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση και προστίθεται ότι "πυξίδα μας για την σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας".

    Η ηγεσία του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "όποια κι αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της Ανανεωτικής, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ' έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Άλλωστε, εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής, ώστε να δικαιολογούν την συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Θεωρούμε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς είναι μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΝ ως σύνολο και όχι μόνο ένα μέρος του".

    Στην δική της ανακοίνωση η Ανανεωτική Πτέρυγα τονίζει ότι "την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ" και προσθέτει ότι "είχαμε έγκαιρα ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα".

    Σύμφωνα με την Ανανεωτική Πτέρυγα, "η ηγετική ομάδα, όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία συνολικής φθοράς και απαξίωσης του χώρου. Ο κόσμος της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του".

    Και καταλήγει:

    "Όσο μας αφορά, τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά με τη συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς".

    ΑΠΕ Είδηση: 37421

    [15] Στο έλεος πλημμυρών η Ανατολική Ευρώπη

    Τριτη, 08 06 2010 18:22

    Με το δεύτερο κύμα πλημμυρών βρίσκεται αντιμέτωπη η Ανατολική Ευρώπη μετά από τις νέες ισχυρές βροχοπτώσεις. Στην Πολωνία περισσότερες από 12.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί και 42.000 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες. Ενώ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ απορρίπτει τις πιέσεις να κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής, προκειμένου να μην αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές. Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ουγγαρία, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως σε ορισμένες επαρχίες έχουν προκληθεί ζημιές στο 70% των σπιτιών. Στην Κωνσταντινούπολη ερασιτεχνικό βίντεο από κινητό τηλέφωνο καταγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης ενός εργάτη ο οποίος παρασύρθηκε από τον φουσκωμένο, από τις βροχές, ποταμό. Τα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα, ο οποίος συμμετείχε σε εκκενώσεις κατοικιών.

    Τουρκία

    Οι ισχυρές βροχές που πλήττουν την Κωνσταντινούπολη από το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την υπερχείλιση ενός ποταμού στην ασιατική πλευρά της πόλης με συνέπεια την εκκένωση εκατοντάδων κατοικιών.

    Πολωνία

    Σπίτια μετατράπηκαν σε υποβρύχια και έχουν απομείνει μόνο οι σκεπές τους για να εντοπίζονται. Ένα νέο κύμα νερού κινείται προς τα βόρεια της χώρας και αναμένεται να φτάσει σε λίγες ώρες στη Βαρσοβία με τη στάθμη του ποταμού Βιστούλα να αυξάνεται έως και 8 μέτρα.

    Το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους οι Πολωνοί είναι οι προεδρικές εκλογές της 20ης Ιουνίου. Οι πλημμύρες επικρατούν στην προεκλογική ατζέντα και ο πρωθυπουργός της χώρας βλέποντας τα ποσοστά του υποψηφίου του κόμματός να μειώνονται, δε θέλει να χάσει χρόνο και διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν κανονικά.

    Ουγγαρία

    Ανάλογη είναι η κατάσταση από τις πλημμύρες στην Ουγγαρία όπου οι δρόμοι σε πολλές επαρχίες έχουν μετατραπεί σε πλωτά ποτάμια. Η στάθμη του Δούναβη στη Βουδαπέστη έχει ανέβει κατά 8,20 μέτρα. Σάκους με άμμο τοποθετούν οι αρχές για να προστατεύσουν την παλιά πόλη Βούδα της πρωτεύουσας, καθώς και το τουριστικό νησί Μαργαρίτα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37420

    [16] Οικολογική δόμηση από τις 9 Ιουλίου

    Τριτη, 08 06 2010 18:15

    Υποχρεωτική θα είναι η οικολογική δόμηση και στη χώρα μας για όλες τις νέες κατασκευές από τις 9 Ιουλίου. Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου που θα εφαρμόζεται, μπορεί να αυξάνει το κόστος της οικοδομικής άδειας και της κατασκευής, θα γίνεται όμως απόσβεση του ποσού από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτυγχάνεται. Από τον Οκτώβριο θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37419

    [17] Ετοιμάζεται νέο αντιβιοτικό όπλο κατά των σούπερ-ανθεκτικών μικροβίων

    Τριτη, 08 06 2010 18:04

    Υγεια

    Μια νέα ουσία που προέρχεται από μύκητες (μανιτάρια) και άλλους οργανισμούς, η πλεκτασίνη, "υπόσχεται" να αποτελέσει το νέο αποτελεσματικό "όπλο" για την καταπολέμηση των ιδιαίτερα ανθεκτικών και επικίνδυνων μικροβίων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

    Όπως αναφέρουν Γερμανοί, Ολλανδοί και Δανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βόνης, της Ουτρέχτης και του Άαλμποργκ αντίστοιχα, καθώς και της δανικής εταιρίας Novozymes AS, σε εργασία τους στο περιοδικό "Science", η πλεκτασίνη, ένα μικρό πεπτίδιο (μόριο πρωτεΐνης), μπορεί να καταστρέψει πολύ ανθεκτικά βακτήρια, γι' αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό των μελλοντικών αντιβιοτικών.

    Όλο και περισσότερα βακτήρια, για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, γίνονται ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, λόγω της υπερκατανάλωσης των τελευταίων. Τα περισσότερα φάρμακα είναι ήδη άχρηστα κατά του στελέχους του Staphylococcus aureus (MRSA). Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ και άλλες χώρες περίπου οι μισοί ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων προσβάλλονται από το συγκεκριμένο βακτήριο.

    Η πλεκτασίνη "υπόσχεται" να γύρει τη "ζυγαριά" ξανά προς την πλευρά των γιατρών. Στη νέα μελέτη, οι ευρωπαίοι ερευνητές εξηγούν τον μηχανισμό δράσης της ουσίας, που καταφέρνει να καταστρέφει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, με συνέπεια αυτά να μην μπορούν πια να διαιρεθούν και να πολλαπλασιασθούν μέσα στον οργανισμό του ασθενούς.

    Όπως εύστοχα αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι σαν η πλεκτασίνη να κλέβει τους δομικούς λίθους με τους οποίους ένας κτίστης χτίζει ένα σπίτι. Τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κυτταρικό τοίχωμα. Η γνωστή πενικιλίνη, που περιέχεται σε πολλά από τα σημερινά αντιβιοτικά, κάνει επίσης κάτι ανάλογο.

    Η πλεκτασίνη είναι ακόμα πιο παρόμοια στη δράση της με ένα άλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο, τη βανκομυκίνη, που προτιμάται από τη δεκαετία του ΄80 για την καταπολέμηση του σταφυλόκοκκου MRSA, όμως σταδιακά πολλά βακτήρια έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντί της. Τα στελέχη όμως αυτά μπορούν να εξοντωθούν από την πλεκτασίνη.

    Αντίλογος

    Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι ούτε η νέα ουσία θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της σταδιακής απόκτησης ανθεκτικότητας από τα μικρόβια απέναντι σε μια ουσία. Συνεπώς στο μέλλον και η πλεκτασίνη πιθανότατα θα αποδειχτεί αναποτελεσματική, μετά την ευρεία χρήση της, καθώς οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί στο μεταξύ θα έχουν μεταλλαχθεί και θα έχουν γίνει "αναίσθητοι" και σε αυτή. Η αδιάκοπη "κούρσα των εξοπλισμών" ανάμεσα στους γιατρούς και τα μικρόβια αναμένεται να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια.

    Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ Είδηση: 37418

    [18] Απόσυρση ιταλικών προϊόντων σάλτσας

    Τριτη, 08 06 2010 17:41

    Την άμεση απόσυρση 119 τεμαχίων κέτσαπ της ιταλικής εταιρείας "Tuttovo Srl - Natura Piacere" από την αγορά, ζήτησε ο ΕΦΕΤ γιατί για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, σκόνη πάπρικα, προέλευσης Ινδίας, με αφλατοξίνες σε συγκέντρωση μεγαλύτερη των επιτρεπτών επιπέδων. Πρόκειται για τα προϊόντα με την επωνυμία:α) SALSA ROSSA PICCANTE BIO, σε συσκευασία των 350g με αριθμό παρτίδας 15909 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 08.06.2011, β) SALSA ROSSA BALSAMICA BIO, σε συσκευασία των 350g με αριθμό παρτίδας 26409 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 21.09.2011,γ) SALSA ROSSA ΒΙΟ, σε συσκευασία των 350g με αριθμό παρτίδας 02810 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 28.01.2012 και δ) SALSA ROSSA BARBEQUE BIO, σε συσκευασία των 330 g με αριθμό παρτίδας 26409 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 21.09.2011. Διακινήθηκαν στη χώρα μας από τις εταιρείες "ItalFood ΕΠΕ" (Πειραιάς),"Select Salmon House" - "Τ. Χατζητριανταφύλλου & ΣΙΑ ΟΕ". Καλούνται όσοι προμηθεύτηκαν τα προϊόντα αυτά, να μην τα καταναλώσουν.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37417

    [19] Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων

    Τριτη, 08 06 2010 15:05

    Από 14 Ιουνίου τίθενται σε ισχύ αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών. Συγκεκριμένα από τις 14 Ιουνίου καταργούνται γραμμές που έχουν χαμηλή επιβατική κίνηση.

    Καταργούνται γραμμές, ενισχύονται άλλες

    Σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπό τον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη και τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, Δημήτρη Δημητρίου και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε να καταργηθούν λεωφορειακές γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση και να ενισχυθούν άλλες.

    Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στις 30 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα από τις 14 Ιουνίου καταργούνται οι γραμμές:

    103 (Καλαμάκι - Ακαδημία)

    108 (Άνω Καλαμάκι-Ακαδημία)

    111 (Άγιος Δημήτριος-Ακαδημία)

    Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι παράλληλες γραμμές:

    141 (Καλαμάκι -Σταθμός Δάφνη)

    109 (Άνω Καλαμάκι - Σταθμός Αγ. Δημητρίου)

    112 (Άγιος Δημήτριος - Σταθμός Δάφνη)

    Από τις 30 Ιουνίου συγχωνεύονται οι γραμμές που έχουν παρόμοια διαδρομή και καταργούνται συγκεκριμένες γραμμές με πολύ μικρή επιβατική κίνηση.

    Έτσι, συγχωνεύεται η γραμμή 746 (Άνω Λιόσια - ΟΔΔΥ) -η οποία καταργείται- με τη γραμμή 711 (Αχαρναί - Ζωφριά), ενώ καταργούνται, λόγω μικρής επιβατικής κίνησης οι γραμμές:

    242 (Στ. Κατεχάκη - Πολυτεχνειούπολη (κυκλική) σχολ.

    245 (Πολυτεχνείο - Ν. Κόσμος)

    525 (Σταθμός Κηφισιάς -Κάτω Κηφισιά)

    340 (Γλυφάδα - Παλλήνη)

    400 (Αξιοθέατα Αθήνας)

    Χ92 (Κηφισιά - Αεροδρόμιο)

    Επίσης, καταργείται το τμήμα της γραμμής Α7 (Κάνιγγος - Νέα Ερυθραία), από τον Πλάτανο στην Κηφισιά έως τη Ν. Ερυθραία, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό καλύπτεται από πληθώρα άλλων λεωφορειακών γραμμών.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα ισχύσουν από τις 14 Ιουνίου, πλην εκείνων που αφορούν στις γραμμές 746, 711, 525, Α7 (θα ισχύσουν από τις 30 Ιουνίου), εξοικονομούνται τελικά 19 λεωφορεία και 57 οδηγοί της ΕΘΕΛ, οι οποίοι θα καλύψουν ανάγκες σε συγκοινωνιακούς άξονες με υψηλή ζήτηση.

    Σε δεύτερο στάδιο και μέχρι το τέλος του 2010 θα εφαρμοστούν νέες ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 25 λεωφορεία και 75 οδηγούς της ΕΘΕΛ. Ανάλογες επεμβάσεις προγραμματίζονται για το 2011 σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς του μετρό.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37407

    [20] Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:«Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να παραμείνει ενωμένος ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από διαφορές και διαφορετικότητες.»

    Τριτη, 08 06 2010 15:02

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι έχετε πάθει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΣΥΝ, βαλθήκατε να το κλείσετε το μαγαζί;»

    Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Όχι, όχι, αλίμονο. Υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα, τα οποία είναι προβλήματα -νομίζω- που ήταν σε μεγάλη χρονική διάρκεια σε αυτό τον χώρο. Ελπίζω όμως να κάνουμε ό,τι το καλύτερο ώστε το αντιμετωπίσουμε με τον πιο πρόσφορο και πιο γόνιμο και εποικοδομητικό τρόπο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί φτάσατε σε αυτό το σημείο;»

    Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Αυτό που τώρα προέχει είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και μπρος. Η γνώμη μου είναι να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε μια διάσπαση. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιες επιλογές έχουν ξεκινήσει, αν δεν έχουν δρομολογηθεί, αλλά δεν χάνω την ελπίδα μου, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια έστω και την ύστατη στιγμή, έστω στο και πέντε για να μπορέσει να αποφευχθεί η απομάκρυνση από το κόμμα της λεγόμενης ανανεωτικής πτέρυγας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια και να μεταφερθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτσι;»

    Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά, ώστε να κρατήσουμε ενιαίο και σε ενιαία πορεία τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, να κινηθούμε με ένα πνεύμα συνεννόησης, με ένα πνεύμα εποικοδομητικό, να διατηρηθεί η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε όλος ο χώρος να παραμείνει ενωμένος. Ενωμένος ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από διαφορές και διαφορετικότητες σε μια συμφωνημένη, συγκλίνουσα πορεία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Η ιστορία του μετώπου του Αλέκου Αλαβάνου, άλλωστε το έχουν πει και συνάδελφοί σας βουλευτές βρίσκεται πίσω από ένα μέρος της ιστορίας που έχει δημιουργηθεί.»

    Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν επηρεάζει τις εξελίξεις στο ΣΥΝ. Αυτά τα οποία διαμορφώθηκαν και εξελίσσονται στο ΣΥΝ δεν έχουν σχέση με τον Αλέκο Αλαβάνο και δεν είναι δυνατόν να χρεώνουμε καταστάσεις, οι οποίες δεν έχει καμία επιρροή να του χρεώνουμε και εν πάση περιπτώσει να ανακαλύπτουμε δακτύλους. Στο ΣΥΝ τα πράγματα εξελίσσονται με βάση την δικιά τους λογική και την εσωτερική τους δυναμική. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σκεφτούμε υπεύθυνα σε αυτή την φάση, ξέρουμε ότι οι πάντες χρειάζονται στο χώρο μας, πρέπει να κινηθούμε όλοι με την μέγιστη δυνατή αντοχή, υπομονή, επιμονή και αλληλεγγύη, πέρα από διαφορές θα έλεγα και διαφορετικότητες και ότι μπορούμε να κρατήσουμε τον χώρο -με την ευρύτερη έννοιά του- ενωμένο.»

    Είδηση: 37404

    [21] 24ωρη απεργία του ΟΣΕ την Πέμπτη

    Τριτη, 08 06 2010 14:59

    Ακινητοποιημένοι στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν την Πέμπτη 10 Ιουνίου οι συρμοί του ΟΣΕ, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τον ΟΣΕ, χωρίς, όπως υποστηρίζει η ΠΟΣ, να γίνει διάλογος με τους εργαζομένους. Έτσι, την Πέμπτη δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, περιλαμβανομένου και του Προαστιακού, εκτός από τα λεγόμενα "κοινωνικών αναγκών". Η απεργία της Πέμπτης επηρεάζει και το πρόγραμμα των δρομολογίων που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης.

    Ποια δρομολόγια καταργούνται την Τετάρτη

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ για την Τετάρτη 9 Ιουνίου καταργούνται τα δρομολόγια μεταξύ:

    Αθήνας - Αλεξανδρούπολης - Αθήνας τα IC 74 και IC 75.

    Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Αθήνας 504, 505, 604 και 605.

    Αθήνας - Οινόης - Αθήνας τα 1558, 2530 και 2533.

    Θεσσαλονίκης - Έδεσσας/Κοζάνης/Φλώρινας - Θεσσαλονίκης τα 753 και 757.

    Πειραιά - Κιάτου - Πειραιά (Προαστιακός) Καταργείται το δρομολόγιο 4336 (22:44), ενώ το δρομολόγιο 4337 (22:36) θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Σ.Σ. Αθήνας.

    Αεροδρομίου- Λιοσίων - Αεροδρομίου καταργούνται τα δρομολόγια 4241 (23:00), 4242 (23:35), 4243 (23:14), 4244 (23:50), 4245 (23:31) και 4246 (00:06).

    Λάρισας - Βόλου - Λάρισας τα δρομολόγια 1586 και 1587.

    Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου - Τρίπολης τα 1437, 1438, 1441 και 1422.

    Επίσης, το δρομολόγιο 463 (Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη) δεν θα εκτελεστεί στην ελληνική διαδρομή του, ενώ το δρομολόγιο 337 (Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη) στην ελληνική διαδρομή του (Ειδομένη - Θεσσαλονίκη) θα πραγματοποιηθεί από λεωφορεία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37403

    [22] General Motors: Ανακαλεί 1,36 εκατ. οχήματά της στις ΗΠΑ λόγω κινδύνου ανάφλεξης

    Τριτη, 08 06 2010 19:28

    Η πρώτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ η General Motors ανακοίνωσε την Τρίτη πως ανακαλεί 1.365.000 οχήματά της στις ΗΠΑ που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ανάφλεξη και πυρκαγιά, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας (NHTSA). Όλα τα οχήματα που ανακλήθηκαν διαθέτουν σύστημα θέρμανσης του υγρού για τον καθαρισμό των υαλοπινάκων του αυτοκινήτου. Η ανάκληση τούτη "είναι επακόλουθο της προηγούμενης παρόμοιας ανάκλησης που είχε αποφασισθεί το 2008 για να προστεθεί μία ασφάλεια προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέπειες ενός βραχυκυκλώματος στο κύκλωμα μετάδοσης", αλλά προβλήματα συνέχισαν να παρουσιάζονται και μετά τις πραγματοποιηθείσες επιδιορθώσεις, επεξηγεί στο ενημερωτικό της σημείωμα η NHTSA.

    Τα προβλήματα τούτα μπορούν να φθάσουν έως "την τήξη του πλαστικού που περιβάλλει το δοχείο του υγρού" και "μπορεί να αναφλεγεί το σύστημα που θερμαίνει τους υαλοκαθαριστήρες".

    Η GM ανακαλεί πλείστα μοντέλα της των ετών 2006 έως 2009, ορισμένα των ετών 2007-09 και το μοντέλο Chevrolet Traverse του 2009.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 37426

    [23] ΝΔ: Καθυστερεί η κυβέρνηση

    Τριτη, 08 06 2010 14:40

    Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος. Τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσαν την κυβέρνηση να περάσει από την πράξη στη θεωρία και την κατηγόρησαν για αναβλητικότητα περίπου ένα μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας του μνημονίου και την ένταξη της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.

    "Να ξεκινήσει η προσπάθεια για ανάπτυξη"

    "Να συμφωνήσουμε πως όλοι είμαστε στο ίδιο πλοίο, που λέγεται Ελλάδα. Δεν πρέπει κανείς να συμβάλει σε φήμες οι οποίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα"

    Κ. Χατζηδάκης

    Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να πετύχει, και σ' αυτό πρέπει να συμφωνήσουν όλοι, δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης. Δεν χρειάζεται, είπε, μόνο μιζέρια και γκρίνια αλλά χρειάζεται να ξεκινήσει προσπάθεια για την ανάπτυξη.

    "Και τον τόνο πρέπει να τον δώσει η κυβέρνηση κάνοντας συγκεκριμένες τομές" συνέχισε, σημειώνοντας πως η ΝΔ έχει προτείνει, αλλά οι προτάσεις της δεν επαρκούν και χρειάζεται η κυβέρνηση να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε πως είναι ανάγκη να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, μέρος της οποίας είναι το τραπεζικό σύστημα.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι κατατέθηκαν σκέψεις και προβλέψεις για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία.

    "Η κυβέρνηση είτε δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, είτε δεν έχει την πολιτική βούληση για να την υπερβεί" Χ. Σταϊκούρας

    Κοινό ζητούμενο, είπε, είναι η ευρωστία και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έγινε συζήτηση για συγχωνεύσεις, κάτι που, όπως σημείωσε, αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να εμπλουτίσει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής με μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε καινούγια μέτρα.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος δήλωσε πως είναι τελείως αβάσιμες όλες οι φημολογίες περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και διαβεβαίωσε τους καταθέτες ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και δεν πρέπει καθόλου να ανησυχούν.

    "Τον διαβεβαιώσαμε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό" ανέφερε, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μεγάλες αντοχές και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έρχονται αρωγοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37400

    [24] Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας

    Τριτη, 08 06 2010 17:22

    Τη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας υπέγραψαν σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης 'Ιγκορ Σέτσιν.

    Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΤΑΕΚ) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια (Rostekhnadzor).

    Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας παρέστησαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.

    Η συμφωνία των δύο χωρών προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, οι δύο υπηρεσίες (ΤΑΕΚ και Rostekhnadzor) θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

    Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη, χθες, μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε πως η ποσότητα του αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα "Shah Deniz", δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού "Ναμπούκο", ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το αζέρικο φυσικό αέριο δεν θα είναι αρκετό τροφοδοτήσει το έργο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία επεξεργάζεται νέα έργα για να προσθέσει δύο επιπλέον "γραμμές" στον αγωγό "Blue Stream", σε μια προσπάθεια το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται στην Τουρκία, να επανεξάγεται σε τρίτες χώρες.

    AΠΕ Είδηση: 37415

    [25] Πυρά Αχμαντινετζάντ για ενίσχυση των κυρώσεων

    Τριτη, 08 06 2010 15:26

    Δείτε το video

    Με ιρανικά βέλη κατά της Ρωσίας άρχισε την Τρίτη η διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης για την ασφάλεια στην Ασία, αφού ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέκρινε τη Μόσχα επειδή δεν εμπόδισε το προσχέδιο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον της χώρας του, η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει πλέον το θέμα του πυρηνικού της προγράμματος. Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Γάζα και ο θάνατος εννέα Τούρκων από ισραηλινά πυρά είναι το μείζον θέμα, ενώ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η χώρα του προτίθεται να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ το θέμα της διεξαγωγής έρευνας για τη φονική ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα. Στο μεταξύ, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, έκρηξη βόμβας είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 ατόμων.

    Συμφωνία για ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

    Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία επί ενός σχεδίου απόφασης για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στο Ιράν.

    "Η θέση μας είναι ότι οι αποφάσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν υπερβολικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να θέτουν τον ιρανικό λαό σε δύσκολη θέση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στον δρόμο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας" δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο ιρανικός πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο.

    Όπως δήλωσε και ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενεργείας Rosatom Σεργκέι Κιριένκο, Ρωσία και Ιράν θα εκμεταλλευθούν από κοινού τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

    "Καθώς το Ιράν μόλις αρχίζει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, δεν έχει ακόμη την εμπειρία για να εκμεταλλευθεί έναν τέτοιο σταθμό. Συμφωνήσαμε για τη συνεργασία των ειδικών μας στο πλαίσιο μιας συνεκμετάλλευσης. Για ορισμένα χρόνια ο πυρηνικός σταθμός θα λειτουργεί με προσωπικό και των δύο χωρών" διευκρίνισε.

    Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ θα πραγματοποιηθεί ακόμη και σε περίπτωση ενίσχυσης του καθεστώτος των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης.

    "Έχω ήδη πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της σφάλλουν εάν θεωρούν ότι μπορούν να κραδαίνουν το ρόπαλο μιας απόφασης και στη συνέχεια να κάθονται να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό δεν θα συμβεί" προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε από τις δυτικές δυνάμεις να αποδεχθούν τη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν, την Τουρκία και τη Βραζιλία για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, προειδοποιώντας ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα επαναληφθεί.

    Το νέο σχέδιο απόφασης για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης παρουσιάσθηκε στις 18 Μαΐου στο ΣΑ και έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου (Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία).

    Μεταξύ των 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, η Τουρκία η Βραζιλία και ο Λίβανος έχουν δηλώσει ότι δεν εγκρίνουν το σχέδιο απόφασης. Ωστόσο, αναμένεται ότι το σχέδιο απόφασης θα εξασφαλίσει εύκολα τις 9 ψήφους που χρειάζεται επί των 15 για να εγκριθεί.

    Το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι το Ιράν δεν θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στο εξωτερικό σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου και ότι τα πλοία του θα μπορούν να δεχθούν επιθεώρηση στην ανοικτή θάλασσα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει σχετικό σχέδιο απόφασης.

    Ενώπιον του ΟΗΕ θέλει να φέρει το Ισραήλ η Μόσχα

    Καταδικάζοντας την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου από τον ισραηλινό στρατό, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Δυστυχώς, αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα και αυτό αποτελεί μια ακόμη πηγή ανησυχίας. Γι' αυτό, πρέπει να αποτελέσει ειδικά αντικείμενο έρευνας".

    "Θα θέσουμε το θέμα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε γι' αυτό" πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι "συζήτησε λεπτομερώς" το θέμα με τον Ερντογάν.

    Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ η Τουρκία ζητεί να συσταθεί μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ, το οποίο κάνει λόγο για ενδεχόμενη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Ahmadinejad defiant ahead of UN nuclear sanctions vote

    Είδηση: 37405

    [26] 24ωρη απεργία στην Ισπανία

    Τριτη, 08 06 2010 12:05

    24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα στην Ισπανία διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους ενώ είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 30 χρόνια που γίνεται περικοπή στις αποδοχές τους. Σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία CCOO, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στην απεργία.

    Στην απεργία συμμετέχουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας των δήμων, η πλειοψηφία των ταχυδρομικών υπαλλήλων, ενώ σε τομείς όπως η υγεία, η πυροσβεστική υπηρεσία και τα σωφρονιστικά ιδρύματα, παρέχονται οι ελάχιστες υπηρεσίες. Επίσης διακόπηκαν τα προγράμματα δημοτικών ραδιοσταθμών.

    Η κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 11,2% το 2009 στο 6% το 2011 και κάτω από το όριο του 3% ως το 2013. Τα μέτρα προβλέπουν επίσης μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% από αυτόν τον μήνα και πάγωμα το 2011. Οι περικοπές θα εξοικονομήσουν στην κυβέρνηση 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Τα μέτρα λιτότητας προβλέπουν επίσης πάγωμα των συντάξεων, περιορισμό των κρατικών επενδύσεων και κατάργηση των επιδομάτων γέννησης.

    Η σημερινή απεργία είναι η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση που αντιμετωπίζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2004.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 37387

    [27] Στο 5,4% ο πληθωρισμός

    Τριτη, 08 06 2010 14:02

    Στο 5,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1997, ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ. ΣΤΑΤ.). Σε μέσο όρο το Α΄πεντάμηνο εφέτος, ο ΓΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,9%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για αύξηση κατά 1,9% στο σύνολο του 2010, ενώ το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αυξήσεως 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η αύξηση οφείλεται στο κύμα των ανατιμήσεων που έχουν προκαλέσει αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στο ΦΠΑ.

    Αυξήσεις παντού

    Σύμφωνα με την Αρχή αιτία η αναρρίχηση του πληθωρισμού σε αυτό το επίπεδο οφείλεται:

    α) Κατά 16,9% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 2,4% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 7,8% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,4% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.

    ε) Κατά 2,5% της ομάδας "Υγεία", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

    στ) Κατά 20,3% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    ζ) Κατά 3,7% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

    η) Κατά 0,7% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    θ) Κατά 3% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ι) Κατά 3,2% της ομάδας "Ξενοδοχεία - Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

    ια) Κατά 5,1% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τη μείωση κατά 1,1% του δείκτη της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Μάιο εφέτος στο 5,3% από 4,7% τον Απρίλιο 2010 και έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε μεταξύ 2009 και 2008.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37398

    [28] Πράσινο φως για την ένταξη της Εσθονίας στο ευρώ

    Τριτη, 08 06 2010 13:26

    Yπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2011 από την Εσθονία, η οποία θα γίνει η πρώτη χώρα της Βαλτικής που θα ενταχθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τάχθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί επικύρωσαν τις προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση που είχαν ήδη ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα διεύρυνση της ζώνης του ευρώ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 17 και 18 Ιουνίου και στη συνέχεια να επικυρωθεί οριστικά τον Ιούλιο, έπειτα από διαβουλεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Η διαδικασία δεν αναμένεται ότι θα συναντήσει προβλήματα.

    Η Εσθονία θα γίνει η 17η χώρα που θα υιοθετήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα. Θα είναι η πρώτη βαλτική χώρα και η τρίτη πρώην κομμουνιστική, μετά τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, που θα μπει στη ζώνη του ευρώ, η οποία διέρχεται αυτή την περίοδο τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37395

    [29] Ανεκαλύφθη ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο μονομάχων

    Τριτη, 08 06 2010 17:11

    Αρχαιολόγοι στη Βρετανία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το καλύτερα διατηρημένο νεκροταφείο μονομάχων στον κόσμο, σε περιοχή κοντά στο Γιορκ της βόρειας Αγγλίας.

    "Η θεωρία που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή υποστηρίζει ότι οι σκελετοί που βρέθηκαν ανήκουν σε ρωμαίους μονομάχους", τόνισε ο Κουρτ Χαντερ-Μαν επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής.

    Από τις ανασκαφές ήρθαν στο φως περίπου 80 ακέφαλοι σκελετοί που έφεραν τραύματα από δαγκωματιές άγριων ζώων. Ο ανθρωπολόγος Μάικλ Βισόκι από το πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι αποκεφαλισμένοι σκελετοί-όλοι νεαρών αντρών-δείχνουν ότι πρόκειται για στρατιώτες και τα πλούσια ταφικά ευρύματα αποκλείουν την πιθανότητα να ήταν φτωχοί αγρότες ή κακοποιοί. Η λεπτομερής ιατροδικαστική εξέταση των σκελετών έφερε στο φως σοβαρά τραύματα στα οστά και δαγκώματα από μεγάλα σαρκοφάγα ζώα-λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες-στοιχεία που έχουν να κάνουν με μάχες μονομάχων στην αρένα.

    Ενα άλλο σημαντικό εύρημα που ενισχύει τη θεωρία αυτή είναι ότι το δεξί τους χέρι ήταν πολύ πιό δυνατό από το αριστερό.

    Σύμφωνα με τον Βισόκι, ποτέ άλλοτε δεν έχουν βρεθεί σε σκελετούς ρωμαϊκής εποχής ίχνη από δαγκώματα μεγάλων άγριων ζώων. "Μάλλον είναι απίθανο οι άνθρωποι αυτοί να δέχτηκαν επίθεση από τίγρεις στο κέντρο του Γιορκ πριν 2000 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά.

    AΠΕ Είδηση: 37413

    [30] Βρέθηκε χαμένη συλλογή σπάνιων ταινιών

    Τριτη, 08 06 2010 16:57

    Μια σπάνια συλλογή ταινιών του βωβού κινηματογράφου βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Όλες οι ταινίες είναι αμερικάνικες και θα επιστραφούν στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα έργα είναι η μόνη γνωστή κόπια της ταινίας "Upstream" του Τζον Φορντ, γυρισμένη το 1927 και η ταινία "Mary of the Movies", που πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη παραγωγή της Columbia Pictures.

    Στη συλλογή περιλαμβάνεται και η κλασική ταινία του 1923 "Maytime", με πρωταγωνίστρια της σταρ της εποχής Κλάρα Μπόου.

    Ο Νεοζηλανδός υπουργός Πολιτισμού Κρίστοφερ Φινλέισον δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αντίγραφα των ταινιών αυτών στις ΗΠΑ.

    Οι ταινίες βρέθηκαν στα υπόγεια του Κινηματογραφικού Αρχείου της χώρας και η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ξεχάστηκαν εκεί από τους Αμερικανούς διανομείς τους, μετά την προβολή τους στη Νέα Ζηλανδία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37409


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 June 2010 - 16:56:52 UTC