Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο των G20 η οικονομική κρίση
  • [02] Υπό κατάληψη το Rachel Corrie
  • [03] Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος
  • [04] Οργή Ομπάμα - Μοιράζει μερίσματα η BP
  • [05] Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [06] Σκάνδαλο με πλαστές συνταγο-γραφήσεις φαρμάκων
  • [07] Διεργασίες και διαφωνίες στο 6ο συνέδριο του ΣΥΝ
  • [08] Διεθνή συνδρομή για λύση του Κυπριακού ζητά από τον Πάπα ο πρόεδρος Χριστόφια
  • [09] Τρίκαλα: Προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις
  • [10] Πολυθεματική συνδιάσκεψη της ΝΔ
  • [11] Πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    [01] Στο επίκεντρο των G20 η οικονομική κρίση

    Σαββατο, 05 06 2010 16:23

    Στις αιτίες που αναστάτωσαν την Παρασκευή τις αγορές, προκαλώντας πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και του ευρώ, επικεντρώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20, που συνεδρίασαν στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Ειδικότερα, εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για τα υψηλά χρέη των ευρωπαϊκών χωρών και δεσμεύτηκαν να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Ολι Ρεν διέψευσε ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.

    Aκόμη, ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε πως είναι "μάλλον υπερβολικό" το ότι αναφέρεται ότι θα υπάρξει παύση πληρωμών από την Ουγγαρία.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Ολι Ρεν κατά το τέλος της συνόδου δήλωσε ότι "το να αναφέρεται ότι θα υπάρξει παύση πληρωμών από την Ουγγαρία είναι "μάλλον υπερβολικό", ενώ απέρριψε κάθε σύγκριση με την Ελλάδα. "Οι πρόσφατες συγκρίσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι παραπλανητικές", δήλωσε ο κ. Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Η Ουγγαρία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, τα τελευταία χρόνια", έκρινε, προσθέτοντας ότι το έλλειμμά της είχε μειωθεί κατά 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), μεταξύ 2006 και 2009 .

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν εξέφρασε από την πλευρά του την "έκπληξη" του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

    Το ουγγρικό εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης και τα CDS της Ουγγαρίας, έπεσαν όλα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από κινδυνολογικές δηλώσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας από ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz, που σχημάτισε τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα.

    Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δις ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία θα μεταβεί την Δευτέρα στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37304

    [02] Υπό κατάληψη το Rachel Corrie

    Σαββατο, 05 06 2010 13:35

    Στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοντ οδηγήθηκε τελικά το πλοίο Rachel Corrie, αφού καταλήφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, από τον ισραηλινό στρατό στα ανοικτά της Γάζας, χωρίς αυτή τη φορά να ξεσπάσουν αιματηρά επεισόδια. Στο πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, επέβαιναν κυρίως Ιρλανδοί και Μαλαισιανοί εθελοντές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επέμβαση έγινε σε διεθνή ύδατα, και οι Ισραηλινοί "εξασφάλισαν τον έλεγχο του πλοίου χωρίς βία". Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την "χωρίς θύματα" κατάληψη του ιρλανδικού πλοίου Rachel Corrie που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας. Εν τω μεταξύ, Τούρκοι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για ενδεχόμενη ποινική δίωξη εναντίον ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων, ενώ η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε στην Τουρκία, αναφέρει ότι οι 9 τούρκοι ακτιβιστές δέχθηκαν συνολικά 30 σφαίρες, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, και οι 5 πέθαναν από τραύματα που προκλήθηκαν από βολές πυροβόλου στο κεφάλι.

    Δεν άλλαζε πορεία

    "Σήμερα είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Και στις δύο περιπτώσεις, το Ισραήλ ενήργησε με τον ίδιο τρόπο για να γίνει σεβαστός ο ναυτικός αποκλεισμός για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων προς την (παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς) και να επιτραπεί η είσοδος πολιτικών εμπορευμάτων στη Γάζα μετά την επιθεώρηση. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα ιρανικό λιμάνι στη Γάζα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Από την πλευρά της, η ιρλανδική οργάνωση που ναύλωσε το πλοίο Rachel Corrie, η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη (IPSC), που εδρεύει στο Δουβλίνο κατήγγειλε την "κατάληψη" του πλοίου της στα ανοικτά της Γάζας και την "απαγωγή" των επιβατών του. "Λίγο πριν τις 09.00 π.μ. (ώρα Ιρλανδίας) το πρωί του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε με βία το ιρλανδικό πλοίο με την ανθρωπιστικό βοήθεια. Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν και άλλαξαν την πορεία ενός πλοίου που μετέφερε βοήθεια και δεν είχε όπλα", διαμαρτύρεται η IPSC σε ανακοίνωση της.

    "Οι δυνάμεις μας επιβιβάστηκαν στο σκάφος, και πήραν τον έλεγχο χωρίς καμία αντίσταση από το πλήρωμα και τους επιβάτες. Όλα έγιναν χωρίς βία", σημείωσε η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Το πλοίο, που πήρε το όνομά του από μια Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, προοριζόταν να καταπλεύσει στον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά αναχαιτίστηκε νωρίς το πρωί από τρία περιπολικά πλοία των ισραηλινών δυνάμεων στα διεθνή ύδατα, περίπου 35 ναυτικά μίλια ανοικτά της Γάζας.

    Νωρίτερα, υπήρξαν και πληροφορίες που διέρρευσαν από Μη Κυβερνητική Οργάνωση που στηρίζει την αποστολή, ότι οι Ισραηλινοί επενέβησαν και στο σκάφος, χωρίς να γίνονται σαφείς άλλες λεπτομέρειες, πληροφορίες όμως οι οποίες στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκαν από το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με το Ισραήλ, το Rachel Corrie δεν απάντησε στα μηνύματα μέσω ασυρμάτου για να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, και θέλησε να φτάσει στη Γάζα παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

    Το πλοίο φέρεται να κατευθύνεται προς το λιμάνι του Ασντότ υπό την αυστηρή επίβλεψη και καθοδήγηση των δυνάμεων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, το οποίο συνδράμουν και δεκάδες πολιτικά σκάφη.

    Στο σκάφος επιβαίνουν περίπου 15 άνθρωποι, από την Ιρλανδία και τη Μαλαισία, ανάμεσά τους η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ, από τη Βόρεια Ιρλανδία, και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η αποστολή έχει μάλιστα χρηματοδοτηθεί από πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας. Η δε βοήθεια που μεταφέρει, αποτελείται από τρόφιμα και φάρμακα κυρίως, αλλά και από τσιμέντο, κάτι που αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους ισραηλινούς καθώς το υλικό αυτό, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, χρησιμοποιείται από τους Παλαιστίνιους για την κατασκευή σηράγγων μέσω των οποίων μεταφέρουν οπλισμό.

    Την Παρασκευή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως το Ισραήλ "θα σταματήσει το πλοίο και κάθε άλλο πλοίο που θα προσπαθήσει να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα του".

    Αντίδραση είχαμε και από τον σιίτη ηγέτη της Χεζμπολά του Λιβάνου, Χάσαν Νασράλα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την αποστολή και άλλων πλοίων ανθρωπιστικής βοήθειας για να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και χαιρέτισε την τουρκική στάση, λέγοντας ότι το Ισραήλ πέτυχε μεν μια τακτική νίκη, αλλά υπέστη στρατηγική ήττα χάνοντας την εύνοια της Τουρκίας στην περιοχή.

    30 φορές πυροβολήθηκαν οι εννέα Τούρκοι

    Την ίδια στιγμή, η νεκροψία στους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν έδειξε ότι πυροβολήθηκαν 30 φορές από κοντινή απόσταση.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 19χρονου φοιτητή, ο οποίος δέχτηκε πέντε σφαίρες από απόσταση μικρότερη των 45 εκατ..

    Σύμφωνα με τους "Τάιμς" του Λονδίνου, ένας μόνο Ισραηλινός πυροβόλησε τα έξι από τα εννιά θύματα για να προστατεύσει, όπως ισχυρίζεται, τους υπόλοιπους στρατιώτες από τους ακτιβιστές.

    Παράνομο χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της Γάζας η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και ζητεί την άρση του.

    Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Γάζας είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική.

    Την ίδια ώρα, πρωτοβουλία για διερεύνηση τρόπων αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέλαβαν Αθήνα και Λευκωσία.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αντι-ισραηλινό κρεσέντο από την Άγκυρα, BBC: Israeli troops 'board Rachel Corrie Gaza aid ship'

    Είδηση: 37298

    [03] Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

    Σαββατο, 05 06 2010 18:39

    Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και σε όλη την Ελλάδα έγιναν δράσεις με στόχο να γίνει αντιληπτό ότι ο πλανήτης βάλλεται καθημερινά εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη νερού και η απώλεια της βιοποικιλότητας, είναι κάποια από τα καμπανάκια που χτυπάνε, καλώντας μας να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Με φόντο ένα από τα θαύματα της ελληνικής φύσης, εγκαινιάστηκε το μουσείο περιβάλλοντος Στυμφαλίας, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Μία μέρα δεν φτάνει για να θεραπεύσουμε όλες τις πληγές που έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη, μας θυμίζει όμως ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνείδηση.

    Εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

    Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να χτιστεί το φράγμα του Μαραθώνα και να δώσει νερό στους κατοίκους όλης της Αθήνας και μόλις 3 ημέρες για να καούν τα δέντρα, που οι ίδιοι οι εργάτες του φράγματος είχαν φυτέψει.

    Η ΕΥΔΑΠ γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος με ένα δρώμενο αφιερωμένο στο πολυτιμότερο αγαθό της ζωής μας, το νερό. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

    800 γυμνοί ποδηλάτες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να υπερασπιστούν το μόνο μέσο μεταφοράς που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Το ποδήλατο! Εκδήλωση με θέμα "Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και της απώλειας της Βιοποικιλότητας και η ελληνική απάντηση" διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθεί με τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, αλλά και συνειδητοποίηση των ευθυνών του κάθε πολίτη.

    Μεγάλη έμφαση στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης, δίνει η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί και μία διέξοδο για την ελληνική οικονομία.

    Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική πλευρά δίνει έμφαση και στους δυο συστατικούς πόλους της πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή και στον έναν πόλο και στον άλλο.

    Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι η πράσινη ανάπτυξη (με έμφαση ίση και στους δυο πόλους αυτής της έννοιας) θα έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

    Όπως εξήγησε, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλους δρόμους, που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν από άλλες χώρες με επιτυχία (π.χ. να δημιουργήσει αυτοκινητοβιομηχανία) αλλά θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία με σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα του περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και οι παραγωγοί αλλά και οι πολίτες.

    Επίσης, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας -τόσο από τους πολίτες στις κατοικίες τους όσο και ως προς τα δημόσια κτίρια.

    Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε επίσης, ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες στον τομέα του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης, σημείωσε με έμφαση ότι το κόστος που συνεπάγονται αυτές οι πολιτικές θα εξισορροπηθεί από το όφελος που θα υπάρξει συνολικά για την κοινωνία και την οικονομία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανεμογεννητριών, για τις οποίες όπως είναι γνωστό πολλές κοινότητες εκφράζουν επιφυλάξεις σε ότι αφορά την αισθητική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι το όφελος που θα προκύψει είναι μεγάλο. Εξάλλου, όπως είπε, σε μια έρημη γκρίζα και μονόχρωμη πλευρά ενός λόφου ενός νησιού η ανεμογεννήτρια μπορεί να ειδωθεί και ως θαυμάσιο μοντέρνο αντικείμενο.

    Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, μέλους της επιτροπής περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος στη σύντομη παρουσίασή του αναφέρθηκε σε θέματα κλιματικής αλλαγής, απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και στα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

    Ο κ. Αρσένης παρουσίασε τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - με τη μορφή ερωτήσεων και άλλων παρεμβάσεων - κατά τη διάρκεια της θητείας του από πέρυσι.

    Στη εκδήλωση μίλησε και ο τέως επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο οποίος σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες, γιατί είναι εργατικοί, φιλοπρόοδοι και ευπροσάρμοστοι για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και να ξεπεράσουν την παρούσα οικονομική κρίση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και η αίσθηση γενικότερα του δικαίου. Αν υπάρχει δικαιοσύνη σημείωσε ο κ. Δήμας, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να βγει από την κρίση.

    Αναφέρθηκε σε θέματα ενεργειακά, εξοικονόμησης ενέργειας, θέματα που άπτονται της πράσινης ανάπτυξης, και τόνισε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει το 2020 που προβλέπει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% να προχωρήσει σε μια μείωση της τάξεως του 30%.

    Αυτό θα έχει πολύ μεγάλα οφέλη για όλη την Ευρώπη. Σημείωσε ότι στην Κοπεγχάγη δεν υπήρξε πρόοδος στο βαθμό που θα περιμέναμε αλλά παρόλα αυτά έγινε κάποιο βήμα.

    Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα των ανεμογεννητριών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας, αλλά και το κράτος από την πλευρά του οφείλει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

    Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη θητεία του το 1979-80 στο υπουργείο Συντονισμού (υπήρξε υφυπουργός Συντονισμού), σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είπε, είχε εισαγάγει κίνητρα για τις ανεμογεννήτριες κλπ.

    Στην εκδήλωση μίλησε και η γγ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών ελέγχων και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι και το κράτος πρέπει να παράσχει τις απαιτούμενες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι βιομηχανίες από την πλευρά τους θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, με την εισαγωγή της κατάλληλης τεχνολογίας, που να διασφαλίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Μάχη στα ανοιχτά της Μεσογείου ανάμεσα σε ακτιβιστές της Greenpeace και σε γάλλους ψαράδες

    Ένα από τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης δέχεται επίθεση από ψαρά την στιγμή που επιχειρεί να ελευθερώσει ερυθρούς τόνους από τα δίχτυα.

    Ο Ολιβερ Γνοουλες μέλος της Greenpeace δήλωσε ότι "η Greenpeace προσπάθησε να σταματήσει την αλιεία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο, και τη στιγμή που έγινε αυτό συναντήσαμε μια εξαιρετικά βίαιη αντίδραση των γάλλων ψαράδων, και αρκετοί ακτιβιστές τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, και τα φουσκωτά μας υπέστησαν σοβαρές ζημιές".

    Το περιστατικό αυτό ακολούθησε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για απαγόρευση της αλιείας του ερυθρού τόνου, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

    Από την δεκαετία του '70 ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου παγκοσμίως μειώθηκε κατά 80%.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Στη βιοπικοιλότητα επικεντρώνει η Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

    Είδηση: 37307

    [04] Οργή Ομπάμα - Μοιράζει μερίσματα η BP

    Σαββατο, 05 06 2010 19:13

    Περίπου 950.000 λίτρα πετρελαίου συλλέχθηκαν την Παρασκευή, μετά την τοποθέτηση ενός "σιφονιού" απορρόφησης του πετρελαίου από τη διαρρέουσα πετρελαιοκηλίδα στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού και η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί, ανακοίνωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής, ναύαρχος Ταντ 'Αλεν. Διαφημιστικά εκατομμυρίων και μερίσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετόχους της BP, καταγγέλει στο νέο ξέσπασμα του ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει με όλα τα μέσα την οικονομική και οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Η BP διαβεβαιώνει πάντως ότι το δεύτερο εγχείρημα κάλυψης του υποθαλάσσιου σημείου διαρροής δίνει τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    Συλλέχθηκαν 6.000 βαρέλια πετρελαίου

    "Χθες, κατά τον πρώτο κύκλο των 24 ωρών μετά την εγκατάσταση το βράδυ της Πέμπτης από τη ΒΡ εξοπλισμού για τη συλλογή πετρελαίου από τις πηγές διαρροής και την προώθησή του σε πλοίο στην επιφάνεια της θάλασσας, συλλέχθηκαν 6.000 βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή 950.000 λίτρα. Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε τη συλλογή και να την αυξήσουμε, ώστε κατόπιν να αρχίσουμε να μειώνουμε την ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει από τις βαλβίδες ασφαλείας ", τόνισε ο ναύαρχος Tαντ Αλεν σε συνέντευξη Τύπου.

    Οι βαλβίδες αυτές μέσω των οποίων εξακολουθεί να διαρρέει πετρέλαιο αναμένεται να κλείσουν σταδιακά.

    Η ΒΡ προτίθεται να κατασκευάσει δύο "σωστικούς αγωγούς" που θα τεθούν σε λειτουργία στα μέσα Αυγούστου προκειμένου να σταματήσουν οριστικά τη διαρροή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37308

    [05] Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου

    Σαββατο, 05 06 2010 18:20

    Καθησυχαστικός για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου με την τρόικα και την καταβολή των δόσεων προς τη χώρα μας, εμφανίζεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε συνέντευξή του στην "Ημερησία", ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού μας φέρνουν μπροστά από τους στόχους, διευκρινίζοντας ότι το φετινό έλλειμα για το 5μηνο είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με πέρσι και τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 8%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποιεί πως από εδώ και στο εξής οι πρόσθετες δαπάνες των υπουργείων θα πρέπει να εγκρίνονται από τη Βουλή, καθώς και ότι από το φθινόπωρο κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα πληρώνεται εάν δεν είναι εγγεγραμμένος στην υπό κατάρτιση Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

    Ακόμα προαναγγέλει τη δημοσιοποίηση σύντομα νέων στοιχείων από τις διασταυρώσεις των ελεγκτικών αρχών για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, τη ριζική αναμόρφωση των οικονομικών υπηρεσιών και τη δημιουργία νέων φορολογικών δομών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο ευρωπαίος επίτροπος για το ασφαλιστικό Λάζλο Αντορ τονίζει ότι η εφαρμογή των όρων του μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της 2ης δόσης, ενώ αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές του ασφαλιστικού, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως "οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν".

    Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν τω πρωί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην θέση της τρόϊκας για περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις, ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να φθάσει το 48% του μισθού.

    Χθες, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα εκτός μνημονίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ οτι αν χρειαστεί θα παρέμβει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37306

    [06] Σκάνδαλο με πλαστές συνταγο-γραφήσεις φαρμάκων

    Σαββατο, 05 06 2010 17:29

    Απάτη με πλαστές συνταγο-γραφήσεις φαρμάκων, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έφερε στο φως δημοσίευμα της εφημερίδας "Αποκαλύψεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σκάνδαλο εμπλέκονται γνωστές φαρμακευτικές εταιρείες, γιατροί και φαρμακοποιοί. Συγκεκριμένα, φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης σε άνδρες, φάρμακα για βαριές ψυχικές ασθένειες και καρκίνο σε απολύτως υγιή άτομα ακόμα και φάρμακα σε ονόματα νεκρών ανθρώπων έγραφαν οι γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων. Στην κομπίνα και συγκεκριμένα φαρμακεία τα οποία εκτελούσαν τις συνταγές.

    Την απάτη ύψους 2 δις ευρώ έφερε στο φως η εφημερίδα "Αποκαλύψεις" (ΕΦΦΕ).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας διαπίστωσαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στο τζίρο που δηλώθηκε σε συγκεκριμένα φαρμακεία το 2009 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

    Για παράδειγμα ένα φαρμακείο δήλωσε το 2007 τζίρο 17.000 ευρώ και το 2009 ο τζίρος έφθασε τα 600.000 ευρώ.

    Οι γιατροί του κυκλώματος υπερσυνταγογραφούσαν φάρμακα για διάφορες ασθένειες σε συγκριμένους πελάτες και στη συνέχεια τους έστελναν στα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζονταν. Κολλούσαν τα κουπόνια για τα επιπλέον φάρμακα στο βιβλιάριο του ασθενούς αλλά τα κρατούσαν στο συρτάρι, ενώ δεν έλειπαν και οι παράλληλες εξαγωγές.

    Μόνο στην Αττική έχουν ελεγχθεί 150 φαρμακεία και 10 φαρμακοποιοί έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37305

    [07] Διεργασίες και διαφωνίες στο 6ο συνέδριο του ΣΥΝ

    Σαββατο, 05 06 2010 15:46

    Να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία εκλογής των κομματικών οργάνων αποφάσισε η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ. Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία σε σύνολο 320 ατόμων υπήρξαν μόνον 4 κατά και 2 λευκά. Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο Φώτης Κουβέλης η απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος, τις αγεφύρωτες διαφορές, στις αρχές, της ανανεωτικής αριστεράς. "Αυτή η πάγια θέση η οποία από την στιγμή που δεν γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν εντός των κομματικών οργάνων", τόνισε ο κ. Κουβέλης. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του

    συνεδρίου, μίλησε για την ανάγκη, ανασυγκρότησης του Συνασπισμού και τόνισε "πως το κόμμα, πρέπει να δει κατάματα, τις δομικές αδυναμίες του και να τις αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναμένεται να μιλήσει στις 7.30 το απόγευμα, ενώ οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: 6ο Συνέδριο ΣΥΝ

    Είδηση: 37302

    [08] Διεθνή συνδρομή για λύση του Κυπριακού ζητά από τον Πάπα ο πρόεδρος Χριστόφια

    Σαββατο, 05 06 2010 14:58

    Τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για λύση του Κυπριακού ζήτησε από τον Πάπα Βενέδικτο ο πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεχόμενος το πρωί του Σαββάτου τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος εξέφρασε την εκτίμηση του προς την πολιτεία και Εκκλησία της Κύπρου για τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχουν στην κοινωνία και στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός ασφαλούς μέλλοντος. Το μεσημέρι ο Ποντίφικας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    "Συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο"

    Κατ' ιδίαν συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος πραγματοποιεί από την Παρασκευή επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Κύπριος πρόεδρος και ο Πάπας επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική της αστυνομίας Κύπρου και κατευθύνθηκαν στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του τρίτου.

    Ο Πάπας απέδωσε φόρο τιμής στον Μακάριο, στον ανδριάντα του οποίου είχε τοποθετηθεί λίγο πριν μεγάλο στεφάνι με λουλούδια σε κίτρινο και άσπρο χρώμα.

    "Εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε ελεύθεροι από εθνικές προκαταλήψεις. Καταθέτουμε θέσεις που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του Κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικής ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης" Δ. Χριστόφιας

    "Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι προέχει η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και όχι η εξυπηρέτηση των στενών συμφερόντων που έχουν σχέση με τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας" είπε ο κ. Χριστόφιας απευθυνόμενος τον Πάπα κατά την τελετή της επίσημης υποδοχής του.

    Πρόσθεσε ότι οι θλιβερές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που σχετίζονται με τη Γάζα πρέπει να προβληματίσουν.

    Είπε επίσης ότι η πολιτική βούληση και η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να φθάσει σε λύση είναι αδιαμφισβήτητη.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την κυβέρνηση και το λαό η υποδοχή του Πάπα στο προεδρικό μέγαρο, λέγοντας ότι "είναι σπίτι όλων των Κυπρίων".

    Χαιρετίζοντας τους αξιωματούχους της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ποντίφικας είπε ότι η ειρήνη σε ταραγμένες περιοχές της γης μπορεί να επιτευχθεί με προώθηση της ηθικής αλήθειας, με τρεις τρόπους.

    "Πρώτα να εξετάζονται ψύχραιμα οι ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συγκεκριμένη διαφορά έτσι ώστε τα μέρη να αποκτήσουν αντικειμενική και πλήρη θεώρηση. Δεύτερο, με την αποκωδικοποίηση των πολιτικών ιδεολογιών και τρίτο με συνεχή προσπάθεια στήριξης του νόμου από τις ηθικές αρχές του φυσικού δικαίου" είπε ο Πάπας.

    Πρόσθεσε ότι άτομα, κοινότητες και κράτη, χωρίς καθοδήγηση από αντικειμενικά ηθικές αλήθειες, θα γίνουν εγωιστικά και ασυνείδητα και θα καταστήσουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

    Επίσης κάλεσε όλους να σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων και τον λαών και να προστατεύουν την προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο Είδηση: 37301

    [09] Τρίκαλα: Προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις

    Σαββατο, 05 06 2010 16:13

    Ισχυρές βροχοπτώσεις σάρωσαν δεκάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλια και σιτηρά, στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας στο νομό Τρικάλων. Οι δυνατές βροχοπτώσεις έπληξαν τα δημοτικά διαμερίσματα της Πηνειάδας, τους Ζάρκου, της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου. Τα αρδευτικά κανάλια που βρίσκονται στην περιοχή δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα τοπικά, όπως χαρακτηρίζονται νερά, με αποτελέσματα να σημειωθεί υπερχείλιση και να βυθιστούν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Αγρότες κάνουν λόγο για ζημιές σε εκατοντάδες στρέμματα, δίνοντας βαρύτητα στα σιτηρά που βρίσκονται, λίγες μονάχα ημέρες, πριν την συγκομιδή του προϊόντος.

    Σε ετοιμότητα οι αρχές

    Οι ισχυρές βροχές είναι πιθανόν, σύμφωνα με τους αγρότες, να προκαλέσουν και την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Η στάθμη των νερών ανέβηκε αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι φόβοι των αγροτών είναι έντονοι για τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην κάθοδο των νερών από τους παραποτάμους Καλέτζι και Φαρσαλίτη.

    Από την πλευρά της η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Τρικάλων, ο προϊστάμενος του τμήματος Ευάγγελος Μαμαλης και οι υπάλληλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν, αν απαιτηθεί τις επόμενες ώρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37303

    [10] Πολυθεματική συνδιάσκεψη της ΝΔ

    Σαββατο, 05 06 2010 14:36

    Τις εργασίες της πολυθεματικής συνδιάσκεψης της ΝΔ παρακολουθεί σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς. Οι εργασίες αφορούν σε ενότητες πολιτικής που οργανώνουν οι γραμματείες του κόμματος, ενόψει του Συνεδρίου τον Ιούνιο.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37300

    [11] Πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σαββατο, 05 06 2010 14:07

    Νέο κύκλο κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό προγραμματίζουν τα συνδικάτα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν το Σάββατο συλλαλητήριο στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους και την επόμενη εβδομάδα. Μεγάλες αντιδράσεις πυροδοτεί η θέση της Τρόικας για περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις ώστε να φθάσουν στο 48% του μέσου μισθού. Ερώτηση προς τον Ανδρέα Λοβέρδο κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να μην ληφθούν πρόσθετα μέτρα εκτός μνημονίου. Το θέμα τέθηκε και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος και ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα παρέμβει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις.

    Κάλεσμα στους εργαζομένους

    Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοτζιά, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Ασφαλιστικό.

    Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο Είδηση: 37299


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 June 2010 - 16:53:58 UTC