Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τον διακανονισμό των ομολόγων
  • [02] Αποφασισμένοι να συνεχίσουν
  • [03] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο
  • [04] Επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο
  • [05] Αντι-ισραηλινό κρεσέντο από την Άγκυρα
  • [06] Ανάκληση μπαταριών για φορητούς υπολογιστές Hewlett-Packard και Compaq
  • [07] Ινδονησία: Σε ειδική θεραπεία θα υποβληθεί 2χρονος «θεριακλής»
  • [08] Τέλος στη μονομερή εκεχειρία PKK -Τουρκίας
  • [09] Προς ματαίωση τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας
  • [10] Στη βιοπικοιλότητα επικεντρώνει η Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος
  • [11] Προς τιμή του Γιάννη Σμαραγδή
  • [12] Πρόταση Καρζάι για ειρήνη με τους Ταλιμπάν
  • [13] Αναγκαία η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ
  • [14] Παρεμπόριο και ακρίβεια στο επίκεντρο
  • [15] Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ:«Δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά και να ξεφύγουμε από το στόχο για την μείωση του ελλείμματος στο
  • [16] Φ.ΠΙΠΙΛΗ:«Το κάθε καινούριο κόμμα ειδικά αυτή τη περίοδο, αν επιτύχει, ή αν δημιουργηθεί, δεν ξέρεις από πού θα αλιεύσει.»
  • [17] Περαιτέρω διερεύνηση για τον Α. Τσοχατζόπουλο
  • [18] Εκλογή νέου πρωθυπουργού στην Ιαπωνία
  • [19] Γ.Παπανδρέου: Συνέντευξη στην Le soir για την οικονομία
  • [20] Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Συνάντηση με Μπαρόζο
  • [21] Oμορφα Χωριά- Eρημα Χωριά

    [01] Αντιπαράθεση για τον διακανονισμό των ομολόγων

    Παρασκευη, 04 06 2010 18:11

    Για τις διαδικασίες διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων διασταύρωσαν τα ξίφη τους, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για χαλαρότητα των μηχανισμών στην εποπτεία επιτρέποντας έτσι την κερδοσκοπία με τα ελληνικά ομόλογα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι διαδικασίες διακανονισμού είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και κάλεσε τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει με σοβαρότητα τις προτάσεις της.

    Γ. Παπανδρέου: "Τεράστιες πληγές αφήσατε πίσω σας"

    Ανοικτός σε κάθε πρόταση που θα βελτιώσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας στη χώρα μας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν θα την κερδίσει μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά όλοι οι βουλευτές για το καλό του έθνους", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

    "Επίμονη είναι η απαίτησή μας για διαφάνεια στη χώρα και για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων διαφθοράς", τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε: "απαίτησή μας ήταν να διαλευκανθεί η υπόθεση των ομολόγων, αλλά δική σας απάντηση ήταν να απολύσετε τον έναν άνθρωπο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση, τον κ. Ζορμπά".

    "Βοηθήστε λοιπόν να ξεκαθαρίσουν αυτές οι τεράστιες πληγές που αφήσατε πίσω σας για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα στη χώρα... να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας ... (γιατί) αν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες. Απαιτώ κ. Σαμαρά τη συμβολή σας στα θέματα αυτά και τις προτάσεις σας", τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Σαμαράς: "Ετοιμάζουμε ολοκληρωμένη πρόταση"

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι σε λίγες ημέρες η ΝΔ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της οικονομίας και της ανάγκης για ανάταξη.

    Σχετικά με τους κανόνες διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων από την ΤτΕ ο κ. Σαμαράς χρέωσε στην κυβέρνηση ότι αποφάσισε να χαλαρώσει την εποπτεία και να διευρύνει de facto τις προθεσμίες, σε μια περίοδο που ευνοήθηκε η κερδοσκοπία.

    Παρέμβαση Καρατζαφέρη

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάνοντας λόγο για συζήτηση που αποτελούσε πρόταση μομφής στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ υπενθύμισε και την επερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη στάση του Γιώργου Προβόπουλου στο θέμα της διαπραγμάτευσης των ομολόγων.

    Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να κληθεί ο κ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να δώσει εξηγήσεις και να πάρει την επιβεβαίωση του πολιτικού κόσμου ότι μπορεί να προχωρήσει στη σκληρή μάχη με την Ευρώπη.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν άκουσε "πρόταση μομφής από τον κ. Σαμαρά, ούτε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας" χαρακτήρισε ως σωστή η θέση του κ. Καρατζαφέρη ότι η Επιτροπή Διαφάνειας θα μπορούσε να εντρυφήσει και στο θέμα της λειτουργίας των αγορών σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε απορίες και να διαλευκανθούν όλα τα ζητήματα.

    Το Γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Νέας Δημοκτρατίας στη Βουλή, μεταξύ άλλων αναφέρει:

    "Η κερδοσκοπία αποτελεί το κίνητρο τής ύπαρξης και δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν παντού και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υπηρέτησε και την υπηρετεί. Τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, οι φοροαπαλλαγές τους και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δημιούργησαν την κρίση και το δημόσιο χρέος."

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37293

    [02] Αποφασισμένοι να συνεχίσουν

    Παρασκευη, 04 06 2010 16:06

    Εμφανώς καταβεβλημένοι, αρκετοί με γύψους και επιδέσμους, αλλά ικανοποιημένοι από τον διεθνή αντίκτυπο της περιπέτειάς τους και αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως ότου πάψει ο αποκλεισμός της Γάζας, ήταν το πρωί, στη συνέντευξη Τύπου, οι ειρηνιστές που συμμετείχαν στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που κατέληξε σε τραγωδία για τους Τούρκους συναδέλφους τους. Οι ακτιβιστές επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης, με C-130.

    Αφηγήσεις που συγκλονίζουν

    Πέραν της αφήγησης προσωπικών εμπειριών της κακοποίησης -σωματικής και ψυχολογικής- την οποία οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι υπέστησαν, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αφήγηση, που ακυρώνει τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών για ύπαρξη όπλων στο Mavi Marmara.

    Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Πλειώνης, που επέβαινε στο επιβατηγό Marmara, στο πλοίο υπήρχαν 580 άτομα. Από αυτά, 350 ήταν Τούρκοι, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων και γνωστών τουρκικών οργανώσεων. Περίπου 40 - 50 άτομα ήταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, κυρίως δημοσιογράφοι, και ελάχιστοι ακτιβιστές. Οι υπόλοιποι ήταν εκπρόσωποι 30 κοινοβουλίων αραβικών κρατών.

    Όπως σημείωσε ο κ. Πλειώνης, το πλοίο περικύκλωσαν έξι φρεγάτες, 7-8 αντιτορπιλικά, δύο υποβρύχια και σκάφη του ισραηλινού λιμενικού. «Επρόκειτο δηλαδή για μια πλήρη πολεμική επιχείρηση», είπε.

    Βάσει των αφηγήσεων των ακτιβιστών, όταν άρχισε η επιχείρηση, ο καπετάνιος διέταξε να μπουν όλοι στα εσωτερικά διαμερίσματα και δήλωσε στους Ισραηλινούς ότι δεν πρόκειται να τους παραδώσει το πλοίο. Όταν οι Ισραηλινοί κομάντος κατάλαβαν ότι οι επιβαίνοντες ήταν άοπλοι, κατέβασαν κομάντος από τα ελικόπτερα.

    Οι ακτιβιστές αντιστάθηκαν με ξύλα, σίδερα, σφενδόνες και μάνικες νερού.

    «Όταν είδαν ότι οι επιβάτες ήταν άοπλοι, άρχισαν να πυροβολούν. Είχαν όπλα με λέιζερ, στόχευαν και κτυπούσαν εν ψυχρώ. Αυτό διήρκεσε 45 λεπτά», είπε ο κ. Πλειώνης και συνέχισε: «Ο καπετάνιος άρχισε να φωνάζει "μην πυροβολείτε. Έχουμε νεκρούς και τραυματίες". Οι Ισραηλινοί σταμάτησαν ένα μισάωρο αργότερα. Κάποιοι ακτιβιστές επιτέθηκαν σε 3-4 κομάντος. Όμως, μεταξύ των Ισραηλινών δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι ουδείς ήταν ένοπλος πάνω στο καράβι».

    Ο Βαγγέλης Πισσίας σημείωσε: «Αν είχε χρησιμοποιηθεί οπλισμός από την πλευρά των ακτιβιστών, η εξέλιξη θα ήταν τραγική για τους Ισραηλινούς. Θα βύθιζαν τα πλοία, αλλά θα υπήρχαν και νεκροί ανάμεσά τους. Γι αυτούς ήταν μια επιχείρηση με σαφή επικοινωνιακό στόχο: Να δώσουν ένα χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν. Το Ισραήλ θεωρεί ότι χαίρει πλήρους ασυλίας ό,τι κι αν κάνει. Αν αφεθεί να συνεχίσει έτσι, θα έρθουν δυσκολότερες ημέρες».

    Οι Έλληνες ακτιβιστές επισήμαναν ότι "κάποιοι από τους κομάντος, που ανέβηκαν στα πλοία κρατούσαν στα χέρια τους λίστες με ονόματα και πλαστικοποιημένες φωτογραφίες συγκεκριμένων ακτιβιστών, που έγιναν στη συνέχεια στόχος άσκησης αδυσώπητης βίας. Οπότε τίθενται ερωτήματα για τη δράση της Μοσάντ στη χώρα μας".

    Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Κύπρος επικρίθηκε για την άρνησή της να επιτρέψει στα πλοία να μπουν σε κυπριακά λιμάνια, παρότι η αρχική συμφωνία ήταν από κυπριακό λιμάνι να επιβιβασθούν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές, Αντι-ισραηλινό κρεσέντο από την Άγκυρα

    Είδηση: 37274

    [03] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:57

    Συλλαλητήριο με αιχμή το ασφαλιστικό πραγματοποιούν το Σάββατο στις 11πμ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοτζιά. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση: "Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε μαζική και αγωνιστική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, καθώς και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Όλοι μαζί μπορούμε". Ερώτηση προς τον Α. Λοβέρδο για το ασφαλιστικό, κατατέθηκε από 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Παρέμβαση βουλευτών - δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας αν στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό θα εμπλακεί ο πρωθυπουργός, καθώς και αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση, τόνισε:

    "Η κυβέρνηση δρα συντεταγμένα, υπάρχουν αρμόδιοι υπουργοί και αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί που χειρίζονται τα ζητήματα με τα οποία είναι επιφορτισμένοι και τη θέση μας για το ασφαλιστικό την έχουμε πει και θα φανεί με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου".

    Ταυτόχρονα 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, ζητούν από τον Α. Λοβέρδο να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται, ερμηνεύοντας κατά τα δοκούν, η τρόϊκα (ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ).

    Οι υπογράφοντες βουλευτές είναι οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νικος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκερογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης.

    Στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι:

    "με βάση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από δραματική περικοπή των συντάξεων. Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντιμετώπιση της από ιδιωτικά σχήματα, αναφέρουν οι 14 βουλευτές. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσα κινούνται εκτός μνημονίου κι αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας".

    Σε κοινή τους ανακοίνωση συνδικαλιστικές οργανώσεις προσκείμενες στο ΠΑΜΕ τονίζουν ότι: "Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, με την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων ή δεχόμαστε, λόγω κρίσης, μείωση μισθών και διάλυση - κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και προωθεί η κυβέρνηση με το "Μνημόνιο" που έχει υπογράψει με ΕΕ - ΔΝΤ".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37272

    [04] Επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:05

    Tριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποιεί ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, που σήμερα Παρασκευή αφίχθη στο νησί. Τον Πάπα υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ακολούθως ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, με τους οποίους αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό.

    "Η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της", τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ενώ ο Πάπας μιλώντας στα ελληνικά, δήλωσε: "Χαίρεται. Ειρήνη μαζί σας. Είναι μεγάλη η χαρά μου, που είμαι μαζί σας".

    Επίσης ο Πάπας Βενέδικτος 16ος χαρακτήρισε την Κύπρο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε πως μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη οικονομικά και πολιτικά. Ακολούθως ο Πάπας κατευθύνθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στον χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε, τον Πάπα προσφώνησε, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, λέγοντας:

    ''Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας, για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πνεύματος, αξίες οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία''.

    Σε δηλώσεις του μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Κύπρο, ο Πάπας τόνισε μεταξύ άλλων:

    "Με όλα αυτά τα γεγονότα που ζούμε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσουμε την υπομονή μας και να πούμε 'δεν θέλω πλέον να επιζητώ την ειρήνη. Έπειτα από κάθε κρούσμα βίας, δεν πρέπει να χάνουμε την υπομονή και το θάρρος μας, αλλά να ξαναρχίζουμε πάντα με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να πάμε μπροστά και να φτάσουμε στην ειρήνη.

    Η ειρήνη δεν θα έρθει σε μια μέρα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε απλώς τα απαραίτητα πολιτικά βήματα, αλλά κυρίως να προετοιμάζουμε τους ανθρώπους ώστε να είναι ικανοί να κάνουν εκείνα τα πολιτικά βήματα που είναι απαραίτητα για το εσωτερικό άνοιγμα προς την ειρήνη"

    Ομιλία Δ. Χριστόφια

    "...Η προσπάθειά μας είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, λύση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτόν οι πνευματικές αξίες του λαού μας είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά, που επιφέρει ο χρόνος..."

    Δ. Χριστόφιας

    "Η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο Σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της. Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή Σας και τη συνδρομή Σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα βρίσκεστε ανάμεσά μας. Η Κύπρος είναι γη αποστολική, με χριστιανικές ρίζες δύο χιλιετιών. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, περιλαμβανομένου του τάφου και της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και άλλα 500 περίπου θρησκευτικά μνημεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή από τον τουρκικό στρατό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, για διάστημα πέραν των 35 χρόνων, η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά στις κατεχόμενες περιοχές εσυλήθη και καταστρέφεται συστηματικά, γεγονός που αποτελεί απώλεια για το σύνολο της ανθρωπότητας. Η προσπάθειά μας είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, λύση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Στον αγώνα μας αυτόν οι πνευματικές αξίες του λαού μας είναι όπλο που μας θωρακίζει ενάντια στην αλλοίωση και φθορά, που επιφέρει ο χρόνος. Είμαστε ελεύθεροι από εθνικιστικές προκαταλήψεις και ο αγώνας μας είναι αγώνας για τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικής ταυτότητας. Και σε αυτό το ευγενές όραμα, είμαστε, με την Αγιότητά Σας, συνοδοιπόροι".

    Πηγή: NET- NET,105,8- ΑΠΕ

    Είδηση: 37266

    [05] Αντι-ισραηλινό κρεσέντο από την Άγκυρα

    Παρασκευη, 04 06 2010 14:53

    Δείτε το video Ένα βήμα πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, βρίσκεται η Τουρκία με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Μπουλέντ Αριντς, που ανέβασε τους τόνους, στον απόηχο της κηδείας των εννέα Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους εν πλω προς τη Γάζα. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση, αλλά τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στο πρωτοφανές αυτό επεισόδιο. Στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προχωρούν οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

    «Δίκη και καταδίκη»

    Οι σοροί των εννέα Τούρκων, κηδεύτηκαν με διαδηλώσεις, ενώ «Δίκη και καταδίκη» ήταν ο τίτλος που επικράτησε στα τουρκικά πρωτοσέλιδα καθώς η εισαγγελία ανοίγει φάκελο ποινικής δίωξης όπως ζήτησε η οικογένεια του 19χρονου φοιτητή με αμερικανικό διαβατήριο.

    Βάσει ιατροδικαστικής εξέτασης, ο νεαρός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος, κατά το ισραηλινό ρεσάλτο, αποκάλυψη που συγκλονίζει την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα.

    Οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και άλλοι μετέχοντες στην αποστολή έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του Ισραήλ και θα επιδιώξουν καταδίκη αλλά και αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστησαν.

    Για τη δικαστική προσφυγή απαιτείται ωστόσο άδεια του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί αφορά στρατιώτες ξένης χώρας και εκπροσώπους ξένου κράτους.

    Περίπου 10.000 άνθρωποι αποδοκίμασαν το Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Χαμάς, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη.

    Πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα "γιουχάισαν" το Ισραήλ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς, κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις, ενώ ένα τεράστιο πανό σε πλατεία της τουρκικής μεγαλούπολης έγραφε "κλείστε την σιωνιστική πρεσβεία".

    Στα όρια της διπλωματικής ρήξης

    Η βαρβαρότητα, η πειρατεία και η καταπίεση του Ισραήλ δεν επιτρέπει παρά υποβάθμιση στο «χαμηλότερο επίπεδο» πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς.

    Ο Αρίντς τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η Τουρκία "επανεκτιμά τις συμφωνίες με το Ισραήλ" και τόνισε ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις σχέσεις της στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα παγώσει εντελώς.

    Οι διμερείς σχέσεις άλλαξαν για πάντα

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    "Η Τουρκία δεν συγχωρεί την επίθεση στα διεθνή ύδατα. Η επιδρομή δεν θα ξεχαστεί, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να καλυφθεί", είπε την Πέμπτη κατά την περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος.

    Περιφερειακή απειλή για την ειρήνη αποκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός το Ισραήλ, ενώ συντονισμένος ήταν και ο Ιρανός πρόεδρος που εξαπέλυσε προειδοποιήσεις και απειλές κατά των Ισραηλινών.

    "Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ισραηλινή ωμότητα", λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και προσθέτει ότι "το Ισραήλ αναδεικνύεται ως περιφερειακή απειλή για την ειρήνη με την πολιτική της τρομοκράτησης της περιοχής που ασκεί".

    Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως "η Χαμάς έχει αντάρτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Κέρδισε μία εκλογή". "Εχω πει στους αμερικανούς υπεύθυνους ότι δεν θεωρώ την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και το ίδιο πιστεύω και σήμερα. Υπερασπίζονται τα εδάφη τους", πρόσθεσε ο Ερντογάν στο Ικόνιο.

    Η σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης της επιδρομής τίθεται συχνά ως ένας από τους όρους για τη μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα δεχθεί ως υποκατάστατο της ανάγκης της διεθνούς διερεύνησης του επεισοδίου, τη διερεύνηση από τις ισραηλινές αρχές.

    Την ίδια ώρα ο Αμερικανός μεσολαβητής για τη Μέση Ανατολή Τζωρτζ Μίτσελ μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ ακολουθώντας την οδηγία Ομπάμα ότι η τραγωδία με τους 19 νεκρούς πρέπει να γίνει αφορμή επιτάχυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Ακόμα ένα πλοίο κατευθύνεται στη Γάζα

    Το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κατευθύνεται προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιρλανδική οργάνωση.

    Νωρίτερα, οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που αναχαιτίσθηκε από το Ισραήλ και στον οποίο επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει το Rachel Corrie, είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο.

    "Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα", ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.

    "Επιβάτης του πλοίου, δήλωσε το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 'Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου'", αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

    Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει το Σάββατο, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Κανένα σκάφος δεν θα φτάσει στη Γάζα έχει διαμηνύσει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.

    Το Rachel Corrie, με το οποίο ταξιδεύουν 15 ιρλανδοί και μαλαισιανοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων μία νομπελίστρια της Ειρήνης και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές.

    Εν μέσω φόβων για βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σε μουσουλμάνους κάτω των 40 ετών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επέστρεψαν οι Έλληνες ακτιβιστές

    Είδηση: 37264

    [06] Ανάκληση μπαταριών για φορητούς υπολογιστές Hewlett-Packard και Compaq

    Παρασκευη, 04 06 2010 17:55

    Η εταιρεία Hewlett-Packard Hellas Ε.Π.Ε. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας, ανακαλεί εθελοντικά συγκεκριμένες μπαταρίες, με ημερομηνία κατασκευής από τον Ιούλιο του 2007 έως το Μάιο του 2008, για χρήση σε φορητούς υπολογιστές Hewlett-Packard και Compaq. Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Καταναλωτή, στο πρόγραμμα ανταλλαγής μπαταριών δε συμπεριλαμβάνονται άλλα μοντέλα υπολογιστών Hewlett-Packard και Compaq, ενώ η ανάκληση αφορά μόνο τη μπαταρία και όχι όλο τον υπολογιστή.

    Η ΗΡ και ο κατασκευαστής των κελιών της μπαταρίας εκτιμούν ότι αριθμός κελιών μπαταριών με ημερομηνία κατασκευής από τον Ιούλιο 2007 έως τον Μάιο 2008, που ενσωματώθηκαν σε προϊόντα προσωπικών υπολογιστών ενδέχεται να προκαλέσει κίνδυνο ασφάλειας σε πελάτες.

    Οι μπαταρίες ενδέχεται να υπερθερμανθούν, εκθέτοντας σε κίνδυνο εγκαύματος και πυρκαγιάς και πιθανώς μώλωπες και εκδορές. Ανταποκρινόμενοι στην αρχική κοινοποίηση του Μαΐου 2009 (RAPEX 29-0709/09), η ΗΡ ανακάλεσε οικιοθελώς περίπου 63100 μονάδες σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Έκτοτε η ΗΡ εντόπισε ένα πρόσθετο σχέδιο που ενδέχεται να περιέχει επιβλαβή κελιά.

    Ο αριθμός των επιπλέον μπαταριών που ενδέχεται να έχει διανεμηθεί σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ υπολογίζεται σε περίπου 55.750. Ο αριθμός των σχετικών μπαταριών, που διανεμήθηκαν στην Ελλάδα, υπολογίζεται σε 1530. Μετά την αρχική κοινοποίηση του Μαΐου 2009, η Hewlett-Packard έλαβε 31 περαιτέρω αναφορές εντός του ΕΕ/ΕΟΧ. Από αυτές, 17 αφορούν μικρή φθορά ιδιοκτησίας (σε έπιπλα, υφάσματα επιπλώσεων, εσωτερικές επιφάνειες και ρουχισμό), 1 αφορά ζημία σε κατοικία, και 4 αφορούν σωματική βλάβη (έγκαυμα σε δάχτυλα ή πόδια, ζαλάδες, βουητό στα αυτιά).

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η εταιρεία Hewlett-Packard Hellas Ε.Π.Ε. συστήνουν στους καταναλωτές, που έχουν τα συγκεκριμένα μοντέλα υπολογιστών, να σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν τις μπαταρίες τους, έως ότου ελέγξουν τον κωδικό τους και αν χρειαστεί, να τις αντικαταστήσουν με νέες ασφαλείς μπαταρίες.

    Έχει ήδη επεκταθεί από την ΗΡ το προηγούμενο εθελοντικό πρόγραμμα ανάκλησης που περιλαμβάνει τις μπαταρίες που φέρουν τα ύποπτα κελιά, είτε αυτές έχουν διανεμηθεί με φορητούς υπολογιστές, είτε πωλήθηκαν ως εξαρτήματα ή ανταλλακτικά σε πελάτες.

    Η HP θα παράσχει ανταλλακτικές μπαταρίες χωρίς κόστος στους χρήστες που διαθέτουν μπαταρίες με τα ύποπτα κελιά. Η ΗΡ έχει αναρτήσει τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, HP.gr homepage (www.hp.gr) > ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ > Πρόγραμμα αντικαταστάσεων και ανακλήσεων > HP notebook battery safety recall ή http://bpr.hpordercenter.com/hbpr/. Περαιτέρω, θα ενημερώσει σχετικά τους διανομείς και πωλητές της και τους πελάτες της.

    Οι καταναλωτές για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν την ανωτέρω ιστοσελίδα ή να επικοινωνούν με το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης της εταιρείας στα τηλέφωνα 801 11 225547 και 801 11 75400.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37292

    [07] Ινδονησία: Σε ειδική θεραπεία θα υποβληθεί 2χρονος «θεριακλής»

    Παρασκευη, 04 06 2010 17:07

    Σκάνδαλο έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός μικρού αγοριού από την Ινδονησία που ειναι εθισμένο στο τσιγάρο. Το Μάιο μάλιστα είχε μεταδοθεί ένα βίντεο το οποίο δείχνει τον μικρό που ζει σε ένα χωριό στη Σουμάτρα, πραγματικά να ευχαριστιέται να καπνίζει ένα τσιγάρο. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, οι Ινδονήσιοι γιατροί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα την εφαρμογή μίας ειδικής θεραπείας για το 2χρονο αγοράκι.

    "Μία ομάδα που θα αποτελείται από ένα παιδίατρο, ένα ψυχίατρο και ένα νοσηλευτή θα ασχοληθούν με τη θεραπεία του παιδιού", από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία των Παιδιών Σέτο Μουλιάντι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Είμαι βέβαιος ότι μία σοβαρή θεραπεία θα του επιτρέψει να απαλλαχθεί σταδικά από τις κακές του συνήθειες", πρόσθεσε. "Κατάφερε να μην καπνίσει για δύο ώρες, αφού του αποσπάσαμε την προσοχή με τα παιχνίδια του", επεσήμανε.

    Ο Άρντι εθίστηκε στον καπνό εξαιτίας του πατέρα του που του έδωσε να καπνίσει ένα τσιγάρο όταν ήταν μόλις 18 μηνών, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Οι γονείς του Άρντι έχουν δηλώσει ότι το παιδί, που έχει γίνει παχύσαρκο, οργιζόταν και χτύπαγε το κεφάλι του στους τοίχους αν δεν του έδιναν τσιγάρο.

    Τον Απρίλιο, οι οργανώσεις για την προστασία των παιδιών είχαν κινητοποιηθεί μετά την προβολή στο διαδίκτυο ενός βίντεο που έδειχνε ένα αγόρι 4 ετών κα καπνίζει και να κάνει άσεμνες κινήσεις με την παρότρυνση ενηλίκων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 37287

    [08] Τέλος στη μονομερή εκεχειρία PKK -Τουρκίας

    Παρασκευη, 04 06 2010 17:31

    Tον τερματισμό της μονομερούς τους εκεχειρίας με την Τουρκία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), την ώρα που ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στη χώρα αυτή. Ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του PKK Αχμέντ Ντενίς που έχει καταφύγει στην ορεινή περιοχή Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, σημειώνει σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "η μονομερής εκεχειρία με την Τουρκία έλαβε τέλος".

    Σύμφωνα με τον Αχμέντ Ντενίς, "η τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τον τερματισμό της εκεχειρίας λόγω των επιθέσεων εναντίον του κουρδικού λαού". Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Μπαρζανί πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή στην Τουρκία ως πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ.

    Κατά τις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε για την αποτροπή των επιθέσεων του PKK κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος και δήλωσε έτοιμος για "κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία" με στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την περιοχή του.

    "Το PKK έχει ανακοινώσει τα τελευταία χρόνια έξι φορές εκεχειρία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν τη σεβάστηκε ποτέ, επιτέθηκε στις δυνάμεις μας και συνέλαβε τα πολιτικά στελέχη μας στην Τουρκία".

    Αχμέντ Ντενίς

    Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.500 μέλη του PKK έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές εδώ και έναν χρόνο. Το PKK είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2009 ανακωχή στις ένοπλες επιχειρήσεις του. Ο Ντενίς κατηγόρησε επίσης την Τουρκία και το Ιράν, δύο χώρες στις οποίες υπάρχει σημαντικός κουρδικός πληθυσμός και αυτονομιστικά κινήματα, ότι "συνεργάζονται στον στρατιωτικό τομέα και σε αυτόν των πληροφοριών για να αφανίσουν τον κουρδικό λαό και τη δίκαιη υπόθεσή του".

    Είδηση: 37291

    [09] Προς ματαίωση τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέας

    Παρασκευη, 04 06 2010 17:21

    Το "πάγωμα" των κοινών αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών γυμνασίων αποτελεί επιλογή που εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Στόχος της επιλογής αυτής, είναι να πέσουν οι τόνοι της έντασης στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου και να υπάρξει αποσαφήνιση της στάσης του ΟΗΕ προς τη Βόρεια Κορέα, μετά την προσφυγή των νοτιοκορεατών στον οργανισμό, που διαμαρτύρονται για τη βύθιση ενός πολεμικού τους πλοίου στις αρχές Μαρτίου.

    Όπως τόνισε ο κ. Γκέιτς: "Δεν είναι απολύτως σαφές τί δρόμο προτίθεται να ακολουθήσει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, εάν θα υπάρξει απόφαση ή επιστολή του προέδρου".

    Πάντως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται ακόμα και για πόλεμο, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες και γι αυτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός, ότι τα ανοιχτά μέτωπα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αποτελούν παράγοντα καταπόνησης των ενόπλων τους δυνάμεων.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Νότιας Κορέας, το πολεμικό της πλοίο χτυπήθηκε από τορπίλη υποβρυχίου της Βόρειας Κορέας, ενώ η τελευταία θεωρεί χαλκευμένα τα στοιχεία και διαψεύδει την ανάμιξή της.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 37285

    [10] Στη βιοπικοιλότητα επικεντρώνει η Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος

    Παρασκευη, 04 06 2010 17:06

    Τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η βιοποικιλότητα στη Γη, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όλους "να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε την Παρσκευή στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Ανακυκλώνουμε με Τέχνη".Σ ε μήνυμά του τονίζει την ανάγκη της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης για να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση. Να αποφύγουμε το "Σύνδρομο του Τιτανικού', επισημαίνει η κυβέρνηση.

    Η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο του εορτασμού

    Έξι μήνες μετά την άτολμη για πολλούς αναλυτές στα συμπεράσματά της και τις δεσμεύσεις της Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα, η ανθρωπότητα γιορτάζει στις 5 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τους επιστήμονες να συνεχίζουν να τονίζουν την ανάγκη της άμεσης δράσης και της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης.

    "Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθήστε στον καθαρισμό της Γης. Επανασυνδεθείτε με τη φύση, τη δύναμη της ζωής. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο όραμα για τη βιοποικιλότητα. Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον", τονίζει σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είδη εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό τις περισσότερες φορές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που μολύνει και εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα.

    "Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, "Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον" επαναλαμβάνει την έκκληση του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας να σταματήσει ο μαζικός αφανισμός των ειδών και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των εκατομμυρίων ειδών που κατοικούν στα εδάφη, τα δάση, τους ωκεανούς, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα βουνά του πλανήτη.

    Η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία. Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα.

    Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η "χώρα των χιλίων λόφων" εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον.

    Παπούλιας: "Αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης"

    Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Ανακυκλώνουμε με Τέχνη".

    Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    "Είδα τα έργα σας και τα θαύμασα. Μπράβο σας. Είναι συγκινητικό, γιατί είστε η άλλη Ελλάδα. Η μεγάλη μας ελπίδα", τόνισε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους διακριθέντες μαθητές.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης, του πολιτισμού της καθημερινότητας και των προτεραιοτήτων για να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση.

    "Η σημερινή περιβαλλοντική κρίση έχει φέρει την ανθρωπότητα στο μεταίχμιο. Περαιτέρω χειροτέρευση των περιβαλλοντικών συνθηκών δεν σημαίνει πια μόνο απώλεια ποιότητας ζωής, καταστροφή των δασών, μόλυνση της θάλασσας. Σημαίνει απώλεια της ίδιας της ζωής", τονίζει στο μήνυμα του.

    Για "Σύνδρομο Τιτανικού", προειδοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος

    Η προβολή σε γιγαντοοθόνες του ντοκιμαντέρ "Το σύνδρομο του Τιτανικού", μιας αλληγορίας για τις επιπτώσεις του σημερινού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, αποτελεί την κεντρική δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Η πρωτοβουλία του Υπουργείου έχει στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών για τα προβλήματα του πλανήτη και έρχεται σε συνέχεια των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή, με την έκθεση "Ανακυκλώνουμε με τέχνη" στο Μουσείο Μπενάκη και ολοκληρώνονται στις 20 Ιουνίου.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι το ντοκιμαντέρ του γάλλου οικολόγου Νικολά Ιλό, δημιουργεί μια αλληγορία για τη συμπεριφορά των επιβατών του γνωστού υπερωκεάνιου που συνέχιζαν να γλεντούν χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο κοντά τους βρισκόταν το μοιραίο παγόβουνο.

    Το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι τώρα είναι η ώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει ριζικά η συμπεριφορά του ανθρώπου, τώρα που η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη αναστρέψιμη.

    Η ταινία θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ, το Σάββατο 5 Ιουνίου, μπροστά από το κεντρικό κτίριο στο Ζάππειο και απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, με ελληνικούς υπότιτλους. Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

    Δηλώσεις

    "Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, προϋπόθεση ανάπτυξης και συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα που δεν μπορούμε να το αφήσουμε αναξιοποίητο", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος περιβαλλοντικής πολιτικής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    "Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο", επισημαίνει σε δήλωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    Ο κ. Καμίνης σημειώνει την ανάγκη χρήσης οικονομικών μέτρων ως τμήμα μίας πράσινης ή αειφόρου ανάπτυξης και τονίζει πως "απαιτείται, μεταξύ άλλων, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πλήρη εφαρμογή των αρχών "ο ρυπαίνων πληρώνει" και "ο χρήστης πληρώνει".

    "Οι εργαζόμενοι αξιώνουν από την Πολιτεία μέτρα και πολιτικές που οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία της υγείας τους και τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα του περιβάλλοντος", επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

    Είδηση: 37286

    [11] Προς τιμή του Γιάννη Σμαραγδή

    Παρασκευη, 04 06 2010 17:03

    Ο «Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής» διοργανώνει εκδήλωση στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Αίθουσα «Ιφιγένεια Β» Πειραιώς 254 Ταύρος) την Τρίτη, 8 Ιουνίου, και ώρα 19:00 προς τιμή του διάσημου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή «Στα ίχνη του Ιωάννη Βαρβάκη».

    Το ντοκυμαντέρ είναι ένα οδοιπορικό με το οποίο ο σκηνοθέτης κατέγραψε όλα τα στάδια της ζωής του Ι. Βαρβάκη αναζητώντας τους χώρους γυρισμάτων της μελλοντικής του ταινίας του «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι». Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τη βραβευμένη ταινία των 900.000 εισιτηρίων στην Ελλάδα «El Greco».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της ΕΡΤ και του περιοδικού ΧΡΗΜΑ και τα έσοδα θα διατεθούν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής και την εκπλήρωση των σκοπών του.

    Πρόγραμμα εκδήλωσης

    19.00-19.15 Καλωσόρισμα από τον Μάριο Μπαχά, Πρόεδρο του Συλλόγου

    Βαρβακείου Σχολής

    19.15-20.15 Προβολή ντοκυμαντέρ «Ακολουθώντας τα ίχνη του Ιωάννη Βαρβάκη»

    (σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής)

    20.15-20.45 Γνωρίζοντας τον Γιάννη Σμαραγδή

    (επιμέλεια: Αιμιλία Βλαχογιάννη) Είδηση: 37288

    [12] Πρόταση Καρζάι για ειρήνη με τους Ταλιμπάν

    Παρασκευη, 04 06 2010 16:55

    Οι πρεσβύτεροι του Αφγανιστάν και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας σε μία ειρηνευτική διάσκεψη στην πρωτεύουσα Καμπούλ ενέκριναν την πρόταση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι να επιδιωχθεί ειρήνη με τους Ταλιμπάν και να σταματήσει ο πόλεμος που διαρκεί ήδη εννέα χρόνια.

    "Ειρηνευτική τζίργκα"

    Ο Καρζάι συγκάλεσε την "ειρηνευτική τζίργκα" για να εξασφαλίσει εθνική υποστήριξη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο προβλέπει αμνηστία και εργασιακά και οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες Ταλιμπάν και άσυλο σε άλλη χώρα για ηγετικά τους στελέχη.

    "Πρέπει ξεκινήσουμε την ειρηνευτική προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις", ανέφερε ο Κιγιαμουντίν Κάσαφ,αντιπρόεδρος της παραδοσιακής τζίργκας ή μεγάλου συμβουλίου των προυχόντων,διαβάζοντας την αποτελούμενη από 16 άρθρα διακήρυξη που εγκρίθηκε από αυτήν,στο τέλος των τριήμερων εργασιών της σε μία αυστηρά φρουρούμενη σκηνή στην δυτική Καμπούλ. Παράλληλα εισηγήθηκε την συγκρότηση μίας επιτροπής για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

    Οι περίπου 1.600 αντιπρόσωποι, που έχουν επιλεγεί να εκπροσωπούν αφγανικές φυλές, πολιτικούς και περιοχές, έκαναν επίσης έκκληση προς τις εμπόλεμες πλευρές να συμφωνήσουν σε μία κατάπαυση του πυρός ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαδικασίες.

    Ακόμη κάλεσαν τις αφγανικές και τις υπό νατοϊκή διοίκηση διεθνείς δυνάμεις να απελευθερώσουν τους κρατούμενους Ταλιμπάν που "χωρίς να το γνωρίζουν επέλεξαν λάθος δρόμο και αυτούς τους κρατούμενους σε βάρος των οποίων δεν υπάρχουν στοιχεία" ως μία χειρονομία καλής θέλησης.

    Ομως,δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην ειρηνευτική προσφορά.

    Την Τετάρτη επιτέθηκαν κατά την έναρξη των εργασιών της τζίργκας με ρουκέτες και πυρά όπλων την ώρα που ο Καρζάι μιλούσε σε μία μεγάλη αίθουσα στην δυτική Καμπούλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37282

    [13] Αναγκαία η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

    Παρασκευη, 04 06 2010 16:01

    Την πεποίθηση ότι αν δεν εξυγιανθεί ο ΟΣΕ θα έχει την τραγική κατάληξη της Ολυμπιακής, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, οι οποίοι αντιδρούν κάθετα στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και δηλώνουν αποφασισμένοι - όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά - να ξεκινήσουν πόλεμο για να την αποτρέψουν. Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, που πραγματοποίησαν νωρίτερα, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

    "Τριπλασιάστηκε το χρέος του ΟΣΕ από το 2004"

    "Ο πολύπαθος ΟΣΕ, δεν πρέπει να έχει την τύχη της Ολυμπιακής. Δυστυχώς, απαξιώθηκε συστηματικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια το συνολικό χρέος του, από τα 3,5 δισ. το 2004 να αγγίζει σήμερα τα 10 δισ. ευρώ", τόνισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι"να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΟΣΕ, υπό μία διπλή προϋπόθεση: Αφενός να εξυπηρετούνται πραγματικές κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος και αφετέρου να διασφαλίζεται το δικαίωμα των υπαλλήλων στην εργασία. Είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ και πρέπει να συνεργαστούμε για να το επιτύχουμε. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν γίνουν δηλαδή οι αναγκαίες αλλαγές, τότε η πορεία του ΟΣΕ είναι προδιαγεγραμμένη και θα είναι δυστυχώς τραγική".

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για τον ΟΣΕ, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των δρομολογίων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιες τουριστικές γραμμές, όπως το Ναύπλιο και ο Νέστος να δοθούν είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε σε ιδιώτες και ανακοίνωσε ότι εντός του μηνός θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει πως από το Μάρτιο του 2011 θα αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματά του.

    Ερωτηθείς για την άρνηση των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και πως ξεκινούν πόλεμο, ο υπουργός επεσήμανε ότι "όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά και το μέτωπο του πολέμου είναι απέναντι στη διαφθορά, απέναντι στα ελλείμματα και τις ζημιές που επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και το κοινωνικό σύνολο, με τρόπο ο οποίος είναι απαράδεκτος".

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά με απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη, 10 Ιουνίου, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού, το οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει την αποχώρηση εκατοντάδων εργαζομένων, είτε με μετατάξεις είτε με συνταξιοδότηση, την πώληση μεγάλου μεριδίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

    Το προεδρείο της ΠΟΣ εξέθεσε στον κ. Ρέππα τις σκέψεις και τις προτάσεις του σχετικά με το διάλογο που προωθεί η κυβέρνηση, για τη σημερινή κατάσταση του σιδηροδρόμου, αλλά και για το μέλλον του. Η εντύπωση που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νίκο Κιτσούκη, είναι ότι η κυβέρνηση προχωράει σε μια διαδικασία τύπου Ολυμπιακής και στον ΟΣΕ, καθώς όπως υπάρχουν δεσμεύσεις, στο πλαίσιο του μνημονίου με ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ, ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2011 ο ΟΣΕ θα πρέπει να είναι κερδοφόρος, διαφορετικά θα κλείσει.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣ εκτίμησε επίσης, ότι βάσει του μνημονίου, οι άγονες γραμμές θα δοθούν σε ιδιώτες με διεθνή διαγωνισμό, όπως συμβαίνει με τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ιδιώτες θα επιδοτηθούν για το έργο αυτό και όχι ο ΟΣΕ.

    Σε ότι αφορά το θέμα των μετατάξεων, ο κ. Κιτσούκης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και οργανόγραμμα και διερωτήθηκε που θα πάνε οι εργαζόμενοι που θα περισσέψουν από τις επιχειρήσεις του δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν, καθώς και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του σχεδίου "Καλλικράτης".

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών κατηγορεί την κυβέρνηση του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ., όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι προχωρεί στο ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου και εστιάζει το θέμα στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την πώληση του 49% των μετοχών και την παραχώρηση του management, στο διαχωρισμό των εμπορευματικών και των επιβατικών μεταφορών, στην κατάργηση των ζημιογόνων δρομολογίων, και στην πώληση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.

    Σε εξώδικη δήλωση που κυκλοφόρησαν οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι στις μετατάξεις, στην πώληση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού και στην κατάργηση των δρομολογίων. Παράλληλα, προτείνουν την κατάργηση των θυγατρικών εταιριών του ΟΣΕ, την ανάληψη του χρέους του από το δημόσιο, τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό όλου του δικτύου και τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37275

    [14] Παρεμπόριο και ακρίβεια στο επίκεντρο

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:24

    Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της ακρίβειας, παρουσίασε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο κύριος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στο ρόλο που θα έχει ο Καλλικράτης στην πάταξη και των δύο φαινομένων, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται ισχυρό καταναλωτικό κίνημα. Για τεράστια ποσά που χάνονται από το παρεμπόριο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως όταν μειώνονται οι μισθοί, θα έπρεπε να μειώνονται και οι τιμές.

    Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου

    Μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου εξήγγειλε από την Βουλή, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, περιγράφοντας το πρόβλημα ως ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα, το οποίο βλάπτει τα έσοδα του κράτους, επηρεάζει την νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα και που αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές, την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε κοινές δράσεις των υπουργείων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης μέσω και του Καλλικράτη, ώστε να αμβλυνθεί το φαινόμενο.

    Ανέφερε ότι η δημοτική αρχή και η δημοτική αστυνομία έχουν θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη του παρεμπορίου και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ προχωρούν στην επάνδρωση μικτών κλιμακίων ελέγχου παράνομων μικροπωλητών, τα οποία προέβησαν σε κατασχέσεις εμπορευμάτων, επιβολής προστίμων και απομάκρυνσης παραβατών.

    Ενδεικτικά ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μόνο το προηγούμενο δίμηνο και μόνο στο Δήμο της Αθήνας συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μικτού ελέγχου τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εξήγγειλε την θεσμοθέτηση κοινών δράσεων και ενεργειών από όλους τους φορείς (ΟΤΑ και υπουργεία).

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για αύξηση του παραεμπορίου, γεγονός που αφαιρεί έσοδα τα οποία φθάνουν σε 4 δισ. από τον απωλεσθέντα ΦΠΑ και είπε πως υπάρχουν 17.000 μικροπωλητές οι οποίοι πλήττουν ακριβώς τον αντίστοιχο.

    Επίσης πρόσθεσε πως όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός καταφεύγει στο παραεμπόριο και αυτό όπως είπε έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό 12 κλάδων και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση της καταστροφής των κατασχεθέντων παρανόμων προϊόντων και πρότεινε επίσης όποιος εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι φορολογικώς ενήμερος.

    Στο επίκεντρο η ακρίβεια

    Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ακρίβεια μετά από επερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση του ελέγχου της αγοράς και θα κάνει και άλλες στο μέλλον.

    Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της απάντησής του σε περιγραφή της κατάστασης στην αγορά, μιλώντας για την κυριαρχία των καρτέλ, τον ατελή ανταγωνισμό, την απουσία νέων επενδύσεων, τις στρεβλώσεις που δημιουργούν στην αγορά τα κλειστά επαγγέλματα, τις ανειλικρινείς εκπτώσεις μέσω «δώρων» από τα σούπερ μάρκετ, την αδυναμία και υποστελέχωση των ελεγκτικών αρχών.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη, ότι η οργανωτική αδυναμία του καταναλωτικού και συνεταιριστικού κινήματος, δυσχεραίνει τα πράγματα.

    "Είστε Πρωθυπουργός οκτώ μήνες και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος, αλλά υπάρχει και μία κυβέρνηση που αναλώνει πολλά για την επικοινωνία και λίγα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων" απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Τα καρτέλ βυσσοδομούν ενάντια στους Έλληνες καταναλωτές και ο πυρήνας της αντίληψης του ΔΝΤ, είναι η εσωτερική υποτίμηση. Δεν βλέπουμε όμως ούτε καν αυτό - μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι τιμές τραβάν την ανηφόρα, κυρίως στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δώσαμε τα χρυσαφικά και τα ασημικά, τώρα την επίπλωση και να δούμε ποιος θα αγοράσει τελικά το σπίτι".

    "Εμείς ήρθαμε για αλλαγές. Και ήταν το πρώτο που είπα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο - ότι είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία", ανταπάντησε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από τις εύκολες επαναστατικές κουβέντες και να έρθει στην πραγματική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37270

    [15] Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ:«Δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν άλλα μέτρα, αλλά και να ξεφύγουμε από το στόχο για την μείωση του ελλείμματος στο 8,1% το 2010.»

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:14

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι ανακοίνωσε ο υπουργός, ο κος Παπακωνσταντίνου μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς σε αυτό το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων;»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Η αναφορά σας στα καζίνο και σε κάποια ξενία και τα λοιπά είναι σωστή, ως προς το ό,τι αποτελούν τις μόνες περιπτώσεις της κατά 100% αποκρατικοποίησης. Όμως η αποκρατικοποίηση και της ΤΡΕΝΟΣΕ και η εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας, μαζί με μερική εκχώρηση μετοχικού μεριδίου του δημοσίου είναι κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τρία δις ευρώ είναι τα προσδοκώμενα έσοδα⦻

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Τα προσδοκώμενα έσοδα, εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν ομαλά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τουλάχιστον το ρεπορτάζ λέει πως στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν αντιθέσεις έως και αντιπαραθέσεις, ότι αναγκάστηκε ο υπουργός των Οικονομικών κάποια πράγματα να τα πάρει πίσω⦻

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση. Στην παρούσα φάση, αυτό που θελήσαμε να δώσουμε σαν υπουργείο Οικονομικών ήταν την γενική κατεύθυνση πολιτικής. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι για κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν πολλά επόμενα στάδια, δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Αλλά ήταν η πρώτη συνολική, σφαιρική παρουσίαση πολιτικής αποκρατικοποιήσεων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσο εκτιμώνται όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία;»

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Για κάθε ένα θα πρέπει να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες μελέτες αποτίμησης από ειδικούς. Αυτού του είδους οι ποσοτικοί στόχοι που τώρα αναφέρουμε, δεν είναι θέσφατο. Αυτά τα 3 δις. ευρώ που προσδοκούμε αντιλαμβάνεστε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός, ο σκοπός είναι η εξυγίανση αυτών των φορέων, να σταματήσουν να παράγουν ελλείμματα όσοι από αυτούς παράγουν ελλείμματα, να βελτιώσουν και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και γενικότερα την αποτελεσματικότητά τους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε την επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ, επισημαίνονται ήδη κάποιοι κίνδυνοι εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής⦻

    Η.ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: « Δεν πρέπει να αναμένεται καμία έκπληξη και κανένας αιφνιδιασμός ως αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης. Εμείς με τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν διαπιστώνουμε απόκλιση από τους στόχους. Τίποτα το ιδιαιτέρως διαφορετικό από ό,τι ξέρουμε δεν πρόκειται να προκύψει από το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης. Δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν άλλα μέτρα, θα το πούμε σε όλους τους τόνους. Έχουμε αφήσει τέτοιο περιθώριο ώστε δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από το στόχο για την μείωση του ελλείμματος στο 8,1% το 2010.»

    Είδηση: 37268

    [16] Φ.ΠΙΠΙΛΗ:«Το κάθε καινούριο κόμμα ειδικά αυτή τη περίοδο, αν επιτύχει, ή αν δημιουργηθεί, δεν ξέρεις από πού θα αλιεύσει.»

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:12

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει ανοίξει ο ανεμιστήρας και όποιον πάρει ο χάρος.»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Αυτό που με τρομάζει και αρχίζει να τρομάζει και αρκετούς βουλευτές είναι το πρακτόρικο, μεθοδών που χρησιμοποιούνται ακριβώς για να κουνηθεί με περιεχόμενο ο ανεμιστήρας. Έχω την αίσθηση ότι ανεξαρτήτως των επισήμων εγγράφων που περιέρχονται στη δικογραφία, μπορεί ο οποιοσδήποτε να βάλει και ένα χαρτί περίεργο. Εάν δεν αποφασίσουν πραγματικά με σοβαρότητα να ενημερώσουν τον κόσμο, θα μετεξελιχθεί σε ένα ύποπτο φιάσκο αυτή η ιστορία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Προσωπικά πιστεύετε ότι η ΝΔ δεν έχει εμπλοκή σε αυτή την ιστορία;»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Σε μια πολιτική πρακτική των παρελθόντων ετών, όλα τα κόμματα θα μπορούσαν με μεγάλη άνεση να είχαν χορηγία. Να αποφασίσει η κυβέρνηση, ο υπουργός δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη -δεν ξέρω ποιος είναι ο αρμόδιος- οι εξεταστικές επιτροπές να γίνονται δημοσίως, δηλαδή από το κανάλι της βουλής να μεταδίδεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κα Μπακογιάννη πλέον είναι εκτός κόμματος, φήμες λένε μήπως προχωρήσει σε κόμμα. »

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Αν δει ότι την παίρνει θα κάνει κόμμα. Δεν είναι της παρούσης και εμένα προσωπικά δεν με αφορά και καθόλου. Το κάθε καινούριο κόμμα ειδικά αυτή τη περίοδο, αν επιτύχει, ή αν δημιουργηθεί, δεν ξέρεις από πού θα αλιεύσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τα λεγόμενα εντός εισαγωγικών βαρίδια που πολλά συζητάτε στη ΝΔ, τι θα γίνει;»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Επί κυβερνήσεως Καραμανλή ήμουν σαφής για το φόβο που εξέφραζα, ότι υπάρχουν πρόσωπα στη ΝΔ από τότε είτε από κακές πράξεις, ή πολιτικά ανήθικες, ή από τη μη εκτέλεση έργου συγκεκριμένου ανήκαν οι υπουργοί δηλαδή, πρέπει να πάνε σπίτι τους. Βαρίδια πιστεύω και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν, δηλαδή παλαιοκομματικές νοοτροπίες.»

    Είδηση: 37267

    [17] Περαιτέρω διερεύνηση για τον Α. Τσοχατζόπουλο

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:08

    Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ, όπου εξέτασε τα δημοσιεύματα για την αγορά σπιτιού μεγάλης αξίας από τη σύζυγό του και τις δηλώσεις πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η Επιτροπή έκρινε απαραίτητο τις επόμενες ημέρες να γνωστοποιήσει ο ίδιος τη θέση του επί των δημοσιευμάτων σε αυτήν, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε ότι η κλήση στον κ. Τσοχατζόπουλο θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να κρίνει, αν υφίσταται θέμα παραπομπής του πρώην γραμματέα του Κινήματος για πειθαρχικό έλεγχο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Εισαγγελική έρευνα για το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου

    Είδηση: 37269

    [18] Εκλογή νέου πρωθυπουργού στην Ιαπωνία

    Παρασκευη, 04 06 2010 12:13

    "Προτεραιότητά μας είναι η αναζωογόνηση της χώρας" τόνισε την Παρασκευή ο Ναότο Καν, ο οποίος εξελέγη από το ιαπωνικό κοινοβούλιο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την παραίτηση του Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος παρέμεινε στην πρωθυπουργία μόλις εννιά μήνες. Ο 63χρονος Καν διατέλεσε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης. Ο νέος πρωθυπουργός έγινε γνωστός την δεκαετία του '90 όταν ως υπουργός Υγείας πίεσε την τότε κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει σκάνδαλο με μεταγγίσεις αίματος μολυσμένου με τον ιό του AIDS.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ πιθανό να παραταθεί ως τις 25 Ιουνίου η θητεία του κοινοβουλίου, που λήγει στις 16 του μήνα, λόγω σημαντικών νομοσχεδίων που πρέπει να ψηφιστούν.

    Τόσο το πρακτορείο Jiji News, όσο και το τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV, επικαλούμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τονίζουν πως η παράταση είναι αναγκαία για να συζητηθούν και να ψηφιστούν νομοσχέδια όπως αυτό που αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Naoto Kan becomes Japan's new prime minister

    Είδηση: 37259

    [19] Γ.Παπανδρέου: Συνέντευξη στην Le soir για την οικονομία

    Παρασκευη, 04 06 2010 14:16

    Συνέντευξη στην εφημερίδα του Βελγίου "Le soir", έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Η συνέντευξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του Βέλγου πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, τον οποίο συνόδευε ομάδα ξένων δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και ο απεσταλμένος της "Le soir".

    Aλλαγές στην οικονομία

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου:

    ...Μέσα σε τρεις μήνες πραγματοποιήσαμε περισσότερες αλλαγές στην Ελλάδα από όσες είχαν γίνει την τελευταία δεκαετία. Και θα συνεχίσουμε. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία μία βιώσιμη οικονομία. Τώρα, οριστικοποιούμε το ζήτημα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας, των κλειστών επαγγελμάτων κ.α. Θα υπάρξουν, παράλληλα, και άλλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αναφορικά με τους στόχους της διαφάνειας και της καταπολέμησης των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς...

    "Έχουμε ήδη πάρει μία σειρά μέτρων και υιοθετήσαμε ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καθησυχάσουμε τους δανειστές μας: Θα τους αποπληρώσουμε. Αυτός είναι ο κύριος στόχος όλων όσων έχουμε κάνει. Έχουμε δείξει την πολιτική μας βούληση αλλά επίσης και την ικανότητά μας να βάζουμε σε εφαρμογή τα μέτρα. Μέσα σε τρεις μήνες πραγματοποιήσαμε περισσότερες αλλαγές στην Ελλάδα από όσες είχαν γίνει την τελευταία δεκαετία. Και θα συνεχίσουμε. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία μία βιώσιμη οικονομία.

    Τώρα, οριστικοποιούμε το ζήτημα των συντάξεων, της αγοράς εργασίας, των κλειστών επαγγελμάτων κ.α. Θα υπάρξουν, παράλληλα, και άλλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αναφορικά με τους στόχους της διαφάνειας και της καταπολέμησης των πελατειακών σχέσεων, και της διαφθοράς.

    Παράλληλα, θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας σε τομείς όπως είναι η πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο δυναμικό σε ό,τι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα, έχουμε τις μεγαλύτερες δυνατότητες αιολικής ενέργειας, χάρη στα νησιά μας. Αυτοί θα αποτελέσουν νέους τομείς για την ανταγωνιστικότητά μας.

    Επίσης χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και στη γεωργία, ώστε να επιδιωχθεί η ποιότητα. Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, είναι ένα συγκριτικό αποτέλεσμα που πρέπει να αναπτύξουμεβ¦. Χρειάζεται επίσης να αναπτύξουμε έναν τουρισμό υψηλού επιπέδου ή έναν εναλλακτικό τουρισμό.

    Όλα αυτά αποτελούν ανάπτυξη. Όμως, τα δύσκολα μέτρα τα έχουμε ήδη πάρει. Έχουμε, επομένως, το περιθώριο να ετοιμαστούμε για τις μεγάλες αλλαγές που επιθυμούν όλοι οι Έλληνες, ώστε να γίνει η οικονομία μας βιώσιμη".

    Ο προϋπολογισμός

    Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι: "Πρέπει να κοιτάξουμε τον περασμένο αιώνα. Η Ελλάδα γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο πόλεμο, δύο βαλκανικούς πολέμους, αρκετές δικτατορίεςβ¦ Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, είμαστε εντελώς απομονωμένοι από τους γείτονές μας και ο μόνος σύμμαχος, η Τουρκία ήταν επίσης ένας εχθρός.

    Σήμερα, θα έλεγα ότι όσο περισσότερο η Ευρώπη θα ολοκληρώνεται και θα γίνεται περισσότερο αλληλέγγυα, τόσο λιγότερο θα έχουμε ανάγκη τεράστιες αμυντικές δαπάνες. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη θα είναι η δύναμη. Όσο περισσότερο η γειτονική μας Τουρκία εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στο σεβασμό των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου, τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε μαζί για τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Eρντογάν. Ήταν και ο ίδιος θετικός στην ιδέα να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω της ενδυνάμωσης της Ευρώπης και των διμερών μας σχέσεων. Όμως, ναι, έχω την ελπίδα ότι οι Έλληνες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν τόσα πολλά για την άμυνα".

    Στο ερώτημα αν η Ευρώπη καθυστέρησε να έρθει σε βοήθεια της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε:

    "Παρόλα τα μέτρα που πήραμε αμέσως για να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη, οι αγορές παρέμειναν πολύ ανήσυχες, υστερικές. Γι' αυτό χρειάστηκε ο μηχανισμός υποστήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Έπρεπε να ηρεμήσουν οι αγορές, αλλά επίσης να δημιουργηθεί και ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες στην Ελλάδα. Είναι παράδοξο: Από τη μία πλευρά, η Ευρώπη υπήρξε αργή, εάν τη συγκρίνουμε με τις αγορές, αλλά από την άλλη πλευρά, ποτέ δεν υπήρξε τόσο γρήγορη. Η Ευρώπη είναι έτσι. Παρά τα θεσμικά προβλήματα, παρά τα πολιτικά προβλήματα, οι αποφάσεις ελήφθησαν".

    Για το μέλλον της ευρωζώνης

    Γ. Παπανδρέου: "Αρκετές από τις αδυναμίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ευρωζώνης έχουν έρθει στην επιφάνεια. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση, καλύτερη εποπτεία. Η κυβέρνησή μου βρίσκεται στην εξουσία εδώ και λίγους μήνες, έχοντας κληρονομήσει μια κατάσταση που ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμεβ¦ Χρειάζονται πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί εποπτείας. Όλα αυτά μας δίνουν στην πραγματικότητα την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά. Θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη, και όχι λιγότερη, Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερη ενσωμάτωση και όχι απόκλιση. Χρειαζόμαστε μια πιο δυνατή φωνή σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είμαστε πιο δυνατοί μαζί".

    Τέλος στο ερώτημα πώς βλέπει την εξάμηνη βελγική προεδρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε:

    "Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πιο πολύ αποτελεσματική προεδρία. Οι Βέλγοι γνωρίζουν πολύ καλά την Ευρώπη και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία: πρόκειται για τη δωδέκατη προεδρία τουςβ¦ Διαθέτουν επίσης την αναγκαία εμπειρία σε θέματα διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό είναι κομμάτι της πολιτικής ζωής του Βελγίου. Υπάρχει επίσης κι ένας άλλος Βέλγος στην πρώτη γραμμή, ο κ. Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία. Πού πηγαίνουμε; Θα επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια; Στις υποδομές; Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας; Πώς θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας; Πιστεύω ότι το Βέλγιο μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο πολύ σημαντικό σε σχέση με όλα αυτά".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37262

    [20] Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Συνάντηση με Μπαρόζο

    Παρασκευη, 04 06 2010 13:49

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απασχόληση και γενικότερα στον κοινωνικό τομέα, καθώς και οι κοινωνικές τους επιπτώσεις.

    Επικεφαλής της συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς, ενώ από τα ελληνικά συνδικάτα, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι:

    "Ο κόσμος της εργασίας και ευρύτερα ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος για όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και που τώρα παίρνουν μια τρομακτική μορφή εναντίον του με τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πολιτικές, οι οποίες δεν είναι απλά πολιτικές λιτότητας αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Με αυτή την πολιτική, η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες δεν θα βγουν από την κρίση.Απαιτείται ένας αναστοχασμός πάνω στο μεγάλο ερώτημα: Που βαδίζει η Ευρώπη; Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε εθνική αλλά μόνο σε διεθνή και κυρίως σε ευρωπαϊκή βάση. Στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος το σκέλος της ανάπτυξης απουσιάζει πλήρως από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές πολιτικές".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37261

    [21] Oμορφα Χωριά- Eρημα Χωριά

    Παρασκευη, 04 06 2010 15:37

    Αφιερωμένο στην ημέρα περιβάλλοντος είναι το επεισόδιο της Φωτόσφαιρας που προβάλλεται το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 2 το μεσημέρι από την ΕΤ-1 με τίτλο "Όμορφα Χωριά- Έρημα Χωριά" και παρουσιάζει την επίδραση που έχει στο περιβάλλον η ανθρώπινη απουσία.

    Με ένα οδοιπορικό στα έρημα χωριά της ορεινής Γορτυνίας, η εκπομπή καταγράφει και παρουσιάζει τις απείρου κάλλους ομορφιές, τα όμορφα χωριά που εδώ και χρόνια ερημώνουν, τους λιγοστούς που έμειναν και διαχειρίζονται τα κτήματα, τα νερά, την καθημερινότητά τους σ' ένα πλαίσιο αυτάρκειας αλλά και πίκρας για την εγκατάλειψη από την πολιτεία.

    Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Παπαηλιού, η έρευνα και παρουσίαση της Χαράς Φράγκου, η διεύθυνση φωτογραφίας του Δημήτρη Κουκά, η παραγωγή του Θανάση Παπαντωνόπουλου.

    Είδηση: 37271


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 June 2010 - 16:55:54 UTC