Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών το ευρώ
  • [02] Σχέδιο για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν - παίρνει αποστάσεις η Βραζιλία
  • [03] Αποστηθίζει τηλεφωνικούς καταλόγους!
  • [04] Έρχεται το Synch 2010
  • [05] Με λουκάνικα ηβ¦ συνταγή της καρδιοπάθειας
  • [06] Ποδήλατο: ένας νέος τρόπος ζωής
  • [07] Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ « Θέλουμε ξανά να αποκτήσει η πολιτική την σημασία της και να υπάρχει μια εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικών και θεσμών.»
  • [08] Στις κάλπες οι φοιτητές της χώρας
  • [09] Θέσπιση κονδυλίου για τη μόνιμη μεταγκατάσταση προσφύγων προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο
  • [10] Ταϊλάνδη: Με δακρυγόνα και άρματα μάχης κατά των διαδηλωτών
  • [11] Ταλαιπωρία λόγω φάρσας για τους επιβάτες του Blue Star 2
  • [12] Τρίτη μέρα Πανελλαδικών εξετάσεων
  • [13] Γρήγορο Facebook για κινητά τηλέφωνα

    [01] Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών το ευρώ

    Τεταρτη, 19 05 2010 10:57

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για τα προβλήματα των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε το πρωί στο Τόκιο στα 1,2144 δολάρια ,που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Απριλίου 2006 ,από 1,2206 δολάρια που ήταν τα μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη. Γύρω στις 06.00 (ώρα Ελλάδος) το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,22 δολάρια. Την ίδια ώρα ,το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε και έναντι του γεν στα 111,95 γεν από 112,57 που ήταν αργά το βράδυ της Τρίτης.

    Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης Footsie-100 υποχώρησε κατά 1,49% και διαμορφώθηκε στις 5.228,34 μονάδες. Με πτώση άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1% και διαμορφώθηκε στις 6091,85 μονάδες. Με πτώση άνοιξε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,66% και διαμορφώθηκε στις 3.557,35 μονάδες.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36697

    [02] Σχέδιο για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν - παίρνει αποστάσεις η Βραζιλία

    Τεταρτη, 19 05 2010 09:46

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την επέκταση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα και σε βιομηχανίες της χώρας, γιατί αρνείται να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το 10 σελίδων κείμενο της απόφασης, που εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία, ζητεί επίσης την καθιέρωση ενός καθεστώτος διεθνούς επιτήρησης για οχήματα που υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτίο που έχει σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή με πρόγραμμα πυραύλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή των νέων κυρώσεων στο Ιράν θα διεξαχθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ανακοίνωσε το State Department.

    Αρνείται να συζητήσει η Βραζιλία

    Η Βραζιλία αρνείται να συζητήσει το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξ αιτίας της νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά καύσιμα που υπέγραψε με την Τεχεράνη, ανακοίνωσε Bραζιλιάνος αξιωματούχος.

    " Η Βραζιλία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για το σχέδιο απόφασης σε αυτό το σημείο γιατί αισθανόμαστε ότι υφίσταται μια νέα κατάσταση", δήλωσε η πρεσβευτής Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι στο περιθώριο του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε "υπεγράφη μια συμφωνία που είναι εξαιρετικά σημαντική".

    Στο μεταξύ και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λι Μπαοντόνγκ δήλωσε ότι μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εάν εγκριθεί, δεν έχει σκοπό να βλάψει τις κανονικές εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη.

    "Σκοπός των κυρώσεων είναι να αναγκαστεί η ιρανική πλευρά να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Λι.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετικές ειδήσεις: Συμφωνία Τουρκίας- Ιράν- Βραζιλίας για ουράνιο και πυρηνικά καύσιμα, Iράν: Προετοιμασία νέων κυρώσεων εναντίον του

    Είδηση: 36691

    [03] Αποστηθίζει τηλεφωνικούς καταλόγους!

    Τεταρτη, 19 05 2010 09:47

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ο 32χρονος Αυστραλός Τάνσελ Αλί είναι ο επικρατέστερος για τον τίτλο "Αυστραλός Πρωταθλητής της Μνήμης" και τώρα προπονείται για τον παγκόσμιο τίτλο, που όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πιθανότητες να τον κερδίσει είναι ενθαρρυντικές. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στην Κίνα και το θέμα είναι η αποστήθιση 2.306 σελίδων του τηλεφωνικού καταλόγου του Σίδνεϊ. Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήδη μπορεί να το κάνει.

    Θυμάται, δηλαδή, 16.000 τηλεφωνικούς αριθμούς και όλες τις διαφημίσεις που περιέχει ο τηλεφωνικός κατάλογος.

    Ο ίδιος θα πει ότι δεν είναι τίποτε σπουδαίο και ο καθένας μπορεί να το κάνει, αρκεί να γνωρίζει την τεχνική, σημειώνοντας:

    "Πάντα πίστευα ότι έχω πολύ φτωχό μνημονικό, μέχρι που έμαθα την τεχνική και εφαρμόζοντάς την έφτασα εδώ που είμαι τώρα. Η πείρα μου έχει διδάξει ότι ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί σ' αυτόν τον χώρο και να φτάσει σε καταπληκτικά αποτελέσματα. Διδάσκω την τεχνική αυτή για οχτώ χρόνια τώρα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος που να μην μπορεί να το κάνει".

    Δίνοντας, μάλιστα, μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, αποκαλύπτει ότι είναι θέμα συνδυασμών. Συνδυάζεις το όνομα ενός ατόμου, για παράδειγμα, με μια εικόνα και δεν το ξεχνάς ποτέ.

    Ο αριθμομνήμων... και όχι μόνο, ερωτηθείς, αν ξεχνά ποτέ τα κλειδιά του αυτοκινήτου του ή την επέτειο του γάμου του, θα πει ότι "είναι άνθρωπος και βέβαια ξεχνά ορισμένα πράγματα. Αν εφαρμόζεις όμως τις στρατηγικές, μπορείς να θυμάσαι οτιδήποτε επιθυμείς".

    Είναι θέμα δηλαδή επιλεκτικής μνήμης. Οπότε, τόσο το καλύτερο... Είδηση: 36692

    [04] Έρχεται το Synch 2010

    Τεταρτη, 19 05 2010 10:50

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Το Synch, ανανεωμένο και γεμάτο φρέσκα ονόματα της διεθνούς αλλά και της εγχώριας μουσικής σκηνής, ανοίγει την φεστιβαλική αυλαία του καλοκαιριού, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουνίου, στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων. Το μεγαλύτερο σύγχρονο μουσικό φεστιβάλ, στην καρδιά της πόλης υποδέχεται και φέτος πάνω από 30 καλλιτέχνες σε πέντε διαφορετικές σκηνές, αναδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά τον μουσικό πλουραλισμό του.

    Επιπλέον, το Synch φιλοξενεί και φέτος παράλληλες εκδηλώσεις, που συνδυάζουν τη μουσική με την εκπαίδευση μέσω των pre-Synch events, λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη SΑΕ Athens, αλλά και την ανάδειξη ταλαντούχων δημιουργών σε συνεργασία με το πλέον αναγνωρισμένο θεσμό εναλλακτικής αγοράς, The Meet Market, σε μία festival edition μόνο για το Synch.

    Ένα διήμερο market-party!

    To Meet Market διοργανώνει το μεγαλύτερο event του μέχρι τώρα στα πλαίσια του Synch Festival. Στην αίθουσα "Νίκος Γκάτσος" της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων θα βρείτε πάνω από 80 στημένους πάγκους με κάθε είδους δημιουργίες και καινοτομίες από τοπικούς σχεδιαστές, καλλιτέχνες συλλέκτες, δισκοπωλεία και ανεξάρτητες επιχειρήσεις, όλοι κάτω από την ίδια στέγη.

    Ένα ραντεβού με ρούχα, αξεσουάρ, vintage και ρετρό ευρήματα, αντικείμενα τέχνης, δίσκους, βιβλία, οργανικά προϊόντα, διαδραστικά παιχνίδια, dj sets και...θετικά vibes!

    Περισσότερες πληροφορίες: www.themeetmarket.gr

    Workshops

    Το Synch, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον εκπαιδευτικόχαρακτήρα του φεστιβάλ διοργανώνει σε συνεργασία με την SAE μια σειρά απόσεμινάρια και εργαστήρια που αφορούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούςπαραγωγούς. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στα κτίρια της SAE τα δύο τελευταίασαββατοκύριακα του Μαΐου και η είσοδος είναι δωρεάν.

    Τηλ: 210 3217661, e-mail:

    var prefix = 'm&#97;&#105;lt&#111;:'; var suffix = ''; var attribs = ''; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy34464 = '&#105;nf&#111;' + '&#64;'; addy34464 = addy34464 + 's&#97;&#101;' + '&#46;' + '&#101;d&#117;' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy34464 ); document.write( '' );

    document.write( '' );

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    document.write( '</' ); document.write( 'span>' );

    Αριθμός θέσεων: 40 (Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας)

    Είσοδος Ελεύθερη

    INFO

    Αναλυτικά το μουσικό πρόγραμμα εδώ

    Εισιτήρια: Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει!

    Προπώληση: 38 ευρώ (ημερήσιο), 65 ευρώ (διήμερο) Στο ταμείο: 45 ευρώ (ημερήσιο), 25 ευρώ (για ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: PUBLIC, METROPOLIS, FNAC, VILLAGE CINEMAS, ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ

    Πωλήσεις από τα μηχανήματα easypay της Τράπεζας Πειραιώς. Call Center: 210 8108228

    ON LINE SALES: www.tickethour.com Είδηση: 36699

    [05] Με λουκάνικα ηβ¦ συνταγή της καρδιοπάθειας

    Τεταρτη, 19 05 2010 10:05

    Υγεια

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, το νου σας στα λουκάνικα, στο μπέικον και στα άλλα επεξεργασμένα κρέατα. Μια νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια εθελοντές, αποκαλύπτει ότι τελικά την καρδιά δεν πλήττει γενικώς και αορίστως το κόκκινο κρέας, αλλά ειδικά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας -ίσως εξαιτίας των χημικών και του αλατιού που περιέχει.

    Η μελέτη, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την ερευνήτρια του τμήματος επιδημιολογίας Ρενάτα Μίχα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

    Η διαπίστωση της νέας έρευνας είναι ότι η κατανάλωση ακόμα και μόνο 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (που αντιστοιχούν περίπου σε ένα λουκάνικο ή δύο κομμάτια μπέικον) αυξάνει κατά 42% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 19% για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

    Αντίθετα, δεν διαπιστώνεται τέτοιος κίνδυνος από την κατανάλωση ακόμα και διπλάσιας ποσότητας κόκκινου ανεπεξέργαστου κρέατος κάθε μέρα, όπως βοδινού, αρνιού ή χοιρινού, παρόλο που τόσο το ακατέργαστο όσο και το κατεργασμένο κρέας έχουν χονδρικά το ίδιο ποσοστό λίπους.

    Οι ερευνητές, με δεδομένο ότι και στις δύο μορφές κρέατος υπάρχουν ανάλογες ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπών, εκτιμούν ότι η διαφορά τους, όσον αφορά την επίπτωση στην υγεία, οφείλεται στο αλάτι και στα άλλα συντηρητικά που προστίθενται στο κατεργασμένο κρέας.

    Το αλάτι ιδίως μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος σε μερικούς ανθρώπους και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Επίσης, πειράματα με ζώα έχουν δείξει ότι τα συντηρητικά μπορούν να δημιουργήσουν αρτηριοσκλήρυνση και να μειώσουν την ανεκτικότητα στη γλυκόζη, οδηγώντας έτσι σε πιθανά προβλήματα καρδιάς και διαβήτη.

    Η Μίχα σημείωσε ότι τέτοιου είδους μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στην κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος και στα προβλήματα υγείας, όμως πρόσθεσε ότι ελήφθη μέριμνα ώστε να απομονωθεί η επίδραση άλλων πιθανών παραγόντων κινδύνου.

    Σύμφωνα με την Μίχα, οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, για να προφυλάξουν την υγεία τους από πιθανούς κινδύνους. "Με βάση τα ευρήματά μας, η κατανάλωση μια φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο θα σχετιζόταν με σχετικά μικρό κίνδυνο", όπως είπε.

    Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις της αμερικανικής και της βρετανικής βιομηχανίας κατεργασμένου κρέατος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με αυτά τα συμπεράσματα, θεωρώντας ότι πρόκειται απλώς για υποθέσεις που δεν έχουν αποδειχτεί και τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες. Όπως είπαν, δεν χρειάζεται οι καταναλωτές να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

    Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε όλο τον κόσμο οι περισσότερες οδηγίες των ειδικών συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος για λόγους υγείας.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36695

    [06] Ποδήλατο: ένας νέος τρόπος ζωής

    Τεταρτη, 19 05 2010 09:29

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τρόπος ζωής ή επιλογή ανάγκης; Ερώτηση που αφορά τη χρήση ποδηλάτου και έχει να κάνει με το αν είσαι απλός ... θεατής, που υποστηρίζεις -μάλλον- ότι ο εναλλακτικός αυτός τρόπος μετακίνησης αποτελεί επιλογή ανάγκης ή αν είσαι κάτοχος του συγκεκριμένου μέσου και θεωρείς απλώς ότι αποτελεί τρόπο ζωής.

    Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, το ποδήλατο έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας, όχι μόνο επειδή έχουν προχωρήσει -σε μεγάλο βαθμό- οι ποδηλατόδρομοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά κι επειδή ορισμένοι το έχουν ως μια μορφή εκτόνωσης από την καθημερινότητα και το στρες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν πλέον το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να "χτυπήσουν" την οικονομική κρίση, αφού όλες οι μετακινήσεις μ' αυτό είναι δωρεάν!

    Η "εικόνα" αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη, 3η πανελλαδική ποδηλατοδρομία, που διοργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, και στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 900 ποδηλάτες, δηλαδή διπλάσιοι από πέρσι.

    Ο πήχης ανέβηκε και πλέον οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας "Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης" βάζουν τον επόμενο στόχο για τη φετινή χρονιά, που είναι να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους ποδηλάτες για καθημερινή χρήση.

    Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγες οι μητέρες που κυκλοφορούν με ποδήλατο, έχοντας στο πίσω μέρος του ένα παιδικό καθισματάκι, ενώ πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι περιπτώσεις ολόκληρων οικογενειών, που μετακινούνται με ποδήλατα.

    Τα οργανωμένα κινήματα ποδηλάτου κερδίζουν συνεχώς έδαφος και καθημερινά προσθέτουν νέους ποδηλάτες, που ζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής, υγιέστερο περιβάλλον, ασφαλέστερες μετακινήσεις και σεβασμό των οδηγών αυτοκινήτου απέναντι σε αυτούς που μετακινούνται με το καθ' όλα οικολογικό αυτό μέσο.

    Παράλληλα, όλοι μαζί προτρέπουν τους πολίτες να αποκτήσουν κυκλοφοριακή παιδεία, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους. Στο εξωτερικό -και το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα- υπάρχουν πολλές μάρκες αυτοκινήτων, που έχουν στο πίσω μέρος της καμπίνας ειδικές σχάρες για να μεταφέρουν ποδήλατα.

    Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον βιώσιμης κινητικότητας, όπου σ' αυτό θα μετέχουν πεζοί, ποδηλάτες και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πρωτοβουλία ποδηλατών ζητεί να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτου, όπως μείωση του ΦΠΑ, επιδότηση αγοράς και φοροαπαλλαγές, βελτίωση και επέκταση των ποδηλατοδρόμων βάσει των αναγκών των ποδηλατών, ελαχιστοποίηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, ένταξη του ποδηλάτου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε έργου υποδομής, μεταφορά των ποδηλάτων με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, τους συρμούς του ΟΣΕ και του Μετρό κ.ά.

    Ζητεί, επίσης, τη δημιουργία χώρων ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων παντού, την προνομιακή αντιμετώπιση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) υπέρ της ασφάλειας των ποδηλατών και εκπαίδευση για τη διάδοση της χρήσης ποδηλάτου σε σχολεία, υπηρεσίες κ.ά.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αλλά και έρευνες του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), συγκοινωνιολόγου Γιάννη Τόσκα, το 2% του μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη γίνεται με ποδήλατο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ανερχόταν στο 1%. Πολύ σύντομα θα υπάρχει και επίσημη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.

    "Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής και το ιδανικότερο μέσο για μετακινήσεις αποστάσεων μέχρι και 10 χιλιόμετρα. Είναι γρήγορο και πολλές φορές πιο γρήγορο ακόμη και από μηχανές", αναφέρει με έμφαση το μέλος της Πρωτοβουλίας Ποδηλατών, Παναγιώτης Γαβρέλας.

    Και συνεχίζει: "Το σημαντικότερο είναι ότι μετακινείσαι μόνος σου, χωρίς συνωστισμούς και πάνω από όλα δωρεάν. Φυσικά, από την πλευρά μας πρέπει κι εμείς να τηρούμε τον ΚΟΚ. Αλλά αυτό βρίσκεται στην κρίση του καθενός".

    "Το ποδήλατο αποτελεί προέκταση του σώματός μας. Δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα. Όταν βρέχει αρκεί το κατάλληλο ντύσιμο, για να μην αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα. Το άσχημο είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν χώροι για να αφήνουμε τα ποδήλατά μας, όπως επίσης, πως αν δεν θα προσέξεις, μπορείς εύκολα να το χάσεις", τονίζει, από την πλευρά της, η Βασιλική Τζούβελη. Είδηση: 36689

    [07] Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ « Θέλουμε ξανά να αποκτήσει η πολιτική την σημασία της και να υπάρχει μια εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικών και θεσμών.»

    Τεταρτη, 19 05 2010 11:03

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Την κατάργηση του ειδικού χρόνου παραγραφής για τα αδικήματα που τελούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί, καθώς και την αλλαγή τους στον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης, ώστε να αρχίσει να μετρά από τον χρόνο του αποτελέσματος και όχι της ενέργειας που απ' ότι φαίνεται προβλέπουν οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δώστε μας κάποιες λεπτομέρειες.»

    Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: « Ακούμε το τελευταίο διάστημα ότι και ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ στο εσωτερικό τους θέλουν να κάνουν μια εξυγίανση. Έχουμε περιοριστεί μόνο σε ανακοινώσεις, αποφάσεις δεν βλέπουμε. Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα που μου θέσατε έχει ένα καθολικό αίτημα στην κοινωνία. Θέλει διαφάνεια παντού και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσει. Θέλουμε ξανά να αποκτήσει η πολιτική την σημασία της και να υπάρχει μια εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικών και θεσμών. Στο πρακτικό μέρος αυτό που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης και ζήτησε και την συναίνεση των κομμάτων για ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Είναι στη φάση της διαμόρφωσης το σχέδιο και αφορά την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τα πολιτικά πρόσωπα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκεί θα υπολογίζεται πλέον ως χρόνος τέλεσης ο χρόνος, κατά τον οποίο επήλθε το αποτέλεσμα από την συμπεριφορά των υπουργών;»

    Α. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: « Αν η πράξη παράγει ακόμα και σήμερα αποτέλεσμα, αυτό είναι ένα σημείο, μια μεγάλη αλλαγή. Υπάρχουν πράξεις που δεν έχουν παραγραφεί και σήμερα και αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλουμε να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση συγκάλυψη. Το δεύτερο, το οποίο θέλουμε είναι να αλλάξει η λειτουργία και η νοοτροπία του κράτους και νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία όλα τα κόμματα, όλο το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί.»

    Είδηση: 36698

    [08] Στις κάλπες οι φοιτητές της χώρας

    Τεταρτη, 19 05 2010 09:45

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, οι φοιτητές και σπουδαστές όλης της χώρας προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στους φοιτητικούς συλλόγους των σχολών τους. Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί και θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου. Οι φοιτητικές παρατάξεις επιχείρησαν με εκδηλώσεις στις σχολές τις τελευταίες μέρες να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 36690

    [09] Θέσπιση κονδυλίου για τη μόνιμη μεταγκατάσταση προσφύγων προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο

    Τεταρτη, 19 05 2010 09:31

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τη θέσπιση κονδυλίου ύψους 6.000 ευρώ ανά άτομο για τις χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους εισηγείται το Ευρωκοινοβούλιο. Με τη σχετική οδηγία η Ευρωβουλή επιδιώκει να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να δεχθούν πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε τρίτες χώρες χωρίς να έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στη γενέτειρά τους. Η πρόταση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τους Ιρακινούς που έχουν εγκατασταθεί προσωρινά στη Συρία έχοντας φύγει από τη χώρα τους και επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

    Η σχετική έκθεση του Πορτογάλου ευρωβουλευτή Ρούι Ταβάρες εγκρίθηκε την Τρίτη στο Στρασβούργο με 512 ψήφους έναντι 81 και 7 αποχές. Το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά και τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία ή εκμετάλλευση, στους ασυνόδευτους ανηλίκους, σε εκείνους που έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης και τα θύματα βίας και βασανιστηρίων.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 36686

    [10] Ταϊλάνδη: Με δακρυγόνα και άρματα μάχης κατά των διαδηλωτών

    Τεταρτη, 19 05 2010 09:19

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις του στρατού της Ταϊλάνδης για την διάλυση του αυτοσχέδιου "στρατοπέδου" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μπανγκόκ.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας Ιταλός δημοσιογράφος που χτυπήθηκε στο στομάχι ενώ ένας Ολλανδός συνάδελφος του νοσηλεύεται τραυματισμένος.

    Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι αποτελεί την τελική επίθεση για να τους διαλύσει. Στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ με αυτόματα, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνταν από την συνοικία όπου έχουν την έδρα τους πολλές εταιρίες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι περικύκλωσαν μία περιοχή όπου παραμένουν τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές, που αρνούνται να αποχωρήσουν.

    Δηλώσεις πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης

    Ο εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τάκσιν Σιναουάτρα δήλωσε πως φοβάται ότι η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πατρίδα του θα οδηγήσει στο ξέσπασμα ανταρτοπολέμου σε ολόκληρη τη χώρα.

    Απομάκρυνση τεσσάρων ηγετών των "κόκκινων πουκαμίσων

    Τρεις χειροβομβίδες εξερράγησαν κοντά στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Ταϊλάνδης, τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον δύο στρατιώτες και έναν Καναδό δημοσιογράφο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα, ηγέτης των διαδηλωτών είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραδοθεί στις αρχές προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες η τηλεόραση μεταδίδει εικόνες τεσσάρων ηγετών των "κόκκινων πουκαμίσων" να απομακρύνονται από το στρατόπεδο συνοδεία αστυνομικών.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση του ηγέτη, οι διαδηλωτές άρχισαν να εγκαταλείπουν το στρατόπεδο, ενώ επεισόδια εξακολουθούν να σημειώνονται στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ επέβαλε για απόψε το υπουργείο υγείας

    Ο στρατός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι σταματά την επιχείρηση εκκένωσης του στρατοπέδου των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο της Μπανγκόκ, το οποίο πλέον είναι "υπό έλεγχο", σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ενώ παράλληλα το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη το βράδυ θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

    Τα "Κόκκινα Πουκάμισα" ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις στα μέσα Μαρτίου, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζαζίβα και την προκήρυξη εκλογών. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 70 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.700.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ταϊλάνδη: 35 νεκροί και 244 τραυματίες

    BBC: Thai protest leaders surrender, as troops storm camp

    Είδηση: 36688

    [11] Ταλαιπωρία λόγω φάρσας για τους επιβάτες του Blue Star 2

    Τεταρτη, 19 05 2010 11:37

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε τους 664 επιβαίνοντες του Blue Star 2, μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας. Το πλοίο έμεινε για ώρες δεμένο στο λιμάνι της Πάτμου, μετά το τηλεφώνημα αγνώστου σε ημερήσια εφημερίδα που προειδοποιούσε για εκρηκτικό μηχανισμό, δίνοντας περιθώριο πέντε λεπτών. Οι έλεγχοι από τις αρχές ολοκληρώθηκαν στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης και το πλοίο αναχώρησε για τον Πειραιά μετά από 40 λεπτά.

    Περίμεναν τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο

    Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία για τους επιβάτες του Blue Star 2, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μείνουν στο λιμάνι της Πάτμου για περισσότερες από επτά ώρες.

    Ο εισαγγελέας της Κω διέταξε να γίνει έλεγχος στο πλοίο από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, ο οποίος όμως βρίσκονταν στη Σάμο.

    Επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου κατέβηκαν και περίμεναν να έρθει με πλωτό του λιμενικού ο σκύλος για να ελέγξει το πλοίο.

    Το πλοίο, εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος - Κως - Λέρος - Πάτμος - Σύρος - Πειραιάς. Οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 05:00 οπότε και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για κακόγουστη φάρσα.

    Το πλοίο αναχώρησε τελικά από την Πάτμο στις 5:40 με προορισμό τον Πειραιά.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 36702

    [12] Τρίτη μέρα Πανελλαδικών εξετάσεων

    Τεταρτη, 19 05 2010 08:57

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Χωρίς προβλήματα διεξήχθη η σημερινή ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, κατά την οποία οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και στα Μαθηματικά. Το θέμα της λογοτεχνίας ήταν ένα απόσπασμα από το κείμενο του Γιώργου Ιωάννου "Στου Κεμάλ το σπίτι".Τα θέματα και οι απαντήσεις τους, μεταδίδονται σε ειδικό ένθετο του δελτίου ειδήσεων των 14.00 της ΕΤ1 για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και από τον δικτυακό τόπο της ΕΡΤonline για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Ανησυχία για τις εξετάσεις των εσπερινών την Πέμπτη

    Ανησυχία στους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων δημιουργεί η αυριανή 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν και οι καθηγητές.

    Κύκλοι του υπ. Παιδείας υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και αναφέρουν ως παράδειγμα τις εξετάσεις των εσπερινών ΤΕΕ οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από την 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ κατά την έναρξη τους.

    Η υπουργός Παιδείας έχει εκφράσει την ελπίδα πως οι εκπαιδευτικοί που είναι επιτηρητές αύριο θα λειτουργήσουν ως προσωπικό ασφαλείας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικές ειδήσεις: Δεύτερη μέρα Πανελλαδικών Είδηση: 36685

    [13] Γρήγορο Facebook για κινητά τηλέφωνα

    Τεταρτη, 19 05 2010 11:35

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Το Facebook ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με 56 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σε 47 χώρες, που συνολικά διαθέτουν 500 εκατ. συνδρομητές, προκειμένου να προσφέρει στα κινητά τηλέφωνα μια νέα "ελαφριά" και γρήγορη έκδοση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, το οποίο ισχυρίζεται ότι διαθέτει πάνω από 400 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η νέα υπηρεσία θα προσφέρεται από τη Vodafone και τη Wind.

    Το νέο δωρεάν site για κινητά, με την ονομασία 0.facebook.com, που θα λειτουργήσει από σήμερα, δεν θα περιέχει γραφικά, φωτογραφίες και βίντεο, αλλά μόνο κείμενα, ώστε οι σελίδες να "φορτώνονται" αμέσως στην οθόνη του χρήστη, σύμφωνα με πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Αν οι συνδρομητές θέλουν να δουν επίσης φωτογραφίες ή βίντεο, τότε θα χρεώνονται ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων. Θα βλέπουν ένα σύνδεσμο (link), από όπου θα μπορούν να "κατεβάζουν" το οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

    Όπως δήλωσε ο Ανρί Μουασινάκ, υπεύθυνος της νέας υπηρεσίας του Facebook, η πρωτοβουλία, που απευθύνεται κυρίως σε όσους χρήστες δεν έχουν "έξυπνα" κινητά και έχουν περιορισμένη ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, αποσκοπεί στο να ξεπεραστούν τα δύο σημαντικότερα μέχρι σήμερα εμπόδια για την εξάπλωση του εν κινήσει Ιντερνετ, δηλαδή η χαμηλή ταχύτητα και το υψηλό κόστος σύνδεσης.

    Σήμερα, σύμφωνα με τον Μουασινάκ, υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. ενεργοί χρήστες του υπάρχοντος site m.facebook.com για κινητά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας. "Στόχος μας στην κινητή τηλεφωνία είναι να εξυπηρετούμε κάθε χρήστη σε κάθε τηλέφωνο σε κάθε γλώσσα σε κάθε δίκτυο", δήλωσε το στέλεχος του Facebook.

    Οι χρήστες του 0.facebook.com θα μπορούν να ανανεώνουν το status τους, να βλέπουν το news feed, να σχολιάζουν, να στέλνουν και να παίρνουν μηνύματα, όπως στο κανονικό Facebook.

    Η νέα υπηρεσία σχεδιάστηκε για να γίνει "μόνιμη υπηρεσία", σύμφωνα με τον Μουασινάκ, και όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν συμφωνήσει να την παρέχουν δωρεάν για περισσότερο από ένα χρόνο. Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρίες κινητής δεν θα πληρώνονται από το Facebook ως αποζημίωση για τη δωρεάν χρήση της νέας υπηρεσίας που θα απολαμβάνουν οι χρήστες. Είδηση: 36701


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 May 2010 - 8:54:40 UTC