Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κερδοσκόποι και δημοσιονομική εποπτεία
  • [02] Συνάντηση Α. Σαμαρά - Α. Παπαρήγα
  • [03] Συμφωνία Τουρκίας- Ιράν- Βραζιλίας για ουράνιο και πυρηνικά καύσιμα
  • [04] Πιθανή αλλά όχι σίγουρη η σχέση κινητού τηλεφώνου και καρκίνου
  • [05] Αντάρτες αποκεφάλισαν ιμάμη στο Ιράκ
  • [06] Απεβίωσε ο μεγάλος DIO
  • [07] Αρχαιοκάπηλοι παζάρευαν αγάλματα
  • [08] Νέες απεργίες στις τράπεζες
  • [09] Σε Α' παγκόσμια εκτέλεση η Ανδαλουσία του Θεοδωράκη
  • [10] Στον Εισαγγελέα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών για την ΕΤΑ
  • [11] Τουλάχιστον 20 νεκροί από την έκρηξη νάρκης σε λεωφορείο στην Ινδία
  • [12] Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Αθήνα - Φθιώτιδα - Κομοτηνή
  • [13] Τρίτη φορά αθώοι για την υπόθεση της ΔΕΚΑ
  • [14] ΚΕΔΚΕ: Έκτακτη συνέλευση για Καλλικράτη
  • [15] Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ «Προσπαθούμε να δώσουμε δύναμη στον καταναλωτή με την ενημέρωση για τις τιμές.»
  • [16] Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ:«Όποιος έχει βάλει το χέρι στο μέλι πρέπει άπαξ δια παντός, όχι μόνο να υποστεί τις συνέπειες, αλλά τουλάχιστον να
  • [17] Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ « Σαφώς και δεν υπάρχει περίπτωση ούτε επιλογή πιστεύω καμιάς ευρωπαϊκής κυβέρνησης να φύγει η Ελλάδα από την
  • [18] Δήμος Αθηναίων: Τουλάχιστον 15 περιστατικά εγκατάλειψης ηλικιωμένων σε δρόμους
  • [19] Συνετρίβη αεροσκάφος με 43 επιβάτες στο Αφγανιστάν
  • [20] ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Προετοιμασία της απεργίας
  • [21] O πρώτος γάμος με παπά... ρομπότ

    [01] Κερδοσκόποι και δημοσιονομική εποπτεία

    Δευτερα, 17 05 2010 15:19

    Κρίσιμη για την πορεία της ευρωζώνης και του ευρώ θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων Ισπανία και Πορτογαλία θα παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 και 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας, ενώ η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση της κυβέρνησής του, να υπάρξει συνολική δέσμευση και λήψη μέτρων από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για δημοσιονομική εξυγίανση. Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου.

    Μήνυμα ενότητας αλλά και δημοσιονομική εποπτεία

    Μήνυμα προς τις αγορές ότι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν την οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και να αναγάγουν σε πρώτη προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση, θα επιχειρήσουν να στείλουν απόψε από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Την περασμένη βδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης με σημαντικότερο όλων την υποβολή των σχεδίων προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι είναι σύμφωνα με τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές πριν κατατεθούν για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που θα συζητηθεί απόψε στη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης και θα υιοθετηθεί αύριο στο Συμβούλιο Ecofin, θα εκφράζεται μια υποστήριξη στη πρόταση της Κομισιόν. Και θα επισημαίνεται ότι "για την αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για τακτική αξιολόγηση και επισκόπηση των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών-μελών".

    Στο τραπέζι θα βρεθεί και η εισήγηση της Επιτροπής να ενισχυθεί η δημοσιονομική εποπτεία, μέσω της ταχύτερης επιβολής κυρώσεων (αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων) σε χώρες που συστηματικά παρουσιάζουν υπερβολικό έλλειμμα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο δημόσιο χρέος. Μάλιστα, η Κομισιόν εισηγείται να ενεργοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας και για το χρέος, όταν αυτό κινείται σε ψηλά επίπεδα και δεν έχει σαφή τάση αποκλιμάκωσης.

    Μέτρα για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη θα προτείνει η Γερμανία

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει μέτρα για την καλύτερη πρόληψη και αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.

    "Εκτιμούμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αρκεί για την αποτροπή δημοσιονομικών κρίσεων, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τρείς άξονες είναι απαραίτητοι: "η καλύτερη πρόληψη των δημοσιονομικών κρίσεων", "καλύτερη εποπτεία και συντονισμός" και "η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για την υπέρβαση των κρίσεων στην Ευρωζώνη", δίχως όμως να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν η Γερμανία θα ζητήσει να αποτελέσει συνταγματική πρόβλεψη στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η ύπαρξη ανωτάτου ορίου για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως αποφάσισε να πράξει προ έτους το Βερολίνο.

    Σε ήπια ανάκαμψη τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

    Ήπια ανάκαμψη εμφάνιζαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές περί το μέσον των συναλλαγών, παρά τη σαφή κάμψη που είχαν σημειώσει νωρίτερα οι ασιατικές.

    Ισχυρές απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, σημείωνε πτώση σε ποσοστό 2,62% για να καταλήξει στο κλείσιμο στο -1,43% στις 1643,60 μονάδες.

    Νωρίτερα, τα ασιατικά Χρηματιστήρια υποχώρησαν υπο το βάρος των ανησυχιών για την πορεία της Ευρωζώνης, με την αγορά του Τόκιο να πέφτει κατά 2,17%, τη Σαγκάη περισσότερο από 5%, και το Χονκ Κόνγκ 2,14%.

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις παρενέργειες που θα έχει στο μέτωπο της ανάπτυξης τα μέτρα περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

    Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2376 δολάριο από το επίπεδο των 1,2378 δολαρίων που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε υποχωρήσει έως το επίπεδο των 1,2279 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2349 δολάρια.

    Το κάλεσμα που απηύθυνε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για την ανάγκη η Ε. Ε να πραγματοποιήσει ένα "κβαντικό άλμα" στον τομέα τις διακυβέρνησης συνέτεινε στην αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Το αρνητικό κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν εκ νέου τα (CDS) ασφάλιστρα κινδύνου των υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ( Ελλάδα,. Πορτογαλία και Ισπανία) και να υποχωρήσουν οι αγορές ομολόγων.

    Ωστόσο νωρίς το απόγευμα η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι προτίθεται να απορροφήσει σε μορφή εβδομαδιαίας κατάθεσης το ποσό των 16 δισ. ευρώ που διέθεσε στην αγορά για την αγορά κρατικών ομολόγων από τις 14 Μαΐου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ευρώ.

    Την ανησυχία του για τη συνεχόμενη πτώση του ευρώ, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε κατά τη συνεδρίαση. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την άφιξή του για το συμβούλιο των υπουργών του Eurogroup.

    Αντιδράσεις

    " Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μεταφέρεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Πρόκειται για μια πολιτική που δεν θα ανακόψει την κρίση, αντίθετα, θα την βαθύνει. Είναι η στιγμή της κοινής δράσης, του συντονισμού της πάλης των λαών της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές", σχολίασε ο Συνασπισμός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συζητούν την ευρώ-ασπίδα κατά των κερδοσκόπων

    Είδηση: 36619

    [02] Συνάντηση Α. Σαμαρά - Α. Παπαρήγα

    Δευτερα, 17 05 2010 14:18

    Συζήτηση για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και σύγκλιση πολιτικών απόψεων. Η συνάντηση κράτησε μια ώρα και διεξήχθη στη Βουλή.

    Ανάγκη εθνικής συνεννόησης

    Ο κ. Σαμαράς έθεσε σαν βάση της συνάντησης την ανάγκη για εθνική συνεννόηση τασσόμενος ενάντια στην αποξένωση των κομμάτων της Αριστεράς.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ:"Συνεννόηση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και συμφωνία, αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση, το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη για το πώς πρέπει να είναι το αύριο της Ελλάδας.

    Εμείς, έχουμε σημαντικές διαφορές από το ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των διαδηλώσεων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε όλα τα κόμματα η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα να μείνει όρθια. Ωστόσο, η συνάντηση με την κ. Παπαρήγα ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική".

    Πρόβλεψη για νέα μέτρα

    Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και νέα σκληρότερα μέτρα, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα και για το λόγο αυτό το κόμμα της οργανώνει την πλατιά ενημέρωση του λαού που πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

    Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας η λαϊκή παρέμβαση, η κυβέρνηση ταυτίζει τις διαδηλώσεις με τη βία, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα κόμματα πρέπει να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση με βάση τις θέσεις και όχι με αντιδημοκρατικά μέσα και συκοφαντίες. Γιατί οι συκοφαντίες, είναι αντιδημοκρατικές".

    Με αφορμή την απεργία της Πέμπτης η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σχολίασε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, λέγοντας: "η προβοκάτσια είναι ανεξάρτητη από τις κινητοποιήσεις δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους προβοκάτορες και να κλειστούμε στα σπίτια μας".

    "Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν την περιφρούρηση των διαδηλώσεων για να τις προφυλάξουν από κάθε μορφή προβοκάτσιας. Εμείς στο ΚΚΕ περιφρουρούμε τις διαδηλώσεις μας και τόνισε την ανάγκη οι προβοκάτορες να απομονωθούν."

    Για τις δημοσκοπήσεις απάντησε ότι: "συστηματικά κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν το μυαλό των ανθρώπων σε πολτό. Εμείς λέμε ότι, για παράδειγμα, με το μήνυμα της αποχής στις Ευρωεκλογές δεν διορθώθηκε τίποτα. Για το λόγο αυτό τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κινητοποιηθούν και να πάρουν θέση υπέρ της λαϊκής εξόδου από την κρίση και κατά των μεγάλων κομμάτων".

    Κριτική από Πεταλωτή

    Σχολιάζοντας τη συνάντηση της κ. Παπαρήγα με τον κ. Σαμαρά, αλλά και την αυριανή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Α. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε:

    "Βεβαίως ζούμε και παραδοξότητες, είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι τόσο η κ. Παπαρήγα όσο και ο κ. Τσίπρας προτιμούν να συσκέπτονται με τον κ. Σαμαρά, ενώ αρνήθηκαν να προσέλθουν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με συγκεκριμένη ατζέντα για τη διαφάνεια".

    Αυτές οι παραδοξότητες είναι ενέργειες των κομμάτων της αριστεράς, που στερούνται σοβαρής επιχειρηματολογίας και θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί προτιμούν τον αρχηγό της ΝΔ από τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εδώ φαίνεται η ευθύνη όλων μας και πώς αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών της χώρα μας".

    Aνταπάντηση από το ΚΚΕ

    Απαντώντας το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: "Αυτό που ενοχλεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ είναι ότι το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και στην πλουτοκρατία και τις αντιπαλεύει είτε είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει ξανά το ψεύδος και τη συκοφαντία κατά του ΚΚΕ, με το συνεργάτη της ΛΑΟΣ, περί "ανίερων συμμαχιών" με τη ΝΔ, φανερώνει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει με πολιτικά επιχειρήματα τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ απέναντι στα βάρβαρα μέτρα που λαμβάνει.

    Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ψεύδεται ασύστολα όταν προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ δεν προσήλθε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό, παρότι είναι γνωστό ότι η πρώτη ήταν ενημέρωση εκ των υστέρων, καθώς το μνημόνιο το είχε ψηφίσει ήδη στη βουλή, ενώ στη δεύτερη η προσέλευση του ΚΚΕ θα σήμαινε αποδοχή του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος που διέπραξε μια μέρα πριν τη συνάντηση ".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 36613

    [03] Συμφωνία Τουρκίας- Ιράν- Βραζιλίας για ουράνιο και πυρηνικά καύσιμα

    Δευτερα, 17 05 2010 17:04

    Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινής γνώμης και ιδιαίτερα της δύσης προκαλεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας- Ιράν και Βραζιλίας που αφορά σε πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία. Ο λόγος είναι ότι τα 1200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου που θα μεταφέρει στην Τουρκία το Ιράν είναι αρκετά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, που υπεγράφη από τους υπουργούς εξωτερικών των τριών κρατών, παρουσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, του βραζιλιάνου ομολόγου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ιράν θα μεταφέρει στην Τουρκία 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου και θα λάβει πυρηνικό καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα που διαθέτει στην Τεχεράνη.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία θα είναι ο τόπος που θα αποθηκευτεί το ελαφρώς εμπλουτισμένο ιρανικό ουράνιο. Θα ενημερώσουμε εντός της εβδομάδας τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τη συμφωνία αυτή. Η ποσότητα της ανταλλαγής είναι 1.200 κιλά", ιρανικού εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου.

    Η ΙΑΕΑ θα ενημερώσει την ομάδα της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία) για την προσφορά αυτή.

    "Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο" των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της προσφοράς αυτής που έχει στόχο να εκτονώσει την κρίση μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στην ανταλλαγή ο κ. Μεχμανπαράστ τόνισε: "Ελπίζουμε η άλλη πλευρά να δεχτεί την προσφορά αυτή. Ο τόπος της αποθήκευσης του ιρανικού ουρανίου θα είναι στην Τουρκία υπό την επίβλεψη του Ιράν και της ΙΑΕΑ".

    Όπως προβλέπει η συμφωνία, το Ιράν θα στείλει στην Τουρκία ουράνιο μέσα σε διάστημα ενός μηνός, ενώ η υιοθέτηση της κοινής αυτής πρότασης από τις τρεις χώρες που εισηγείται την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου στην Τουρκία, έχει στόχο να κατευνάσει τις διεθνείς ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να αποτρέψει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

    Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που συζητούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι πλέον αναγκαίες.

    Στην Μπραζίλια, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ,μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας αποτελεί "μία νίκη της διπλωματίας".

    Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ δήλωσε ότι "η συμφωνία αυτή δείχνει πως υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις".

    "Πρέπει να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Ιράν, τη διεθνή κοινότητα και την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, που είναι βασικός συνομιλητής της Τεχεράνης στο θέμα των πυρηνικών)", επισήμανε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

    Ακόμη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, λίγη ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας υποστήριξε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο κατά 20% στο έδαφός της, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της δύσης.

    Επιφυλακτική η Διεθνής κοινότητα

    Η συμφωνία έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των χωρών της δύσης, δεδομένου ότι υποψιάζονται πως το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.

    H συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη και αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία, "δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες" της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.

    Η ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε σήμερα ίσως "αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    "Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της".

    Χέρμαν Βαν Ρόμπει

    Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας(IAEA).

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε "διαφάνεια" στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι αρμόδια να απαντήσει στη συμφωνία Ιράν-Βραζιλίας-Τουρκίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σημείωσε, ότι έχει σημειωθεί "πρόοδος" στο θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία.

    "Χαιρετίζουμε τη συμφωνία" και "την επιμονή με την οποία οι Τούρκοι και Βραζιλιάνοι φίλοι μας προχώρησαν σε αυτές τις διαδικασίες. "Είναι πάντα καλά να μιλάς, είναι όμως καλύτερα να ακούς", πρόσθεσε.

    Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μία λύση στο θέμα του(ερευνητικού αντιδραστήρα του Ιράν)TRR, δεν διευθετεί με κανένα τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα".

    Ως εν δυνάμει καλή εξέλιξη χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας και ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη που δήλωσε ότι η συμφωνία που αναφέρθηκε ότι υπεγράφη αποτελεί ένα "παράδειγμα αυτού για το οποίο όλοι ελπίζουμε, που είναι ένα διπλωματικό σύστημα το οποίο ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά από την πλευρά του ιρανικού καθεστώτος".

    Αλλά πρόσθεσε: "Προφανώς έχουμε να διανύσουμε ακόμη μίλια".

    Απαντώντας σε αυτά τα σενάρια, από τη Μαδρίτη, σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε το Ιράν ότι παραπλάνησε την Βραζιλία και την Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα. "Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αποδέχεται του πυρηνικό του καύσιμο να αποστέλλεται σε τρίτη χώρα για ανταλλαγή με εμπλουτισμένο ουράνιο" ,ανέφερε ο σύμβουλος.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36626

    [04] Πιθανή αλλά όχι σίγουρη η σχέση κινητού τηλεφώνου και καρκίνου

    Δευτερα, 17 05 2010 15:27

    Χωρίς να καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, έληξε η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητών τηλεφώνων και στην εμφάνιση καρκίνου στον εγκέφαλο, συνιστώντας παράλληλα περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Επιπλέον, επισημαίνεται η ύπαρξη πιθανών κινδύνων για όσους μιλάνε πολλή ώρα στο κινητό τους.

    H μελέτη

    Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε από την Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τη συμμετοχή 21 επιστημόνων και κράτησε δέκα χρόνια. Διερευνήθηκαν οι περιπτώσεις 13.000 ατόμων σε 13 χώρες (τόσο υγιείς άνθρωποι, όσο και πάσχοντες από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου), και τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology". Η έρευνα, όμως, δέχτηκε επικρίσεις από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρηματοδότησαν το 25% του κόστους της.

    "Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος, επειδή υπάρχουν αρκετά ευρήματα που υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο".

    Ελίζαμπεθ Κάρντις,υπεύθυνη της έρευνας.

    "Τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας) δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, όμως είναι επίσης πρόωρο να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο διευθυντής της IARC Κρίστοφερ Γουάιλντ.

    Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, με την ονομασία Interphone, όσοι κάνουν πολύ συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Οι πιο τακτικοί χρήστες κινητού που μιλάνε συνεχώς από το ίδιο αυτί, εμφανίζονται να έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γλοιώματος και 15% για εμφάνιση μηνιγγιώματος (δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλουΣύμφωβα, όμως, με τους ερευνητές δεν είναι βέβαιη η ύπαρξη σχέσης αιτίου - αιτιατού ανάμεσα στην χρήση κινητού και στην ασθένεια.

    Σημειώνεται ακόμη ότι, κατά την έρευνα, που ξεκίνησε το 2000, ως τακτική χρήση θεωρήθηκε η ομιλία στο κινητό για μισή ώρα την ημέρα κατά μέσο όρο - που κάθε άλλο παρά μεγάλη μπορεί να θεωρηθεί με βάση τις σημερινές συνήθειες των χρηστών, ιδίως των νέων.

    Το παράδοξο είναι ότι στα ευρήματα συγκαταλέγεται το συμπέρασμα ότι γενικά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό. Οι ερευνητές, λοιπόν, παραδέχτηκαν ότι ορισμένα προβλήματα σχετικά με την μεθοδολογία της μελέτης τους, καθιστούν το εύρημα μη αξιόπιστο.

    Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα τα ακουστικά συμβάλλουν στην μείωση της έκθεσης του οργανισμού στην ακτινοβολία.

    Σημειώνεται ότι ορισμένοι ειδικοί ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία της έρευνας με το σκεπτικό ότι αντί να παρατηρήσει άμεσα τους χρήστες, τους ζήτησε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόση χρήση έκαναν του κινητού τους κατά την τελευταία δεκαετία. Μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή έρευνα, που θα καλύψει 250.000 άτομα σε πέντε χώρες της ΕΕ για διάστημα 20-30 ετών και η οποία αναμένεται να δώσει πιο οριστικά συμπεράσματα σε βάθος χρόνου, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα. Είδηση: 36620

    [05] Αντάρτες αποκεφάλισαν ιμάμη στο Ιράκ

    Δευτερα, 17 05 2010 18:49

    Κάθε όριο βαρβαρότητας ξεπέρασαν οι αντάρτες της αλ Κάιντα στο Ιράκ, οι οποίοι αποκεφάλισαν σήμερα στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης έναν σουνίτη ιμάμη, ο οποίος κατήγγειλε το δίκτυο στο Ιράκ και έπειτα κρέμασαν το κεφάλι του σε έναν στύλο του ηλεκτρικού.

    "Μέλη της αλ Κάιντα τον συνέλαβαν υπό την απειλή των όπλων τους όταν ήταν στην αγορά Σαγιαντίγια, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της επαρχίας Ντιγιάλα.

    "Επέστρεψαν μία ώρα αργότερα, μεταφέροντας το κεφάλι μέσα στα αίματα το οποίο και κρέμασαν σε έναν ηλεκτρικό στύλο στη μέση της αγοράς. Αυτός ο ιμάμης ήταν γνωστό ότι κατήγγειλε την αλ Κάιντα στα κηρύγματά της Παρασκευής στο τζαμί του χωριού", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Επιπλέον, στην ίδια επαρχία, άγνωστοι ένοπλοι εμφανίστηκαν τη νύχτα στο σπίτι του Χασέμ Αρέφ, τον σουνίτη ιμάμη του χωριού αλ Μπουσασίν και τον πυροβόλησαν στον κήπο του μπροστά στην οικογένειά του.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36629

    [06] Απεβίωσε ο μεγάλος DIO

    Δευτερα, 17 05 2010 18:11

    O διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης Ronnie James Dio, ο άνθρωπος που έκανε για πρώτη φορά το σύμβολο του ροκ με τα δυο δάχτυλα σηκωμένα, και τον αντέγραψε όλος ο πλανήτης, ο καλλιτέχνης που έγραψε ιστορία στα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα που υπήρξαν ποτέ, πέθανε χθες Κυριακή 16 Μαΐου, σε ηλικία 67 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

    Ο Dio έγινε ευρύτερα γνωστός με τους Rainbow στο πλάι του Richie Blackmore και αργότερα σαν frontman των Black Sabbath -την περίοδο που είχε αποχωρήσει ο Ozzy Οzbourne- αλλά και μέσα από άλλα σχήματα όπως οι Elf και οι Heaven & Hell.

    Η σύζυγος του Ronnie, Wendy έβγαλε μια λιτή ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του τραγουδιστή η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: "Ο Ronnie ήξερε πόσο αγαπητός ήταν από όλους. Σας ευχαριστούμε για αυτή την αγάπη και την υποστήριξη που μας δώσατε, το εκτιμούμε ιδιαίτερα. Παρακαλώ δώστε μου λίγο χρόνο, μερικές ημέρες για να μπορέσω να αντιμετωπίσω αυτή τη φοβερή απώλεια. Θα ήθελε να ξέρετε ότι σας αγαπούσε όλους και η μουσική του θα ζει για πάντα". Είδηση: 36627

    [07] Αρχαιοκάπηλοι παζάρευαν αγάλματα

    Δευτερα, 17 05 2010 18:03

    Ανεκτίμητης ιστορικής και εμπορικής αξίας ήταν οι δύο επιτύμβιοι κούροι του 6ου π.Χ αιώνα, τους οποίους κατείχαν και προόριζαν να πουλήσουν, έναντι υψηλών ανταλλαγμάτων σε επίδοξους αγοραστές τρεις αρχαιοκάπηλοι σε περιοχή έξω από την Κόρινθο.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, μετά από πληροφορίες που είχαν για την δράση της σπείρας των αρχαιοκάπηλων, κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη τους και να διαπιστώσουν ότι κατείχαν δύο επιτύμβιους κούρους για την πώληση των οποίων είχαν βρει ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Τις βραδινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο επιχείρησης, έφτασαν σε ερημική τοποθεσία, κοντά στο χωριό Κλένια στην Κορινθία, όπου οι τρεις αρχαιοκάπηλοι είχαν κλείσει ραντεβού με τους αγοραστές των δύο αγαλμάτων.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τόσο οι δράστες, όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αντελήφθησαν τους αστυνομικούς, τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να διαφύγουν αλλά άφησαν στο σημείο τα 2 αγάλματα τα οποία προέρχονται από ανασκαφή στην περιοχή Ακροναυπλία Κορίνθου και χρονολογούνται τον 6ο π.Χ. αι.

    Αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον ένα από τους αρχαιοκάπηλους, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ένας συνεργός τους παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αργούς.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36628

    [08] Νέες απεργίες στις τράπεζες

    Δευτερα, 17 05 2010 17:38

    Αγωνιστικές αποφάσεις με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε τη Δευτέρα, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, "ως απάντηση στα οικονομικά μέτρα και στην ασφαλιστική επίθεση που ισοπεδώνει το βιοτικό επίπεδο και δίνει χαριστική βολή στο σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

    Oι αποφάσεις

    Συγκεκριμένα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε:

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαΐου και στη συγκέντρωση και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί.

    Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα με ανοιχτή ημερομηνία πραγματοποίησής της.

    Ενημέρωση των εργαζομένων στις Τράπεζες και της κοινής γνώμης για το περιεχόμενο των επιθέσεων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που υλοποιεί η κυβέρνηση.

    Υπεράσπιση των επικουρικών συντάξεων των τραπεζοϋπαλλήλων τα δικαιώματα των οποίων καταστρατηγούνται με το άρθρο 15 του Νομοσχεδίου. Με το Νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης που χάρισε δισεκατομμύρια στις Τράπεζες σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην υγεία με την υπεράσπιση των 3 Ταμείων Υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων, που πλήττονται από το άρθρο 31 που έχει στόχο τη διάλυση τους (εντάχθηκαν στο ΤΑΥΤΕΚΩ με το Νόμο Πετραλιά).

    Η ΟΤΟΕ μαζί με τα παραπάνω που αφορούν στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

    "θα συνεχίσει τον αγώνα μαζί με ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, εντάσσοντας στη μεγάλη αγωνιστική προσπάθεια όλων των εργαζομένων και της Ελληνικής Κοινωνίας και τα ειδικότερα θέματα που την αφορούν, με στόχο τη συνολική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής".

    Είδηση: 36625

    [09] Σε Α' παγκόσμια εκτέλεση η Ανδαλουσία του Θεοδωράκη

    Δευτερα, 17 05 2010 17:30

    Το πιο πρόσφατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, την "Ανδαλουσία", θα παρουσιάσει σε Α' παγκόσμια εκτέλεση η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου και ώρα 21.00. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην αειθαλή μουσική δημιουργία του Μίκη Θεοδωράκη, του "διεθνούς" Έλληνα συνθέτη, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κεφάλαιο της μουσικής και κοινωνικοπολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας. Με την Κ.Ο.Θ. θα συμπράξει η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του, τα οποία γαλούχησαν γενεές επί γενεών εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Στο πόντιουμ θα ανεβεί ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

    Το πρόγραμμα του αφιερώματος συνθέτουν έργα πασίγνωστα και άλλα λιγότερο γνωστά από την πλούσια και ευρεία εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Γνώριμος, αλλά άγνωστος με τη μορφή που πρόκειται να παρουσιαστεί, είναι ο κύκλος τραγουδιών "Ανδαλουσία", τον οποίο ο συνθέτης εμπιστεύτηκε στην Κ.Ο.Θ. για την πρώτη παγκόσμια εκτέλεσή του.

    Ο άοκνος και αστείρευτος Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο έργο του Romancero Gitano, σε ποίηση F. G. Lorca. (ελληνική μετάφραση - απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης) και το επεξεργάστηκε εκ νέου, παραδίδοντας το 2009 επτά τραγούδια για άλτο και συμφωνική ορχήστρα υπό τον τίτλο "Ανδαλουσία".

    Είδηση: 36624

    [10] Στον Εισαγγελέα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών για την ΕΤΑ

    Δευτερα, 17 05 2010 16:15

    Στον εισαγγελέα εστάλη, με εντολή του Yπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με τα συμπεράσματα του διοικητικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Ο έλεγχος αφορά στην εξέταση των συμβάσεων εργασίας και έργου που καταρτίστηκαν στην ΕΤΑ κατά την τελευταία 5ετία.

    Παρατυπίες και αδιαφάνεια στις συμβάσεις

    Σύμφωνα με το πόρισμα, η Εταιρία προέβαινε κατ' έτος σε αριθμητικό προγραμματισμό μόνο των προσλήψεων του εποχικού προσωπικού, ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε αποσπασματικά μια σειρά άλλων συμβάσεων οι οποίες διενεργούνταν με αδιαφανή κριτήρια τόσο ως προς την ανάγκη όσο και ως προς τον τρόπο επιλογής των αντισυμβαλλομένων.

    Μεταξύ άλλων:

    βΆ Διαπιστώθηκε ότι η Εταιρία συχνά κατέφευγε στην απασχόληση φυσικών προσώπων με συμβάσεις έργου οι οποίες γίνονταν με απευθείας αναθέσεις, επικαλούμενη επείγουσες ή εξειδικευμένες ανάγκες ενώ οι εργασίες ενέπιπταν στο συνήθη κύκλο εργασιών της εταιρίας.

    βΆ Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας η ΕΤΑ συνεργάστηκε με 36 δικηγορικά γραφεία και με 19 δικηγόρους με ανάθεση εξωδίκου έργου ορισμένου χρόνου πέραν των δικηγόρων που εργάζονταν με πάγια αντιμισθία. Για τους τελευταίους δε το πόρισμα ανέφερε ότι από το 2005 τίθεται ζήτημα εγκυρότητας ως προς τις προσλήψεις τους.

    βΆ Εντοπίστηκαν στοιχεία κακοδιαχείρισης όπως για παράδειγμα στο υποκατάστημα της Αιδηψού όπου τρία πρόσωπα που προσελήφθησαν το καλοκαίρι του 2009 δεν είχαν εμφανιστεί στο υποκατάστημα μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου ούτε είχαν παραδώσει έργο ενώ αμείβονταν κανονικά.

    βΆ Έγιναν προσλήψεις διευθυντών που δεν κατείχαν τα απαιτούμενα ειδικά προσόντα πρόσληψης.

    βΆ Κατά το 2009 σημειώθηκε αύξηση του κόστους μισθοδοσίας επί των εσόδων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη σε πολλά υποκαταστήματα της ΕΤΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τρία υποκαταστήματα το κόστος της μισθοδοσίας είναι αντίστοιχα 11, 12 και 38 φορές μεγαλύτερο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 36621

    [11] Τουλάχιστον 20 νεκροί από την έκρηξη νάρκης σε λεωφορείο στην Ινδία

    Δευτερα, 17 05 2010 15:45

    Μαοϊστές αντάρτες βρίσκονται, σύμφωνα με τις Αρχές Ασφαλείας της Ινδίας, πίσω από την πολύνεκρη έκρηξη νάρκης που είχε τοποθετηθεί κάτω από λεωφορείο γεμάτο κόσμο όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι.

    Σύμφωνα και με τα όσα μεταδίδει η πλειοψηφία των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, τουλάχιστον 20 έως 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ένα από αυτά μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται σε έως 50.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Νταντεουάντα στο κρατίδιο Σχάτισγκαρχ. "Οι πρώτες πληροφορίες γνωστοποιούν το θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του κρατιδίου αυτού Ραμ Νίουας, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των επιβατών του λεωφορείου βρίσκονταν πολλοί αστυνομικοί.

    Και τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες του λεωφορείου πιστεύεται ότι ανήκαν στο προσωπικό των υπηρεσιών ασφαλείας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36622

    [12] Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Αθήνα - Φθιώτιδα - Κομοτηνή

    Δευτερα, 17 05 2010 15:33

    Εξάωρη στάση εργασίας (6πμ - 12) πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα στους ιδιωτικούς και δημοτικούς ραδιοσταθμούς της Αττικής, οι ηχολήπτες με απόφαση της ΕΤΕΡ, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ και ανάκληση απόλυσης συνδικαλιστή. Παράλληλα οι τεχνικοί της τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ -ΕΤΙΤΒΕ) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, διεκδικώντας όπως και η ΕΤΕΡ, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ), λόγω της μη αποπληρωμής δεδουλευμένων από τις 20 Απριλίου, αλλά και για τη μη επαναλειτουργία κάποιων μονάδων του ομίλου. Στην επιχείρηση εργάζονται περίπου 500 εργαζόμενοι στην Πέλλα και την Ημαθία και 485 στο Νομό Ροδόπης. Σήμερα Δευτέρα 20 εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην Κομοτηνή.

    Με 160 απειλούνται οι 200 εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου της ΕΛΜΙΝ στη Φθιώτιδα, που το πρωί της Δευτέρας κατέλαβαν τα γραφεία των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τη συνεχιζόμενη αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες άδειες, παρά το γεγονός ότι τα μεταλλεία λειτουργούν από το 1964 και ταυτόχρονα την ανάκληση από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, της άδειας εκρηκτικών που κατείχε η εταιρία με συνέπεια να κλείσει το μεταλλείο.

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απαράδεκτη και παράνομη απόλυση του συναδέλφου Κουσουλάκη Νικόλαου από τον Συνεταιρισμό Επαγγελματιών Ψυκτικών Ελλάδος, ο οποίος είναι μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων.

    Σύμφωνα με το Ν 1264/82 τα μέλη της προσωρινής διοίκησης, τυγχάνουν της ίδιας συνδικαλιστικής προστασίας με τα εκλεγέντα μέλη Διοίκησης ως προς τις διαδικασίες απόλυσης. Η ΓΣΕΕ ζητάει την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και να μην παρεμποδισθεί η ίδρυση και λειτουργία του Νεοσύστατου Σωματείου.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36618

    [13] Τρίτη φορά αθώοι για την υπόθεση της ΔΕΚΑ

    Δευτερα, 17 05 2010 14:53

    Ομόφωνα αθώους για τρίτη φορά έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, τον πρώην πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, σε βάρος του δημοσίου. Η κατηγορία, που είχε απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου και πέντε πρώην μελών του ΔΣ της ΔΕΚΑ, αφορούσε το διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000 κατά το οποίο προέβησαν σε μαζικές αγορές μετοχών με σκοπό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την άνοδο του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ ενόψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.

    Αθώοι ακόμα μια φορά

    Ομόφωνα αθώα κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα πρώην μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

    Το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ότι από την όλη διαδικασία δεν προέκυψε ούτε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ούτε δόλος των κατηγορουμένων με στόχο να αυξήσουν την δική τους περιουσία ή άλλων. Στην απόφαση επισημαίνεται επιπλέον ότι από τον ιδρυτικό νόμο της ΔΕΚΑ παραχωρείται στο ΔΣ της, η αρμοδιότητα να αξιοποιεί και να διαχειρίζεται κινητές αξίες και να προβαίνει όταν κρίνει σε αγορές μετοχών.

    Απαλλακτική πρόταση για την υπόθεση είχε υποβάλει και η Εισαγγελέας Έδρας κ. Όλγα Σμυρλή η οποία είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από την διαδικασία, όχι μόνο δεν προέκυψε ζημιά του Δημοσίου από τις επίμαχες αγορές μετοχών στις οποίες προέβη η ΔΕΚΑ, αλλά απεδείχθη ότι επρόκειτο για επιτυχημένες αγορές κερδοφόρες για το Δημόσιο το οποίο αύξησε την περιουσία του.

    Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται τον περασμένο Φεβρουάριο για τρίτη φορά καθώς οι δύο προηγούμενες απαλλακτικές αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναιρέθηκαν από τον ¶ρειο Πάγο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36617

    [14] ΚΕΔΚΕ: Έκτακτη συνέλευση για Καλλικράτη

    Δευτερα, 17 05 2010 14:33

    Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωράει την Τετάρτη 19 Μαΐου η ΚΕΔΚΕ με θέμα το νομοσχέδιο του "Καλλικράτη". Θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ενώσεων στην ΚΕΔΚΕ και η έναρξη των εργασιών θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς 100, Γκάζι, αίθουσα "Νίκος Γκάτσος"). Προηγουμένως στις 9.30πμ θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ στον ίδιο χώρο.

    Την έναρξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα κάνει με εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Στο τέλος θα υπάρξει μυστική ψηφοφορία και θα ληφθεί σχετική απόφαση.

    Στις 19 Μαϊου 2010 θα συνεδριάσει και το Δ.Σ της ΕΝΑΕ στις 10πμ, στα γραφεία της ΕΝΑΕ, Μεσογείων 15, 4ος όροφος, με θέματα ημερησίας διάταξης:

    1. Έγκριση πρακτικών ΔΣ 31-3-2010

    2. Σχέδιο Νόμου "Kαλλικράτης"

    3. Διάφορα

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36615

    [15] Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ «Προσπαθούμε να δώσουμε δύναμη στον καταναλωτή με την ενημέρωση για τις τιμές.»

    Δευτερα, 17 05 2010 13:22

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τελειώσαμε με τους γιατρούς, τους φοροφυγάδες;»

    Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ: « Μια από τις μελανές σελίδες της κοινωνίας μας, η φοροδιαφυγή με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Πέραν του ότι αναγκάζεται το κράτος να επιβάλει φόρους άμεσους, επειδή δεν μπορεί να εισπράξει τους έμμεσους εξαιτίας της φοροδιαφυγής έχουμε και αθέμιτο ανταγωνισμό στον χώρο τον επιχειρηματικό. Αυτό που κάναμε πριν από 2 βδομάδες ήταν να στείλουμε σε 40 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις των κλάδων και της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου αίτημα να μας αποστείλουν φάκελο τεκμηρίωσης, με τον οποίο να μας εξηγούν, γιατί αγοράζουν σε συγκεκριμένες τιμές από τις μητρικές τους εταιρίες. Υπάρχει ένα αντίστοιχο θέμα με την φοροδιαφυγή στην χώρα μας που λέγεται υπερτιμολόγηση εισαγωγών, δηλαδή αγοράζουμε σε τιμές υψηλότερες από αυτές που αγοράζουν άλλες εταιρίες σε άλλες χώρες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι πότε;»

    Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ: « Τις επόμενες δυο βδομάδες οφείλουν να μας έχουν απαντήσει. Όποιος υπερτιμολογεί τις εισαγωγές ουσιαστικά επίσης φοροαποφεύγει, ενώ έχει εισπράξει ένα κέρδος στην χώρα μας δεν φορολογείται για αυτό. Τον φόρο τον εισπράττει η μητρική εταιρία σε κάποια άλλη χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σύντομα πρόκειται να δώσετε την μάχη κατά της ακρίβειας με μειώσεις των τιμών.»

    Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ: « Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχουν δομικά προβλήματα στην αγορά. Η ελληνική οικονομία είναι «ρηχή», δηλαδή μικρός αριθμός επιχειρήσεων ανά κλάδο. Η χώρα μας είναι απομονωμένη γεωγραφικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην βόρεια Ευρώπη, κάποιος που δεν βρίσκει μια καλή τιμή έμπορος, ή λιανέμπορος, ή ακόμα και καταναλωτής, δεν βρίσκει ικανοποιητικές τιμές στην χώρα του είναι πολύ εύκολο να τις αναζητήσει σε διπλανή χώρα. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν υπάρχει παρέμβαση πρώτα από όλα με την αναβάθμιση της επιτροπής ανταγωνισμού για να είναι πιο αποτελεσματική, πιο λειτουργική. Έχουμε την δημιουργία μιας αντιμονοπωλιακής διεύθυνσης μέσα στην ίδια την γενική γραμματεία εμπορίου. Έχουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται σε επίπεδο λιανικής να έχουμε διαφάνεια στις τιμές. Οι περισσότερες εταιρίες εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης την τελευταία περίοδο αντί να μειώσουν τις τιμές καθαρά στο ράφι, τις διατηρούν σταθερές και κάνουν προσφορές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτή την στιγμή αυτό που δεν έχουμε είναι η καθαρή μείωση της τιμής ενός προϊόντος στο ράφι του super market.»

    Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ: « Θα απαγορεύεται κάποιος να κάνει προσφορά αν προηγουμένως έχει αυξήσει την τιμή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει ο μηχανισμός για να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι;»

    Σ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ: « Επειδή μιλάμε για παρέμβαση στο σύνολο της χώρας υπάρχει συνεργασία με την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά υπάρχει και ο καταναλωτής, υπάρχουν οι ενώσεις καταναλωτών, με τις οποίες προσπαθούμε να εντείνουμε τις σχέσεις μας. Ο καταναλωτής ο ίδιος διαπιστώνοντας τέτοιου είδους παρεκτροπές πρέπει και ο ίδιος να τις επιλέγει. Προσπαθούμε να δώσουμε δύναμη στον καταναλωτή με την ενημέρωση για τις τιμές.»

    Είδηση: 36610

    [16] Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ:«Όποιος έχει βάλει το χέρι στο μέλι πρέπει άπαξ δια παντός, όχι μόνο να υποστεί τις συνέπειες, αλλά τουλάχιστον να παραδειγματιστούν και οι επόμενοι.»

    Δευτερα, 17 05 2010 13:12

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο σε σχέση με την ελληνοτουρκική συνάντησηβ¦

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Η ελληνοτουρκική συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή όπου εμείς βρισκόμαστε στην πιο δεινή θέση που έχουμε βρεθεί, από τότε που πάλι με τους τούρκους είχαμε προβλήματα, γύρω στο ¨74 -¨75. Ο προβληματισμός μου είναι πόση φιλία μπορεί να χωρέσει σε μια σχέση που γίνεται κάτω από την επιτήρηση την παραβίαση των εθνικών εναέριων τόπων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλα αυτά που υπεγράφησαν ανάμεσα στους υπουργούς και αφορούν το μεταναστευτικό⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Δεν είναι συμβάσεις με την έννοια των διμερών, της ίδρυσης των διμερών κανόνων που θα διέπουν από τώρα και στο μέλλον τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, αλλά είναι πρωτόκολλα κατανόησης προβλημάτων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « ¶ρα καταλαβαίνω ήταν μια αποτυχία αυτό το οποίο έγινε⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Μένω πράγματι αμήχανος μπροστά στην κατανάλωση όλων αυτών των λόγων, των τίτλων, της παράστασης που δόθηκε, τι προέκυψε από αυτό; Τι έγινε με τις γκρίζες ζώνες; Με το casus belli; Δε νομίζω ότι προέκυψαν απαντήσεις στα θέματα αυτά ικανές να στηρίξουν την οικοδόμηση μιας φιλίας που πραγματικά όλοι την έχουμε ανάγκη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φαίνεται ότι προχωράμε στη σύσταση μιας ακόμα εξεταστικής επιτροπής που αφορά την οικονομία⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Όταν ζητάμε να συσταθεί, να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει την οικονομία⦻

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο λαός το λέει τα χάλια της⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Το κατάντημα της οικονομίας, θα συμφωνήσω, από τη στιγμή που θα το εντοπίσουμε, ή θα το περιορίσουμε χρονικά από το 2004 και μετά υιοθετούμε χωρίς να το ερευνήσουμε την άποψη ότι είναι αυτό το κατάντημα είναι προϊόν των 5 τελευταίων χρόνων και άρα δεν θέλουμε να βρούμε την αλήθεια. Είναι δεδομένο για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την οικονομία ότι αυτό το κατάντημα για το οποίο μιλάμε σήμερα της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα μιας κίνησης ιστορικής που ξεκινά τουλάχιστον από το 1981.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από τη μια προσπαθείτε να στηρίξετε την πολιτική σας αυτών των 5,5 χρόνων⦻

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Δεν πάμε πάση θυσία να υποστηρίξουμε τα 5,5 χρόνια, από αυτά τα 5,5 χρόνια υπήρξε κάτι θετικό που το υποστηρίζουμε, υπήρξαν και κάποια αρνητικά τα οποία και δεχόμαστε και να τα βάλουμε στη συζήτηση και να δεχθούμε τις συνέπειες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κάθε φορά που μιλά ο αρχηγός σας, ο κος Σαμαράς κάθε εβδομάδα πάει όλο και πιο μακριά λίγο από το παρελθόν.»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Δε νομίζω ότι είναι κακό πράγμα να παίρνει κάποιες αποστάσεις από κάτι που εκ των υστέρων τουλάχιστον αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος, ή ότι είχε αρνητικές συνέπειες στην ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να σας πω τι είπε χθες ο κος Σαμαράς; Η αλήθεια είναι ότι οι δικές μας κυβερνήσεις άργησαν, δίστασαν, δεν τόλμησαν τις περισσότερες φορές.»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Αλήθεια δεν είναι αυτό; Να σας πω παραδείγματα. Κατηγορούμε όλοι τον κο Αλογοσκούφη. Ο κος Αλογοσκούφης πράγματι ελέγχεται για πολλές καθυστερήσεις, αλλά δεν μπορεί όμως στον κο Αλογοσκούφη να μην αναγνωρίζεται το γεγονός ότι δύο ή τρεις φορές τουλάχιστον στην προηγούμενη βουλή είχε φέρει νομοσχέδια με τα οποία είχε καταργηθεί το αφορολόγητο παρόλο που ο κος Αλογοσκούφης έλεγε ότι η φοροδιαφυγή στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών έχει χτυπήσει κόκκινο. Τώρα όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι φοροκλέφτες οι γιατροί, οι δικηγόροι και δεν μιλάει κανένας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν μπορώ να ξεχάσω όμως ότι ο κος Αλογοσκούφη πήγε το έλλειμμα στα 125 δις.»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Αυτό είναι κάτι που θέλει έρευνα. Πώς έφτασε στα 125 δις; Αυτή η εξεταστική επιτροπή αυτό δεν θα ερευνήσει; Μήπως πρέπει λοιπόν να δούμε και αυτό είναι το έργο της εξεταστικής επιτροπής γιατί έφτασε εκεί το χρέος; Διότι κάποιοι έκλεψαν ή κάποιοι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους τόκους και τα χρέη τα οποία ήδη έληγαν και αφορούσαν δάνεια για να πληρωθούν, δαπάνες που είχαν να κάνουν με τους ολυμπιακούς αγώνες ή με προηγούμενες καταχρήσεις; Όποιος έχει βάλει το χέρι στο μέλι πρέπει άπαξ δια παντός, όχι μόνο να υποστεί τις συνέπειες, αλλά τουλάχιστον να παραδειγματιστούν και οι επόμενοι. Δεν μπορώ όμως να προσχωρήσω στην άποψη που λέει, επειδή ο λαός διψά για αίμα όποιον πρωτοβρούμε μπροστά μας, τον παίρνουμε τον κομματιάζουμε και τον δίνουμε στην αρένα. Αυτό δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στην εξεταστική για τη Siemens.»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Πράγματι εκεί γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, είναι χαώδες το υλικό που έχουμε να εξετάσουμε. Πριν από μια εβδομάδα ζητήσαμε και πήραμε μια περαιτέρω παράταση της λειτουργίας μας για ένα ενάμιση μήνα. Δεν συμμερίζομαι εκείνους που βγαίνουν στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις και λένε αγγίζουμε πολιτικά πρόσωπα και θα είμαστε κωμικοί και γελοίοι, αν όλοι μας διαπιστώνουμε ότι έχουμε ανάγκη για περαιτέρω χρόνο έρευνας, βγαίνουμε και λέμε τους πιάσαμε.»

    Είδηση: 36609

    [17] Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ « Σαφώς και δεν υπάρχει περίπτωση ούτε επιλογή πιστεύω καμιάς ευρωπαϊκής κυβέρνησης να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.»

    Δευτερα, 17 05 2010 12:48

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να ξεκινήσουμε από τα ελληνοτουρκικά. Τελικά άνοιξε μια νέα σελίδα μετά την επίσκεψη που είχαμε εδώ στην Ελλάδα;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Για νέα σελίδα δεν ξέρω αν μπορούμε να το πούμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά οπωσδήποτε το να λειτουργούμε όχι φοβικά στην εξωτερική πολιτική και διπλωματία μας πιστεύω πως είναι προς όφελος όλων μας. Από την στιγμή που έχουμε ξεκάθαρες θέσεις δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μόνο κέρδος μπορούμε να έχουμε από συναντήσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι στην συγκεκριμένη φάση η συμπεριφορά μας ήταν επιθετική, όπως το χαρακτηρίσατε και αυτό γιατί σας κατηγορούν για παράδειγμα ότι δεν βάλατε θέμα καθόλου για τις παραβιάσεις;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Πρώτα από όλα, τέθηκε δημόσια το ζήτημα των παραβιάσεων, αλλά δεν θα μπορούσε να λυθεί το θέμα των παραβιάσεων με μια συνάντηση αυτού του είδους, με μια συνάντηση των πρωθυπουργών με συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών. Υπάρχουν πάγιες διαφορές με την Τουρκία. Εμείς την διαφορά, την οποία δεχόμαστε είναι ως προς την υφαλοκρηπίδα και έχουμε την συγκεκριμένη κατεύθυνση για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι αιτιάσεις μας για τις παραβιάσεις και για τις παραβάσεις είναι καθημερινές και τις κάνουμε γνωστές σε όλα τα διεθνή όργανα. Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να λυθεί χθες και προχθές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το επόμενο βήμα ποιο θα περιμένουμε να είναι; Έχει προγραμματιστεί;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Ήδη γίνεται επεξεργασία όλων των συμφωνηθέντων. Από' κει και πέρα ακόμα και αυτής της χαμηλής πολιτικής όπως λέμε θέματα είναι αυτά που χτίζουνε μια σχέση ειλικρίνειας, μια σχέση στοιχειώδους εμπιστοσύνης. Ο τουρισμός που θα μπορούσε να είναι ένα πεδίο εξαιρετικής συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας να μένει σε αυτό το επίπεδο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει σκέψη να στραφούμε κατά των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών που λειτούργησαν κερδοσκοπικά εις βάρος της Ελλάδας; Υπάρχει πραγματικά τέτοια σκέψη να καταφύγουμε σε κάποια τέτοια ενέργεια; Εάν ναι να πετύχουμε τι προσπαθούμε με αυτό;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Εμείς το διερευνούμε το ζήτημα, κάποιοι οργανισμοί χρηματοπιστωτικοί λειτούργησαν και λειτουργούν κερδοσκοπικά βάζοντας την διεθνή οικονομική ισορροπία και συγκεκριμένα βρίσκοντας αδύναμους κρίκους, όπως ήταν η Ελλάδα. Θα δούμε με ποιον τρόπο θα κινηθούμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επειδή υπάρχουν αρκετές φωνές που μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από το νόμισμα του ευρώ, διαβεβαιώνετε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση ούτε επιλογή πιστεύω καμιάς ευρωπαϊκής κυβέρνησης είναι να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, άσχετα από το τι λέγεται προς τα έξω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε πάρει την απόφαση ως κυβέρνηση σε σχέση με την εξεταστική για την οικονομία; Θα την προχωρήσετε;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε πτυχή υπάρχει, οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει κατασπατάληση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η περίοδος είναι η περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ. Εάν θέλουμε πραγματικά να αποκρύψουμε τις ευθύνες, να συμψηφίσουμε, να περιγελάσουμε τον ελληνικό λαό ας αρχίσουμε από το 81' και μετά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα συμπεριλάβετε εάν προχωρήσει η εξεταστική που απ' ότι καταλαβαίνω θα προχωρήσει και το επτάμηνο το δικό σας;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Όλη αυτήν την αναξιοπιστία που εισπράξαμε γινόταν επί ΝΔ. Αντιθέτως σε αυτό το επτάμηνο που κυβερνούμε εμείς δείχνουμε μια εξαιρετική κινητικότητα, μια αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τις εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες λειτουργούν αυτήν την στιγμή, πότε αναμένετε να έχουμε αποτελέσματα;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Πιστεύω ότι τελειώνουν οι εξεταστικές επιτροπές όπως ενημερωνόμαστε και για το Βατοπέδι και για την Siemens και θέλουμε να υπάρχουν αποτελέσματα.»

    Είδηση: 36607

    [18] Δήμος Αθηναίων: Τουλάχιστον 15 περιστατικά εγκατάλειψης ηλικιωμένων σε δρόμους

    Δευτερα, 17 05 2010 11:52

    Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Δήμο Αθηναίων, η ύπαρξη τουλάχιστον 15 περιστατικών εγκατάλειψης ηλικιωμένων σε δρόμους της πρωτεύουσας, τα τελευταία 2 χρόνια. Οι δημοτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την αστυνομία ερευνούν το φαινόμενο αυτό, την ίδια ώρα που προσφέρουν στέγη και φαγητό στους άστεγους υπερήλικες. 'Οι ηλικιωμένοι υποφέρουν από ασθένειες και χρειάζονται διαφορετική φροντίδα από αυτή που μπορεί να παρέχει ο Δήμος', τονίζει ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Σκιαδάς.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8

    Είδηση: 36606

    [19] Συνετρίβη αεροσκάφος με 43 επιβάτες στο Αφγανιστάν

    Δευτερα, 17 05 2010 13:19

    Αεροσκάφος με 43 επιβαίνοντες, 38 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα των ιδιωτικών αερογραμμών Pamir Airways του Αφγανιστάν συνετρίβη, σύμφωνα με ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου εσωτερικών. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα αεροσκάφος που μετέφερε 38 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα συνετρίβη κάπου στο Σαλάνγκ Πας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασαρί. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Κοντούζ ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο από την πόλη Κοντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν προς την πρωτεύουσα Καμπούλ και χάθηκε από τα ραντάρ στις 8:00 τοπική ώρα περίπου (06:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί..

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36611

    [20] ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Προετοιμασία της απεργίας

    Δευτερα, 17 05 2010 14:45

    Στην τροχιά της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της Πέμπτης 20 Μαΐου, κινούνται η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Αύριο Τρίτη οι δύο συνομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69, 4ος όροφος), Συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Ασφαλιστικό και οι Αντιδράσεις των Συνδικάτων", όπου οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας θα αναπτύξουν για μια ακόμα φορά τις προτάσεις και τις θέσεις των συνδικάτων για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: "Επειδή το Νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη Γενική Απεργία για την Πέμπτη 20/5/2010 και συγκέντρωση των συνδικάτων στις 11:00 π.μ στο Πεδίο ¶ρεως".

    Οι θέσεις

    Τα συνδικάτα απορρίπτουν κατηγορηματικά το Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης και της Τρόικας (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) γιατί αλλοιώνει, ανατρέπει και υποβαθμίζει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

    1) Ακολουθεί την παλιά χρεοκοπημένη συνταγή μείωσης των Συντάξεων υλοποιώντας τον Νόμο Πετραλιά με αύξηση των ορίων ηλικίας (ειδικότερα στις γυναίκες και στους νέους) ως τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και της βιωσιμότητας του συστήματος.

    2) Το κράτος περιορίζει και συρρικνώνει δραματικά την προοπτική και τις υποχρεώσεις του για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Ειδικότερα για τις Νέες Γενιές η κρατική χρηματοδοτική συμμετοχή περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό το οποίο και αυτό τίθεται υπό "αυστηρές" προϋποθέσεις που φτάνει στα όρια της ακύρωσης. Εντάσσει του νεοπροσληφθέντες του Δημοσίου στο ΙΚΑ με κίνδυνο κατάρρευσης του Ιδρύματος και της Ασφάλισης του Δημοσίου

    3) Μειώνει τις συντάξεις έως και 15%, οδηγεί το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%, καταργεί τις κατώτατες συντάξεις και οδηγεί τους συνταξιούχους της χώρας μας σε ακόμα χαμηλότερη θέση.

    4) Αυξάνει έμμεσα τον εργασιακό βίο από 2 έως 7 χρόνια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμα και στα ΒΑΕ και ιδιαίτερα των γυναικών στο δημόσιο από 5 έως 15 χρόνια.

    5) Επαναφέρει το ΛΑΦΚΑ, δηλαδή την εσωτερική αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περικοπές, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο φτωχό σύστημα για τους υπάρχοντες συνταξιούχους αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.

    6) Αφήνει δεκάδες σκόπιμες ασάφειες και εξουσιοδοτικές διατάξεις, για να ρυθμιστούν τεράστιας σημασίας και σπουδαιότητας θέματα με Υπουργικές αποφάσεις.

    Οι εργαζόμενοι, οι Συνταξιούχοι, οι άνεργοι αρνούνται να πληρώσουν για ακόμα μια φορά τα εγκληματικά πολιτικά και ασφαλιστικά λάθη των κυβερνήσεων, με μειώσεις των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και παροχών.

    Οι προτάσεις

    Όπως σημειώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: "Καμία λύση δεν είναι βιώσιμη, σοβαρή και αποδεκτή αν δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πόρων-εσόδων όπως:

    ...Τα "κόλπα" των εικονικών πτωχεύσεων μεταβιβάσεων και τις προσχεδιασμένες εισφορο-αποφυγές των ιδιωτών που κατά τα άλλα οι ίδιοι γίνονται πλουσιότεροι, μέσω εξωχώριων εταιρειών και μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων σε τρίτους. Τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων απ' τις ανεξέλεγκτες δαπάνες Υγείας (φαρμάκων, έξω-νοσοκομειακών υπηρεσιών, προσθετικών υλικών κλπ.) που έχουν γίνει η μεγαλύτερη πληγή σπατάλης...

    1)Την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που αποτελούν διαχρονικά το τεράστιο πρόβλημα εσόδων.

    Τρόποι και "εργαλεία" να αντιμετωπισθεί υπάρχουν πολλοί και έχουν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά στις χώρες της Ευρ. Ένωσης, με θεαματικά αποτελέσματα.

    2)Την είσπραξη των βεβαιωμένων και καταλογισθέντων ασφαλιστικών οφειλών χρεών σε μεγάλους και ισχυρούς εργοδότες και επιχειρηματίες. Για αρκετούς υπάρχουν και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο δεν εκτελούνται!

    Επιτέλους να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των οφειλετών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ τουλάχιστον για ποσά άνω των 50.000 Ευρώ.

    3)Τα "κόλπα" των εικονικών πτωχεύσεων μεταβιβάσεων και τις προσχεδιασμένες εισφορο-αποφυγές των ιδιωτών που κατά τα άλλα οι ίδιοι γίνονται πλουσιότεροι, μέσω εξωχώριων εταιρειών και μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων σε τρίτους.

    4) Τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων απ' τις ανεξέλεγκτες δαπάνες Υγείας (φαρμάκων, έξω-νοσοκομειακών υπηρεσιών, προσθετικών υλικών κλπ.) που έχουν γίνει η μεγαλύτερη πληγή σπατάλης.

    5)Την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που απαξιώνεται ανεκμετάλλευτη.

    6)Τη συνεπή καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους προς τον κλάδο σύνταξης και υγείας των Ταμείων, τα χρέη του οποίου έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. β¬.

    7)Την άντληση πρόσθετων πόρων από χρηματιστηριακές δραστηριότητες, την κίνηση κεφαλαίων, τα τυχερά παιχνίδια, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας κλπ.

    8)Την ίδρυση ειδικής Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων για την αξιοποίηση των αποθεματικών, των διαθέσιμων, των συνταξιοδοτικών λογαριασμών και πράξεων".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36616

    [21] O πρώτος γάμος με παπά... ρομπότ

    Δευτερα, 17 05 2010 14:15

    Έγινε κι αυτό! Όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης αντάλλαξε ένα ζευγάρι στην Ιαπωνία ενώπιον ενός... ρομπότ. Το ζευγάρι έδωσε στο ρομπότ, που ονομάζεται I-Fairy, το ρόλο του ...παπά, επειδή και οι δύο σχετίζονται επαγγελματικά με τη βιομηχανία ρομποτικής της χώρας τους.

    Όπως είπαν ο Τομοχίρο Σιμπάτα και η Σατόκο Ινούε, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία, εφόσον τα ρομπότ ήσαν που τους έφεραν κοντά, αφού η εργασία και των δύο σχετίζεται με αυτά, ήρθε ως φυσική επιλογή τελικά να επιλέξουν ένα ρομπότ για να τελέσει και το γάμο τους.

    Η τελετή

    Στη διάρκεια της τελετής, που έλαβε χώρα στην ταράτσα ενός κεντρικού εστιατορίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, το ρομπότ, ύψους 1,5 μέτρων, που παρέμεινε συνεχώς καθισμένο, μεταξύ άλλων, "διέταξε" με λεπτή φωνή το γαμπρό να παραμερίσει το πέπλο της νύφης και να την φιλήσει, όπως κι έγινε ενώπιον των περίπου 50 καλεσμένων.

    Το ρομπότ, που έχει κατασκευαστεί από την ιαπωνική εταιρία Kokoro Co., θυγατρική της Sanrio Co., ελεγχόταν στη διάρκεια του γάμου από έναν τεχνικό της εταιρίας, μέσω καλωδίων που το συνέδεαν με ένα υπολογιστή κρυμμένο πίσω από μια κουρτίνα. Ο τεχνικός έδινε εντολές στην οθόνη του υπολογιστή και το ρομπότ εκτελούσε ανάλογα (δεν πήρε πολλές πρωτοβουλίες, μήπως κάτι πάει στραβά στο γάμο...).

    Η Ιαπωνία έχει μια από τις πιο εξελιγμένες ρομποτικές βιομηχανίες στον κόσμο, με την κυβέρνηση να ενισχύει ενεργά τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. Τα ρομπότ στις γραμμές παραγωγής των ιαπωνικών εργοστασίων αποτελούν ήδη συνηθισμένο θέαμα, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ανοίγουν δρόμο σιγά-σιγά και στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς συνεχώς νέα μοντέλα ρομπότ εμφανίζονται που είναι ικανά να παρέχουν υπηρεσίες διαφόρων ειδών σε νοικοκυριά και γραφεία.

    "Θα ήταν ωραίο αν το ρομπότ ήταν λίγο πιο έξυπνο, αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ καλή στο να εκφράζει τον εαυτό της", δήλωσε ο 36χρονος γαμπρός, που είναι καθηγητής ρομποτικής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Νάρα, αναφερόμενος στον (θηλυκού ρομποτικού γένους!) "παπά".

    Το (ή μάλλον "η") I-Fairy κοστίζει περίπου 68.000 δολάρια και υπάρχουν τρία μοντέλα της, στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Διαθέτει 18 βαθμούς κίνησης στα χέρια της και κυρίως επαναλαμβάνει κινήσεις και ήχους για τα οποία έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων.

    ΑΠΕ- ΜΠΕ Είδηση: 36612


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 May 2010 - 16:57:02 UTC