Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Προστασία του ευρώ - Επικρίσεις Στρος κατά Ε.Ε

    [01] Η Προστασία του ευρώ - Επικρίσεις Στρος κατά Ε.Ε

    Σαββατο, 15 05 2010 20:53

    Σε αυστηρά δημοσιονομικά προγράμματα εξυγίανσης των οικονομιών τους προχωρούν χώρες του ευρωπαϊκού νότου με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης και του νομίσματός της. Νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να υιοθετήσει στην Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο, ενώ ισχυροποίηση των οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης ζητούν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και η Αγγέλα Μέρκελ. Από την πλευρά του ο Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του στο Γιουρονιούς υποστηρίζει ότι το ευρώ χρειάζεται ενιαίο οικονομικό υπόβαθρο στην ευρωζώνη και δεν αντέχει διαφορετικές οικονομίες.

    Την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την δημοσιονομική κρίση εκφράζει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου. Ο Ντομινίκ Στρος Καν στην συνέντευξή του στο Γιουρονιουζ τονίζει την ανάγκη ισχυροποίησης των οικονομικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Υπάρχει ενιαίο νόμισμα αλλά δεν υπάρχει το οικονομικό περιβάλλον που θα κάνει το νόμισμα βιώσιμο όταν υπάρχει κρίση. Αυτό το βλέπουμε τώρα. Προσδοκώ οι ευρωπαίοι να εκμεταλλευτούν αυτήν την κρίση για να αναμορφώσουν και να βελτιώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Σπίγκελ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να βγει από την ζώνη του ευρώ.

    "Δεν είναι ζήτημα επίθεσης στο ευρώ. Έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα και με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Είναι ξεκάθαρο ότι πρώτιστη ευθύνη των ευρωπαίων είναι να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιδράσουν στις εντάσεις", δηλώνει ο κ. Τρισέ.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην SUEDDEUTSCHE ZEITUNG απορρίπτει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι καθυστέρησε να βοηθήσει την Ελλάδα.

    "Όταν η σταθερότητα του ευρώ απειλείται, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας".

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ απέρριψε τις επικρίσεις για την προσφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έχασαν ούτε δεκάρα. Είναι εξόχως σημαντικό για το δικό μας οικονομικό συμφέρον να αναπτύσσονται η παγκόσμια οικονομία και οι εταίροι μας και να ξεπερνούν τα προβλήματά τους ", είπε ο Τίμοθι Γκάϊτνερ.

    Στην Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο διεμήνυσε στα εργατικά συνδικάτα ότι εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν αποφασίσει την εργασιακή μεταρρύθμιση με ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, τα συνδικάτα θα παρακαμφτούν και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα δικά της μέτρα.

    Πορτογαλία-μέτρα λιτότητας

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες κάλεσε σήμερα τους Πορτογάλους "να κάνουν μια πατριωτική προσπάθεια" μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη των νέων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης που αποσκοπούν σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου ελλείμματος το ερχόμενο έτος.

    "Γνωρίζω ότι όλοι οι Πορτογάλοι προτίθενται να κάνουν μια προσπάθεια. Απαιτείται μια προσπάθεια εθνική, συλλογική, πατριωτική από όλους", σημείωσε ο Σόκρατες στο περιθώριο μιας τελετής εγκαινίων.

    "Είναι σημαντικό όλοι να έχουν μια μικρή συμβολή. Όλοι οι Πορτογάλοι που έχουν καλή θέληση καταλαβαίνουν ότι τώρα είναι η στιγμή να κάνουν αυτήν την προσπάθεια", προσέθεσε.

    Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος που έφτανε το 9,4% του ΑΕΠ το 2009 σε 4,6% το 2011, ενώ προηγουμένως προέβλεπε τη μείωσή του στο 5,1% του ΑΕΠ το ερχόμενο έτος.

    Ο Σόκρατες σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι η πορτογαλική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, αναφερόμενος στα στοιχεία για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα.

    Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας σημείωσε άνοδο 1% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο όσον αφορά το σύνολο της φετινής χρονιάς η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια μέτρια άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,7%.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 36576


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 May 2010 - 20:53:18 UTC