Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο
  • [02] Στη δημοσιότητα ονόματα φοροφυγάδων
  • [03] Κατάθεση Κορωνιά για την υπόθεση της Siemens
  • [04] Θρήνος στην Ολλανδία για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας
  • [05] Βρετανία: Πρώτος πονοκέφαλος της νέας Κυβέρνησης η Οικονομία
  • [06] Μείωση των τιμών στα τρόφιμα ζητά η Λ. Κατσέλη
  • [07] Έφυγε ο Α. Καρκαγιάννης
  • [08] Στο 12,1% η ανεργία
  • [09] Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Σομαλία
  • [10] Συνελήφθη 38χρονος βιολόγος για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου
  • [11] Κατάργηση του ΙΜΕΠΟ, λόγω κόστους
  • [12] ΚΚΕ - Ομιλία Παπαρήγα στη Φιλοσοφική Αθηνών
  • [13] Νέες τουρκικές παρενοχλήσεις στο Αιγαίο
  • [14] Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Έχουμε αναλάβει τεράστια ευθύνη απέναντι στο λαό και αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα μας πάρουν οι πολίτες με τις
  • [15] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:«Θέλω να πιστεύω ότι η εξεταστική επιτροπή θα λειτουργήσει αντικειμενικά και να μην εκτελέσει διατεταγμένη υπηρεσία.»
  • [16] Βύθιση εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου στην Καραϊβική

    [01] Γ. Παπανδρέου: Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο

    Πεμπτη, 13 05 2010 18:45

    ''Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο'', τόνισε ο Πρωθυπουργός, από τη Λαμία, όπου προ-εδρεύει στη συνεδρίαση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής του Νομού. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι, η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, και η διαφάνεια, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, αποτελούν κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες. Πληρώσαμε για την Ελλάδα του χθες, αλλά πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του στην ΟΚΕ Λαμίας, την οποία επισκέπτεται."Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Να γίνει η κρίση ευκαιρία

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βάση των αλλαγών πάνω στις οποίες θα δημιουργηθεί το νέο οικοδόμημα, είναι πρώτον ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους παρά τα μέτρα, δεύτερον ευνομία και αίσθημα δικαίου ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά να ισχύσει αυτό που λέει ο λαός, "κάποιοι που έφταιξαν να πληρώσουν" και τρίτον αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

    Εν προκειμένω επεσήμανε ότι αυτό αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οι αλλαγές θα είναι συντεταγμένες μέσα από διάλογο και διαβούλευση. "Μιλάμε για ενίσχυση και όχι κατάλυση της δημοκρατίας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οξυγόνο, την ευκαιρία συνάντησής του με τους ανθρώπους της περιφέρειας, τονίζοντας ότι πιστεύει πάρα πολύ στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, την οποία ένα σύστημα την έχει κρατήσει στο περιθώριο και την έχει εγκλωβίσει.

    Τόνισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία των περιφερειακών ΟΚΕ, που, όπως είπε, θα δώσουν αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιοχή.

    "Όλοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και ξέρετε την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι γνωρίζετε και την εργώδη προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να μη φθάσουμε σε παύση πληρωμών".

    Η διεθνής κρίση έχει παίξει το ρόλο της, είπε ο Πρωθυπουργός, οι αγορές αντιδρούν με φόβο και με κερδοσκοπία, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρυθμίσεων και κανόνων σε αυτές, προσθέτοντας ωστόσο, ότι από την άλλη δεν θέλουμε να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και πρόσθεσε ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, τα οποία πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς, αλλά περισσότερο πρέπει να επιβαρύνουν τους έχοντες.

    "Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους, στό πλαίσιο αντοχής του προϋπολογισμού", είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας ταυτόχρονα όλους να υπηρετήσουν ως κοινωνία, την αλληλεγγύη και να ξεφύγουν από το στενό ατομικισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας και με τις θυσίες αποδείξαμε ότι δεν φυγοπονούμε, αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι "πετύχαμε να έλθει η ΕΕ με το συγκεκριμένο μηχανισμό και να πει ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και της δίνουμε το χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές", τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι "τις αλλαγές δεν τις επιβάλει κάποια ξένη δύναμη, ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά είναι ζητήματα που τα συζητούσαμε στην Ελλάδα".

    "Θα πάρει το χρόνο να συμμαζέψουμε τα πράγματα, αλλά θα τα συμμαζέψουμε", είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας να μετατραπεί η ενέργεια της ελληνικής κοινωνίας σε παραγωγική δύναμη.

    Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει αίσθημα πικρίας και να εκφράζονται διαμαρτυρίες, είπε, όμως κατηγορηματικά όχι στη βία.

    Ο πόθος για να φύγουμε από την επιτήρηση, που είναι πόθος όλων μας και αυτών που διαμαρτύρονται, θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα αν αλλάξουμε τη χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε στενή συνεργασία μεταξύ τους. Και αυτό γιατί, όπως είπε, αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Έξω από το κτίριο της νομαρχίας Φθιώτιδας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΟΚΕ, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της "Επιτροπής Ενάντια στα Μέτρα", φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ "ανταλλαγή συνθημάτων" υπήρξε μεταξύ αυτών και μελών της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36527

    [02] Στη δημοσιότητα ονόματα φοροφυγάδων

    Πεμπτη, 13 05 2010 15:24

    Λίστες με ονόματα γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που φοροδιαφεύγουν, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της μάχης που δίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει καταλογιστεί φτάνει το 1 εκατομμύριο 326 χιλιάδες ευρώ και αφορά διαγνωστικό κέντρο στον Πειραιά. Το Υπουργείο έδωσε επίσης στοιχεία γιατρών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών, η οποία πλήρωνε προμήθειες για να προτιμούνται τα προϊόντα της. Εν τω μεταξύ με εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ.

    Ονόματα γιατρών φοροφυγάδων

    Τα ονόματα 57 γιατρών οι οποίοι έκαναν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις με κυριότερη τη απόκρυψη εισοδημάτων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Για 36 από αυτούς προέκυψαν πρόσθετα στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από τράπεζες, άνοιξαν ή ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ διενεργείται έρευνα για εντολές εμβασμάτων στο εξωτερικό.

    Σε διαφορετική έρευνα σε έξι περιπτώσεις γιατρών προέκυψαν μεγάλες φορολογικές παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλους πέντε έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνεται και λίστα με την κατάσταση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες δώδεκα ορθοπεδικοί γιατροί, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της DEPUY. Σε αυτούς ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους.

    Τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα των γιατρών αυτών για τα έτη 2001 έως 2008 ανέρχονταν σε 12,085 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους καταθέσεις στο διάστημα αυτό φτάνουν τα 31,054 εκατ. ευρώ.

    Η έρευνα συνεχίζεται, με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Τα ονόματα των γιατρών αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DEPUY, δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.

    Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα δηλωθέντα κέρδη 151 γιατρών στην περιοχή του Κολωνακίου οι οποίοι περιγράφονται μόνο τα αρχικά τους και όχι τα ονόματά τους, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, από οδοντίατρο με αρχικά ΑΚ έχει δηλωθεί ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, ενώ άλλος οδοντίατρος με αρχικά ΓΖ έχει δηλώσει 640 ευρώ.

    Επίσης, καρδιολόγος με αρχικά ΕΒ δήλωσε 8.125 ευρώ, ενώ μεγαλοχειρουργός με αρχικά ΠΑ έχει δηλώσει 11.605 ευρώ, μικρότερο και από το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.

    Για τους συγκεκριμένους αλλά και για όλους τους γιατρούς που ελέγχθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών διενεργεί περαιτέρω ελέγχους και θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία όπως η λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και που κλεισίματος των ιατρείων.

    "Είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στον τομέα της φοροδιαφυγής και να προχωρήσει σε ένα συνολικό σχεδιασμό ο οποίος θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για όλους", σχολίασε ο Συνασπισμός.

    Επισπεύδεται η διαδικασία για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 32 δισ. ευρώ.

    Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο προς τις εφορίες

    ενεργοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου

    τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα στους εφόρους για εκπόνηση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων και

    καθιερώνονται νέες διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το δημόσιο.

    καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης προς είσπραξη δημοσίων εσόδων

    Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ευκαιρία να τις ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τα τέλη Μαϊου αλλά και στη συνέχεια μπορούν να ζητήσουν διευκόλυνση τμηματικής καταβολής μέχρι και σε 48 δόσεις. Αν δεν πράξουν τίποτα από όλα αυτά, τότε η κατάσχεση καταθέσεων και ακινήτων τους έρχεται όλο και πιο κοντά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής - Σαρωτικές διασταυρώσεις

    Είδηση: 36519

    [03] Κατάθεση Κορωνιά για την υπόθεση της Siemens

    Πεμπτη, 13 05 2010 14:17

    Με την κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της VΟDAFONΕ Γιώργου Κορωνιά συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, ενώ κατέθεσαν και χρηματιστές που φέρεται να εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου χρήματος. Εν τω μεταξύ, η Εξεταστική Eπιτροπή, προκειμένου να βάλει φρένο στο φαινόμενο της ονοματολογίας του τελευταίου 24ώρου, η οποία μέσα από τηλεοπτικά ρεπορτάζ συνδέει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένο λογαριασμό από τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποφάσισε να εκδώσει κοινή ανακοίνωση, με την οποία θα χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις πληροφορίες και θα υπενθυμίζει ότι η έρευνα είναι ακόμη ανώριμη για την έκδοση πορίσματος. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Βαλυράκης τόνισε ότι η Επιτροπή "εργάζεται με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα και ευθύνη, αναζητώντας την αλήθεια και τους υπευθύνους. Έχει γι' αυτό την ομόφωνη εντολή του ελληνικού κοινοβουλίου, την απαίτηση και ομόθυμη στήριξη του ελληνικού λαού".

    Διάψευση περί προανακριτικής επιτροπής για πολιτικά πρόσωπα

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων στη Siemens. Σήμερα κατέθεσαν χρηματιστές που φέρεται να εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της VΟDAFONΕ Γιώργο Κορωνιά.

    Στο μεταξύ, η Εξεταστική επιτροπή με κοινή ανακοίνωση όλων των μελών της, χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις πληροφορίες που μεταδίδονται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και συνδέουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα με συγκεκριμένο λογαριασμό από τα μαύρα ταμεία της Siemens και θα υπενθυμίζει ότι η έρευνα είναι ακόμη ανώριμη για την έκδοση πορίσματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς εάν θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, δήλωσε ότι αυτό αφορά κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

    "Εάν υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που θα μπορούν να οδηγήσουν σε προανακριτικές επιτροπές, πιστεύω ότι κανείς, ειδικά σε αυτή την περίοδο, δεν θα υπολείπεται σε θάρρος να προχωρήσει σε αυτές. Όμως, αυτό είναι θέμα της Bουλής", τόνισε.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι ορισμένα μπλογκς αναφέρουν ως δικές του, δηλώσεις σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές, τις οποίες όχι μόνο δεν έχει κάνει ο ίδιος, αλλά ανήκουν σε βουλευτές άλλων κομμάτων.

    "Εγώ είμαι πολύ προσεκτικός, σέβομαι τον ρόλο των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής και του Κοινοβουλίου, ώστε να μην προτρέχουμε", είπε και σημείωσε δε ότι "είναι δεδομένο ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, σε όλα τα επίπεδα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για συμβιβασμούς, ούτε για συμψηφισμούς ούτε για χάρη σε κανέναν".

    Δήλωση Παναγιωτόπουλου για τις Εξεταστικές Επιτροπές

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος -σε δηλώσεις του- για τις Εξεταστικές Επιτροπές, τόνισε ότι το κόμμα του θεωρεί πως πλέον είναι απαραίτητο "να ξετιναχθούν όλες οι υπόθεσεις που αφορούν διαχείριση δημόσιου χρήματος, καθώς το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει γκρίζες περιοχές και γκρίζες ζώνες" και κατέληξε πως "αν κάποιοι έφταιξαν να πληρώσουν". Παράλληλα, επισημαίνει πως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από διαδικασίες, που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, που θα πρέπει να εφαρμοστούν και να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 36512

    [04] Θρήνος στην Ολλανδία για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας

    Πεμπτη, 13 05 2010 17:38

    Δείτε το video

    Ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, για τα αίτια της χθεσινής συντριβής του Airbus, στη Λιβύη, με 103 νεκρούς. Επέζησε μόνον ένα εννιάχρονο αγόρι από την Ολλανδία, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ο μικρός επέστρεφε από τη Νότια Αφρική με τους γονείς του και το λίγο μεγαλύτερο αδελφό του, όπου είχαν πάει διακοπές για σαφάρι.Το αεροσκάφος ήταν καινούργιο, και εκτελούσε πτήσεις από το Σεπτέμβριο. Εβδομήντα Ολλανδοί σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Από την οικογένεια Ρούμπεν ένα αγόρι 9 ετών είναι ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος, επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    Έρευνες σε εξέλιξη

    Αυτός ο νέος απολογισμός βασίζεται σε ενδείξεις από "την αεροπορική εταιρεία Al Afriqiyah, τις υπηρεσίες μετανάστευσης της Νότιας Αφρικής και τα ταξιδιωτικά γραφεία" της Ολλανδίας με τα οποία είχαν ταξιδέψει οι Ολλανδοί.

    Μία ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ αναμένεται στην Τρίπολη για να συμμετάσχει στην έρευνα για το δυστύχημα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Al Afriqiyah Σάμπρο Σάντι.

    Οι ειδικοί του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Aσφάλειας Mεταφορών (NTSB) αναμένεται να φτάσουν στην Τρίπολη την Παρασκευή.

    Ο Λίβυος υπουργός Μεταφορών Μοχάμεντ Ζιντάν, από την μεριά του, διαβεβαίωσε ότι "η Λιβύη είναι έτοιμη να προσφέρει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την έρευνα", προσθέτοντας ότι η κοινή γνώμη θα ενημερώνεται για την πρόοδό της.

    Σε σταθερή κατάσταση ο μικρός

    Το μικρό αγόρι νοσηλεύεται σε σχετικά καλή κατάσταση και έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις για τα πολλαπλά κατάγματα τα οποία έχει υποστεί.

    Τα ζωτικά του όργανα είναι σε καλή κατάσταση. Έχει πολλαπλά κατάγματα στα πόδια του. Αυτή τη στιγμή είναι στην μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά είναι σε σταθερή κατάσταση.

    Ο μικρός Ρούμπεν δεν είναι το μοναδικό "παιδί - θαύμα". Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 12χρονης Μπάγια Μπακάρι που ήταν η μοναδική επιζήσασα του αεροπορικού δυστυχήματος των αερογραμμών της Υεμένης στον Ινδικό Ωκεανό το περασμένο καλοκαίρι. Το 2003 ένα αγόρι είχε καταφέρει να επιζήσει της αεροπορικής τραγωδίας στο Σουδάν που στοίχισε τη ζωή σε 116 ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν τέτοιων δυστυχημάτων. Το κάθισμα του αεροπλάνου αγκαλιάζει το παιδικό σώμα μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

    Στους ειδικούς τα μαύρα κουτιά

    Τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους έχουν σταλεί στους ειδικούς προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα.

    Τα δύο μαύρα κουτιά έχουν βρεθεί. Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, καθώς και από ειδικούς στις κατασκευές των αεροσκαφών. Επίσης έχει κληθεί και αντιπρόσωπος της Air Bus.

    Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν καινούριο και είχε αρχίσει τις πτήσεις του μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές.

    Συλλυπητήρια

    Τα συλλυπητήρια της για το δυστύχημα απέστειλαν στην Λιβύη και στην Ολλανδία οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας και τη βαθύτατη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε μήνυμα του προς τις αρχές της Λιβύης.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Μπαλκενέντε δήλωσε "σοκαρισμένος από την τραγική αεροπορική συντριβή αυτό το πρωί στην Τρίπολη όπου τόσοι πολλοί Ολλανδοί πολίτες χάθηκαν".

    "Θαύμα" χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ τη διάσωση του μικρού Ολλανδού.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: 103 νεκροί κι ένας επιζών σε αεροπορική τραγωδία στη Λιβύη

    Είδηση: 36525

    [05] Βρετανία: Πρώτος πονοκέφαλος της νέας Κυβέρνησης η Οικονομία

    Πεμπτη, 13 05 2010 18:22

    Δείτε το video

    H νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας συμφώνησε στην περικοπή κατά 5% των αμοιβών όλων των υπουργών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συνήλθε με συνεδρίασε με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα, την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Η μείωση του ελλείμματος που αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Στους εργατικούς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ανακοίνωσε, ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

    Κοινή συνέντευξη Κάμερον - Κλεγκ

    Η βρετανική Kυβέρνηση συνασπισμού "θα διαρκέσει" γιατί τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν είναι ενωμένα με "έναν κοινό στόχο", δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φιλελεύθερος Δημοκράτης, Νικ Κλεγκ.

    Κατά την πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο νέοι 43χρονοι ηγέτες της χώρας έφτασαν μαζί, στάθηκαν δίπλα-δίπλα και έδειχναν ισότιμοι σαν μέλη ενός οργάνου απόλυτα δικέφαλου.

    Πρώτος μίλησε ο κ. Κάμερον το κόμμα του οποίου κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία και αναγκάστηκε να συμπράξει με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες προσφέροντάς τους πέντε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, "μια ενέργεια που δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο".

    "Έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες έχει μπροστά της η Βρετανία, όπως "διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας, υποστήριξη των στρατευμάτων μας στο εξωτερικό, επίθεση στην κρίση ελλείμματος, αναδιοργάνωση του πολιτικού μας συστήματος για μια κοινωνία πιο ακέραιη", τόνισε ο κ. Κάμερον.

    Ο διάδοχος του Εργατικού κ. Μπράουν ανέφερε: "Αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε μια μέρα γιατί καμία κυβέρνηση της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετώπισε μια οικονομική κατάσταση τόσο καταστροφική".

    Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι για τον κ. Κάμερον, όπως ανέφερε, η αρχή "μιας νέας πολιτικής όπου το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από το προσωπικό".

    "Μέχρι τώρα ήμασταν αντίπαλοι, και τώρα θα είμαστε σύμμαχοι και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά για τη νέα πολιτική", που θα ακολουθηθεί, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κλεγκ σε μια ομιλία που δε διέφερε καθόλου από αυτήν του κ. Κάμερον.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κλεγκ τόνισε ότι ο νέος πρωθυπουργός πήρε "πολλά ρίσκα" γιατί όπως επισήμανε τα δύο κόμματά τους έχουν τελείως διαφορετικές ιδεολογίες.

    Ο Ομπάμα για το Ντέιβιντ Κάμερον

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε το νέο Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ως έναν "έξυπνο, αφοσιωμένο και αποτελεσματικό" ηγέτη και πρόσθεσε ότι ο νέος πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην στρατηγική που ακολουθείται από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

    "Θεωρώ ότι είναι ένας ηγέτης έξυπνος, αφοσιωμένος και αποτελεσματικός, κάποιος που μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του πολύ αποτελεσματικά", ανέφερε ο κ. Ομπάμα .

    Ο κ. Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κάμερον την Τετάρτη, λίγα λεπτά μετά την άφιξη του τελευταίου στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την παραίτηση του Γκόρντον Μπράουν.

    Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας , ο Συντηρητικός Bρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Βρετανίας στην αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, όπου τα βρετανικά στρατεύματα μάχονται δίπλα με τα αμερικανικά , πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα.

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Σχετική είδηση: Βρετανία: Ο Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ

    Είδηση: 36526

    [06] Μείωση των τιμών στα τρόφιμα ζητά η Λ. Κατσέλη

    Πεμπτη, 13 05 2010 16:08

    Τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα, ζήτησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων με τους οποίους συναντήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για τον έλεγχο των τιμών στη αγορά. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων, δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για συγκράτηση τιμών στην παρούσα φάση, αλλά δεν δεσμεύτηκαν για πάγωμα των τιμών όταν θα πέσει στην αγορά η νέα αύξηση του ΦΠΑ, από 1η Ιουλίου.

    Διαβουλεύσεις για τη συγκράτηση των τιμών

    Η κ. Κατσέλη ζήτησε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων να φτάσουν στο ράφι οι πραγματικές μειώσεις τιμών και όχι μειώσεις τιμών μέσω προσφορών ή δώρων, ώστε ο καταναλωτής όχι μόνο να ωφεληθεί αλλά να μπορεί να συγκρίνει και να επιλέγει με ξεκάθαρα στοιχεία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καλούσης δήλωσε ότι η βιομηχανία τροφίμων κάνει μειώσεις όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία του πληθωρισμού.

    Η Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε σήμερα και με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων, για το ζήτημα των τιμών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36522

    [07] Έφυγε ο Α. Καρκαγιάννης

    Πεμπτη, 13 05 2010 17:03

    Πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 78 ετών ο δημοσιογράφος και εκδότης της "Καθημερινής" Αντώνης Καρκαγιάννης. Ο Αντώνης Καρκαγιάννης γεννήθηκε το 1932 στην Λάρισα και από νεαρή ηλικία ανέπτυξε πολιτική δράση, στις τάξεις της Αριστεράς. Για το λόγο αυτό φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί σειρά ετών. Στη δημοσιογραφία έγινε γνωστός ως αρθρογράφος, διευθυντής και στη συνέχεια έγινε εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή».

    Δήλωση του Πρωθυπουργού

    "Ο Αντώνης Καρκαγιάννης, επέδειξε πνεύμα μαχητικό και ασυμβίβαστο στην μακρά πορεία του στην δημοσιογραφία.

    Τίμησε την δημοσιογραφία. Την υπηρέτησε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Με πίστη στις αρχές του και επιμονή στις απόψεις του. Με ήθος και σεβασμό στην ευθύνη που πρέπει να διακρίνει όσους προσεγγίζουν με κριτικό πνεύμα τη δημόσια ζωή.

    Στάση ευθύνης και αγωνιστικότητας επέδειξε και στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, όπως και αργότερα, κατά την διάρκεια της δικτατορίας. Για αυτή του τη δράση φυλακίστηκε και οδηγήθηκε στην εξορία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ν. Κακλαμάνης

    «Λόγιο της δημοσιογραφίας» και «γνήσιο πατριώτη», χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρκαγιάννη.

    Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά τον ίδιο και να εκτεθώ στη ρηξικέλευθη σκέψη του, όταν είχαμε επισκεφτεί το βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι, εγώ ως ευρωβουλευτής και εκείνος ως δημοσιογράφος. Ο Αντώνης Καρκαγιάννης υπήρξε ένας λόγιος της δημοσιογραφίας και ένας γνήσιος πατριώτης, την αρθογραφία του οποίου είχαμε ανάγκη στις μέρες μας. Στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του στην "Καθημερινή" εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Φ. Πετσάλνικος

    Τη θλίψη του για το θάνατο του Αντώνη Καρκαγιάννη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

    "Ο Αντώνης Καρκαγιάννης υπηρέτησε επί δεκαετίες το δημοσιογραφικό λειτούργημα με πάθος, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης. Υπήρξε, όμως, από τα νεανικά του χρόνια και ένας ενεργός πολίτης που αγωνίστηκε με θάρρος για ιδέες και ιδανικά αντιμετωπίζοντας διώξεις, καταδίκες, εκτοπίσεις", δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος και πρόσθεσε:

    "Ανθρωπος με ευρύτατη κατάρτιση αλλά και ιδιαίτερη καλλιέργεια, πνεύμα ανήσυχο, με διεισδυτική, συχνά ανατρεπτική σκέψη, με καίρια κριτική, ρηξικέλευθο, μαχητικό λόγο, αλλά και αίσθηση του χιούμορ. Υπήρξε συνεπής λειτουργός του ύψιστου δημοκρατικού αγαθού της ελεύθερης ενημέρωσης, το οποίο τίμησε με το ήθος, τη σοβαρότητα και την εργατικότητά του".

    Π. Παναγιωτόπουλος

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε:

    "Ο Αντώνης Καρκαγιάννης, με τη διεισδυτική γραφίδα του, την οξυδέρκεια και το ήθος του, υπήρξε πρότυπο στο χώρο από τον οποίο επέλεξε να υπηρετήσει τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Πατρίδα μας.

    Αγωνίστηκε για τις ιδέες του, καταξιώθηκε μέσα από το έργο του και τίμησε τη δημοσιογραφία".

    ΣΥΡΙΖΑ

    Τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του Αντώνη Καρκαγιάννη εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. "Τον Αντώνη Καρκαγιάννη πολλοί από μας, όχι μόνο τον γνωρίσαμε, αλλά βαδίσαμε από κοινού τον δύσβατο δρόμο που ακολούθησε η Αριστερά της χώρας μας σε άλλες εποχές".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36524

    [08] Στο 12,1% η ανεργία

    Πεμπτη, 13 05 2010 16:02

    Στο 12,1% εκτινάχτηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2010, από 9,1% τον Φεβρουάριο 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο 2010. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (αύξηση 6,7%), ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα. Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες σε ποσοστό 15,3% έναντι 9,8% των ανδρών. Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (32%) και 25- 34 ετών (15,2%). Κατά περίπου 4 μονάδες σε ένα έτος αυξήθηκε η ανεργία και στις παραγωγικές ηλικίες 35- 44 ετών (10,4% τον Φεβρουάριο 2010 από 6,8% τον Φεβρουάριο 2009).

    Αντιδράσεις

    Φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι επί επτά μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη μείωση της ανεργίας, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του δείκτη ανεργίας για τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε πως το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο και πως ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε πάρει συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

    "Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και ταυτόχρονα την κλιμάκωση και παλλαϊκή αντεπίθεσή τους για ανατροπή της πολιτικής που τρέφει την ανεργία και την αξιοποιεί προς όφελος του κεφαλαίου", επισήμανε το ΚΚΕ.

    "Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση του δείκτη της ανεργίας, του μεγαλύτερου εδώ και πέντε χρόνια. Είναι βέβαιο πως αύριο θα ανέβει και πάλι όταν δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, όταν οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων δεν θα ανανεωθούν, όταν οι νέες και οι νέοι θα αναζητούν εργασία που δεν θα υπάρχει. Και είμαστε ακόμα στην αρχή", τόνισε ο Συνασπισμός.

    Στο 25% η ανασφάλιστη εργασία

    Ταυτόχρονα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας στη Βουλή η ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται σε 25%. Αυτό προκύπτει από αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος του τρέχοντος έτους.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω της αποχώρησης της εργαζομένων στα προγράμματα σταζ και συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου της απαγόρευσης προσλήψεων, ωστόσο όπως είπε οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.

    Ο υπουργός είπε ότι με δεδομένη την κακή κατάσταση στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ευελπιστεί να προηγηθεί το υπουργείο και οι υπηρεσίες που εποπτεύει από τις μετατάξεις που θα γίνουν από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

    Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η απουσία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. στις σημερινές συνθήκες εργασιακών σχέσεων συνηγορεί στη δημιουργία ενός ζοφερού τοπίου και κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36521

    [09] Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Σομαλία

    Πεμπτη, 13 05 2010 15:47

    Χρηματοδότες, προκειμένου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους συνεχώς αυξανόμενους πρόσφυγες από τη Σομαλία, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται, αναζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που απηύθυνε δύο συμπληρωματικές εκκλήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών, τόσο στη Σομαλία, όσο και στις γειτονικές χώρες που δέχονται τους εκτοπισμένους.

    Συγκεκριμένα, εν όψει της ταχύτατα επιδεινούμενης κατάστασης και του αυξανόμενου εκτοπισμού στη Σομαλία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναζητάει επιπλέον χρηματοδότηση για να βελτιώσει την κατάσταση των Σομαλών προσφύγων στη γειτονική Κένυα, Υεμένη, Αιθιοπία και Τζιμπουτί, αλλά και όσων έχουν βιαίως εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

    Οι δυο συμπληρωματικές εκκλήσεις που ανακοινώθηκαν στη Γενεύη αφορούν τις αυξανόμενες ανάγκες στη Σομαλία και σε τέσσερις γειτονικές χώρες, καθώς επίσης και την επέκταση του προσφυγικού καταυλισμού Ifo στο Νταντάαμπ της Κένυας. Μαζί με τα επιπλέον 60 εκατομμυρία δολάρια για τα οποία γίνεται σήμερα έκκληση, ο συνολικός προϋπολογισμός της Ύπατης Αρμοστείας για τη Σομαλία και τις τέσσερις γειτονικές της χώρες το 2010 ανέρχεται σήμερα στα 424,7 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει λάβει το 36% του παγκόσμιου προϋπολογισμού της βάσει των συνολικών αναγκών της.

    Η κλιμακούμενη βία στη νότια και κεντρική Σομαλία έχει εξαναγκάσει περί τους 200.000 Σομαλούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μόνο φέτος.

    "Η κρίση εκτοπισμού οξύνεται με την επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Σομαλίας και χρειάζεται να ετοιμαστούμε άμεσα για νέο και ενδεχομένως μεγαλύτερης κλίμακας εκτοπισμό". Αλεξάντερ Αλέινικοφ.

    "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Έχουμε χρέος να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για παροχή προστασίας και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσφυγικού πληθυσμού που τράπηκε σε φυγή λόγω βίας, γενικευμένων συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ", τόνισε ο Αλέινικοφ. Οι περισσότεροι Σομαλοί πρόσφυγες προέρχονται από το Μογκαντίσου και τη νότια Σομαλία. Η συνεχιζόμενη αυτή κρίση επιβαρύνεται από την παρατεταμένη ξηρασία, τη φτώχεια, την ανεπάρκεια τροφίμων και τις περιοδικές έντονες πλημμύρες στο Κέρας της Αφρικής.

    Η νέα χρηματοδότηση χρειάζεται κυρίως για τη βελτίωση των υπηρεσιών στους υπάρχοντες καταυλισμούς, και συγκεκριμένα για την ύδρευση, τη στέγη και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία θα χρησιμοποιήσει επίσης τα χρήματα αυτά για να στήσει δύο νέους καταυλισμούς για Σομαλούς πρόσφυγες - έναν στην Υεμένη και έναν ακόμα στο Τζιμπουτί.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36523

    [10] Συνελήφθη 38χρονος βιολόγος για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

    Πεμπτη, 13 05 2010 15:33

    Με την κατηγορία της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, διώκεται ένας αλλοδαπός, βιολόγος στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η υπόθεση με την δράση του 38χρονου επιστήμονα αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος διακινεί υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

    Κατά την έρευνα, που έγινε στο σπίτι του παρουσία εισαγγελέα, εντοπίσθηκε σημαντικός αριθμός αρχείων πορνογραφίας με ανηλίκους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γεγονός, που οδήγησε και στη σύλληψή του.

    Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος και δύο εξωτερικοί, οι οποίοι ερευνώνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

    Επίσης, οι άνδρες της Ασφάλειας διεξάγουν έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα εμπλεκόμενα άτομα στην ίδια υπόθεση, καθώς και αν τα παιδιά που εικονίζονται σε αυτά τα βίντεο είναι και από την Ελλάδα. Είδηση: 36520

    [11] Κατάργηση του ΙΜΕΠΟ, λόγω κόστους

    Πεμπτη, 13 05 2010 15:14

    Την κατάργηση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω του υπερβολικού κόστους λειτουργίας του, το οποίο δεν μπορεί πλέον να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αφήνοντας, όμως, κενά στη διαχείριση του σημαντικού θέματος της υποδοχής μεταναστών.

    Στο σκεπτικό για την κατάργησή του, τονίζεται ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του ΙΜΕΠΟ δεν εναρμονίζεται με τη δημόσια αποστολή που του έχει ανατεθεί ούτε με την απαίτηση δημοσιονομικής περίσκεψης που οφείλει να εμπνέει κάθε δημόσιο φορέα.

    Το ΙΜΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από τον υπουργό Εσωτερικών και συστάθηκε το 2002, για την εκπόνηση μελετών που υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

    Μόνο για τα έτη 2008 και 2009 το ΙΜΕΠΟ επιχορηγήθηκε με 1,6 εκ. και 2,435 εκ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καταθέσεις του φορέα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχονταν στις 31.12.2007 στο ποσό των 5,677 εκ. ευρώ.

    Ωστόσο, προστίθεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, η «εξαιρετικά γενναιόδωρη αυτή προικοδότηση του ΙΜΕΠΟ αποδείχθηκε παραδόξως ανεπαρκής για την κάλυψη των δαπανών του καθώς τα δύο αυτά τελευταία έτη τα έξοδά του ανήλθαν σε 3,574 και 2,958 εκ ευρώ αντίστοιχα καθιστώντας τους ισολογισμούς αυτούς σοβαρά ελλειμματικούς, οι δε προαναφερθείσες καταθέσεις του μειώθηκαν στο ποσό των 4,099 εκ. ευρώ».

    Επίσης, το υπουργείο κάνει λόγο για υπέρογκες δαπάνες, που «εδραίωσαν στους κύκλους των ενασχολούμενων με τα ζητήματα μετανάστευσης τη δυσάρεστη φήμη του ΙΜΕΠΟ ως ενός θεσμού υπερπολυτελούς λειτουργίας».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36518

    [12] ΚΚΕ - Ομιλία Παπαρήγα στη Φιλοσοφική Αθηνών

    Πεμπτη, 13 05 2010 19:23

    "H κυβέρνηση, και μαζί της η ΝΔ και το ΛΑΟΣ - που είναι σύμμαχός της και χορηγός της προβοκάτσιας - πρέπει να πάρουν Νόμπελ επεξεργασμένης υποκρισίας, αντιπερισπασμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας, μαζί και με τον ΣΕΒ και όλους τους υπόλοιπους. Επιχειρούν να περάσουν προς το λαό ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος" είπε η κα Παπαρήγα γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη.

    "Αυτομαστιγώνονται, μπορεί να φάνε και κάποιους υπουργούς και στελέχη τους μόνο και μόνο για να σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα", δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Πέραν της υποκρισίας, πρόσθεσε, χρησιμοποιούν τη συκοφαντία με το επιχείρημα "όλοι είναι διεφθαρμένοι και τα κόμματα και ο λαός" αλλά και με την ιδεολογική τρομοκρατία της απειλής να χρεοκοπήσει η χώρα.

    Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ συνίσταται στη δημιουργία ενός κοινωνικοπολιτικού εργατικού-λαϊκού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, προσθέτοντας ότι πολιτικό υποκείμενο της πάλης είναι οι εργάτες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες.

    Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς επιτηρήσεις, χωρίς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανθρώπινο δυναμικό, μορφωμένο και έμπειρο, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής χωρίς προσφυγή στα μονοπώλια και διαθέτει σύγχρονες επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πανεθνικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος κατά μονάδα και κλάδο", διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα, αναλύοντας την πρόταση του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά και στην επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    "Κατά πόσο το ΚΚΕ σέβεται ή όχι το Σύνταγμα, ένα ερώτημα που μπαίνει, με ασφαλίτικο τρόπο".

    "Το Σύνταγμα για το κόμμα μας είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης. Το Σύνταγμα του ΄74 σαφώς ήταν καλύτερο από το προηγούμενο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως ένα άμεσα λαϊκό Σύνταγμα. Αυτό που επιδιώκουν να επιβάλλουν στο κόμμα μας είναι να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του για αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Επιχειρούν την ιδεολογική τρομοκρατία του λαού, με την ποινικοποίηση της σκέψης, της ιδεολογίας και της επιθυμίας".

    "Δεν θα το επιτρέψουμε, δεν εξαρτούμε τη στρατηγική και τη δράση μας με βάση το αν αρέσουν στον κ. Σαμαρά, τον κ. Μάνο, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Καρατζαφέρη ή τον κ. Τσίπρα".

    "Απέναντι στην υποκρισία, την απειλή και τον αυταρχισμό είναι απαραίτητο να βαθύνει το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο και να ενισχυθούν οι λαϊκοί αγώνες που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις της αντεπίθεσης που θα λήξει με νίκη", τόνισε η κ. Παπαρήγα.

    Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε, δε, τους νέους να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτούς τους αγώνες τους οποίους χαρακτήρισε "τους σκληρότερους από το 1974 και μετά, με πολλές ιδιαιτερότητες και με κύριο χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση που προτείνεται θίγει καίρια και άμεσα τη νεολαία των λαϊκών και των μέσων στρωμάτων".

    Για επίσκεψη Ερντογάν

    Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε σε "βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί η συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων". Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί για τα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36528

    [13] Νέες τουρκικές παρενοχλήσεις στο Αιγαίο

    Πεμπτη, 13 05 2010 15:12

    Σε νέα παρενόχληση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησε σήμερα τουρκική φρεγάτα στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στις 12.55 μ.μ., τέσσερα Μιράζ 2000-5 σε εκπαιδευτική δραστηριότητα δέχτηκαν δύο κλήσεις από τουρκική φρεγάτα, με τις οποίες ζητούσαν τις προθέσεις και τις ταυτότητες των αεροσκαφών. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε η παρενόχληση, δεν ήταν δεσμευμένο από τους Τούρκους για την άσκηση "Φιρτίνα" που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η περιοχή ήταν δεσμευμένη από το πρωί στις 8 μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα. Να σημειωθεί επίσης, ότι χθες, σε αντίστοιχα περιστατικά, το ΓΕΕΘΑ με ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι από στρατιωτικής πλευράς τα περιστατικά δεν ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36516

    [14] Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Έχουμε αναλάβει τεράστια ευθύνη απέναντι στο λαό και αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα μας πάρουν οι πολίτες με τις πέτρες και θα έχουν δίκιο.»

    Πεμπτη, 13 05 2010 14:21

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ισοπεδώνονται τα πάντα.»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε. Να μας δοθεί η ευκαιρία γιατί είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας σε αυτή την κοινωνία που ζούμε σήμερα, της αμφισβήτησης. Είμαι μέλος της επιτροπής της Siemens, δεν είμαι δικαστής, δεν είμαι δικηγόρος. Αυτό που μπορώ να κάνω σαν πολιτικός είναι να πω ότι υπάρχουν ενδείξεις. Αυτό θα αποδειχθεί από την ακροαματική διαδικασία στη δικαιοσύνη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για να έρθουμε στη SIEMENS, οι πληροφορίες λένε ότι προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Σε ένα δυσώδες πεδίο, το οποίο όποιος ερχόταν σε επαφή με τη Siemens ήταν τόσο χαλαρά τα πράγματα και τόσο χαλαρές οι σχέσεις, ο οποίος ό,τι μπορούσε έπαιρνε και έκανε. Και θα σας πω λοιπόν ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τη Siemens και που πιστεύω ότι έχουν πέσει σε κάποιες πράξεις, οι οποίες είναι επιλήψιμες. Είναι όλοι οι έλληνες πολίτες που έρχονταν μαζί τους, όλο το κράτος, οι χρηματιστές, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι βουλευτές, οι επιχειρηματίες, οι τεχνοκράτες, οι διαφημιστικές εταιρίες, οργανισμοί πολιτισμού, το κεφάλαιο της Ελλάδας ολόκληρο, όλοι αυτοί λοιπόν ήταν σε ένα πλέγμα αλισβερισιού μεταξύ της Siemens και του δημόσιου βίου της χώρας. Έχουν αποδώσει ευθύνες τώρα αυτή η επιτροπή σε ποιον; Στα μικρά ψαράκια που έρχονται εδώ και τρέμουν και λένε διάφορα πράγματα; Προσπαθούν να καλυφθούν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αποκαλείτε μικρά ψαράκια τους πολιτικούς;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Όχι, μικρά ψαράκια είναι τα παιδιά τα οποία, ή -ξέρω εγώ- οι υπάλληλοι, ή αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία της διαφθοράς, δηλαδή τώρα να την πληρώσει ο αστυνομικός που δεν είπε, ή δεν κατέθεσε ότι ετοιμάζεται να φύγει ο Χριστοφοράκος; Αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου σας πληροφορώ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά σε αυτά τα μεγάλα ψάρια⦻

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν σχέσεις με τη Siemens, υπήρχαν δηλαδή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και ένα μικρό κόμμα το οποίο δεν μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε, το οποίο το 1999 που ανοίχτηκε η κεντροδεξιά, το οποίο πήρε και αυτό κάποια χρήματα. Δεν φαίνεται την δεκαετία του ¨90 άλλος πολιτικός σχηματισμός στην Ελλάδα να έχει πάρει χρήματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το 1.000.000 ευρώ, την ομολογία του κου Τσουκάτου;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Δεν έχουμε φτάσει στον κο Τσουκάτο, είναι μια ομολογία την οποία θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι ικανά τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής να οδηγήσουν σε προανακριτική;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Είμαι πολύ επιφυλακτικός, φαίνεται ότι υπάρχει ένα νοσηρό κλίμα το οποίο το εκλαμβάνει κανείς, βλέπει τις συμπεριφορές των ανθρώπων που έχουν έρθει, ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά είναι τόσο καλά οχυρωμένοι, εκπαιδευμένοι και τόσο ωραία προετοιμασμένοι που όλοι έχουν ένα τείχος μπροστά, λένε τα ίδια πράγματα. Λένε ότι έχουν ακούσει από τα μέσα ενημέρωσης αυτή η μεγάλη διαφθορά μεταξύ των κρατικών λειτουργών και της Siemens. Από εκεί και πέρα ο καθένας είναι οχυρωμένος στο εγώ του και δεν λέει τίποτα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δημιουργούν υποψίες λογαριασμοί συγγενικών προσώπων πολιτικών;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Βεβαίως, και καταθέσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με το άνοιγμα των λογαριασμών τι γίνεται;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτό το άνοιγμα των λογαριασμών. Έχει προσπαθήσει και η δικαιοσύνη έκανε και κάπου κάπου και λίγα στραβά μάτια, αλλά προσπάθησαν και οι δικαστές, δεν μπορώ να πω ότι δεν προσπάθησαν. Είναι τόσο πολύ μπλεγμένο το δημόσιο σύστημα της Ελλάδας και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι και όλες αυτές οι εξουσίες και η δικαιοσύνη, που θα μπορούσε κανείς να ασχολείται πολλά χρόνια να ξεδιαλύνει τι έγινε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από ό,τι σας ακούω, είστε απογοητευμένος όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών.»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί είχαμε όλες τις καλύτερες των προθέσεων και βλέπω ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούσαμε χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι θα διερευνηθούν τα αδικήματα σε άλλο επίπεδο.»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Φαίνεται ότι πάρα πολλά από τα αδικήματα αν πάμε με το γράμμα του νόμου, ότι είναι παραγεγραμμένα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν και αδικήματα μετά το 2007 που έχει γίνει η τέλεσή τους;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Αυτά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα πάνε κανονικά με το νόμο, αλλά υπάρχουν και αδικήματα που έχουν τελεστεί πριν από το 2000.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οπότε αυτά είναι παραγεγραμμένα⦻

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Ναι, αλλά πρέπει να γίνει κάτι όμως, υπάρχουν ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Βεβαίως πρέπει να αποδοθούν. Δεν είναι και λίγο πράγμα για έναν πολιτικό να τον δείξεις με το δάχτυλό σου ότι αυτός είναι, γιατί ο πολιτικός ξέρετε οφείλει αν μη τι άλλο να απολογηθεί για αυτά που έκανε και να δώσει εξηγήσεις στον λαό, ή και σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι τον στήριζαν τόσα χρόνια. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί γιατί έχουμε αναλάβει τεράστια ευθύνη απέναντι στο λαό και αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας θα μας πάρουν οι πολίτες με τις πέτρες και θα έχουν δίκιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η έρευνα έχει επεκταθεί για ΟΤΕ, CFI και τους εξοπλισμούς;»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Ναι και προχωράει, πιστεύω ότι αυτή είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τα μαζέψουμε αυτά, γιατί θα πρέπει να αναλάβουν κάποιοι άλλοι πιο ειδικοί να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει με αυτή την διαδικασία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και βεβαίως πρέπει το πόρισμα να είναι κοινό.»

    Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: « Θα είναι κοινό, εμείς προσπαθούμε να είναι κοινό.»

    Είδηση: 36514

    [15] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:«Θέλω να πιστεύω ότι η εξεταστική επιτροπή θα λειτουργήσει αντικειμενικά και να μην εκτελέσει διατεταγμένη υπηρεσία.»

    Πεμπτη, 13 05 2010 14:18

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει ένας κίνδυνος, να σας στήσουμε όλους στο απόσπασμα.»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Εγώ δέχομαι ότι φταίνε οι πολιτικοί αναμφισβήτητα, αλλά δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων 30 χρόνων είναι ο λαϊκισμός. Όποιος επιχείρησε στο παρελθόν να ξεφύγει από τον λαϊκισμό, να σοβαρευτεί, να κάνει μια σοβαρή πρόταση δεν είδα εγώ ποτέ τους δημοσιογράφους να τον υπερασπιστούνε. Στην πυρά τον έριχναν οι λαϊκιστές, συνδικαλιστές. Σε προσωπικό επίπεδο, αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης μου. Θα το αναλάβουν οι πολιτικοί, θα το αναλάβουν οι δημοσιογράφοι, θα το αναλάβουν οι θεσμοί, θα το αναλάβουν οι πάντες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το τελευταίο 24ωρο έχουμε μια σύγκρουση πολιτικών και επιχειρηματιών.»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Από την ώρα που παρατηρούνται τα φαινόμενα του τελευταίου καιρού που οι πολιτικοί είναι στη πυρά όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο είναι λογικό να μπαίνει στο μυαλό κάποιων ότι δημιουργείται κάποιο κενό. Αυτό το κενό ο καθένας σκέφτεται και ερμηνεύει, όπως νομίζει την δυνατότητα πλήρωσής του. Βλέπω επίσης ότι ο καθένας αντί να κάνει ότι μπορεί να δουν πως θα μαζέψουν τα πράγματα κοιτάζει πως θα βγάλει τον εαυτό του έξω από το κάδρο και να τα ρίξουμε στους άλλους. Αυτό γίνεται. Κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο είδαμε να υπάρχει μια μετάλλαξη. Ξαφνικά ο έλληνας, ο νοικοκύρης, ο εργατικός, αυτός που πήγαινε στο εξωτερικό να βρει μια δουλειά να δουλέψει, έγινε της αραχτής και της αρπαχτής. Ποιος σήμερα νεαρός έλληνας θέλει να ασχοληθεί με χειρωνακτική εργασία; Όλοι μας οδηγήσαμε σιγά - σιγά στο να φτάσουμε σε αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο βρισκόμαστε τούτη την ώρα. Οι πολιτικοί έχουν μέγιστη ευθύνη. Θα πρέπει και οι άλλοι να το αναγνωρίσουν και ο καθένας για τον εαυτό του ξέρει εάν εμπλέκεται σε κλεψιές, σε ατιμίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για αλλαγές στο πόθεν έσχες και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Φοβάμαι πως είναι μπουρμπουλήθρες σε μια λεκάνη. Πολλές φορές έχουν γίνει τέτοιου είδους νομοθετικές παρεμβάσεις, ρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν και το χειρότερο από όλα αρχίζουν και μας λένε ότι θα μεταφέρουν τον χρόνο τέλεσης των πράξεων προκειμένου να μην έχουν παραγραφεί κάποιες αξιόποινες πράξεις για κάποιους υπουργούς του παρελθόντος. Είναι τόσο δύσκολο αυτό, είναι τόσο απίθανο να μπορέσει να το πετύχει κάποιος που μου φαίνεται όλο για κοροϊδία. Δυο τεράστια εγκλήματα όσο θα μένουν ανεξιχνίαστα, χωρίς να τα ερευνά κανένας τότε το πολιτικό σύστημα ολόκληρο θα φέρει στη πλάτη του το βάρος αυτών των εγκλημάτων. Το πρώτο είναι το χρηματιστήριο και το δεύτερο το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά τα δυο δεν βλέπω καμία προθυμία από κανένα κόμμα, από κανένα παράγοντα που είναι μέρος του συστήματος να σπρώχνει, να πιέζει να ερευνηθούν. Η απάντηση ήταν ότι δεν πρέπει να αμαυρώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μην μας πουν ότι ξαναγυρίζουμε στο βρώμικο 89'. Για τους Ολυμπιακούς κανείς δεν συγκινείται, κανείς δεν βάζει μπρος την διαδικασία ελέγχου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι εσείς ήσασταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ιστορία του CF1.»

    Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Δεν νομίζω ότι επί ημερών δικών μου συνέβη κάτι, το οποίο να μην είναι νόμιμο. Θέλω να πιστεύω ότι η εξεταστική επιτροπή θα λειτουργήσει αντικειμενικά και να μην εκτελέσει διατεταγμένη υπηρεσία. Αν το διαπιστώσω τότε ο σεισμός θα είναι 30 ρίχτερ και έχω την δυνατότητα να δημιουργήσω τα ρίχτερ.»

    Είδηση: 36511

    [16] Βύθιση εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου στην Καραϊβική

    Πεμπτη, 13 05 2010 14:36

    Αγώνα ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να μην προκληθεί μία ακόμη οικολογική καταστροφή, δίνουν οι Αρχές της Βενεζουέλας, μετά την βύθιση εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου, το πρωί, στην Καραϊβική.

    Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας η εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου που βυθίστηκε νωρίς το πρωί στη θάλασσα της Καραϊβικής, δεν συνιστά απειλή για το περιβάλλον.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες σε μήνυμά του στον ιστότοπο Twitter, η πλατφόρμα Aban Pearl, την εκμετάλλευση της οποίας είχε η κρατική εταιρία ενέργειας PDVSA, βυθίστηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη θάλασσα της Καραϊβικής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Και οι 95 εργάτες που εργάζονταν στην πλατφόρμα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ δύο περίπολοι του ναυτικού έχουν σπεύσει στην περιοχή προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενος κίνδυνος για τα παραπλέοντα σκάφη.

    Να σημειωθεί, ότι η πλατφόρμα εγκαταστάθηκε πέρυσι και λειτουργούσε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος Μariscal Sucre, με ευθύνη της κρατικής εταιρίας ενέργειας της Βενεζουέλας (PDVSA) χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36515


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 May 2010 - 16:55:56 UTC