Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Παπούλιας: Η κρίση είναι και βαθιά πολιτική
  • [02] Σκληρή κριτική για την ήττα στη Μέρκελ
  • [03] Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης, Αγγέλου στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι
  • [04] Αλλαγές στη μεταφορά ενέργειας
  • [05] Απεργιακό κύμα στη British Airways
  • [06] ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο την Τετάρτη
  • [07] Τον έσωσαν... τα αυτιά του
  • [08] Φέρονται να συμφώνησαν Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι στη Βρετανία
  • [09] Για διακρίσεις κατηγορούν οι αλβανοί την κυβέρνηση των Σκοπίων
  • [10] Μείωση ελλείμματος-Μέτρα τραπεζών για δάνεια δημ. υπαλλήλων
  • [11] Αλλαγές στις επαγγελματικές μισθώσεις
  • [12] Παραιτήθηκε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ
  • [13] Aλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [14] ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Αν μέσα σε μια γενικότερη αναθεώρηση του πολιτικού μας συστήματος επιβάλλεται να είναι 200
  • [15] Αλλεπάλληλες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [16] Τελική έγκριση για το ασφαλιστικό
  • [17] Κλίμα ευφορίας σε ΧΑΑ και Ευρώπη

    [01] Κ. Παπούλιας: Η κρίση είναι και βαθιά πολιτική

    Δευτερα, 10 05 2010 15:41

    Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, παρέμβαση η οποία εκδηλώθηκε στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του. Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητηθούν σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο. "Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    "Πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο της φοροδιαφυγής"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή του κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τόνισε ότι "η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά βαθιά πολιτική, γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και δημιουργήθηκε ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους".

    "Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης", πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του "πόθεν έσχες" των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα".

    "Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα", ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Επίσης, τόνισε ότι για να υπάρξει κάθαρση στην κρατική μηχανή θα πρέπει πρώτα η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, να αποτελεί βασική προϋπόθεση.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως "είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας" και σημείωσε ότι "οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Οικονομία και θεσμικές αλλαγές στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

    Είδηση: 36390

    [02] Σκληρή κριτική για την ήττα στη Μέρκελ

    Δευτερα, 10 05 2010 17:00

    Δείτε το video

    Την πολιτική της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ αποδοκίμασαν οι ψηφοφόροι του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι οποίοι καταψήφισαν τον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, που έχασαν την εξουσία, ενώ σε ομοσπονδιακό η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού χάνει την πλειοψηφία των εδρών στην άνω βουλή.

    Συγκεκριμένα, οδυνηρή ήττα επιφύλαξαν στην Άγκελα Μέρκελ οι ψηφοφόροι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου έχασαν 10 μονάδες σε πέντε χρόνια και υπέστησαν τη χειρότερη ήττα τους μεταπολεμικά στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

    Ενθουσιασμός στους Σοσιαλδημοκράτες

    Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

    "Θα τα καταφέρουμε. Στο τέλος θα είμαστε εμείς μπροστά. Θέλω να γίνω πρωθυπουργός" δήλωσε η ηγέτις των Σοσιλαδημοκρατών Χανελόρε Κράφτ.

    Προβληματισμός στους Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελευθέρους

    Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ανώτατα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών αποδίδουν την ήττα τους εν μέρει και στην βοήθεια προς την Ελλάδα και στη γενικότερη αβεβαιότητα. Επίσης, πολλές πόλεις στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Οι επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται να είναι όμως ακόμη πιο ισχυρές σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην κυβέρνηση Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών Ελεύθερων Δημοκρατών.

    Εμπόδια για τη Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος απορρίφθηκε στο πρώτο εκλογικό τεστ της δεύτερης θητείας της και, με την απώλεια της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας, χάνει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια της Γερμανίας-γεγονός που σημαίνει εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

    "Είναι μια προειδοποίηση για τα κυβερνητικά κόμματα, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ακούσαμε το μήνυμα" δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, Γκίντο Βεστερβέλε.

    Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει καταστεί σαφές ποια συμμαχία θα κυβερνήσει την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

    Γερμανικός τύπος: Δεν διαχειρίστηκε σωστά την ελληνική κρίση η Μέρκελ

    Ο γερμανικός τύπος προσάπτει στην Αγγελα Μέρκελ ότι εναντιώθηκε με σφοδρότητα και επί μακρόν κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα για να μην εξοργίσει τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, και αυτό χωρίς αποτέλεσμα.

    Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες θεωρούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν "διπλή ήττα" της Καγκελαρίου, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής όσο και ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης της Ελλάδας.

    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι οι χθεσινές τοπικές εκλογές μετατράπηκαν σε "μικρές βουλευτικές εκλογές, που σφραγίσθηκαν από έριδες στους κόλπους του συνασπισμού γύρω από τη μείωση των φόρων, τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στο Βερολίνο και, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, από τα μαύρα σύννεφα επάνω από την Ελλάδα που μετατράπηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας σε θύελλα επάνω από το ευρώ".

    Το σύνολο του γερμανικού τύπου ασκεί αυστηρή κριτική στην Άγγελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο "για καταστροφή" και "σεισμό" για την καγκελάριο και τους συμμάχους της.

    "Και τώρα καγκελάριε;", ρωτά η Bild, προβάλλοντας μια φωτογραφία της κατηφούς και σκεπτικής Μέρκελ.

    "Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απορρίπτει τον κιτρινόμαυρο συνασπισμό. "Δράμα γύρω από το ευρώ", γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για "πολιτικό σεισμό.

    Η Die Welt αναφέρεται στο έλλειμμα ηγεσίας στον συνασπισμό της Μέρκελ, που έχασε την πλειοψηφία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

    "Η εκλογική βραδιά ήταν καταστροφική για την Αγγελα Μέρκελ", γράφει η Berliner Zeitung, ενώ σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, μόλις οκτώ μήνες μετά τη νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές "οι μεγάλες προσδοκίες του πληθυσμού μετατράπηκαν σε βαθιά απογοήτευση".

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Χάνει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή η Μέρκελ

    : Είδηση: 36398

    [03] Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης, Αγγέλου στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι

    Δευτερα, 10 05 2010 18:09

    Στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπαιδίου κατέθεσαν οι πρώην υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης και Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ ακολούθησε η κατάθεση του Γιάννη Αγγέλου, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ, αγώνας δρόμου γίνεται, ώστε πριν την παράδοση του τελικού πορίσματος της επιτροπής, να έχουν αναλυθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

    Αρνούνται ανάμειξη

    Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι δε γνώριζε τίποτα για την υπόθεση των ανταλλαγών καθώς αυτή δεν συνδεόταν με την άσκηση των καθηκόντων του.

    Ο Γ. Βουλγαράκης κατέθεσε υπουργική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2010 με την οποία εγκρίνεται η μελέτη γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δημου Σταγείρων-Ακάνθου του Νομού Χαλκιδικής και η οποία προβλέπει ότι καταργείται η περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων, τουρισμού και αναψυχής ανατολικά της Ουρανούπολης για την προστασία των μνημείων που εντάσσονται στο έργο "Αρχαιολογικός Περίπατος Ουρανούπολης".

    Ο Γ. Αγγέλου διέψευσε ότι μεσολάβησε στον τότε υφυπουργού Π. Δούκα για την υπόθεση όπως επίσης διέψευσε ότι υπήρχε παρέμβαση εκ μέρους των μοναχών προς εκείνον.

    Ειδικά για την κατάθεση του Πέτρου Δούκα στην εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αγγέλου του είχε ζητήσει να εξετάσει κατά προτεραιότητα γνωμοδότηση για τις ανταλλαγές ο κ. Αγγέλου κατέθεσε ότι είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία τον Ιούλιο του 2004 κατά την οποία το μόνο που του ανέφερε ήταν η ύπαρξη επιστολής του κ. Ξυνίδη, ο οποίος είχε την ιδιότητα του πρόεδροι του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης που είχε πέσει στην αντίληψή του.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36404

    [04] Αλλαγές στη μεταφορά ενέργειας

    Δευτερα, 10 05 2010 15:44

    Στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη χώρα μας αναμένεται να συμβάλει η κατασκευή η ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με υποβρύχιο καλώδιο, την οποία ανήγγειλε μιλώντας στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των ΑΠΕ η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Όπως είπε, η Τίνα Μπιρμπίλη, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς οι διασυνδέσεις των περισσότερων νησιών και της Κρήτης. Το έργο αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Mediterranean ring (Μεσογειακός δακτύλιος), που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, προχωρά η διασύνδεση του Πολυποτάμου - Νέας Μάκρης και Κυκλάδων.

    "Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη. Σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται -περισσότερο από ποτέ- ως τεχνικά εφικτή". Τ. Μπιρμπίλη

    Η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε ακόμη στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τονίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης σε 10- 12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα.

    Τέλος, εστίασε στο ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής των επενδύσεων σε ΑΠΕ, επισημαίνοντας ότι "Δεν μας τιμά, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα μισό αιώνα τώρα βάζουν υποθήκη την υγεία τους για να παρέχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον φθηνό, εγχώριο, αλλά και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγνίτη, στηρίχθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας. Σήμερα πρέπει να κάνουμε εκ νέου τις ενεργειακές μας επιλογές στις οποίες και ο λιγνίτης θα αποτελέσει τμήμα. Ήρθε η ώρα όλες οι περιοχές της Ελλάδας να συνεισφέρουν και να αποκομίσουν οφέλη από αυτό που μας προίκισε η φύση. Είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα ".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36391

    [05] Απεργιακό κύμα στη British Airways

    Δευτερα, 10 05 2010 18:53

    Σε κινητοποιήσεις διαρκείας προχωράνε οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας "British Airways" και συγκεκριμένα τα πληρώματα καμπίνας. Οι εργαζόμενοι που καλύπτονται συνδικαλιστικά από το συνδικάτο Unite, διεκδικούν αυξήσεις στις αμοιβές τους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

    Πριν την ανακοίνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, προηγήθηκε ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε το 81%, από το σύνολο των 12.000 εργαζομένων.

    Οι ημερομηνίες των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι 18 έως 22 Μαΐου, 24 έως 28 Μαΐου, 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου και από 5 έως τις 9 Ιουνίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 36405

    [06] ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο την Τετάρτη

    Δευτερα, 10 05 2010 19:04

    Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προχωράνε από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 12 Μαΐου στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6μμ, με κεντρικό σύνθημα: "Να σωθεί η οικονομία, αλλά πρωτίστως να σωθεί η κοινωνία".

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίθεση τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της Κυβέρνησης και της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ.).

    Επίσης την Τετάρτη 12/5/2010 σε κοινή συνεδρίαση τα Προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.

    Οι εργαζόμενοι, οι Συνταξιούχοι, οι άνεργοι απαιτούν:

    Την κρίση και τα βάρη να τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τα Δημόσια οικονομικά και τον πλούτο της χώρας".

    Είδηση: 36406

    [07] Τον έσωσαν... τα αυτιά του

    Δευτερα, 10 05 2010 18:10

    Ένα εξάχρονο αγόρι σώθηκε από βέβαιο θάνατο χάρη στα... αυτιά του. O μικρός Ming Ming έπεσε από το παράθυρο διαμερίσματος οκταώροφου κτηρίου και βρέθηκε να αιωρείται κρεμάμενο κυριολεκτικά με τα αυτιά του από τις προστατευτικές μπάρες του παραθύρου.

    Αυτό που έσωσε το παιδί από την πτώση ήταν το γεγονός ότι το κεφάλι του εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε δύο από τις σιδεριές.

    Το αγόρι λέγεται ότι ήταν μόνο του στο σπίτι, ενώ ο παππούς του, που το φύλαγε, είχε "πεταχτεί" σε μία δουλειά. Έτσι έσκυψε από το παράθυρο, για να τον ψάξει, παραπάτησε και έπεσε. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από κάτω, καθώς ο εξάχρονος ούρλιαζε από τον πόνο και τον φόβο του.

    Σύντομα, όμως, κατέφθασαν οι διασώστες. Μάλιστα, το κεφάλι του είχε σφηνωθεί τόσο πολύ στα κάγκελα που οι πυροσβέστες χρειάστηκαν ειδικά μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό του. Είδηση: 36403

    [08] Φέρονται να συμφώνησαν Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι στη Βρετανία

    Δευτερα, 10 05 2010 17:43

    Δείτε το video

    Συνασπισμός Συντηρητικών και Φιλελεύθερων φαίνεται ότι θα κυβερνήσει στην Βρετανία. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, οι δύο πλευρές, έχουν καταλήξει σε πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο, πρέπει το κάθε κόμμα, να παρουσιάσει στους βουλευτές του, προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία. Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες, λέγοντας, μόνον, ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Ο Νικ Κλεγκ, είχε επαφές, όχι μόνο με τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και με τον Γκόρντον Μπράουν, γεγονός που οι συντηρητικοί ισχυρίζονται ότι δεν το γνώριζαν.

    Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Βρετανίας κατέληξαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετέδωσε νωρίτερα το δίκτυο Sky News. Οι διαπραγματευτές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στα μέλη των κομμάτων τους, μετέδωσε το δίκτυο, το οποίο δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

    Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης

    Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών αρνήθηκαν πάντως να σχολιάσουν την είδηση. Νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εξέφρασαν την αισιοδοξία τους με την επανάληψη των διαβουλεύσεων.

    "Οι συνομιλίες εξελίσσονται καλά και ξαναβρισκόμαστε για να μιλήσουμε για ιδέες και για συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο", δήλωσε σήμερα ο Ουίλιαμ Χαγκ, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Τόρις και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος.

    Από την πλευρά του ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι τα στελέχη του κόμματός του εργάζονται εντατικά για να "αποσαφηνίσουν" την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

    "Δεν πιστεύω ότι μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας είναι καλό πράγμα, για τον λόγο αυτόν επιδιώκουμε να φθάσουμε σε μία απόφαση το συντομότερο δυνατόν, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι είναι καλύτερα να φθάσουμε σε μία καλή απόφαση παρά να βιαστούμε σε κάτι που δεν θα αντιστεκόταν στη δοκιμασία του χρόνου", πρόσθεσε ο Νικ Κλεγκ.

    Σύμφωνα με πηγή του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον και ο Νικ Κλεγκ είχαν το πρωί της Δευτέρας"θετική και εποικοδομητική" τηλεφωνική συνομιλία.

    Ο Νικ Κλεγκ κρατά τα κλειδιά της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές ότι μπορεί να ανοίξει την πόρτα που επιθυμεί. Αν συμμαχήσει με τους Συντηρητικούς χωρίς να εξασφαλίσει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, πολλά μέλη και οπαδοί του κόμματος θα αντιδράσουν.

    Πηγή: NET, NET 105.8,AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σκληρές διαπραγματεύσεις στη Βρετανία

    Είδηση: 36401

    [09] Για διακρίσεις κατηγορούν οι αλβανοί την κυβέρνηση των Σκοπίων

    Δευτερα, 10 05 2010 17:28

    Στα πρόθυρα εσωτερικής κρίσης βρίσκονται τα Σκόπια, μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των αλβανών της χώρας που ζητούν να σταματήσουν οι εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις σε βάρος τους.

    Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν η σημερινή πορεία που πραγματοποίησαν περισσότεροι από 2.000 αλβανοί στο κέντρο της πρωτεύουσας με σύνθημα«Για τη Δικαιοσύνη».

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι διαδηλωτές ζήτησαν «να σταματήσουν οι εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις εις βάρος των Αλβανών» και «να διασφαλιστεί πλήρης πολιτική ισότητα στην ΠΓΔΜ».

    Η διαδήλωση, την οποία οργάνωσαν μη κυβερνητικές αλβανικές οργανώσεις στη χώρα, ξεκίνησε από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων και αφού πέρασε μπροστά από τη Βουλή, κατέληξε στο κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

    Οι διαδηλωτές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την άμεση παύση της εξέτασης των αποκαλούμενων «Υποθέσεων της Χάγης».

    Πρόκειται για τέσσερις δικαστικές υποθέσεις, που έχουν αναπεμφθεί στις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ από το από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στις οποίες Αλβανοί κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων του 2001 στην ΠΓΔΜ , καθώς και την απελευθέρωση Αλβανών κρατουμένων για τους οποίους θεωρούν ότι φυλακίστηκαν με «κατασκευασμένα» κατηγορητήρια για πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών.

    Τη διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και αρκετά αλβανικά εθνικιστικά συνθήματα, υποστήριξαν αλβανικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη χώρα, ενώ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τήρησε αποστάσεις. Εκπρόσωπος του DUI δήλωσε ότι ο «μικρός αριθμός των διαδηλωτών αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών της χώρας επιθυμούν την διευθέτηση των ζητημάτων, που τους απασχολούν, μέσω του πολιτικού συστήματος και των θεσμικών οργάνων».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36402

    [10] Μείωση ελλείμματος-Μέτρα τραπεζών για δάνεια δημ. υπαλλήλων

    Δευτερα, 10 05 2010 17:17

    Μείωση κατά 41,8% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του χρόνου, ενώ στα 7,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας το ταμειακό έλλειμμα σημειώνοντας πτώση κατά 28,4 % σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εν τω μεταξύ την απόφαση τους να στηρίξουν τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσω της αναδιάρθωρσης των δανείων τους, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    Μείωση ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού

    Μείωση κατά 41,8% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του χρόνου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηηκε στα 6,283 δισ. ευρώ έναντι 10,791 δισ. ευρώ πέρσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η μείωση οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων "και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου 2010".

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,0%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 8,1%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 8,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 39,1%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 39,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Προγράμματα αναδιάρθρωσης των δανείων

    Εν τω μεταξύ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ αποφάσισαν να συνδράμουν τους δημόσιους υπαλλήλους-πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    Γι' αυτό, διαμορφώνουν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.

    Η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα διαμορφώσει αμέσως τη δική της πολιτική και θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36399

    [11] Αλλαγές στις επαγγελματικές μισθώσεις

    Δευτερα, 10 05 2010 16:57

    Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επαγγελματικές μισθώσεις με στόχο τον περιορισμό του κόστους για τους εμπόρους και κατ' επέκταση τη μείωση των τιμών των προϊόντων, προωθεί η υπουργός Οικονομίας,, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α). Με τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή η υπουργός, μειώνεται ο χρόνος καταγγελίας υποχρεωτικής διατήρηση μίας μίσθωσης από δύο έτη σε ένα, μειώνεται ο χρόνος καταγγελίας εκ μέρους του μισθωτή από έξι σε τρεις μήνες και περιορίζεται η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλει ο μισθωτής από 4 μήνες σε έναν.

    Μίσθωμα με χαμηλότερο κόστος

    "Σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θέλουμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία με δραστική μείωση των υποχρεώσεών του, σε περίπτωση που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μια νέα", δήλωσε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά.

    "Για το λόγο αυτό, καταθέτω στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 43 του 1995, προκειμένου η καταγγελία μιας μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή να μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, προβαίνουμε σε δραστική μείωση του χρόνου καταγγελίας σε τρεις μήνες από έξι, που ισχύει τώρα. Παράλληλα, περιορίζουμε την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή από το μίσθωμα τεσσάρων μηνών σε ένα μήνα", διευκρίνισε η κ. Κατσέλη, ενώ υπογράμμισε ότι αυτές είναι ουσιαστικές ρυθμίσεις, που πραγματικά θα δώσουν μια ανάσα στον επαγγελματία, ο οποίος, σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, θέλει πραγματικά να βρει μίσθωμα με χαμηλότερο κόστος.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α, τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να στηρίξουν τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σ' όλη τη χώρα. Γι' αυτό, κάθε ιδιοκτήτης κάνει και θα κάνει οτιδήποτε είναι, κατά την κρίση του, απαραίτητο, ούτως ώστε ουδείς υπάρχων ενοικιαστής να χάσει το κατάστημά του. Κάθε αναγκαία προσαρμογή στα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα θα γίνει, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας επαγγελματίας να χάσει την επαγγελματική του στέγη, υπογράμμισε ο κ. Παραδιάς.

    Νωρίτερα η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ζήτησε τη μείωση των κόστους των ενοικίων, ενώ παρουσίασε μελέτη που προβλέπει κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας στον εμπορικό τομέα, με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών των επιχειρήσεων του 2009.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο για την εξυπηρέτηση των δανείων τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επιβίωση τους και κατ' επέκταση 100.000 εργαζόμενοι που απασχολούν αυτή τη στιγμή. Κύριο αίτημα του εμπορίου είναι η μείωση του κόστους των ενοικίων προκειμένου να είναι εφικτή και η μείωση των τιμών των προϊόντων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36397

    [12] Παραιτήθηκε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ

    Δευτερα, 10 05 2010 16:41

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ο Ντενίζ Μπαϋκάλ μετά από το σάλο που έχει ξεσπάσει από τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ακίτ ενός κρυφού βίντεο το οποίο φέρεται να εμφανίζει τον ίδιο με την πρώην γραμματέα του και νυν βουλευτή του κόμματος Νεσρίν Μπαϋτόκ.

    Ο 71 ετών Μπαϋκάλ συναντήθηκε σήμερα με τα ανώτερα στελέχη του στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Άγκυρα και στη συνέχεια σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την αρχηγία του κόμματος κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνωμοσία εναντίον του χωρίς όμως να κατονομάζει τους υπαίτιους.

    "Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι σεβαστά από όλα τα πολιτικά καθεστώτα και όλες τα θρησκευτικά δόγματα. Δεν πρόκειται για ενέργεια προς οικονομικό όφελος, αλλά για πολιτική σκοπιμότητα. Η συνομωσία αυτή στοχεύει όχι σε ένα άτομο αλλά στον αγώνα του ΡΛΚ για τη δημοκρατία, ωστόσο, αν είναι αναγκαίο είμαι πρόθυμος να αναλάβω την ευθύνη." Ντενίζ Μπαϋκάλ

    Επίσης ο Ντενίζ Μπαϋκάλ τόνισε ότι δεν θα παραδώσει ποτέ εαυτόν στους συνωμότες και η παραίτησή του δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ήττα. ¨Δεν είναι σύμπτωση ότι η βιντεοκασέτα δίδεται στη δημοσιότητα εν μέσω της συζήτησης για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Είναι αδύνατο να οργανώσει κανείς μια τέτοια συνωμοσία σε ένα τόσο σύντομο διάστημα χωρίς τη γνώση του κυβερνώντος κόμματος. Εκείνος που επικροτεί παράνομες και ανήθικες συνωμοσίες δεν μπορεί να υπερασπίζεται το νόμο και την ηθική," είπε ο πρώην αρχηγός του ΡΛΚ.

    Στο μεταξύ όλο το σαββατοκύριακο ο τουρκικός τύπος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το θέμα αναζητώντας τους πιθανούς συνωμότες κατά του Μπαύκάλ. Μια μερίδα του τύπου θεωρεί ότι η αποκάλυψη προήλθε από εσωκομματικούς αντιπάλους του Μπαϋκάλ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος. Πάντως το σαββατοκύριακο κυκλοφόρησα επίσης στον τύπο πληροφορίες ότι η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έλαβε προειδοποίηση τον περασμένη μήνα ότι επίκειται δολοφονία του Μπαϋκάλ.

    Ο γνωστός συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφού Λιβανελί ο οποίος είναι μέλος του κόμματος έγραψε σε άρθρο του την Κυριακή ότι η λήψη του βίντεο έγινε πριν από οκτώ χρόνια και ότι δεν έγινε από το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. "είναι έργο είτε εσωκομματικού αντιπάλου ή κάποιων εξωτερικών δυνάμεων που θέλουν αλλαγή στο κόμμα", υποστηρίζει. Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετοί αρθρογράφοι που υποστηρίζουν το ΛΡΚ ζήτησαν μέσω των άρθρων τους της Κυριακή την παραίτηση του Μπαϋκάλ.

    Η διαρροή προκάλεσε την αντίδραση του Ταίπ Ερντογάν ο οποίος έδωσε εντολή στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να βρουν τους υπεύθυνους του βίντεο. επίσης ζήτησε από τους βουλευτές να μην αναφερθούν σε καμία περίπτωση στο γεγονός.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 36395

    [13] Aλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Δευτερα, 10 05 2010 19:43

    Όπως ανακοίνωσε η ΑΕ ΗΣΑΠ, δόθηκε τη Δευτέρα στην κυκλοφορία το τμήμα του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, από την Καλλιθέα μέχρι το Φάληρο που παρέμεινε κλειστό τους τέσσερις τελευταίους μήνες, προκειμένου να εκτελεστούν έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Οι επιβάτες θα διακινούνται σε όλο το δίκτυο χωρίς μετεπιβίβαση σε λεωφορείο. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς με καθυστερήσεις και μειωμένη μεταφορική ικανότητα.

    Υπενθυμίζεται ότι κλειστά παραμένουν τα τμήματα καθόδου (προς Πειραιά) των σταθμών Νέας Ιωνίας, Κάτω Πατησίων και Αγίου Νικολάου.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, www.isap.gr

    Είδηση: 36408

    [14] ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ, βουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Αν μέσα σε μια γενικότερη αναθεώρηση του πολιτικού μας συστήματος επιβάλλεται να είναι 200 βουλευτές εκπροσωπούν τη χωρα όπως πρέπει, τότε να το συζητήσουμε.»

    Δευτερα, 10 05 2010 15:44

    9 ΜΑΪΟΥ 2010

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Δηλώσεις-συνεντεύξεις Στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8

    ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ, βουλευτής ΠΑΣΟΚ:

    «Αν μέσα σε μια γενικότερη αναθεώρηση του πολιτικού μας συστήματος επιβάλλεται να είναι 200 βουλευτές εκπροσωπούν τη χωρα όπως πρέπει, τότε να το συζητήσουμε.»

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Γιάννη Ρουμπάτη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Τη συνέντευξη αυτή μπορείτε να τη βρείτε και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ: news.ert.gr

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια απο τις προτάσεις που έχουν παίξει πολύ είναι κι αυτή της μείωσης των βουλευτών, απο 300 να γίνουν 200. Εχει ακουστεί οχι μονο απο τον πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαρά αλλά κι απο στελέχη δικά σας»

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: «Νομίζω οτι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου θα ακούγονται πολλά πράγματα, ο καθένας έχει κι απο μια πρόταση και θα τη ρίχνει στην αγορά. Θεωρώ εγώ προσωπικά τοι δεν έχει σημασία αν θα είναι 300 ή 100, αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα. Εγώδεν είμαι για την ποσότητα αλλά για την ποιότητα των βουλευτών μας. Αν είναι 100 λιγότεροι, ας είναι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βεβαια η ποιότητα εξαρτάται απο την ίδια την κοινωνία η οποία επιλέγει τους 200 ή τους 300.»

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: « Κι απο τα κόμματα τα οποία προτείνουν τους βουλευτές τους. Στην παρούσα βουλή οι 150 είναι καινούριοι. "Οι 300 να φύγουν" που ακούω, να φύγουν. Ποιοί είανι αυτοί που θα έρθουν όμως; Εγω θα είμαι το ίδιο που ξέρετε, είτε είναι 300, είτε 100. Αυτά τα ψευδο-διλήμματα το πόσοι να είναι, δεν είναι ο ορθός δρόμος. Αν μέσα σε μια γενικότερη αναθεώρηση του πολιτικού μας συστήματος επιβάλλεται να είναι και 200 και οι 200 εκπροσωπούν τη χωρα όπως πρέπει, αλλάξει και το συστημα λειτουργίας του βουλευτού, τότε να το συζητήσουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούγονται πολλές φωνές που συγκλίνουν στην απαξίωση των πολιτικών προσώπων. Ενα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου έδωσε το δικαίωμα και σε Μέσα Ενημέρωσης να λαικίζουν λλα και το δικαίωμα σε μια μερίδα της κοινωνίας να έχει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.»

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: « Είναι αλήθεια αυτό, το ζήσαμε. Μετά τη μεταπολίτευση εγινε μια προσπάθεια, με πολλά θετικά στοιχεία, τόσο απο την πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όσο και μετέπειτα απο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά όμως απο κάποια χρόνια, πρέπει να πω οτι το σύστημα αυτό "κάθησε". Ξαναδημιουργήθηκαν οι παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, το πελατειακό σύστημα, η γενικότερη αδιαφορία. Επαναπαυθήκαμε στην Ευρωπαική Ενωση, ενώ μαίνεις στην ΕΕ και την ΟΝΕ προκειμένου να δουλέψεις, να ανεβάσεις το επίπεδο της χώρα. Δεν μπαίνεις "α, τώρα μπήκαμε και παίρνουμε κάποια χρήματα". Είμαστε πάντα το μαύρο πρόβατο στην Ε.Ε. Αν δείτε πόσα πρόστιμα πληρώνουμε, καταλαβαίνετε οτι ναι μεν προχωρήσαμε μπροστά στην Ε.Ε. αλλά μείναμε στη νοοτροπία πολύ πίσω, δεν αλλάξαμε όπως επιβάλλουν τα πράγματα να αλλάξουμε. Και αυτό το βρήκαμε μπροστά μας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και καλούμαστε να κάνουμε αλλαγές όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα αλλά κυρίως στην οικονομία, αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν εδω και 30 χρόνια. Δεν ξέρω αν αντέχει η κοινωνία τόσες αλλαγές σε τόσο λίγο χρόνο;»

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: « Είναι αλήθεια και ιστορικά έχει αποδειχθεί οτι όταν υπάρχει μια οικονομική κρίση, δεν μένει μόνο στην οικονομία. Μπάινει στην κοινωνία, γίνεται κοινωνική κρίση, γίνεται πολιτική κρίση. Αυτό ζούμε σήμερα κι εδωπέρα χρειάζονται υπερβάσεις. Αυτές πρέπει να γίνουν κατά πρώτο λόγο απο την ίδια την κυβέρνησή μας. Πιστεύω οτι ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έχει σηκώσει στην πλάτη του το βάρος όλων των τελεταίων εξελίξεων, έχει και τη δυνατότητα, τον προγραμματισμό, να αναμορφώσει το σύστημα. Βεβαίως θα υπάρξουν πολλές αναταράξεις, χωρίς αμφιβολία. Αλλά βλέπω οτι είναι ευκαιρία και μοναδικός δρόμος. Διαφορετικά, ακόμα και με τη βοήθεια που έχουμε απο το Μηχανισμό (ο οποίος πραγματικά διέσωσε τα πράγματα), ακόμα κι αν παραμείνουμε στο ίδιο στυλ που είμαστε μέχρι σήμερα, δεν θα αποδώσει. Θα βρεθούμε σύντομα μπροστά σε ίδιες ή χειρότερες δυσκολίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτές οι αντιδράσεις που υπάρχουν απο την κοινωνία μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που είναι πολύ δύσκολο να κυβερνηθεί αυτή η χώρα. Οι ανθρωποι θα υποφέρουν και δεν θα μπορεί να γίνει τιποτα. Το εχουμε δει σε άλλες χώρες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλεπω τις τελευταίες εβδομάδες σε εφημερίδες που δυστυχώς στη χώρα μας ελέγχονται απο επιχειρηματίες, να γινεται αγώνας όπου υπερθεματίζουν για την ανάγκη να γίνει αυτό ή εκείνο με στόχο να παρακαμφθούν όλες οι ρυθμίσεις, να συνεχιστεί ενα σύστημα που μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε. Αυτοί οι επιχειρηματίες ταυτόχρονα εμφανίζονται ως σωτήρες, όπως ο κ. Βγενόπουλος. Στην ουσία προσπαθούν να εκβιάσουν λύσει που αφορούν σε εξαιρετική κερδοσκοπία χωρίς κανόνες. Αυτό πως το σταματάς;»

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: « Το τοποθετήσατε πολύ σωστά. Οι επιχειρηματίες και οι οικονομικοί παράγοντες μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πηραν το πάνω χερι κι απο τους πολιτικούς. Ενας επιχειρηματίας εχει στο μυαλό του το κέρδος -αυτό δεν το κατηγορώ-το οποίο όμως δημιουργεί την πλεονεξία. Αυτο οδηγεί σε αδιέξοδα γι αυτό και η πολιτική πρέπει να επανέλθει εκεί που την είχε τοποθετήσει ο Αριστοτέλης. Οτι είναι ένα κέντημα, ένα ύφασμα το οποίο για να είναι ωραίο πρέπει να έχει μέσα όλες τις κλωστές: την κόκινη, την κίτρινη, την πράσινη, να κάνει μια σύνθεση. Σημερα οι κοινωνίες κι ο πολιτικός αυτή τη σύνθεση πρέπει να επιδιώκει. Να εχει τις δυνατότητες και την πολιτική ικανότητα αυτή τη σύνθεση να την κάνει πράξη. Δεν πρέπει να αποκλείει κανείς κανένα απο αυτή την πρόοδο. Σήμερα η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία αν όλοι μαζί συμβάλλουμε σε αυτό. Αν ενας θέλει μόνο να επωφεληεθί απο αυτό, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αρα είναι καιρός κάποια πράγματα να ειπωθούν με το όνομά τους, όχι μόνο τα μέτρα αλλά κι αυτούς που αντιμάχονται τα μέτρα. Οταν ο λαός λέει βάλτε κάποιον φυλακή, ταυτόχρονα ενα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας λέει, πείτε μας ποιοί σας εμποδίζουν ή ποιοί παίζουν παιχνίδια. Η θα το κάνει η συντεταγμένη πολιτεία αυτό, ή θα το κάνουν κάποιοι επίδοξοι σωτήρες και άλλου είδους αυταρχικοί άνθρωποι.»

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: « Χαίρομαι που το ακούω απο δημοσιογραφικά χείλη, αυτό προωθείται απο Μέσα και δημοσιογράφους. Πράγματι ειναι σήμερα η στιγμή που τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, λέγοντας την αλήθεια με πάσα ειλικρίνεια. Ο Γιωργος Παπανδρέου λέει την αλήθεια. Μπορεί να είχαμε καθυστερήσεις κι εμείς, να τις δεχτώ, αλλά υπήρχαν καθυστερήσεις κι απο την ΕΕ οι οποίοι τρέχουν τώρα να προλάβουν. Αυτό που είπατε δεν το έχει καταλάβει όλος ο πολιτικός κόσμος και λυπάμαι να πω ότι δεν το κατάλαβε κι η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση που κράτησε στη Βουλή προχτές. Ήτανε μια σουρεαλιστική θα έλεγα στάση μικρού κόμματος κι όχι μιας μεγάλης παράταξης»

    Είδηση: 36389

    [15] Αλλεπάλληλες επιθέσεις στο Ιράκ

    Δευτερα, 10 05 2010 16:22

    Περισσότεροι από 32 νεκροί, και τουλάχιστον 100 οι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του νέου κύματος βίας και των αλλεπάλληλων επιθέσεων εναντίον των Αρχών Ασφαλείας στο Ιράκ, αλλά και ενός σιιτικού τζαμιού, κοντά στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα σιιτικό τζαμί στην πόλη Σουουαΐρα, 60χλμ νοτίως της Βαγδάτης.

    Την στιγμή που περαστικοί έτρεχαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα θύματα ανατινάχθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Αποτέλεσμα της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους έντεκα άτομα και άλλα 70 να τραυματιστούν

    Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στη Βαγδάτη, πυρά και βομβιστικές επιθέσεις σε στρατιωτικά φυλάκια προκάλεσαν το θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 24, στην πλειοψηφία τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

    "Πρόκειται για συντονισμένες τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δυνάμεις ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Βαγδάτης, Κάσεμ Ατα.

    Εξάλλου, ένας πολίτης και τρεις σωματοφύλακες του δημάρχου της Ταρμίγια, 45χλμ βορείως της Βαγδάτης, έχασαν τη ζωή τους όταν η αυτοκινητοπομπή του δημάρχου έγινε στόχος επίθεσης. Ο δήμαρχος και 15 ακόμα άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

    Στη Φαλούτζα, τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δυο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον κατοικιών μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

    Στη Ισκανταρίγια, 50χλμ νοτίως της Βαγδάτης, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε κατάστημα, ενώ δυο ένοπλοι κούρδοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μοσούλη, 350χλμ βορείως της Βαγδάτης.

    Κοντά στην πόλη Μπαλάντ, 70χλμ βορείως της Βαγδάτης δυο ιρανοί προσκυνητές τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου τους.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36394

    [16] Τελική έγκριση για το ασφαλιστικό

    Δευτερα, 10 05 2010 16:25

    Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μετά την έγκρισή του το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, επαναφέρει την εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και αναθεωρεί τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τους όρους συντάξεων αναπηρίας. Ο υπουργός Εργασίας παραχωρεί αυτήν την ώρα συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ανατροπές στο ασφαλιστικό

    Είδηση: 36393

    [17] Κλίμα ευφορίας σε ΧΑΑ και Ευρώπη

    Δευτερα, 10 05 2010 15:47

    Κλίμα ευφορίας επικράτησε στο χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕ για την δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χωρών του ευρώ με τον δείκτη να κλείνει και στο +9.13%. Ταυτόχρονα αποκλιμακώνονται τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Από νωρίς το πρωί τα spreads σημείωσαν μεγάλη πτώση και από τις 1000 μονάδες βάσης που έκλεισαν την Παρασκευή, έπεσαν ακόμα και κάτω από τις 500 μονάδες. Ευφορία επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Ενισχύεται και το ευρώ σε σχέση με το δολάριο.

    Σε άνοδο τα χρηματιστήρια

    Σε δυναμικό "ράλι" επιδόθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο τοιυ αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.779,30 μονάδες σημειώνοντας εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 9,13%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 332,021 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 10,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,03% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 7,60 %.

    Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών +14,42% και της Υγείας +14,41%.

    197 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 20 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

    Το σχέδιο υποστήριξης στις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκάλεσε ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Με το άνοιγμά των αγορών σημειώθηκαν αυξήσεις από 4% έως 11% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

    Κλίμα ευφορίας, όμως, χαρακτήρισε και τις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές με τα προθεσμιακά συμβόλαια επί μετοχών του SP 500 να καταγράφουν κέρδη 4,4% πριν την έναρξη των συναλλαγών στις ΗΠΑ και τον δείκτη MSCI, που απαρτίζεται από μετοχές 23 ανεπτυγμένων οικονομιών, να σημειώνει άνοδο 2,6 % στις απογευματινές συναλλαγές στην Ευρώπη.

    Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου διαμορφωνόταν στις 5.377 μονάδες με κέρδη 4,9%, ο EUROTOP 100 στις 2.170,80 μονάδες με άνοδο 6,35%, στο Παρίσι ο CAC-40 έκανε άλμα 8,6% διαμορφούμενος στις 3,685, στην Ιταλία ο MIB-30 αναρριχήθηκε στις 20.678,36 μονάδες με κέρδη 9,72%, στην Ισπανία ο IBEX-35 εκτοξεύτηκε κατά 12,28% στις 10.156,70 μονάδες και στο Βέλγιο ο BEL-20 διαπραγματευόταν στις 2.491,42 μονάδες με άνοδο 8,47%.

    Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν πρώτα χαιρετίσει το ευρωπαϊκό σχέδιο με το Τόκιο να καταγράφει άνοδο 1,60%,το Σίδνεϊ 2,35%,την Ταπέϊ 1,29% και το Χονγκ Κονγκ 2,54%.

    Σε πτώση τα spreads

    Την ίδια στιγμή το spread σημειώνει ραγδαία αποκλιμάκωση.

    Στις 10:56 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds υποχωρούσε στις 487,2 μονάδες βάσης από τις 1047 μονάδες την Παρασκευή.

    Το μεσημέρι το spread ανέβηκε και σταθεροποιήθηκε λίγο πάνω από τις 500 μονάδες βάσης αλλά και πάλι η αποκλιμάκωση είναι εμφανής.

    Πτώση παρουσιάζουν και τα spread της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δυο χωρών της ευρωζώνης που είχαν μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.

    Άνοδος για το ευρώ

    Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 18μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ έναντι του ιαπωνικού γιέν καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη έως και 3,7%, στον απόηχο του σχεδίου διάσωσης κρατών μελών της Ευρωζώνης ύψους 750 δισ.ευρώ που οριστικοποίησαν σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι υπουργοί Οικονομικών των 27 στις Βρυξέλες.

    Το ευρώ παρουσίασε άνοδο 1,9% έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενο στην ισοτιμία των 1,2929 δολαρίων και μείωσε τις απώλειες του σε 9,4% από την αρχή του έτους.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το πακέτο που αποφάσισε το Ecofin προκάλεσε σοκ και δέος στις αγορές και λειτούργησε αποτρεπτικά για κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του ευρώ και των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης. Οι κ.κ. Jaques Cailloux και Silvio Perruzo, αναλυτές της Royal Bank of Scotland, σημείωσαν ότι η μεγάλης κλίμακας δράση της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την εκτόνωση της κρίσης που απειλεί την Ευρωζώνη.

    Στην αποθάρρυνση των κερδοσκόπων συνέβαλε ιδιαίτερα η απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ή ιδιωτικών ομολόγων, απόφαση που θα σταθεροποιήσει τα επιτόκια των ομολόγων στις χώρες της Ευρωζώνης. Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να προσφέρει χωρίς ποσοτικό όριο ρευστότητα εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με ενέχυρο ομόλογα που θα δώσουν οι τράπεζες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 36388


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 May 2010 - 16:55:32 UTC